Regeling vervallen per 31-12-2018

Verkoopvoorwaarden bedrijfsgronden 1994 van de gemeente Giessenlanden

Geldend van 01-01-2002 t/m 30-12-2018

Intitulé

Verkoopvoorwaarden bedrijfsgronden 1994 van de gemeente Giessenlanden

GEMEENTE GIESSENLANDEN

De raad van de gemeente Giessenlanden;

overwegende, dat het gewenst is de ‘Verkoopvoorwaarden bedrijfsgronden 1994 van de gemeente Giessenlanden’ per 1 januari 2002 aan te passen in verband met de invoering van de euro;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 september 2001;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

b e s l u i t :

1.in te trekken:

de ‘Verkoopvoorwaarden bedrijfsgronden 1994 van de gemeente Giessenlanden’, zoals vastgesteld op 25 augustus 1994;

2.vast te stellen:

de ‘Verkoopvoorwaarden bedrijfsgronden van de gemeente Giessenlanden 2002’.

Artikel 1.

  • 1. Gegadigden voor gronden voor bedrijfsdoeleinden aan te wenden, dienen te voldoen aan de volgende voorwaarden:

    • a.

      de te vestigen bedrijven mogen geen onaanvaardbare geluidsoverlast veroorzaken en geen onaanvaardbare risico's opleveren voor milieu en veiligheid, een en ander ter beoordeling van burgemeester en wethouders;

    • b.

      geen verkoop van gronden vindt plaats ten behoeve van de vestiging van detailhandelsbedrijven, tenzij het betreft detailhandelsbedrijven handelende in volumineuze goederen zoals caravans, boten, motoren, automobielen, landbouwwerktuigen en machines of bedrijven die als ondergeschikt onderdeel van de hoofdactiviteit enige detailhandel uitoefenen.

      Bedrijven die voldoen aan de onder a en b vermelde voorwaarden en die reeds in Giessenlanden zijn gevestigd, genieten voorrang.

  • 2. Beoordeling van bedrijven als bedoeld in het eerste lid onder a. vindt plaats op basis van de rubricering in de meest recente staat van inrichtingen zoals die is of wordt opgenomen in bestemmingsplannen voor bedrijventerreinen in de gemeente Giessenlanden.

  • 3. Het bepaalde in de leden 1, onder a. en b., en 2 geldt tot het moment waarop de gemeente Giessenlanden de mogelijkheid heeft om langs publiekrechtelijke weg regelend op te treden.

Artikel 2.

Zodra tussen de gegadigde voor het bouwterrein en de gemeente overeenstemming is bereikt omtrent de voorgenomen verkoop van grond en de daarop te stichten bebouwing en het inrichtingsplan voor het niet te bebouwen gedeelte, wordt een koopakte opgemaakt. In de koopakte zullen in ieder geval als ontbindende voorwaarden worden opgenomen dat de raad (casu quo het college van burgemeester en wethouders) geen besluit tot verkoop neemt en dat het besluit van de raad tot wijziging van de gemeentebegroting in verband met de betreffende overdracht door Gedeputeerde Staten in de provincie Zuid-Holland niet wordt goedgekeurd.

Indien de raad (casu quo het college van burgemeester en wethouders) geen desbetreffend besluit neemt of bedoelde begrotingswijziging niet wordt goedgekeurd is de koopovereenkomst van rechtswege ontbonden en zullen partijen over en weer geen aanspraak kunnen maken op vergoeding van kosten, schaden en interessen, van welke aard dan ook.

Artikel 3.

  • 1. Indien de koper voor het verlijden van de leveringsakte in staat van faillissement wordt verklaard of surséance van betaling heeft verkregen, alsmede bij inbeslagneming van zijn roerende of onroerende zaken, is de koopovereenkomst ontbonden door een daartoe strekkende schriftelijke verklaring van burgemeester en wethouders. De koper kan echter geen aanspraak maken op vergoeding van kosten, schaden en interessen uit welke hoofde dan ook.

