Regeling vervallen per 31-12-2007

Toetsingsregels "Kamperen bij de boer" (art. 8, lid 2a van de Wet op de Openluchtrecreatie)

Geldend van 10-01-2002 t/m 30-12-2007

Intitulé

Toetsingsregels "Kamperen bij de boer" (art. 8, lid 2a van de Wet op de Openluchtrecreatie)

Artikel 1

Toetsingsregels 'Kamperen bij de Boer' (artikel 8 lid 2a van de Wet op de Openluchtrecreatie)

InleidingDoor ons college wordt steeds voor de duur van drie jaar een ontheffing verleend van de verbodsbepaling tot het houden van een kampeerterrein voor ten hoogste 10 (met tijdelijke verhoging tot 15) kampeermiddelen (artikel 8 lid 2a van de Wet op de Openluchtrecreatie). Hierbij werd door ons slechts gekeken of verzoeker een agrarische bedrijfsbestemming had, en dus niet of er sprake was van een actief agrarisch bedrijf van enige omvang terplekke.

In navolging van onze raadscommissie Ruimtelijke Ordening en Welzijn c.a. beschouwen wij het 'kamperen bij de boer (een mini-camping)' als een vorm van plattelandsvernieuwing, die het mogelijk maakt agrariërs een bepaalde vorm van neveninkomsten te bieden. Dit impliceert dat het agrarisch bedrijf terplekke een hoofdinkomen zal moeten genereren. Door de dynamische ontwikkelingen in de agrarische sector, komen er steeds meer niet-volwaardige agrarische bedrijven of stopt men geheel met het agrarisch bedrijf, zonder dat hierbij direct de bestemming wordt gewijzigd.Terplekke zou er dan sprake zijn van oneigenlijk 'kamperen bij de boer'; er is immers geen boer meer aanwezig.

Nge-toets voor agrarische volwaardigheidHet is hierom dat wij een agrarische volwaardigheidstoets willen koppelen aan het verlenen van een ontheffing ten behoeve van het kamperen bij de boer (artikel 8 lid 2a van de Wet op de Openluchtrecreatie). Dit in de vorm van een Nge-toets van de geldende milieuvergunning van het bedrijf en de in gebruik zijnde productiegronden (zie hierna). Nge staat voor 'Nederlandse grootte eenheid' en is een eenheid om de omvang van agrarische bedrijven uit te drukken. Nge's worden berekend aan de hand van het aantal dieren per soort en het oppervlak aan bepaalde gewassen dat op een bedrijf aanwezig is. Voor elke dier- en gewassoort geldt een gestandaardiseerde waarde, berekend door de opbrengsten met bepaalde bijbehorende specifieke kosten te verminderen. Het Nge-stelsel is een algemeen aanvaard systeem binnen de agrarische sector.

In artikel 11 lid 2 van de Wet op de Openluchtrecreatie is aangegeven dat wij bevoegd zijn beperkingen of voorschriften te stellen aan te verlenen ontheffingen.

Agrarische volwaardigheidIn het algemeen wordt een bedrijf van 50 Nge of meer als 'volwaardig' beschouwd. Van deze bedrijven is de continuïteit in principe gewaarborgd. Dit betekent niet dat een bedrijf met een omvang van minder dan 50 Nge niet kan functioneren. Een agrariër kan hier mogelijk voldoende inkomen uit verwerven. Op termijn heeft een dergelijk bedrijf echter onvoldoende middelen om te kunnen investeren - en daarmee zijn toekomst veilig te stellen. Tussen 35 en 50 Nge hebben bedrijven nog redelijke mogelijkheden om door te groeien. Is de omvang minder dan 35 Nge, dan is er duidelijk sprake van nevenactiviteiten, en wordt het hoofdinkomen klaarblijkelijk niet uit het ter plaatse aanwezige agrarische bedrijf gehaald. Bij minder dan 9 NGE is er slechts sprake van hobbymatige agrarische activiteiten. 35 Nge is derhalve een duidelijke ondergrens voor het toestaan van nieuwe mini-campings. Zoals aangegeven worden de Nge's herleid uit milieuvergunningen en de in gebruik zijnde productiegronden.

OvergangsregelingDaar ondernemers veelal hebben geïnvesteerd in hun bestaande mini-camping willen wij voor deze ondernemers (eigenaren van het bedrijf en/of geregistreerd partner hiervan) een persoonsgebonden overgangsregeling toepassen. Voor deze 'agrariërs', zoals deze hierna zijn opgenomen in de inventarisatie, geldt een absolute ondergrens van 9 Nge. Voor nieuwe mini-campings zal (na verlening van de ontheffing) een ondergrens van 35 Nge blijven gelden. Een ontheffing van de Wet op de Openluchtrecreatie wordt door de gemeente Haaren voor een periode van drie jaar verleend. Indien een agrarisch bedrijf tijdens de periode van de ontheffing voor een nieuwe mini-camping onder de grens van 35 Nge komt, zal deze ontheffing intact blijven; de gemeente Haaren beschouwt deze tijdelijke ontheffing als een verworven tijdelijk recht.

