Verordening voorzieningen wethouders, raadsleden en commissieleden 2008

Geldend van 25-04-2014 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 27-03-2014

Intitulé

Verordening voorzieningen wethouders, raadsleden en commissieleden 2008

De raad van de gemeente Eemnes;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 oktober 2008;

 

gelet op de artikel 44, 95 tot en met 99 en 147 van de Gemeentewet,

gelet op het Rechtspositiebesluit wethouders en het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden,

besluit vast te stellen de volgende

 

Verordening voorziening wethouders, raadsleden en commissieleden 2008.

Hoofdstuk I Begripsomschrijvingen

Artikel 1 Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

a. commissie: een commissie als bedoeld in hoofdstuk V van de Gemeentewet c.q. als bedoeld in artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht;

b. Rechtspositiebesluit wethouders: het Koninklijk Besluit van 22 maart 1994, Stb. 243;

c. Regeling rechtspositie wethouders: Ministerieel besluit van 20 februari 2004, Stcrt. 41;

d. Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden: het Koninklijk Besluit van 22 maart 1994, Stb. 244;

e. Reisbesluit binnenland: het Koninklijk Besluit van 1 maart 1993, Stb. 144;

f. Reisregeling binnenland: het besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken van 16 maart 1993, nr. AB93/U280, Stcrt. 56;

g. raadslid: lid van gemeenteraad;

h. Reisregeling buitenland: het besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken van 12 september 1994, nr. AD94/U1011, St.crt.181;

i. de griffier: de griffier als bedoeld in artikel 107 van de gemeentewet;

j. de gemeentesecretaris: de secretaris als bedoeld in artikel 102 van de gemeentewet;

k. tablet: een tabletcomputer met een schermdiameter van tenminste 9,5 inch, met de daarop geïnstalleerde software;

l. BEL Combinatie: het openbaar lichaam genaamd BEL Combinatie.

 

Hoofdstuk II Voorzieningen voor raadsleden

Artikel 2 Vergoeding voor de werkzaamheden

Aan het raadslid wordt een vergoeding voor de werkzaamheden toegekend die gelijk is aan het bedrag, vermeld in tabel I van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

Artikel 3 Onkostenvergoeding

  • 1 Aan het raadslid wordt een onkostenvergoeding voor aan de uitoefening van het raadslidmaatschap verbonden kosten toegekend die gelijk is aan het bedrag, vermeld in tabel II van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

  • 2 Aan een raadslid van wie de arbeidsverhouding ingevolge artikel 4, aanhef en onderdeel f, van de Wet op de loonbelasting 1964 voor de toepassing van die wet als dienstbetrekking wordt aangemerkt, wordt in afwijking van het eerste lid een onkostenvergoeding toegekend die gelijk is aan het bedrag, vermeld in tabel III van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

Artikel 4 Berekening en betaling vaste vergoedingen

  • 1 Onverminderd het bepaalde in de artikelen 1, onder e, en 8 van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden vangen de vergoedingen bedoeld in de artikelen 2 en 3 aan op de dag van het afleggen van de eed of belofte bedoeld in artikel 14 van de Gemeentewet.

  • 2 Onverminderd het bepaalde in de artikelen 1, onder e, en 8 van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden eindigen de vergoedingen bedoeld in de artikelen 2 en 3 op de dag bedoeld in artikel C4, tweede lid, van de Kieswet, dan wel het tijdstip bedoeld in de artikelen X1, eerste en derde lid, X6 en X8, tweede, derde en vijfde van de Kieswet.

  • 3 De vergoedingen, bedoeld in de artikelen 2 en 3, worden maandelijks uitbetaald.

Artikel 5 Reiskosten

  • 1 De ten behoeve van de gemeente gemaakte kosten in verband met reizen buiten het grondgebied van de gemeente ter uitvoering van een beslissing van het gemeentebestuur worden aan het raadslid vergoed.

  • 2 De in het eerste lid bedoelde vergoeding betreft:

    a. bij gebruik van openbare middelen van vervoer en van een (trein)taxi: een volledige vergoeding van de in redelijkheid noodzakelijk gemaakte reiskosten;

    b. bij gebruik van een eigen motorvoertuig of bromfiets: een vergoeding van de in redelijkheid noodzakelijk gemaakte reiskosten overeenkomstig het bepaalde in artikel 2 van de Reisregeling binnenland.

  • 3 Indien het raadslid in het gemeentelijk belang een reis buiten Nederland maakt, worden de in redelijkheid noodzakelijk gemaakte reis- en verblijfkosten vergoed.

    Voor een reis in het gemeentelijk belang buiten Nederland is vooraf instemming van de raad vereist.

