AANWIJSBESLUIT VERGUNNINGPLICHTIGE VECHTSPORTWEDSTRIJDEN EN -GALA’S

Geldend van 13-10-2017 t/m heden

Intitulé

AANWIJSBESLUIT VERGUNNINGPLICHTIGE VECHTSPORTWEDSTRIJDEN EN -GALA’S

DE BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE GRONINGEN,

Gelet op artikel 2:18, tweede lid onder e van de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2009 (APVG);

Overwegende dat:

  • uit een bestuurlijke rapportage van de Dienst Regionale Recherche is gebleken dat er bij sommige grootschalige vechtsportevenementen een verhoogde kans bestaat op ongewenste situaties rond en tijdens het vechtsportevenement, zoals het bieden van een podium voor personen die een relatie hebben met criminele activiteiten;

  • het daarom gewenst is om gebruik te maken van de aan de burgemeester gegeven bevoegdheid op grond van artikel 2:18, tweede lid onder e van de APVG om categorieën van vechtsportwedstrijden en -gala’s aan te wijzen die vergunningplichtig zijn;

BESLUIT:

  • I.

    de volgende categorieën vechtsportwedstrijden en -gala’s aan te wijzen, waarvoor op grond van artikel 2:18, tweede lid onder e van de APVG, een evenementenvergunning nodig is:

    • 1.

      Mixed Martial Arts, ook wel genoemd gemengde vechtkunst, waaronder in ieder geval worden begrepen free fight (het vrije gevecht), vale tudo (Braziliaans Mixed Martial Arts) en cage fight (kooigevecht);

    • 2.

      Kickboksen en Muay Thai (Thaiboksen) in al hun varianten.

  • II.

    te bepalen dat deze aanwijzing van de onder 1. en 2. genoemde categorieën vechtsportwedstrijden en -gala’s van toepassing is in een gebouw, waar voornoemde evenementen voor een bezoekersaantal van meer van 500 personen kunnen worden georganiseerd.

  • III.

    te bepalen dat dit besluit in werking treedt op de eerste dag volgende op die waarop zij is bekendgemaakt.

Ondertekening

Groningen, 27 juni 2017

P.E.J. denOudsten,

burgemeester

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daar binnen zes weken schriftelijk bezwaar tegen maken. Hoe dit moet, kunt u lezen op groningen.nl/bezwaar-maken. Als u dit wilt, kunt u de informatie van de website ook schriftelijk ontvangen. Belt u dan met de afdeling Juridische Zaken, telefoon (050) 367 74 83.

Toelichting aanwijzingsbesluit

Tot op heden was er voor het organiseren van een vechtsportwedstrijd en/of –gala geen evenementenvergunning vereist. In het kader van de (handhaving van de) openbare orde en veiligheid is dit niet wenselijk.

Zo wijst de praktijk in Nederland uit dat er bij sommige grootschalige vechtsportevenementen een verhoogde kans bestaat op ongewenste situaties rond en tijdens het evenement. Het is daarbij niet relevant of een dergelijk evenement wordt georganiseerd in een gebouw dat voor sportwedstrijden is bestemd of niet. Daarom is de mogelijkheid in de APV opgenomen om het organiseren van dergelijke evenementen vergunningplichtig te maken. Om te vermijden dat er meer vechtsportwedstrijden onder de vergunningplicht komen te vallen dan wenselijk is, is voorzien in een bevoegdheid die aan de burgemeester wordt toegekend om de categorieën aan te wijzen waarvoor de vergunningsplicht geldt. De niet aangewezen categorieën zijn dan nog steeds niet vergunningplichtig.

Toelichting aangewezen categorie

Mixed Martial Arts, of te wel gemengde vechtkunst, is een sport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtsporten, zoals worstelen (grappling), judo, kickboksen, boksen en jiujitsu muay thai. Deze combinatie heeft als doel het vormen van de meest effectieve vechtsport voor een in theorie vrij gevecht.

Er zijn diverse varianten van Mixed Martial Arts en verschillende organisaties, ieder met zijn eigen kenmerken en regels, waaronder free fight (het vrije gevecht), vale tudo (Braziliaans Mixed Martial Arts) en cage fight (kooigevecht). Zowel uit een bestuurlijke rapportage van de Dienst Regionale Recherche van de politie Amsterdam-Amstelland als uit een analyse van het RIEC Noord-Holland (oktober 2010) komt naar voren dat er bij vechtsportgala’s sprake is van vervlechting tussen onderwereld en bovenwereld, hetzij in de organisatie van een dergelijk evenement dan wel in de financiering ervan. Deze vervlechting is met name waargenomen bij Mixed Martial Artsgala’s en kickboksgala’s.

