Beleidsregels: Procedure invoering betaald parkeren mei 2019

Geldend van 22-06-2019 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels: Procedure invoering betaald parkeren mei 2019

Beleidskader

In het beleidskader “Eindhoven op weg” is opgenomen dat het gebied van betaald parkeren wordt uitgebreid. Invoering vindt pas plaats als uit een enquêteprocedure blijkt dat er voldoende draagvlak is voor betaald parkeren.

Voorwaarden start procedure

De procedure voor invoering betaald parkeren wordt opgestart als aan de volgende voorwaarde is voldaan:

  • Als in één of meerdere straten intentie getoond is voor de invoering van betaald parkeren. Deze intentie is aangetoond middels een handtekeningenlijst door de bewoners / ondernemers van het betreffende gebied. Voor de handtekeningenactie geldt dat minimaal 50% van alle adressen in een straat een handtekening moet zetten. Van alle handtekeningen moet 50% of meer voorstander zijn van betaald parkeren.

  • Indien een herinrichting van een weg plaatsvindt kan de procedure worden opgestart zonder handtekeningenlijst van bewoners;

  • De procedure kan ook opgestart worden als er aan het betreffende stuk straat geen adressen gevestigd zijn.

Bepalen onderzoeksgebied

Op basis van de binnengekomen handtekeningen, wordt het onderzoeksgebied bepaald. Het onderzoeksgebied is het gebied waar de enquête uitgezet wordt. Bij het bepalen van het onderzoeksgebied wordt rekening gehouden met de volgende aspecten:

  • Herkomst van signalen / verzoeken van bewoners

  • Fysieke en natuurlijke grenzen

  • Buurt-specifieke kenmerken

Hierdoor kan het onderzoeksgebied groter zijn dan het gebied waar in eerste instantie middels een handtekeninglijst intentie voor betaald parkeren is aangetoond. Ook is het mogelijk dat gekozen wordt voor deelgebieden binnen een onderzoeksgebied. Dit wordt vóór het uitvoeren van de enquête gemeld.

Informeren bewoners en bedrijven in het onderzoeksgebied

Nadat middels een handtekeninglijst is aangetoond dat er intentie is voor de invoering van betaald parkeren, worden de adressen in het onderzoeksgebied geïnformeerd over de procedure en wat betaald parkeren inhoudt. Het informeren gebeurt via een brief en kan aangevuld worden met een inloopmoment of informatiebijeenkomst waarbij belanghebbenden vragen kunnen stellen.

Uitvoering enquête

Nadat alle adressen geïnformeerd zijn wordt door de gemeente Eindhoven een enquête uitgezet in het onderzoeksgebied. De enquête omvat een korte vragenlijst. In de enquête wordt de vraag gesteld of men voor of tegen invoering is van betaald parkeren. Indien van toepassing kan de enquête worden aangevuld met voor het gebied relevante vragen.

Per adres (conform de Basisregistratie Adressen en Gebouwen, BAG) kan één enquête ingevuld worden.

Indien in het gebied wisselwoningen of leegstand bekend is, dan worden deze adressen niet meegenomen in het totaal aantal aangeschreven adressen. Appartementencomplexen (vanaf 6 adressen per complex) met een eigen parkeervoorziening (inpandig danwel privé parkeerterrein) en verzorgingshuizen worden niet meegenomen in het onderzoeksgebied van de enquête, aangezien zij geacht worden op eigen terrein te parkeren en teveel invloed uit kunnen oefenen op de uitslag van de enquête.

Binnen een periode van 12 maanden wordt in eenzelfde straat niet twee keer een enquête uitgevoerd.

Er wordt een deadline gehanteerd voor het inleveren van de enquêtes. Deze deadline wordt gecommuniceerd met bewoners en bedrijven.

Indien een bewoner of ondernemer op een adres in het onderzoeksgebied al een parkeervergunning heeft, dan wordt dit adres als voorstander van de regeling betaald parkeren in woonwijken gezien. Voor het betreffende adres wordt de parkeervergunning gezien als respons en stem vóór betaald parkeren.

Uitslag enquête

De uitslag van de enquête wordt na de deadline bepaald en bekend gemaakt.

Er is sprake van voldoende draagvlak indien:

  • De respons 50% of hoger is;

  • Van de respondenten 50% of meer voorstander is van betaald parkeren;

Betaald parkeren wordt, afhankelijk van de uitslag van de enquête, in zijn geheel (1), in een deelgebied (2) of niet (3) ingevoerd. Voorwaarde is dat er in het gebied waar betaald parkeren wordt ingevoerd 50% of meer van de respondenten voorstander is.

Indien de respons gelijk of groter is aan 40% en kleiner dan 50%, en minimaal 50% van de respondenten voorstander is, kan het college beargumenteerd besluiten toch in te stemmen met het invoeren van betaald parkeren.

De eerder aangeschreven adressen in het onderzoeksgebied ontvangen een brief waarin de uitslag en een korte toelichting is weergegeven waarom wel / niet betaald parkeren in (een deel van) het onderzoeksgebied wordt ingevoerd. De brief bevat tevens informatie over de vervolgstappen tot de daadwerkelijke invoering van betaald parkeren.

Collegebesluit

Het college dient een nieuw aanwijzingsbesluit en uitwerkingsbesluit parkeren vast te stellen als het resultaat van de enquête positief is voor het invoeren van de regeling betaald parkeren in woonwijken. In dit besluit worden de straten genoemd waar betaald parkeren wordt uitgebreid en wie in aanmerking kan komen voor een parkeervergunning.

Bepalen tarief

Afhankelijk van de ligging van het gebied wordt het tarief bepaald. Tarieven zijn vastgelegd in de laatste versie van de parkeerbelastingverordening. Dit tarief wordt voorafgaand aan de enquête gecommuniceerd. Belanghebbenden hebben geen invloed op het tarief.

Bepalen betaaltijden

Afhankelijk van de ligging van het gebied worden de betaaltijden bepaald. Deze tijden worden voorafgaand aan de enquête gecommuniceerd.

Algemene uitzonderingsregel

De gemeente Eindhoven handelt in overeenstemming met deze procedure, tenzij specifieke omstandigheden zich voordoen om beargumenteerd hiervan af te wijken.

Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op de dag na de datum van bekendmaking. De beleidsregels van januari 2015 worden hiermee ingetrokken.

Ondertekening

Eindhoven, 11 juni 2019

,burgemeester

,secretaris