Regeling vervallen per 01-01-2015

Verordening Cliëntenparticipatie 2013

Geldend van 01-01-2013 t/m 31-12-2014

Intitulé

Verordening Cliëntenparticipatie 20 13

De raad van de gemeente Hengelo,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 november 2012 , gelet op de Wet werk en bijstand (WWB),

overwegende dat op grond van artikel 47 van de Wet werk en bijstand de gemeenteraad bij verordening regels stelt met betrekking tot de wijze waarop de cliëntenparticipatie is geregeld;

BESLUIT

vast te stellen de hierna volgende 'Verordening Cliëntenparticipatie 20 13 '

Artikel 1

Begripsbepalingen

  • 1.

    Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand (WWB) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

  • 2.

    In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      de WWB: de Wet werk en bijstand;

    • b.

      cliënt:

      • 1.

        de persoon die een uitkering ontvangt van de gemeente Hengelo op grond van de WWB, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers (Ioaw), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen (Ioaz) of het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz);

      • 2.

        de persoon die behoort tot de personenkring als omschreven in artikel 7, eerste lid, onder a, van de WWB;

      • 3.

        de inwoner van Hengelo, die een tegemoetkoming of voorziening ontvangt op grond van de Verordening maatschappelijke participatie;

    • c.

      Sociale Zaken: Sociale Zaken van de gemeente Hengelo;

    • d.

      cliëntenorganisatie: de organisatie die door burgemeester en wethouders is aangewezen als de organisatie die zorg draagt voor de cliëntenparticipatie in de gemeente Hengelo. Hiervoor kunnen burgemeester en wethouders nadere regels stellen;

    • e.

      cliëntenraad: de door de cliëntenorganisatie gesteunde raad van cliënten.

Artikel 2

Cliëntenorganisatie

1.In het kader van de cliëntenparticipatie draagt de cliëntenorganisatie zorg voor

de instandhouding, ondersteuning en advisering van de cliëntenraad.

Artikel 3

Cliënten raad

  • 1.

    In het kader van de cliëntenparticipatie draagt de cliëntenraad zorg voor

    • a.

      het organiseren van klantenpanels;

    • b.

      het houden van informatiebijeenkomsten.

  • 2.

    De cliëntenraad draagt tevens zorg voor de behartiging van belangen van individuele cliënten, voor zover deze betrekking hebben op het ontvangen van een uitkering van de gemeente Hengelo op het terrein van de sociale zekerheid. Hiertoe houdt de cliëntenraad een spreekuur voor cliënten.

  • 3.

    In het kader van de cliëntenparticipatie adviseert de cliëntenraad waar mogelijk over:

  • ·

    algemene niet beleidsmatige cliëntaangelegenheden, zoals spreekuren en overige bereikbaarheid;

  • ·

    door Sociale Zaken ontwikkelde klanttevredenheidsonderzoeken;

  • ·

    door Sociale Zaken ontwikkeld informatiemateriaal, zoals formulieren en voorlichtingsmateriaal.

Artikel 4

Artikel 4 Samenstelling cliëntenraad

  • 1. De cliëntenraad bestaat uit maximaal 10 leden.

  • 2. De cliëntenraad kiest uit haar leden een voorzitter. Deze is ook voorzitter van de maandelijkse overlegvergadering.

  • 3. Bij afwezigheid van de voorzitter draagt deze zorg voor aanwijzing van een vervanger.

  • 4. Het lidmaatschap van de cliëntenorganisatie is onverenigbaar met het lidmaatschap van de cliëntenraad.

Artikel 5

Voordracht, benoeming, zittingsduur, einde lidmaatschap

  • 1.

    Burgemeester en wethouders benoemen de leden van de cliëntenraad op voordracht van de cliëntenorganisatie.

  • 2.

    De zittingstermijn van de leden bedraagt 4 jaar.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders kunnen deze termijn eenmalig met 4 jaar verlengen.

  • 4.

    Leden die niet meer voldoen aan het in artikel 1, tweede lid onder b omschreven vereiste van cliënt, treden binnen uiterlijk zes maanden nadien af.

Artikel 6

Doelstelling, taak en werkwijze

  • 1.

    De doelstelling van cliëntenparticipatie is een meerwaarde te bereiken in de kwaliteit van de dienstverlening en het betrekken van de cliënten bij de uitvoering van de WWB, Ioaw, Ioaz en de Bbz.

  • 2.

    De cliëntenraad heeft maandelijks overleg met Sociale Zaken.

  • 3.

    De cliëntenraad heeft tenminste eenmaal per jaar overleg met de wethouder die verantwoordelijk is of de wethouders die verantwoordelijk zijn voor de beleidsterreinen sociale zaken en arbeidsmarktbeleid.

  • 4.

    De cliëntenraad kan voorts over de in lid 2 genoemde onderwerpen gevraagd of ongevraagd advies uitbrengen aan burgemeester en wethouders.

Artikel 7

Maandelijkse overlegvergadering

  • 1.