  • 2. Indien de koper voor het verlijden van de leveringsakte overlijdt en het perceel op geen enkele wijze is bebouwd, hebben de rechtsopvolgers onder algemene titel van de koper en de gemeente gedurende een periode van vier maanden het recht de overeenkomst te ontbinden.

  • 3. De gemeente maakt van het onder 2. bedoelde recht alleen gebruik als vaststaat dan wel ernstig moet worden gevreesd dat het perceel niet zal worden bebouwd en/of ingericht overeenkomstig het ingediende inrichtingsplan ten behoeve van een gegadigde die voldoet aan de in artikel 1, lid 1, genoemde criteria.

Artikel 4.

Vanaf het tijdstip van juridische levering dient koper zorg te dragen dat het gekochte in redelijke mate onderhouden en schoongehouden wordt, zulks ter beoordeling van het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 5.

  • 1. De leveringsakte moet worden verleden zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen twee maanden na de datum van het betreffende raadsbesluit (casu quo besluit van burgemeester en wethouders) mits bovenbedoelde goedkeuring van de begrotingswijziging in die tijd is verleend.

  • 2. Indien voor de realisering van een bedrijfswoning en/of bedrijfsgebouwen eerst na het volgen van een vrijstellingsprocedure als bedoeld in de artikelen 19 en l9a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de bouwvergunning kan worden verleend, wordt de onder lid 1 van dit artikel omschreven termijn geacht eerst aan te vangen met ingang van de datum van ontvangst van de verklaring van geen bezwaar van Gedeputeerde Staten als bedoeld in artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

  • 3. Indien de onder lid 2 van dit artikel omschreven vrijstellingsprocedure moet worden gevolgd, is de koper verplicht zodanige maatregelen te treffen dat de bouwvergunning is aangevraagd binnen één maand na het besluit tot verkoop aan koper.

  • 4. Op verzoek van de koper kunnen burgemeester en wethouders - eventueel onder door hen te stellen voorwaarden - de datum van de juridische levering uitstellen tot uiterlijk een jaar na de datum van het besluit tot verkoop aan koper als bedoeld in lid 1 van dit artikel dan wel na de datum van ontvangst van de verklaring van geen bezwaar van Gedeputeerde Staten als bedoeld in lid 2 van dit artikel.

    Bij een uitstel van de datum van de juridische levering als bedoeld in onderhavig lid 4, is koper aan de gemeente een rentevergoeding verschuldigd over de periode waarvoor uitstel wordt verleend, en wel naar een percentage dat gedurende diezelfde periode geldt voor debetrente rekening-courant van de N.V. Bank voor Nederlandse Gemeenten, verhoogd met twee procent.

  • 5. Alle kosten en rechten van de overeenkomst van koop en verkoop, van de tenuitvoerlegging daarvan en van de levering, alsmede de kosten van eventueel voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst naar het oordeel van burgemeester en wethouders noodzakelijk geoordeelde afbakening en kadastrale opmeting, met uitzondering van die van doorhaling van eventuele hypothecaire inschrijvingen, zijn voor rekening van koper. Voor zover deze kosten en rechten door de gemeente mochten zijn voorgeschoten, moeten deze bij het passeren van de leveringsakte aan haar worden gerestitueerd.

  • 6. Indien koper na in gebreke te zijn gesteld gedurende acht dagen nalatig blijft in de nakoming van zijn uit de voorgaande leden van dit artikel voortvloeiende verplichtingen zal de koopovereenkomst zonder rechterlijke tussenkomst ontbonden zijn door een daartoe strekkende schriftelijke verklaring van burgemeester en wethouders. In dit geval zal koper ten behoeve van de gemeente en zonder ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst een terstond opeisbare boete van tien procent van de koopsom inclusief omzetbelasting verbeuren onverminderd het recht van de gemeente op verdere schadevergoeding.

