Regeling vervallen per 01-06-2015

Regeling uitruil eindejaarsuitkering en vakantieuitkering tegen een onbelaste tegemoetkoming woon- werkverkeer

Geldend van 08-07-2009 t/m 31-05-2015 met terugwerkende kracht vanaf 01-12-2008

Intitulé

Regeling uitruil eindejaarsuitkering en vakantieuitkering tegen een onbelaste tegemoetkoming woon- werkverkeer

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente HaarenBesluiten:gelet op artikel 4a:3 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR);gelet op de Wet op de Loonbelasting;gelet op een positief advies van de Ondernemingsraad d.d. 23 april 2009en gelet op de akkoordverklaring van de Belastingdienst Den Boschtot vaststelling van de navolgendeREGELING UITRUIL EINDEJAARSUITKERING EN VAKANTIETOELAGE TEGEN EEN ONBELASTE TEGEMOETKOMING WOON-WERKVERKEER

Artikel 1 Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:- werknemer: de ambtenaar op wie de CAR/UWO van toepassing is- huisadres: het adres waar de werknemer daadwerkelijk woonachtig is;- plaats van tewerkstelling: het gebouw, gebouwencomplex of terrein waarop de werknemer voor de normale uitoefening van zijn functie is aangewezen.

Artikel 2 Onbelaste tegemoetkoming reiskosten woon-werkverkeer

Werknemers in dienst van de gemeente Haaren kunnen aanspraak maken op een onbelaste tegemoetkoming in de kosten voor het regelmatig reizen tussen het huisadres en de plaats van tewerkstelling. Deze aanspraak is alleen mogelijk als de werknemer gebruik maakt van uitruil van de bronnen, zoals deze genoemd zijn in artikel 4a:3 van de CAR/UWO.

Artikel 3 Mogelijke bronnen voor uitruil

· (een deel van) de bruto eindejaarsuitkering;· (een deel van) de bruto vakantietoelage.

Artikel 4 Nieuw Artikel

De werknemer moet op de volgende momenten kenbaar maken dat hij/zij gebruik wenst te maken van de regeling.

Bruto-eindejaarsuitkering

Vóór 1 december van het desbetreffende kalenderjaar

Bruto-vakantietoelage

Vóór 1 mei van het desbetreffende kalenderjaar

 

Artikel 5 Reisafstand

Voor de bepaling van de enkele reisafstand geldt de werkelijke afstand tussen het huisadres en de plaats van tewerkstelling. Berekend aan de hand van de ANWB routeplanner via de gebruikelijke route, waarbij de totale retourafstand rekenkundig wordt afgerond.

Artikel 6 Bepaling onbelaste tegemoetkoming bij gebruikmaking van eigen vervoermiddel.

Voor de bepaling van de onbelaste tegemoetkoming wordt, bij een fulltime dienstverband, uitgegaan van de volgende factoren:

  • a.

    aantal reguliere werkdagen per jaar bij een fulltime dienstverband: 260 dagen;

  • b.

    gemiddeld aantal werkdagen in verband met kortstondige afwezigheid (vakantie, verlof en ziekte): 54 dagen;

  • c.

    de reisafstand is gemaximeerd op 75 kilometer enkele reis.

De toegestane onbelaste tegemoetkoming bedaagt op jaarbasis (260-54=206 dagen) x totale reisafstand x € 0,19 (norm per 1 januari 2008).Bij het berekenen van de onbelaste tegemoetkoming per maand, wordt het aantal dagen gedeeld door 12.In de volgende situaties moet de 206 dagen naar evenredigheid worden toegepast:- de medewerker werkt op minder dan vijf dagen week;- de dienstbetrekking begint of eindigt in de loop van het kalenderjaar;- de reisafstand wijzigt door bijvoorbeeld een overplaatsing of verhuizing.

Artikel 7 Maximering van de vergoeding

De maximale uitruil voor onbelaste tegemoetkoming is gelijk aan of lager dan het totaal van de opgebouwde bronnen in het kalenderjaar.

Artikel 8 Afwezigheid

- In de berekening van het gemiddelde aantal werkdagen is rekening gehouden met kortstondige afwezigheid. Van kortstondige afwezigheid is sprake als een afwezigheid van maximaal zes aaneensluitende weken in redelijkheid is te verwachten. Bij deze afwezigheid wordt de onbelaste tegemoetkoming doorbetaald.- Op het moment dat langdurige afwezigheid in redelijkheid is te voorzien, wordt de reiskosten- tegemoetkoming van de lopende en de eerstvolgende kalendermaand nog onbelast vastgesteld volgens bovengenoemde systematiek. Daarna wordt een onbelaste tegemoetkoming vastgesteld met ingang van de eerste dag van de maand volgend op de maand, waarop de ambtenaar weer aanwezig is.

Artikel 9 Voorziening

Het college is bevoegd in gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet een voorziening te treffen.

Artikel 10 Gevolgen voor werknemersverzekeringen

Het uitruilen van de (gedeeltelijke) eindejaarsuitkering en/of vakantietoelage voor een onbelaste tegemoetkoming heeft gevolgen voor het inkomen van de medewerker. Er worden minder WAO- en WW-rechten opgebouwd over het gedeelte dat wordt uitgeruild. De oorspronkelijke bruto-uitkering blijft echter van kracht als berekeningsgrondslag voor de pensioenopbouw.Aanpassing van het pensioengevend inkomen is gelet op het besluit van de staatssecretaris van 8 september 2008, nr. CPP2008/1727M, niet langer aan de orde omdat de regeling voldoet aan de gestelde voorwaarden:- het betreft een schriftelijk vastgelegde regeling die openstaat voor tenminste 75 % van de medewerkers;- de verlaging van het fiscale loon is tijdelijk en de medewerker kan zijn keuze jaarlijks herzien;- het verschil tussen het pensioengevend loon voor en na toepassing van deze regeling bedraagt minder dan 30%;

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 december 2008

Artikel 12

Deze regeling is van kracht als en voor zover het op grond van wetgeving, jurisprudentie of beleidsregel van de Staatssecretaris van Financiën mogelijk is de eindejaarsuitkering en vakantietoelage uit te ruilen tegen een onbelaste tegemoetkoming reiskosten woon-werkverkeer.

Artikel 13

Deze regeling wordt aangehaald als: “Regeling uitruil eindejaarsuitkering en vakantietoelage tegen een onbelaste tegemoetkoming woon-werkverkeer”.