Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels omtrent Richtlijnen vrijwilligerswerk ondersteund door de provincie (Corporate volunteering)

Geldend van 24-02-2018 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2018

Intitulé

Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels omtrent Richtlijnen vrijwilligerswerk ondersteund door de provincie (Corporate volunteering)

BUITENGEWOON VERLOF VOOR VRIJWILLIGERSWERK OP HET GEBIED VAN ZORG

Artikel 1 Definities

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    medewerker: de ambtenaar bedoeld in artikel 1.1 van de CAP 2018

  • b.

    vrijwilligerswerk: het door de medewerker zonder vergoeding (onkostenvergoeding uitgezonderd) in zijn of haar vrije tijd verrichten van een activiteit als bedoeld in artikel 2, lid 1 van deze richtlijnen.

Artikel 2 Buitengewoon verlof

  • 1.

    Aan een medewerker kan, tenzij de belangen van de dienst zich hiertegen verzetten, met toepassing van artikel 5.12 CAP 2018, buitengewoon verlof van korte duur met behoud van bezoldiging worden verleend voor het verrichten van een activiteit in georganiseerd verband op het gebied van zorg, bijvoorbeeld ten behoeve van jeugd, jongeren, gehandicapten of ouderen.

  • 2.

    Het buitengewoon verlof bedraagt voor de in dit artikel bedoelde gevallen ten hoogste tien dagen, met dien verstande dat per kalenderjaar in totaal niet meer dat tien dagen kunnen worden toegekend.

Artikel 3 Aanvraag om buitengewoon verlof

Een aanvraag om buitengewoon verlof moet binnen een redelijke termijn voordat het buitengewoon verlof een aanvang neemt, door de medewerker worden ingediend. In deze aanvraag dient de medewerker onder meer aan te geven aan welke activiteit in georganiseerd verband de medewerker gaat deelnemen, welke organisatie of instelling de activiteit organiseert alsmede de data waarop de activiteit plaatsvindt.

RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN PROVINCIALE MIDDELEN VOOR VRIJWILLIGERSWERK

Onder gebruik van faciliteiten wordt verstaan het beschikbaar stellen van provinciale middelen aan medewerkers die vrijwilligerswerk verrichten. Het gaat hierbij om een groot scala aan mogelijkheden. Van het maken van een kopietje, het gebruik maken van een provinciale laptop of beamer en het telefoneren overdag in de tijd van de baas tot het gebruik maken van provinciale vergaderaccommodatie etcetera. Ook het werken met verschoven/aangepaste werktijden valt hieronder.

De provincie vindt het belangrijk dat medewerkers vrij kunnen kiezen voor het vrijwilligerswerk dat hun belangstelling heeft. Medewerkers kunnen gebruik maken van provinciale middelen zonder dat vooraf inhoudelijke eisen worden gesteld aan het vrijwilligerswerk dat ze verrichten. Als voorwaarde wordt wel gesteld dat het gebruik van provinciale middelen zich afspeelt binnen de grenzen die door de provincie aan integriteit voor ambtenaren zijn gesteld.

Dat vraagt dus dat een medewerker aanvoelt welk gebruik redelijk is. Zo hoort bijvoorbeeld het maken van een aantal kopieën/afdrukken voor een vergadering tot de mogelijkheden maar het maken van bijvoorbeeld 10.000 kopieën gaat duidelijk te ver.

Het gebruik van provinciale middelen en faciliteiten voor vrijwilligerswerk mag de normale werkprocessen in de provincie niet verstoren. Medewerkers dienen dan ook verstandig om te gaan met de geboden mogelijkheden. Vooraf dient een medewerker aan het afdelingshoofd te melden dat hij/zij faciliteiten van de provincie wil gebruiken voor vrijwilligerswerk. Daarnaast registreert een medewerker, in eerste instantie voor zichzelf, welk gebruik hij/zij maakt van de provinciale middelen. Eenmaal per jaar dient de medewerker het gebruik te melden aan het afdelingshoofd

TOELICHTING

ALGEMEEN

In het beleidsplan “Werken aan sociale duurzaamheid” welzijn en zorg 2002-2004 gaf de provincie aan vrijwilligerswerk belangrijk te vinden voor het functioneren van de maatschappij. In dit beleidsplan worden werkgevers gestimuleerd hun medewerkers actief te ondersteunen bij het verrichten van vrijwilligerswerk. Ook de provincie, als werkgever, vindt het belangrijk zijn medewerkers te stimuleren tot het doen van vrijwilligerswerk en biedt hiervoor een aantal faciliteiten, te weten:

  • -

    inzet van tijd van werknemers van de provincie voor vrijwilligerswerk op het gebied van het breed op te vatten begrip zorg;

  • -

    gebruik van provinciale faciliteiten door medewerkers voor vrijwilligerswerk in het algemeen

Daartoe zijn de richtlijnen buitengewoon verlof voor jeugd- en jongerenwerk uitgebreid tot de richtlijnen vrijwilligerswerk ondersteund door de provincie (corporate volunteering).

  

ARTIKELSGEWIJS

 

Artikel 2

Er is voor vrijwilligerswerk in de sfeer van zorg gekozen omdat daar door de provincie beleidsmatig veel aandacht voor is en met name omdat in de dagelijkse praktijk blijkt dat binnen de zorg veel behoefte is aan vrijwilligers. Zorggerelateerde vrijwilligersactiviteiten in georganiseerd verband zijn, naast de vrijwilligersactiviteiten ten behoeve van jeugd en jongeren, vrijwilligersactiviteiten ten behoeve van gehandicapten of ouderen zoals:

  • -

    het in georganiseerd verband bezoeken van eenzame ouderen en gehandicapten;

  • -

    het in georganiseerd verband helpen met klussen voor ouderen en gehandicapten;

  • -

    het ontlasten van personeel in zorginstellingen door bijvoorbeeld helpen bij het eten geven aan bejaarden/gehandicapten;

  • -

    het in georganiseerd verband wandelen met bejaarden/gehandicapten;

  • -

    het in georganiseerd verband verrichten van vrijwilligerswerk in asielzoekerscentra.

Noodzakelijke zorg in verband met ziekte van naasten valt buiten dit bestek. Daarvoor gelden andere rechtspositionele mogelijkheden. Ook zien deze richtlijnen niet op het verrichten van privé-activiteiten met of voor gezins- en/of andere familieleden

  

Artikel 3. Aanvragen buitengewoon verlof

Buitengewoon verlof moet door de werknemer ruim vooraf gemotiveerd worden aangevraagd bij het afdelingshoofd. Het afdelingshoofd beslist over toekenning van dit verlof. Daarbij zijn de volgende twee criteria van toepassing:

  • -

    past de aanvraag binnen het brede begrip zorg;

  • -

    past de aanvraag binnen de belangen van de dienst.

Als een werknemer buiten het brede begrip zorg verricht kan de werknemer, mocht dit nodig zijn, gebruik maken van de bestaande mogelijkheid om onbetaald verlof op te nemen.