  • 7. De aanvraag van de bouwvergunning dient steeds te voldoen aan de vereisten van de Bouwverordening, bij gebreke waarvan de bouwvergunning geacht wordt niet te zijn aangevraagd.

Artikel 6.

  • 1. Koper dient zich te verbinden de grond te bebouwen en in te richten binnen twee jaren na het passeren van de leveringsakte, zulks overeenkomstig een door burgemeester en wethouders goed te keuren bouwplan en het ingediende inrichtingsplan.

  • 2. Koper dient zodanige maatregelen te nemen, dat de bouwvergunning binnen twee maanden na het passeren van de leveringsakte is aangevraagd, één en ander met uitsluiting van niet aan koper te wijten omstandigheden, zulks onverminderd het bepaalde in artikel 5, lid 3.

  • 3. Onder "bebouwen" als bedoeld in lid 1 van dit artikel wordt verstaan het realiseren van het bouwplan zoals in de bouwvergunning met bijlagen is omschreven.

  • 4. In zeer bijzondere gevallen te hunner beoordeling kunnen burgemeester en wethouders de termijnen, gemeld in het eerste en tweede lid van dit artikel met een door hen te bepalen termijn verlengen, dan wel ontheffing verlenen van de verplichting als bedoeld in het eerste en tweede lid van dit artikel.

  • 5. Zolang niet is voldaan aan de in het eerste en tweede lid van dit artikel genoemde verplichtingen, mag (mogen) de koper of zijn in artikel 3, lid 2 bedoelde rechtsopvolgers het gekochte niet vervreemden zonder eerst de gemeente in de gelegenheid te hebben gesteld het perceel grond terug te kopen tegen de in het besluit tot verkoop genoemde koopprijs na aftrek van de eventueel door de gemeente gemaakte of te maken kosten, daaronder begrepen de te maken kosten van levering. Evenmin mag de koper gedurende de in het eerste en tweede lid bedoelde termijnen het gekochte met beperkte rechten bezwaren dan onder door burgemeester en wethouders goedgekeurde voorwaarden, bepalingen en bedingen, tenzij een ontheffing is verleend als bedoeld in het vierde lid van dit artikel.

    Hiervan is uitgezonderd een op het verkochte te vestigen hypotheek, indien deze hypotheek uitsluitend dient tot zakelijke zekerheid voor de betaling terzake van een overeenkomst van geldlening, dan wel een kredietovereenkomst, die de koper zelf is aangegaan bij degene aan wie hij recht van hypotheek verschaft. Het onder dit lid en het in de leden 6 en 7 bepaalde geldt niet bij verkoop krachtens het bepaalde in artikel 268 Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek.

  • 6. Als de onder 5 bedoelde omstandigheid van voorgenomen vervreemding zich voordoet dient koper burgemeester en wethouders daarvan schriftelijk in kennis te stellen. Burgemeester en wethouders dienen binnen drie maanden na de ontvangst van de schriftelijke kennisgeving aan de koper mee te delen of al dan niet tot terugkoop door de gemeente zal worden overgegaan. Bij het achterwege blijven van deze mededeling wordt de gemeente geacht niet tot terugkoop te zullen overgaan.

  • 7. Indien koper niet voldoet aan één of meer van de bepalingen genoemd in dit artikel zal hij van rechtswege in gebreke zijn en door het enkele feit van niet, niet volledige nakoming of overtreding ten behoeve van de gemeente een boete verbeuren groot vierhonderd procent van de aan de gemeente betaalde koopsom van het perceel grond, onverminderd de verplichting van koper ten opzichte van de gemeente om alsnog aan de gestelde voorwaarden te voldoen, alles, behoudens het gestelde in lid 4 van dit artikel.

  • 8. Burgemeester en wethouders kunnen voorwaarden stellen met betrekking tot de hoogte en het aanzicht van zaken die in de buitenlucht worden opgeslagen; opslag hoger dan vier meter is in ieder geval niet toegestaan.

