Regeling vervallen per 01-01-2021

Regeling tot het verstrekken van hypothecaire geldleningen aan gemeente-ambtenaren van de gemeente Ferwerderadiel

Geldend van 01-01-2007 t/m 31-12-2020 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2007

Intitulé

Regeling tot het verstrekken van hypothecaire geldleningen aan gemeente-ambtenaren van de gemeente Ferwerderadiel

De raad van de gemeente Ferwerderadiel;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders dd. 27 augustus 2007, nr. 8/39.07;

gelet op artikel 160, sub e van de Gemeentewet;

besluit:

vast te stellen de volgende:

Artikel 1

In deze verordening wordt onder ambtenaar verstaan de ambtenaar die, overeenkomstig de bepalingen van het Algemeen Ambtenarenreglement van de gemeente Ferwerderadiel in vaste dienst van deze gemeente werkzaam is, en een dienstverband heeft van minimaal 50% ( 18 uur).

Artikel 2

  • 1.

    Met inachtneming van het bepaalde in deze regeling kunnen burgemeester en wethouders onder verband van hypotheek een geldlening verstrekken aan de ambtenaar, voor:

    • a.

      de bouw van een huis voor eigen bewoning, tot een bedrag van ten hoogste 100% van de grond en bouwkosten;

    • b.

      de koop van een bestaand huis voor eigen bewoning, tot een bedrag van ten hoogste 100% van de aankoopkosten, doch niet hoger dan de taxatiewaarde bepaald door een ter plaatse bekend zijnde geregistreerd taxateur die niet bij de koop c.q. verkoop betrokken is geweest, eventueel vermeerderd met de kosten van een noodzakelijke verbouwing;

    • c.

      de verbouw van een door de ambtenaar zelf bewoond eigen huis, tot een bedrag van ten hoogste 100% van de verbouwingskosten. Een en ander met inbegrip van de op de bouw, de aankoop en de hypotheekstelling vallende kosten.

  • 2.

    Voorts kan onder verband van hypotheek een geldlening worden verstrekt voor het aflossen van een op de door een ambtenaar bewoonde eigen woning rustende hypotheek, waarbij het bedrag van de te verstrekken geldlening, dat uitsluitend mag worden aangewend ten behoeve van de woning, maximaal gelijk is aan de oorspronkelijk op de woning rustende hypotheek vermeerderd met bijkomende kosten, doch tot ten hoogste 100% van de door taxatie vastgestelde waarde van de woning als bedoeld in lid b. van dit artikel.

  • 3.

    De ambtenaar kan voor de doeleinden, omschreven in de leden 1 en 2 van dit artikel in beginsel eenmaal per woning een lening opnemen. De betreffende woning dient te liggen in de gemeente Ferwerderadiel. De ambtenaar kan aangeven dat hij in aanmerking wenst te komen voor een tweede lening voor dezelfde woning. Deze aanvragen worden per geval beoordeeld. Aandachtspunten in dezen zijn de beargumentatie en de noodzaak van de tweede lening. Het is ten allen tijde mogelijk om naast de lening voor de aankoop van de woning een lening op te nemen voor de verbouw van deze woning, zulks binnen de overige kaders als geschetst in deze regeling. Indien de woning buiten de gemeente Ferwerderadiel is gelegen dan dient voor het percentage 100 90 te worden gelezen.

Artikel 3

  • 1.

    De gemeente bedingt het recht van eerste hypotheek.

  • 2.

    Indien voor het onroerend goed reeds een hypotheek is afgesloten, bedingt de gemeente het recht van tweede hypotheek, met dien verstande, dat de som van beide hypothecaire geldleningen de maxima, bedoeld in artikel 2, niet mag overschrijden.

Artikel 4

  • 1.

    De geldlening wordt verstrekt tegen de algemeen geldende hypotheekrente, met dien verstande, dat geen hogere rente wordt bedongen dan die, welke de gemeente zelf op het tijdstip van de schriftelijke aanvraag (datum van binnenkomst) verschuldigd is voor de door haar aan te gane geldlening met een zelfde looptijd als die van het te verlenen krediet met een aflossingstermijn van ten hoogste dertig (30) jaren. Indien het percentage lager is op het moment van het passeren van de hypotheekakte dan geldt dat percentage.

  • 2.