Artikel 6 Verblijfkosten

De in redelijkheid noodzakelijk gemaakte verblijfkosten ter zake van reizen buiten het grondgebied van de gemeente worden aan het raadslid vergoed, tot ten hoogste de bedragen, vastgesteld bij of krachtens het Reisbesluit binnenland.

Artikel 7 Cursus, congres, seminar of symposium

  • 1 De kosten van deelname van een raadslid aan cursussen, congressen, seminars, symposia en excursies die in het gemeentebelang door of namens de gemeente worden aangeboden of verzorgd komen voor rekening van de gemeente.

  • 2 De kosten van deelname van een raadslid aan cursussen, congressen, seminars, symposia en excursies die als lid van de gemeenteraad wordt gemaakt, komen in beginsel voor vergoeding in aanmerking, voor zover deze kosten het vastgestelde budget voor opleidingen / cursussen per raadslid per jaar niet te boven gaan.

  • 3 De beoordeling of en in hoeverre de deelname aan de in lid 2 benoemde activiteiten van een raadslid voor vergoeding in aanmerking komt, geschiedt door de fractievoorzitter, of voor zover nodig, door de fractie van de politieke partij waartoe het raadslid behoort.

Artikel 8 Tablet

  • 1 Aan het raadslid wordt voor de uitoefening van het raadslidmaatschap op aanvraag een computer of laptop met bijbehorende randapparatuur en software in bruikleen ter beschikking gesteld.

  • 2 Het raadslid sluit voor de bruikleen een bruikleenovereenkomst af met de gemeente zoals opgenomen in bijlage A bij dit besluit.

  • 3 Het college stelt het model van de bruikleenovereenkomst vast.

  • 4 In de situatie dat een raadslid inmiddels over een computer of laptop met bijbehorende randapparatuur beschikt, kan hij, in plaats van de in lid 1 bedoelde faciliteiten, er ook voor kiezen een geldelijke vergoeding te ontvangen ter compensatie van het gebruik van zijn eigen computer of laptop met bijbehorende randapparatuur.

Artikel 9 (Gereserveerd)

Artikel 10 Fietsregeling

1. Het raadslid van wie de arbeidsverhouding ingevolge artikel 4, aanhef en onderdeel f, van de Wet op de loonbelasting 1964 voor de toepassing van die wet als dienstbetrekking wordt aangemerkt, kan deelnemen aan de voor de gemeente geldende fiscale fietsregeling. Naar keuze van het raadslid wordt de raadsvergoeding dan wel vaste onkostenvergoeding verminderd met de vergoeding voor de fiets.

 

2. Gelet op het bepaalde in artikel 99 van de Gemeentewet bestaat geen aanspraak op enige vergoeding van de gemeente.

 

Artikel 11 Verlaging vergoeding werkzaamheden bij arbeidsongeschiktheid

Op aanvraag verlaagt het college de vergoeding voor de werkzaamheden, bedoeld in artikel 2, in het geval een raadslid een uitkering ontvangt in verband met gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Artikel 12 Compensatie korting werkloosheidsuitkering

  • 1 In het geval dat een raadslid een uitkering op grond van de Werkloosheidswet ontvangt en de na toepassing van artikel 20 van die wet ontstane korting op deze uitkering ten gevolge van het uitoefenen van het raadslidmaatschap meer bedraagt dan de vergoeding voor de werkzaamheden die dit raadslid ontvangt, wordt deze vergoeding ten laste van de gemeente verhoogd tot het bedrag van bedoelde korting.

  • 2 In het geval een raadslid een uitkering op grond van het Besluit Werkloosheid Onderwijs- en Onderzoekspersoneel ontvangt en de na toepassing van artikel 6, vierde lid, van dat besluit ontstane korting op deze uitkering ten gevolge van het uitoefenen van het raadslidmaatschap meer bedraagt dan de vergoeding voor de werkzaamheden die dit raadslid ontvangt, wordt deze vergoeding ten laste van de gemeente verhoogd tot het bedrag van bedoelde korting.

Artikel 12a Ziektekostenvoorziening

  • 1 De tegemoetkoming van een ziektekostenverzekering als bedoeld in artikel 11 van het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden bedraagt € 175,= per jaar (geindexeerd).

  • 2 In het geval een raadslid gedurende een gedeelte van het kalenderjaar lid van de raad is geweest, ontvangt hij de tegemoetkoming, bedoeld in het eerste lid, naar evenredigheid van het aantal dagen dat hij in dat jaar raadslid is geweest.

  • 3 De betaling van de tegemoetkoming, bedoeld in het eerste lid, geschiedt in maandelijkse termijnen en gaat terug naar 1 januari 2006.

