Beleidsregels terrassen Enkhuizen 2011

Geldend van 08-06-2011 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels terrassen Enkhuizen

De burgemeester van Enkhuizen ;

Overwegende;

dat het op grond van artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening Enkhuizen 2010 verboden is zonder vergunning van burgemeester en wethouders een horecabedrijf te exploiteren;

Dat op grond van artikel 2.27 lid 2 een terras onderdeel uitmaakt van een horecabedrijf;

Dat de burgemeester een dergelijke vergunning kan weigeren op grond van de leden 3 van het eerst genoemde artikel;

Dat deze weigeringsgronden, alsmede regelgeving met betrekking tot sluitingstijden, openbare orde en veiligheid, aanleiding zijn om hieromtrent beleidsregels vast te stellen;

Besluit:

Vast te stellen de volgende “Beleidsregels terrassen Enkhuizen 2003”.

*1e wijziging per 16 augustus 2004 : Paragraaf 3, derde alinea.

*2e wijziging per 28 augustus 2007 : Paragraaf 2 i.v.m. afschaffing terrassenseizoen

*3e wijziging per 28 september 2010 : Wijziging APV artikelen

*4e wijziging per 1 januari 2011: financiële paragraaf verwijderd i.v.m. vaststellen precarioverordening.

Paragraaf 1 Begripsomschrijving

Artikel 1.1

Onder een tarras wordt in de zin van deze beleidsregels verstaan: een buiten de besloten ruimte van de inrichting liggend deel van het horecabedrijf waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt.

Artikel 1.2

Deze beleidsregels zijn eveneens van toepassing op terrassen behorende bij ondernemingen, niet zijnde horeca-inrichtingen, met uitzondering van de regels, die hun oorsprong vinden in de Drank- en horecawet, de Drank- en horecaverordening en andere aan de drank- en horeca gerelateerde regelgeving.

Artikel 1.3

Een gevelterras bestaat uit één rij tafels en maximaal twee rijen stoelen, binnen een meter en veertig centimeter vanaf de gevel.

Artikel 1.4

Een bouwwerk is elke constructie van enige omvang van hout, metaal steen of ander materiaal welke op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren.

Artikel 1.5

Reclame-uitingen in de zin van deze beleidsregels zijn: mededelingen, opschriften, aanprijzingen, afbeeldingen en dergelijke, die kennelijk de bedoeling hebben een commercieel belang te dienen.

Paragraaf 2 Locatiebeleid

Artikel 2.1

Terrassen op openbare grond kunnen worden geëxploiteerd op de volgende locaties: Havenweg, Spoorstraat, Havenweg, Dijk (Veermanskade), Melkmarkt, van Beliswijkstraat, Tussen Twee Havens, Bocht, Venedie, Breedstraat, Westerstraat, Kaasmarkt, Noorderhavendijk, Wierdijk en in de buitenwijken.

Artikel 2.2

Bij het opstellen van terrassen dient te allen tijde een minimale rijbaanbreedte van 3,50 meter beschikbaar te blijven. Op een trottoir moet minimaal 1,30 meter vrije doorloop overblijven.

Artikel 2.3

In de Westerstraat zijn, indien het terras zich op de Westerstraat bevindt, slechts gevelterrassen toegestaan.

Artikel 2.4

Terrassen mogen worden opgesteld, direct grenzend aan de gevel van de horeca-inrichting. De maximale breedte van het terras is gelijk aan de breedte van de gevel van de horeca-inrichting.

Op het gedeelte van de Dijk, bekend onder de naam Veermanskade worden terrassen opgesteld met één zijde tegen de muur die zich bevindt tussen de rijbaan van de Dijk en de Veermanskade. Op plaatsen waar die muur is onderbroken of ontbreekt dient het terras aan de noord-, resp.

noordoostelijke zijde te zijn voorzien van een ondoorzichtig scherm, waarvan de hoogte gelijk is aan de hoogte van de eerdergenoemde muur.

Artikel 2.5

Vrijliggende terrassen zijn toegestaan als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  • Ø

    De terraslocatie ligt recht tegenover of ter hoogte van de gevel van de betreffende horeca-inrichting, danwel in de onmiddellijke nabijheid van die inrichting;

  • Ø

    Er is vanuit de betreffende horeca-inrichting ongehinderd zicht op de gang van zaken op het vrijliggende terras;

  • Ø

    Er is een zo kort mogelijke, logische route voor de bediening op het terras. De bediening geschiedt uitsluitend vanuit de inrichting;

  • Ø

    Er wordt bij het opstellen van het terras geen gebruik gemaakt van de rijbaan of van trottoirs.

