Beleidsregel effectenafstand stikstof woningbouw

Geldend van 09-04-2020 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel effectenafstand stikstof woningbouw

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven maakt bekend dat zij in de vergadering van 24 maart 2020 de beleidsregel effectenafstand stikstof woningbouw heeft vastgesteld;

Aanleiding

Vanuit Europa is de bescherming van soorten en gebieden geregeld in de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. In Nederland is de natuurwetgeving verankerd in Wet natuurbescherming (Wnb). Alle Vogel- of Habitatrichtlijngebieden zijn geselecteerd op grond van het voorkomen van soorten en habitattypen die vanuit Europees oogpunt bescherming nodig hebben. In deze natuurgebieden is al jarenlang sprake van een overschot aan stikstof. De grootste bron van stikstof in natuurgebieden is de agrarische sector met de uitstoot van ammoniak (NH3). Daarnaast dragen de sectoren verkeer en vervoer (inclusief scheepvaart), de bouwsector en industrie bij door uitstoot van stikstofoxiden (NOx).

Om de hoeveelheid stikstof terug te dringen en tegelijkertijd de economische ontwikkeling mogelijk te maken heeft het rijk in 2015 het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in het leven geroepen. Het PAS bood ruimte om vergunningen voor (bouw)projecten in de buurt van een Natura2000-gebied toch te verlenen. Zelfs als dat betekende dat er extra stikstof in de natuur terechtkwam. Er werden tenslotte ook maatregelen genomen om de stikstof te verminderen en de natuur te herstellen.

Op 29 mei 2019 heeft De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State geoordeeld dat het PAS niet meer gebruikt mag worden voor vergunningverlening. Onder de PAS waren projecten vergunningsvrij wanneer deze een depositie <0,05 mol/ha/j veroorzaakte. Deze grens is komen te vervallen. Hierdoor dient ieder project een vergunning Wnb aan te vragen, wanneer deze een stikstofdepositie veroorzaakt van >0,00 mol/ha/j ter plaatse van één of meerdere Natura 2000 gebieden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de aandacht nu ook op projecten is komen te liggen die relatief weinig stikstofdepositie veroorzaken, zoals woningbouw.

Bij nagenoeg iedere omgevingsvergunning wordt momenteel een AERIUS berekening toegevoegd om te beoordelen of een Wnb vergunning nodig is. De initiatiefnemer dient deze berekening op te stellen en de gemeente Eindhoven dient deze te beoordelen. In veel gevallen is het vóór het uitvoeren van de berekening al duidelijk, dat vanwege de grote afstand tot het Natura 2000 gebied en de omvang van het woningbouwproject geen sprake is van een relevante stikstofdepositie (>0,00 mol/ha/j)

Oplossing

  • 1. Antea Groep heeft met kengetallen van het RIVM berekend op welke afstand een woningbouwproject geen stikstofdepositie (0,00 mol/ha/j) veroorzaakt op Natura 2000 gebieden (Bijlage 1). Voor woningbouwprojecten die in omvang gelijk of kleiner zijn en op een grotere afstand van Natura 2000 gebieden liggen hanteren wij dit als onderbouwing. Hiermee wordt onderbouwd dat deze woningbouwprojecten geen stikstofdepositie veroorzaken op Natura 2000 gebieden. Bij een aanvraag omgevingsvergunning voor deze projecten hoeft de initiatiefnemer geen AERIUS berekening aan te leveren en vraagt de gemeente Eindhoven geen AERIUS berekeningen meer op.

  • 2. Bij woningbouwprojecten die niet voldoen aan dit toetsingskader is het onzeker of de uitkomst 0,00 mol/ha/j zal bedragen en wordt nog steeds een AERIUS berekening opgevraagd. De AERIUS berekening kan bij deze projecten mogelijk alsnog aantonen dat er geen stikstofdepositie (>0,00 mol/ha/j) wordt veroorzaakt vanwege de gekozen bouwmethode, bouwmaterieel of beperkte verkeersbewegingen.

Deze beleidsregel treedt in werking de dag na publicatie van dit gemeenteblad.

Eindhoven, 24 maart 2020

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven,

,burgemeester

, secretaris

Bijlage 1 Kaart beleidsregel effectenafstand stikstof woningbouw

Ondertekening