Mogelijke vergunningvoorschriften

Beveiliging/openbare orde

  • 1.

    Er dient sprake te zijn van gecertificeerde beveiliging en een door de politie goedgekeurd beveiligingsplan.

  • 2.

    Er is sprake van een betrouwbare visitatie, voor controle op o.a. wapens. Alle bezoekers worden aan een uitgebreide fouillering onderworpen. Een onderdeel van deze fouillering betreft scannen met handdetectie.

  • 3.

    Er dient gecommuniceerd te worden dat clubgerelateerde uitingen niet worden getolereerd en men in dat geval de toegang zal worden ontzegd of wordt verwijderd uit de zaal. De beveiliging dient hier scherp op toe te zien. Er zal in elk geval via de social media aandacht worden geschonken aan deze huisregels en dienen deze ter plekke duidelijk zichtbaar te zijn.

Transparante geldstromen

  • 1.

    De organisatie brengt de VIP-tafels in beeld waar de bovengenoemde risico’s spelen en de hoofdafnemers van deze tafels worden geregistreerd.

  • 2.

    Contante betaling van VIP-tafels, contante betaling door sponsoren en contante betaling van het prijzengeld is niet toegestaan. Betaling van de VIP-tafels gebeurt giraal en niet door contante betaling. Uitzonderingen zijn mogelijk te bepalen voor situaties waarbij bijvoorbeeld andere individuele afspraken zijn gemaakt met partijen. Dit betreft dan bijv. sporters waarbij hun gage verrekend is middels een VIP arrangement of een (bekende) sponsor die een stuk promotie doet en middels VIP arrangementen hun onkosten gedekt zien worden.

Afhankelijk van de situatie zou het volgende kunnen worden gesteld:

  • 3.

    De organisator van het evenement dient de lijst met kopers van VIP-tafels, de lijst van sponsoren en de lijst met hoogtes van het prijzengeld met alle bijbehorende betalingen en prijzen 2 weken voor aanvang van het evenement bij de gemeente in te dienen.

  • 4.

    De organisator van het evenement dient binnen 1 week na beëindiging van het evenement bij de gemeente een lijst in te dienen met de namen van de sporters die prijzengeld en/of andere bijbehorende prijzen hebben gewonnen.

Toelichting

De bedoeling van de voorschriften rondom transparante geldstromen is om de geldstromen meer zichtbaar te maken, om het risico op witwassen te beperken. In de vechtsportgala’s gaat veel geld om. Veel van het geld dat verdiend wordt bij vechtsportgala’s gaat, al dan niet contant, om in de verkoop van VIP-tafels. Tijdens kickboksgala's worden vaak speciale zonetafels geplaatst, waar het reguliere publiek geen toegang heeft. Hier zitten personen die tegen betaling gebruik maken van faciliteiten (bv. alcoholische dranken) die anderen niet hebben. De geldstromen rondom VIP-tafels zijn slecht of niet zichtbaar. Uit politie rapportages blijkt dat de verkoop van VIP-tafels diverse risico-indicatoren van witwassen met zich meebrengt en dat de registratie van VIP-tafels niet altijd transparant is.

Beschikbaarheid alcohol

De verkoop en het nuttigen van sterke drank is niet toegestaan in de accommodatie, inclusief de zaal waar de wedstrijden plaatsvinden. Er wordt toegezien op het VIP-gebied m.b.t. ongewenst gedrag zoals alcoholmisbruik door bijvoorbeeld onbeperkt schenken.

Toelichting

Het is vaak het geval dat er tijdens de vechtsportgala’s alcohol wordt geschonken.

Alcoholgebruik hangt samen met onder andere agressie en geweld. Om ongewenste situaties tijdens vechtsportgala’s door gebruik van (te veel) alcohol zoveel mogelijk te voorkomen is er bij deze vergunningsvoorschriften ook een beperking vastgesteld voor het schenken van sterke drank.

Erkende sportbond

Vechtsportgala’s en -wedstrijden dienen plaats te vinden onder auspiciën van een bond die erkend is door NOC*NSF.

Toelichting

Om als gemeente zich ervan te kunnen vergewissen dat voldaan wordt aan bepaalde veiligheidseisen en voorzorgsmaatregelen die zijn genomen om bepaalde risico’s te vermijden, is het van belang dat een vechtsportevenement valt onder een erkende sportbond. Sportbonden stimuleren aangesloten sportverenigingen en bieden ondersteuning bij de beoefening van de sport op recreatief gebied en op topsportniveau.