Regeling vervallen per 01-05-2015

Regeling voorzieningen raads- en commissieleden gemeente Heerhugowaard

Geldend van 30-10-2013 t/m 30-04-2015

Intitulé

Regeling voorzieningen raads- en commissieleden gemeente Heerhugowaard

Regeling voorzieningen raads- en commissieleden gemeente Heerhugowaard

Hoofdstuk I Begripsomschrijvingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    commissie: een commissie als bedoeld in hoofdstuk V van de Gemeentewet;

  • b.

    fractie: leden van de raad die op eenzelfde verkiezingslijst verkozen zijn verklaard dan welzijn afgesplitst van een bestaande fractie;

c.commissielid: lid van een commissie bedoeld in artt. 82, 83 of 84 Gemeentewet, niet zijndeeen raadslid ( burgerraadsleden);

d.Rechtspositiebesluit wethouders: het Koninklijk Besluit van 22 maart 1994, Stb. 243, zoalsnadien gewijzigd;

e.Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden: het Koninklijk Besluit van 22 maart 1994,Stb. 244, zoals nadien gewijzigd;

  • f.

    f. raadslid: lid van de gemeenteraad Heerhugowaard, niet zijnde lid van het College van Burgemeester en Wethouders

  • g.

    g: griffier: de griffier, bedoeld in artikel 107 van de Gemeentewet;

Hoofdstuk II Voorzieningen voor raadsleden

Artikel 2 Vergoeding voor de werkzaamheden raadsleden

De vergoeding voor de gemeenteraadsleden als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van hetRechtspositiebesluit raads- en commissieleden, is gelijk aan het door de minister vanBinnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor de toepasselijke gemeenteklasse vastgesteldemaximum.

Artikel 3 Onkostenvergoeding

1.De vergoeding voor aan de uitoefening van het raadslidmaatschap verbonden kosten is gelijkaan het bedrag voor de toepasselijke klasse, vermeld in tabel II van het Rechtspositiebesluitraads- en commissieleden.

2.Een raadslid kan ervoor kiezen de arbeidsverhouding ingevolge artikel 4, aanhef en onderdeel f,van de Wet op de loonbelasting 1964 voor de toepassing van die wet als dienstbetrekking aan te laten merken.

Artikel 4 Berekening en betaling vaste vergoedingen

  • 1.

    Degene die gedurende een gedeelte van het kalenderjaar raadslid is geweest ontvangt de vergoedingen, bedoeld in de artikelen 2 en 3, naar evenredigheid van het aantal dagen dat hij in dat jaar raadslid is geweest. Het raadslidmaatschap eindigt op het moment dat een ander daarvoor in de plaats is toegelaten tot de gemeenteraad.

  • 2.

    De betaling van de vergoedingen, bedoeld in de artikelen 2 en 3, geschiedt in maandelijksetermijnen.

Artikel 5 Cursus, congres, seminar of symposium

1.De kosten van deelname van een raadslid aan cursussen, congressen, seminars en symposiadie in het gemeentebelang door of namens de gemeente worden aangeboden of verzorgdkomen voor rekening van het gemeente, voorzover deze passen binnen de financiële kaders

van het raadsbudget.

2.Het raadslid dat wil deelnemen aan een cursus, congres, seminar of symposium dat niet doorof namens de gemeente of de fractie wordt aangeboden of verzorgd, dient daartoe eengemotiveerde aanvraag in bij de voorzitter van de gemeenteraad. De aanvraag gaat vergezeld van inhoudelijke informatie en een kostenspecificatie. De kosten komen voor rekening van de gemeente als deelname naar het oordeel van de raadsvoorzitter van belang is voor de vervulling van het raadslidmaatschap, voor zover deze binnen de financiële kaders van het daarvoor beschikbare budget passen

Artikel 6 Tablet en internetverbinding

1.De gemeente stelt voor raadsleden in bruikleen een tablet ter beschikking voor het raadswerkgedurende de raadsperiode.

2.Indien het raadslid voortijdig stopt met het raadswerk dient de tablet ingeleverd te worden bij degemeente.