Artikel 7.

De ten laste van de koper komende verplichtingen zijn ondeelbaar; indien het bouwterrein door meer personen gezamenlijk wordt aangekocht, zijn deze hoofdelijk aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen.

Artikel 8.

  • 1. De betaling van de koopsom vindt plaats bij de juridische levering. De koopsom wordt voldaan in Nederlands geld.

  • 2. Indien het verkochte een gedeelte van een kadastraal perceel betreft en de koopsom is berekend naar een prijs per vierkante meter, heeft binnen drie maanden na ontvangst van de uitslag van de kadastrale opmeting, ingeval van over- of ondermaat, verrekening van de koopsom plaats naar de werkelijke grootte van het verkochte tegen de vastgestelde prijs per vierkante meter, te vermeerderen met omzetbelasting, zo deze verschuldigd is, echter zonder bijberekening van rente. Koper heeft de plicht het hem meegedeelde resultaat van de opmeting terstond aan de gemeente bekend te maken.

Artikel 9.

  • 1. Koper is verplicht het perceel grond - voor zover geen erfafscheidingen worden verkregen door opgaande muren of sloten - zonodig, zulks ter beoordeling en ten genoegen van burgemeester en wethouders, van erfafscheidingen te voorzien en naar behoren in stand te houden en te onderhouden. De kosten van het aanbrengen, onderhouden en zo nodig vernieuwen van de erfafscheidingen komen geheel ten laste van koper en zijn rechtverkrijgenden.

  • 2. Koper is verplicht op het hem in eigendom over te dragen perceel grond voor voldoende parkeerruimte - afgezien van de hierna genoemde groenstrook - voor zijn bedrijfsvestiging te zorgen één en ander uitgaande van de norm één parkeerplaats per vijftig vierkante meter bedrijfsvloeroppervlakte. Voorts moeten de eigen transportmiddelen binnen het eigen terrein gestald kunnen worden; de wijze waarop en de mate waarin in de behoefte aan parkeerruimte wordt voorzien behoeft de goedkeuring van burgemeester en wethouders.

    Op de plaatsen waar daaraan naar het oordeel van burgemeester en wethouders behoefte bestaat, dient alvorens tot ondertekening van de koopovereenkomst wordt overgegaan, tussen partijen overeenstemming te bestaan - blijkend uit een vastgesteld groenplan - over de op het verkochte aan te brengen groenvoorzieningen. Koper is verplicht daadwerkelijk over te gaan tot het aanbrengen van deze voorzieningen, alsmede tot onderhoud en vernieuwing om de groenvoorziening in stand te houden.

    Op de niet nakoming van deze verplichting zal, nadat koper daarop schriftelijk van gemeentewege gewezen is, door koper een direkt opeisbare boete worden verbeurd van 50,00 per dag voor elke dag dat de overtreding voortduurt.

Artikel 10.

Het verkochte wordt overgedragen vrij van hypothecaire inschrijvingen en van beslagen, doch overigens met alle daaraan verbonden heersende en lijdende erfdienstbaarheden en kwalitatieve verplichtingen welke uitdrukkelijk door koper zijn aanvaard. Al hetgeen op het verkochte aard- en nagelvast aanwezig is, is, voor zover het de gemeente toebehoort, onder het verkochte begrepen.

Artikel 11.

  • 1. Omtrent de aanwezigheid in de te verkopen grond van voor het milieu of de volksgezondheid gevaarlijke of niet-aanvaardbare stoffen zal van gemeentewege een indicatief bodemonderzoek verricht zijn c.q. worden.

  • 2. De resultaten van het in lid 1 genoemde onderzoek worden vastgelegd in een rapport, waarin de toestand van de grond wordt omschreven en waaruit blijkt dat er geen reden is om aan te nemen dat zich in de grond stoffen bevinden, die naar de huidige maatstaven schadelijk te achten zijn voor het doel waartoe de grond wordt verkocht.

