Beleidsregels horecaterrassen gemeente Groningen 2021

Geldend van 29-09-2023 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels horecaterrassen gemeente Groningen 2021

De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van Groningen;

gelet op hetgeen bepaalde in artikel 2:27 van de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2021;

BESLUITEN:

Vast te stellen de Beleidsregels horecaterrassen gemeente Groningen 2021:

Inleiding

Deze nota is van toepassing op alle terrassen binnen de gemeente Groningen.

Voor deze beleidsregels zijn in navolging van de nieuwe APV de beleidsregels van de voormalige gemeente Groningen als uitgangspunt genomen.

Voor de binnenstad blijven dezelfde kwaliteitsregels gelden. Voor de buitenwijken, de dorpen en het buitengebied wordt meer ruimte gegeven.

Uitgangspunten van de nota

De stad Groningen is een dynamische stad. De vierkante kilometer die de binnenstad groot is, wordt gedeeld door vele gebruikers. Dat bepaalt voor een groot deel de aantrekkingskracht van Groningen. Dat betekent ook dat er regels moeten zijn die dit drukke binnenstadsleven in goede banen leidt. Of het nu om fietsers, evenementen of horeca gaat.

Terrassen zijn belangrijk voor de stad: zij zijn uitnodigend en zij benadrukken de gastvrijheid, de verblijfskwaliteit en de economische vitaliteit.

Terrassen in de openbare ruimte zijn veelal prominent in het beeld van de stad . Dit is een kans, maar kan ook een afbreuk worden. Het is dus van groot belang dat deze een positieve bijdrage levert aan de openbare ruimte als geheel.

Terrassen maken veelal gebruik van de openbare ruimte en daar gaat de gemeentelijke overheid over. In samenspraak met Koninklijke Horeca Nederland, de Adviesraad voor Gehandicaptenbeleid, de Groningen City Club en de politie zijn deze beleidsregels opgesteld. Deze regels zijn er om verrommeling tegen te gaan, om de kwaliteit van de openbare ruimte te waarborgen, om overlast te voorkomen en tegemoet te komen aan een aantal wensen van horecaondernemers.

De burgemeester kan een vergunning verlenen voor terrassen als wordt voldaan aan de regels en voorschriften in deze beleidsregels. Indien niet wordt voldaan aan de regels, kan hij een terras weigeren op basis van artikel 2:27 APVG.

De horecaregels zijn een weergave van een algemeen beoogde kwaliteit voor de binnenstad, vastgelegd in heldere regels.

Afwijkingen voor specifieke gevallen, nieuwe ontwikkelingen of collectieve uitstraling zijn daarmee niet uitgesloten. Deze dienen samen met gemeente te worden onderzocht en door de burgemeester te worden vergund.

De burgemeester kan bij een verzoek tot toestemming advies inwinnen bij de tripartiete commissie: deze commissie adviseert de burgemeester op basis van vier criteria:

  • 1.

    veiligheid

  • 2.

    toegankelijkheid van de openbare ruimte

  • 3.

    ruimtelijke kwaliteit (uiterlijk aanzien in relatie tot de omgeving)

  • 4.

    handhaafbaarheid

De ondernemer dient te beargumenteren waarom hij wil afwijken. Er zal in de beoordeling gekeken worden naar de invloed op de omgeving. Deze prevaleert boven het individuele belang om af te wijken. Een versterking van de eigen identiteit is dus geen valide reden. De beoordeling gebeurt door een tripartiete commissie als het gaat om beeld en uitstraling. Als het gaat om ruimte gaat is het aan de gemeentelijke om een afweging te maken met overig gebruik openbare ruimte en beleid. De vereisten hiervoor zijn te vinden in hoofdstuk 4.

Het Groningse terras

De gemeente heeft als eerste prioriteit een goed functionerende openbare ruimte waarin gastvrijheid en veiligheid, aantrekkelijkheid en vrije loopruimte gewaarborgd zijn. Voetgangers en minder- validen moeten altijd voldoende ruimte hebben om het trottoir te gebruiken en moeten elkaar daarbij kunnen passeren. Deze doorloopbreedte moet daarom obstakelvrij zijn. Gastvrij is ook dat je naast elkaar kan lopen.

In voetgangersgebieden moet er bovendien voldoende vrije doorgang zijn voor hulpdiensten. De gemeente heeft de bevoegdheid om tijdelijk een terras op te schorten om andere gebruikers ruim baan te geven, bijvoorbeeld bij grote evenementen.

De gemeente wil in de stad na dagelijkse sluiting van het horecabedrijf zo weinig mogelijke gestapeld terrasmeubilair in de openbare ruimte vanwege de aantrekkingskracht van de stad. In de gehele stad moeten schotten, bloembakken, buffetkasten, afzetpaaltjes en parasols bij sluiting van het horecabedrijf uit de openbare ruimte verdwijnen. Als dit niet mogelijk is kan er een verzoek worden ingediend om hiervan af te wijken zonder afbreuk te doen aan de omgeving. Buiten de stad liggend de terrassen doorgaans op eigen terrein. Een opruimplicht kan daar in individuele situatie opgelegd worden.

Schotten en bloembakken helpen bij een heldere begrenzing van een terras en verhogen het gebruikscomfort. In relatie tot de omgeving werken terrasafbakeningen het prettigst als ze haak op de gevel staan. Zo beschermen ze tegen de wind door de straat, geven intimiteit en toch in een open relatie tot de omgeving. Indien men vanwege een specifieke reden toch een derde zijde wil afbakenen is dit het mooist wanneer dit met (verrijdbare) bloembakken of lagere delen gebeurt, omdat een driezijdig omschot terras zich prominent afkeert van de openbare ruimte. Mits hoogwaardig uitgevoerd in de voorgeschreven materialen en passend in de omgeving, kan een afbakening een toevoeging zijn.

Dit geldt eveneens voor het gebruik van menuborden. Het doel is dat horecaondernemers hun eigen waar kunnen aanprijzen.

Groningen ambieert een harmonieus stadsbeeld, waar terrassen zich als vanzelfsprekend voegen in de historische binnenstad. Daarom zijn in de binnenstad regels voor het uiterlijk van terrassen. Al het meubilair moet passen binnen de voorgeschreven kleurstelling. De keuze hiervoor is gebaseerd op stedenbouwkundig beeld van de binnenstad met haar gele steen. Tevens sluit deze aan bij de natuurlijke kleuren van hout en rotan. De kleurschakering loopt van crème-wit naar zacht geel, naar donkergrijs, donkerbruin en zwart. Binnen deze kleurstelling zoekt de horecaondernemer de stijl die bij zijn onderneming past. De vlakken moeten uitgevoerd zijn in zichtbaar geweven of gevlochten materiaal of ranke houten latten. Lijnelementen, zoals poten en frames van stoelen en strips moeten eveneens binnen de kleurstelling passen of deze moeten van chroom of RVS zijn. Het karakter van de stoelen en banken dient in principe licht, luchtig en rank te zijn en er dient rekening te worden gehouden met het dagelijks opruimen van het terras.

Buiten het centrum sluiten we aan op de regels van de binnenstad. Ook daar willen we regels die ruimte geven aan een smaakvolle inrichting van de openbare ruimte. Tegelijkertijd moeten ze voldoende richting geven om in onverhoopte gevallen richting te kunnen geven aan actie tot verbetering van een onwenselijke situatie.

CO2neutraal

De gemeente Groningen hecht groot belang aan het zo spoedig mogelijk CO2neutraal maken van de gemeente. De gemeente zal daarom in nauwe samenwerking met de ondernemers zoeken naar manieren om ook de terrassen in overeenstemming met dit uitgangspunt in te vullen. Dit geldt met nadruk ook voor middelen die worden ingezet om het verblijf op koudere dagen op te terrassen te veraangenamen.

Beleidsregels terrassen

Ter uitwerking van artikel 2:27 van Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2021

1. Begrippen

  • a.

    Binnenstad: binnen de diepenring, het Westerhaven winkelgebied en de A-straat.

  • b.

    Kernuitgaansgebied: Grote Markt ZZ ter hoogte van Gelkingestraat tot en met de Poelestraat.

  • c.

    Tripartiete commissie: indien de burgemeester wordt verzocht een uitzondering te maken op de voorschriften, kan hij advies inwinnen bij de tripartiete commissie. Deze commissie bestaande uit drie leden: een lid dat adviseert over welstand en ruimtelijke kwaliteit, een lid van het handhavingsteam en een vertegenwoordiger van Koninklijke Horeca Nederland.

  • d.

    Een gevelterras: Een terras direct aan de gevel van een horecapand of aan de gevel van een direct naastgelegen panden.

  • e.

    Een eilandterras: Een terras los van de gevel van het horecapand of naastgelegen panden.

  • f.

    Terrassen op of aan het water: bijzondere vorm van terrassen namelijk gevestigd aan of op de waterwegen in de stad Groningen.

