Uitvoeringsprogramma Omgevingsrecht Gooise Meren 2019

Geldend van 17-05-2019 t/m heden

Intitulé

Uitvoeringsprogramma Omgevingsrecht Gooise Meren 2019

Ondertekening

Bijlage 1: Uitvoeringsprogramma OFGV 2019 Gooise Meren

Uitvoeringsprogramma OFVG

Gemeente Gooise Meren 2019

1. Inleiding

De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) stelt ieder jaar per deelnemer een uitvoeringsprogramma op. In dit programma staat beschreven welke activiteiten en taken de OFGV in 2019 voor de betrokken deelnemer uitvoert. Voor u ligt het uitvoeringsprogramma van de gemeente Gooise Meren

Leeswijzer

Het uitvoeringsprogramma bestaat uit twee hoofdstukken:

  • Hoofdstuk 1 geeft aan hoe het uitvoeringsprogramma tot stand is gekomen en welke ontwikkelingen worden verwacht. Daarnaast wordt aangegeven welke randvoorwaarden of kanttekeningen zijn gehanteerd.

  • In hoofdstuk 2 wordt de opdracht van de gemeente Gooise Meren nader uitgewerkt aan de hand van de beleidsdoelen van de gemeente, aangevuld met het concept Beleidskader VTH.

1.1 Nieuwe opzet uitvoeringsprogramma 2019

Dit uitvoeringsprogramma is een uitgewerkt programma op basis van het Besluitomgevingsrecht (art. 7.3 Bor). In het Bor is vastgelegd dat gemeenten en provincies voor de uitvoering van toezichts- en handhavingstaken op basis van een strategisch beleidskader een uitvoeringsprogramma vaststellen. In dit uitvoeringsprogramma moet worden aangegeven welke doelen de omgevingsdienst moet halen bij de uitvoering en handhaving en welke activiteiten daartoe door de omgevingsdienst worden uitgevoerd (art. 7.2 Bor).

Dit jaar is in het uitvoeringsprogramma ook een begin gemaakt met het koppelen van het strategische/operationele beleid van de deelnemende partijen aan de uitvoering van taken door de OFGV. Steeds meer deelnemende partijen van de OFGV willen graag inzichtelijk hebben hoe de uitgevoerde taken door de OFGV zich verhouden tot het beleid van de gemeente en bijdragen aan de daarin gestelde doelen. Dit stelt de deelnemers in staat om op basis van resultaten het beleid eventueel bij te stellen. Beleid laat zich echter niet altijd even makkelijk vertalen naar uitvoering. Dit vraagt goede afstemming aan de voorkant.

Door aan de voorkant een koppeling te maken tussen (gezamenlijk en specifiek) beleid van de deelnemende partijen kan de Big -8 cyclus gaan draaien/volledig doorlopen worden. Maak je deze koppeling vooraf, dan kan bij de tussentijdse verantwoording van de door de OFGV uitgevoerde taken worden aangegeven hoe dit zich verhoudt tot de gestelde doelen. Door het maken van deze koppeling streeft de OFGV naar meer ‘outcome’ gericht rapporteren. Hierdoor wordt beter inzichtelijk hoe het werk van de OFGV (resultaten) bijdraagt aan het welzijn van onze leefomgeving (outcome). Ook kunnen dan de juiste prioriteiten en doelen worden gesteld en/of kan daarop worden (bij)gestuurd.

Het omschakelen van output gericht naar ‘outcome’ gericht is een proces waarbij stap voor stap meerdere onderdelen van de rapportagecyclus betrokken worden. Een eerste stap is dus gezet in dit uitvoeringsprogramma, waarbij ook de bedrijfsbranches en thema’s zijn toegevoegd. Er wordt zo op een hoger abstractieniveau dan op taakniveau geprogrammeerd en gerapporteerd om een koppeling te maken met doelstellingen.

Dit geeft nog geen garantie dat hiermee volledig wordt voldaan aan het Bor, omdat de resultaten nog erg output (aantallen) gericht worden gepresenteerd en minder op outcome. Hier ligt voor zowel de partners als de OFGV een uitdaging om daar samen meer invulling aan te geven.

Opzet uitvoeringsprogramma

Daarmee is het programma anders van opzet dan voorgaande jaren. Met deze wijziging van het uitvoeringsprogramma veranderen de trimesterrapportages op termijn ook mee.

Om een voorbeeld te geven:

Bij het invoeren van de kostprijssystematiek is voor de indeling van de bedrijven een onderverdeling gemaakt in bedrijfsbranches. Ook in het concept Beleidskader VTH wordt per milieuthema/branche het risico samen met doelen en activiteiten beschreven. Deze indeling/werkwijze is overgenomen in het uitvoeringsprogramma van 2019. Dit betekent dat de uitvoering niet meer zoals voorheen naar het soort taak is ingedeeld maar naar milieuthema/branche (Zie hoofdstuk 2 Thema’s en subthema’s).

Bij de programmering is aan de voorkant nu nog geen uitsplitsing te maken in het aantal te bezoeken bedrijven per branche. Bij de jaarrapportage 2019 is het de intentie om aan te geven hoeveel bedrijven er per branche zijn bezocht. Dit vraagt van de OFGV aanpassingen in de bedrijfsvoering die stap voor stap worden doorgevoerd. Te beginnen in het inrichten van de nieuwe ICT systemen met ingang van 2019. Tevens moet deze nieuwe inrichting van de systemen leiden tot een meer onderbouwde analyse van uitgevoerde activiteiten en vakinhoudelijk advies als input voor de nieuwe jaarcyclus.

Beleidscyclus ‘The Big-8’

Dit uitvoeringsprogramma is onderdeel van de beleidscyclus zoals beschreven in het Bor. Hierin zijn de minimumeisen verwoord waaraan elke professionele VTH-organisatie moet voldoen. Eisen die garant staan voor een adequate, herkenbare en structurele uitvoering van de VTH-taken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een model dat diverse bestuurlijke en uitvoerende werkprocessen op een logische manier aan elkaar schakelt. Dit procesmodel is, vanwege zijn vorm, bekend onder de naam ‘Big-8’.

Het model van de Big-8 bestaat uit de volgende stappen:

afbeelding binnen de regeling

  • 1.

    Strategisch beleidskader: hieronder worden de doelen uit coalitie of collegeprogramma geschaard, deze worden in paragraaf 1.3 verder uitgewerkt.

  • 2.

    Operationeel beleidskader: betreft bijvoorbeeld het concept Beleidskader VTH, zie toelichting verderop in deze paragraaf.

  • 3.

    Programma & organisatie: betreft het kruisthema van de Big-8, hier worden aan het begin van de cyclus de concept uitvoeringsprogramma’s besproken en aan het eind van de cyclus de rapportage van de uitvoering gebundeld en toegelicht aan de partner.

  • 4.

    Voorbereiding: betreft o.a. ontwikkelingen, planning en werkzaamheden van de OFGV om de uitvoering ter hand te nemen.

  • 5.

    Uitvoering: zijn de feitelijke werkzaamheden en administratieve afronding door De OFGV

  • 6.

    Monitoring: is het vastleggen in ICT systemen van de voortgang van werkzaamheden Uitvoeringsprogramma 2019

  • 7.

    Rapportage & evaluatie: betreft de verantwoording van de jaaropdracht middels de (trimester) rapportages.

De beide cirkels geven ook de domeinen weer van de strategische cyclus waarin de partner beweegt en de operationele cyclus waar de OFGV zich beweegt.

Op het snijvlak van beide cirkels is de afstemming aan de voorkant waarvan dit uitvoeringsprogramma de uitwerking is en de ‘outcome’ resultaten na uitvoering, verantwoord worden in de jaarrapportage 2019.

1.2 Randvoorwaarden/kanttekening

Uniforme uitvoering

Indien gemeenten doelen hebben geformuleerd die een specifiek milieuthema raken neemt de OFGV die op in het uitvoeringsprogramma. Dit gebeurt met inachtneming van een uniforme en efficiënte werkwijze. Het uitgangspunt is een level playing field in de uitvoering van de wettelijke taken. Voor aanvullende programma’s van gemeenten zal apart moeten worden onderzocht wat de impact daarvan is op de taakuitvoering van de OFGV, hoe deze kunnen worden ingepast en welke gevolgen dat heeft. De bedrijfsvoering van de OFGV gaat daarbij uit van waarden als: efficiënt, kostenbewust, kwaliteit binnen termijn, heldere en tijdige communicatie.

Deze zaken zijn vastgelegd in de procesbeschrijvingen van de OFGV. Doelstellingen van de gemeente met betrekking tot een milieuthema zijn zoveel mogelijk opgenomen bij de betreffende thema’s in hoofdstuk 2.

Kostprijssystematiek (KPS) en uitvoeringsprogramma

Het Algemeen Bestuur (AB) heeft op 28 juni 2017 besloten om per 1 januari 2018 de Kostprijssystematiek (KPS) in te voeren. In de KPS wordt uitgegaan van een uniforme werkwijze (‘level playing field’) waarbij onderlinge verschillen, zoals bijvoorbeeld reistijd, niet worden doorgerekend. Daarnaast is in de systematiek een risicogericht branchemodel uitgewerkt (formule = bedrijven * frequentie * productprijs). De taken van algemeen nut, zoals bijvoorbeeld de juridische expertise, bestuursondersteuning en het opstellen van de uitvoeringsprogramma’s zijn verwerkt in een randvoorwaardelijk takenpakket.

Door de invoering van het ‘level playing field’ voor frequenties van controles wordt een minimaal kwaliteitsniveau voor alle deelnemers vastgelegd. Het branchemodel is leidend voor het aantal producten voor vergunningen- en toezichtcontroles in de prognosetabel (bijlage 1) van dit uitvoeringsprogramma.

Verschil prognosetabel en verrekening

De KPS is vastgesteld voor een periode van drie jaar. De bijdrage van de deelnemers is daarmee voor drie jaar ‘vastgezet’. Na deze periode vindt een herrekening plaats. Dit wordt gedaan aan de hand van de ervaringsgegevens van de achterliggende drie jaar. Op deze manier wordt een eventuele ‘over’ of ‘onder’ productie over maximaal drie jaar verrekend met de productie voor de daarop volgende jaren. Over- of onderproductie per jaar komt standaard bij iedere deelnemer voor. De werkzaamheden laten zich niet begrenzen door een datum. Denk bijvoorbeeld aan doorlopende proceduretijden of nog uit te voeren hercontroles. Doordat de KPS steeds over een periode van drie jaar wordt berekend, levert dit geen problemen op. In feite is sprake van een soort ‘bandbreedte’ en ‘banddikte’:

  • Bandbreedte: Bij de bandbreedte kan de productie per deelnemer jaarlijks van elkaar verschillen. Over alle deelnemers gezamenlijk kunnen deze verschillen zonder schokken worden opgevangen.

  • Banddikte: bij de banddikte zitten er verschillen in de samenstelling van taken per deelnemer. Ook dat kan in de regel door het collectief (deelnemers gezamenlijk) worden opgevangen. Daardoor hoeven piekbelastingen (incidenten, zware ongevallen en dergelijke) niet direct tot hogere kosten te leiden. De collectieve organisatie kan flexibel inspelen op incidenten.

Door deze werkwijze kunnen afwijkingen of wijzigingen per deelnemer worden besproken en uitgevoerd, zonder dat daardoor een verstorend effect voor het collectief ontstaat.

Prognosetabel OFGV 2019 (bijlage 1)

Het aantal producten in de bijgevoegde tabel (bijlage 1) is een prognose voor 2019. In zowel de Lente- als de Herfstrapportage worden de werkelijk gerealiseerde aantallen per deelnemer verantwoord. In de jaarrapportage wordt het totaal aantal gerealiseerde producten verantwoord. Ook wordt er een toelichting gegeven op de in 2019 uitgevoerde werkzaamheden. Het referentiejaar voor de huidige KPS -berekening is 2016. Als er door een deelnemer meer werkzaamheden worden gevraagd dan in het jaar 2016, wordt dit besproken met de betreffende deelnemer(s). Gezamenlijk wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. De extra vraag wordt vervolgens afgezet tegen de totale vraag aan producten van alle deelnemers. Als een significante of structurele kostenstijging optreedt, kan in het Algemeen Bestuur (AB) besproken worden hoe daar mee om te gaan.

Opname taken uitvoeringsprogramma

De activiteiten die de OFGV uitvoert in het kader van specifieke subsidies of in het kader van meerwerkopdrachten, zijn niet in dit uitvoeringsprogramma opgenomen. Deze activiteiten kennen een aparte opdrachtverstrekking per deelnemer. De verantwoording ervan verloopt via de subsidieverstrekker en/of bestuurlijke financiële rapportage.

De zogenaamde randvoorwaardelijke taken (zoals bestuursondersteuning, informatiegestuurd werken, accountmanagement en de voorbereidingen Omgevingswet) dragen bij aan de kwaliteit van de OFGV maar zijn niet als producten in het uitvoeringsprogramma benoemd.

Programmering

Het uitvoeringsprogramma geeft een verwachting weer van de taken die de OFGV in 2019 zal uitvoeren. Het is niet ongewoon dat accenten binnen het programma verschuiven. Door wisseling van prioriteiten van de deelnemers, wijzigingen in de vraag en/of de conjunctuur kan een specifieke taak meer of juist minder aandacht vragen. Dit kan van invloed zijn op andere activiteiten in het programma. Doet zich een dergelijke situatie voor, dan wordt (binnen of buiten de opdracht) naar een oplossing gezocht. Het is vanzelfsprekend dat daarover vervolgens in de trimesterrapportages wordt teruggekoppeld.

2. Opdracht 2019 gemeente Gooise Meren

2.1 Toelichting opzet en wijze van programmeren

Dit hoofdstuk geeft een weergave van de taken die de OFGV in 2019 voor de gemeente Gooise Meren uitvoert.

In de nieuwe opzet, zoals aangegeven in hoofdstuk 1, is in dit hoofdstuk een indeling gemaakt volgens het branchemodel en thema’s. Per branche en thema zijn de strategische en operationele doelen (afkomstig uit coalitieakkoord en concept Beleidskader VTH) zoveel mogelijk aangegeven en de activiteiten die de OFGV inzet om deze doelen te bereiken c.q. bij te dragen aan. De genoemde activiteiten zijn gebaseerd op het takenpakket van de OFGV. De activiteiten hebben daarmee betrekking op zowel de ingebrachte basistaken als op de zogenaamde plustaken (vraag gestuurd).

2.2 Beleidsdoelen (nr.1 van de Big-8 : strategisch beleidskader)

In overeenstemming met het nieuwe Bor vormt het voorliggende uitvoeringsprogramma een uitwerking van het door de bevoegde gezagen geformuleerde uitvoerings- en handhavingsbeleid inclusief de bijbehorende (milieu)doelen. De OFGV zet zich in om deze doelen te bereiken c.q. bij te dragen en daarover aan de deelnemers te rapporteren. De rapportages geven inzicht in de voortgang van het uitgevoerde werk en daarmee het uitvoeringsprogramma.

Bij het uitwerken van de beleidsdoelen is er een onderverdeling te maken. Er zijn beleidsdoelen die bijvoorbeeld meer algemeen van aard zijn en niet direct een milieuthema benoemen. Er zijn ook beleidsdoelen die meer specifiek zijn en een milieuthema aangaan. De doelen zijn afkomstig uit het collegeprogramma/omgevingsbeleid van de gemeente, aangevuld met beleidsdoelen en activiteiten uit het concept Beleidskader VTH en de PDC van de OFGV. Bij de uitwerking van dit uitvoeringsprogramma is bij de uitwerking van doelen en activiteiten onderscheid gemaakt tussen de volgende abstractieniveaus:

Niveau 1. (Strategisch algemeen, nr.1 van de Big-8)

Doelstellingen en activiteiten die algemeen van aard zijn en niet gekoppeld aan een branche en/of thema. (Veelal doelen uit het collegeprogramma)

Niveau 2. (Strategisch aan thema, nr.1 van de Big-8)

Doelstellingen en activiteiten die algemeen van aard zijn (gelden voor alle taken binnen de branche/thema) en raken aan de omgevingsthema’s. Voorbeeld:

  • Doelstelling ‘Bescherming van de volksgezondheid’ (omgevingsthema)

  • Activiteit: ‘Controleren op naleving van de regels van bedrijven’.

