Regeling vervallen per 01-07-2016

Beleidsregel braderieën Helmond 2009

Geldend van 14-02-2009 t/m 30-06-2016

Intitulé

Beleidsregel braderieën Helmond 2009

De burgemeester van Helmond,

Gelet op de artikelen 2.2.1.1 e.v. (Toezicht op evenementen) van de Algemene Plaatselijke Verordening Helmond 2008 en titel 4.3 (Beleidsregels) van de Algemene wet bestuursrecht.

Besluit:

  • -

    in te trekken de Beleidsregel braderieën Helmond 2008;

  • -

    vast te stellen de Beleidsregel braderieën Helmond 2009

1.Inleiding

De kracht van het centrum schuilt in een bruisende binnenstad. Hierbij speelt niet alleen een juiste branchering van winkels een belangrijke rol, maar ook aanwezige culturele, recreatieve en aansprekende evenementen. Er ontstaat steeds meer de trend 'recreatief winkelen' en vrijtijdsbesteding naar de binnenstad als recreatieve attractiviteit. Volgens onderzoek van het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme bezoekt de gemiddelde Nederlander 3,6 keer per jaar evenementen in hun eigen stad. Dit aantal is hoger dan het gemiddelde bezoek aan bijvoorbeeld sportwedstrijden en theater. Daarnaast beïnvloeden evenementen het imago van de stad in positieve zin wat onder meer belangrijk is voor bewoners en dagbezoekers om de stad te bezoeken. Het is daarom van belang voor de bewoners en gemeente dat er voldoende interessante evenementen en activiteiten plaatsvinden in het centrum. Braderieën vallen onder het begrip evenement. Het publiek is kritischer geworden en komt niet meer als vanzelfsprekend naar iedere braderie, maar zoekt vaak een vorm van vrijetijdsbesteding die zich onderscheidt.

2.Definitie

Onder braderie wordt verstaan: een activiteit waar vermaak centraal staat en waarbij het merendeel van de activiteiten commercieel ( commerciële activiteiten: activiteiten die hoofdzakelijk betrekking hebben op het kopen en/of verkopen van goederen of diensten ( handel ) met als doel het maken van winst ) van aard is.

Worden er alleen goederen verkocht dan spreekt men van een markt.

3.Probleemstelling

Goed georganiseerde braderieën hebben een positief effect op het centrum van een stad, dus een promotionele en een economische meerwaarde, aangezien bestedingen hiermee gestimuleerd worden. De gemeente Helmond wordt in toenemende mate geconfronteerd met vergunningaanvragen voor braderieën. Helaas is veel handel van de non-food sector van de wekelijkse markt ook weer terug te vinden op deze braderieën. Hierdoor missen de bestaande braderieën in Helmond hun aantrekkingskracht, aangezien het geen meerwaarde voor de stad heeft om twee opvolgende dagen een soortgelijke markt te organiseren.

Het doel is braderieën met een hoogwaardige uitstraling en een lokale en regionale aantrekkingskracht. Om dit doel te bereiken is het belangrijk om beleid vast te stellen waarmee eisen aan braderieën gesteld kunnen worden en waarmee aanvragen geweigerd kunnen worden om zo de kwaliteit van de braderieën te waarborgen. Met behulp van de criteria worden organisatoren verplicht aandacht te besteden aan sfeer, producten, entourage en presentatie.

4. Doelstellingen / resultaten

  • a. Het ontwikkelen van beleid m.b.t. braderieën in Helmond op basis waarvan vergunning verleend of geweigerd kan worden;

  • b. Een kader bieden aan organisatoren van braderieën;

  • c. Locaties te benoemen die niet geschikt zijn voor het organiseren van een braderie.

5. Gebied

 Deze beleidsregel is geldig voor heel Helmond. Wat echter specifiek onder centrumgebied wordt verstaan is aangegeven op de in bijlage I aangegeven kaart; de Warande behoort hier ook toe.

6. Criteria braderieën

  • a. Braderieën zijn niet toegestaan binnen het centrumgebied.