  • g.

    Weg: volgens APVG art 1.1. Het komt ongeveer neer op alle voor publiek toegankelijke ruimte in of grenzend aan de openbare ruimte.

2. Algemeen

Terrassen die zich bevinden op de weg (publiek toegankelijke ruimte), vallen binnen de werking van deze regels.

3. Openingstijden

  • 1.

    De openingstijden van de terrassen in de binnenstad zijn van 07.00 tot 02.00 uur. De openingstijden van de terrassen in het kernuitgaansgebied zijn van 07.00 tot 03.00 uur.

  • 2.

    De openingstijden van de terrassen buiten de binnenstad zijn van 07.00 tot 01.00 uur.

  • 3.

    Tijdens het Noorderzon festival geldt het ‘binnenstadsregime’ ook voor de omliggende buurten (van 07.00 tot 02.00 uur).

  • 4.

    De openingstijden van de terrassen op of aan het water in de stad Groningen, zowel binnen- als buiten de diepenring, zijn van 07.00 tot 23.00 uur.

  • 5.

    Op dagen met een weersvoorspelling van 27 graden of hoger, treedt het ‘tropischweerscenario’ in werking. De gemeente kondigt dit aan op haar website. Het tropischweerscenario houdt in:

    • a.

      Alle terrassen in de binnenstad mogen open tot 03.00 uur. De terrassen op of aan het water tot 0.00 uur. Buiten de binnenstad geldt dan een sluitingstijd van 02.00 uur.

    • b.

      Horecabedrijven zonder een exploitatievergunning voor een terras mogen op deze dagen een terras plaatsen, met inachtneming van verkeersveiligheid en toegankelijkheid.

    • c.

      Terrassen mogen ‘uitwaaieren’, met inachtneming van verkeersveiligheid en toegankelijkheid.

Meubilair

4. Algemene regels meubilair

  • 1.

    Het gewenste beeld voor de terrassen is in de basis hoogwaardig, harmonieus met de omgeving en transparant op een doorlopende openbare ruimte.

  • 2.

    Op terrassen zijn uitsluitend stoelen, banken, tafels, parasols, heaters, schotten, plantenbakken, één buffetkast, één menubord en afzetpaaltjes (inclusief touwen) toegestaan.

  • 3.

    Tijdens evenementen of festiviteiten kan bij daarvoor geldende algemene regels of bij vergunning worden afgeweken van deze regels.

  • 4.

    Al het meubilair in de binnenstad moet qua kleur passen binnen de voorgeschreven kleurstelling (volgens kleurenwaaier op pagina 9). Uitzondering hierop vormen chroom of RVS en hout: dit mag uitsluitend worden toegepast op poten of frames van tafels en stoelen, op strips om tafels, op afzetpaaltjes en heaters.

  • 5.

    Al het meubilair in de stad Groningen moet bij de dagelijkse sluiting van het horecabedrijf worden verwijderd uit de openbare ruimte. De burgemeester kan toestemming verlenen voor opslag overnacht van tafels, stoelen, parasols en banken in de openbare ruimte in uitzonderlijke gevallen indien er geen mogelijkheden zijn voor inpandige opslag en de opslag in de openbare ruimte niet onredelijk belast. Dit is alleen mogelijk als het gehele terrasmeubilair de volgende dag voor 12:00 uur ook daadwerkelijk weer wordt uitgezet. Indien hier niet aan kan worden voldaan is een vrijstelling niet mogelijk.

  • 6.

    Reclame-uitingen zijn niet toegestaan met uitzondering van de in deze beleidsregels genoemde uitzonderingen.

  • 7.

    Het terrasmeubilair dient te allen tijde binnen terrasgrenzen te blijven.

5. Stoelen en banken

  • 1.

    De zitvlakken en rugleuningen, aan beide zijden van stoelen en banken, moeten uitgevoerd zijn in grof zichtbaar geweven of gevlochten materiaal of ranke houten latten. De toegapaste kleuren voldoen in de binnenstad aan de kleurenwaaier. De kleurschakering loopt van crème-wit naar zacht geel, naar donkergrijs, donkerbruin en zwart.

  • 2.

    Het karakter van de stoelen en banken dient in principe licht, luchtig en rank te zijn en er dient rekening te worden gehouden met het dagelijks opruimen van het terras. Lijnelementen, zoals poten en frames van stoelen en strips aan tafelranden moeten eveneens binnen de kleurstelling passen of deze moeten van chroom of RVS zijn.

6. Tafels

  • 1.

    Lijnelementen, zoals poten en frames strips aan tafelranden moeten binnen de kleurstelling passen of deze moeten van chroom of RVS zijn. Het karakter van de stoelen en banken dient in principe licht, luchtig en rank te zijn en er dient rekening te worden gehouden met het dagelijks opruimen van het terras.

  • 2.

    Uitzondering hierop zijn tafelbladen, waar prints en effen materialen zijn toegestaan.

  • 3.

    Statafels zijn toegestaan.

7. Parasols

  • 1.

    Parasols dienen effen van kleur te zijn en in de binnenstad te voldoen aan de kleurwaaier.

  • 2.

    De burgemeester kan hiervan afwijken, gehoord de tripartiete commissie. De toestemming kan worden verleend indien er wordt aangesloten op bouwkundige elementen in de gevel of luifel.

  • 3.

    Reclame-uitingen zijn alleen toegestaan op de volant. De totale hoogte van de reclame mag maximaal15 cm zijn. Bij parasols zonder volant kan de reclame-uiting van maximaal 15cm bovenop worden afgedrukt.

  • 4.

    Een parasol heeft één parasolstandaard.

  • 5.

    Indien gebruik wordt gemaakt van vaste putjes als parasolvoet dienen gemeentelijke aanwijzingen te worden gevolgd met betrekking tot de civieltechnische uitvoering.

8. Overig meubilair

  • 1.

    Menuborden zijn klapborden of lessenaars op een voet. De dubbele klapborden zijn maximaal 70cm breed 100cm hoog en mogen maximaal 10% branche gebonden reclame bevatten. Op menuborden mag verder uitsluitend eigen waar worden vermeld.

  • 2.

    De hoogte van de plantenbakken is maximaal 1m en de hoogte van het geheel met planten is maximaal 1,5m gemeten vanaf maaiveld.

  • 3.

    Schotten zijn bij voorkeur 1 tot 1,2m hoog, maximaal 1,5m. Schotten zijn hoogwaardig uitgevoerd in duurzame materialen en detaillering. Boven de 80 cm (maximaal 1m) is het schot uitgevoerd in transparant materiaal, uitgevoerd in glas of polyethyleen glas.

  • 4.

    In het geval van gevelterrassen mogen schotten alleen in haakse richting ten opzichte van de gevels en over de diepte van het terras worden geplaatst.

  • 5.

    In het geval van eilandterrassen dienen deze eveneens in haakse richting ten opzichte van de gevel geplaatst te worden. Indien er om specifieke redenen toch meer zijden of hoeken afgebakend dienen te worden, gebeurt dat in overleg met, en met vrijstelling van de gemeente en bij voorkeur door middel van bloembakken.

  • 6.

    Heaters en pellet kachels zijn toegestaan (Houd hierbij met name rekening met de voorschriften voor gebruik en opslag van gasflessen en de geldende regels voor geluid.)

  • 7.

    Buffetkasten zijn maximaal 200cm x 80cm x 120cm (lxbxh).

Afmetingen en plaatsing

9. Algemeen

  • 1.

    De afmetingen van een terras worden samen met de gemeente bepaald in afweging met overig gebruik van de openbare ruimte, zoals looplijnen, toegankelijkheid, fietsparkeren, verkeersveiligheid, en ruimtelijke kwaliteit. Er wordt gekeken naar verschillende straatkarakteristieken: zoals aanloopstraten, pleinen, voetgangersgebieden, winkelstraten en basis binnenstadstraten. De passende ruimte voor terrassen is maatwerk.

  • 2.

    In voetgangersgebieden dient een vrije doorgang voor hulpdiensten over te blijven, minimaal 4,0m en in de bochten 4,5m.

  • 3.

    De gemeente verdeelt de terrasruimte in voetgangersstraten in het geval aan weerszijden van de straat horecaondernemers met terrassen gevestigd zijn.

  • 4.

    Afwijkingen van de beleidsregels van terrassen dienen te worden aangevraagd bij de burgemeester, die daarbij advies kan inwinnen van de tripartiete commissie.

  • 5.

    Het terras wordt verwijderd als dat in het kader van een evenement nodig is.

10. Eilandterrassen

  • 1.

    Eilandterrassen zijn altijd vergunningsplichtig omdat het integraal gewogen moet worden met ander gebruik van de openbare ruimte.

  • 2.