Definitie: ( Stap 1. Wettelijke uitvoering, stap 2. Thema)

Deze doelstellingen en activiteiten zijn algemeen van aard en veranderen alleen als onderliggende bronnen wijzigen (strategisch/operationeel beleidskader gemeente/provincie en/of concept Beleidskader VTH)

Niveau 3. (Operationeel beleid, nr. 2 van de Big-8)

Specifieke doelstellingen of activiteiten die gekoppeld zijn aan één of meer specifieke doelstellingen en/of activiteiten en gericht zijn op een aspect van het thema. Voorbeeld:

  • Doelstelling: ‘Overlast beperken op het gebied van geluid’ (aspect)

  • Activiteit: ‘Controle op de naleving regelgeving bronnering en mobiele puinbreekactiviteiten’

(Stap 1. Wettelijke uitvoering, stap 2. Thema, stap 3. Aspect)

Deze doelstellingen / activiteiten zijn specifiek en veranderen alleen als onderliggende bronnen wijzigen (strategisch/operationeel beleidskader gemeente/provincie en/of concept Beleidskader VTH).

Niveau 4. (Voorbereiding, nr.4 van de Big-8)

Toelichting op specifieke aandachtsthema en / prioriteitswijzigingen/ omstandigheden in dat geldende jaar.

2.3 Ontwikkelingen (nr.7 Big-8: voorbereiding)

concept Beleidskader VTH 2018- 2022 (nr.2 Big -8: operationeel beleidskader) Het concept Beleidskader VTH is door de OFGV in 2018 als concept-document opgeleverd, maar er zijn verschillen van inzicht met de partners over het verder te volgen proces. Op 5 september 2018 is door de voorzitter van het bestuur van de OFGV hierover gesproken met de ambtelijke vertegenwoordigers van de vijftien deelnemers. Afspraak is dat de beide provincies, Flevoland en Noord-Holland, de coördinatie over het vervolgtraject oppakken om te komen tot vaststelling van dit concept Beleidskader VTH door alle partners.

Omgevingswet

De OFGV bereidt zich in 2019 verder voor op de invoering van de Omgevingswet. Er is hier een projectgroep binnen de OFGV voor in het leven geroepen. De verwachting is dat door de wet veel zal veranderen voor de deelnemers en de omgevingsdienst. Gemeenten krijgen meer vrijheid en lokale afwegingsruimte en kunnen straks zelf omgevingswaarden bepalen. In de planvorming moet al nagedacht worden over hoe deze waarden gehaald kunnen worden of op welke manier bepaalde waarden beschermd kunnen worden. De OFGV beschikt over uitvoeringskennis en informatie die in deze fase al van belang kan zijn. Waar het uitvoerende werk nu in de regel achteraan in het proces plaatsvindt, is de verwachting dat de focus voor de uitvoering meer naar de voorkant verschuift. De afweging tussen beschermen en benutten zal aan de voorkant van het proces plaats moeten vinden. De OFGV gaat graag met de deelnemers in gesprek over de consequenties van deze verschuiving en op welke manier je nu een goede balans tussen benutten en beschermen voor elkaar krijgt.

De OFGV is goed aangesloten bij de landelijke ontwikkelingen. De ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving worden nauwlettend gevolgd en van de consultatie en inspraakmogelijkheid wordt nadrukkelijk gebruik gemaakt. De OFGV wil graag proefdraaien, oefenen en experimenteren met de deelnemers om ervaring op te doen met het werken volgens de Omgevingswet. Een eerste pilot over gedecentraliseerde milieubelastende activiteiten is in 2018 gestart met Lelystad en Noordoostpolder. Om te onderzoeken welke ondersteuning de OFGV kan geven bij het opstellen en uitvoeren van de (ambities in de) omgevingsvisies en omgevingsplannen staan we open om ook met andere deelnemers pilots te draaien. De OFGV participeert al in regionale projectgroepen Omgevingswet in Gooi en Vechtstreek en Flevoland. Daarnaast zoekt de OFGV ook samenwerking met andere omgevingsdiensten via ODNL en de programmaraden.

Na de bewustwordingsfase in het afgelopen jaar gaat de OFGV in 2019 aan de slag met het verdiepen van de kennis en expertise over bijvoorbeeld de kerninstrumenten, de bruidsschaten 1 de regulering van milieu in het omgevingsplan. Ook wordt aandacht besteed aan de andere manier van werken, zoals de meer integrale advisering. Met een volgende fase van verankering in 2020 is het streven om als OFGV op tijd klaar te zijn voor de wet die naar verwachting op 1 januari 2021 in werking treedt.

Activiteitenbesluit

Medio 2019 wordt verwacht dat de AMvB Activiteitenbesluit milieubeheer zal worden gewijzigd. Nieuw is dat bedrijven die onder de reikwijdte van artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit milieubeheer vallen, verplicht worden vierjaarlijks het bevoegd gezag te informeren over de genomen energie maatregelen via een digitaal systeem. Dit staat bekend als Erkende Maatregelenlijst (EML). Tevens zullen de jaarlijkse energie verbruiksgegevens ook vastgelegd moeten worden in het digitaal systeem.

Wanneer het bedrijf ervoor kiest om af te wijken van de Erkende Maatregelenlijst, geldt een aanvullende voorwaarde aan de melding.

Voor elke erkende maatregel die toepasselijk is bij zijn bedrijfsactiviteiten en die niet wordt toegepast in het bedrijf moet er een aanvullende motivering worden gegeven door de ondernemer.

Welke effecten deze wijzigingen hebben op de uitvoeringslasten van de OFGV zal in de loop van 2019 duidelijker worden. Het bevoegd gezag kan op basis van de aangeleverde gegevens informatie gestuurd toezichthouden en zo nodig handhavend optreden. Niet alle bedrijven zullen bezocht hoeven worden. Bedrijven die niet aan de informatieplicht hebben voldaan of waarvan het bevoegd gezag op basis van de verstrekte informatie aanleiding heeft, zullen namens het bevoegd gezag extra aandacht moeten krijgen in de vorm van handhaving of toezicht. Hierover moeten nog afspraken worden gemaakt.

2.4 Beleidsdoelen gemeente Gooise Meren (paragraaf 2.2: niveau 1)

Hieronder worden eventuele beleidsdoelen en locatiespecifieke omstandigheden van de gemeente Gooise Meren beschreven die niet direct onder te brengen zijn bij onderstaande (milieu)thema’s en waar de OFGV een bijdrage aan levert.

Beleidsplan VTH gemeente Gooise Meren (2017-2020)

In het beleidsplan Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) Gooise Meren

2017-2020 zijn de volgende beleidsdoelen opgenomen:

Kwaliteitseisen

  • Er moet worden voldaan aan de wettelijke eisen die door Wabo, Bor, Mor en de Wet VTH worden gesteld aan vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht.

Efficiënte, heldere en transparantere uitvoering van taken

  • Vergunningverlening, toezicht en handhaving vindt zoveel mogelijk gestandaardiseerd plaats.

Integraal werken

  • Door het integrale karakter van dit beleidsplan wordt benadrukt dat uitvoering van taken op het gebied van VTH niet per deelaspect plaats vindt, maar dat alle van belang zijnde aspecten worden meegewogen.

Programmatisch, planmatig en cyclisch

  • Jaarlijks worden de algemene doelstellingen uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma en vastgesteld door het college.

Verbeterd naleefgedrag

  • Het verbeteren van het naleefgedrag door burgers, bedrijven en instellingen is een niet onbelangrijk onderdeel van dit beleid, dat uiteindelijk moet leiden tot een veiligere en schone leefomgeving.

De OFGV draagt ook bij aan de doelstellingen van de gemeente Gooise Meren. Dit gebeurt o.a. door het uitvoeren van actualisaties van vergunningen, controles bij vuurwerkverkooppunten en het optreden bij illegale asbestverwijderingen.

Hiermee wordt respectievelijk het naleefgedrag bevorderd, de eigen verantwoordelijkheid gestimuleerd en de veiligheid, leefbaarheid en gezondheid van Gooise Meren versterkt. De diverse activiteiten die hieraan bijdragen worden in de onderstaande Thema’s en subthema’s verder uitgewerkt.

Thema 1: Bedrijven

Taak

In de Wet milieubeheer staat dat bedrijven de milieubelasting moeten beperken. Dit betekent vooral het beschermen van de omgeving in het kader van veiligheid en volksgezondheid en het tegengaan van emissies naar bodem, water en lucht. De OFGV controleert of bedrijven zich aan de regels houden. Daarnaast kijkt de OFGV samen met bedrijven of er mogelijkheden zijn om het ontstaan van milieubelastende activiteiten te verminderen of te voorkomen. In een omgevingsvergunning kunnen regels worden opgenomen die verplichten doelmatig om te gaan met milieubeschermende voorzieningen.

De periodieke milieucontroles kunnen onderverdeeld worden in een aantal gespecificeerde producten. Denk aan themacontroles, initiële controles en opleveringscontroles. In de prognosetabel zijn de aantallen per gespecificeerd product aangegeven. Het aantal periodieke controles wordt berekend met behulp van het branchemodel. Het gaat om gemiddelde frequenties over langere perioden en meerdere jaren. Daarmee wordt een regionaal uniforme werkwijze gevolgd waarbij gelijksoortige bedrijven dezelfde aandacht krijgen.

Wettelijk kader

  • Algemene wet bestuursrecht (Awb)

  • Crisis en Herstelwet (Chw)

  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

  • Wet milieubeheer (Wm)

  • Aangevuld met relevante milieuwetgeving en specifieke regelgeving per branche

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de algemene doelstellingen en activiteiten voor het thema Bedrijven beschreven. De doelen die cursief gedrukt staan zijn afkomstig uit het collegeprogramma van de gemeente. De overige doelen en activiteiten zijn afkomstig uit het concept Beleidskader VTH en de PDC van de OFGV. De doelen en activiteiten die onder het hoofdthema ‘Bedrijven’ staan zijn van toepassing op elke branche/subthema.

Indien in de tabel Doelstellingen geen tekst staat opgenomen, is voor het betreffende thema nog geen doelstelling geformuleerd. De activiteiten in de tabel aan de rechterzijde zijn niet altijd één op één te koppelen aan de doelstellingen in de tabel aan de linkerzijde.

De prognosetabel is leidend bij de uitwerking van de taken in de onderstaande thema’s en subthema’s. Als in de tekst een activiteit staat opgenomen, maar niet in de prognosetabel is opgenomen met een 0 of een getal, dan geldt die activiteit niet voor dit uitvoeringsprogramma.

Doelstellingen

Activiteiten

• Beschermen en bevorderen van de omgevingsthema’s;

• Het behandelen van vergunningsaanvragen en meldingen;

• Voorkomen en/of verminderen van vervuiling en overlast naar bodem, water, en lucht.

• Controleren op naleving van de regels van bedrijven.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • Vuurwerkverkoopcontroles

  • De themacontrole bij vuurwerkverkooplocaties bestaat uit drie onderdelen. In het najaar worden de locaties bezocht voor een voorcontrole. Daarbij wordt onder meer gekeken of de installaties goed zijn onderhouden. Tijdens de verkoopdagen in december wordt er vervolgens fysiek toezicht gehouden. Op basis van het naleefgedrag van voorgaande jaren kan het voorkomen dat het ene verkooppunt vaker wordt gecontroleerd dan het andere. Uitgangspunt hierbij is dat elk bedrijf tijdens de verkoopdagen minimaal één keer controle krijgt.

    De laatste controle, de zogenaamde nacontrole, vindt plaats in januari en/of februari van het opvolgende jaar. Er wordt dan gekeken of er nog vuurwerk aanwezig is.

    Is dit het geval dan moet de ondernemer ervoor zorgen dat er wordt voldaan aan de regels van het Vuurwerkbesluit. Zo niet dan treedt de OFGV handhavend op. De rapportage over de uitgevoerde controles vindt plaats als de nacontrole heeft plaatsgevonden. Dit is meestal in het daaropvolgende jaar.

  • In 2019 zijn voor de OFGV de meldingen voor bodemenergiesystemen mogelijk een punt van aandacht. De gemeente Gooise Meren geeft aan dat door de regeling van de overheid er geen woningen met gasaansluitingen meer gebouwd mogen worden. Een mogelijk gevolg is dat er meer bodemenergiesystemen aangelegd worden. Dit kan voor de OFGV inhouden dat in 2019 meer meldingen voor bodemenergiesystemen binnen komen. Gooise Meren heeft één gebiedsaanwijzing gedaan voor het gebied de Krijgsman waar wel woningen met gasaansluitingen gebouwd mogen worden.

In Gooise Meren worden in 2019 naar verwachting onderstaande ontwikkelingsgebieden voor woningbouw gerealiseerd:

  • Huizerstraatweg Naarden: 24 woningen;

  • Voormalig KNSF-terrein “De Krijgsman” Muiden: 100 woningen.

Bijhorende producten PDC

Deze PDC codes gelden in principe voor alle branches en zijn daarom eenmalig opgenomen.

  • R01.1 Oprichtingsvergunning

  • R01.2 Revisievergunning

  • R01.3 Veranderingsvergunning

  • R01.4 Milieuneutrale veranderingsvergunning

  • R01.5 Intrekkingsbesluit (op verzoek)

  • R01.6 Intrekkingsbesluit (ambtshalve)

  • R01.7 Geactualiseerde vergunning

  • R01.8 Verklaring van geen bedenkingen (VVGB)

  • R02.1 Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (industriële inrichting)

  • R02.2 Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (agrarische inrichting)

  • R02.3 Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (gesloten bodem-energiesysteem)

  • R03.1 Behandeling melding activiteitenbesluit

  • T01.1 Preventieve administratieve controle

  • T01.2 Themacontrole

  • T01.3 Initiële controle milieu eenvoudig, standaard, complex

  • T01.5 Opleveringscontrole

  • T02.1 Repressieve administratieve controle

  • T02.2 Hercontrole

  • T02.3 Sanctiecontrole

  • T06.1 Klachtbehandeling milieu

Subthema 1.1 Afval (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Hinder/leefbaarheid, Volksgezondheid, Financiële veiligheid, Economische veiligheid, en Fysieke veiligheid

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

  • Aangevuld met specifieke regelgeving per branche

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Voorkomen en beperken van afvalstoffen om de kwaliteit van het milieu zo goed mogelijk te bewaken;

• Inzicht verkrijgen in vuurbelasting door aspectcontroles uit te voeren;

• Voorkomen en/of verminderen van geuroverlast.

• Brandrisico’s bij steeds groter wordende afval-opslagen beheersen door aspectcontroles uit te voeren;

• Bewerkstelligen van effectieve aanpak geuroverlast door vergunningverlening, toezicht en klachtbehandeling;

• Controle op het in orde houden van onderhoud aan filterinstallaties.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • Hitteprotocol afvalopslagen

    Tijdens het aanhoudende warme weer en de droge periode die daardoor volgde zijn afvalbedrijven met risicovolle afvalopslagen in 2018 extra (en preventief) gecontroleerd op maatregelen ter voorkoming van brand door broei. Het gaat dan om bedrijven die bijvoorbeeld grote hoeveelheden bedrijfsafval of houtsnippers opslaan. Op basis van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens deze controles wordt er in 2019 samen met de brandweer een hitteprotocol opgesteld voor afvalbedrijven. Het protocol beschrijft wanneer bedrijven extra controles krijgen, wat de risicofactoren zijn en welke (extra) maatregelen er nodig zijn om broei of zelfs brand te voorkomen.

Subthema 1.2 Akkerbouw en Landbouw (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Hinder/leefbaarheid, Volksgezondheid, Financiële veiligheid, Economische veiligheid, en Fysieke veiligheid

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

  • Aangevuld met specifieke regelgeving per branche

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Risico’s op incidenten bij opslag bestrijdingsmiddelen verkleinen.

• Inzicht krijgen in veel voorkomende gebreken m.b.t. propaantanks en overtredingen;

• Controle op de naleving van bedrijven met grote kunstmest op- en overslag(PGS 7) en het zo nodig meer inzetten van toezicht en handhaving;

• Controle bij dieseltanks op het voldoen aan geldende normen en dat bij overtreden hiervan direct wordt gehandhaafd ter bescherming van bodem en grondwater;

• Controle op grote koelinstallaties met gebruik van R22 ter bescherming van de luchtkwaliteit;

• Uniforme vergunningverlening voor co-vergisters ter bescherming van de luchtkwaliteit;

• Controle op warmtekrachtkoppeling(WKK), ook bij co-vergisters;

• Controle op voldoen wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundig gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • In 2019 wordt er door de OFGV specifiek gecontroleerd op de aanwezigheid van afdekkingen van mestbassins. Om de ammoniakemissie terug te dringen is het per 1 januari 2018 verplicht om mestbassins af te dekken. Mestbassins van voor 1987 hadden deze verplichting niet, maar moeten dit nu wel. In het werkgebied van de OFGV zijn nog veel oudere, onafgedekte mestbassins aanwezig. Daarom wordt er in 2019 dit specifieke punt meegenomen bij de controles.