Artikel 12b Voorzieningen bij tijdelijk ontslag wegens zwangerschap en bevalling of ziekte

  • 1 De artikelen 2 tot en met 4,8, 10 tot en met 12 en 13a blijven van toepassing op het Raadslid aan wie ingevolge artikel X 10 van de Kieswet tijdelijk ontslag is verleend wegens zwangerschap en bevalling of ziekte, met dien verstande dat de onkostenvergoeding die dit raadslid op grond van artikel 3, eerste of tweede lid, ontvangt de helft bedraagt van het bedrag dat op grond van die bepalingen van toepassing is.

  • 2 De artikelen 1 tot en met 7,8 eerste,tweede, vierde en vijfde lid, en 11 tot en met 13a van deze verordening zijn van toepassing op raadsleden die tijdelijk worden benoemd ter vervanging van een raadslid dat ingevolge artikel X 10 van de Kieswet tijdelijke ontslag heeft gekregen wegens zwangerschap en bevalling of ziekte.

Hoofdstuk III Voorzieningen voor wethouders

Artikel 13 Onkostenvergoeding

Aan de wethouder wordt een onkostenvergoeding toegekend voor overige aan de uitoefening van het ambt verbonden kosten die gelijk is aan het bedrag, vermeld in artikel 25, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit wethouders.

Artikel 14 Reiskosten woon-werkverkeer

Aan de wethouder wordt voor het reizen tussen zijn woning en zijn plaats van tewerkstelling, indien de afstand daartussen meer dan tien kilometer bedraagt, een tegemoetkoming in de kosten van het reizen verleend overeenkomstig de bedragen die bij of krachtens de Reisregeling buitenland zijn vastgesteld.

Artikel 15 Zakelijke reiskosten

Aan de wethouder wordt naast de tegemoetkoming, bedoeld in artikel 13, vergoeding verleend voor gemaakte reiskosten ter zake van andere dan de in artikel 13 bedoelde reizen ten behoeve van de gemeente. De vergoeding betreft:

a. bij gebruik van openbare middelen van vervoer en van een (trein)taxi: een volledige vergoeding van de in redelijkheid noodzakelijk gemaakte reiskosten;

b. bij gebruik van een eigen motorvoertuig of bromfiets: een vergoeding van de in redelijkheid noodzakelijk gemaakte reiskosten overeenkomstig de bedragen van de Regeling rechtspositie wethouders.

Artikel 16 Verblijfkosten

De in redelijkheid noodzakelijk gemaakte verblijfkosten ter zake van reizen, bedoeld in artikel 15 worden volledig aan de wethouder vergoed.

Artikel 17 Buitenlandse dienstreis

  • 1 Indien de wethouder in het gemeentelijk belang een reis buiten Nederland maakt, worden de in redelijkheid noodzakelijk gemaakte reis- en verblijfkosten vergoed.

  • 2 Voor een reis in het gemeentelijk belang buiten Nederland is vooraf toestemming van het college vereist.

Artikel 18 Cursus, congres, seminar of symposium

  • 1 De kosten van deelname van een wethouder aan cursussen, congressen, seminars en symposia die in het gemeentelijk belang door of namens de gemeente worden aangeboden of verzorgd komen voor rekening van de gemeente.

  • 2 De wethouder die wil deelnemen aan een cursus, congres, seminar of symposium dat niet door of namens de gemeente wordt aangeboden of verzorgd, deelt dit mede aan het college. Zo nodig vindt overleg plaats binnen het college op basis van inhoudelijke informatie en een kostenspecificatie. De kosten komen voor rekening van de gemeente als deelname van belang is in verband met de uitoefening van het ambt van wethouder.

Artikel 19 Tablet

1. De gemeente stelt de wethouder ten laste van de gemeente voor de uitoefening van het wethouderschap een tablet ter beschikking.

2. De wethouder sluit voor de bruikleen een bruikleenovereenkomst af met de BEL Combinatie

 

3. De directeur van de BEL Combinatie stelt het model van de bruikleenovereenkomst vast.

 

4. De gemeente vergoedt, op diens verzoek, de wethouder ten laste van de gemeente voor de uitoefening van het wethouderschap de kosten van een internetabonnement tot ten hoogste € 30,- per maand.

 

Artikel 20 Mobiele telefoon

  • 1 Aan de wethouder wordt voor de uitoefening van zijn ambt op aanvraag een mobiele telefoon in bruikleen ter beschikking gesteld.

  • 2 De wethouder sluit daartoe een bruikleenovereenkomst af met de gemeente, zoals opgenomen in bijlage B. bij dit besluit.