    De ambtenaar verbindt zich de geldlening af te lossen in het overeengekomen aantal jaren, voor het eerst ingaande 1 januari van het jaar, volgend op dat waarin de laatste termijn van de lening opgenomen of beschikbaar is gesteld.

  • 3.

    De, vanaf de dag van het aangaan van de lening tot en met 31 december van het jaar voorafgaande aan het jaar, waarin voor het eerst verplichte aflossingen verschuldigd zijn, verschuldigde rente moet jaarlijks worden betaald over de alsdan opgenomen bedragen.

  • 4.

    De betaling van rente en aflossing op lineaire basis of op basis van annuïteit zal geschieden door voldoening op een door burgemeester en wethouders te bepalen wijze.

  • 5.

    Gedurende de gehele looptijd van de lening kan op schriftelijk verzoek van de ambtenaar, ten hoogste 2 maal het rentepercentage zonder boete worden aangepast.

Artikel 5

In afwijking van het bepaalde in artikel 4 zijn andere hypotheekverstrekkingen ter beoordeling van het college van burgemeester en wethouders toegestaan w.o. een hypotheek met zodanige voorwaarden dat er geen verplichting bestaat tot jaarlijkse aflossing maar een algehele aflossing op de einddatum van de looptijd de zogenaamde levenhypotheek.

Artikel 6

  • 1.

    Extra aflossingen zijn toegestaan zonder betaling van boeterente, mits in ronde sommen van € 500,00.

  • 2.

    2. Indien de ambtenaar extra aflossingen doet dient daarbij te worden aangegeven of deze extra aflossingen gedaan worden ter verkorting van de looptijd van de lening, dan wel ter verlaging van de jaarannuïteit c.q. het jaarlijks te betalen bedrag bij een lineaire hypotheek.

  • 3.

    Indien de ambtenaar het restant van de lening ineens wenst af te lossen, dient hij dit onder vermelding van de datum waarop de aflossing zal plaats vinden schriftelijk aan de gemeente mede te delen.

  • 4.

    Indien de ambtenaar het restant van de hoofdsom ineens aflost zal de gemeente voor dezelfde woning niet opnieuw een lening aan de ambtenaar beschikbaar stellen.

Artikel 7

De geldlening of het onafgeloste gedeelte daarvan is met de verschuldigde rente en eventuele andere kosten en boeten terstond, zonder dat een waarschuwing zal zijn vereist, ineens opeisbaar, zodra:

  • a.

    het dienstverband, dat de ambtenaar met de gemeente Ferwerderadiel had ten tijde van het aangaan van de geldlening eindigt, anders dan door overlijden of door toekenning van pensioen krachtens de Algemeen Burgerlijke Pensioenwet (A.B.P.) of door toekenning van wachtgeld zolang dat wachtgeld wordt genoten dan wel overgaat in pensioen krachtens de A.B.P. of door toekenning van een uitkering krachtens de Uitkeringsverordening Vrijwillig Vervroegd Uittreden;

  • b.

    de ambtenaar van zijn pensioen ingevolge de A.B.P. wordt vervallen verklaard;

  • c.

    de ambtenaar overlijdt en deze geen partner achter laat;

  • d.

    de weduwe geen pensioen of niet langer pensioen ingevolge de A.B.P. geniet;

  • e.

    de ambtenaar de rente en aflossing niet prompt voldoet op de verschijndag;

  • f.

    de ambtenaar enige andere verplichtingen tegenover de gemeente, voortvloeiende uit de overeenkomst van geldlening en hypotheek, niet nakomt;

  • g.

    de ambtenaar onder curatele wordt gesteld, in staat van faillissement wordt verklaard, surséance van betaling aanvraagt of boedelafstand doet;

  • h.

    het onroerend goed door derden in beslag genomen wordt of wordt vervreemd, onteigening inbegrepen;

  • i.

    de ambtenaar, zonder noodzaak, zulks ter beoordeling van burgemeester en wethouders, metterdaad heeft opgehouden zelf te bewonen.

Artikel 8

De ambtenaar zal in gebreke zijn door het enkele feit van het voor alle van in artikel 7 bedoelde gevallen van onmiddellijke opeisbaarheid of door overtreding van een van de overige bedingen van de hypotheekakte zonder dat enig bevel of ander soortgelijke akte wordt vereist en mitsdien uit de kracht van de verbintenis zelf.