Subthema 1.3 Bouwnijverheid (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Hinder/leefbaarheid, Volksgezondheid, Financiële veiligheid, Economische veiligheid, en Fysieke veiligheid

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

  • Asbestbesluit

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

Overlast beperken op het gebied van geluid;

• Controle op de naleving regelgeving bronnering en mobiele puinbreekactiviteiten;

Bescherming tegen verspreiding van asbestvezels;

Bescherming van de omgeving tegen calamiteiten (ontploffingen bij opslag van gevaarlijke stoffen op de bouwplaats).

• Controle op de naleving van Asbestregelgeving;

• Controle op de naleving van afstanden en afscherming van propaantanks bij bouwplaatsen.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • In 2018 is binnen het werkgebied van de OFGV geconstateerd dat bedrijven onder andere in de bouwnijverheid (bedrijfsmatig) bedrijfsafval van derden innemen waarvoor geen vergunning is aangevraagd. Hiervoor is een vergunning vereist welke in voorkomende gevallen niet is aangevraagd. Specifieke aandacht gaat daarom in 2019 uit naar bedrijven die (bedrijfsmatig) bedrijfsafval van derden in ontvangst nemen en opslaan.

Subthema 1.4 Detailhandel (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Hinder/leefbaarheid, Volksgezondheid, Fysieke veiligheid

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Het stimuleren en verkrijgen van inzicht in de naleving van keuringen van stookinstallaties en gasleidingen;

• Het stimuleren en verkrijgen van inzicht in de naleving van regelgeving over fluorerende broeikasgassen(f-gassen) koelinstallaties.

Subthema 1.5 Fokken en houden van dieren (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Klimaatbescherming, Hinder / leefbaarheid, Financiële / economische Veiligheid, Fysieke veiligheid

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

Terugdringen van ammoniakemissie

Controle op aanwezigheid van afdekkingen van mestbassins

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • In 2019 wordt er door de OFGV specifiek gecontroleerd op de aanwezigheid van afdekkingen van mestbassins. Om de ammoniakemissie terug te dringen is het per 1 januari 2018 verplicht om mestbassins af te dekken. Mestbassins van voor 1987 hadden deze verplichting niet, maar moeten dit nu wel. In het werkgebied van de OFGV zijn nog veel oudere, onafgedekte mestbassins aanwezig. Daarom wordt er in 2019 dit specifieke punt meegenomen bij de controles.

Subthema 1.6 Glas- en Tuinbouw (Thema Bedrijven)

Binnen de gemeente Gooise Meren is deze branche niet of nauwelijks van toepassing.

Subthema 1.7 Groothandel (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Financiële/economische veiligheid

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Het aantal onverenigbare combinaties van gevaarlijke stoffen tegengaan

Controle op de wijze van opslag van gevaarlijke stoffen;

Actief informeren over de wijze van opslag van gevaarlijke stoffen.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • De OFGV besteed in 2019 specifieke aandacht aan bedrijven die een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen opslaan. Als hier aanleiding voor is vinden er ook (onaangekondigd) aspectcontroles plaats. Bij deze controles wordt zowel de opslag en registratie van gevaarlijke stoffen meegenomen als de instructie aan en deskundigheid van het personeel over het werken met deze stoffen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat bij een calamiteit een onbeheersbare situatie ontstaat.

Subthema 1.8 Handel in en reparatie van auto's, motorfietsen en aanhangwagens (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Financiële/economische veiligheid, Natuur/economische veiligheid, Volksgezondheid

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Controle op emissies van Vluchtige organische stoffen (VOS) en het op orde zijn van onderhoud van filterinstallaties.

Subthema 1.9 Horeca, sport en recreatie (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Hinder/leefbaarheid, Financiële/economische veiligheid

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Beschermen van de afvalwatervoorzieningen en het goede beheer van het riool waarborgen

• Controle op naleving van keuringen van stookinstallaties en gasleidingen;

• Controle op de naleving van regelgeving over f-gassen bij koelinstallaties;

• Controle op de juiste werking en lediging van vetafscheiders.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen deze branche uitvoert.

  • Bij de branche horeca, sport en recreatie wordt in 2019 specifiek toezicht gehouden op de juiste werking en lediging van vetafscheiders.

Subthema 1.10 en 1.11 Industrie 1 en 2 (Thema Bedrijven) Metaal / Papier / Rubber / Kunststof / Chemie

Omgevingsthema

Volksgezondheid, Hinder/leefbaarheid, Fysieke veiligheid

Wettelijk kader

  • WABO,

  • Wet milieubeheer

  • Bevi/ Revi

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor dit punt beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Het aantal onverenigbare combinaties van gevaarlijke stoffen tegengaan

• Controle op overschrijdende emissies van (chemische) stoffen;

• Het op orde houden van onderhoud aan filterinstallaties;

• Controle op de wijze van opslag van gevaarlijke stoffen;

• Actief informeren over de wijze van opslag van gevaarlijke stoffen.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • De OFGV besteedt in 2019 specifieke aandacht aan bedrijven die een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen opslaan. Als hier aanleiding voor is vinden er ook (onaangekondigd) aspectcontroles plaats. Bij deze controles wordt zowel de opslag en registratie van gevaarlijke stoffen meegenomen als de instructie aan en deskundigheid van het personeel over het werken met deze stoffen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat bij een calamiteit een onbeheersbare situatie ontstaat.

Subthema 1.12 Industrie 3 (Thema Bedrijven)

Voedingsmiddelen/Textiel, Hout

Omgevingsthema

Hinder/leefbaarheid, Klimaatbescherming, Volksgezondheid, Fysieke veiligheid, Financiële/economische veiligheid

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

Voorkomen van onacceptabele geurhinder;

• Controle op de uitvoering van periodiek keuringen van ammoniak-, CO2 koelinstallatie en stookinstallatie en de toevoeging van rapportages aan het logboek;

Het aantal onverenigbare combinaties van gevaarlijke stoffen bij tegengaan;

• Controle op doorgevoerde herstelpunten naar aanleiding van periodieke keuringen;

Beschermen van de afvalwatervoorzieningen en het goede beheer van het riool waarborgen.

• Controle op de aanwezigheid van natte koeltorens en registratie van deze koeltorens in een register;

• Controleren conform regelgeving op adequaat onderhoud van ontgeuringsinstallaties en afvoerdampen;

• Adviseren over indien aanwezig lokaal geurbeleid (9 artikel 2.7.a. Barim);

• Controle op de wijze van opslag van gevaarlijke stoffen;

• Actief informeren over de wijze van opslag van gevaarlijke stoffen;

• Controle op het op orde zijn van het onderhoud van vetafscheiders.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen deze branche uitvoert.

  • De OFGV besteedt in 2019 specifieke aandacht aan bedrijven die een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen opslaan. Als hier aanleiding voor is vinden er ook (onaangekondigd) aspectcontroles plaats. Bij deze controles wordt zowel de opslag en registratie van gevaarlijke stoffen meegenomen als de instructie aan en deskundigheid van het personeel over het werken met deze stoffen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat bij een calamiteit een onbeheersbare situatie ontstaat.

Subthema 1.13 Jachthavens (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Geen invulling vanuit VTH-Beleidskader

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

Doelstellingen & Activiteiten

Voor deze branche gelden de algemene doelstellingen en activiteiten onder het thema ‘Bedrijven’.

Specifiek 2019

  • Bij jachthavens waar brandstof wordt afgeleverd wordt in 2019 specifiek gecontroleerd dat dit onder direct toezicht van personeel plaatsvindt. Dit naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State uit 2018 waarin aangegeven is dat direct toezicht niet op afstand plaats mag vinden bij het afleveren van brandstof.

Subthema 1.14 Kantoren/verblijfsgebouwen (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Volksgezondheid, Klimaatbescherming

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Beperken van emissie uitstoot;

• Controle op de aanwezigheid van natte koeltorens en registratie van deze koeltorens;

• Controle op het uitvoeren van periodieke keuringen op de stookinstallaties en de rapportages toevoegen aan een logboek;

• Aantal overtredingen op de regelgeving voor koelinstallaties gevuld met f-gassen en stookinstallaties terugbrengen.

• Controle of de herstelpunten naar aanleiding van periodieke keuringen worden doorgevoerd;

• Controle of de energieregeling wordt nageleefd (terugverdienmaatregelen etc.);

• Voorgaand aan de controle informeren over wet- en regelgeving van gefluoreerde broeikasgassen (f-gassen);

• Controle op naleving wet- en regelgeving f-gassen.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • Indien een natte koeltoren aanwezig is bij deze branche, vindt thematisch toezicht hierop plaats. Tijdens het toezicht wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van een risicoanalyse, een actueel legionellabeheersplan en een bijgewerkt logboek waarin de uitgevoerde activiteiten voor legionellapreventie worden bijgehouden. Dit om de mogelijkheid van een legionellabesmetting zoveel als mogelijk te voorkomen.

  • Voor koelinstallaties gevuld met f-gassen en stookinstallaties worden bedrijven voorafgaande aan de controle gewezen op hun verplichtingen en hierop gecontroleerd. Informeren vindt plaats om zo het aantal overtredingen op deze regelgeving terug te brengen.

  • Bij controles zal de aandacht worden gegeven aan het wijzigen van het Bouwbesluit 2012, per 1-1-2023 moeten kantoren energiezuiniger zijn en voldoen aan mimimaal energielabel C.

Subthema 1.15 Nutsbedrijven (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Geen invulling vanuit VTH-Beleidskader

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

Doelstellingen & Activiteiten

Voor deze branche gelden de algemene doelstellingen en activiteiten onder het thema ‘Bedrijven’.

Subthema 1.16 Reparatie en installatie machines en apparatuur (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Geen invulling vanuit VTH-Beleidskader

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

Doelstellingen & Activiteiten

Voor deze branche gelden de algemene doelstellingen en activiteiten onder het thema ‘Bedrijven’.

Subthema 1.17 Tankstations (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Financiële/economische veiligheid

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

  • Wet bodembescherming

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Eenheid in toezicht op basis van de landelijke werkgroep ‘’tankstation’’;

• Controle op basis van checklisten;

uitvoeren van eenduidige landelijke aanpak van knelpunten;

• Bescherming van de bodem en bevorderen van de externe veiligheid van de directe omgeving.

• Uniforme controle op typen aanrijbeveiliging;

• Controle op het niet-onbemand afleveren van lpg;

• Controle op het verbod op het vullen van gasflessen;

• Controle op periodieke keuringen van installaties;

• Controle op het op orde zijn van het onderhoud van olie- en benzineafscheiders.

Specifiek 2019

In 2019 zijn er door de OFGV geen specifieke activiteiten gepland in deze branche.

Subthema 1.18 Transport en opslag (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Klimaatbescherming, Hinder/leefbaarheid

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Bescherming van de omgeving tegen calamiteiten (ontploffingen bij opslag van gevaarlijke stoffen)

• Controle uitvoeren op stookinstallaties en grote koelingen

• Controle op de wijze van opslag van gevaarlijke stoffen;

• Actief informeren over de wijze van opslag van gevaarlijke stoffen.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • De OFGV besteedt in 2019 specifieke aandacht aan bedrijven die een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen opslaan. Als hier aanleiding voor is vinden er ook (onaangekondigd) aspectcontroles plaats. Bij deze controles wordt zowel de opslag en registratie van gevaarlijke stoffen meegenomen als de instructie aan en deskundigheid van het personeel over het werken met deze stoffen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat bij een calamiteit een onbeheersbare situatie ontstaat.

Subthema 1.19 Overig (Thema Bedrijven)

Omgevingsthema

Klimaatbescherming, Hinder/leefbaarheid

Wettelijk kader

  • WABO

  • Wet milieubeheer

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor deze branche beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

Uniforme vergunningverlening voor co-vergisters;

Toezicht op warmtekrachtkoppeling(WKK), ook bij co-vergisters.

Thema 2: Bodem

Omgevingsthema

Volksgezondheid, Hinder/leefbaarheid, Natuur/economische veiligheid

Taak (algemeen)

In het werkgebied van de OFGV vindt veel grondverzet plaats. Het grondverzet wordt geregeld via het Besluit bodemkwaliteit en de bijbehorende Regeling bodemkwaliteit. Hierin zijn regels opgenomen, waarbij de normen voor het toepassen van grond en bagger afhankelijk zijn van zowel de kwaliteit als de functie van de ontvangende bodem. Toezichthouders van de OFGV voeren het toezicht inclusief de administratieve controle en de handhaving op naleving van de regelgeving bij grondverzet uit. Daarnaast bewaakt de OFGV het algemene belang van een schone bodem. De Wet bodembescherming (Wbb) bepaalt dat verontreiniging of aantasting van de bodem gemeld moet worden. Door deze meldingen krijgt de overheid meer zicht op (verontreinigde) grondstromen en meer grip op bodemsaneringen die derden in eigen beheer uitvoeren. Dat is nodig omdat de overheid het algemeen belang van een schone bodem moet bewaken.

Wettelijk kader

  • Wabo, Bouwbesluit 2012

  • Besluit bodemkwaliteit, Regeling bodemkwaliteit

  • Wet bodembescherming (WBB)

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de algemene doelstellingen en activiteiten voor dit thema beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Het behouden van de bodemkwaliteit;

• Controle op het verwijderen van verontreinigingen (het bewaken van termijnen en de kwaliteit van saneringen);

• Het beperken van illegale handelingen.

• Het adviseren over de kwaliteit van de bodem, bij ruimtelijke ontwikkelingen;

• Controle op transport van grond;

• Actualiseren en bijhouden bodeminformatiesysteem (BIS).

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • In 2019 wordt een digitale raadpleegmodule voor derden (aannemers, makelaars e.d) ontwikkeld.

  • In 2019 wordt gericht toezicht gehouden op risicovolle werken. Om deze in beeld te krijgen bekijkt de OFGV welke bedrijven vaak overtredingen begaan. Deze bedrijven krijgen extra aandacht in het veld. Daarnaast inventariseert de OFGV welke projecten de gemeente dit jaar heeft waar grondverzet wordt uitgevoerd. Hiervoor wordt een projectenkalender opgesteld. Zo kan gerichter toezicht worden gehouden.

  • In 2019 wordt het toezicht verscherpt op niet gemelde werken. Door informatie over graafwerkzaamheden te combineren met gemelde werken ontstaat een beeld waar mogelijk niet gemelde werken worden uitgevoerd. Deze kunnen vervolgens gericht worden gecontroleerd.

  • Een aandachtspunt voor 2019 zijn de controles op het opbulken/mengen van grond. Daarnaast wordt gelet op veranderingen in de wetgeving hiervoor.

  • In 2019 starten in de gemeente Gooise Meren twee grote projecten met grootschalig grondverzet:

  • Grondverzet oostelijke vestingswallen Naarden o Grondverzet Mariahoeveweg en P2 Muiden

  • In 2019 wordt verwacht dat voor de volgende bestemmingsplannen om bodemadvies wordt gevraagd aan de OFGV door de gemeente Gooise Meren:

    • Stedenbouwkundigplan Crailo o Naarden buiten de Vesting

Bijhorende producten PDC.

  • R06.5 Beoordeling bodemonderzoek nul- of eindsituatie

  • R10.7 Beoordeling bodemonderzoek

  • R12.1 Beoordeling melding Besluit bodemkwaliteit

  • R12.2 Beoordeling melding toepassen IBC bouwstof

  • R15.1 Behandeling melding lozing buiten inrichting / WKO

  • T09.4 Controle BBK

  • T09.6 Controle lozen buiten inrichting

  • T10.1 Gebiedscontrole bodembescherming

  • T17.1 Transportcontrole

  • A01.5 Advies milieuaspecten taakuitoefening bevoegd gezag

  • A02.1.9 Beleidsadvies Bodemkwaliteitskaart

  • D06.1 Bodeminformatie cq. rapportage aan makelaars

  • D06.2 Verstrekken van besluiten en bodemrapporten etc.

  • D06.3 Opslag en registratie van bodemrapporten

Thema 3: Energiebesparing /duurzaamheid

Omgevingsthema

Klimaatbescherming

Taak (algemeen)

De OFGV is namens de gemeenten en de provincie vergunningverlener, toezichthouder en handhaver op het gebied van energiebesparing bij bedrijven. Er is een aantal wettelijke regelingen en verplichtingen waaraan bedrijven moeten voldoen. De OFGV houdt hier toezicht op en werkt samen met verschillende maatschappelijke initiatieven om energiebesparing bij bedrijven te stimuleren.

