Regeling vervallen per 01-01-2016

Verordening Cliëntenparticipatie WWB/WIJ

Geldend van 01-10-2009 t/m 31-12-2015

Intitulé

Verordening Cliëntenparticipatie WWB/WIJ

De raad van de gemeente Hof van Twente;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders;

gelet op artikel 47 van de Wet Werk en Bijstand en artikel 12, eerste lid en onderdeel d van de Wet investeren in jongeren;

besluit;

vast te stellen de navolgende Verordening Cliëntenparticipatie WWB/WIJ

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    het college: het college van burgemeester en wethouders;

  • b.

    de wet: de Wet Werk en Bijstand en alle aanverwante regelingen en de Wet investeren in jongeren;

  • c.

    cliëntenpanel: een, op initiatief van de gemeente, ingestelde overleggroep, die wordt geraadpleegd over onderwerpen die betrekking hebben op de wetten.

HOOFDSTUK 2 CLIENTENPANEL

Artikel 2 Samenstelling

  • 1.

    Het cliëntenpanel bestaat uit cliënten van de afdeling Sociale dienstverlening en vertegenwoordigers van belangenorganisaties.

  • 2.

    Bij de afvaardiging van de belangenorganisaties wordt gestreeft naar de volgende verdeling:

1 persoon namens de ouderen (uit het seniorenplatform)

1 persoon namens de FNV

1 persoon namens de CNV.

  • 3.

    Bij voorkeur bestaat de helft van het cliëntenpanel uit leden die cliënt zijn van de afdeling Sociale Dienstverlening.

  • 4.

    Het cliëntenpanel bestaat uit minimaal 6 leden en maximaal 10 leden.

  • 5.

    De portefeuillehouder Sociale dienstverlening fungeert als gespreksleider van het cliënten-panel. Bij afwezigheid wordt hij vervangen door het afdelingshoofd Sociale dienstverlening.

  • 6.

    Het lidmaatschap van het cliëntenpanel is onverenigbaar met het lidmaatschap van de gemeenteraad en staat evenmin open voor medewerkers van de gemeente Hof van Twente.

Artikel 3 Zitting

  • 1. Het college benoemt de leden van het cliëntenpanel voor een periode van 4 jaar, met de mogelijkheid tot herbenoeming.

  • 2. Het lidmaatschap van het cliëntenpanel eindigt indien het lid geen belanghebbende of vertegenwoordiger van een maatschappelijke organisatie meer is.

  • 3. Het lidmaatschap eindigt indien het lid aftreedt.

Artikel 4 Taken en bevoegdheden

  • 1. Het cliëntenpanel wordt minimaal twee maal per jaar en maximaal vier maal per jaar geraadpleegd over zaken die de beleidsvoorbereiding en beleidsuitvoering van de wet betreffen.

  • 2. Het cliëntenpanel spreekt zich niet uit over individuele aangelegenheden.

Artikel 5 Agendering

  • 1. De leden van het cliëntenpanel kunnen tot twee weken voor de vergadering onderwerpen voor de agenda indienen bij de afdeling Sociale dienstverlening.

  • 2. De leden van het cliëntenpanel ontvangen ruim op tijd de (voorlopige) agenda en bijbehorende stukken.

Artikel 6 Faciliteiten

  • 1. De gemeente draagt er zorg voor dat het cliëntenpanel kan beschikken over middelen die noodzakelijk zijn om de in deze verordening geformuleerde taken naar behoren te kunnen uitvoeren.

  • 2. Alle panelleden ontvangen als vergoeding een bijdrage per officiële zitting, die overeenkomt met de bijdrage voor raads- en commissieleden (maximaal het bedrag van tabel IV gemeenteklasse 3 van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden) .

HOOFDSTUK 3 SLOTBEPALINGEN

Artikel 7 Onvoorziene omstandigheden en uitvoering

  • 1. In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college na overleg met het cliëntenpanel.

  • 2. Het college kan met betrekking tot de uitvoering van deze verordening nadere regels stellen, na overleg met het cliëntenpanel.

Artikel 8 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op 1 oktober 2009.

  • 2.

    Deze verordening kan worden aangehaald als ‘Verordening Cliëntenparticipatie WWB/WIJ’.

  • 3.

    Intrekken van de “Verordening Cliëntenparticipatie WWB”.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Hof van Twente d.d. 24 november 2009.

De raad van de gemeente Hof van Twente,

de griffier, de voorzitter,

A.W. Averink, H. Kok

Toelichting verordening cliëntenparticipatie WWB

Algemene toelichting

In artikel 47 van de WWB en artikel 12, eerste lid en onderdeel d, van de Wet investeren in jongeren, is bepaald dat de gemeenteraad een verordening vaststelt over de wijze waarop cliënten of hun vertegenwoordigers worden betrokken bij de uitvoering van de WWB. Deze verordening omvat naast de verplichte onderdelen over het agenderen en over de frequentie van het overleg, ook de facultatieve onderdelen als: het instellen van een cliëntenpanel, hun taken/bevoegdheden, faciliteiten en dergelijke.

Artikelsgewijze toelichting

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 Begripsbepalingen

Onderdeel a. Dit onderdeel behoeft geen toelichting.