    De afstand van het beginpunt van dit terras tot de gevel het bijbehorende horecapand is maximaal 20m. Afwijkingen hierop zijn alleen mogelijk met een afwijkingsverzoek. Daarbij wordt er gelet op toezicht, gebruik en omliggende ondernemers en bewoners.

11. Gevelterrassen

Voor het exploiteren van een terras voor een naastgelegen pand kan vergunning worden aangevraagd bij de burgemeester. Aan de vergunning zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • a.

    Er is schriftelijk goedkeuring van eigenaar en, indien daarvan sprake is, huurder of gebruiker nodig.

  • b.

    Het terras moet een meerwaarde opleveren in ruimtelijke kwalitatieve zin.

  • c.

    Er dient een plan voor te liggen ten aanzien van opslag van meubilair.

Melden of aanvragen van een horecaterras

Als er sprake is van een nieuwe horecaonderneming of een nieuw of te wijzigen terras bij een bestaand horeca inrichting dient de horecaondernemer een vergunning aan te vragen voor het terras tenzij kan worden volstaan met een melding.

12. Melding

In de volgende gevallen kan worden volstaan met het melden van een terras:

  • a.

    Terrassen buiten het Bestemmingsplan Binnenstad.

  • b.

    Overige gebruikers van de straat, bewoners en ondernemers, mogen niet worden gehinderd;

    • De terrassen mogen maximaal 1,5m diep zijn, gemeten vanaf de eigen gevel. Dit om plintfuncties in de straat makkelijk toegankelijk te houden.

    • Informeren van overige ondernemers of ondernemersvereniging en bewoners van de straat is verplicht.

    • Indien er klachten zijn, dient de ondernemers dit zelf moeten oplossen. Gebeurt dit niet, dan zal vervalt het recht op gebruik van de openbare ruimte ten behoeve van terras op grond van een melding en zal er een vergunning moeten worden aangevraagd.

  • c.

    Voetgangers moeten genoeg ruimte hebben om comfortabel en naast elkaar te lopen, of voor anders mobielen, te rijden.

    • De obstakelvrije loopruimte voor de voetganger is 2m. Een aantrekkelijke en comfortabele loopruimte is een rechte of vloeiende lijn in de lengte. Er dient dus voor de vrije ruimte rekening te worden gehouden met borden, haltes, fietsstallingsplaatsen, autoparkeerplaatsen, bomen, plantvakken, andere terrassen, bevoorrading etc.

    • In geval van weinig voetgangers (maximaal < 100 personen/uur) op het trottoir en voetgangers in één richting kan de obstakelvrije loopruimte strook 1.5m zijn.

    • In geval van een wandelgebied (een straat zonder trottoir) is de minimale doorgang in het midden van straat 4m, dit in verband met toegang voor hulpverleningsdiensten, bevoorrading en afvoerdiensten.

    • Als er gevelstoep in de straat is, als zijnde een semi-openbare strook bij het pand, met een geleiding in de bestrating daarvan, is de mogelijkheid voor een gevelterras tot deze geleide-lijn.

afbeelding binnen de regeling

13. Indienen melding

De melding moet worden gedaan bij de accountmanagers horeca. Dit kan via EZ@groningen.nl, via de post op het horecaspreekuur. De melding is voorzien van naam aanvrager, naam horeca inrichting, adres, omschrijving plaatsing terras en vermelding aantal m2.

14. Terrasvergunning

In alle andere gevallen dient de exploitant van de horeca-inrichting een terrasvergunning aan te vragen. Dit moet door middel van het invullen en indienen van een formulier. Dit formulier vindt u op onze website. Ook vindt de aanvrager daar meer informatie over de procedure.

15. Precario

Voor terrassen waarvoor toestemming voor het gebruik is gegeven of die feitelijk in gebruik zijn op gronden in eigendom bij de gemeente is mogelijk precario verschuldigd. De gemeente heft dit bedrag jaarlijks.

Informatie over de hoogte van het bedrag dat moet worden betaald is te vinden op de website van de gemeente Groningen.

16. Vereiste informatie omtrent aanvragen voor afwijking van de beleidsregels:

  • a.

    Vormgeving terrasmeubilair

    • Een beschrijving van de situatie;

    • Foto’s van omgeving, gevel en in- en exterieur;

    • Berekeningen/aantallen;

    • Soort meubilair (materiaal);

    • Plattegrond(en) van de horeca-inrichting en terras.

  • b.

    Opslag stoelen en tafels in de openbare ruimte

    • Een beschrijving van de situatie;

    • Foto’s;

    • Berekeningen/aantallen;

    • Soort meubilair (materiaal);

    • Plattegronden van de horeca-inrichting;

    • Woon- logiesfunctie boven horeca-inrichting ja/nee;

    • Locatie waar meubilair gestapeld wordt;

    • Indien van toepassing: locatie waar flessengas opgeslagen wordt.

17. Kleurenwaaier

Al het meubilair in de binnenstad moet passen binnen de voorgeschreven kleurstelling. De keuze hiervoor is gebaseerd op stedenbouwkundig beeld van de stad met haar gele steen. Verder is gekozen voor de natuurlijke kleuren van hout en rotan. De kleurschakering loopt van crème-wit naar zacht geel, naar donkergrijs, donkerbruin en zwart. Binnen deze kleurstelling zoekt de horecaondernemer de stijl die bij zijn onderneming past.

afbeelding binnen de regeling

Kleurstelling voor terrasmeubilair binnenstad

Beeldkwaliteitsplan toekomstig gebruik en inrichting terrassen Grote Markt

Inleiding

De stad Groningen is een dynamische stad. De vierkante kilometer die de binnenstad groot is, wordt gedeeld door vele gebruikers. Dat bepaalt voor een groot deel de aantrekkingskracht van Groningen. Dat betekent ook dat er regels moeten zijn die dit drukke binnenstadsleven in goede banen leidt. Of het nu om fietsers, evenementen of horeca gaat.

Terrassen zijn belangrijk voor de stad: zij zijn uitnodigend en zij benadrukken de gastvrijheid, de verblijfskwaliteit en de economische vitaliteit.Terrassen in de openbare ruimte zijn veelal prominent in het beeld van de stad. Dit is een kans, maar kan ook een afbreuk worden. Het is dus van groot belang dat een terras past bij de openbare ruimte als geheel en deze versterkt.

Terrassen maken in vrijwel alle gevallen gebruik van de openbare ruimte en daar gaat de gemeentelijke overheid over. Op 1 januari 2021 zijn de huidige beleidsregels voor horecaterrassen* van kracht geworden. Deze regels zijn er om verrommeling tegen te gaan, de kwaliteit van de openbare ruimte te waarborgen, overlast te voorkomen en tegemoet te komen aan een aantal wensen van horecaondernemers.

In aanvulling op het vigerende terrassenbeleid maken we voor bijzondere openbare ruimtes in de binnenstad aanvullende, voor de locatie specifieke beeldkwaliteitsregels. Vanwege het specifieke ontwerp voor de Grote Markt zijn er aanvullingen op en wijzigingen van de huidige regels voor de terrassen nodig. Deze aanvullingen en wijzigingen zijn vooral ruimtelijk van aard. Voor de procesmatige en overige terrasregels verwijzen we naar de huidig geldende beleidsregels voor terrassen in de gemeente Groningen.

* zie voor de huidige beleidsregels voor horecaterrassen: https://gemeente.groningen.nl/terras-aanvragen-of-melden

afbeelding binnen de regeling

Afbeelding 1: Overzichtskaart ruimtes Groningen

Werkwijze document

‘Nieuwe Stadsruimtes’ is de leidraad voor de inrichting van de openbare ruimte van de Groningse binnenstad. In dit document zijn verschillende soorten ‘stadsruimte’ te vinden. Elke stadsruimte heeft een eigen grootte, positie in de binnenstad, relatie met de bebouwing, sfeer en functie. De kaart laat zien waar de balans ligt tussen eenheid en verscheidenheid in de binnenstad van Groningen. Met de inrichting van de openbare ruimte kan het karakter van de verschillende stadsruimtes worden versterkt, zodat de binnenstad als geheel nog afwisselender en spannender wordt.

De categorie ‘Speciale Stadsruimtes’ gaat over de plekken en structuren die maar één keer voorkomen in Groningen en een bijzondere rol innemen in het stadsleven. Het zijn pleinen, tuinen, parken en kades die vragen om een ontwerp op maat. Dit geldt ook voor de vormgeving van terrassen. Voor deze ruimtes kunnen daarom aangepaste regels worden opgesteld voor de terrasinrichting en -uitstraling.

Relatie met het project

De Grote Markt is benoemd als een speciale stadsruimte waarvoor een specifiek ontwerp is gemaakt. Terrassen zijn hier een waardevolle toevoeging op, mits in harmonie met het totale plein. Daarom zijn er specifieke terrasregels opgesteld. Deze uitwerking vindt u in dit document.