Wettelijk kader

  • Wet milieubeheer (Activiteitenbesluit)

  • European Energy-Efficiency Directive (EED)

  • Bouwbesluit 2012

  • Energieconvenanten zoals de Meerjarenafspraken Energie-efficiëntie (MJA3)

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de algemene doelstellingen en activiteiten voor het thema Energiebesparing/duurzaamheid beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Bescherming van het klimaat;

• Uitvoering geven aan artikel 2.15 uit het activiteitenbesluit in minimale vorm (basistoezicht energie);

• Terugdringen van energiegebruik bij bedrijven.

• Het geven van informatie aan gemeenten, provincies en bedrijven op basis van het Activiteitenbesluit in het kader van:

a) Doorvoeren van de EML.

b) Uitvoeren van energie-audits.

c) De toekomstige informatieplicht.

• Op basis van maatwerk en op basis van offerte uitvoering geven aan de tijdelijke regeling EED (beoordelen en afhandeling van energie-audits).

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • De wet- en regelgeving rond de energietransitie en het klimaatbeleid is op het moment van schrijven van dit uitvoeringsprogramma sterk in ontwikkeling. In detail zijn de uitkomsten nog onduidelijk. De OFGV probeert zoveel mogelijk te anticiperen op deze ontwikkelingen binnen de kaders van de opdracht. Vanwege de urgentie neemt de OFGV ook zijn verantwoordelijkheid. Desalniettemin is het takenpakket als gevolg van het klimaatbeleid en de energietransitie significant toegenomen. Over de financiële en capacitaire gevolgen van deze taakuitbreiding moet nog overleg plaatsvinden.

  • De gemeente Gooise Meren onderzoekt de mogelijkheden om ondernemers aan te zetten tot duurzaam ondernemen. De OFGV werkt ook aan duurzaamheid voor de gemeente door in te zetten op energiebesparing bij bedrijven. De OFGV is gevraagd om mee te denken om bedrijven op het bedrijventerrein Gooimeer Zuid te stimuleren om meer te doen aan energiebesparing. De uitwerking van deze mogelijkheden wordt als meerwerkopdracht verantwoord in 2019.

  • Het toezicht op energiebesparing in de reguliere controles is beperkt tot de volgende acties: Bij alle controles wordt het stroom- en gasverbruik opgevraagd en geregistreerd. Indien bedrijven behoren tot de categorie midden- of grootverbruikers, dan worden zij gewezen op de Erkende Maatregel Lijsten (EML) en gevraagd deze te doorlopen en te implementeren. In deze lijsten wordt per branche aangegeven welke energiebesparende maatregelen gangbaar zijn. De bedrijven dienen alle maatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar tijd terugbetalen.

  • Bij grootverbruikers kan een energiebesparingsonderzoek worden afgedwongen. In voorkomende gevallen worden bedrijven die als grootverbruikers bekend zijn, ook gevraagd de EML te doorlopen en te implementeren.

  • Vanaf 2019 wordt de wetgeving rondom energiebesparing verder uitgebreid. Bedrijven die midden-of grootverbruiker zijn worden, door een uitbreiding van het Activiteitenbesluit en Activiteitenregeling, verplicht elke vier jaar aan de nieuwe informatieplicht energiebesparing te voldoen. Zij dienen dan vierjaarlijks het bevoegd gezag te informeren over de uitgevoerde maatregelen met betrekking tot energiebesparing. Het Rijk stelt fondsen beschikbaar via het gemeentefonds voor de uitvoering van deze nieuwe taak.

Thema 4: Asbest

Omgevingsthema

Volksgezondheid en Hinder/leefbaarheid

Taak (algemeen)

Al geruime tijd is bekend dat asbest gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Het verwijderen van asbest is daarom aan strenge regels gebonden. De OFGV houdt toezicht op de wijze hoe er om wordt gegaan met het verwijderen en vervoeren van asbest. Ook wordt er gehandhaafd op naleving van de wettelijke voorschriften. Daarnaast verzorgt de OFGV de behandeling van of advisering over een asbestsloopmelding.

Wettelijk kader

  • Woningwet

  • Bouwbesluit 2012

  • Wabo

  • Awb

  • Bor

  • Mor

  • Asbestverwijderingsbesluit

  • Productenbesluit asbest

  • Arbeidsomstandighedenregeling, bijlage XIIIA

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de algemene doelstellingen en activiteiten voor dit thema beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Naleving van de wet- en regelgeving om milieuschade en hinder van de uitoefening van activiteiten te voorkomen;

• Toezicht op een veilige en correcte verwijdering van asbest;

• Toezicht op juiste afvoer van asbesthoudende materialen;

• Het veilig slopen van asbestverdachte bouwwerken.

• Beoordelen en adviseren over een asbestinventarisatierapport en asbestsloopmelding.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • Om illegale asbestsaneringen op te sporen wordt vanuit verschillende bronnen informatie verzameld waar asbest wordt verwijderd. Hier gaan gerichte controles plaatsvinden.

  • Op basis van ervaringen in 2018 is de prioritering van controles op basis van de risicoklasse voor asbest aangepast. Dit komt doordat gebleken is dat risicoklasse 1 saneringen lastig te controleren zijn omdat de sanering vaak snel is afgerond. Projecten waar op grote schaal asbest wordt verwijderd onder risicoklasse 1 worden wel nog in 2019 steekproefsgewijs gecontroleerd.

Risicoklasse 2 en 2a saneringen worden in 2019 regelmatig gecontroleerd. Bij risicoklasse 2 saneringen wordt met name worden gekeken naar:

  • Aandachtsbedrijven;

  • Saneren binnen de bebouwde kom;

  • Saneren van openbare gebouwen.

Bij risicoklasse 2a wordt met name worden gekeken naar:

  • Aandachtsbedrijven;

  • Het juist inrichten van het containment;

  • Gebruik van onafhankelijke lucht.

Bijhorende producten PDC

  • R20.1 Afhandeling asbestsloopmelding incl. asbestinventarisatie-rapport

  • R20.2 Advies n.a.v. asbestinventarisatierapport en asbest-sloopmelding

  • T04.4 Administratieve controle asbestsanering

  • T04.5 Initiële controle asbestsanering

Thema 5: Geluid

Omgevingsthema

Hinder/leefbaarheid, Volksgezondheid

Taak (algemeen)

Te veel en/of ongewenst geluid kan leiden tot hinder en gezondheidsschade. Daarom bestaat er wetgeving en beleid waarin is geregeld welk geluidniveau in welke situatie aanvaardbaar is en welk geluidniveau niet meer aanvaardbaar is. De OFGV zorgt bij de advisering en toezicht en bewaking van de geluidzones rond bedrijventerreinen voor een aanvaardbare geluidsituatie.

Wettelijk kader

  • Wet geluidhinder

  • Wet milieubeheer

  • Wet ruimtelijke ordening

  • Bouwbesluit 2012

  • APV

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de algemene doelstellingen en activiteiten voor dit thema beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Voorkomen van onacceptabele geluidhinder.

• Geluidcontroles en geluidmetingen n.a.v. klachten bij inrichtingen uitvoeren (ook opgenomen onder de branches);

• Geluidcontroles en geluidmetingen op verzoek van gemeente bij evenementen uitvoeren;

• Adviseren over geluidisolerende voorzieningen;

• Afgeven van hogere waarde besluiten, ontheffingen en akoestisch beheer bij industrieterreinen voor regulering van geluidshinder.

Specifiek 2019

  • In 2019 houdt de OFGV gerichte en preventieve geluidcontroles bij de bekende geluidoverlast gevende horecalocaties. Er komen regelmatig klachten binnen waaruit blijkt dat burgers geluidshinder ervaren van voornamelijk horecabedrijven. Het gaat om het geluid dat in en door horecabedrijven door geluidsapparatuur wordt veroorzaakt. Wanneer er geluidshinder wordt ervaren kan het zijn dat de geluidsnormen uit het Activiteitenbesluit worden overschreden. Als er na het ervaren van overlast overtredingen worden geconstateerd kan er door de OFGV handhavend worden opgetreden.

  • In 2019 wordt verwacht dat voor de volgende projecten geluidadviezen worden gevraagd aan de OFGV:

  • Geluidadvies stedenbouwkundigplan Crailo

  • Geluidadvies Naarden buiten de Vesting

  • Geluidsadvies bestemmingsplan Bredius

  • Project Mariënburg en Driftwerg mogelijk Hogere waarden procedure

  • Voor 2019 worden verder de volgende aandachtspunten en werkzaamheden verwacht op het gebied van geluid:

  • Opheffen van de overschrijding van de geluidzone industrieterrein Gooimeer Zuid en industrieterrein Naarden Quest

  • Volgen van langdurige geluidmeting A1 en A6

  • Het uitvoeren van nulmetingen bij het spoor bij 80 km en bij 130 km per uur

  • Het realiseren van geluidschermen langs de A1 en A6

Bijhorende producten PDC

  • R17.1 t/m D12.1 Regulering, advisering en beheer geluid en lucht

  • T12.1 Geluidscontrole evenementen

  • T12.2 Geluidscontrole inrichtingen

  • A01.1 Advies ruimtelijke plannen

  • A01.5 Advies milieuaspecten taakuitoefening bevoegd gezag

Thema 6. Overige taken en dienstverlening

Omgevingsthema

Fysieke veiligheid, Financiële/economische veiligheid, Natuur/economische veiligheid, Volksgezondheid, Klimaatbescherming, Hinder/leefbaarheid

Taak

Een aantal ondersteunende diensten van de OFGV dragen productief bij aan de kwaliteit van andere VTH-producten. Dit zijn dienstverlenende taken als informatiebeheer en het verstrekken van milieu-informatie, maar ook juridische ondersteuning en activiteiten in het kader van de regionale samenwerking.

Wettelijk kader

  • Relevante wet- en regelgeving bij bovenstaande omgevingsthema’s.

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de algemene doelstellingen en activiteiten voor dit thema beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Bijdragen aan de kwaliteit van en samenwerking bij de uitvoering van de VTH-producten;

• Uitvoering van diverse ondersteunende en dienstverlenende taken op het gebied van VTH

• Effectiviteit van de handhaving en vergunningverlening bevorderen.

Subthema 6.1 Juridische ondersteuning

Taak

De juridische ondersteuning bij vergunningverlening, handhaving, bezwaar, beroep etc. wordt gerekend tot de zogenaamde randvoorwaardelijke taken. Over de uitgevoerde taken wordt verslag gedaan in de rapportages. Daarom zijn deze taken als expliciete producten in de prognosetabel opgenomen.

De in deze productgroep opgenomen juridische producten zijn generiek. Ze zijn dus niet te onderscheiden naar beleidsterrein of milieuaspect. Het gaat om juridische ondersteuning ten aanzien van de volgende producten:

  • Handhavingsbesluit;

  • Bestuurlijke strafbeschikking milieu;

  • Proces verbaal;

  • Bezwaar en beroep.

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor dit subthema beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Bijdragen aan de kwaliteit en samenwerking van en bij de uitvoering van de VTH-producten;

Juridische advisering bij vergunningverlening, toezicht en expertise;

• Naleving van de wet- en regelgeving op alle genoemde wetten en thema’s;

Inzetten van handhavingsinstrumenten;

• Voorbereid zijn op wijzigingen in wet- en regelgeving.

Ondersteunen van bezwaar- en beroepszaken die door de gemeente zelf worden gevoerd;

Juridische advisering over milieuthema’s;

• Voorbereiden op diverse nieuwe wet- en regelgeving door middel van kennisdeling en advisering.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • In 2019 worden voorbereidingen getroffen voor de komst van de Omgevingswet. De OFGV doet aan kennisdeling en adviseert over de Omgevingswet en dan met name over:

  • Bestuurlijke afwegingsruimte op milieuthema’s;

  • Ketensamenwerking;

  • De opname van milieunormen in het omgevingsplan;

  • De vormgeving van omgevingswaarden.

Bijhorende producten PDC

  • H01.4 t/m J02.4 Juridische handhaving en advisering

Subthema 6.2 Regionale samenwerking

Taak

De OFGV organiseert via zijn kenniscentrum opleidingen waar de medewerkers van deelnemende partijen zich kunnen inschrijven. Te denken valt aan cursussen op het gebied van Omgevingswet, geluid, bodem, asbest en andere vakinhoudelijk opleidingen toegespitst op de uitvoering van de overheidstaken op VTH gebied. Daarnaast voert de OFGV diverse taken uit ter bevordering van de regionale samenwerking op het gebied van VTH in het werkgebied van de OFGV.

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor dit subthema beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Stimuleren en vormgeven van samenwerking op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving;

Deelname aan het Bestuurlijk en Ambtelijk Omgevingsoverleg Flevoland(BOO en AOO). De OFGV faciliteert deze overleggen, vormt het secretariaat en neemt deel als adviseur;

Organiseren van een Handhavingsestafette;

• Organiseren van netwerkdagen, zoals

de Bodem-, Asbest-, Trainee-, BOA- en de Handhaversdagen;

Deelnemers ondersteunen bij opleidingswensen door cursussen via het Kenniscentrum van de OFGV aan te bieden.

Specifiek 2019

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • In 2019 organiseert de OFGV samen met ILenT, Rijkswaterstaat, politie, Waterschap en RUD Limburg Noord een bodemcongres. Verder wordt voor de Permanente her- en bijscholing BOA-opleidingen domein II het grijs en groene spoor ontwikkeld.

Subthema 6.3 Informatiebeheer en milieu-informatie

Taak

De OFGV maakt relevante informatie voor partners en derden beschikbaar. Daarnaast beantwoordt de OFGV vragen over inhoudelijke en procedurele aspecten van milieu-onderwerpen.

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor dit subthema beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

Bijdragen aan de kwaliteit van en samenwerking bij de uitvoering van de VTH-producten;

Het beantwoorden van vragen over inhoudelijke en procedurele aspecten van milieu-onderwerpen;

Effectiviteit van de handhaving en vergunningverlening bevorderen.

Het registreren en toegankelijk maken van informatie voor partners en voor derden.

Bijhorende producten PDC

  • D01.2 Verstrekken milieu-informatie

Subthema 6.4 Overige advisering

Taak

De OFGV geeft advies op milieuaspecten bij ruimtelijke planvorming, bij calamiteiten of met betrekking tot het beleid of de reguliere taakuitoefening van het bevoegd gezag. Adviezen die hier genoemd staan hebben betrekking op meerdere thema’s of thema’s die niet in bovenstaand programma zijn opgenomen.

Doelstellingen & Activiteiten

Hieronder staan de doelstellingen en activiteiten voor dit subthema beschreven.

Doelstellingen

Activiteiten

• Bijdragen aan de kwaliteit van en samenwerking bij de uitvoering van de VTH-producten

• Adviseren over diverse vraagstukken die niet onder één van de bovenstaande thema’s vallen

Specifiek 2019

  • Stedenbouwkundigplan Crailo

In 2019 wordt het stedenbouwkundig masterplan opgesteld. Op basis hiervan wordt gestart met het opstellen van het bestemmingsplan en gaat de MER-procedure lopen. De OFGV adviseert hierbij over de milieuthema’s geluid, bodem, fijnstof, externe veiligheid.

  • Naarden buiten de Vesting

Binnen het programma Naarden buiten de Vesting worden de projecten Passantenhaven, optimalisatie Naarder trekvaart en nieuwe vaarverbinding verder uitgewerkt naar bestemmingsplannen Nieuwe verbinding betreft een provinciaal inpassingsplan. De OFGV adviseert hierbij voor de milieuthema’s geluid, bodem, fijnstof, externe veiligheid.

  • Bestemmingsplan Bredius

Het bestemmingsplan Bredius wordt naar verwachting in 2019 herzien. Bij deze herziening levert de OFGV de expertise (op het gebied van lucht, geluid en natuur) voor het toetsen van de milieuonderzoeken die plaatsvinden in het kader van het concept ontwerpplan en mogelijk ook voor het opstellen van een besluit hogere grenswaarde. Een hotel gaat daarbij mogelijk plaatsmaken voor woningbouw.

  • Project Mariënburg

In de tweede helft van 2019 wordt naar verwachting een bestemmingsplan voor de ontwikkellocatie Mariënburg opgesteld voor de bouw en transformatie van circa tachtig woningen.

De locatie is gelegen langs het spoor en in het centrum van Bussum. De OFGV levert daarbij expertise voor de toetsing van de sectorale aspecten voor het concept ontwerpbestemmingsplan, de uitvoering van een hogere waarden procedure en op het gebied van externe veiligheid. Dit in verband met de aanwezigheid van het spoor.

