Bomenkaart Heemstede 2016

Geldend van 13-04-2016 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 29-03-2016

Intitulé

Bomenkaart Heemstede 2016

ONDERWERP

Vaststelling Bomenkaart Heemstede 2016

SAMENVATTING

Voorgesteld wordt de Bomenkaart Heemstede 2016 vast te stellen. Alleen voor bomen die zijn opgenomen op deze kaart is een vergunning voor het kappen of ingrijpend snoeien nodig. Op de Bomenkaart staan de bomen en boomzones die zó belangrijk zijn voor het groene karakter van Heemstede, dat ze een beschermde status hebben.

De Bomenkaart uit 2015 is geactualiseerd. Op de nieuwe Bomenkaart staan 220 bomen in bezit van particulieren en 18 particuliere boomzones. Ook zijn 246 waardevolle gemeentelijke bomen toegevoegd.

BESLUIT B&W

1. De Bomenkaart Heemstede 2016 vast te stellen, onder intrekking van de Bomenkaart Heemstede 2015;

2. Dit besluit ter kennisname te brengen van de Commissie Ruimte (C-stuk).

INLEIDING

Op 29 januari 2015 heeft de Raad ingestemd met de wijzigingsverordening van de Algemene Plaatselijke Verordening. Sinds 1 april 2015 is er geen vergunning meer nodig voor het kappen of ingrijpend snoeien van bomen, tenzij het gaat om bomen die zijn opgenomen op de gemeentelijke Bomenkaart. Op deze Bomenkaart staan de bomen en boomzones die zó belangrijk zijn voor het groene karakter van Heemstede, dat ze een beschermde status hebben.

De Bomenkaart is een topografische kaart met bijbehorend register. De kaart en het register zijn als bijlage toegevoegd.

Vooruitlopend op de wijziging van het kapbeleid in de APV is in de zomer van 2011 de concept Bomenkaart in inspraak geweest. Alle eigenaren van een beeldbepalende boom en alle bewoners in een boomzone hebben de mogelijkheid gehad hun zienswijzen en een bezwaar in te dienen. Het college heeft op 8 november 2011 de Bomenkaart vastgesteld.

Omdat de wijziging van het kapbeleid in december 2011 niet door de gemeenteraad werd vastgesteld, was de juridische basis van de Bomenkaart weggevallen en heeft het college op 24 april 2012 de vaststelling ingetrokken.

Na het raadbesluit van 29 januari 2015 is de Bomenkaart uit 2011 geactualiseerd en zijn alle eigenaren wederom geïnformeerd. Op 31 maart 2015 heeft het college de Bomenkaart vastgesteld. Hier stonden alleen particuliere bomen op. Er is toegezegd dat de meest waardevolle gemeentelijke bomen nog zouden worden toegevoegd.

De plaatsing van een boom op de Bomenkaart is een combinatie van één of meer van de volgende redenen:

  • -

    de beeldbepalende waarde (*)

  • -

    de natuur- en milieuwaarde;

  • -

    de landschappelijke waarde;

  • -

    de waarde voor stads- en dorpsschoon;

  • -

    de cultuurhistorische waarde;

  • -

    de waarde voor recreatie en leefbaarheid.

    Voorwaarde voor plaatsing op de Bomenkaart is dat de boom gezond is en verwacht mag worden dat deze nog vele jaren kan blijven staan zonder een gevaar voor de omgeving te vormen of onacceptabele overlast te veroorzaken.

     

    (*) De criteria (niet cumulatief) die gebruikt zijn om een boom als beeldbepalend aan te merken zijn:

  • -

    de omvang en leeftijd van de boom (minimaal 50 jaar oud);

  • -

    de boom is belangrijk voor het ruimtelijke beeld;

  • -

    het kappen heeft een grote impact op de directe leefomgeving;

  • -

    de relatie tussen de boom en de directe omgeving. Indien er in de directe omgeving geen/ nauwelijks vergelijkbare bomen aanwezig zijn, is dit een reden om de boom als beeldbepalend aan te merken.

  • -

    een specifieke boomsoort of boomvorm.

    De Bomenkaart heeft permanent aandacht. Wijzigingen worden uiteraard bijgehouden. In die zin wordt de kaart continu geactualiseerd. De Bomenkaart heeft echter pas een formele status als deze is vastgesteld door het college. Dit wordt ongeveer eens in de vier jaar gedaan, maar indien nodig (in geval van veel wijzigingen) vaker. Het is wenselijk nu een geactualiseerde Bomenkaart vast te stellen omdat gemeentelijke bomen zijn toegevoegd.

      

    MOTIVERING

    De Bomenkaart is geactualiseerd

    Op de ‘oude’ Bomenkaart uit 2015 stonden 220 bomen en 19 particuliere boomzones. Inmiddels zijn enkele bomen dood gegaan en verwijderd. Enkele nieuwe bomen  zijn toegevoegd. Op de geactualiseerde Bomenkaart staan 220 bomen in bezit van particulieren en 18 particuliere boomzones.

     

    Wijzigingen ten opzichte van de Bomenkaart van 31 maart 2015:

    - Nieuw: Er zijn veertien particuliere bomen toegevoegd. Deze waren wel gesignaleerd bij de eerdere inventarisatie maar abusievelijk niet op de kaart geplaatst.

    - Verwijderd: Er zijn tien particuliere bomen verwijderd; drie kastanjes, twee beuken, twee eiken, twee trompetbomen en één linde. Deze bomen waren dood, ernstig ziek of zeer zwaar beschadigd door de storm van juli 2015.

