Regeling vervallen per 01-01-2013

Verordening inzake de winkeltijden

Geldend van 01-01-1997 t/m 31-12-2012

Intitulé

Verordening inzake de winkeltijden

De raad van de gemeente Hellendoorn;

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 3 december 1996;

gelet op de Winkeltijdenwet en artikel 149 van de Gemeentewet;

b e s l u i t:

vast te stellen de volgende

Verordening inzake de winkeltijden

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet: de Winkeltijdenwet;

  • b.

    feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en tweede Kerstdag.

Artikel 2 Beslistermijn

  • 1. Burgemeester en Wethouders beslissen op een aanvraag om een ontheffing binnen 8 weken.

  • 2. Burgemeester en Wethouders kunnen de beslissing voor ten hoogste 4 weken verdagen.

Artikel 3 Overdracht van de ontheffing

  • 1. Ontheffingen op grond van deze verordening zijn overdraagbaar na verkregen toestemming van Burgemeester en Wethouders.

  • 2. In geval van een voorgenomen overdracht van de in het eerste lid bedoelde ontheffingen doet de houder van de ontheffing hiervan onmiddellijk schriftelijk mededeling aan Burgemeester en Wethouders onder vermelding van de naam en het adres van de voorgestelde rechtverkrijgende.

Artikel 4 Intrekken of wijzigen van de ontheffing

Burgemeester en Wethouders kunnen een ontheffing intrekken of wijzigen indien:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten, opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c.

    het gebruik van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

  • d.

    de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;

  • f.

    de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Artikel 5 Zon- en feestdagenregeling

  • 1.

    De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder b van de wet, gelden niet op ten hoogste vier, door Burgemeester en Wethouders aan te wijzen, feestdagen per kalenderjaar.

  • 2.

    De in het eerste lid bedoelde bevoegdheid geldt voor elk deel van de gemeente afzonderlijk.

Artikel 6 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

  • 1. Burgemeester en Wethouders kunnen ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid onder b. en c. van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op feestdagen ten behoeve van:

    • a.

      bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

    • b.

      het uitstallen van goederen.

  • 2. De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van: feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen en beurzen.

Artikel 7 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur

  • 1. Burgemeester en Wethouders kunnen op aanvraag ontheffing verlenen van de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen.

  • 2. De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

Artikel 8 Toerisme

De verboden, vervat in artikel 2 van de wet, gelden, in verband met de toeristische aantrekkingskracht van deze plaatsen, niet:

  • a.

    voor de volgende delen van de gemeente: winkels c.q. de uitoefening van een bedrijf, anders dan vanuit een winkel, op kampeerterreinen en op het terrein van het Avonturenpark Hellendoorn;

  • b.

    gedurende het gehele jaar;

  • c.

    op de volgende dagen en tijden: op zondag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag van 09.00 tot 20.00 uur en op Goede Vrijdag en 4 mei tot 20.00 uur;

  • d.

    voor de verkoop van de volgende artikelen:

    • -

      op kampeerterreinen: de verkoop van levensmiddelen en/of kampeerartikelen;

    • -

      op het terrein van het Avonturenpark Hellendoorn: voor de verkoop van souvenirs, foto- en filmmateriaal en andere direct met het Avonturenpark verband houdende artikelen.

Artikel 9 In werking treden

  • 1. Deze verordening treedt in werking op 1 januari 1997.

  • 2. De Verordening winkelsluiting gemeente Hellendoorn (rb. van 18 april 1995, nr. 94.7740) wordt ingetrokken.

Artikel 10 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening winkeltijden gemeente Hellendoorn".

Ondertekening

De raad voornoemd,
de secretaris, de voorzitter,

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de omschrijving van het begrip "feestdagen" is aansluiting gezocht bij artikel 2 van de wet. De dagen waarop een zogenaamd 19.00 uur-regime geldt (Goede Vrijdag, 4 mei en 24 december) vallen niet onder het begrip "feestdagen". Hetzelfde geldt voor eerste Kerstdag. Dit, omdat de bevoegdheid die Burgemeester en Wethouders voorheen hadden om op grond van artikel 5 van de verordening ook deze dag aan te wijzen als dag waarop de winkels voor het publiek geopend mogen zijn, is komen te vervallen. Ook Koninginnedag is in de wet niet meer aangemerkt als een feestdag.

Artikel 3 Overdracht van de ontheffing

De bepaling bindt de overdracht van de ontheffing aan de toestemming van Burgemeester en Wethouders. Deze tussenkomst geeft het college de gelegenheid om inzicht te krijgen in de handel en wandel van de opvolger.

Artikel 5 Zon- en feestdagenregeling

Op maximaal 4 feestdagen per kalenderjaar kan afgeweken worden van het verbod in de wet om een winkel voor het publiek geopend te hebben. Deze dagen kunnen zowel voor de gehele gemeente als voor de afzonderlijke delen daarvan (per kern of per wijk) worden aangewezen.

De bevoegdheid die Burgemeester en Wethouders hadden in het "oude" artikel 5 van de verordening om ook zondagen aan te wijzen is met onderhavige wijziging komen te vervallen.

Artikel 6 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

Dit artikel is gebaseerd op artikel 4 van de wet. Het stellen van voorschriften en beperkingen is mogelijk.

Ook deze wijziging houdt in dat geen ontheffing meer kan worden verleend ten behoeve van winkelopenstelling op een zondag. Wat bij de toelichting op artikel 5 is vermeld met betrekking tot Nieuwjaarsdag en tweede Kerstdag, indien deze op een zondag vallen, geldt ook onverkort in dit geval.

Artikel 7 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur

Artikel 7 van de wet geeft de mogelijkheid de openingstijden op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur te reguleren. In de verordening is gekozen voor een systeem waarbij in afzonderlijke gevallen ontheffing verleend kan worden in plaats van voor een systeem waarbij delen van de gemeente of bepaalde categorieën van detailhandel worden aangewezen waarvoor het verbod niet geldt. Eerstgenoemd systeem biedt namelijk de mogelijkheid om per geval een afweging te maken of de gewenste openstelling zich verhoudt met belangen van de woon- en leefomgeving en de openbare orde. De ontheffing kan onder beperkingen en voorschriften worden verleend.

Artikel 8 Toerisme

Gekozen is voor het in de verordening neerleggen van een vrijstelling voor genoemde winkels en van de uitoefening van een bedrijf, anders dan in de vorm van een winkel, in plaats van het op basis van de verordening verlenen van ontheffing door Burgemeester en Wethouders. Artikel 3, derde lid aanhef en sub a van de wet bepaalt dat de aantrekkingskracht voor het toerisme geheel of nagenoeg geheel moet zijn gelegen buiten de verkoopactiviteiten die door de vrijstelling (of ontheffing) mogelijk worden gemaakt. Dit betekent dat de winkels c.a. niet geopend mogen zijn indien niet ook het kampeerterrein resp. het Avonturenpark geopend is.

Artikel 9 In werking treden

In het tweede lid is bepaald dat de verordening van 18 april 1995, nr. 94.7740 wordt ingetrokken. Formeel is dit niet nodig, omdat de verordening als gevolg van het intrekken van de Winkelsluitingswet 1976 met ingang van 1 juni 1996 reeds van rechtswege is vervallen (de verordening van 18 april 1995 was gebaseerd op de Winkelsluitingswet 1976). In verband met de rechtszekerheid is nog eens uitdrukkelijk vastgelegd dat de verordening is vervallen.