Regeling vervallen per 01-01-2014

Procedurebesluit zon- en feestdagenregeling

Geldend van 31-01-1998 t/m 31-12-2013

Intitulé

Procedurebesluit zon- en feestdagenregeling

Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst

Gemeenteblad van Enschede

nr. 55

Procedurebesluit zon- en feestdagenregeling

Nadere uitwerking procedurebesluit zon- en feestdagenregeling op grond van

artikel 6 lid 4 van de Winkeltijdenverordening Enschede 1996 (18a).

Deze procedure geeft aan op welke wijze de koopzondagen worden vastgesteld. Bij het opstellen van het procedurebesluit is ervan uitgegaan dat de raad de bevoegdheid delegeert aan het college.

Aanwijzing algemene koopzondagen:

Per kalenderjaar stellen Burgemeester en Wethouders jaarlijks maximaal 12 koopzondagen vast, geldend voor alle stadsdelen en dorpen tesamen, conform de volgende procedure:

1- door B&W als belanghebbende aangewezen organisaties en instellingen wordt per brief gevraagd voorstellen te doen voor koopzondagen.

2- ongeveer tegelijkertijd worden via de gemeentelijke (donderdag-)advertentie èèn of meerdere oproepen geplaatst, waarin belanghebbende organisaties en instellingen wordt gevraagd voorstellen in te dienen.

3- B&W stellen de procedure en indientermijn vast. Reacties die na de indientermijn worden ontvangen, worden niet in behandeling genomen.

In bijzondere omstandigheden kunnen B&W deze termijn verlengen.

4- aanvragers dienen informatie te verstrekken, zodat de aanvraag getoetst kan worden aan de vastgestelde criteria en uitgangspunten.

5- de ontvangen aanvragen worden geinventariseerd, aan de hand van vastgetelde criteria beoordeeld, waarna een voorstel voor overleg en advies wordt ingebracht in de commissie Handel, Ambacht en Diensten.

6- nadat de commissie Handel, Ambacht en Diensten het advies aan B&W heeft vastgesteld, kunnen belanghebbenden worden gehoord. Dit overleg is bedoeld om belanghebbenden te horen, die niet in de commissie HAD zijn vertegenwoordigd en wier gemotiveerde wensen niet zijn gehonoreerd in het voorstel.

7- mede op grond van het advies van de commissie HAD stellen Burgemeester

en Wethouders uiteindelijk de koopzondagen vast na voorafgaand advies van de functionele raadscommissie.

8- nadat de koopzondagen door B&W zijn vastgesteld, wordt het besluit in

het kader van de Algemene wet bestuursrecht gedurende 4 weken ter inzage gelegd om belanghebbenden de gelegenheid te geven te reageren.

Publikatie vindt plaats door middel van de donderdagadvertentie.

9- ongeveer gelijktijdig met de publikatie wordt beschikking toegezonden aan de aanvragers. Daarbij wordt gewezen op de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen tegen de ontvangen beschikking in het kader van de Algemene wet bestuursrecht.

10-afhandeling eventuele bezwaarschriften.

Uitgangspunten jaarlijkse vaststelling koopzondagen:

1- aanvragen moeten binnen de gestelde termijn zijn ingediend. Daarbij dient gebruik gemaakt te worden van een aanvraagformulier, dat zo volledig mogelijk moet zijn ingevuld.

2- voor de aanvraag dient voldoende draagvlak aanwezig te zijn.

Bij de beoordeling wordt gekeken naar het maatschappelijk belang en rendement, alsmede de stadspromotionele uitstraling en betekenis.

3- bij de vaststelling van koopzondagen, wordt prioriteit gegeven aan het stadsdeel binnensingelgebied. In dit stadsdeel zijn zowel het kernwinkelapparaat als de Woonboulevard gesitueerd.

Het economisch belang van dit stadsdeel is dankzij de aanwezigheid van deze regionale trekkers evident: 52% van de Enschedese winkels en 61% van het verkoopvloeroppervlak is in dit gebied geconcentreerd.

Binnen het stadsdeel binnensingelgebied heeft de binnenstad prioriteit.

Het koopzondagenbeleid, kan namelijk tezamen met andere inspanningen op het gebied van evenementen, stadspromotie, binnnenstedelijke vernieuwing, bijdragen aan de verhoging van de attractiewaarde met als doel versterking van de regionale concurrentiepositie en bevordering werkgelegenheid.

4- nadat koopzondagen zijn toegewezen aan het centrumgebied, worden de resterende koopzondagen toegewezen aan de wijkwinkelcentra en kleine kernen.

Uitgaande van maximaal 12 koopzondagen per kalenderjaar, zal de verdeling centrumgebied/binnensingelgebied versus wijken in de verhouding 2 : 1 kunnen plaatsvinden.

5- gestreefd wordt naar een zekere spreiding zekere spreiding van koopzondagen over het het kalenderjaar, waarbij rekening wordt gehouden c.q. wordt ingespeeld op seizoensdrukte in het bestedingsgedrag (bijv. decemberinkopen) van de consument.

Ook is het streven erop gericht ruimte te bieden aan lokale tradities en promoties en moet er desgewenst ruimte zijn voor kansrijke en nieuwe ontwikkelingen.

6- zo mogelijk rekening dient rekening te worden gehouden met communiceerbaarheid van het voorgenomen besluit richting consument en ondernemer. (bijv. elke eerste zondag van de maand is makkelijk te communcieren)

Vastgesteld in de vergadering van …. 1997

31 januari 1997

klassnr –1.832.23