Indien (op eigen verzoek) een agrarische bedrijfsbestemming tijdens de periode van de ontheffing voor de mini-camping wordt gewijzigd in een andere bestemming, vervalt hiermee de ontheffing voor de minicamping. De mini-camping is dan immers niet meer in overeenstemming met het bestemmingsplan. Ook de verleende ontheffing in het kader van de Wet op de Openluchtrecreatie voldoet dan niet meer aan de toetsingscriteria; er wordt namelijk ondermeer in de WOR gesteld dat het bestemmingsplan zich niet mag verzetten tegen de mini-camping. Minicampings zijn bestemmingsplantechnisch alleen toegestaan bij agrarische bouwblokken (tenzij het terplekke geldende bestemmingsplan zich hier dus expliciet tegen verzet). Dit is natuurlijk ook logisch want de term mini-camping is een synoniem voor 'kamperen bij de boer', hetgeen overigens zeker niet verward moet worden met de term 'kampeerboerderij'. Dit laatste heeft immers niets meer te maken met een agrarisch bedrijf en behoeft een specifieke verblijfsrecreatieve bestemming.

InventarisatieZoals gezegd, wordt door ons college steeds voor de duur van drie jaar een ontheffing verleend van de verbodsbepaling tot het houden van een kampeerterrein voor ten hoogste 10 (met tijdelijke verhoging tot 15) kampeermiddelen (artikel 8 lid 2a van de Wet op de Openluchtrecreatie). Op dit moment zijn t/m 2003 de volgende ontheffingen verleend:

  • 1.

    H.A.M. Brekelmans, 't Hoog 10 te Helvoirt, 61 Nge's;

  • 2.

    C. van Rijswijk, Biezenmortelsestraat 8 te Biezenmortel, 36 Nge's;

  • 3.

    P.J.C. Schuurmans, De Gijzel 42 te Helvoirt, 58 Nge's;

  • 4.

    R. van de Wouw, De Runsvoort 2 te Helvoirt, 35 Nge's;

  • 5.

    W.C.J. van Hal, Oude Bosschebaan 35 te Helvoirt, 14 Nge's;

  • 6.

    C. Denissen, Oude Bosschebaan 14 te Biezenmortel, 40 Nge's;

  • 7.

    J. Kuijpers, Oude Bosschebaan 23 te Biezenmortel, 65 Nge's;

  • 8.

    J. van Herk, Roonsestraat 20 te Haaren, 103 Nge's;

  • 9.

    T. van Emden, Blazeveldweg 10 te Haaren.

In dit geval betreft het een ontheffing voor maximaal 5 kampeermiddelen tegelijkertijd. Ten aanzien van het kampeerterrein terplekke is het overgangsrecht van het bestemmingsplan "De Noenes 1987" van toepassing. Het betreft de enige ontheffing voor een niet-agrarische bestemming en dus de enige ontheffing waarbij er geen sprake is van 'kamperen bij de boer'. Er is hier sprake van een object-gebonden overgangsrechtelijke situatie in het kader van het bestemmingsplan.(De weergegeven Nge's betreffen hier louter de veestapel. De productiegronden zijn hier niet in meegenomen, daar eenieder reeds aan minimaal 9 Nge komt)

BesluitGelet op het bepaalde in artikel 11 lid 2 van de Wet op de Openluchtrecreatie besluiten wij aanvragen voor nieuw te verlenen ontheffingen van artikel 8 lid 2a van de Wet op de Openluchtrecreatie, te blijven koppelen aan een agrarische bedrijfsbestemming (waarbij het terplekke geldende bestemmingsplan zich hier niet expliciet tegen mag verzetten). Hierbij wordt ter nadere toetsing voor nieuwe mini-campings een ondergrens van 35 Nge gehanteerd, daar er immers dan pas sprake is van een agrarisch bedrijf terplekke dat (nog) naar volwaardigheid uit zou kunnen groeien. De Nge-toets vindt plaats op basis van de geldende milieuvergunning en de in gebruik zijnde productiegronden terplekke.

Van deze ondergrens van 35 Nge zijn uitgesloten aanvragen van de personen zoals hiervoor genoemd onder 1 t/m 9 alsmede hun geregistreerde partners en/of mede-eigenaren van het terplekke aanwezige agrarisch bedrijf. Voor de personen genoemd onder 1 t/m 8 geldt een ondergrens van 9 Nge. Voor de persoon genoemd onder 9 geldt geen Nge-toets. Voorwaarde voor het verlenen van de ontheffing is dat de persoon op het aangegeven perceel woonachtig is.

Haaren, 5 februari 2002

Burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren.secretaris/directeur burgemeester

R.L. Bussenius. F.H.G.M. Ronnesloco