Besluit van Provinciale Staten van de provincie Flevoland houdende Gedragscode integer handelen Statenleden en Burgerleden Provincie Flevoland 2016

Geldend van 22-04-2017 t/m heden

Intitulé

Besluit van Provinciale Staten van de provincie Flevoland houdende Gedragscode integer handelen Statenleden en Burgerleden Provincie Flevoland 2016

Provinciale Staten van Flevoland maken bekend dat zij in hun vergadering van 7 december 2016 bij besluit met kenmerk 1975901 hebben besloten tot het instellen van een Gedragscode integer handelen Statenleden en burgerleden.

Provinciale Staten van Flevoland,

Besluiten:

  • -

    De gedragscode integer handelen Statenleden en burgerleden Provincie Flevoland 2016 vast te stellen;

  • -

    De meldingsladder mogelijk niet integer handelen vast te stellen;

  • -

    Over te gaan tot gezamenlijke ondertekening van de gedragscode integer handelen Statenleden en burgerleden in uw Statenvergadering als uiting van uw belofte over integer handelen;

  • -

    Als Provinciale Staten jaarlijks het onderwerp integriteit te agenderen op passende wijze;

  • -

    De gedragscode integriteit bestuurders provincie Flevoland 2013 in te trekken.

Gedragscode integer handelen Statenleden en burgerleden Provincie Flevoland 2016

Een nieuwe gedragscode: waarom

Deze gedragscode integer handelen vervangt de ‘gedragscode integriteit Provinciale Staten Flevoland’ (1 april 2013). De bestaande code wordt aangepast omdat:

  • -

    in de provinciewet is de rol van de commissaris van de Koning ten aanzien van integriteit duidelijker vastgelegd en aangescherpt;

  • -

    het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Inter Provinciaal Overleg (IPO) hebben nieuwe handreikingen en modellen voor integriteit uitgebracht;

  • -

    integriteit in het openbaar bestuur wordt mede gevormd door de actualiteit: regelmatig actualiseren van de gedragscode wordt aanbevolen;

  • -

    artikel 15 lid 3 Provinciewet bepaalt dat Provinciale Staten een gedragscode dient op te stellen voor leden van Provinciale Staten.

Deze gedragscode verwerkt de nieuwe wettelijke bepalingen en de handreikingen zoals aangedragen door het Ministerie en het IPO. Hierbij is bijvoorbeeld een splitsing aangebracht in de gedragscodes voor statenleden enerzijds en die voor de commissaris van de Koning en gedeputeerden anderzijds. Tegelijkertijd is aansluiting gezocht bij de Flevolandse praktijk.

Wat is de gedragscode

Deze gedragscode is geschreven als een set van beloften en afspraken van het individuele Statenlid of burgerlid. Het is een interne regeling waarmee invulling wordt gegeven aan wettelijke regels, aangevuld met bepalingen ter verduidelijking of aansluiting op de Flevolandse praktijk. Met het vaststellen van deze gedragscode in de vergadering van Provinciale Staten ontstaat zelfbinding. Dit wordt symbolisch onderstreept met een handtekening van de leden van Provinciale Staten.

De gedragscode: Onze belofte om integer te handelen

Wij, leden van Provinciale Staten en burgerleden van de provincie Flevoland, stellen bij ons handelen de kwaliteit van het openbaar bestuur centraal.

Integriteit van het openbaar bestuur vinden wij daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Goed bestuur is integer bestuur.

Ieder van ons heeft bij zijn of haar aanstelling de eed of de belofte uitgesproken.

Met deze gedragscode doen wij een aanvullende belofte. Aan elkaar en de inwoners van Flevoland.

Een belofte als individu, waarmee wij uitdragen dat integriteit een individuele verantwoordelijkheid is van een politiek ambtsdrager. Een belofte als collectief waarmee wij onderkennen dat integriteit van belang is voor het vertrouwen in het openbaar bestuur.

Dit is onze belofte aan elkaar en de inwoners van Flevoland:

Zo zullen wij integer handelen in de dagelijkse praktijk handen en voeten geven.

Deze gedragscode laat zien hoe integer handelen in de Provincie Flevoland eruitziet.

Wij zijn daarop aanspreekbaar en spreken elkaar daarop aan.

Onze verantwoordelijkheid

Als politiek ambtsdrager nemen wij zelf onze verantwoordelijkheid voor integer handelen.

Hierbij delen wij de overtuiging dat integer handelen meer is dan alleen het volgen van regels.