Aangepaste regels

Conform de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen (APVG) is het toegestaan dat de Gemeente Groningen aangepaste regels stelt aan de verschijningsvorm en uitstraling van terrassen. Het basisidee van deze regels is eigenlijk heel helder en eenvoudig: past een terras goed bij zijn omgeving? Voor alle terraselementen op de Grote Markt streven we naar afstemming in kleur, vorm en materiaalgebruik. Eenheid brengt rust in het straatbeeld, maakt de Grote Markt herkenbaar als een unieke plek die kwaliteit uitstraalt. Hoewel de herinrichting van de Grote Markt als één geheel is ontworpen verschilt de omgeving van een terras van plek tot plek: het terras bij de Martinitoren heeft een ander karakter dan de terrassen aan de zuidzijde of op het Waagplein. Ondanks dat veel regels uniform kunnen worden gesteld, blijft maatwerk mogelijk. De regels dienen dan als uitgangspunt voor de maatwerk oplossing.

De wijzigingen van de regels hebben betrekking op de regels in het hoofdstuk Meubilair met bijbehorende artikelen: 4, 5, 6, 7 en 8 van Beleidsregels horecaterrassen gemeente Groningen 2021. In dit document worden in het hoofdstuk Aangepaste Regels de regels uit de Beleidsregels weergegeven met daaronder dikgedrukt de wijziging / aanvulling op deze regel.

Ontwerp

Speciale stadsruimte Grote Markt

Toelichting

We onderscheiden op de Grote Markt verschillende types terrassen. Aan de randen van het plein is de gevelzone, waar gevelterrassen kunnen worden geplaatst. Er zijn gevelterrassen en er zijn brede gevelterrassen die meer dan 3,00 meter breed zijn. Op het plein bevinden zich eilandterrassen, omdat deze terrassen vrij in de ruimte zijn geplaatst dient de inpassing extra zorgvuldig te gebeuren.

afbeelding binnen de regeling

Afbeelding 2: Overzichtskaart terrassen Grote Markt

Ontwerp

Uitgangspunten

Indeling

Voor de Grote Markt zijn de uitgangspunten betreffende terrasoppervlaktes vastgelegd:

  • We onderscheiden gevelterrassen in de gevelzone en eilandterrassen in de gemengde zone aan de pleinzijde langs de comfortzone (loopzone).

  • De afmetingen van het gevelterras zijn gebaseerd op historische maten en passend bij de schaal van het pand, ze hebben in gebruik en vormgeving een relatie met het pand waar zij voor staan. We onderscheiden gevelterrassen 3 meter en > 3 meter. De ruimtelijke impact van de diepere gevelterrassen is groter dan de kleinere gevelterassen .

  • Eilandterrassen zijn op de Grote Markt gekoppeld aan de gemengde zone, waar naast terrassen openbare zitplekken, groen, waterelementen en straatmeubilair een plek krijgen. Eilandterrassen staan vrij in de openbare ruimte en hebben daarom een grote ruimtelijke impact op hun omgeving en dienen zorgvuldig ingepast te worden.

  • Tussen de gevelzone en de gemengde zone ligt de comfortzone (loopzone) die rondom het plein de openbare toegankelijkheid garandeert en aansluit op de aangrenzende straten en het middenplein. In de gemengde zone worden waar mogelijk haaks op de gevels vanuit de comfortzone openbare doorgangen van en naar het middenplein opengehouden, waarbij de zone met eilandterrassen dus wordt onderbroken.

  • Als uitgangspunt geldt dat de terrasindeling zo veel mogelijk de parcellering van de bebouwing volgt, en dus is gekoppeld aan de eigen voorgevel (gevelterras en/of eilandterras). Bij grotere vestigingen over meerdere panden of in een groot gebouw aan het plein kan een nadere opdeling worden voorgeschreven om voldoende doorzichten en toegangen te kunnen garanderen. Waar op dit moment terrassen soms breder uitstaan dan de eigen voorgevel, wordt bij een wijziging van de exploitant of eigenaar de situatie opnieuw bekeken.

Beeldkwaliteit

Voor de Grote Markt zijn de uitgangspunten betreffende terras-uitstraling vastgelegd:

  • Het is van groot belang dat een terras zich in de openbare ruimte voegt, omdat terrassen veelal prominent aanwezig zijn in het straatbeeld.

  • Voor alle terraselementen op de Grote Markt streven we naar afstemming in kleur, vorm en materiaalgebruik. Eenheid brengt rust in het straatbeeld, maakt de Grote Markt herkenbaar als een unieke plek die kwaliteit uitstraalt.

  • Terrassen dienen zich niet af te keren, maar zich juist zo veel mogelijk te openen naar de stad en deel te blijven uitmaken van de openbare ruimte (doorlopende pleinvloer, minimale afscherming, minimale afbakening). Doorzicht door de eilandterrassen is belangrijk.

  • Om de terrassen niet te laten afkeren zijn terrasschermen zo veel mogelijk transparant en voorkomen we aaneengesloten parasoldaken.

Voor de Grote Markt zijn de uitgangspunten betreffende terrasmarkering vastgelegd:

  • De contouren van de terrasvakken worden belijnd in de bestrating door middel van een bies rondom een terraszone of door een stalen noppenlijn als onderscheid tussen afzonderlijke terrassen.

  • Bij eilandterrassen wordt de belijning aan alle zijden van het terras, behalve aan de zijde van de Circus Maximuslijn, uitgevoerd met een bies. Tussen terrassen onderling wordt de terrasgrens zichtbaar gemaakt met stalen noppen (door de gemeente aangelegd).

afbeelding binnen de regeling

Afbeelding 3: Principedoorsnede opbouw terras

Aangepaste regels

Uitstraling terrasinrichting

De terrasinrichting is zo veel mogelijk rank, slank, luchtig en transparant in gedekte, lichte, natuurlijke kleuren die niet contrasteren met hun omgeving. De terrasinrichting past bij de maat en schaal van het plein en de aangrenzende gevels. De kleurenwaaier in de huidige beleidsregels is gebaseerd op de gele stenen van de binnenstad. Omdat de Grote Markt een ander kleurenpalet heeft, is de kleurenwaaier aangepast.

  • De afmetingen van de terrassen en de inrichting ervan passen bij de maat en schaal van het plein en de aangrenzende gevels.

  • Geen loungebanken

  • Geen statafels in de eilandterrassen

  • De kleur van de frames van het meubilair voldoet aan de kleurwaaier op pagina 11. De grijze RAL-kleuren voor de voeten en frames van parasols zijn ook toegestaan evenals naturel hout, chroom en blank metaal.

  • Betreffende de kleur van de vlakken van de stoelen is het naast de kleurenwaaier toegestaan om naturel houten latten toe te passen.

  • Parasoldoeken zijn effen van kleur en worden uitgevoerd in één van de voorgeschreven RAL-kleuren.

  • De voet en het frame van parasols worden uitgevoerd in één van de voorgeschreven RAL-kleuren.

  • De voet en het frame van schotten worden uitgevoerd in de voorgeschreven RAL-kleur 9006.

Parasol

Verschijningsvorm parasols

  • Voor kleurgebruik van parasols zie pagina 10 en 11.

  • Parasols dienen groot (afgestemd op de diepte van de terraszone) en volantvrij te zijn.

  • Naamsaanduiding van de horecazaak is toegestaan in wit op naturelkleurig doek aan twee zijden, zie afbeelding 4.

afbeelding binnen de regeling

Afbeelding 4: Verschijningsvorm parasol

afbeelding binnen de regeling

Afbeelding 5: Kleugebruik Grote Markt

Aangepaste regels

Parasol

Opstelvorm parasols:

  • Parasols dienen zoveel mogelijk op één lijn geplaatst te worden.

  • Parasols moeten binnen de biezen van het terrasvlak vallen.

  • Vanwege het uitgangspunt eenheid en samenhang op het plein aan te brengen dienen de afmetingen van het parasoldoek zo veel mogelijk afgestemd te worden op parasols in de omgeving.

  • Minimale afstand tussen parasols op één terrasvlak onderling in uitgeklapte stand is 0,25 meter.

  • Er mogen maximaal 3 parasols aaneengesloten geplaatst worden. Bij meer dan 3 aaneengesloten parasols is een grotere tussenafstand noodzakelijk om te voorkomen dat er te grote parasoloppervlaktes ontstaan die niet meer passen bij de maat en schaal van het plein en de aangrenzende gevels. Er dient minimaal 1,00 meter vrijgehouden te worden.

  • Parasols dienen in putten te worden geplaatst, zodat de parasols verwijderd kunnen worden. De positie dient in overleg met de gemeente te worden bepaald, de gemeente brengt de putten aan.

  • Minimale hoogte onderkant parasol is 2,20 meter.

Opstelvorm parasols gevelterras:

  • Gevelterrassen 3 meter: in principe geen parasols toegestaan. Uitgangspunt is het zo mogelijk aanbrengen van een luifel.