3.Op aanvraag vergoedt het college het raadslid de aanleg- en abonnementskosten voor deinternetverbinding voor de in het eerste of derde lid genoemde computerapparatuur.

  • 4.

    Het raadslid ondertekent een bruikleenovereenkomst met het de gemeente.

  • 5.

    Het college stelt het model van de bruikleenovereenkomst vast.

Artikel 7 Fietsregeling en collectieve verzekeringen

1.Het raadslid van wie de arbeidsverhouding ingevolge artikel 4, aanhef en onderdeel f, van deWet op de loonbelasting 1964 voor de toepassing van die wet als dienstbetrekking wordtaangemerkt kan deelnemen aan de fietsregeling en de collectieve verzekeringen die de gemeente biedt voor haar werknemers. Naar keuze van het raadslid wordt deraadsvergoeding dan wel vaste onkostenvergoeding verminderd met de vergoeding voor de

fiets als bedoeld in het Bedrijfsfietsenplan.

  • 2.

    Het raadslid tekent voor de verkrijging van de vergoeding een overeenkomst met de gemeente.

  • 3.

    Het College stelt het model van de overeenkomst op.

  • 4.

    Gelet op het bepaalde in artikel 99 van de Gemeentewet bestaat geen aanspraak op enigevergoeding van de gemeente.

Artikel 8 Verlaging vergoeding werkzaamheden bij arbeidsongeschiktheid

De vergoeding voor de werkzaamheden, bedoeld in artikel 2, kan op verzoek van een raadslidworden verlaagd in het geval hij een uitkering ontvangt in verband met gehele of gedeeltelijke

arbeidsongeschiktheid.

Artikel 9 Voorzieningen bij tijdelijk ontslag wegens zwangerschap en bevalling of ziekte

  • 1. De artikelen 2 tot en met 4 en 7 tot en met 10 blijven van toepassing op het raadslid aan wie ingevolge artikel X10 van de Kieswet tijdelijk ontslag is verleend wegens zwangerschap en bevalling of ziekte, met dien verstande dat de onkostenvergoeding die dit raadslid op grond van artikel 3, eerste of tweede lid, ontvangt de helft bedraagt van het bedrag dat op grond van die bepalingen van toepassing is.

  • 2. De artikelen 2 tot en met 6, 9 en 10 van deze verordening zijn van toepassing op raadsleden die tijdelijk worden benoemd ter vervanging van een raadslid dat ingevolge artikel X10 van de Kieswet tijdelijk ontslag heeft verkregen wegens zwangerschap en bevalling of ziekte.

Artikel 10 Vergoeding voor waarneming voorzitterschap van de gemeenteraad

  • 1. Een raadslid dat op grond van artikel 77 van de Gemeentewet meer dan 30 dagen onafgebroken het voorzitterschap van de gemeenteraad waarneemt, ontvangt voor die waarneming een toeslag van 8% van de in artikel 2 bedoelde vergoeding voor de werkzaamheden over de tijd van de waarneming.

  • 2. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing ten aanzien van de onkostenvergoeding, bedoeld in artikel 3.

Hoofdstuk III Voorzieningen voor raadscommissieleden

Artikel 11 Vergoeding bijwonen raadscommissies

1.De vergoeding voor het bijwonen van de vergaderingen van een raadscommissie alsbedoeld in artikel 14 van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden is gelijk aan het maximum dat door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor gemeenteklasse 3 is vastgesteld.

  • 2.

    Per commissielid wordt maximaal voor 1 vergadering per maand een vergoeding verleend, met dien verstande dat commissieleden die benoemd zijn door fracties die slechts 1 raadszetel hebben behaald, recht hebben op een vergoeding voor het bijwonen van maximaal 2 vergaderingen per maand.

  • 3.

    Geen vergoeding ontvangt degene die zitting heeft in een commissie:

    • a.

      als raadslid of lid van het College van B&W;

    • b.

      uit hoofde van dan wel als rechtstreeks uitvloeisel van een ambtelijke of bestuurlijkehoedanigheid dan wel van een functie bij een instelling die grotendeels van overheidswege wordt gesubsidieerd;

  • c.als vertegenwoordiger van een belanghebbende instelling, organisatie of groepering tenzij zijn lidmaatschap van de commissie tevens in belangrijke mate het gemeentelijk belang dient.