    De maandelijkse vergaderingen van de cliëntenraad en Sociale Zaken zijn niet openbaar.

  • 2.

    Een lid van het bestuur van de cliëntenorganisatie kan als adviseur van de cliëntenraad aan het overleg deelnemen.

  • 3.

    Ter voorbereiding van de overlegvergadering stelt de cliëntenraad een week voor de overlegvergadering de agenda vast.

  • 4.

    Een medewerker van Sociale Zaken verleent ambtelijke ondersteuning met betrekking tot de maandelijkse overlegvergaderingen

  • 5.

    Sociale Zaken en de cliëntenraad hebben de mogelijkheid derden uit te nodigen in verband met een van de agendapunten van de overlegvergadering.

Artikel 8 Informatievoorziening

Sociale Zaken draagt zorg voor een goede en tijdige informatievoorziening richting cliëntenraad met betrekking tot zaken die tot het taakgebied van de cliëntenraad behoren.

Artikel 9

Faciliteiten

Burgemeester en wethouders kunnen jaarlijks subsidie aan de cliëntenorganisatie verstrekken ten behoeve van de werkzaamheden van de organisatie, de activiteiten van de cliëntenraad en de huisvesting.

Artikel 10

Artikel 10 Garantstelling

Burgemeester en wethouders dragen er zorg voor, dat medewerkers van Sociale Zaken cliënten die lid zijn of lid zijn geweest van de cliëntenraad, uit hoofde van hun lidmaatschap op geen enkele wijze benadelen ten aanzien van hun uitkering en hun bejegening.

Artikel 11

Verslaglegging

Jaarlijks voor 1 april brengt de cliëntenorganisatie over het voorgaande jaar verslag uit aan burgemeester en wethouders omtrent:

  • a.

    de activiteiten en de bevindingen van de cliëntenorganisatie;

  • b.

    de financiële bestedingen;

  • c.

    het overleg en de activiteiten van de cliëntenraad.

Artikel 12

Evaluatie

Burgemeester en wethouders evalueren een keer per jaar het functioneren van het overleg met de cliëntenraad.

Artikel 13

Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, voorzien burgemeester en wethouders, na daartoe advies te hebben ingewonnen van de cliëntenraad en/of de cliëntenorganisatie.

Artikel 14

Citeertitel

Deze verordening kan aangehaald worden als de Verordening Cliëntenparticipatie 2013.

Artikel 15

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2013 onder gelijktijdige intrekking van de Verordening Cliëntenparticipatie 2012.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 11 december 2012.

De griffier, De voorzitter,

Toelichting op de Verordening Cliëntenparticipatie 2013

De Wet werk en bijstand schrijft in artikel 47 voor dat de gemeenteraad bij verordening regels stelt over de wijze waarop in de gemeente de participatie van cliënten wordt vormgegeven.

Naast personen, die een uitkering ontvangen van Sociale Zaken worden ook vertegenwoordigers van de groep 'niet uitkeringsgerechtigden' en vertegenwoordigers van de groep uitkeringsgerechtigden op grond van de Algemene nabestaandenwet, die ondersteuning genieten bij arbeidsinschakeling en sociale activering, in staat gesteld deel te nemen aan de cliëntenparticipatie. De belangen van hen die gebruik maken van het minimabeleid van de gemeente worden ook door de cliëntenraad behartigd.

In de verordening is vastgelegd hoe de cliënten of hun vertegenwoordigers worden betrokken bij de uitvoering van de wet en hierbij moet de wijze geregeld worden waarop periodiek overleg gepleegd wordt met de cliënten of hun vertegenwoordigers, hoe de agenda wordt samengesteld en hoe zij worden voorzien van de benodigde informatie.

In Hengelo wordt de cliëntenparticipatie voornamelijk vormgegeven door het voeren van periodiek overleg met de cliëntenraad.

De cliëntenraad stelt de agenda van de overlegvergadering vast en kan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan Sociale Zaken over alle onderwerpen met betrekking tot cliëntenparticipatie. Dit geldt tevens ten aanzien van algemene, niet beleidsmatige, cliëntaangelegenheden zoals spreekuren en overige bereikbaarheid.

Sociale Zaken draagt zorg voor een goede en tijdige informatievoorziening richting cliëntenraad met betrekking tot zaken die tot zijn taakgebied behoren en die nodig is om adequaat aan het overleg te kunnen deelnemen. Zo mogelijk wordt een verwijzing naar aanvullende informatie op het internet gegeven.

Sociale Zaken betrekt, waar mogelijk, de cliëntenraad bij het ontwikkelen en aanpassen van de informatievoorziening aan cliënten, bijvoorbeeld waar het gaat om formulieren en voorlichtingsmateriaal, algemene cliëntaangelegenheden zoals het vaststellen van de spreekuren en overige bereikbaarheid.

Sociale Zaken kan besluiten tot het houden van klanttevredenheidsonderzoeken. De cliëntenraad kan om advies gevraagd worden inzake het opstellen hiervan en wordt nadien geïnformeerd omtrent de uitkomsten.