Regeling vervallen per 29-04-2008

Beleidsplan uitvoeringsprogramma externe veiligheid

Geldend van 28-07-2005 t/m 28-04-2008

Intitulé

Beleidsplan uitvoeringsprogramma externe veiligheid

Vastgesteld bij besluit van Gedeputeerde Staten d.d. 5 juli 2005, nr. RE2005.10615 (Provinciaal Blad nr. 2005/69 van 28 juli 2005). Op 28 juli 2005 in werking getreden.

Achtergrond

Dit beleidsplan uitvoeringsprogramma externe veiligheid beschrijft het beleid voor het toekennen van subsidie op basis van titel 2.5 Externe Veiligheid van de Subsidieregeling vitaal Gelderland.

Met externe veiligheid wordt bedoeld het risico dat door ongelukken zoals ontploffingen of brand, die binnen de grenzen van een inrichting plaatsvinden, daarbuiten slachtoffers vallen. Sinds de ramp in Enschede staat dit onderwerp hoger dan vroeger op de politieke agenda. Het kabinet Balkenende 1 heeft in het Strategisch Akkoord van 2002 extra middelen gereserveerde voor externe veiligheid. Hiermee beoogt het ministerie een kwaliteitsverbetering in de uitvoering van het externe veiligheidsbeleid te realiseren en in de toekomst vast te houden. Voor de jaren 2004 en 2005 is 20 miljoen euro beschikbaar. Vooruitlopend op een structurele regeling wordt dit geld via de provincies verdeeld op basis van tijdelijke programmafinanciering: notitie “Programmafinanciering uitvoeringskosten EV-beleid”, Ministerie van VROM december 2003, aangevuld met de subsidieregeling Programmafinanciering EV-beleid voor andere overheden (11 juni 2004/nr. DGM/EV2004062042).

Het Gelders uitvoeringsprogramma externe veiligheid

Voor provinciale en gemeentelijke taken in de provincie Gelderland is voor de periode 2004 en 2005 maximaal Ђ 2.171.513 beschikbaar. De Gelderse projecten zijn gericht op inventarisatie van risicovolle situaties, het voorkomen van risicovolle situaties en op de aanpak van knelpunten. Ook kunnen projecten gericht zijn op risicocommunicatie en kennisversterking. Uitgangspunt is dat via het uitvoeringsprogramma met name projecten en activiteiten worden gefinancierd, waarvoor geen ander financieringskader beschikbaar is.

Een onderdeel van het uitvoeringsprogramma is het ‘Kennis- en implementatietraject’. Deze subsidieregeling heeft alleen betrekking op dat onderdeel. Het Kennis- en implementatietraject is opgezet om gemeenten hun taken op het gebied van externe veiligheid te laten voorbereiden en uitvoeren op een wijze die voldoet aan de eisen die het ministerie stelt. Er is Ђ 395.271,-- gereserveerd voor het kennis- en implementatietraject.

Kennis- en implementatietraject

In het Kennis- en implementatietraject gemeentelijk extern veiligheidsbeleid werken clusters van circa 5 gemeenten gezamenlijk aan het voorbereiden en uitvoeren van de diverse gemeentelijke taken volgens de door VROM opgestelde menu-aanpak. Tijdens een cyclus van 6 bijeenkomsten worden de verschillende onderwerpen die aan de orde zijn achtereenvolgens behandeld: - het onderwerp wordt toegelicht (kennisopbouw en verspreiding); - via de behandeling van cases wordt de werkwijze toegelicht en worden de consequenties van de nieuwe regelgeving voor gemeenten verduidelijkt; - er wordt verhelderd hoe gemeenten hun taken efficiлnt kunnen aanpakken (verstrekken hulpmiddelen, structurering werkprocessen); - de aanpak van die taken wordt gepland en deels begeleid. Centraal in de aanpak staat dat alle onderwerpen in de bredere context en vanuit hun onderlinge samenhang worden behandeld. De gemeenten worden bij hun werkzaamheden ondersteund door een adviesbureau. Via het project wordt gewerkt aan het efficiлnt aanpakken van de gemeentelijke taken door elkaars kennis te benutten en in te zetten. Het Kennis- en implementatietraject geeft de gemeenten inzicht in de risico’s, de gevolgen daarvan voor gemeente, een voor de gemeente vastgesteld ambitieniveau, inzicht in de werkprocessen en samenwerking, een activiteitenplanning en evt. een externe veiligheidsvisie.