  • 3. Het in lid 2 genoemde onderzoeksrapport is te allen tijde voor de koper ter inzage beschikbaar en in de akte van levering wordt daarnaar verwezen.

  • 4. De gemeente is betreffende eventuele verontreiniging van het verkochte niets anders bekend dan hetgeen blijkt uit het ook aan koper bekende in lid 2 genoemde onderzoeksrapport.

  • 5. Onder gevaarlijke of niet-aanvaardbare stoffen worden niet verstaan: funderingsrestanten, puin of andere restanten van bouwkundige aard, noch de aanwezigheid van de draagkracht van de grond beïnvloedende omstandigheden, noch stobben van bomen of struiken.

Artikel 12.

De koper kan het gekochte, voor zover niet verhuurd of verpacht, in eigen gebruik en genot aanvaarden, zodra de koopsom alsmede eventueel verschuldigde omzetbelasting en rente is betaald en de leveringsakte is verleden.

Artikel 13.

Alle zakelijke lasten en belastingen, welke van het verkochte geheven worden komen voor rekening van de koper vanaf de datum van de juridische levering, ongeacht op wiens naam de aanslag is gesteld of aan wie de verplichting tot betaling is opgelegd. De onroerende-zaakbelasting en de hoogheemraadschapslasten komen echter eerst vanaf de eerste dag van het kalenderjaar volgend op de datum van de juridische levering voor rekening van de koper.

Artikel 14.

  • 1. Het is koper niet toegestaan het van de gemeente gekochte perceel grond en/of de daarop aanwezige opstallen te verkopen, verhuren of op enigerlei andere wijze in gebruik te geven, hetzij geheel, hetzij gedeeltelijk en al dan niet tegen vergoeding zonder daartoe vooraf verkregen toestemming van burgemeester en wethouders.

  • 2. De in het voorgaande lid bedoelde toestemming wordt in ieder geval verleend indien het perceel en/of de daarop aanwezige opstallen wordt (worden) verkocht, verhuurd of op enigerlei andere wijze in gebruik gegeven aan een bedrijf dat voldoet aan de voorwaarden, genoemd in lid 1 van artikel 1 van deze voorwaarden en ook wanneer het een verkoop als bedoeld in artikel 268 Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek, of een anderszins executoriale verkoop betreft.

  • 3. De koper of zijn rechtverkrijgende(n) moet(en) gedogen, dat ten behoeve van de gemeente en van openbare nutsbedrijven bij het verlijden van de leveringsakte (het) recht(en) wordt (worden) gevestigd tot het aanbrengen, leggen, hebben, houden, onderhouden, inspekteren, repareren, vervangen en verwijderen van palen, kabels, draden, isolatoren, rosetten, aanduidingsbordjes en leidingen voor openbare doeleinden op, in, aan of boven het bouwterrein en/of aan de daarop te stichten gebouwen, zulks overeenkomstig hetgeen hierover in de koopovereenkomst is verwoord.

    Burgemeester en wethouders zullen na voorafgaand overleg met de eigenaar de plaatsen vaststellen waar de gemelde palen, kabels, draden enzovoorts zullen worden aangebracht, evenals de wijze waarop dit zal geschieden.

    De koper of zijn rechtverkrijgende(n) is (zijn) verplicht al hetgeen krachtens deze bepaling is aangebracht te laten bestaan. Burgemeester en wethouders kunnen bij niet-nakoming of overtreding van het in dit artikel bepaalde een bij gemeenteverordening vast te stellen boete opleggen voor elke dag of gedeelte van een dag dat het aanbrengen en onderhouden verhinderd of niet toegestaan wordt. Deze boete is onmiddellijk opeisbaar en wordt verbeurd door het enkele feit der niet-nakoming of overtreding zelfs zonder dat enige ingebrekestelling is vereist.

