Regeling vervallen per 01-01-2020

Uitvoeringsregeling Wacht- en storingsdienst Hendrik-Ido-Ambacht

Geldend van 06-11-2017 t/m 31-12-2019

Intitulé

Uitvoeringsregeling Wacht- en storingsdienst Hendrik-Ido-Ambacht

Uitvoeringsregeling Wacht- en storingsdienst Hendrik-Ido-Ambacht

Artikel 1: Begripsbepalingen

  • 1. Wacht- en storingsdienst: organisatie van medewerkers die belast zijn met de taken en verantwoordelijkheden van de wacht- en storingsdienst.

  • 2. Taken van de wacht- en storingsdienst: het zorgdragen voor spoedeisende werkzaamheden aan gemeentelijke voorzieningen in openbare ruimte en gemeentelijke gebouwen. Het verrichten van werkzaamheden, het laten verrichten van werkzaamheden, het treffen van maatregelen, het laten treffen van maatregelen tot herstel of het tegengaan van verdere vermindering van de werking of verder verval van gemeentelijke voorzieningen en het opnemen van schade daaraan door onverwachte voorvallen.

  • 3. Spoedeisende werkzaamheden: werkzaamheden die geen uitstel dulden omdat gevaar bestaat voor mensen, omdat sprake is van overlast of omdat verdere schade door de werkzaamheden kan worden beperkt.

  • 4. Verantwoordelijkheden van de wacht- en storingsdienst: het zorgdragen voor de continuïteit, voor een veilige en een kwalitatief verantwoorde uitvoering van de taken van de wacht- en storingsdienst tegen een prijs die –gelet op het tijdstip van de uit te voeren werkzaamheden en de organisatorische mogelijkheden en omstandigheden- in redelijke verhouding staat tot het geleverde resultaat.

  • 5. Deelnemer: de door het hoofd van de afdeling Beheer Openbare Ruimte aangewezen medewerker.

Artikel 2: Instelling en organisatie van de wacht- en storingsdienst

  • 1. Er is een wacht- en storingsdienst.

  • 2. Met de taken van de wacht- en storingsdienst worden deelnemers bij toerbeurt belast volgens een jaarlijks door het hoofd van de afdeling Beheer Openbare Ruimte vast te stellen rooster.

  • 3. De belasting met de taken van de wacht- en storingsdienst houdt in dat een deelnemer voor de periode van één week van woensdag 12.00 uur tot de volgende week woensdag 12.00 uur wordt opgedragen om:

    • a.

      op het telefoonnummer voor de wacht- en storingsdienst bereikbaar te zijn; b. de werkzaamheden voor de wacht- en storingsdienst te verrichten of te laten verrichten; c. zo nodig de gemeente in overleg met hulpverleners, inwoners, instellingen en derden ter zake van de werkzaamheden van de wacht- en storingsdienst te vertegenwoordigen;

  • 4. Tot de werkzaamheden van de wacht- en storingsdienst horen in ieder geval de werkzaamheden met betrekking tot: a. een goede werking van het gemeentelijk rioolstelsel; b. de veiligheid van gemeentelijke gebouwen; c. de veiligheid en begaanbaarheid van wegen voor verkeersdeelnemers; d. een goede en regelmatige verwijdering van afval; e. de herstelwerkzaamheden in het geval van calamiteiten in (gemeentelijke) groenvoorzieningen; f. het terugdringen en beperken van eventuele wateroverlast; g. algemeen; en voorts al hetgeen van de deelnemer redelijkerwijs mag worden verwacht te doen om gevaar of schade aan de openbare infrastructuur en gemeentelijke gebouwen te voorkomen of te beperken.

  • 5. De deelnemers zijn bevoegd om ter uitoefening van hun taak in het kader van de wacht- en storingsdienst derden in te schakelen en opdracht te verlenen om werkzaamheden voor de gemeente te verrichten of diensten te verlenen.

Artikel 3: Deelname aan de wacht- en storingsdienst

  • 1. Het hoofd van de afdeling Beheer Openbare Ruimte is bevoegd medewerkers van de afdeling Beheer Open Ruimte aan te wijzen voor deelname aan de wacht-en storingsdienst.

  • 2. Het hoofd van de afdeling Beheer Openbare Ruimte kan al dan niet tijdelijk vrijstelling verlenen van deelname.

  • 3. Een aanwijzing geldt voor onbepaalde tijd maar kan in ieder geval ingetrokken worden ingeval van een verandering van de organisatie van de wacht- en storingsdienst waaronder begrepen het eventuele geheel of gedeeltelijk uitbesteden van taken van de wacht- en storingsdienst.

  • 4. Het opgestelde rooster is leidend voor het verrichten van de wacht-en storingsdienst. Indien een deelnemer verhinderd is één of meer dagen wachtdienst te verrichten, dient hij zelf met een van de andere deelnemers afspraken te maken over vervanging.

  • 5. De deelnemer ontvangt voor elk uur dat hij wachtdienst heeft verricht een vergoeding op grond van de Bezoldigingsregeling (“vergoeding van beschikbaarheid en bereikbaarheid”)

  • 6. De deelnemer aan de wacht-en storingsdienst wordt jaarlijks 14,4 uur extra verlof toegekend. Indien de deelnemer een gedeelte van jaar deelneemt, wordt dit verlof berekend naar rato van het aantal volle maanden dat hij deelneemt.

Artikel 4: Slotbepaling en citeertitel

  • 1.

    Voor gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan de gemeentesecretaris/algemeen directeur nadere regels stellen.

  • 2.

    Deze regeling gaat in op 1 mei 2012 en kan worden aangehaald als: Uitvoeringsregeling wacht-en storingsdienst Hendrik-Ido-Ambacht

Ondertekening: Datum: 3 september 2012

A.J.M. Martens

Gemeentesecretaris