  • Project Driftweg

Driftweg betreft een locatie in het buitengebied van Naarden. In de loop van 2019 wordt voor de ontwikkeling van de locatie een bestemmingsplan ontwikkeld, waarbij rekening moet worden gehouden met externe veiligheid in verband met de toepassing van waterstof als energiedrager en met de gebruikelijke sectorale aspecten binnen het bestemmingsplan. Mogelijk is er ook nog sprake van een hogere waarden procedure.

  • Bestemmingsplan voormalig gemeentehuis Muiden

De OFGV is sinds 2017 betrokken bij het bestemmingsplan voor de ontwikkeling van de locatie van het voormalige gemeentehuis Muiden. Deze advieswerkzaamheden lopen door in 2019.

Bijhorende producten PDC

  • A01.1 t/m A02.1 Advies milieu-aspecten

Verklaring afkortingen

PDC

Product en Diensten Catalogus OFGV

(Vindplaats: https://www.ofgv.nl/overofgv/documentatie/Producten en

Diensten Catalogus (PDC) OFGV )

Overzicht bijlagen:

Bijlage 1: Prognosetabel OFGV 2019 gemeente Gooise Meren

Bijlage 2: Branchemodel gemeente Gooise Meren 2019

BIJLAGE 1

Prognose

Vanaf T2 cumulatieve optelling

Prognosetabel Uitvoeringsprogramma gemeente Gooise Meren 2019

2019

T1

T2

T3

Toelichting

Vergunningen en meldingen

Regulering milieu-inrichtingen

Omgevingsvergunning milieu-inrichting

R01.1

Oprichtingsvergunning

1

R01.2

Revisievergunning

1

R01.3

Veranderingsvergunning

0

R01.4

Milieuneutrale veranderingsvergunning

0

R01.5

Intrekkingsbesluit (op verzoek)

0

R01.6

Intrekkingsbesluit (ambtshalve)

0

R01.7

Geactualiseerde vergunning

1

R01.8

Verklaring van geen bedenkingen (VVGB)

0

Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM)

R02.1

Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (industriële inrichting)

1

R02.2

Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (agrarische inrichting)

1

R02.3

Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (gesloten bodemenergiesysteem)

0

Behandeling van meldingen en ontheffingen van tijdelijke activiteiten

R03.1

Behandeling melding Activiteitenbesluit

53

R07.1

Behandeling kennisgeving APV

0

R07.2

Behandeling kennisgeving mobiele puinbreker

9

R08.1

Ontheffing route gevaarlijke stoffen

0

R12.1

Beoordeling melding Besluit bodemkwaliteit

20

R12.2

Beoordeling melding toepassen IBC bouwstof

0

R14.1

Ontheffing verbranden buiten inrichtingen

0

R15.1

Behandeling melding lozing buiten inrichting / WKO

12

R24.2

Behandeling melding vuurwerkopslag

0

Maatwerkvoorschrift

R04.1

Maatwerkvoorschrift

2

R04.2

Maatwerkbesluit indirecte lozing

3

R04.3

Intrekking maatwerkvoorschrift

0

Gelijkwaardigheidsbesluit

R05.1

Gelijkwaardigheidsbesluit

0

Beoordeling rapportageverplichting

R06.1

Beoordeling rapportageverplichting

0

R06.2

Beoordeling E-PRTR-rapportage

0

R06.4

Toets milieujaarverslag

0

R06.5

Beoordeling bodemonderzoek nul- of eindsituatie

0

R10.7

Beoordeling bodemonderzoek

5

R33.1

Beoordeling melding EED energie-audit

0

Regulering

overig

Regulering, advisering en beheer geluid en lucht

R17.1

Beschikking hogere waarde

5

R18.1

Ontheffing geluidsbelasting Bouwbesluit

2

R18.2

Ontheffing geluidsbelasting APV

3

R18.3

Ontheffing geluidsbelasting APV t.b.v. evenement

18

BIJLAGE 1

Prognose

Vanaf T2 cumulatieve optelling

Prognosetabel Uitvoeringsprogramma gemeente Gooise Meren 2019

2019

T1

T2

T3

Toelichting

D09.1

Akoestisch beheer industrieterrein

2

D09.2

Beheerplan

0

D09.3

Inpassing bedrijf

0

D10.1

Autonome sanering

0

D10.2

Sanering n.a.v. hogere waardebesluiten bij reconstructie

0

D11.1

Rapportage EU-richtlijn omgevingslawaai

1

D12.1

Rapportage monitoring NSL

1

Asbestsloop

R20.1

Afhandeling asbestsloopmelding incl. asbestinventarisatierapport

-

R20.2

Advies n.a.v. asbestinventarisatierapport en asbestsloopmelding

330

Toezicht en handhaving

Periodieke controle milieu-inrichtingen

T01.1

Preventieve administratieve controle

0

T01.2

Themacontrole

26

Totaal aantal themacontroles,

1 themacontrole asbest bij milieustraat

T01.2.1

Vuurwerkcontrole

6

T01.2.2

Covergisting

0

T01.2.3

Controle indirecte lozing

0

T01.3.1

Initiële controle milieu - eenvoudig

100

T01.3.2

Initiële controle milieu - standaard

24

T01.3.3

Initiële controle milieu - complex

14

T01.5

Opleveringscontrole

3

T02.1

Repressieve administratieve controle

0

T02.2

Hercontrole

48

T02.3

Sanctiecontrole

0

T06.1

Klachtbehandeling

75

T07.1

Ongewoon voorvalmelding

0

T12.2

Geluidscontrole inrichtingen

0

T17.1

Transportcontrole

0

Locatie-gebonden controle buiten inrichtingen

T04.1

Controle mobiele puinbreker

0

T04.4

Administratieve controle asbestsanering

210

T04.5

Initiële controle asbestsanering

91

T12.1

Geluidscontrole evenementen

0

Controle bodembescherming

T09.2

Controle bodemsanering zorgplicht Wbb en BUS-saneringen

0

T09.4

Controle BBK

5

T09.6

Controle lozen buiten inrichting

0

T10.1

Gebiedscontrole bodembescherming

12

Advisering

Advies milieu-aspecten

A01.1

Advies ruimtelijke plannen

24

A04.1

Advies noodzaak MER

0

A04.2

Advies MER-rapport

0

A04.3

MER-beoordeling

0

BIJLAGE 1

Prognose

Vanaf T2 cumulatieve optelling

Prognosetabel Uitvoeringsprogramma gemeente Gooise Meren 2019

2019

T1

T2

T3

Toelichting

A01.4

Advies milieuaspecten calamiteit

0

A01.5

Advies milieuaspecten taakuitoefening bevoegd gezag

33

A01.8

Advies quickscan Wet Natuurbescherming

-

Beleidsadvies

A02.1

Beleidsadvies milieu

2

A02.1.9

Beleidsadvies Bodemkwaliteitskaart

0

Generiek en overig

Overige milieuproducten

Verstrekken van milieu-informatie

D01.2

Verstrekken van milieu-informatie

36

D06.1

Bodeminformatie cq. rapportage aan makelaars

419

D06.2

Verstrekken van besluiten en bodemrapporten etc.

0

D06.3

Opslag en registratie van bodemrapporten

0

Juridische ondersteuning

H01.4

Voornemen last onder dwangsom

15

-

Zienswijzen

5

H01.1

Last onder dwangsom

9

H01.2

Last onder bestuursdwang

0

H02.1

Invordering

3

H02.2

Intrekking dwangsom

6

H05.1

Besluit op handhavingsverzoek

0

H06.1

Bevel bodemonderzoek en -sanering

0

J01.1

Behandeling bezwaar met voorlopige voorziening

0

J01.2

Behandeling bezwaar zonder voorlopige voorziening

0

J02.1

Behandeling beroep met voorlopige voorziening

0

J02.2

Behandeling beroep zonder voorlopige voorziening

0

J02.3

Behandeling hoger beroep met voorlopige voorziening

0

J02.4

Behandeling hoger beroep zonder voorlopige voorziening

0

J04.1

Gedoogbesluit

0

D03.1

Behandeling WOB-verzoek

0

Uitvoering bevoegd-gezag-taken m.e.r.

D14.1

M.e.r.-beoordelingsbesluit

0

D14.2

Beperkte m.e.r.-procedure

0

D14.3

Uitgebreide m.e.r.-procedure

0

D14.4

Beoordelen Passende Beoordeling

0

0

Uit te voeren taak zonder aantallen

-

Niet ingebrachte taak

Branchemodel gemeente Gooise Meren 2018

In het branchemodel worden voor groepen milieurelevante bedrijven in specifieke branches op uniforme wijze frequenties berekend waarin bepaalde producten zullen voorkomen. Het betreft gemiddelde frequenties over langere perioden van meerdere jaren.

Onderstaand is aangegeven welke gemiddelde aantallen er specifiek voor uw gemeente gelden voor de betreffende producten.

De onderliggende frequenties zijn gemeente-specifiek omdat deze afhankelijk zijn van het aandeel eenvoudige, standaardmatige en complexe bedrijven in uw bedrijvenbestand. Daarom is onderstaand tevens aangegeven welk type bedrijven voor uw gemeente van toepassing is.

Daarmee wordt een regionaal uniforme werkwijze gevolgd waarbij gelijksoortige bedrijven eenzelfde hoeveelheid aandacht krijgen.

Het aantal producten kan jaarlijks fluctueren, bijvoorbeeld indien er naar aanleiding van klachten tijdelijk meer aandacht nodig is, waarbij het meerjaren-gemiddelde als referentie kan gelden.

Aantal en type bedrijven (gemeentespecifiek)

Aantal

Aantal bedrijven

1.033

Aantal bedrijven in branche 'eenvoudig'

906

Aantal bedrijven in branche 'standaard'

103

Aantal bedrijven in branche 'complex'

24

Meldingsplichtige bedrijven

797

Gemiddelde jaarlijkse aantallen producten (gemeentespecifiek)

Aantal

Vergunningen en meldingen

Regulering milieu-inrichtingen

Omgevingsvergunning milieu-inrichting

R01.1

Oprichtingsvergunning

0,4

R01.2

Revisievergunning

0,4

R01.3

Veranderingsvergunning

0,3

R01.4

Milieuneutrale veranderingsvergunning

0,4

R01.5

Intrekkingsbesluit (op verzoek)

0,1

R01.6

Intrekkingsbesluit (ambtshalve)

0,0

R01.7

Geactualiseerde vergunning

0,3

Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM)

R02.1

Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (industriële inrichting)

0,2

R02.2

Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (agrarische inrichting)

0,2

R02.3

Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (gesloten bodemenergiesysteem)

0,0

Behandeling van meldingen en ontheffingen van tijdelijke activiteiten

R03.1

Behandeling melding Activiteitenbesluit

53,1

Toezicht en handhaving

Periodieke controle milieu-inrichtingen

T01.3.1

Initiële controle milieu - eenvoudig

99,8

100

T01.3.2

Initiële controle milieu - standaard

24,3

24

T01.3.3

Initiële controle milieu - complex

14,0

14

T02.2

Hercontrole

48,3

T06.1

Klachtbehandeling milieu

41,4

Bijlage 2: Handhavingsuitvoeringsprogramma (HUP) Naardermeer 2019-2010

Handhavingsuitvoeringsprogramma Naardermeer 2019 – 2020

afbeelding binnen de regeling

Foto van Natuurmonumenten

Achtergrond en werkprincipes

  • 1.

    Het uitvoeringsprogramma bevat de acties die de samenwerkende handhavingsorganisaties zullen ondernemen in het Naardermeer in 2019-2020.

  • 2.

    Het uitvoeringsprogramma sluit aan bij de gestelde prioriteiten uit het handhavingsplan Natura 2000 Naardermeer te weten:

    • 1.

      Depositie veehouderij en depositie bemesting (te hoog);

    • 2.

      Dumpen;

    • 3.

      Verstoring;

    • 4.

      Grondwater onttrekking;

    • 5.

      Bodemverontreiniging;

    • 6.

      Evenementen (incl. vuurwerk).

  • 3.

    Het uitvoeringsprogramma kent reguliere en projectmatige activiteiten. Bij reguliere activiteiten (zie paragraaf 2) voeren samenwerkende partijen de eigen activiteiten afzonderlijk uit binnen het afgestemde kader (informatie uitwisselen en beroep doen aan elkaars expertise in het veld). Bij projectmatige activiteiten (zie paragraaf 3) werken partijen samen in het veld om voordelen van samenwerking te benutten rond een specifiek thema/doel.

  • 4.

    Bij gesignaleerde overtredingen werken partijen volgens de bijhorende nalevingsstrategie vastgesteld in het handhavingsplan Naardermeer 2016 - 2021.

  • 5.

    Bij signalering van een vermoedelijke overtreding, door een handhavingspartner die niet bevoegd is om op te treden, roept deze z.s.m. een bevoegde partner op (zie tabel inspecteurs en contactpersonen).

  • 6.

    De geprogrammeerde activiteiten zullen geregistreerd worden door de handhavingsorganisaties. Twee keer per jaar (najaar, voorjaar ) leveren de partners de input betreft de geregisterde activiteiten aan de provincie ten behoeven van de jaarrapportage.

1. Programma reguliere handhaving

Handhavingsorganisatie

Preventie

Toezicht/surveillance

Handhaving *

Geschat aantal uren per jaar

Broedseizoen (15 maart – 15 juli

Buiten Broedseizoen

(Bevoegd voor welke prioriteiten)

Natuurmonumenten

Informatieborden Brochures

Gestelde regels in pachtcontracten

20 X maand

20 X maand

Alle prioriteiten ex. Water stikstof

200 uur

OFGV

trekker estafette

Wabo controle

trekker estafette

Wabo controle

Geluid bij evenementen / WABO / Stikstof /bemesting

Voor Hilversum 37,5 uur

RUDNHN

Binnen reguliere surveillance

Binnen reguliere surveillance

Alle prioriteiten ex. Water

50 uur

Waternet

2 x maand

2 x maand

Water, dumping en bemesting

Politie

Binnen reguliere surveillance

Binnen reguliere surveillance

Alle prioriteiten behalve stikstof en grondwater

Gooise Meren

4 X maand

4 X maand

Evenementen / dumping/verstoring

2 uur per bezoek

Hilversum

op basis van klacht en thema

Evenementen / dumping

18 uur

Weesp

1 X maand

1 X maand

Verstoring

3. Programma samenwerkingsprojecten 1

In 2019/20 worden de volgende samenwerkingsprojecten uitgevoerd waarbij de samenwerkende partijen deel zullen nemen waar nodig:

1. Estafette - (iedereen in het veld) OFGV estafette in de Gooi- en Vechtstreek.

Tijdens de estafette 2019/20, samen (tegelijkertijd) surveilleren en de relevante regels gerelateerd aan de risico’s uit het handhavingsplan Naardermeer controleren in het gebied.

Doel: uitwisseling van kennis, verscherping van de regels, netwerkopbouw en preventieve werking;

Datum: tijdens de samenwerking binnen de handhavingsestafette (OFGV), worden de prioriteiten van het N2000 gebied Naardermeer gecontroleerd. De estafette 2019/20 is gepland in de periode:

najaar 2019 pm 2020

Trekker: coördinatie van de estafette door OFGV. Trekker wordt in een latere fase per project aangegeven.

2. Het afstemmingsoverleg groen café Gooi- en Vechtstreek.

Binnen het Groen café afstemmingsoverleg, vindt op reguliere basis kennisuitwisseling en afstemming plaats tussen de diverse partners. Tevens worden hier de “groene handhavingsdagen” georganiseerd door de politie, indien noodzakelijk wordt ook het N2000 gebied Naardermeer betrokken binnen deze dagen.

Doel: uitwisseling van kennis, verscherping van de regels, netwerkopbouw en preventieve werking

Datum: P.M.

Trekker: coördinatie van het groen café wordt verzorgd door de politie als mede de handhavingsdagen.