  • Gevelterrassen > 3 meter: parasols toegestaan.

  • Het doek van de parasol op het gevelterras dient in uitgeklapte stand minimaal 0,50 meter uit de gevel geplaatst te worden en binnen de biezen van het terrasvlak te vallen.

  • Bij het plaatsen van parasols en luifels dienen de afmetingen en de positie afgestemd te worden op de gevelindeling van het pand.

afbeelding binnen de regeling

Afbeelding 6: Principedoorsnede opstelling luifels gevelterras  3 meter

afbeelding binnen de regeling

Afbeelding 7: Principedoorsnede opstelling parasol gevelterras > 3 meter

afbeelding binnen de regeling

Afbeelding 8: Principedoorsnede opstelling parasol

Aanvullende regels

Schotten

Verschijningsvorm schotten

  • Schotten zijn 1,50 meter hoog en dienen in het geheel te zijn uitgevoerd in veiligheidsglas. Schotten dienen verankerbaar, schakelbaar en uitneembaar te zijn

  • De onderzijde mag tot 0,50 meter in matglas worden uitgevoerd.

  • De bovenzijde dient zonder bovenlijst te worden uitgevoerd.

  • Reclame op schotten is niet toegestaan. De zaaknaam of het logo is toegestaan in of op het glas, uitgelijnd langs de comfortzone op 1 meter hoogte, maximaal 0,20 meter hoog en tot 0,50 meter uit de rand. Zie afbeelding 9.

  • Alle vaste, verankerde delen (voet en frame) van schotten worden uitgevoerd in de voorgeschreven RAL-kleur 9006 (blank aluminiumkleurig).

Opstelvorm schot:

  • Schotten mogen alleen haaks op de gevel geplaatst worden.

  • De maximale lengte van het scherm is de diepte van het terras.

  • Indien er een bies aanwezig is, dient het schot tot aan de bies te lopen, conform principe 2 en 4 in afbeelding 10.

  • Schotten bij kopse kanten van terrasvlakken dienen binnen de bies of op de noppenlijn geplaatst te worden. Conform principe 2 en 4 in afbeelding 10.

Opstelvorm schot gevelterras:

  • Schotten mogen alleen haaks op de gevel geplaatst te worden.

  • Als er een historische stoep aanwezig is bij het pand, of bij direct naastgelegen pand, is het plaatsen van schotten niet toegestaan.

  • Bij hoekpanden waar aan twee of meer zijdes van het pand terras gelegen is, is maatwerk noodzakelijk.

  • Bij straathoeken is maatwerk noodzakelijk.

  • Tussen aangrenzende terrassen zijn schotten toegestaan. Bij tussenpanden dienen schotten in de lijn van de pandscheidende wanden in het midden van de bies geplaatst te worden. Conform principe 3 in afbeelding 10.

Opstelvorm schot eilandterras:

  • In de zone met eilandterarssen zijn alleen schotten toegestaan op de eindkoppen en bij openbare doorgangen.

  • In het eilandterras worden terrasvlakken begrensd door een bies of een noppenlijn. Schotten dienen conform principe 1 in afbeelding 10 geplaatst te worden.

afbeelding binnen de regeling

Afbeelding 9: Verschijningsvorm schot

afbeelding binnen de regeling

Afbeelding 10: Principeopstelling schotten in eilandterras en gevelterras

Bijzondere terrasinrichting

Grote Markt zuidzijde

Om de leefkwaliteit op de Grote Markt te verhogen voegen we naast bomen, speelaanleidingen en waterelementen ook veel openbare zitplekken toe. Een bijzondere zitplek vormen de lange natuurstenen banken aan de zuidzijde van het plein die hier op de Circus Maximus lijn worden gezet. De Circus Maximus lijn is een zone waar het voor het plein benodigde straatmeubilair als openbare verlichting, afvalbakken maar dus ook zitplekken worden geplaatst. Het vormt tevens de grens van de eilandterrassen aan de zuidzijde. Op deze banken is het mogelijk aan twee zijden te zitten. De ene zijde is gericht naar het open middenplein en is vrij toegankelijk, de andere zijde is onderdeel van het terras en wordt geëxploiteerd door horecaondernemers. De balans tussen openbaar en geprivatiseerd is hier delicaat, vandaar dat er geen parasols boven de Circus Maximus lijn geplaatst mogen worden.

Een uitzondering hierop vormt het eilandterras voor de Grote Markt zuidoostzijde. Hier ligt een terras aan de open pleinruimte. Hier kunnen parasols worden toegevoegd, maar geen schotten die de verbinding met de open pleinruimte te veel verstoren. De parasolvoeten van deze parasols dienen in de middenlijn van de Circus Maximuslijn geplaatst te worden.

Terras algemeen

  • De terraszijde van de dubbelzijdige bank op de Circus Maximus lijn is onderdeel van het terrasvlak. De terrasgrens ligt op de middenlijn van de Circus Maximus lijn.

Verschijningsvorm parasols

  • Parasol met zwenkarm bij het terras aan de open pleinruimte voor de Grote Markt zuidoostzijde. De parasolvoeten dienen in de middenlijn van de Circus Maximuslijn geplaatst te worden. Geen parasolvoeten aan de pleinzijde van de Circus Maximus lijn.

Opstelvorm parasols

  • Geen parasols boven de Circus Maximus lijn, behalve bij het terras aan de open pleinruimte voor de Grote Markt zuidoostzijde.

Opstelvorm schot:

  • Schot tot aan de Circus Maximus lijn

  • Geen schotten bij het terras aan de open pleinruimte voor de Grote Markt zuidoostzijde.

  • Schotten aan weerszijden van een openbare doorgang

Maatwerk

Hoewel de herinrichting van de Grote Markt als één geheel is ontworpen verschilt de omgeving van een terras van plek tot plek: het terras bij de Martinitoren heeft een ander karakter dan de terrassen aan de zuidzijde of op het Waagplein. Ondanks dat veel regels uniform kunnen worden gesteld, blijft maatwerk mogelijk. De regels dienen dan als uitgangspunt voor de maatwerk oplossing. De uitwerking hiervan vindt plaats bij de vergunningverlening in overleg met de aanvrager.

afbeelding binnen de regeling

Afbeelding 11: Principeopstelling eilandterras Grote Markt Zuidzijde in combinatie met Circus Maximuslijn

Aangepaste regels Grote Markt

De wijzigingen van de regels hebben betrekking op de regels in het hoofdstuk Meubilair met bijbehorende artikelen: 4, 5, 6, 7 en 8 van Beleidsregels horecaterrassen gemeente Groningen 2021. In dit document worden in het hoofdstuk Aangepaste Regels de regels uit de Beleidsregels weergegeven met daaronder dikgedrukt de wijziging / aanvulling op deze regel.

Artikel 4Meubilair

  • 1.

    Het gewenste beeld voor de terrassen is in de basis hoogwaardig, harmonieus met de omgeving en transparant op een doorlopende openbare ruimte.

  • 2.

    Op terrassen zijn uitsluitend stoelen, banken, tafels, parasols, heaters, schotten, plantenbakken, één buffetkast, één menubord en afzetpaaltjes (inclusief touwen) toegestaan.

  • Op terrassen zijn uitsluitend stoelen, banken, tafels, parasols, heaters, schotten, plantenbakken, één buffetkast, één menubord toegestaan. In de Circus Maximuslijn zijn alleen tafels en stoelen toegestaan ter plekke waar het terras doorloopt tot op het plein. Het plaatsen van afzetpaaltjes (inclusief touwen) is niet toegestaan.

  • 3.

    Tijdens evenementen of festiviteiten kan bij daarvoor geldende algemene regels of bij vergunning worden afgeweken van deze regels.

  • 4.

    Al het meubilair in de binnenstad moet qua kleur passen binnen de voorgeschreven kleurstelling. Uitzondering hierop vormen chroom of RVS en hout: dit mag uitsluitend worden toegepast op poten of frames van tafels en stoelen, op strips om tafels, op afzetpaaltjes en heaters.

  • De kleurstelling van het meubilair dient te voldoen aan de regels voor Kleuren materiaal op pagina 10 en 11. Deze kleurenwaaier is afgestemd op het kleur- en materiaalgebruik van de herinrichting van de Grote Markt.

  • 5.

    Al het meubilair in de stad Groningen moet bij de dagelijkse sluiting van het horecabedrijf worden verwijderd uit de openbare ruimte. De burgemeester kan toestemming verlenen voor opslag overnacht van tafels, stoelen, parasols en banken in de openbare ruimte in uitzonderlijke gevallen indien er geen mogelijkheden zijn voor inpandige opslag en de opslag in de openbare ruimte niet onredelijk belast. Dit is alleen mogelijk als het gehele terrasmeubilair de volgende dag voor 12:00 uur ook daadwerkelijk weer wordt uitgezet. Indien hier niet aan kan worden voldaan is een vrijstelling niet mogelijk.