Een gedragscode kan niet elke situatie beschrijven. Elk van ons zal steeds voor zichzelf de afweging moeten maken hoe integer handelen eruit ziet. Het gesprek over integer handelen kan hierbij helpen.

Voor dit gesprek over integriteit hebben wij zes kernwaarden gekozen.

Integer handelen: Zes kernwaarden

Dienstbaarheid

Ons handelen als Statenlid of burgerlid is altijd en volledig gericht op (de belangen van) Flevoland, haar bevolking en organisaties. Wij zijn daarop aanspreekbaar en spreken elkaar daarop aan.

Functionaliteit

Ons handelen, onze uitgaven en onze uitspraken als Statenlid of burgerlid hebben altijd een herkenbaar verband met onze rol als volksvertegenwoordiger.

Autonomie

Bij het voorbereiden en nemen van besluiten voorkomen wij dat het publiek belang wordt vermengd met een persoonlijk belang. Wij voorkomen belangenverstrengeling of de schijn van belangenverstrengeling.

Transparantie

Wij zijn open in en over ons handelen. Wij maken de daarvoor relevante documenten en achtergronden openbaar. Het afleggen van verantwoording over ons handelen zien wij als een belangrijk onderdeel van onze taak. Wij werken mee aan eventuele onderzoeken naar of controles van onze integriteit.

Betrouwbaarheid

Wij houden ons aan onze afspraken. Als wij informatie krijgen omdat wij politiek ambtsdrager zijn, zetten wij dat niet in voor een ander doel.

Zorgvuldigheid

Wij zorgen dat wij een volledig beeld hebben gevormd van een zaak voordat wij een besluit nemen. Wij wegen op een onbevooroordeelde manier alle onderdelen en belangen van een beslissing af.

Wij behandelen iedere burger en organisatie met respect en op gelijke wijze.

De gedragscode in concrete situaties

Naast onze belofte voor het toepassen van de kernwaarden bij de invulling van integer handelen, beloven wij het volgende :

Artikel 1. Hoe wij onze autonomie bewaren

Het belang van Flevoland is altijd ons eerste belang. Tegelijkertijd staan wij midden in de maatschappij en hebben privé ook belangen. Of het nu om financiële belangen of grondbezit, persoonlijke betrekkingen of andere belangen gaat: wij voorkomen belangenverstrengeling of de schijn daarvan.

  • 1.

    Wij weten welke handelingen op grond van de wet verboden zijn voor een politiek ambtsdrager en zullen daarnaar handelen.

  • 2.

    Wij maken vooraf bekend dat wij familie- vrienden- of andere persoonlijke betrekkingen of belangen hebben ten aanzien van een door de provincie te nemen besluit.

  • 3.

    Wij zullen op geen enkele wijze de besluitvorming beïnvloeden indien wij persoonlijke betrekkingen of belangen hebben, anders dan dat wij deelnemen aan de stemming over dit besluit.

Artikel 2. Hoe wij omgaan met nevenfuncties

Wij toetsen of nevenfuncties in strijd zijn met de wet en publiceren overige nevenfuncties. Zo wordt voorkomen dat wij een niet-toegestane nevenfunctie hebben en zijn de andere nevenfuncties openbaar bekend.

  • 1.

    Wij weten welke functies per definitie onverenigbaar zijn met ons ambt, omdat de wet dit voorschrijft. Naast het feit dat wij deze functies aanleveren zodat deze getoetst kunnen worden bij ons aantreden, blijven wij zelf toetsen of nieuwe functies hiermee in strijd zijn.

  • 2.

    Wij geven voortdurend inzicht in onze nevenfuncties, door deze bij onze griffie aan te melden voor openbare publicatie. Hierbij geven wij aan:

    • a.

      voor welke organisaties wij een nevenfunctie verrichten; en

    • b.

      of wij deze nevenfunctie uitvoeren omdat wij politiek ambtsdrager zijn; en

    • c.

      een omschrijving van deze activiteiten zodat duidelijk is of dit mogelijk invloed kan hebben op ons werk als politiek ambtsdager; en

    • d.

      of de nevenfunctie betaald is.

Artikel 3. Hoe wij omgaan met niet-openbare informatie

Wij gaan zorgvuldig om met niet-openbare informatie waar wij beschikking over krijgen als politiek ambtsdrager.

  • 1.

    Wij ondernemen stappen om deze informatie veilig te bewaren gedurende ons werk, thuis, op kantoor en op reis.

  • 2.

    Wij benutten niet-openbare informatie waar wij beschikking over krijgen als politiek ambtsdrager, alleen voor het belang van de Provincie Flevoland.

