Regeling vervallen per 01-01-2014

Regeling vergoeding wachtdiensten

Geldend van 24-12-2003 t/m 31-12-2013 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2001

Intitulé

Regeling vergoeding wachtdiensten

Burgemeester en wethouders van Kampen,

 

gelet op het bepaalde in artikel 3:3:1 en 15:1:10, lid 1 sub c van de Lokale Arbeidsvoorwaardenregeling en artikel 16 van de Bezoldigingsregeling gemeente Kampen;

 

gelet op de verkregen overeenstemming met het Bijzonder Georganiseerd Overleg;

 

Besluiten vast te stellen de volgende:

Regeling vergoeding wachtdiensten

Artikel 1 Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    ambtenaar:                  

    degene op wie de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling voor de sector gemeenten (CAR) en de Lokale Arbeidsvoorwaarden­regeling (LAR) van toepassing is;

  • b.

    wachtdienst:                

    het buiten de voor zijn betrekking vastgestelde werktijden verplicht bereikbaar enbeschikbaar zijn van de ambtenaar ter opheffing van storingen danwel andere dringend noodzakelijke werk­zaamhe­den te verrichten.

  • c.

    wachtdienstweek:         

    het verrichten van wachtdienst van vrijdag 12.00 uur tot de volgende week vrijdag 12.00 uur.

Artikel 2 Aanwijzing ambtenaren

  • 1.

    Een ambtenaar kan worden aangewezen buiten de voor zijn betrekking vastgestelde werktijden bereikbaar en beschikbaar te zijn voor het verrichten van werkzaamheden, hierna aan te duiden als wachtdienst.

  • 2.

    Ten aanzien van de ambtenaren die worden aangewezen, periodiek doch tenminste op gemiddeld 60 kalenderdagen in een periode van 12 maanden, wachtdiensten te verrichten geschiedt de aanwijzing schriftelijk door burgemeester en wethouders.

  • 3.

    Ten aanzien van de ambtenaren die volgens rooster worden aangewezen minder dan 60 kalenderda­gen in een periode van 12 maanden, wachtdiensten te verrichten geschiedt de aanwijzing bij rooster door het desbetreffende afdelingshoofd van de ambtenaar.

Artikel 3 Wachtdienstvergoeding/verlof

Aan de ambtenaar die verplicht is wachtdienst te verrichten, wordt met inachtneming van deze regeling een vergoeding en extra verlof toegekend.

Artikel 4 Vergoeding/verlof bij volledige wachtdienstweek

  • 1.

    De vergoeding bedraagt, voor elke verrichte volledige wachtdienstweek, 3% van het maandsalaris vermeldbij ancienniteit 8 van schaal 7, genoemd in bijlage II (oude structuur) van de Bezoldigings­regeling gemeente Kampen.

  • 2.

    Op grond van het bepaalde in artikel 6:2:1, lid 4 van de LAR wordt de aan de ambtenaar toe- komende vakantie vermeerderd met twee dagen, voor zover de wachtdiensten tenminste op gemiddeld 60 kalenderdagen in een periode van 12 maanden zullen moeten worden verricht, hetgeen uit een schriftelijke aanwijzing (van burgemeester en wethouders) moet blijken. Indien de wachtdiensten worden verricht op gemiddeld 40, 30 dan wel 20 dagen, wordt de aan de ambtenaar toekomende vakantie vermeerderd met respectievelijk 1½, 1 dan wel halve dag.

  • 3.

    Voor elke verrichte volledige wachtdienstweek boven het aantal van vier weken per jaar ontvangt de ambtenaar halve dag extra verlof. Dit extra verlof worden aan het normale vakantieverlof toegevoegd. 

  • 4.

    Voor een feestdag (vallende in de wachtdienstweek), als bedoeld in artikel 4:2:1 van de LAR, wordt een halve dag extra verlof toegekend.

  • 5.

    Voor iedere andere dag, die boven de in dit artikel genoemde dagen door burgemeester en wethouders wordt aangewezen als dienstvrije dag, wordt aan de ambtenaar die op die dag wachtdienst verricht, 1 dag compensatieverlof verleend.

Artikel 5 Vergoeding/verlof bij incidentele wachtdienst

Indien de wachtdienst zich niet over een volle week uitstrekt, doch slechts over een deel ervan, bedraagt

de vergoeding voor elke wachtdienstdag als volgt:

  • a.

    op maandag tot en met vrijdag:  

    10% van het in artikel 4, lid 1 bedoelde bedrag;

    op zaterdag of zondag:             

    25% van het in artikel 4, lid 1 bedoelde bedrag;

  • b.

    op een feestdag, als bedoeld in artikel 4:2:1 van de LAR:

    de vergoeding onder a, vermeerderd met een halvedag extra verlof;

  • c.

    op iedere andere dag, die boven de in dit artikel genoemde dagen door burgemeester en wethouders wordt aangewezen als dienstvrije dag:

    de vergoeding onder a, vermeerderd met een dag compensatieverlof;

Vervanging gedurende een deel van de dag, wordt voor de uitvoering van dit punt voor een hele dag gerekend.

