Regeling vervallen per 03-10-2017

Handhavingsverordening WWB gemeente Enkhuizen 2012

Geldend van 19-04-2012 t/m 02-10-2017 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2012

Intitulé

Handhavingsverordening WWB gemeente Enkhuizen 2012

Artikel 1. Begripsomschrijving

  • 1. In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enkhuizen.

    • b.

      de wet: de Wet werk en bijstand (WWB);

    • c.

      fraude: het verwijtbaar ten onrechte of tot een te hoog bedrag ontvangen van een bijstandsuitkering als gevolg van het verstrekken van onjuiste of onvolledige inlichtingen dan wel het ten onrechte in het geheel niet of te laat verstrekken van inlichtingen

    • d.

      benadelingsbedrag: het netto-bedrag aan bijstand dat ten onrechte of tot een te hoog bedrag is verleend;

    • e.

      fraudebedrag, wordt verstaan het bruto-bedrag dat ten onrechte als uitkering is verleend als gevolg van het niet of niet behoorlijk nakomen van de inlichtingenverplichting;

    • f.

      inlichtingenplicht: de verplichtingen genoemd in artikel 17 van de WWB en de artikelen 28, lid 2 en 29 lid 1 van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI);

    • g.

      maatregel: een afstemming van de uitkering op grond van de Maatregelenverordening WWB (artikel 8 lid 1 sub b van de WWB).

  • 2. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Wet Werk en Bijstand, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen en de Algemene wet bestuursrecht.

  • 3. Ingetrokken.

Artikel 2. Voorlichting en communicatie

Het college stelt nadere regels vast omtrent de voorlichting en communicatie. Onderdeel daarvan is de wijze waarop het college de belanghebbende informeert over de regelgeving en de daarin vervatte rechten en plichten die aan het aanvragen en ontvangen van bijstand verbonden zijn. Tevens worden de consequenties van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet hierin omschreven.

Artikel 3. Controle

Het college stelt nadere regels vast omtrent de controle bij de aanvraag, het (her)onderzoek naar de rechtmatigheid van de bijstand gedurende de bijstandsverlening alsmede het onderzoek naar de reden van de beëindiging van de bijstand. Op basis van deze onderzoeken neemt het college een besluit met betrekking tot de rechtmatigheid van de bijstandsverlening en de wederzijds tussen het college en de belanghebbende resterende verplichtingen en de afhandeling daarvan.

Artikel 4. Terugvordering

Ingetrokken.

Artikel 5. De wijze van terugvorderen

Ingetrokken.

Artikel 6. Aangifte

  • 1. Indien het fraudebedrag het bedrag overschrijdt, genoemd in de Aanwijzing sociale zekerheidsfraude van 23 december 2008, nr. 2373, wordt altijd door of namens het college proces-verbaal opgemaakt en per direct aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

  • 2. Bij een lager fraudebedrag beslist het college of er aangifte wordt gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Artikel 7. Maatregel

  • 1. Bij een nieuwe toekenning op een aanvraag om bijstand wordt, bij eerder gepleegde fraude, alsnog een maatregel opgelegd indien dit eerder nog niet mogelijk is geweest.

  • 2. Burgemeester en wethouders kunnen van het opleggen van een maatregel afzien als de periode waarover geen bijstand is ontvangen en de hoogte van het benadelingsbedrag daartoe aanleiding geven.

Artikel 8. Uitzonderingssituaties

  • 1. Burgemeester en wethouders kunnen in zeer uitzonderlijke gevallen ten gunste van de belanghebbende afwijken van de bepalingen van deze verordening, indien toepassing van de verordening tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

  • 2. Van terugvordering kan geheel of gedeeltelijk worden afgezien in geval sprake is van zeer dringende redenen, dit ter beoordeling aan het college.

Artikel 9. Onvoorziene omstandigheden

In gevallen waarin deze verordening niet voorziet beslist het college.

Artikel 10. De inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug vanaf 1 januari 2012.

Artikel 11. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: Handhavingsverordening WWB gemeente Enkhuizen 2012.

Nota-toelichting

Algemene toelichting

In artikel 12, eerste lid, onderdeel c, WIJ is vastgelegd dat de gemeenteraad bij verordening regels moet stellen over het bestrijden van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WIJ. De reikwijdte van de verordeningsplicht lijkt beperkter te zijn dan die onder de WWB.

In artikel 8a WWB is bepaald dat de gemeenteraad regels dient te stellen voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet. Artikel 12, eerste lid, onderdeel c, WIJ bevat niet de cursief gedrukte bewoordingen. Uit de beperkte wetshistorie kan worden afgeleid dat bedoeld is de gemeenteraad op te dragen om regels te stellen over het te voeren beleid op het gebied van fraudebestrijding. Vermoedelijk is de zinsnede ‘voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand’ geschrapt, omdat deze bewoordingen vaak (ten onrechte) zijn opgevat als opdracht om het terugvorderingsbeleid in een verordening vast te leggen, hetgeen evenwel een taak van het college is, getuige de beschikbare jurisprudentie (zie o.a. CRvB 30 januari 2007, LJN: AZ8022).

Beoogd is hetzelfde te regelen als in artikel 8a WWB, namelijk het vastleggen van regels over fraudebestrijding.

Aansluiting verordening WWB

De Raad heeft op grond van artikel 8a WWB de Fraudeverordening WWB gemeente Enkhuizen 2005 vastgesteld. Aan u wordt voorgesteld deze verordening zodanig aan te passen dat ook de handhavingsverordening voor de WIJ onder deze verordening valt. Diverse argumenten pleiten daarvoor:

- eenvoudig te regelen en te realiseren (beperkte aanpassing verordening vaak voldoende);

- efficiënt (één verordening in plaats van twee);

- WWB en WIJ kennen op dit punt veel verwantschap (juist om die reden en om de eenheid in beleid te waarborgen is één verordening gewenst);

- het handhavingsbeleid in het kader van de WIJ zal niet of nauwelijks afwijken van dat in het kader van de WWB.

Artikelsgewijze toelichting

A Aan het tweede lid van artikel 1 wordt toegevoegd dat de begrippen die in deze verordening worden gebruikt ook dezelfde betekenis hebben als in de Wet investeren in jongeren.

B De Fraudeverordening is geschreven op de WWB. In het derde lid van artikel 1 staat nu dat waar in deze verordening WWB staat vermeld daar mede de Wet investeren in jongeren (WIJ) wordt verstaan.  

C Artikel 4 van de Fraudeverordening gaat over terugvordering bij fraude. Artikel 5 gaat over de wijze van terugvorderen. Het terugvorderingsbeleid is een taak van het college en is vastgelegd in de beleidsregels terugvordering. Regels rondom terugvordering horen niet thuis in een verordening. Beide artikelen worden bij dezen ingetrokken.

D In het eerste lid van artikel 6 is de meest recente versie van de aangifterichtlijn opgenomen, namelijk de Aanwijzing sociale zekerheidsfraude van 23 december 2008, nr. 2373.

E Het citeerartikel is aangepast. De naam van deze verordening wordt van Fraudeverordening gewijzigd in Handhavingsverordening WWB en WIJ gemeente Enkhuizen 2009.