  • 6.

    Reclame-uitingen zijn niet toegestaan met uitzondering van de in deze beleidsregels genoemde uitzonderingen.

  • 7.

    Het terrasmeubilair dient te allen tijde binnen terrasgrenzen te blijven.

Artikel 5Stoelen en banken

Voor kleur- en materiaalgebruik van stoelen en banken zijn aangepaste regels opgestelddie zijn uitgelegd en verbeeld op pagina 10 en 11 van dit document.

  • 1.

    De zitvlakken en rugleuningen, aan beide zijden van stoelen en banken, moeten uitgevoerd zijn in grof zichtbaar geweven of gevlochten materiaal of ranke houten latten. De toegepaste kleuren voldoen in de binnenstad aan de kleurenwaaier. De kleurschakering loopt van crème-wit naar zacht geel, naar donkergrijs, donkerbruin en zwart.

  • Voor het kleurgebruik zijn aangepaste regels opgesteld die zijn uitgelegd en verbeeld op pagina 10 en 11 van dit document. Het materiaalgebruik blijft zoals in dit lid is beschreven.

  • 2.

    Het karakter van de stoelen en banken dient in principe licht, luchtig en rank te zijn en er dient rekening te worden gehouden met het dagelijks opruimen van het terras. Lijnelementen, zoals poten en frames van stoelen en strips aan tafelranden moeten eveneens binnen de kleurstelling passen of deze moeten van chroom of RVS zijn.

  • Voor het kleur- en materiaal gebruik zijn aangepaste regels opgesteld die zijn uitgelegd en verbeeld op pagina 10 en 11 van dit document.

Artikel 6Tafels

Voor kleur- en materiaalgebruik van tafels zijn aangepaste regels opgesteld die zijn uitgelegd en verbeeld op pagina 10 en 11 van dit document.

  • 1.

    Lijnelementen, zoals poten en frames strips aan tafelranden moeten binnen de kleurstelling passen of deze moeten van chroom of RVS zijn. Het karakter van de tafels dient in principe licht, luchtig en rank te zijn en er dient rekening te worden gehouden met het dagelijks opruimen van het terras.

  • Voor het kleur- en materiaal gebruik zijn aangepaste regels opgesteld die zijn uitgelegd en verbeeld op pagina 10 en 11 van dit document.

  • 2.

    Uitzondering hierop zijn tafelbladen, waar prints en effen materialen zijn toegestaan.

  • Naast gebruik van prints en effen materialen is natuurlijk hout ook toegestaan.

  • 3.

    Statafels zijn toegestaan.

  • Statafels zijn alleen toegestaan in gevelterrassen.

Artikel 7Parasols

Voor de parasols zijn aangepaste regels opgesteld die zijn uitgelegd en verbeeld op pagina 10 tot en met 13 van dit document.

  • 1.

    Parasols dienen effen van kleur te zijn en in de binnenstad te voldoen aan de kleurwaaier.

  • Parasoldoeken en alle vaste, verankerde delen (voeten en frame) dienen te worden uitgevoerd conform de regels en kleurenwaaier op pagina 10 en 11.

  • 2.

    De burgemeester kan hiervan afwijken, gehoord de tripartiete commissie. De toestemming kan worden verleend indien er wordt aangesloten op bouwkundige elementen in de gevel of luifel.

  • 3.

    Reclame-uitingen zijn alleen toegestaan op de volant. De totale hoogte van de reclame mag maximaal 15 cm zijn. Bij parasols zonder volant kan de reclame uiting van maximaal 15cm bovenop worden afgedrukt.

  • Op parasols is geen reclame toegestaan, ook is een volant niet toegestaan. Naamsaanduiding of logo van de horecaonderneming is conform de principes in afbeelding 4v.

  • 4.

    Een parasol heeft één parasolstandaard.

  • 5.

    Indien gebruik wordt gemaakt van vaste putjes als parasolvoet dienen gemeentelijke aanwijzingen te worden gevolgd met betrekking tot de civieltechnische uitvoering.

  • Parasols dienen in putten worden geplaatst. De indeling van de parasols dient in overleg met de gemeente te worden bepaald, de gemeente brengt de putten aan.

Artikel 8Overig meubilair

  • 1.

    Menuborden zijn klapborden of lessenaars op een voet. De dubbele klapborde zijn maximaal 70cm breed 100cm hoog en mogen maximaal 10% branche gebonden reclame bevatten. Op menuborden mag verder uitsluitend eigen waar worden vermeld.

  • 2.

    De hoogte van de plantenbakken is maximaal 1m en de hoogte van het geheel met planten is maximaal 1,5m gemeten vanaf maaiveld.

  • 3.

    Schotten zijn bij voorkeur 1 tot 1,2m hoog, maximaal 1,5m. Schotten zijn hoogwaardig uitgevoerd in duurzame materialen en detaillering. Boven de 80 cm (maximaal 1m) is het schot uitgevoerd in transparant materiaal, uitgevoerd in glas of polyethyleen glas.

  • Voor de schotten zijn aangepaste regels opgesteld die zijn uitgelegd en verbeeld op pagina 14 en 15 van dit document.

  • 4.

    In het geval van gevelterrassen mogen schotten alleen in haakse richting ten opzichte van de gevels en over de diepte van het terras worden geplaatst.

  • Voor de schotten zijn aangepaste regels opgesteld die zijn uitgelegd en verbeeld op pagina 14 en 15 van dit document.

  • 5.

    In het geval van eilandterrassen dienen deze eveneens in haakse richting ten opzichte van de gevel geplaatst te worden. Indien er om specifieke redenen toch meer zijden of hoeken afgebakend dienen te worden, gebeurt dat in overleg met, en met vrijstelling van de gemeente en bij voorkeur door middel van bloembakken.

  • Voor de schotten zijn aangepaste regels opgesteld die zijn uitgelegd en verbeeld op pagina 14 en 15 van dit document.

  • 6.

    Heaters en pallet kachels zijn toegestaan

  • In de huidige beleidsregels is het volgende opgenomen, waarbij het college voornemens is heaters in de toekomst in de gehele gemeente te verbieden:

  • ‘De gemeente Groningen hecht groot belang aan het zo spoedig mogelijk CO2neutraal maken van de gemeente.

  • De gemeente zal daarom in nauwe samenwerking met de ondernemers zoeken naar manieren om ook de terrassen in overeenstemming met dit uitgangspunt in te vullen. Dit geldt met nadruk ook voor middelen die worden ingezet om het verblijf op koudere dagen op te terrassen te veraangenamen.’

  • 7.

    Buffetkasten zijn maximaal 200cm x 80cm x 120cm (lxbxh).

Beeldkwaliteitsplan terrasregels Ramblas Kattendiep

Inleiding

De stad Groningen is een dynamische stad. De vierkante kilometer die de binnenstad groot is, wordt gedeeld door vele gebruikers. Dat bepaalt voor een groot deel de aantrekkingskracht van Groningen. Dat betekent ook dat er regels moeten zijn die dit drukke binnenstadsleven in goede banen leidt. Of het nu om fietsers, evenementen of horeca gaat.

Terrassen zijn belangrijk voor de stad: zij zijn uitnodigend en zij benadrukken de gastvrijheid, de verblijfskwaliteit en de economische vitaliteit.Terrassen in de openbare ruimte zijn veelal prominent in het beeld van de stad. Dit is een kans, maar kan ook een afbreuk worden. Het is dus van groot belang dat een terras past bij de openbare ruimte als geheel en deze versterkt.

Terrassen maken in vrijwel alle gevallen gebruik van de openbare ruimte en daar gaat de gemeentelijke overheid over. Op1 januari 2021 zijn de huidige beleidsregels voor horecaterrassen* van kracht geworden. Deze regels zijn er om verrommeling tegen te gaan, de kwaliteit van de openbare ruimte te waarborgen, overlast te voorkomen en tegemoet tekomen aan een aantal wensen van horecaondernemers.

In aanvulling op het vigerende terrassenbeleid maken we voor bijzondere openbare ruimtes in de binnenstad aanvullende, voor de locatie specifieke beeldkwaliteitsregels. Vanwege het specifieke ontwerp voor de Ramblas Kattendiep zijn er aanvullingen op en wijzigingen van de huidige regels voor de terrassen nodig. Deze aanvullingen en wijzigingen zijn vooral ruimtelijk van aard. Voor de procesmatige en overige terrasregels verwijzen we naar de huidig geldende beleidsregels voor terrassen in de gemeente Groningen.