Artikel 2.6

Aan de Melkmarkt en de van Bleiswijkstraat wordt de terrasgrens aan de rijbaanzijde van het terras aangegeven door straatstenen in een afwijkende kleur als die van de bestaande wegbedekking. De wegbeheerder draagt zorg voor deze begrenzing.

Artikel 2.7

Drijvende terrassen in welke vorm dan ook en terrassen op steigers zijn, uit het oogpunt van veiligheid van de terrasbezoekers en uit het oogpunt van de veiligheid van het verkeer op het water, niet toegestaan.

Paragraaf 3 Inrichting van het terras

Artikel 3.1

Het terrasmeubilair moet een kwalitatief goede uitstraling hebben en dient vervaardigd te zijn van hout, riet, rotan of metaal. Ook kunststoffen die hierop lijken zijn toegestaan mits de kwaliteit gelijkwaardig is aan de originele materialen.

Artikel 3.2

Terrasafscheidingen danwel windschermen moeten wegneembaar en verplaatsbaar zijn. De maximale hoogte van deze afscheidingen/schermen bedraagt 1.50 meter, waarvan maximaal 70 cm onderzijde uit hout of ander plaatmateriaal bestaat en de rest uit glas of een ander doorzichtig materiaal; zij mogen slechts haaks op de gevel worden aangebracht.

De afscheidingen/schermen mogen niet zijn voorzien van reclame, tenzij het gaat om een product dat in de inrichting wordt verkocht, of de naam van de inrichting. Voor deze reclame geldt een maximale hoogte van 20 cm.

Artikel 3.3

Op het terras mogen alleen gelijke parasols worden gebruikt. Indien de parasols in uitgeklapte toestand lager zijn dan 2.20 meter gemeten vanaf de grond, mogen zij niet buiten het terras uitsteken. Parasols mogen, ongeacht de hoogte in uitgeklapte toestand, nimmer uitsteken tot boven de rijbaan.

Reclame mag alleen voorkomen op de volants van de parasols.

Artikel 3.4

Indien bij de inrichting van een terras gebruik gemaakt wordt van een samenstelsel van bouwkundige elementen, zoals vlonders, hekken of schermen, kan sprake zijn van een bouwwerk waarvoor een bouwvergunning vereist is. Een dergelijke vergunning dient dan aangevraagd te worden.

Artikel 3.5

Binnen de begrenzing van het terras mogen, naar het inzicht van de exploitant, planten- of bloemenbakken, bestekbakken, serveerkasten, computerterminals en/of één menu- of intentiebord worden geplaatst. Het menu- of intentiebord is maximaal 1 meter hoog en 80 cm breed. Plaatsing van deze voorwerpen of andere voorwerpen buiten de begrenzing van het terras is niet toegestaan.

Artikel 3.6

Verwarmingstoestellen, dienend voor het verwarmen van het terras, dienen jaarlijks aantoonbaar te worden gecontroleerd op hun juiste werking en bevestiging. Terrasverlichting in de vorm van contourverlichting, lichtslingers, neoncontour, lichtsnoeren of daarmee vergelijkbare verlichtingsbronnen is niet toegestaan.

Paragraaf 4 Sluitingstijd

Artikel 4.1

Het terras dient om 24.00 uur gesloten te zijn. Buiten de openingstijden moet het terrasmeubilair binnen de inrichting worden opgeborgen. Waar dat niet mogelijk blijkt moet het meubilair op ordelijke wijze worden opgestapeld en beveiligd. Ter afdekking en bescherming van het opgestapelde meubilair mag gebruikt gemaakt worden van een passende hoes, die vervaardigd is van brandvrij dan wel brandvertragend materiaal.