4. Contactpersonen handhavingsorganisaties (HUP)

Organisatie

Contactpersoon HUP

Functie

e-mail 

telefoon

Gemeente Hilversum

Lillian Singels

Coördinator team Toezicht

afd. publiekzaken

l.singels@hilversum.nl

035 6292377

06 10077080

Gemeente Gooise Meren

Hennie Toonen

Beleidsadviseur

H.Toonen@gooisemeren.nl

06 50624792

Gemeente Weesp

Rob van der Spek

Medewerker team VTH

rvdspek@weesp.nl

06 47040029

NM

Francine Hijmans van den Bergh

Beheerder

F.HijmansvandenBergh@Natuurmonumenten.nl

06 52525647

OFGV

Pamela Rusman

Groene regisseur

p.rusman@ofgv.nl

06 22667320

Waternet

Arjan Hooiveld

Handhaver

Arjan.Hooiveld@waternet.nl

020 6085343

RUDNHN

Laura Erkens

Team coördinator HH

LErkens@rudnhn.nl

088 1021300

PNH

Hanne Nieuwboer

Coördinator HUP

nieuwboerj@noord-holland.nl

06 51267250

Politie

Martin Bestman

Teamchef

martin.bestman@politie.nl

 

 

Henk Jonkers

Teamchef

Henk.Jonkers@politie.nl

06 52504909

5. Contactpersonen BOA’s/Agenten

Organisatie

Inspecteur/agent

Functie

e-mail

telefoon

Gemeente Hilversum

Lillian Singels

Coördinator team Toezicht

afd. publiekzaken

l.singels@hilversum.nl

035 6292377

06 10077080

Gemeente Gooise Meren

Ali Jaghi

Handhaver

ali.jaghi@gooisemeren.nl

06 31005443

Gemeente Weesp

Rob van der Spek

Medewerker VTH

rvdspek@weesp.nl

06 47040029

Natuurmonumenten

Jelle Kaptijn

BOA

J.Kaptijn@natuurmonumenten.nl

06 12674076

OFGV

Hendrik van Driel

Handhaver

h.van.driel@ofgv.nl

06 22508358

Waternet

Tecle Ghebremariam

Handhaver (oost)

Tecle.Ghebremariam@waternet.nl

06 52534784

RUDNHN

Alarm nr. 0800 99 867 34

Algemeen 088-10 21 300

Frank Onwezen

Inspecteur (gebied en Houtopstanden)

FOnwezen@rudnhn.nl

06 10144690

info@rudnhn.nl

Sebastiaan Leek

Inspecteur (gebied)

SLeek@rudnhn.nl

06 82696154

 

Pier Hoekstra

Inspecteur (schade en jacht)

phoekstra@rudnhn.nl

06 44613988

Politie Midden Nederland Divisie opsporing Team Milieu

(Alarm nr. 0900-8844)

Mariëtte Hilhorst

Milieuspecialist

mariette.hilhorst@politie.nl

06 21534864

Grondeigenaren

afbeelding binnen de regeling

Gedetailleerde kaart op http://www.synbiosys.alterra.nl/natura2000/documenten/gebieden/094/N2K_094_00_Naardermeer.pdf

afbeelding binnen de regeling

Uitvoeringsprogramma Omgevingsrecht Gooise Meren 2019

Kerngegevens

Dit uitvoeringsprogramma heeft betrekking op diverse uitvoeringstaken op het gebied van het omgevingsrecht van de gemeente Gooise Meren in het jaar 2019. Het is gebaseerd op en een uitwerking van het beleidsplan Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2017-2020 dat in maart 2017 door het college is vastgesteld. In dit beleidsplan worden de grote lijnen uitgezet voor de uitvoering van de taken op dit beleidsveld. Een schone en veilige leefomgeving voor inwoners en bedrijven vormt daarin de rode draad.

Ook zij in het beleidsplan een aantal kernwaarden en uitgangspunten opgenomen: vakkundigheid en betrokkenheid van de medewerkers, behoorlijk bestuur, samenwerking en klantgerichtheid. Deze punten zijn ook vertaald in een aantal ambities: voldoen aan kwaliteitseisen, mogelijk maken, betrouwbare dienstverlening en digitale dienstverlening. Dit uitvoeringsprogramma is bedoeld om aan de ze punten concrete uitvoering te geven en de daarbij gestelde doelen te realiseren.

Het uitvoeringsprogramma gaat verder dan hetgeen wettelijk verplicht is. Ook de Drank- en Horecawet, vergunningverlening op het gebied van de APV, activiteiten rond de kinderopvang en de verrichtingen van de Boa’s krijgen een plaats in het programma. Als bijlage is het Uitvoeringsprogramma OFGV 2019 Gooise Meren toegevoegd dat samen met dit uitvoeringsprogramma wordt vastgesteld. Het handhavings-uitvoeringsprogramma (HUP) Naardermeer 2019-2010 van de provincie Noord-Holland is eveneens als bijlage opgenomen aangezien dit natuurgebied grotendeels op het grondgebied van de gemeente Gooise Meren is gelegen. In dit HUP zijn afspraken opgenomen die de werkzaamheden van de Boa’s betreffen. Het Uitvoeringsprogramma Omgevingsrecht Gooise Meren 2019 is in samenwerking met de handhavingspartners (OFGV, brandweer en politie) tot stand gekomen.

1 Algemeen

1.1 Inleiding

Voor u ligt het Uitvoeringsprogramma Omgevingsrecht Gooise Meren 2019. Met dit programma geeft het college van burgemeester en wethouders de voorgenomen activiteiten weer op het gebied van het omgevingsrecht (bouwen en slopen, ruimtelijke ordening, kappen, milieu, etc.). Met het vaststellen van het uitvoeringsprogramma wordt voldaan aan de wettelijke verplichting uit het Besluit omgevingsrecht (Bor), de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Ministeriële regeling omgevingsrecht (Mor) om op basis van een vierjaarlijks beleidsplan een uitvoeringsprogramma op te stellen waarin uitvoering gegeven wordt aan de in het beleidsplan gestelde doelen.

Het uitvoeringsprogramma is voor het college een instrument om de doelstellingen voor het komende jaar vast te stellen en daarbij ook te bepalen welke capaciteiten en financiële middelen hiervoor benodigd zijn. In die zin vormt het programma de leidraad bij de uitvoering van activiteiten. De prioritering uit het beleidsplan VTH vormt hierbij uiteraard de basis bij het plannen van deze activiteiten.

In het beleidsplan VTH Gooise Meren 2017-2020 zijn doelstellingen en beleid geformuleerd die ertoe moet leiden dat in Gooise Meren de VTH-taken worden uitgevoerd op basis van prioriteiten, planmatig en programmatisch, meetbaar en volgens een uniforme wijze. Daarbij staat de missie van Gooise Meren centraal, die kortweg neerkomt op het creëren en behouden van een schone, gezonde en veilige leefomgeving voor bewoners en bedrijven.

In dit uitvoeringsprogramma wordt niet alleen aandacht besteedt aan de taken waarvoor de gemeente verplicht is op te stellen, te weten de uitvoering van taken op het gebied van het omgevingsrecht. Daarnaast worden ook een aantal niet Wabo-gebonden taken belicht. Het gaat dan om taken die voortvloeien uit bijzondere wetgeving en andere regelgeving zoals de Drank- en Horecawet (DHW), De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de Wet op de kinderopvang (Wko). De toezichtstaken van de buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) zijn eveneens opgenomen in dit uitvoerings-programma. Voor deze laatste werkvelden bestaat hiervoor geen wettelijke verplichting maar omdat ze nauw verbonden zijn met het omgevingsrecht en deze uitgevoerd worden binnen dezelfde afdeling zijn ze toch in dit programma opgenomen.

Dit uitvoeringsprogramma is tot stand gekomen in overleg met de relevante externe samenwerkingspartners. Het onderdeel brandveiligheid is voorgelegd en besproken met de regionale brandweer. Het onderdeel Boa’s is voorgelegd aan de direct toezichthouder Boa’s van de politie en het onderdeel milieu is voorgelegd aan de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV). Deze dienst heeft bovendien in samenwerking met de gemeente ene uitvoeringsprogramma 2019 voor de milieutaken die bij deze dienst zijn ondergebracht. Dit programma is als bijlage bij dit programma opgenomen en wordt hiermee eveneens vastgesteld. Dit geldt ook voor het Handhavingsuitvoeringsprogramma (HUP) Naardermeer 2019-2020 dat door de provincie Noord-Holland is opgesteld. Tenslotte is het programma uiteraard ook tot stand gekomen in overleg met zowel medewerkers van de afdeling VTH en de verschillende teams als die van andere afdelingen.

1.2 Wat is er tot nu toe gedaan?

In juni 2018 heeft een korte evaluatie van het beleidsplan plaatsgevonden. Belangrijkste conclusies hiervan zijn dat de gemeente grotendeels aan de kwaliteitscriteria voldoet, ook al zijn deze criteria nog niet formeel in een verordening vastgelegd. Slechts op een paar onderdelen voldoet Gooise Meren niet aan de zogenaamde kritische massa. Belangrijke thema’s zijn opgepakt, geprognosticeerde aantallen worden grotendeels behaald, besluiten blijven vrijwel allemaal in stand bij bezwaar en beroep. Dit alles ondanks de grote werkdruk vanwege de hausse aan omgevings- en evenementenvergunningen. Er zijn echter ook aandachts- en verbeterpunten. Zo moeten doelen beter gekoppeld worden aan het beleid en meetbaar gemaakt worden, waarbij duidelijk wordt in hoeverre activiteiten bijdragen aan de realisatie van de gestelde doelen. Ook moet in het uitvoeringsprogramma nadrukkelijker aandacht zijn voor een koppeling van de financiële middelen met de uit te voeren taken. Ook is het onderdeel ruimtelijke ordening in zowel het beleidsplan als het uitvoeringsprogramma onderbelicht en onvoldoende aangehaakt. Aan deze punten zal de komende jaren meer aandacht gegeven worden, te beginnen in dit uitvoeringsprogramma maar ook door het opstellen van een geactualiseerd beleid omgevingsrecht en door het vaststellen van een verordening voor de kwaliteitscriteria.

In de afgelopen jaren zijn daarnaast ook een aantal producten vastgesteld op basis van het beleidsplan zoals de leidraad begunstigingstermijnen en dwangsommen en het toetsprotocol Bouwbesluit 2012. Tenslotte zijn alle asbesttaken ondergebracht bij de OFGV. Op grond van opgedane ervaringen in de afgelopen jaren krijgt vergunningverlening en toezicht/handhaving bij monumenten een hoge prioriteit. Datzelfde geldt voor handhavingsverzoeken.

1.3 Operationele doelen

In het VHT-beleidsplan zijn op grond van prioritering de volgende operationele doelen vastgesteld voor zowel vergunningverlening als voor toezicht en handhaving.

Vergunningverlening

Gooise Meren handelt vergunningen, meldingen en ontheffingen op een kwalitatief hoog en adequaat niveau af:

  • Alle aanvragen om vergunningen, meldingen en ontheffingen worden binnen de (wettelijke) termijnen afgehandeld. Bij voorkeur gebeurt dit nog sneller. Zeker als er sprake is van een wettelijke termijn geldt dat er geen van rechtswege verleende vergunningen zijn;

  • De registratie van vergunningen, meldingen en ontheffingen wordt verbeterd;

  • Indien tegen een verleende vergunning bezwaar/beroep wordt ingesteld, houdt in 95% van de gevallen de vergunning stand en is dus het bezwaar/beroep ongegrond.

Toezicht en handhaving

Gooise Meren voert het toezicht en de handhaving van de VTH-taken op een professionele wijze en op een kwalitatief hoog en adequaat niveau uit. Het effect hiervan is dat de naleving van regelgeving wordt verhoogd en dat het aantal incidenten, klachten en handhavingsverzoeken vermindert.

  • 95% van alle klachten en meldingen met betrekking tot de openbare ruimte worden binnen 5 werkdagen in behandeling genomen. In samenspraak met partijen wordt gezocht naar een passende oplossing waarbij de eigen verantwoordelijkheid van een ieder wordt gestimuleerd. Na afhandeling (maar mogelijk ook tijdens de behandeling indien deze meer tijd in beslag neemt) wordt de melder/klager op de hoogte gesteld van de bevindingen/resultaten;

  • De registratie van toezicht en handhaving wordt verbeterd;

  • 95% van de handhavingsbeschikkingen houden stand in een eventuele bezwaar- of beroepsprocedure.

1.4 Ontwikkelingen in wet- en regelgeving in 2019

In 2019 zullen de ontwikkelingen ook op het gebied van het omgevingsrecht doorgaan. In veel gevallen betreft dit al eerder ingezette wijzigingen op het gebied van wet- en regelgeving. De belangrijkste zaken worden hieronder kort aangestipt.

Algemene Plaatselijke Verordening Gooise Meren

In 2018 is een start gemaakt met het opstellen van een nieuwe, gewijzigde Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Naar verwachting zal deze in april 2019 door de gemeenteraad worden vastgesteld. De APV heeft met name betrekking op regels in de openbare ruimte en is gebaseerd op de modelverordening van de VNG.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Begin 2017 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel kwaliteitsborging voor het bouwen (Wko) aangenomen. De Eerste Kamer heeft de besluitvorming vervolgens aangehouden en terugverwezen naar de Tweede Kamer voor het aanbrengen van wijzingen. Onder andere de rol van de gemeente onder de nieuwe wet was onduidelijk. Het ministerie heeft met de VNG inmiddels een bestuursakkoord gemaakt waarin deze rol verbeterd zou zijn. De verwachting is dat de wet nu opnieuw ter besluitvorming aan de Eerste Kamer aangeboden zal worden. Doel is om de wet per

1 januari 2021 te laten ingaan. Het bestuursakkoord moet nog verder uitgewerkt worden. De gevolgen van invoering van de wet voor de gemeentelijke praktijk moet nog blijken uit diverse pilots, maar duidelijk is wel dat deze rol anders zal zijn dan momenteel het geval is. Een paar in het oog springende zaken uit het wetsvoorstel zijn de volgende:

  • Kleine bouwwerken en verbouwingen zijn vrijgesteld van toets Bouwbesluit

  • Toetsing aan het Bouwbesluit van nieuw- en verbouw door de gemeente komt te vervallen bij vergunningverlening. In plaats daarvan verklaart een gecertificeerde instantie dat de aanvraag getoetst is aan het Bouwbesluit

  • Het bouwwerk mag pas in gebruik genomen nadat de vergunninghouder via een gecertificeerde kwaliteitsbewaker een verklaring overlegt dat het bouwwerk conform het Bouwbesluit is gebouwd

Het is duidelijk dat de Wko gevolgen heeft voor de activiteiten van vergunningverleners en toezichthouders op de afdeling VTH. In 2019 zullen ontwikkelingen nauwlettend gevolgd worden.

Asbestdaken

Per 1 januari 2025 geldt een verbod op het hebben van een asbesthoudend dak. Eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking moeten dat voor die tijd verwijderd hebben. In 2018 is een inventarisatie uitgevoerd in Gooise Meren naar asbestverdachte daken. Het blijkt te gaan om ongeveer 1.200 gebouwen met een totaal dakoppervlak van ca. 81.000 m³. Om te voorkomen dat er per 1 januari 2025 een enorme handhavingstaak ligt, en om ervoor te zorgen dat er in Gooise Meren sprake is van een gezonde en veilige leefomgeving, is een plan van aanpak asbestdaken opgesteld. In 2019 zal de uitwerking van dit plan van aanpak gestart worden.

Omgevingswet

De geplande ingang van de Omgevingswet is 1 januari 2021. In deze wet wordt veel regelgeving op het gebied van het omgevingsrecht gebundeld: regels voor de openbare ruimte, wonen, infrastructuur, bodem, milieu, water, natuur, etc. Op die manier is de Omgevingswet de basis voor het op een integrale wijze beheren van de fysieke leefomgeving. Opzet van de wet is dat de regels op een overzichtelijke wijze zichtbaar zijn voor inwoners, bedrijven en overheden. Participatie en gezondheid zijn twee belangrijke thema’s uit de Omgevingswet. Er wordt een andere manier van werken van de overheid verwacht, waarbij meedenken, en niet denken in beperkingen, een belangrijk item is. Gooise Meren is al geruime tijd bezig zich voor te bereiden op de inwerkingtreding van de nieuwe wet, zowel intern als regionaal. Dit zal in 2019 voortgezet worden.

Beleidsontwikkeling

Gooise Meren is nog een jonge gemeente en de tijd na de fusie, 1 januari 2016, was turbulent. In 2018 is geïnventariseerd, mede op grond van input en ervaringen van medewerkers, op welke terreinen beleid ontbreekt of aangepast moet worden. Nu de organisatie in wat rustiger vaarwater beland is, ontstaat hier ruimte voor. In 2019 zullen, op basis van prioriteit, beleidsstukken op- en vastgesteld worden. Te denken valt daarbij aan een woonschepenligplaatsenverordening, beleid ten aanzien van Bed & Breakfast, standplaatsenbeleid, geluidbeleid, etc. Ook zal in 2019 een begin gemaakt worden met de actualisatie van het beleidsplan omgevingsrecht.