* zie voor de huidige beleidsregels voor horecaterrassen: https://gemeente.groningen.nl/terras-aanvragen-of-melden

afbeelding binnen de regeling

Afbeelding 1: Overzichtskaart ruimtes Groningen

Werkwijze document

‘Nieuwe Stadsruimtes’ is de leidraad voor de inrichting van de openbare ruimte van 4 de Groningse binnenstad. In dit document zijn verschillende soorten ‘stadsruimte’ te 5 vinden. Elke stadsruimte heeft een eigen grootte, positie in de binnenstad, relatie met de bebouwing, sfeer en functie. De kaart laat zien waar de balans ligt tussen eenheid en verscheidenheid in de binnenstad van Groningen. Met de inrichting vande openbare ruimte kan het karakter van de verschillende stadsruimtes worden versterkt, zodat de binnenstad als geheel nog afwisselender en spannender wordt.

De categorie ‘Speciale Stadsruimtes’ gaat over de plekken en structuren die maar één keer voorkomen in Groningen en een bijzondere rol in nemen in het stadsleven. Het zijn pleinen, tuinen, parken en kades die vragen om een ontwerp op maat. Dit geldt ook voor de vormgeving van terrassen. Voor deze ruimtes kunnen daarom aangepaste regels worden opgesteld voor de terrasinrichting en -uitstraling.

Relatie met het project

De Ramblas (terrassengebied Gedempte Kattendiep zuidzijde) is als onderdeel van het Gedempte Zuiderdiep benoemd als een speciale stadsruimte waarvoor een specifiek ontwerp is gemaakt. Terrassen zijn hier een waardevolle toevoeging op als dit in harmonie met de omgeving plaatsvindt. Daarom zijn er specifieke terrasregels opgesteld. Deze uitwerking vindt u in dit document.

Aanvullende regels

Conform de Beleidsregels horecaterrassen gemeente Groningen 2021 is het toegestaan dat de Gemeente Groningen aangepaste regels stelt aan de verschijningsvorm en uitstraling van terrassen. Het basis idee van deze regels is eigenlijk heel helder en eenvoudig: past een terras goed bij zijn omgeving? Voor alle terraselementen op de Ramblas streven we naar afstemming in vorm en materiaal gebruik. Eenheid brengt rust in het straatbeeld en maakt de Ramblas herkenbaar als een unieke plek die kwaliteit uitstraalt.

De wijzigingen van de regels hebben betrekking op de regels in het hoofdstuk Meubilair met bijbehorende artikelen: 4, 5,6, 7 en 8 van Beleidsregels horecaterrassen gemeente Groningen 2021. In dit document worden in het hoofdstuk Aangepaste Regels de regels uit de Beleidsregels weergegeven met daaronder dikgedrukt de wijziging / aanvulling op deze regel.

Ontwerp

In samenwerking met de ondernemers aan de Kattendiep Zuidzijde ontwikkelt de gemeente Groningen de openbare ruimte opnieuw. Bij deze herinrichting wordt de 7 toegankelijkheid van het gebied verbeterd en de verblijfskwaliteit verhoogd. De wens bestaat om het gebied één duidelijke uitstraling te geven waar alle ondernemers aan mee werken, dit wordt gedaan onder de naam Ramblas. Het plan voor deze uitwerking ziet u op onderstaande afbeelding.

afbeelding binnen de regeling

Ontwerp Uitgangspunten

afbeelding binnen de regeling

Indeling

Voor de Ramblas zijn de uitgangspunten betreffende terrasoppervlaktes vastgelegd:

  • We onderscheiden gevelterrassen in de gevelzone en eilandterrassen in de gemengde zone tussen het groen.

  •  De afmetingen van de gevelterrassen zijn gebaseerd op historische maten en passend bij de schaal van het pand, ze hebben in gebruik en vormgeving een relatie met het pand waar zij voor staan.

  • Eilandterrassen zijn op de Ramblas gekoppeld aan de gemengde zone, waar naast terrassen openbare zitplekken, groen en straatmeubilair een plek krijgen. De groene omranding van de gemengde zone schermt deze zone van de busbaan af. In deze rand worden bomen en beplanting opgenomen. De rand vormt de begrenzing van de eilandterrassen.

  • Tussen de gevelzone en de gemengde zone ligt de comfortzone (loopzone) van minimaal 2,70 meter die openbare toegankelijkheid garandeert en aansluit op de aangrenzende straten. In de gemengde zone worden vanuit de comfortzone openbare doorgangen van en naar de noordzijde van het Kattendiep open gehouden.

  • Als uitgangspuntg eldt dat de gevelterrasindeling zo veel mogelijk de parcellering van de bebouwing volgt, en dus is gekoppeld aan de eigen voorgevel. Bij grotere vestigingen over meerdere panden of in een groot gebouw kan een nadere opdeling worden voorgeschreven om voldoende doorzichten en toegangen te kunnen garanderen. Waar op dit moment terrassen soms breder uitstaan dan de eigen voorgevel, wordt bij een wijziging van de exploitant of eigenaar de situatie opnieuw bekeken.

Beeldkwaliteit

Voor de Ramblas zijn de uitgangspunten betreffende terras-uitstraling vastgelegd:

  • Het is van groot belang dat een terras zich in de openbare ruimte voegt, omdat terrassen veelal prominent aanwezig zijn in het straatbeeld.

  • Voor alle terraselementen op de Ramblas streven we naar afstemming in kleur, vorm en materiaalgebruik. Eenheid brengt rust in het straatbeeld en maakt de Ramblas herkenbaar als een unieke plek die kwaliteit uitstraalt.

  • Terrassen dienen zich niet af te keren, maar zich juist zo veel mogelijk te openen naar de stad en deel te blijven uitmaken van de openbare ruimte. Doorzicht door de eilandterrassen is belangrijk.

  •  Om de terrassen niet te laten afkeren zijn terrasschermen zo veel mogelijk transparant en voorkomen we aaneengesloten parasoldaken.

Voor de Ramblas zijnde uitgangspunten betreffende terrasmarkering vastgelegd:

  • De contouren van het gevelterras worden belijnd in de bestrating door middel van een afwijkend legpatroon ten opzichte van de comforzone.

  • De contouren van het eilandterras worden bepaald door de grijze granietkeien en de groene zoom. Aan de zijde van de comfortzone is de scheiding tussen geel en grijs de grens. Onderlinge verdeling van terrasvakken voor verschillende uitbaters van een terras worden in het ontwerp niet aangemerkt.

Aangepaste terrasregels

Uitstraling terrassen

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

Uitstraling terrassen

De terrasinrichting is zo veel mogelijk rank, slank, luchtig en transparant die aansluiten bij de omgeving. Voor alle elementen wordt voorgesteld om zoveel mogelijk te zoeken naar afstemming in kleur, vorm en materiaalgebruik. Eenheid brengt rust in het straatbeeld, en maakt de Ramblas herkenbaar als een unieke plek die kwaliteit uitstraalt. Kleurstelling en vorm en materiaalgebruik zijn in beginsel complementair aan elkaar.

  • De afmetingen van de terrassen en de inrichting ervan passen bij de maat en schaal van de omgeving en de aangrenzende gevels.

  • Geen loungebanken

  • Geen statafels in de eilandterassen.

  • De kleur stelling gebeurt conform de kleurwaaier uit de beleidsregels terrassen.

Parasols

  • Parasols dienen zoveel mogelijk op één lijn geplaatst te worden.

  • Parasols dienen in putten te worden geplaatst, zodat de parasols verwijderd kunnen worden. De positie dient in overleg met de gemeente te worden bepaald, de gemeente brengt de putten aan.

  • Parasols zijn vierkant of rechthoekig in vormgeving. Parasols dienen gedekte lichte kleuren te hebben conform het kleurenpalet van de binnenstad. Per terrasvergunning is één kleur doek toegestaan

  • Parasols moeten binnen het terrasvlak vallen. Minimale afstand tussen parasols op één terrasvlak onderling in uitgeklapte stand is 0,25 meter

  • Minimale hoogte onderkant parasol is 2,20 meter.

  • Gevelterrassen: uitgangspunt is het aanbrengen van een luifel. Indien dit niet mogelijk is wordt in overleg met de gemeente een andere invulling bepaald.

  • Bij het plaatsen van parasols en luifels dienen de afmetingen en de positie afgestemd te worden op de gevelindeling van het pand en rekening houden met de openbare ruimte.

Schotten

  • Schotten op het eilandterras staan enkel tegen de groene zone aan, haaks op de gevel.

  • Schotten op het eilandterras staan op 50 cm uitde comfortzone.

  • Voor schotten op het eilandterras wordt een verankering vereist welke geheel ondergronds aangebracht dient te worden na goedkeuring van de gemeente.

  • Schotten op het eilandterras worden op de grenslijn geplaatst tussen de groenvakken en de granietkeien. Doordat de Ramblas een kromming heeft verschilt de diepte op iedere grenslijn, waardoor er mogelijk een verschillende verdeling van de schotten is. Per grenslijn worden schotten in gelijke grootte gemaakt, met een minimale breedte van 1,30 per schot. De maximaal toegestane hoogte van een schot is 1,50 meter. Deze schotten zijn volledig transparant. Lijst aan zijkanten en/of onderkant toegestaan. Geen boven- of tussenrand.

