Regeling vervallen per 01-01-2022

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Huizen houdende regels omtrent een tegemoetkoming in de meerkosten die een gevolg zijn van een chronische aandoening en/of beperking (RTC-regeling 2021)

Geldend van 01-01-2021 t/m 31-12-2021

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Huizen houdende regels omtrent een tegemoetkoming in de meerkosten die een gevolg zijn van een chronische aandoening en/of beperking (RTC-regeling 2021)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Huizen,

Overwegende dat het wenselijk is nadere regels vast te stellen ten aanzien van de uitvoering van het verstrekken van tegemoetkomingen aan chronisch zieken en gehandicapten in meerkosten als gevolg van hun aandoening, op basis van artikel 2.1.7. van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015.

Gelet op artikel 156 Gemeentewet en artikel 7.5.2. van de Verordening Sociaal Domein gemeente Huizen 2018;

Besluit vast te stellen de volgende nadere regels ten behoeve van een tegemoetkoming in meerkosten voor cliënten met een chronische aandoening en/of beperking, als bedoeld in artikel 7.5.2. Verordening Sociaal Domein gemeente Huizen 2018

Artikel 1. Definitie

  • 1. Alle begrippen die in deze nadere regels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, de Participatiewet, de Verordening Sociaal Domein gemeente Huizen 2018, en de Algemene wet bestuursrecht.

  • 2. In deze nadere regels wordt verder verstaan onder:

    • a.

      inkomen: het inkomen zoals omschreven in artikel 32 van de Participatiewet.

    • b.

      meerkosten: extra te maken kosten die een rechtstreeks gevolg zijn van een chronische aandoening en/of beperking.

Artikel 2. Doelgroep

2.1. indicatie chronische aandoening en/of beperking

Voor het verstrekken van een tegemoetkoming in meerkosten moet sprake zijn van één van de volgende situaties van de cliënt:

  • a.

    Er is een indicatie afgegeven voor beschermd wonen;

  • b.

    Er is een indicatie afgegeven op grond van de Wet langdurige zorg;

  • c.

    Er is door het college een gehandicaptenparkeerkaart verstrekt voor bestuurder of

  • d.

    passagier;

  • e.

    Er bestaat een andere indicatie voor een chronische ziekte of beperking waardoor er aantoonbare meerkosten bestaan.

2.2. lnkomensgrens

  • 1. In dit artikel wordt bij de bepaling van het inkomen rekening gehouden met een eventuele fiscaal partner. Deze wordt in de berekening meegenomen.

  • 2. Voor een tegemoetkoming in meerkosten komen in aanmerking personen met een chronische aandoening en/of beperking van wie het inkomen in het jaar waarop de tegemoetkoming in meerkosten betrekking heeft:

    • a.

      gelijk is of lager dan 120% van de toepasselijke norm van artikel 21 Participatiewet voor cliënten jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd;

    • b.

      gelijk is of lager dan 120% van de toepasselijke norm van artikel 22 Participatiewet voor cliënten vanaf de pensioengerechtigde leeftijd;

    • c.

      meer is dan 120% van de toepasselijke norm zoals vermeld in lid a of b van dit artikel, maar waarvan dat meerdere is aangewend ter aflossing van een schuldenlast in het kader van een minnelijke schuldenregeling bij de Kredietbank Nederland of een opgelegde schuldenregeling op grond van de WSNP.

  • 3. Er wordt geen rekening gehouden met de kostendelersnorm zoals bedoeld in de Participatiewet.

  • 4. Het inkomen wordt bij wisselende inkomsten (verschil van minimaal €50,- netto per maand, waarbij een eenmalige betaling van vakantiegeld of individueel keuzebudget buiten beschouwing blijft) vastgesteld aan de hand van het gemiddelde inkomen van drie maanden voorafgaande aan de aanvraag.

  • 5. Bij zelfstandig ondernemers wordt voor het vaststellen van het inkomen de meest recente definitieve aanslag inkomstenbelasting overlegd.

  • 6. Cliënt dient het (gezamenlijk) inkomen in elk geval door middel van jaaropgave(n) van inkomsten uit werk en/of uitkering aan te tonen.

Artikel 3: Meerkosten

Als meerkosten waarvoor een tegemoetkoming wordt verstrekt worden aangemerkt de kosten van het verplicht eigen risico van de zorgverzekering tot een maximum van € 200,- per jaar.

Artikel 4: Aanvraag, toekenning en weigeringsgronden

4.1. Aanvraag

  • 1. Een aanvraag voor een tegemoetkoming in meerkosten zoals genoemd in artikel 3. kan één keer per kalenderjaar worden ingediend.

  • 2. De aanvraag wordt gedaan met gebruikmaking van het daarvoor vastgestelde aanvraagformulier.

4.2. Toekenning

  • 1. Toekenning van een tegemoetkoming vindt plaats op basis van een jaaroverzicht van de zorgverzekeraar van het betaalde verplicht eigen risico

  • 2. De tegemoetkoming zoals bedoeld in artikel 3. wordt uitsluitend toegekend over het kalenderjaar voorafgaand aan de aanvraag.

4.3. Weigeringsgronden

De tegemoetkoming wordt geweigerd als niet wordt voldaan aan de criteria zoals vermeld in de artikelen 2.1., 2.2. 3 en 4.2. van deze nadere regels.

4.4. Uitbetaling

De tegemoetkoming wordt eenmaal per jaar ineens uitbetaald.

Artikel 5: Overige bepalingen

5.1. Overgangsrecht

Eerder genomen besluiten over een tegemoetkoming in meerkosten op basis van de Nadere regels met betrekking tot de toepassing van artikel 7.5.2. van de Verordening sociaal domein gemeente Huizen 2018, worden door deze nadere regels niet aangetast.

5.2. lngangs- en vervaldatum

Deze nadere regels treden in werking op 1 januari 2021 onder gelijktijdige intrekking van de Nadere regels met betrekking de toepassing van artikel 7.5.2. van de Verordening sociaal domein gemeente Huizen 2018, en vervallen op 1 januari 2022

5.3. Citeertitel

Deze nadere regels worden aangehaald als "RTC-regeling 2021”.

Ondertekening