  • 3 Het college stelt het model van de bruikleenovereenkomst vast.

Artikel 21 (Gereserveerd)

Artikel 22 Fietsregeling

1. De wethouder kan deelnemen aan de voor de gemeente geldende fiscale fietsregeling. Naar keuze van de wethouder wordt de bezoldiging dan wel de vaste onkostenvergoeding dan wel eindejaarsuitkering verminderd met de vergoeding voor de fiets.

 

2. Gelet op het bepaalde in artikel 44 van de Gemeentewet bestaat geen aanspraak op enige vergoeding van de gemeente.

 

Artikel 22a Aanspraak vergoeding reis- en pensionkosten/verhuiskosten

De wethouder die bij benoeming nog niet over woonruimte in de gemeente beschikt heeft ten laste van de gemeente aanspraak op vergoeding van reis- en pensionkosten overeenkomstig het bepaalde in artikel 1 van de Regeling rechtspositie wethouders.

Hoofdstuk IV Voorzieningen voor commissieleden

Artikel 23 Vergoeding voor het bijwonen van commissievergaderingen

  • 1 Het lid van een commissie ontvangt voor het bijwonen van de vergaderingen van een commissie de maximale vergoeding die gelijk is aan het bedrag, vermeld in tabel IV van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

  • 2 Het bepaalde in het eerste lid is niet van toepassing op degene die als lid van een commissie een vaste vergoeding voor de werkzaamheden als bedoeld in artikel 96, tweede lid, van de Gemeentewet ontvangt.

  • 3 Geen vergoeding ontvangt degene die zitting heeft in een commissie

    a. als raadslid of wethouder;

    b. uit hoofde van dan wel als rechtstreeks uitvloeisel van een ambtelijke of bestuurlijke hoedanigheid dan wel van een functie bij een instelling die grotendeels van overheidswege wordt gesubsidieerd;

    c. als vertegenwoordiger van een belanghebbende instelling, organisatie of groepering, tenzij zijn lidmaatschap van de commissie tevens in belangrijke mate het gemeentelijk belang dient.

  • 4 In afwijking van het bepaalde in het eerste lid stelt het college een hogere vergoeding vast, ten aanzien van

    a. een lid van een commissie die op grond van zijn bijzondere beroepsmatige deskundigheid op het taakgebied van de commissie voor deelname aan haar werkzaamheden is aangetrokken, en

    b. een lid van een commissie ten aanzien waarvan de vergoeding niet geacht kan worden in een redelijke verhouding te staan tot de zwaarte van zijn taak en de omvang van de door hem te verrichten arbeid.

  • 5 Hetgeen in het vierde lid is bepaald is van toepassing op:

    - de leden van de Commissie Bezwaarschriften;

    - de leden van de Bezwarencommissie functiewaardering;

    - de leden van de Toetsingscommissie functiewaardering;

    - de leden van de commissie van advies voor bezwaarschriften met betrekking tot rechtspositionele aangelegenheden.

Artikel 24 Reis- en verblijfkosten

  • 1 Aan het lid van een commissie dat geen raadslid of wethouder is, en buiten Eemnes woonachtig is en niet in zijn hoedanigheid van ambtenaar tot lid van de commissie is benoemd worden de reiskosten voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie vergoed. De vergoeding betreft:

    a. bij gebruik van openbare middelen van vervoer: een volledige vergoeding van de in redelijkheid noodzakelijk gemaakte reiskosten;

    b. bij gebruik van een eigen motorvoertuig of bromfiets: een vergoeding van de in redelijkheid noodzakelijk gemaakte reiskosten overeenkomstig de bedragen in artikel 2 van de Reisregeling binnenland.

  • 2 Aan het in het eerste lid bedoelde lid van de commissie worden vergoed de noodzakelijk gemaakte verblijfkosten voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie tot ten hoogste de bedragen, vastgesteld bij of krachtens het Reisbesluit binnenland.

  • 3 De ten behoeve van de gemeente gemaakte kosten in verband met reizen buiten het grondgebied van de gemeente ter uitvoering van een beslissing van het gemeentebestuur worden aan een in het eerste lid genoemde lid (ongeacht de woonplaats) vergoed overeenkomstig hetgeen in het eerste lid is vermeld.

Artikel 25 Buitenlandse excursie of reis

  • 1 De gemeenteraad kan een commissie uit gemeenteraad toestemming verlenen voor een excursie of reis naar het buitenland. De gemeenteraad kan aan de toestemming voorwaarden verbinden.

  • 2 De in het eerste lid bedoelde excursie of reis wordt door of vanwege de gemeente georganiseerd.