    Het centrumgebied en de Warande zijn niet geschikt bevonden voor braderieën, aangezien het beoogde kwaliteitsniveau passende bij deze locaties niet wordt bereikt.

    Een uitzondering wordt gemaakt voor de Slingermarkt op de Markt tijdens Koninginnedag, voor de kunstmarkt die plaats vindt aan de Lamberstushof en wordt georganiseerd door de ondernemers van de Lambertushof, voor Artimond dat plaatsvindt binnen het gebied dat onder centrumgebied wordt verstaan en voor de Brabantse markt die plaatsvindt in de Kasteeltuin.

    Artimond is feitelijk geen braderie ingevolge de definitie die gehanteerd wordt, maar om geen onduidelijkheid te creëren wordt dit evenement hier wel expliciet benoemd.

    Eventuele alternatieve locaties zijn het terrein bij de watertoren, het circusterrein aan de Engelseweg en het parkeerterrein aan de Rembrandtlaan (de Braak).

    De Warande is niet geschikt als locatie voor braderieën om de volgende redenen:

    • 1.

      Binnen het bosgebied van de Warande (bestemming Parkgebied) zijn landschappelijke en natuurwaarden leidend. Recreatief gebruik is daar mogelijk, als afgeleide van die landschaps- en natuurwaarden. Mensen komen daar om van de natuur te genieten. De Warande wordt in die zin zeer intensief gebruikt.

    • 2.

      Een 'braderie' is géén Warande-gerelateerde activiteit.

      Een uitzondering wordt gemaakt voor de natuurmarkt in de Warande.

      Het bestempelen van deze locaties als ongeschikt, geeft niet aan dat iedere andere locatie geschikt is voor een braderie. Bij een aanvraag voor een braderie gelden alle aspecten van het evenementenbeleid.

  • b. Iedere organisator mag maximaal 2 braderieën per jaar organiseren

    Elk jaar zijn er organisatoren van braderieën die een vergunning aanvragen voor een groot aantal braderieën per jaar. Om andere organisatoren ook een kans te bieden en om de diversiteit van de braderieën te waarborgen stellen we een limiet van 2 braderieën per aanvrager per jaar.

  • c. Braderieën met beroepshandelaren zijn slechts toegestaan op koopzondagen Wanneer beroepshandelaren betrokken zijn bij een braderie is tevens het tweede lid van artikel 2 van de Winkeltijdenwet van toepassing.

    Het vorenstaande betekent dat braderieën door beroepshandelaren alleen gerealiseerd kunnen worden als:

    • -

      Deze braderieën alleen gehouden worden op zon- en feestdagen die zijn aangewezen als koopzondag (zijn er 12 per jaar)

    • -

      Deze braderieën gehouden worden op niet benutte koopzondagen (12 minus aantal gebruikte koopzondagen)

  • d. Het aantal kramen wordt bepaald in overleg met de evenementencoördinator Een belangrijke voorwaarde van een braderie is dat er ook entertainment bij hoort.

    Daarnaast moeten bezoekers ruim de plaats hebben om rustig rond te kijken. Om entertainment en sfeer mogelijk te maken tijdens de braderie wordt het maximaal aantal kramen beperkt tot maximaal 75.

7.Aanvraagprocedure

Voor het organiseren van een braderie dient een evenementenvergunning aangevraagd te worden. Voor een goede beoordeling dient bij de aanvraag toegevoegd te worden:

  • -

    Een uitgebreide beschrijving van de gewenste branchering van de te verkopen waren op de braderie en van de attracties

  • -

    Het aantal kramen, attracties en eetkramen dat men wil plaatsen.

  • -

    Een schaaltekening met de indeling van de kramen.

De organisator heeft 3 weken de tijd om deze aanvullende informatie in te dienen bij de evenementencommissie.

8.Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Ondertekening

Besloten in de vergadering van 10 februari 2009.
Burgemeester van Helmond,
De burgemeester,
Drs. A.A.M. Jacobs
Bekend gemaakt op:
13 februari 2009
De gemeentesecretaris
Mr. A.C.J.M. de Kroon