Kwaliteitsverordening

In het beleidsplan VTH Gooise Meren 2017-2020 heeft het college als uitgangspunt bepaald dat de taken op het gebied van VTH op een professionele wijze en op een kwalitatief adequaat niveau uitgevoerd worden. De ambitie is om te voldoen aan de kwaliteitseisen zoals deze landelijk zijn vastgesteld. Dit dient in een verordening vastgelegd te worden. Dit laatste is wel gebeurd voor de (milieu) taken die zijn ondergebracht bij de OFGV maar nog niet ten aanzien van de taken die de gemeente zelf uitvoert. In 2019 zal een kwaliteitsverordening te besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

2 Wabo Omgevingsvergunningen

De taken op het gebied van de Wabo en omgevingsvergunningen worden uitgevoerd door twee teams: het team vergunningen en het team bouwtoezicht. Het team vergunningen is verantwoordelijk voor het in behandeling nemen van aanvragen om omgevingsvergunningen en meldingen in het kader van de Wabo. Het team bouwtoezicht voert controles uit naar aanleiding van verleende vergunningen en klachten en meldingen. In algemene zin voert het team toezicht uit op de naleving van wet en regelgeving op het gebied van bouwregelgeving en ruimtelijke ordening.

Middelen

Budget Commissie CRK&E

€ 73.500

Kosten uitvoeren constructieberekeningen (extern)

€ 35.000

Kosten toetsing Bouwbesluit (extern)

€ 50.000

Contributie Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland

€ 1.500

7 Medewerkers (6,33 fte)

8.545 uur

Budget inhuur

€ 250.000

Secretaris commissie CRK&E (1 Fte)

1.350 uur

2.1 Vergunningverlening en meldingen

De werkzaamheden op het gebied van omgevingsvergunning, en dan met name voor wat betreft de activiteit bouwen, worden sterk beïnvloed door wat er aan aanvragen wordt ingediend. De laatste jaren was mede door de sterk economische groei sprake van een grote hoeveelheid aanvragen. Ook waren er een aantal grote projecten. Dit zal overigens ook de komende jaren het geval zijn met de plannen rond Crailoo en wellicht ook de bebouwing van de Bor-gronden. De verwachting is dan ook dat de werkvoorraad het komende jaar hetzelfde zal zijn als de afgelopen jaren. De afdeling heeft hier de afgelopen jaren hierop ingespeeld door formatie-uitbreiding en extra inhuur. Met de huidige middelen moet het mogelijk zijn de vraag aan te kunnen. De verwachting is dat het om de volgende cijfers gaat in onderstaande tabel.

Product

Verwacht aantal

Omgevingsvergunning totaal

675

Omgevingsvergunning bouwen

500

Omgevingsvergunning afwijken ruimtelijke regels

125

Omgevingsvergunning vellen houtopstand

100

Omgevingsvergunning slopen bouwwerk

45

Melding slopen met asbest

250

Omgevingsvergunning aanleggen

25

Omgevingsvergunning in-/uitrit

30

Omgevingsvergunning brandveilig gebruik

5

Melding brandveilig gebruik

15

Aanvragen vooroverleg

165

Aanvragen Quickscan

50

Omgevingsvergunning wijzigen monument

30

Bij de beoordeling van aanvragen wordt rekening gehouden met de in het beleidsplan VTH vastgestelde prioriteiten. Op grond hiervan kennen aanvragen voor vergunningen voor het bouwen van woongebouwen, appartementen, kamerverhuur, diverse bedrijfsgebouwen (zoals logiesgebouwen, restaurants, etc.) en maatschappelijke gebouwen (zoals kinderdagverblijven en scholen) een hoge prioriteit. Hetzelfde geldt voor aanvragen om vergunning voor de activiteit brandveilig gebruik en meldingen hiervoor. Deze prioritering is in het Toetsprotocol Bouwbesluit 2012 Gooise Meren 2017 nader uitgewerkt. Ook monumenten krijgen een hoge prioriteit bij de toetsing van bouwaanvragen.

Een goede en gedegen uitvoering van deze taken, zoals tijdige en goede vergunningverlening, draagt bij aan het doel als gemeente een betrouwbare overheid te zijn.

Jaarlijks wordt een groot aantal bezwaren ingesteld tegen verleende omgevingsvergunningen. Ook volgt bij besluiten op bezwaar ook regelmatig instelling van beroep plaats bij zowel rechtbank als Raad van State. Bezwaar en beroep naar aanleiding van verleende vergunningen wordt in behandeling genomen door juristen van de afdeling VTH. Het streven is dat 95% van de verleende vergunningen in stand blijft na bezwaar/beroep, een getal dat de afgelopen jaren ruimschoots gerealiseerd is.

Voor de meest voorkomende producten worden op grond van de cijfers uit 2018 de volgende aantallen verwacht voor 2019:

Product

Aantal

Bezwaar tegen vergunning activiteit bouwen

20

Bezwaar tegen vergunning activiteit bouwen/planologisch afwijken

5

Bezwaar tegen vergunning vellen houtopstand (kappen)

5

Bezwaar tegen geweigerde vergunning activiteit bouwen/planologisch afwijken

20

Beroep vergunning activiteit bouwen

5

Beroep vergunning bouwen/planologisch afwijken

10

Verzoek voorlopige voorziening

5

Hoger beroep bij Raad van State

5

2.2 Toezicht en handhaving

Op grond van de in het beleidsplan VTH vastgestelde probleemanalyse en vastgestelde prioriteiten bestaan binnen het taakveld van het bouwtoezicht een paar verschillende vormen van toezicht:

  • Vergunningsgericht toezicht

  • Themagericht toezicht

  • Toezicht naar aanleiding van klachten en meldingen

Een groot deel van deze taken wordt uitgevoerd door toezichthouders van de afdeling VTH. In het geval van kapvergunningen gebeurt dit door toezichthouders van de afdeling BORG (groen). Brandveiligheidscontroles worden uitgevoerd door de regionale brandweer, BGV (zie hiervoor paragraaf 4).

Vergunningsgericht toezicht

In principe worden alle verleende vergunningen gecontroleerd en afgeschouwd. Indien sprake is van vergunningen brandveilig gebruik in combinatie met bouwen wordt een controle uitgevoerd samen met een toezichthouder van de brandweer. Eén van landelijke Wabo-risico’s betreft constructieve veiligheid. Een andere is brandveiligheid gebouwen (zie hieronder in paragraaf 4). Constructieve veiligheid heeft dan ook grote aandacht bij de toezichtcontroles. Datzelfde geldt voor monumenten.

Een goede en gedegen uitvoering van deze taken heeft als effect dat in overeenstemming met de verleende vergunning gebouwd wordt en dat dit bijdraagt aan het creëren van een veilige woon- en leefomgeving.

Themagericht toezicht

Naast de reguliere werkzaamheden zoals die hierboven zijn beschreven bij het vergunningsgericht toezicht zijn er ook een aantal thema’s gebaseerd op landelijke thema’s en/of ontwikkelingen. In de eerste plaats is dat het handhaven van bestemmingsplannen, dat één van de landelijke Wabo-risico’s is. Het toezicht hierop vindt voornamelijk plaats op grond van bevindingen van toezichthouders tijdens hun reguliere werkzaamheden en op grond van klachten en meldingen. Andere thema’s die spelen op grond van landelijke ontwikkelingen zijn de sanering van asbestdaken, de veiligheid rond breedplaatvloeren en de onderzoeksplicht bij galerijvloeren. Voor deze thema’s geldt dat deze reeds in 2018 in werking gezet zijn en in 2019 verder doorgezet zullen worden.

Toezicht naar aanleiding van klachten en meldingen

Ieder jaar weer worden er bij de gemeente een groot aantal klachten en meldingen ingediend die ook betrekking hebben op bouwen en wonen (Wabo). Veel voorkomende onderwerpen hierbij zijn:

  • Illegale bouw

  • Illegale sloop

  • Strijdig gebruik met het bestemmingsplan

Klachten en meldingen komen op diverse manieren bij de gemeente binnen: via mail, telefonisch, door middel van een formulier op de website, per brief of door middel van social media. Doordat een eenduidige registratie ontbreekt is er niet een heel goed overzicht van het daadwerkelijke aantal klachten. Tijdens de campagneweken dienstverlening in 2018 is dit een onderwerp geweest waaraan door de afdeling VTH aandacht is besteed en waarin is gestart om de registratie te verbeteren. In 2019 zal dit verder uitgewerkt worden.

Wel kan gezegd worden dat het team bouwtoezicht jaarlijks veel tijd besteedt aan het onderzoeken en afhandelen van klachten en meldingen. Bovendien ontvangt de gemeente jaarlijks ook een flink aantal handhavingsverzoeken, waarvoor ook de toezichthouders bouwen worden ingezet. Het streven is om dergelijke zaken binnen 5 werkdagen in behandeling te nemen. De afhandeling is uiteraard afhankelijk van de complexiteit van de betreffende zaak.

Bijzondere aandacht hier verdient het vergunning vrije bouwen. Deregulering en verruiming hiervan hebben ertoe geleid dat steeds meer bouwactiviteiten zonder vergunning kunnen worden uitgevoerd. Aangezien deze vrijwel nooit bij de gemeente bekend zijn vindt er ook geen toezicht plaats, los van het feit dat het vaak gaat om kleinere bouwactiviteiten die geen hoge prioriteit hebben. Het aantal klachten en meldingen is echter in de afgelopen tijd flink toegenomen. Indien naar aanleiding van een klacht of melding wordt vastgesteld dat er toch een vergunning nodig is worden de bouwactiviteiten stilgelegd en zal eerst een vergunningprocedure afgerond moeten worden. In het geval het bouwwerk reeds voltooid is zal eveneens alsnog deze procedure gedaan moeten worden om het bouwwerk te legaliseren indien mogelijk. Dergelijke activiteiten doen in toenemende mate een beroep op zowel toezichthouders als juridische handhaving.

2.3 Juridische handhaving

Indien er overtredingen geconstateerd worden en deze kunnen niet opgelost worden na tussenkomst van de toezichthouder wordt de zaak overgedragen aan de juristen die belast zijn met handhaving. Dit kan zijn het opleggen van een bouwstop tot het opleggen van een last onder dwangsom en zelfs tot een last onder bestuursdwang. De keuze voor welk handhavingsmiddel wordt ingezet is afhankelijk van de overtreding en vindt plaats op grond van de vastgestelde handhavingsstrategie. Naast bestuursrechtelijke handhaving kan in voorkomende gevallen ook strafrechtelijk worden opgetreden. De gemeente Gooise Meren volgt hier het stappenplan van de Landelijke Handhavingsstrategie. De meest voorkomende overtredingen zijn opgenomen in de Leidraad begunstigingstermijnen en dwangsommen Gooise Meren 2017 die gevolgd wordt in het kader van bestuurlijke handhaving.

Tegen dergelijke besluiten staat bezwaar en beroep open en dit vindt dan ook regelmatig plaats. Ook hier geldt dat het streven is dat 95% van de besluiten na bezwaar/beroep in stand blijft. Dit cijfer is de afgelopen jaren ruimschoots gerealiseerd.

Voor de meest voorkomende producten worden op grond van de cijfers uit 2018 de volgende aantallen verwacht voor 2019:

Product

Aantal

Voornemen last onder dwangsom

10

Besluit opleggen last onder dwangsom

10

Voornemen opleggen last onder bestuursdwang

5

Spoedeisende bestuursdwang (vaak bouwstop)

15

Verzoeken om handhaving

20

Waarschuwingsbrieven illegaal bouwen

30

Op grond van ervaringen wordt met ingang van dit jaar ook een hoge prioriteit toegekend aan handhavingsverzoeken. Deze worden, vanwege de termijn waarbinnen hierop beslist moet worden, met voorrang behandeld.

3 Milieu

Gooise Meren heeft al haar uitvoerende taken ondergebracht bij de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV). Voor een aantal taken, de zogenaamde basistaken, is dit wettelijk verplicht. Vanaf september 2017 zijn ook de asbesttaken ingebracht. Daarnaast heeft Gooise Meren, net als een groot aantal andere gemeenten, ook de zogenaamde bovenwettelijke taken, de plustaken, ondergebracht bij de OFGV. Hierdoor wordt de gemeente ontzorgd en neemt bovendien de kwaliteit van de uitvoering van deze taken toe.

Middelen

Bijdrage Gooise Meren aan de OFGV 2019

€ 785.211

Jaarlijks stelt de OFGV samen met de gemeente een uitvoeringsprogramma op. Het uitvoeringsprogramma OFGV 2019 Gooise Meren vormt een bijlage bij dit uitvoeringsprogramma en wordt daarmee samen vastgesteld. Jaarlijks wordt verslag gedaan in een jaarverslag dat wordt vastgesteld door het college en ter kennisname wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Tenslotte organiseert de OFGV jaarlijks de handhavingsestafette. Doel hiervan is om verschillende partijen met elkaar kennis te laten maken bij diverse onderwerpen en projecten die in een week uitgevoerd worden. Uiteindelijk moet dit leiden tot meer integrale samenwerking met zowel interne als externe partners. Gooise Meren zal, net als in voorgaande jaren, ook in 2019 participeren in enkele projecten. Een aantal landelijke Wabo-risico’s betreft taken die bij de OFGV zijn ondergebracht: asbest, bodem (toepassing verontreinigde grond), brandveiligheid bij opslag gevaarlijke stoffen (ook brandweer/BGV) en risicovolle inrichtingen). Dit is in het uitvoeringsprogramma van de OFGV opgenomen.

Op grond van het Bor zijn de bij een omgevingsdienst aangesloten partners verplicht om gezamenlijk een uniform beleidskader op te stellen met betrekking tot de door de dienst uit te voeren wettelijke basistaken. Vanaf 2016 zijn de partners hier actief mee bezig geweest. Het bleek in de praktijk echter niet eenvoudig om dit ook te realiseren. Deels werd dit veroorzaakt doordat er sprake is van 15 partners. Voor een ander deel bleek de OFGV, als uitvoerder van het beleidskader, regelmatig bezwaren te hebben tegen hetgeen in het kader was opgenomen omdat dit van invloed zou zijn op de bedrijfsvoering van de dienst. Het gevolg hiervan is dat het opstellen van het beleidskader een langdurig traject geworden is. Uiteindelijk is eind 2018 het traject afgerond. Begin 2019 zal het beleidskader VTH 2019-2022 OFGV door alle aangesloten partners afzonderlijk vastgesteld worden.

4 Brandveiligheid

De taken op het gebied van brandveiligheid worden voor Gooise Meren uitgevoerd door de Brandweer Gooi en Vechtstreek (BGV), onderdeel van de veiligheidsregio. De financiële middelen hiervoor zijn vastgelegd in de begroting van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek waarbij de bijdrage van Gooise Meren is vastgelegd in haar begroting.

Middelen

Bijdrage Gooise Meren aan veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek 2019, begroting risicobeheersing

€ 558.522 *

De BGV voert namens de gemeente een aantal taken uit. Als het gaat om het omgevingsrecht betreft dit advisering brandveiligheid bij evenementen, bouw- en milieuaanvragen, in behandeling nemen van gebruiksmeldingen en aanvragen om omgevingsvergunning brandveilig gebruik, adviseren bij ruimtelijke plannen en het uitvoeren van brandveiligheidscontroles. Een deel van deze activiteiten is goed te voorspellen zoals de periodieke brandveiligheidscontroles van bestaande gebouwen. Andere zaken zijn lastiger te begroten omdat het afhankelijk is van het aanbod aan vergunningaanvragen en meldingen. In onderstaande tabel zijn de realisatiecijfers van 2017 als uitgangspunt genomen voor de verwachtingen in 2019.

Activiteit

Verwachte aantallen

Advies omgevingsvergunning bouwen

50

Advies omgevingsvergunning brandveilig gebruik

2

Advies gebruiksmelding

5

Advies brandveiligheid inrichtingen milieu

15

Advies omgevingsvergunning of melding milieu

10

Toezicht omgevingsvergunning bouwen

10

Toezicht brandveilig gebruik

165

Brandveiligheid gebouwen vormt één van de zeven landelijke Wabo-risico’s. Dit onderdeel heeft dan ook een grote prioriteit. Een anderl landelijk Wabo-risico’s betreft de brandveiligheid bij opslag gevaarlijke stoffen (ook OFGV).

Vergunningen en meldingen

In het Beleidsplan VTH Gooise Meren 2017-2020 is ook ten aanzien van brandveiligheid aan een aantal issues een hoge prioriteit toegekend. Dit betreft de aanvragen voor omgevingsvergunningen van een aantal specifieke categorieën (woongebouwen, appartementen en kamerverhuur, gebouwen waar grotere aantallen personen tegelijkertijd kunnen verblijven en/of overnachten zoals hotels, restaurants, etc., en maatschappelijke gebouwen zoals kinderopvang, scholen, etc.). Daarnaast hebben aanvragen om een omgevingsvergunning brandveilig gebruik en meldingen brandveilig gebruik eveneens een hoge prioriteit.