  • Het is toegestaan om één schot van 1,50 meter parallel met de busbaan te plaatsen.

  • Schotten worden niet als scheiding tussen twee eilandterrassen van verschillende uitbaters in een terrasvlak geplaatst, bloembakken zijn wel toegestaan.

  • Op het gevelterras zijn schotten haaks op de gevel toegestaan conform de beleidsregels.

Aangepaste regels Ramblas

Artikel 4Meubilair

  • 1.

    Het gewenste beeld voor de terrassen is in de basis hoogwaardig, harmonieus met de omgeving en transparant op een doorlopende openbare ruimte.

  • 2.

    Op terrassen zijn uitsluitend stoelen, banken, tafels, parasols, heaters, schotten, plantenbakken, één buffetkast, één menubord en afzetpaaltjes (inclusief touwen) toegestaan.

    Het plaatsen van afzetpaaltjes (inclusief touwen) is niet toegestaan.

  • 3.

    Tijdens evenementen of festiviteiten kan bij daarvoor geldende algemene regels of bij vergunning worden afgeweken van deze regels.

  • 4.

    Al het meubilair in de binnenstad moet qua kleur passen binnen de voorgeschreven kleurstelling. Uitzondering hierop vormen chroom of RVS en hout: dit mag uitsluitend worden toegepast op poten of frames van tafels en stoelen, op strips om tafels, op afzetpaaltjes en heaters.

  • g.

    Al het meubilair in de stad Groningen moet bij de dagelijkse sluiting van het horecabedrijf worden verwijderd uit de openbare ruimte. De burgemeester kan toestemmingverlenen voor opslag overnacht van tafels, stoelen, parasols en banken in de openbare ruimte in uitzonderlijke gevallen indien er geen mogelijkheden zijn voor inpandige opslag en de opslag in de openbare ruimte niet onredelijk belast. Dit is alleen mogelijk als het gehele terrasmeubilair de volgende dag voor 12:00 uur ook daadwerkelijk weer wordt uitgezet. Indien hier niet aan kan worden voldaan is een vrijstelling nietmogelijk.

    Het buitenpands opslaan van terrasmeubilair is voor voorgeschreven gebied toegestaan. Terrasmeubilair dient brandveilig, hufterproof en netjes rondom de parasolpalen te worden opgeslagen.

  • 6.

    Reclame-uitingen zijn niet toegestaan met uitzondering van de in deze beleidsregels genoemde uitzonderingen.

  • 7.

    Het terrasmeubilair dient te allen tijde binnen terrasgrenzen te blijven.

    Dit is het uitgangspunt, als na overleg met de gemeente een afwijking plaatsvindt wordt deze opgenomen in de terrasvergunning.

Artikel 5 Stoelen en banken

  • 1.

    De zitvlakken en rugleuningen, aan beide zijden van stoelen en banken, moeten uitgevoerd zijn in grof zichtbaar geweven of gevlochten materiaal of ranke houten latten. De toegapaste kleuren voldoen in de binnenstad aan de kleurenwaaier. De kleurschakering loopt van crème-wit naar zacht geel, naar donkergrijs, donkerbruin en zwart.

  • 2.

    Het karakter van de stoelen en banken dient in principe licht, luchtig en rank te zijn en er dient rekening te worden gehouden met het dagelijks opruimen van het terras. Lijnelementen, zoals poten en frames van stoelen en strips aan tafelranden moeten eveneens binnen de kleurstelling passen of deze moeten van chroom of RVS zijn.

Artikel 6 Tafels

  • 1.

    Lijnelementen, zoals poten en frames strips aan tafelranden moeten binnen de kleurstellingpassen of deze moeten van chroom of RVS zijn. Het karakter van de tafels dient in principe licht, luchtig en rank te zijn en er dient rekening te worden gehouden met het dagelijks opruimen van het terras.

  • 2.

    Uitzondering hierop zijn tafelbladen, waar prints en effen materialen zijn toegestaan.

    Naast gebruik van prints en effen materialen is natuurlijk hout ook toegestaan.

  • 3.

    Statafels zijn toegestaan.

    Statafels zijn alleen toegestaan in gevelterrassen.

Artikel 7 Parasols

Voor parasols zijn aangepaste regels opgesteld die zijn uitgelegd en verbeeld op pagina 10 en 11 van dit document.

  • 1.

    Parasols dienen effen van kleur te zijn en in de binnenstad te voldoen aan de kleurwaaier.

    Parasols dienen te worden uitgevoerd conform de regels op pagina 10 en 11.

  • 2.

    De burgemeester kan hiervan afwijken, gehoord de tripartiete commissie. De toestemming kan worden verleend indien er wordt aangesloten op bouwkundige elementen in de gevel of luifel.

  • 3.

    Reclame-uitingen zijn alleen toegestaan op de volant. De totale hoogte van de reclame mag maximaal 15cm zijn. Bij parasols zonder volant kan de reclame uiting van maximaal 15cm bovenop worden afgedrukt.

  • 4.

    Een parasol heeft één parasolstandaard.

  • 5.

    Indien gebruik wordt gemaakt van vaste putjes als parasolvoet dienen gemeentelijke aanwijzingen te worden gevolgd met betrekking tot de civieltechnische uitvoering.

    Parasols dienen in putten worden geplaatst. De indeling van de parasols dient in overleg met de gemeente te worden bepaald, de gemeente brengt de putten aan.

Artikel 8 Overig meubilair

  • 1.

    Menuborden zijn klapborden of lessenaars op een voet. De dubbele klapborden zijn maximaal 70cm breed 100cm hoog en mogen maximaal 10% branche gebonden reclame bevatten. Op menuborden mag verder uitsluitend eigen waar worden vermeld.

  • 2.

    De hoogte van de plantenbakken is maximaal 1m en de hoogte van het geheel met planten is maximaal 1,5m gemeten vanaf maaiveld.

  • 3.

    Schotten zijn bij voorkeur 1 tot 1,2m hoog, maximaal 1,5m. Schotten zijn hoogwaardig uitgevoerd in duurzame materialen en detaillering. Boven de 80 cm (maximaal 1m) is het schot uitgevoerd in transparant materiaal, uitgevoerd in glas of polyethyleen glas.

    Voor de schotten zijn aangepaste regels opgesteld die zijn uitgelegd en verbeeld op pagina 10 en 11 van dit document.

  • 4.

    In het geval van gevelterrassen mogen schotten alleen in haakse richting ten opzichte van de gevels en over de diepte van het terras worden geplaatst.

  • 5.

    In het geval van eilandterrassen dienen deze eveneens in haakse richting ten opzichte van de gevel geplaatst te worden. Indien er om specifieke redenen toch meer zijden of hoeken afgebakend dienen te worden, gebeurt dat in overleg met, en met vrijstelling van de gemeente en bij voorkeur door middel van bloembakken.

    Voor de schotten zijn aangepaste regels opgesteld die zijn uitgelegd en verbeeld op pagina 10 en 11 van dit document.

  • 6.

    Heaters en pallet kachels zijn toegestaan

    In de huidige beleidsregels is het voorgaande opgenomen. Middels de onderhavige aanvullingen verandert dat niet. Wel dient opgemerkt te worden dat het college van B&W via een brief aan de gemeenteraad (19 juli 2023) kenbaar heeft gemaakt in te willen zetten op duurzame vormen van terrasverwarming en andere vormen op termijn te verbieden. Voor daadwerkelijke maatregelen zijn subsidieregelingen beschikbaar voor ondernemers. Voor de volledige uitleg wordt verwezen naar de brief van 19 juli jl. met titel “Aanpak terrasverwarming” en nummer 109575-2023.

  • 7.

    Buffetkasten zijn maximaal 200cm x 80cm x 120cm (lxbxh).

18. Overgangsregeling 2021

  • 1.

    Ondernemers die op 1 januari 2020 met toestemming van deze of een voorgaande gemeente een terras exploiteren:

    • a.

      mogen in de voormalige gemeenten Ten Boer en Haren van deze beleidsregel afwijkend meubilair, dat zij op 1 januari 2021 al rechtmatig in gebruik hadden, nog gedurende 5 jaren uitzetten.

    • b.

      ontvangen indien nodig een terrasvergunning zonder legesverplichting.

  • 2.

    Het voorgaande lid is niet van toepassing op terrassen waarvoor de paragraaf Beeldkwaliteitsplan toekomstig gebruik en inrichting terrassen Grote Markt geldt.

19. Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op 1 januari 2021.

20. Citeertitel

De beleidsregels worden aangehaald als: “Beleidsregels horecaterrassen gemeente Groningen 2021”.

Ondertekening

Aldus besloten in de college vergadering van 15 december 2020,

De burgemeester van Groningen,

Als burgemeester en als voorzitter van het college,

Koen Schuiling

de gemeente secretaris,

Christien Bronda