    - Administratieve wijzigingen: Er zijn zes bomen van de lijst verwijderd en twee bomen toegevoegd. Twee bomen waren onderdeel van een boomzone, twee bomen stonden dubbel in het register, twee bomen zijn verwijderd na zienswijze/bezwaar. De twee bomen die zijn toegevoegd stonden wel op de kaart, maar niet op de lijst.

    - Er is één boomzone verwijderd. Deze bestond uit een rij kastanjes. Deze bomen zijn inmiddels dusdanig slecht dat ze binnenkort verwijderd worden. De eventueel resterende bomen hebben op zichzelf geen beeldbepalende waarde.

     

    De nieuwe eigenaren zijn op de hoogte gesteld

    De eigenaren van de nieuwe bomen op de geactualiseerde Bomenkaart zijn in januari 2016 geïnformeerd over het voornemen hun boom of perceel op te nemen op de Bomenkaart. De zienswijzen van de eigenaren zijn verwerkt in de geactualiseerde Bomenkaart. Deze kan nu vastgesteld worden.

     

    Gemeentelijke bomen zijn toegevoegd

    De regels in de APV voor kappen en ingrijpend snoeien van bomen zijn ook van toepassing op de gemeentelijke bomen. De meest waardevolle gemeentelijke bomen zijn toegevoegd aan de Bomenkaart; 246 bomen.

       

    Hoofdgroenstructuur is geen onderdeel van de Bomenkaart

    In het Groenbeleidsplan Heemstede 2014 is de gemeentelijke groenstructuur beschreven. Op de Groenstructuurkaart zijn de (hoofd)laanstructuur en enkele bijzondere groene locaties weergegeven. Het zou te ver gaan om al deze bomen aan de Bomenkaart toe te voegen. Dat betekent immers dat voor het kappen van zo’n boom een omgevingsvergunning nodig is. Dit is onwenselijk, omdat hier veel administratieve handelingen voor nodig zijn en het past niet in de doorgevoerde deregulering. Het feit dat de bomen onderdeel zijn van de (hoofd)laanstructuur of een bijzondere groenlocatie is voor de gemeente voldoende reden om deze alleen te kappen als er echt geen andere mogelijkheid is  (dood, gevaar, etc). Indien mogelijk vindt herplant plaats op dezelfde locatie. Wel zijn deze lanen en locaties goed bezien op de aanwezigheid van zeer bijzondere bomen. Die bomen zijn nu wel toegevoegd aan de Bomenkaart. 

     

    Kappen van gemeentelijke bomen worden altijd gepubliceerd

    Voor het kappen van bomen die niet op de Bomenkaart staan is geen omgevingsvergunning nodig. Het kappen van gemeentelijke bomen wordt wel altijd gepubliceerd. Juridisch is sprake van een aankondiging van feitelijk handelen. Dit is geen besluit, dus is er geen mogelijkheid tot bezwaar. Inwoners kunnen gedurende twee weken reageren. Een reactie op de aankondiging van het kappen van een gemeentelijke boom wordt in eerste instantie in behandeling genomen door de afdeling Uitvoering Openbare Ruimte. Zij beantwoorden eventuele vragen over waarom de boom/bomen gekapt worden. Ontvangen reacties op de aankondiging van de kap kan worden voorgelegd aan de portefeuillehouder. Reacties worden altijd eerst beoordeeld en afgehandeld voordat tot kappen wordt overgegaan, tenzij sprake is van noodkap in verband met gevaarlijke situaties.

     

    FINANCIËN

    n.v.t.

     

    JURIDISCH KADER

    De raad is bevoegd algemene regels te stellen op grond van artikel 149 Gemeentewet. De regels voor het kappen van bomen zijn onderdeel van de Algemene Plaatselijke Verordening.

     

    Alle nieuwe eigenaren van bomen op Bomenkaart zijn per brief geïnformeerd. Zij hebben nog wel de mogelijkheid om binnen zes weken na dit besluit bezwaar te maken tegen plaatsing van hun boom op de Bomenkaart.

     

    PLANNING/UITVOERING

    De Bomenkaart Heemstede 2016 treedt op direct na vaststelling in werking.

     

    COMMUNICATIE/BEKENDMAKING

    Er wordt een algemene publicaties geplaatst in HeemstedeNieuws en op de website. De informatie op de speciale webpagina www.heemstede.nl/bomenkaart wordt uitgebreid met gemeentelijke bomen. Ook wordt informatie en een kaart over de hoofdlaanstructuur toegevoegd, met een link naar het Groenbeleidsplan. Beschreven wordt dat gemeentelijke bomen onderdeel van deze hoofdlaanstructuur en gemeentelijke bomen op bijzondere locaties alleen gekapt worden als er geen andere mogelijkheid meer is (dood, gevaar, etc). Indien mogelijk vindt herplant plaats.

     

    BIJLAGEN

    Kenmerk 669588 Bomenkaart Heemstede 2016 - kaart

    Kenmerk 669589 Bomenkaart Heemstede 2016 – register – particuliere bomen

    Kenmerk 672653 Bomenkaart Heemstede 2016 – register – gemeentelijke bomen

    Kenmerk 669591 Overzicht wijzigingen ten opzichte van de Bomenkaart 2015 (niet bijgevoegd)

[Klik hier om het document te downloaden]

[Klik hier om het document te downloaden]

Ondertekening

Vastgesteld door het college op 29 maart 2016

Bomenkaart Heemstede 2016 - plattegrond

Bomenkaart Heemstede 2016 - register particuliere bomen

Bomenkaart Heemstede 2016 - register gemeentelijke bomen