  • 4. Bij elke vervreemding van het geheel of een gedeelte van het gekochte, alsmede bij verlening daarop van een beperkt recht moet het bepaalde in dit artikel en het bepaalde in de artikelen 4, 6, 9, 15 en 16 alsmede het onder dit artikel bepaalde aan de nieuwe eigenaar of beperkt gerechtigde worden opgelegd, ten behoeve van de gemeente worden bedongen en aangenomen en in elke andere akte van vervreemding of verlening van een beperkt recht worden overgenomen, zulks op verbeurte door de koper of iedere opvolgende eigenaar of beperkt gerechtigde, die verzuimt op te leggen, te bedingen, aan te nemen of te doen opnemen, van een onmiddellijk opeisbare boete, welke boete gelijk is aan vierhonderd procent van de aan de gemeente betaalde koopsom van het perceel grond; de nalatige zal in gebreke zijn door het feit van niet-nakoming of overtreding van deze bepaling, terwijl de verplichting om alsnog aan het gemaakte beding te voldoen onverminderd van kracht blijft.

Artikel 15.

  • 1. Ingeval van niet-nakoming van het bepaalde in artikel 14, eerste lid, zal koper van rechtswege in gebreke zijn en door het enkele feit van niet-nakoming ten behoeve van de gemeente een boete verbeuren, welke boete gelijk is aan vierhonderd procent van de aan de gemeente betaalde koopsom van het perceel grond onverminderd de verplichting van koper ten opzichte van de gemeente om - voor zover mogelijk - alsnog aan de gestelde voorwaarden te voldoen.

  • 2. Ingeval van niet-nakoming van enige bepaling in de onderhavige verkoopvoorwaarden, voor zover hiervoor geen boetebepaling is vermeld, zal koper van rechtswege in gebreke zijn door het enkele feit van niet-nakoming en ten behoeve van de gemeente een boete verbeuren groot tien procent van de aan de gemeente betaalde koopsom van het perceel grond, voor elke maal dat een bepaling niet of niet volledig wordt nagekomen of wordt overtreden, met een minimum van éénduizend gulden, onverminderd de verplichting van koper ten opzichte van de gemeente om alsnog aan de gestelde voorwaarden te voldoen.

Artikel 16.

De boeten, bedoeld in onderhavige verkoopvoorwaarden moeten worden betaald binnen één maand na daartoe strekkende aanmaning van burgemeester en wethouders, met dien verstande, dat nimmer enige uitdrukkelijke ingebrekestelling wordt vereist; de aanmaning wordt niet gedaan, dan nadat de verkrijgende of overdragende partij tenminste een maand tevoren per aangetekende brief op het verzuim is opmerkzaam gemaakt en zal achterwege blijven, indien het verzuim tijdig ten genoegen van burgemeester en wethouders is hersteld.

Artikel 17.

  • 1. De leveringsakte zal worden verleden ten overstaan van een door de gemeente aan te wijzen notaris.

  • 2. In bijzondere gevallen, ter beoordeling van burgemeester en wethouders, kan van het bepaalde in het eerste lid worden afgeweken.

Artikel 18.

De bepalingen van onderhavige verkoopvoorwaarden zijn van toepassing, indien en voor zover daarvan bij het besluit tot verkoop casu quo in de koopovereenkomst niet wordt afgeweken.

Artikel 19.

In gevallen, waarin onderhavige verkoopvoorwaarden niet voorzien, beslissen burgemeester en wethouders.

Artikel 20.

  • 1.

    Deze regeling treedt n werking op 1 januari 2002.

  • 2.

    Deze regeling kan worden aangehaald als ‘Verkoopvoorwaarden bedrijfsgronden van de gemeente Giessenlanden 2002’.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad

van de gemeente Giessenlanden d.d. 25 oktober 2001,

De secretaris, De burgemeester,

S.A. de Leeuw (l.s.) C. Bakker