Artikel 4. Hoe wij omgaan met geschenken en uitnodigingen.

In onze functie als politiek ambtsdrager kunnen wij geschenken of cadeaus aangeboden krijgen. Ongeacht de bedoelding van de gever, wegen wij of het aanbod onze onafhankelijke positie kan beïnvloeden.

  • 1.

    Wij nemen geschenken alleen aan tijdens de uitvoering van onze werkzaamheden als politiek ambtsdrager en nooit op ons huisadres.

  • 2.

    Wij melden geschenken binnen een week bij de griffie voor openbare publicatie.

  • 3.

    Wij slaan geschenken af met een geschatte waarde van meer dan €50,- en sturen deze terug. Als dit niet mogelijk is, schenken wij het cadeau direct aan de Provincie Flevoland.

  • 4.

    Wij melden deelname aan een binnenlandse excursie of evenement op kosten van iemand anders dan de Provincie Flevoland binnen een week bij de griffie voor openbare publicatie.

  • 5.

    Wij melden deelnamen aan een buitenlandse excursie of evenement op kosten van iemand anders dan de Provincie Flevoland binnen een week na aanmelding bij de griffie voor openbare publicatie. Wij melden hierbij het doel, de bestemming, de duur en de kosten van de reis.

Artikel 5. Hoe wij (financiële)voorzieningen gebruiken

Wij gaan zorgvuldig om met de voorzieningen, financiële middelen en declaratiemogelijkheden die voor ons beschikbaar zijn.

Wij zorgen dat:

  • 1.

    het gebruik van de voorziening gebeurt volgens de wet- en regelgeving, de gedragscode integriteit en de regels van de betreffende voorziening; en

  • 2.

    wij voor het betreffende doel de juiste voorziening of declaratie-mogelijkheid gebruiken; en

  • 3.

    het gebruik/ de kosten redelijk zijn ten opzichte van het doel; en

  • 4.

    wij verantwoording afleggen over het gebruik van onze voorzieningen, door zo snel mogelijk alle benodigde bewijzen aan te leveren volgens de afgesproken regels; en

  • 5.

    wij geen gebruik maken van de voorzieningen van de provincie voor privédoeleinden; en

  • 6.

    wij zorgvuldig zijn bij het gebruikmaken van voorzieningen van de provincie indien hiermee naast een provinciebelang ook een privébelang wordt gediend, om (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen.

Artikel 6. Hoe wij om zullen gaan met (mogelijk) niet-integer handelen

Ondanks deze beloften en afspraken kan het voorkomen dat ons gedrag vragen oproept over integriteit.

Wij zullen ons inzetten om vragen op een eerlijke en transparante wijze op te lossen.

Dat doen wij op een wijze die bij de situatie past: een gesprek als de situatie dat toelaat, een volledig feitenonderzoek als dat nodig is.

  • 1.

    Wij leggen afspraken vast over de stappen die genomen worden bij een melding over een politiek ambtsdrager: de meldingsladder mogelijk niet-integer handelen. Hierin nemen wij op:

    • a.

      bij wie gemeld kan worden; en

    • b.

      op welke wijze verslag wordt gelegd van de melding; en

    • c.

      welke stappen gezet kunnen worden na de melding, op grond van de ernst van de melding; en

    • d.

      op welke wijze gerapporteerd wordt over meldingen en de afdoening daarvan.

  • 2.

    De meldingsladder integriteit maakt onderdeel uit van deze gedragscode.

  • 3.

    Wij spreken af dat wij meewerken om de feiten rondom een melding duidelijk te krijgen.

  • 4.

    Wij spreken af dat indien en zolang een onderzoek loopt, wij elkaar niet beschadigen door uitspraken te doen over een mogelijke integriteitsschending.

  • 5.

    Wij spreken af ten minste één maal per jaar het onderwerp integriteit te bespreken en hierbij de werking van de gedragscode en de meldingsladder integriteit te betrekken.

Artikel 7. Hoe wij omgaan met verschil van inzicht over de gedragscode

  • 1. Wij bevorderen gezamenlijk dat de gedragscode op eenzelfde wijze wordt geïnterpreteerd.

  • 2. Als blijkt dat iets in de gedragscode niet voldoende is beschreven of onduidelijk is, bespreken wij dit met de fractievoorzitters in het seniorenconvent en verzoeken zo nodig de commissaris en griffier met voorstellen te komen.

Ondertekening

Aldus besloten in de Provinciale Statenvergadering van 7 december 2016

de griffier

de voorzitter