Een goede en gedegen uitvoering van deze taken draagt in hoge mate bij aan de doelstelling van het creëren en behouden van een veilige (woon)omgeving en het zijn van een betrouwbare overheid door het tijdig verlenen van vergunningen.

Toezicht

Als het gaat om controles brandveiligheid geldt dat het in gebruik hebben van een gebouw in strijd met de brandveiligheidseisen uit het Bouwbesluit 2012 een hoge prioriteit heeft. Hoewel dit niet nader gespecificeerd is in het beleidsplan VTH geldt dit in het bijzonder voor verblijfsgebouwen waar zich beperkt zelfredzame personen bevinden. Bij nieuwbouw of verbouw wordt toezicht op brandveiligheid in principe altijd gedaan, wanneer de regionale brandweer advies op de vergunning of melding heeft gegeven. Deze controles gebeuren in samenwerking met een toezichthouder van de afdeling VTH. De BGV hanteert voor wat betreft de controles brandveiligheid bij bestaande gebouwen een eigen prioritering, gebaseerd op de landelijke Handleiding PREVAP (preventieactiviteitenplan). Hieronder zijn objecten onderverdeeld in prioriteitenklassen, gerelateerd aan het risico op/bij brand, lopend van 1 tot en met 4. Daarbij is het brandrisico en de controlefrequentie in klasse 1 het hoogst, die in klasse 4 het laagst. Naast deze objecten voert de brandweer ook controles uit in het kader van de opslag van gevaarlijke stoffen, vaak in samenwerking met de OFGV, en zo nodig bij evenementen.

Een goede en gedegen uitvoering van deze taken draagt in hoge mate bij aan de doelstelling van het creëren en behouden van een veilige (woon)omgeving. Ook kunnen regelmatig toezicht en zo nodig handhaving bijdragen aan de verbetering van het naleefgedrag.

Eind 2018 zijn er gesprekken gevoerd met de brandweer over een verbetering van de samenwerking. Aanleiding hiervoor was het feit dat beide partijen constateerden dat de informatie-uitwisseling niet optimaal was, dat er te weinig direct contact was tussen partijen en dat er verschillende beelden van elkaar bestonden wat betreft de verwachtingen naar en van elkaar. Dit heeft ertoe geleid dat er afspraken gemaakt zijn over een periodiek overleg om lopende zaken met elkaar te bespreken en over de uitwisseling van informatie naar elkaar. Ook is afgesproken dat er op afdelingshoofdenniveau regelmatig overleg zal zijn waarin aanvankelijk een betere samenwerking het belangrijkste thema zal zijn, waarbij dan de nadruk ligt op het concreet uitwerken van verbeteringen. Hiermee wordt in 2019 een aanvang gemaakt.

5 Bijzondere wetgeving

Onder bijzondere wetgeving valt een breed scala aan kleinere en/of lokale regelgeving: de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), de Drank- en Horecawet (DWH), de marktverordening en de Wet op de Kansspelen. Uitvoering op het gebied van vergunningverleningen en meldingen gebeurt door het team bijzondere wetgeving van de afdeling VTH. Ook het KCC voert een deel van de taken uit. Dit geldt voor een aantal eenvoudige aanvragen en meldingen, zoals het plaatsen van containers buiten de vestingen en collectevergunningen. Het toezicht wordt grotendeels uitgevoerd door de Boa’s. Met Hilversum is in 2018 de samenwerkingsovereenkomst verlengd, waardoor speciale Boa’s in dienst de DHW-controles uitvoeren bij alcoholverstrekpunten (cafés, snackbars, sportverenigingen, etc.). Zij doen dit voor alle gemeenten in de Gooi en Vechtstreek.

Middelen

4 medewerkers (3,55 fte)

4.792 uur

Marktmeester (0,5 fte)

675 uur

Bijdrage controles DHW Hilversum

€ 62.400

Vergunningen en meldingen

In 2018 is het uitvoeringskader evenementen opgesteld en dit zal begin 2019 vastgesteld worden. Het uitvoeringskader biedt vergunningverleners handvaten hoe aanvragen op welke wijze evenementen vergunningen in behandeling genomen worden. Ook geeft het aan inwoners en organisatoren duidelijkheid hierover. Daarnaast is in 2018 de module Drank- en Horecawet van Squit XO in gebruik genomen. Alle alcoholverstrekpunten van Gooise Meren zijn opgenomen in zogenaamde locatiedossiers: vergunningen, aanvragen, aanhangsels, etc. zijn hierin digitaal opgenomen en ook alle controles worden hierin geregistreerd.

Er zijn geen redenen om aan te nemen dat de hoeveelheid aanvragen en meldingen in 2019 erg af zal wijken van 2018. Wel wordt er, als het gaat om evenementen, meer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om meerjarige vergunningen.

Product

Verwacht aantal

DHW-vergunning

25

Wijzigen aanhangsel DHW-vergunning

35

Ontheffing schenken alcohol (tijdelijke vergunning, art. 35 DHW)

10

Exploitatievergunning

40

Evenementenvergunning (art. 2:25 APV)

65

Standplaatsvergunning (weekmarkt en elders)

30

Vergunning plaatsen objecten op de openbare weg

75

Melding incidentele festiviteiten

15

Overige (collecte, etc.)

30

Vuurwerkvergunning (verkoop consumentenvuurwerk)

6

Melding ontheffing schenktijden paracommmercie

3

Loterijvergunning

2

In het beleidskader VTH worden als belangrijke doelen voor vergunningverlening bijzondere wetgeving genoemd het binnen wettelijke termijnen afhandelen van aanvragen en meldingen. DHW-vergunningen en evenementenvergunningen hebben een hoge prioriteit gekregen. In het geval van bezwaar en beroep moet tenminste 95% van de vergunningen in stand blijven.

Een goede en gedegen uitvoering van deze taken draagt in hoge mate bij aan de doelstelling van het creëren en behouden van een veilige (woon)omgeving en het zijn van een betrouwbare overheid door het tijdig verlenen van vergunningen.

Toezicht

Het toezicht bij bovenstaande zaken wordt grotendeels uitgevoerd door de Boa’s van Gooise Meren. Alleen het toezicht bij Drank- en Horecawetvergunningen gebeurt op grond van een samenwerkingsovereenkomst door toezichthouders van Hilversum. In totaal zullen zij ruim

200 controles uitvoeren in 2019, verdeeld over 115 inrichtingen. Meldingen en vergunningen worden aan de Boa-coördinator doorgegeven, waarna de benodigde werkzaamheden ingepland worden. Na afloop geven de Boa’s een terugkoppeling van hun bevindingen aan de vergunningverlener. Het toezicht op grote evenementen heeft prioriteit: deze worden altijd bezocht door de Boa’s. Het toezicht op de weekmarkten ligt bij de marktmeester, de overige standplaatsen door de Boa’s.

De Boa’s kunnen in veel gevallen zelf optreden. Bij overtredingen van de Wegenverkeerswet kunnen zij zelf proces-verbaal opmaken en doorsturen voor verdere verwerking naar het CJIB. Ook kunnen ze voor bepaalde overlastfeiten gebruik maken van de bestuurlijke strafbeschikking. Indien bestuursrechtelijk opgetreden moet worden bij geconstateerde overtredingen de resultaten voorgelegd aan de juristen van de afdeling VTH. Deze starten vervolgens het handhavingstraject en voeren dat verder uit.

Een goede en systematische taakuitvoering door de Boa’s draagt in hoge mate bij aan de doelstelling van het creëren en behouden van een veilige en schone leefomgeving.

6 Kinderopvang

Met de invoering van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (Wko), in werking getreden op 1 januari 2005, zijn gemeenten verantwoordelijk voor de naleving van de kwaliteit van de kinderopvang binnen de gemeente. Het toezicht wordt uitgevoerd door de GGD Gooi & Vechtstreek. Inspecteurs van de GGD bezoeken instellingen voor kinderopvang en rapporteren daarover aan de gemeente. Indien er sprake is van overtredingen kan tot handhaving worden overgegaan. Dit wordt uitgevoerd door de gemeente. Naast deze taak is de gemeente ook verantwoordelijk voor het bijhouden van het LRK (Landelijk Register Kinderopvang; sinds 1 januari 2019 vallen peuterspeelzalen ook onder kinderopvang). Nieuwe meldingen worden na goedkeuring door de GGD in het LRK geregistreerd door de gemeente.

Middelen

Twee medewerkers, samen 0,66 fte

890 uur

Inhuur t.b.v. uitvoeren procedures handhaving

€ 15.000

Bijdrage GGD Gooi en Vechtstreek 2019

€ 105.150

Een goede kinderopvang is van groot belang. Kinderen moeten zich veilig voelen en de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. De rijksoverheid heeft daarom kwaliteitseisen opgesteld waaraan kinderopvang-organisaties zich moeten houden. Deze eisen zijn onderdeel van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (Wet IKK). Een groot deel van de maatregelen uit de Wet IKK is in 2018 ingegaan. Per 1 januari 2019 zijn er vervolgens meer eisen gesteld aan het in dienst hebben van een pedagogisch medewerker. Ook wordt de verhouding beroepskracht ten opzichte van het aantal kinderen op een groep verhoogd, de zogenaamde beroepskracht-kindratio (bkr). Dit betekent concreet dat er meer medewerkers nodig zijn voor (baby)groepen vanwege de gewenste noodzaak van bekende gezichten voor kinderen. In de huidige arbeidsmarkt is dit geen eenvoudige opgave. De verwachting is dan ook dat niet alle kinderopvanginstellingen aan deze eisen kunnen voldoen.

Jaarlijks wordt een aantal instellingen, naar ratio, geïnspecteerd. Daarbij geldt dat instellingen voor kinderopvang ieder jaar gecontroleerd worden. Iedere nieuwe locatie moet binnen 10 weken geïnspecteerd en afgerond worden. Voor 2019 geldt de volgende planning.

Soort instelling

Aantal controles

Kinderdagverblijf

38

Buitenschoolse opvang

31

Gastouderbureau

1

Voorziening gastouderopvang

16

In de regio Gooi en Vechtstreek is sprake van een regionaal beleidskader handhaving kinderopvang. Dit beleid is vastgesteld in 2018. In 2019 zal in regionaal verband overleg plaatsvinden om dit bij te stellen op basis van een nieuw model van de VNG. Het huidige uitgangspunt “overleg en overreding” blijkt in de praktijk niet te werken. In het model beleid van de VNG wordt nu uitgegaan van de “handleiding herstelaanbod”. Dit zal in het beleidskader handhaving verwerkt en aangepast worden. Dit staat gepland voor het tweede kwartaal van 2019.

Een goede en gedegen uitvoering van deze taken draagt in hoge mate bij aan de doelstelling van het creëren en behouden van een veilige omgeving, in dit geval van een veilige omgeving voor kinderen.

7 Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s)

Gooise Meren beschikt over 9 buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). Hiervan is er één werkzaam in domein 2 (milieu/natuurwetgeving), de overige zijn zogenaamde domein 1 Boa’s. Zij houden zich bezig met toezicht en handhaving van de Wegenverkeerswet, de APV en andere bijzondere wetgeving. Daarnaast is er nog één toezichthouder (geen Boa) die zich specifiek met toezicht en handhaving betaald parkeren bezighoudt. Voor de uitvoering van hun taken maken de Boa’s gebruik van twee dienstvoertuigen. Deze zijn voorzien van striping en andere hulpmiddelen. Daarnaast beschikken de Boa’s over een scooter en dienstfietsen. Voor toezicht en handhaving van de Wegenverkeerswet en betaald parkeren wordt het softwarepakket van BySpy gebruikt (digitale handhaving). Registratie van werkzaamheden vindt plaats in het digitale registratiesysteem BRS, dat ook regionaal gebruikt wordt.

Middelen

8 Boa’s domein 1 (7,45 fte)

10.058 uur

1 Boa domein 2 (1 fte)

1.350 uur

1 Toezichthouder openbare ruimte

1.350 uur

Abonnement BRS (Boaregistratie)

€ 1.300

Abonnement BySpy (digitale handhaving)

€ 13.000

Het takenpakket van de Boa’s is veelzijdig en omvangrijk en lijkt steeds meer te omvatten. Dat wordt deels veroorzaakt door het feit dat de politie zich steeds meer terug lijkt te trekken. Bij de uitvoering van hun werkzaamheden werken de Boa’s wel nauw samen met de politie aan een veilige en leefbare woonomgeving. Door middel van C2000 staan ze in direct contact met de politie. De Boa’s kunnen strafrechtelijk handhaven, met behulp van de bestuurlijke strafbeschikking. Dit is zinvol in die gevallen waar uitsluitend bestuursrechtelijk optreden te kort zou schieten of geen onmiddellijk effect heeft. Met de bestuurlijke strafbeschikking kan een breed scala aan overtredingen in de openbare ruimte worden aangepakt.

Boa’s hebben een bijzondere positie. Ze zijn in dienst van de gemeente maar als ze strafrechtelijk optreden doen ze dat namens de Officier van Justitie. Als ze als toezichthouder handelen doen ze dat namens de gemeente. De Boa zal dus telkens “van pet” moeten wisselen. De Boa kan optreden als toezichthouder, fiscaal controleur en als buitengewoon opsporingsambtenaar. Per rol heeft hij verschillende taken en bevoegdheden. Als opsporingsambtenaar kan hij geen gebruik maken van bestuursrechtelijke bevoegdheden. In die hoedanigheid maakt hij een proces-verbaal van bevindingen voor het strafproces. Als toezichthouder maakt hij een rapport voor het bestuursrechtelijk optreden en draagt dit over aan de jurist van de gemeente.

In het beleidsplan VTH Gooise Meren 2017-2020 hebben voor wat betreft de taken van de Boa’s de volgende zaken een hoge prioriteit gekregen:

Prioriteiten Boa-taken

Jeugdoverlast/hangjongeren

Onjuist parkeren van fietsen en scooters

Zwerfvuil/afvaldumpingen

Grote evenementen

Foutief parkeren Wegenverkeerswet

Naast de in de tabel hierboven genoemde onderwerpen is er ook veel aandacht voor ondermijning en veiligheid bij scholen. Betaald parkeren heeft een gemiddelde prioriteit maar zal ook veel aandacht krijgen in 2019. De overige onderwerpen zullen onderdeel vormen van het in 2018 opgestelde surveillanceplan Boa’s Gooise Meren 2019. In het uitvoeringsprogramma 2017-2018 is opgenomen dat gestreefd wordt naar een overgang van een ad hoc benadering naar een meer programmatische handhaving waarbij meer sturing is bij de werkzaamheden van de Boa’s. Het surveillanceplan is de uitwerking hiervan en zal begin 2019 vastgesteld worden.

Tenslotte zal in 2019 aandacht gegeven worden aan een goede klachten- en meldingenregistratie en de afhandeling daarvan. Klachten en meldingen komen bij de gemeente op veel verschillende manieren binnen en zitten vaak verscholen in diverse zaaktypen in het registratiesysteem Mozard. Hierdoor zijn ze vaak niet goed traceerbaar. In 2019 zal in overleg met de Boa’s onderzocht worden hoe dit verbeterd kan worden.

Een goede en systematische taakuitvoering door de Boa’s draagt in hoge mate bij aan de doelstelling van het creëren en behouden van een veilige en schone leefomgeving.


Noot
*

Het genoemde bedrag geeft een indicatie op basis van de verdeelsleutel voor de verschillende gemeenten binnen de veiligheidsregio. De feitelijke capaciteitsverdeling voor risicobeheersing binnen de regio wordt echter niet o.b.v. de financiële bijdrage, maar op grond van de risico’s in het verzorgingsgebied bepaald. Daarnaast zijn in dit bedrag ook de activiteiten van de brandweer m.bt. Brandveilig Leven opgenomen, omdat deze taak binnen dezelfde Cluster (Risicobeheersing en Brandveilig Leven) valt. Dit betreft de activiteiten gericht op het vergroten van de bewustwording omtrent brandveiligheid en het versterken van de zelfredzaamheid bij burgers en medewerkers van bedrijven en instellingen.

Noot
1

De bruidsschat is een set van regels die bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet over gaan naar het lokale bestuur.

Noot
*

hier wordt weergegeven voor welke overtredingen een handhavingsorganisatie bevoegd is. Onbevoegde toezichthouders kunnen deze organisaties inschakelen bij een signaleerde overtreding

Noot
1

vereiste uren meegerekend in de reguliere tabel.