Regeling vervallen per 01-04-2018

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Heemskerk houdende regels omtrent elektronische kennisgeving Verordening elektronische kennisgeving Heemskerk 2016

Geldend van 01-03-2016 t/m 31-03-2018

Intitulé

Verordening elektronische kennisgeving Heemskerk 2016

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • -

    gemeentebestuur: burgemeester of college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heemskerk;

  • -

    elektronische gemeenteblad: gemeenteblad dat elektronisch wordt uitgegeven en dat voldoet aan de hiervoor geldende regelgeving op grond van het Besluit bekenmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden.

Artikel 2 Elektronisch gemeenteblad

  • 1. De gemeente Heemskerk geeft een gemeenteblad uit. Het gemeenteblad wordt elektronische uitgegeven en is te vinden op www.heemskerk.nl.

  • 2. Het elektronisch gemeenteblad verschijnt telkens wanneer daartoe aanleiding bestaat.

Artikel 3 Elektronische kennisgeving gemeentebestuur

  • 1. Het is mogelijk berichten van het gemeentebestuur die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht, uitsluitend elektronisch te verzenden, tenzij een wettelijk voorschrift zich daartegen verzet. De verzending geschiedt door plaatsing in het elektronisch gemeenteblad.

  • 2. Onder berichten worden in elk geval verstaan kennisgevingen van ontwerpbesluiten, besluiten, aanvragen en meldingen.

Artikel 3a Elektronische kennisgeving Gr. Omgevingsdienst IJmond

  • 1. Het is mogelijk berichten van het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst IJmond die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht, uitsluitend elektronisch te verzenden, tenzij een wettelijk voorschrift zich daartegen verzet. De verzending geschiedt door plaatsing in het elektronisch gemeenschappelijk regelingenblad Omgevingsdienst IJmond.

  • 2. Onder berichten worden in elk geval verstaan kennisgevingen van ontwerpbesluiten, besluiten, aanvragen, ontheffingen en meldingen.

  • 3. Het gemeenschappelijke regelingenblad Omgevingsdienst IJmond is te vinden op het internetadres: https://officielebekendmakingen.nl/

Artikel 4 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 maart 2016.

Artikel 5 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening elektronische kennisgeving Heemskerk 2016.

Artikel 6 Intrekking

De Verordening elektronische kennisgeving Heemskerk 2014 wordt ingetrokken.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Heemskerk in zijn openbare vergadering van  25 februari 2016
de raad voornoemd,
griffier voorzitter

Toelichting Verordening elektronische kennisgeving Heemskerk 2016

Algemene toelichting

Met ingang van 1 januari 2014 zijn alle gemeenten verplicht om hun algemeen verbindende voorschriften in een elektronisch gemeenteblad te publiceren. Deze verplichting geldt alleen voor algemeen verbindende voorschriften, zoals verordeningen, nadere regels, bestemmingsplannen etc.

 

Met het vaststellen van de Verordening elektronische kennisgeving Heemskerk 2014 is de gemeente Heemskerk overgegaan tot elektronische bekendmaking en kennisgeving van alle typen besluiten, alsmede aanvragen en andere documenten. Te denken valt aan:

  • -

    overige besluiten van algemene strekking, zoals beleid(sregels), aanwijzingsbesluiten, mandaatbesluiten etc.;

  • -

    de kennisgeving van de aanvraag van een bouwvergunning;

  • -

    de kennisgeving van (de zakelijke inhoud van) een ontwerpbesluit (bijvoorbeeld een ontwerp bestemmingsplan of vergunning);

  • -

    een besluit gericht tot een of meer belanghebbenden (bijvoorbeeld een Wabo-beschikking; en

  • -

    allerlei mededelingen (besluiten, openingstijden gemeentehuis, tijden waarop huisvuil wordt opgehaald) zonder dat hiertoe een wettelijke verplichting bestaat.

Het elektronische gemeenteblad wordt uitgegeven op de gemeentelijke website en is te raadplegen via www.heemskerk.nl.

 

Aanleiding tot vaststelling van de Verordening elektronische kennisgeving Heemskerk 2016 is het besluit van het algemeen bestuur van Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst IJmond om over te gaan tot eveneens het elektronische bekendmaking en kennisgeven van alle typen besluiten, zoals kennisgevingen van ontwerpbesluiten, besluiten, aanvragen, ontheffingen en meldingen in het elektronisch gemeenschappelijk regelingenblad Omgevingsdienst IJmond.

 

Vanuit het uitgangspunt dat alle typen besluiten, alsmede aanvragen en andere documenten, elektronisch worden bekendgemaakt en kennisgegeven, bevat deze verordening een algemene uitzonderingsbepaling voor gevallen waarin wettelijk een andere bekendmakingsmethode is voorgeschreven. Dat is bijvoorbeeld het geval bij toepassing van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure; dan is artikel 3:12 van de Awb van toepassing. Daar wordt de materiële eis gesteld van ‘een geschikte wijze van kennisgeving’. Deze eis houdt in dat in elk geval moet worden voldaan aan de voorwaarde dat de kennisgeving daadwerkelijk al diegenen kan bereiken die naar verwachting bedenkingen kunnen hebben tegen het ontwerpbesluit.

Indien in een wettelijke bepaling slechts kennisgeving in een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad imperatief is voorgeschreven, dan dient de kennisgeving in elk geval daarin te geschieden. Publicatie in het elektronisch gemeenteblad is dan een niet verboden, aanvullende (en aanbevelenswaardige) wijze van kennisgeven. Een voorbeeld hiervan is artikel 1.9 van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (maatwerkvoorschriften).

 

Aanvullende dan wel afwijkende publicatieverplichtingen blijven daarom ongewijzigd van toepassing. Voorbeelden van andere wettelijke bepalingen die zich verzetten tegen uitsluitend publicatie in het elektronisch gemeenteblad zijn:

  • -

    artikel 78 van de Onteigeningswet;

  • -

    artikel 7 van de Wet voorkeursrecht gemeenten;

  • -

    de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (zie onder meer artikel 3.12); en

  • -

    de Wet ruimtelijke ordening, zie onder meer artikel 3.8, eerste en derde lid).

     

Uitgangspunt is dat algemeen verbindende voorschriften, andere besluiten van algemene strekking en beleidsregels in hun geheel worden opgenomen in het gemeenteblad, zodat afzonderlijke terinzagelegging achterwege kan blijven. Voor zeer omvangrijke besluiten wordt een uitzondering gemaakt, zoals voor bestemmingsplannen. Deze kunnen via de gemeentelijke website worden geraadpleegd en worden daarnaast in een landelijke databank opgenomen. En in bijzondere gevallen, zoals bijvoorbeeld noodverordeningen, kan voor een afwijkende wijze van bekendmaking gekozen worden.