  • 3 De in redelijkheid gemaakte reis- en verblijfkosten komen voor rekening van de gemeente.

Artikel 26 Cursus, congres, seminar, of symposium

  • 1 De kosten van deelname van een commissielid, als bedoeld in artikel 82, eerste lid, van de Gemeentewet, aan cursussen, congressen, seminars en symposia die in het gemeentelijk belang door of namens de gemeente worden aangeboden of verzorgd komen voor rekening van de gemeente.

  • 2 De kosten van deelname van een commissielid als bedoeld in lid 1 aan cursussen, congressen, seminars, symposia en excursies die als lid van de gemeenteraad wordt gemaakt, komen in beginsel voor vergoeding in aanmerking, voor zover deze kosten het vastgestelde budget voor opleidingen / cursussen per raadslid per jaar niet te boven gaan.

  • 3 De beoordeling of en in hoeverre de deelname aan de in lid 2 benoemde activiteiten van een commissielid voor vergoeding in aanmerking komt, geschiedt door de fractievoorzitter, of voor zover nodig, door de fractie van de politieke partij waartoe het commissielid behoort.

Artikel 27 Tablet

1. De gemeente stelt het commissielid ten laste van de gemeente voor de uitoefening van het commissielidmaatschap een tablet in bruikleen ter beschikking.

2. Het commissielid sluit voor de bruikleen een bruikleenovereenkomst af met de gemeente Eemnes

 

3. De directeur van de BEL Combinatie stelt het model van de bruikleenovereenkomst vast.

 

4. De gemeente vergoed het commissielid, op diens verzoek en ten laste van de gemeente, voor de uitoefening van het commissielidmaatschap de kosten van een internetabonnement, tot ten hoogste € 30,- per maand.

 

Hoofdstuk V De procedure van declaratie

Artikel 28 Betaling van kosten

Betaling van kosten op grond van deze verordening vindt plaats door

a. betaling uit eigen middelen; of

b. rechtstreekse toezending van de factuur aan de gemeente.

Artikel 29 Declaratie van vooruit betaalde kosten

  • 1 Voor de vergoeding van de kosten, bedoeld in deze verordening wordt gebruik gemaakt van een declaratieformulier, zoals opgenomen in bijlage C. bij dit besluit, indien deze kosten uit eigen middelen vooruit zijn betaald.

  • 2 Het declaratieformulier wordt volledig ingevuld en ondertekend en uiterlijk binnen 1 maand ingediend:

    - indien het een wethouder betreft bij de gemeentesecretaris, en

    - indien het een raadslid of commissielid betreft bij de griffier, en

    - indien het een lid van een commissie betreft dat geen raadslid of wethouder is bij een aangewezen ambtenaar, onder bijvoeging van de originele bewijsstukken.

Artikel 30 Rechtstreekse facturering bij de gemeente

  • 1 De vergoeding van kosten, bedoeld in de artikelen 7, 18 en 26 kan plaatsvinden door rechtstreekse toezending van de door het raadslid, wethouder, dan wel een commissielid, als bedoeld in artikel 82, eerste lid, van de Gemeentewet, voor akkoord ondertekende factuur aan de gemeente.

  • 2 Verantwoording van deze wijze van vergoeding vindt plaats door het declaratieformulier, zoals opgenomen in bijlage C. bij dit besluit, volledig in te vullen en te ondertekenen.

  • 3 Het ingevulde en ondertekende declaratieformulier wordt samen met de factuur binnen 1 maand ingediend

    - indien het een wethouder betreft bij de gemeentesecretaris, en

    - indien het een raadslid of commissielid betreft bij de griffier.

Hoofdstuk VI Slotbepalingen

Artikel 31 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als “Verordening voorzieningen wethouders, raadsleden en commissieleden 2008”.

Artikel 32 Inwerkingtreding, intrekking oude regeling, overgangsrecht

  • 1 Deze verordening treedt in werking op de dag na de bekendmaking van de verordening.

  • 2 Op dat tijdstip vervalt de Verordening Voorzieningen wethouders, raadsleden en commissieleden van 3 juli 2006.

  • 3 Voor het inwerkingtreden van deze verordening genomen besluiten of regelingen inzake de vergoedingen voor het bijwonen van de commissievergaderingen van de leden van de artikel 23 lid 5 genoemde commissies blijven van kracht totdat nieuwe besluiten zijn genomen op basis van deze verordening.

  • 4 De tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006 vast te stellen.

     

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de raad voornoemd, in zijn openbare vergadering
van 24 november 2008
 
 
de griffier,                                                              de voorzitter
J.A. de Bruijn                                                        R. van Benthem RA