Artikel 9

In afwijking van het bepaalde in artikel 7 kunnen burgemeester en wethouders afzien van het onmiddellijk opeisen van de restantschuld met inachtneming van een maximale periode van twee jaar onder voorwaarde, dat voldoende zekerheid wordt geboden voor de jaarlijkse betaling van de annuïteit dit ter beoordeling van het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 10

Met inachtneming van het bepaalde in deze regeling kunnen burgemeester en wethouders hoofdsom, rente en aflossing garanderen van een geldlening, onder verband van hypotheek, die de ambtenaar aangaat voor de doeleinden, omschreven in artikel 2, lid 1 en 2.

De garantie wordt verleend voor een lening van ten hoogste 100% van het bedrag van de kosten.

Artikel 11

  • 1.

    Een geldlening, als bedoeld in artikel 2 of een garantie als bedoeld in artikel 10, wordt niet verstrekt, indien de uit de geldlening voortvloeiende kapitaallasten, en de overige financiële verplichtingen de draagkracht van de ambtenaar te boven gaan. De toetsing vindt plaats aan de hand van de normen, zoals die ten tijde van het verzoek van kracht zijn voor het verlenen van nationale hypotheekgarantie.

  • 2.

    In geval van onderhandse verkoop van het onderpand als bedoeld in artikel 2 is de ambtenaar bevoegd de lening voort te zetten onder dezelfde condities, zonder dat hiervoor enige vergoeding aan de gemeente verschuldigd zal zijn, echter onder de voorwaarde, dat naar het oordeel van burgemeester en wethouders voldoende vervangende zekerheid wordt verstrekt.

Artikel 12

Onder de aan het verstrekken van een geldlening en het verlenen van een garantie door burgemeester en wethouders te verbinden voorwaarden wordt in elk geval de bepaling opgenomen, dat hetgeen ter zake van een garantie als bedoeld in artikel 9 door de gemeente wordt betaald, als schuld ten laste van de ambtenaar komt en blijft, totdat hij deze schuld aan de gemeente heeft voldaan of de gemeente zich op andere wijze in het bezit van het verschuldigde zal hebben gesteld.

Deze schuld is te allen tijde op eerste vordering van de gemeente opeisbaar. Voor het niet afgeloste gedeelte van de schuld wordt jaarlijks op 31 december rente bijgeschreven naar het voor deze schuld geldende rentepercentage per jaar.

Artikel 13

  • 1.

    De woning en eventuele andere opstallen dienen ten genoegen van burgemeester en wethouders tegen brand en stormschade verzekerd te zijn en te blijven ten bewijze waarvan de polis of een kopie daarvan aan burgemeester en wethouders dient te worden overgelegd.

  • 2.

    Het is verboden zonder toestemming van burgemeester en wethouders wijziging in de bestemming van de woning te brengen, de woning te verhuren, te veranderen of af te breken, te bezwaren, in gebruik te geven, te vervreemden of er zakelijk rechten op te vestigen of bij de woning behorende grond te verkopen, te verpachten of zakelijk rechten daarop te vestigen.

Artikel 14

De kosten van vestigen van de hypotheek alsmede die van royering, komen voor rekening van de ambtenaar.

Artikel 15

  • 1.

    Burgemeester en wethouders zijn bevoegd bij de toepassing van deze regeling nadere regels en voorwaarden te stellen.

  • 2.

    Ten aanzien van de in het kader van deze regeling voorkomende omstandigheden waarin niet of niet afdoende is voorzien beslissen burgemeester en wethouders.

Artikel 16

Deze regeling kan worden aangehaald als "Financierings en garantieregeling eigen woningbezit ambtenaren gemeente Ferwerderadiel 2007".

Artikel 17

1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2007.

2. Met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze regeling vervalt de "Financieringsregeling huisvesting ambtenaren gemeente Ferwerderadiel", vastgesteld bij raadsbesluit van 18 oktober 2001.

3. Deze regeling vervalt met ingang van de datum van inwerkingtreding van de gewijzigde Wet financiering decentrale overheden (Wet fido).

ALDUS besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Ferwerdera-diel van 20 september 2007.

,voorzitter

,secretaris

  • 1.

    Getal

  • a.

    Tekst