Artikel 4.2

In afwijking van het gestelde in artikel 4.1 mag het terras in de nacht van vrijdag op zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag tot 01.00 uur voor het publiek geopend zijn, indien op de betreffende vrijdag of de betreffende zaterdag om 18.00 uur de door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) opgegeven temperatuur 25º Celsius of hoger is. Het KNMI meetpunt in De Bilt (provincie Utrecht)zal hierbij maatgevend zijn.(  www.KNMI.nl/actueel )

Paragraaf 5 Vergunningsvoorschriften

Artikel 5.1

Aan iedere te verlenen terrasvergunning worden in ieder geval de volgende voorschriften verbonden:

  • ·

    De houder van de vergunning is verplicht, zelfstandig zonodig fysieke maatregelen te treffen om er zorg voor te dragen, dat de afmeting van het terras in overeenstemming is en blijft met de bij de vergunning behorende situatietekening;

  • ·

    De houder van de vergunning ziet erop toe, dat het publiek de omgeving niet bevuilt en draagt er zorg voor dat ter plaatse voldoende gelegenheid is om afval in daartoe bestemde bakken te deponeren en deze bakken steeds tijdig te legen;

  • ·

    De houder van de vergunning dient het terras na sluitingstijd te ontruimen en de omgeving daarvan hierna en zonodig op andere tijden, te reinigen;

  • ·

    Het is de vergunninghouder verboden:

    • o

      zonder ontheffing van Burgemeester en Wethouders reclame-uitingen aan te brengen of te doen aanbrengen of aanwezig te hebben, anders dan vastgelegd in deze beleidsregels

    • o

      op het terras een tap te plaatsen;

    • o

      de exploitatie van het terras geheel of gedeeltelijk af te staan of over te dragen aan derden;

  • ·

    De houder van de vergunning is verplicht de redelijkerwijs mogelijke maatregelen te nemen om te voorkomen dat de gemeente Enkhuizen, dan wel derden tengevolge van het gebruik van deze vergunning, schade lijden;

  • ·

    Eventuele schade die uit het gebruik van de vergunning voortvloeit, dient door de houder van de vergunning te worden vergoed en zal hem, in voorkomende gevallen in rekening worden gebracht;

  • ·

    Eventuele aanwijzingen en bevelen die door of namens het bestuur van de gemeente Enkhuizen, de politie en/of de brandweer in het belang van de openbare orde dan wel - veiligheid worden gegeven, dienen onmiddellijk te worden opgevolgd;

  • ·

    Indien aan een of meerdere voorschriften van de vergunning niet wordt voldaan kan de vergunning worden ingetrokken.

Paragraaf 6 Handhaving

Artikel 6.1 Exploitatie van een terras zonder vergunning

Wordt een terras geëxploiteerd zonder een daartoe strekkende vergunning en kan deze situatie niet gelegaliseerd worden, dan wordt de exploitant door de Burgemeester in de gelegenheid gesteld, binnen een redelijke termijn aan de illegale situatie een eind te maken.

Indien de exploitant van deze gelegenheid geen gebruik maakt, zal de Burgemeester, op grond van zijn bevoegdheden die zijn vastgelegd in de Algemene Wet Bestuursrecht en de Gemeentewet, via de bestuursrechtelijke weg overgaan tot het instellen van bestuursdwang.

Artikel 6.2 Exploitatie van een terras in strijd met de vergunningsvoorwaarden

Wordt een terras geëxploiteerd in strijd met de in de verleende vergunning genoemde voorwaarden, dan wordt de exploitant door de Burgemeester in de gelegenheid gesteld om binnen een redelijke termijn te gaan voldoen aan de vergunningsvoorwaarden.

Indien de exploitant van deze gelegenheid geen gebruik maakt, kan de Burgemeester, afhankelijk van de aard van de overtreding, en rekening houdend met het proportionaliteitsbeginsel, de vergunning intrekken. Deze maatregel kan dan gevolgd worden door de omschrijving als bedoeld onder A.

Paragraaf 7 Overgangsregeling

Artikel 7.1

Het bestuursorgaan, dat deze beleidsregels vaststelt kan in gevallen, dat er voor belanghebbenden uitzonderlijke omstandigheden ontstaan, handelen conform artikel 4:84 van de Algemene Wet Bestuursrecht.

Paragraaf 8 Inwerkingtreding

Artikel 8.1

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 14 dagen na de bekendmaking. Alle voorgaande beleidsregels worden tegelijkertijd ingetrokken.

Paragraaf 9 Citeertitel

Artikel 9.1

Deze beleidsregels worden aangehaald als “Beleidsregels terrassen Enkhuizen 2011-2”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op :
De burgemeester van Enkhuizen,
J.G.A. Baas