  • 4.

    De in dit artikel bedoelde vergoeding wordt na afloop van elk kalenderkwartaal aan derechthebbende uitbetaald aan de hand van presentielijsten.

Artikel 12 Toepasselijkheid

De artikelen 5 en 6 zijn van overeenkomstige toepassing op commissieleden die de gemeenteraadondersteunen op basis van artikel 82 gemeentewet.

Hoofdstuk IV voorzieningen voor leden van andere commissies

Artikel 13 Vergoeding commissie bezwaarschriften

  • 1. De vergoeding voor de leden van de commissie bezwaarschriften, als bedoeld in artikel 2 van de Verordening commissie bezwaarschriften, bedraagt 175% van het door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties voor de toepasselijke gemeenteklasse vastgestelde maximum, zoals vermeld in tabel IV van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

  • 2. De vergoeding voor de voorzitter van de commissie bezwaarschriften, als bedoeld in artikel 2 van de Verordening commissie bezwaarschriften, bedraagt 225% van het door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties voor de toepasselijke gemeenteklasse vastgestelde maximum, zoals vermeld in tabel IV van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

Artikel 14 Vergoeding Cliënten Advies raad

  • 1. De vergoeding voor de leden van de Cliënten Advies Raad, als bedoeld in artikel 2 van de Verordening Cliënten Advies Raad, bedraagt 100% van het door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor de toepasselijke gemeenteklasse vastgestelde maximum, zoals vermeld in tabel IV van het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

  • 2. De vergoeding voor de voorzitter van de Cliënten Advies Raad, als bedoeld in artikel 2 van de Verordening Cliënten Advies Raad, bedraagt 175% van het door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor de toepasselijke gemeenteklasse vastgestelde maximum, zoals vermeld in tabel IV van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

Artikel 15 reiskostenvergoeding

  • 1. Commissieleden krijgen een reiskostenvergoeding indien zij meer dan 10 kilometer van het gemeentehuis wonen.

  • 2. De vergoeding bedraagt voor de heen- en terugreis € 0,10 per kilometer vanaf 10 kilometer. Het maximaal aantal te vergoeden kilometers (enkele reisafstand) is 40 kilometer. Dit is conform de “Reiskostenregeling woon werk verkeer gemeente Heerhugowaard” De reiskosten worden één keer per jaar gedeclareerd.

  • 3. Het college kan van het bepaalde in het eerste lid afwijken ten aanzien commissieleden voor wie het ten gevolge van een lichamelijke beperking bezwaarlijk is om lopend, per fiets of openbaar vervoer te reizen.

Hoofdstuk V procedure van declaratie

Artikel 16 Betaling van kosten

Betaling van kosten op grond van deze verordening vindt plaats door

  • a.

    betaling uit eigen middelen; of

  • b.

    rechtstreekse toezending van de factuur aan de gemeente; of

  • c.

    een gemeentelijke creditcard.

Artikel 17 Declaratie van vooruit betaalde kosten

1.Voor de vergoeding van kosten, bedoeld in artikel 5 en 6 wordt gebruik gemaakt vaneen declaratieformulier, indien deze kosten uit eigen middelen vooruit zijn betaald.

2.Het declaratieformulier wordt volledig ingevuld en ondertekend en binnen twee maandeningediend onder toevoeging van de originele bewijsstukken:

  • a.

    bij de griffier;

  • b.

    of een door hem aangewezen ambtenaar.

Hoofdstuk VI Citeertitel en inwerkingtreding

Artikel 18 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als de Regeling voorzieningen raads- en commissieleden gemeente Heerhugowaard.

Artikel 19 Inwerkingtreding

Deze Regeling treedt in werking met ingang van de achtste dag na de dag van bekendmaking. Op dat moment vervalt de ‘Verordening geldelijke voorzieningen raads- en commissieleden’ vastgesteld op 27 februari 1996.