Gelderse gemeenten

De volgende clusters van Gelderse gemeenten hebben het Kennis- en implementatietraject reeds doorlopen of doorlopen het nu: Nijmegen, Arnhem, Zutphen; Lingewaard, Overbetuwe, Beuningen, Buren; Heerde, Elburg, Putten, Nijkerk, Barneveld; Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Groenlo, Montferland, Oude lJsselstreek, Winterswijk. Deze gemeenten komen niet in aanmerking voor subsidie, omdat de kosten voor begeleiding al uit het programma Externe Veiligheid zijn betaald.

De volgende Gelderse gemeenten hebben het Kennis- en implementatietraject nog niet (volledig) doorlopen: Ede, Wageningen, Lochem, Voorst, Brummen, Duiven, Hattem, Nunspeet, Epe, Oldebroek, Harderwijk, Ermelo, Ubbergen, Millingen aan de Rijn, Groesbeek, Heumen, Wijchen, West Maas en Waal, Druten, Tiel, Maasdriel, Zaltbommel, Neerijnen, Lingewaal, Geldermalsen, Culemborg, Neder-Betuwe, Apeldoorn, Renkum, Westervoort, Zevenaar, Rijnwaarden, Doesburg, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel.

De subsidieregeling vitaal Gelderland, titel 2.5, biedt hen de gelegenheid om dit te doen. Een voorwaarde is dat een aantal gemeenten tezamen het Kennis- en implementatietraject doorlopen (minimaal 3 gemeenten tegelijk en maximaal 9). De kosten van ondersteuning door een adviesbureau voor de activiteiten in paragraaf 1.3 van dit beleidsplan zijn voor 100% subsidiabel, onder de voorwaarden die in die subsidieregeling zijn gesteld. De kosten moeten zijn gemaakt tussen 1 november 2004 en 31 december 2005. Per deelnemende gemeente bedraagt de subsidie maximaal Ђ 6.500 (exclusief BTW). Een gemeente kan na afronding van het Kennis- en implementatietraject de subsidie aanvragen voor de gehele cluster van gemeenten, door het bijgevoegde aanvraagformulier in te vullen en op te sturen voor 28 februari 2006.

Subsidieaanvraagformulier, titel 2.5 Subsidieregeling vitaal Gelderland

Gegevens aanvrager

Gemeente:………………….. Adres: ………… Postcode: …….. Plaats: ………………. Postadres: ……………. Postcode: …….. Plaats: ……………….

Contactpersoon: …………… Telefoon: ………….. Faxnummer: …………. E-mailadres: ……………..

Banknummer of gironummer: ……………….. Ter attentie van: ……………………….. Te: …………………..

lnhoudelijke beschrijving Onze gemeente heeft samen met de gemeenten ………. (namen) het Kennis- en implementatietraject gemeentelijk extern veiligheidsbeleid doorlopen, zoals beschreven in het Gelderse Uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid. Wij hebben hierbij ondersteuning gekregen van ……………. (naam adviesbureau). Startdatum: ………… (na 1 november 2004) Einddatum: …………. (uiterlijk 31 december 2005).

Totale kosten voor onze cluster van gemeenten voor begeleiding in Kennis- en implementatietraject door adviesbureau: € …… (exclusief BTW) (maximaal € 6.500). Dit is het bedrag waarvoor wij subsidie aanvragen.

Ondertekening

Ondergetekende verklaart: dat alle gegevens in het aanvraagformulier en de bijlagen naar waarheid zijn ingevuld; zich te houden aan de voorwaarden en verplichtingen in de Subsidieregeling vitaal Gelderland.

Aldus naar waarheid ingevuld en ondertekend,

(plaats) (datum)

(naam) (functie) (handtekening)

Bijlagen

De volgende bijlagen zijn bijgevoegd: offerte adviesbureau onze opdracht aan het adviesbureau rekening van het adviesbureau

Opsturen (voor 28 februari 2006) naar:

Provincie Gelderland MW/IND/BO, programmasecretariaat EV T.a.v. mw. Raba Sonneveldt Postbus 9090 6800 GX Arnhem

Ondertekening

Gedeputeerde Staten van Gelderland