Beleidsregel onverantwoord interen van vermogen Participatiewet wet Hollands Kroon 2015

Geldend van 14-10-2017 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel onverantwoord interen van vermogen Participatiewet wet Hollands Kroon 2015

Artikel 1. Definitie

Het benadelingsbedrag is het bedrag dat door belanghebbende op onverantwoorde en verwijtbare wijze is ingeteerd op zijn vermogen voorafgaand aan een beroep op de bijstand voor de kosten van levensonderhoud.

Toelichting

Het gaat om de situaties dat er voorafgaand aan het beroep op een uitkering sprake is van een te kort schietend besef van verantwoordelijkheid. Wanneer tijdens de uitkering sprake is van tekort schietend besef, waardoor er sprake is van benadeling, zijn de instrumenten van terugvordering en boete toereikend.

Er wordt uitgegaan van het netto bedrag zoals ook het geval is bij het benadelingsbedrag in het kader van de bestuurlijke boete.

Artikel 2. Tekortschietend besef van verantwoordelijkheid op grond van de P-wet

  • 1. Het college verstrekt de bijstand in de vorm van een lening in het geval er vermogen op onverantwoorde wijze is ingeteerd voorafgaand aan de toekenning van het recht op een uitkering voor levensonderhoud.

  • 2. Er is sprake van onverantwoord interen van vermogen als belanghebbende redelijkerwijs kon weten dat hij een beroep op een uitkering op grond van de P-wet moest doen en meer dan 1,5 maal de voor hem van toepassing zijnde norm inclusief vakantiegeld heeft besteed.

  • 3. Het bedrag dat verstrekt wordt in de vorm van een lening is het benadelingsbedrag bedoeld in artikel 1 van deze beleidsregel.

  • 4. Het benadelingsbedrag wordt terugbetaald met ingang van de 1e dag van de maand na de maand waarin de uitkering is toegekend.

  • 5. Voor de wijze en hoogte van terugbetaling zijn de regels voor verwijtbare vorderingen van toepassing zoals die zijn bepaald in de beleidsregel Terugvordering en Verhaal gemeente Hollands Kroon 2015.

  • 6. De bepalingen van artikel 58 lid 7 van de P-wet zijn van toepassing op de lening.

  • 7. Voor andere situaties die niet veroorzaakt zijn door het onverantwoord interen van vermogen en die niet opgenomen zijn in de Afstemmingsverordening van de gemeente Hollands Kroon, maar die zijn aan te merken als een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid voor de voorziening in het bestaan, wordt de uitkering in de vorm van een lening verstrekt tot een bedrag dat zich redelijk verhoudt met de ernst van de situatie en de financiële gevolgen.

Toelichting

Lid 1

Het verstrekken van bijstand in de vorm van een lening heeft geen gevolgen voor de toeslagen die door de belastingdienst worden verstrekt. Bijstand in de vorm van een lening is geen belastbaar inkomen. Bij een inkomen van € 0,00 is er gewoon recht op toeslagen. Het verstrekken van bijstand in de vorm van een lening kan gevolgen hebben voor de hoogte van de combinatiekorting. Deze korting komt slechts zelden voor en het verschil zal gecompenseerd moeten worden.

Lid 2

Bij de beoordeling of er onverantwoord is ingeteerd, wordt allereerst gekeken hoe de besteding zich verhoudt tot de 1.5 maal de bijstandsnorm. Er wordt daarnaast rekening gehouden met eventuele hoge woonlasten en bijzondere uitgaven die als redelijk kunnen worden aangemerkt.

Lid 6

Artikel 58 lid 7 heeft betrekking op vorderingen en niet op leningen. In verband daarmee is het nodig om deze bepaling in de beleidsregel op te nemen. De belangrijkste regel uit dit artikel is dat het restantbedrag na 10 jaar aflossing kan worden kwijtgescholden.