Onderdeel b. Met aanverwante regelingen worden bedoeld: Ioaw, Ioaz, Bbz en alle verordeningen en beleidsregels van de afdeling Sociale dienstverlening die betrekking hebben op de WWB en de bovengenoemde wetten.

Onderdeel c. Het cliëntenpanel is de cliëntenvertegenwoordiging, die in het leven is geroepen om in overleg te treden met de gemeente ten einde vorm te geven aan cliëntenparticipatie.

Het cliëntenpanel is samengesteld uit cliënten van de afdeling Sociale dienstverlening en hun vertegenwoordigers.

HOOFDSTUK 2 CLIENTENPANEL

Artikel 2 Samenstellingen

Lid 1

Er is gekozen voor een cliëntenpanel dat zowel uit cliënten van de afdeling Sociale Dienstverlening bestaat als uit een afvaardiging van maatschappelijk organisaties.

Juist de combinatie van ervaringsdeskundigen én personen met een meer algemene visie, lijkt ons de meest geschikte samenstelling van een cliëntenpanel.

Lid 2

Met de voorgestelde indeling denken wij een evenwichtig cliëntenpanel te kunnen samenstellen.

Lid 3

Wij achten het wenselijk dat het aantal vertegenwoordigers het aantal cliënten niet overschrijdt, omdat het primair gaat om het betrekken van de cliënten. Zij moeten niet overschaduwd worden door de vertegenwoordigers.

Lid 4

Het minimum aantal leden van 6 komt voort uit de leden 1 en 2 van dit artikel. Uitgaande van 3 vertegenwoordigers, moet het totaal aantal leden minimaal 6 bedragen. Het maximumaantal van 10 leden is gekozen als bovengrens om het overleg zo constructief mogelijk te houden.

Lid 5

Door de portefeuillehouder als gespreksleider aan te wijzen, willen wij het belang dat wij hechten aan het cliëntenpanel benadrukken.

Lid 6

Om belangenverstrengeling te voorkomen, mogen er geen raadsleden of medewerkers van de gemeente Hof van Twente zitting nemen in het cliëntenpanel. De gespreksleider maakt geen onderdeel uit van het panel.

Artikel 3 Zitting

Lid 1

Omwille van de continuïteit is gekozen voor een zittingsduur van 4 jaar.

Lid 2 en 3

In deze leden is een tweetal redenen voor beëidiging van het lidmaatschap aangegeven.

Artikel 4 Taken en bevoegdheden

Lid 1

Het panel zal worden geraadpleegd over zaken die het beleid en de uitvoering van de WWB betreffen. In de letterlijke tekst van de wet wordt alleen gesproken over beleidsuitvoering, maar bij de behandeling van de WWB in de Tweede Kamer is expliciet aangegeven dat het moet gaan om “een serieuze inschakeling en betrokkenheid van uitkeringsgerechtigden bij de uitvoering en ook bij de voorbereiding van het beleid”.

Lid 2

Het cliëntenpanel mag zich niet uitspreken over individuele zaken, om te voorkomen dat het panel wordt gebruikt om persoonlijke motieven.

Artikel 5 Agendering

Lid 1

Wettelijk is bepaald dat alle panelleden onderwerpen voor het overleg mogen inbrengen.

Lid 2

We streven er naar de (voorlopige) agenda en bijbehorende stukken uiterlijk 1 week voor de vergadering per post aan de deelnemers toe te zenden.

Artikel 6 Faciliteiten

Lid 1

Om het cliëntenpanel in staat te stellen haar taken zo goed mogelijk te vervullen, kan zij gebruik maken van bepaalde faciliteiten, zoals kopieerapparaat, vergaderruimte en dergelijke. Tevens is er een (klein) budget beschikbaar voor bijvoorbeeld deskundigheidsbevordering.

Lid 2

Het verstrekken van een vergoeding aan de leden van het cliëntenpanel kan ertoe bijdragen dat de bereidheid om zitting te nemen in het panel toeneemt. Door een vergoeding te verstrekken in de vorm van een onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk, blijft deze buiten beschouwing voor wat betreft de inkomstenkorting in het kader van de WWB / WIJ uitkering.

Qua bedrag willen we aansluiten bij de bijdrage die ook wordt verstrekt aan raads- en commissieleden (maximaal het bedrag van tabel IV gemeenteklasse 3 van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden). Echter we sluiten alleen hierbij aan voor wat betreft de hoogte van het bedrag en niet de wijze van uitbetalen, om te voorkomen dat de bijdrage moet worden gezien als inkomen.

De bijdrage is anno 2004 € 57,18 per persoon per zitting. Indien het panel besluit om vaker te vergaderen dan maximaal vier maal per jaar, dat wil zeggen een informeel overleg, dan wordt dit niet als officiële vergadering beschouwd.

HOOFDSTUK 3 SLOTBEPALINGEN

Artikel 7 Onvoorziene omstandigheden en uitvoering

Lid 1 en 2

Niet alle zich mogelijk in de praktijk voordoende situaties kunnen in een verordening worden vastgelegd. Daarom heeft het college de bevoegdheid hierin te voorzien, in overleg met het cliëntenpanel.

Artikel 8 Inwerkingtreding en citeertitel

Dit artikel behoeft geen toelichting.