Beleidsregel gemeentelijke normen windhinder

Geldend van 05-06-2020 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel gemeentelijke normen windhinder

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven maakt bekend dat zij in de vergadering van 26 mei 2020 de beleidsregel gemeentelijke normen windhinder heeft vastgesteld;

Aanleiding

Binnen de gemeente Eindhoven worden de komende jaren de nodige projecten gerealiseerd waarbij sprake is van hoge gebouwen (District E, Lichthoven, De Bunker, Victoriakwartier, etc.). Bij het realiseren van deze gebouwen hoort ook dat aandacht besteed zal moeten worden aan windhinder. Wanneer dat niet gebeurt bestaat een grote kans op klachten. Het achteraf oplossen hiervan brengt hoge kosten met zich mee (zie als voorbeeld de windluifel bij de Admirant).

Voor het toetsen van windhinder bestaan geen wettelijke regels. Wel bestaat behoeft aan een toetsingskader op dit gebied.

Voor windhinder en windgevaar in de gebouwde omgeving bestaat een landelijk privaatrechtelijke norm (NEN 8100:2006). In deze norm worden vooral de toepassingscriteria beschreven. Zo is in de norm beschreven wanneer onderzoek naar wind bij bouwwerken nodig is, hoe het onderzoek moet worden uitgevoerd, aan welke eisen moet worden getoetst en hoe rapportage moet plaatsvinden.

Ten aanzien van windhinder zijn in de norm vijf kwaliteitsklassen A t/m E gedefinieerd, waarbij A overeenkomt met de kleinste overschrijdingskans en E met de grootste overschrijdingskans. De waardering van de kwaliteitsklasse is afhankelijk van de activiteitenklasse. Ten aanzien van windhinder worden drie verschillende activiteitenklassen I, II en III onderscheiden, die kortweg worden gekenmerkt met ‘doorlopen’, ‘slenteren’ en ‘langdurig zitten’. De waardering van het lokale windklimaat wordt gekwalificeerd met ‘goed’, ‘matig’ of ‘slecht’.

Bij windgevaar worden twee kwalificaties gegeven: ‘beperkt risico’ en ‘gevaarlijk’.

Oplossing

  • 1.

    De Gemeente Eindhoven kiest nadrukkelijk voor het toevoegen van hoge gebouwen binnen de stad. De Gemeente Eindhoven stelt daarbij ook eisen aan windhinder en windgevaar.

  • 2.

    Windhinder en windgevaar moeten conform NEN 8100:2006 in beeld worden gebracht.

  • 3.

    Voor de openbare ruimte moet als ondergrens een ‘goed’ (zoals gekwalificeerd in NEN 8100:2006) windklimaat worden nagestreefd. Voor ‘langdurig zitten’ wordt altijd een kwalificatie ‘goed’ verlangd. Deze kwalificatie geldt ook voor ‘slenteren’ wanneer een hoofdentree van een gebouw in een dergelijk gebied is gelegen.

  • Een beoordeling ‘matig’ kan eventueel na bestuurlijke afweging worden geaccepteerd, hierbij spelen kosten van windhinderbeperkende maatregelen en het ontbreken van alternatieven een rol.

  • Een ‘slecht’ windklimaat is niet toegestaan. In situaties waar, vanwege specifieke locatieomstandigheden, in zeer beperkte mate op niet voor verblijf relevante plekken, het windhinderklimaat in redelijkheid niet kan worden verbeterd, hebben B&W de bevoegdheid van deze eis af te wijken.

  • 4.

    Bij windgevaar moet de kwalificatie ‘gevaarlijk’ te allen tijde worden vermeden.

Deze beleidsregel treedt in werking de dag na publicatie van dit gemeenteblad.

Ondertekening

Eindhoven, 26 mei 2020

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven,

,burgemeester

, secretaris