Artikel 6 Overwerkvergoeding

Indien een ambtenaar gedurende de wachtdiensten daadwerkelijk werkzaamheden moet verrichten (opheffen van storingen of klacht), wordt hem, naast de compensatie genoemd in artikel 4 en 5, een overwerkvergoeding gegeven overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:2:1 van de LAR.

Artikel 7 Arbeidsongeschiktheid

De in artikel 3, lid 2 bedoelde vergoeding wordt in geval van ziekte gedurende de periode dat de betreffende ambtenaar op het rooster staat vermeld, echter niet langer dan 3 maanden, normaal uitbetaald.

Artikel 8 Overgangs- en slotbepalingen

In gevallen waarin de regeling niet, niet voldoende of niet naar redelijkheid voorziet, beslissen burgemeester

en wethouders en/of kunnen burgemeester en wethouders nadere voorschriften stellen.

Artikel 9 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met terugwerkende kracht tot 1 januari 2001.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 23 december 2003
de secretaris,                                       de burgemeester,
 
 
 
J.F. Goedegebure                                 mr. ing. J. oosterhof

Toelichting regeling vergoeding wachtdiensten

Algemeen

In artikel 3:3:1 van de CAR/LAR is opgenomen dat burgemeester en wethouders voor de ambtenaar aan wie de verplich­ting, als bedoeld in artikel 15:1:10, tweede lid, onder c is opgelegd, regelen opstelt ter vergoeding daarvan. Uitgangspunt daarbij is dat geen vergoeding wordt toegekend, indien uitdrukke­lijk is bepaald, dat bij de vaststelling van de bezoldiging met vorenbedoelde verplichting is rekening gehouden.

 

In artikel 15:1:10, lid 1 sub c  van de CAR/LAR is opgenomen dat de ambtenaar verplicht is, indien burgemeester en wethouders dit in het dienstbelang nodig achten, om zich buiten de voor zijn betrekking vastgestelde werk­tijden ter beschikking te houden. Voor het gedu­rende onbepaalde tijd periodiek verrichten van deze beschikbaarheiddiensten wordt de ambtenaar schrif­telijk aange­wezen, indien deze diensten ten minste op gemiddeld zestig kalender­dagen in een periode van twaalf maanden zullen moeten worden verricht, het­geen uit de schrifte­lijke aanwijzing moet blij­ken.

 

In artikel 16 van de Bezoldigingsregeling gemeente kampen is opgenomen dat aan de ambtenaar, die is ingedeeld in één van de door burgemeester en wethouders nader te bepalen salarisschalen en die zich volgens een daarvoor vastgesteld rooster buiten de normale diensttijd zodanig beschikbaar moeten houden dat zij bijvoortduring ogenblikkelijk bereikbaar en inzetbaar zijn voor werkzaamheden, een wacht-diensttoelage kan worden toegekend.

Burgemeester en wethouders stellen voor de uitvoering van dit artikel nadere regels vast.

Onder verwijzing naar uw besluit van 3 april 2001, nr. A-18 tot formalisering van onder meer de voorstellen toepassing rechtspositie voor de nieuwe gemeente Kampen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2001, heeft dit geleid tot de Regeling Vergoeding Wachtdiensten gemeente Kampen.

Uitgangspunten van deze voorstellen zijn:

 

  • -

    Voor vergoeding de standaardgebondenheid  uit de oude regeling Kampen overnemen (per weekdienst 3% van regel 23).

     

  • -

    Bij ziekte doorbetaling gedurende roosterperiode voor maximaal 3 maanden.

  •  

  • -

    Geen afbouwregeling omdat deze vergoeding geen structureel onderdeel uitmaakt van de functie.

 

Over de voorstellen toepassing rechtspositie (nr’s 14, 15 en 16) is overeenstemming met het Bijzonder Georganiseerd Overleg bereikt op 12 december 2000 en is de Commissie 2 gehoord in zijn vergadering van 15 februari 2001.

Artikel 1           Begripsomschrijving

Het begrip wachtdienst is redactioneel aangescherpt overeenkomstig de strekking van het eerder geciteerde artikel 15:1:10 van de CAR/LAR. Het onderscheid standaard en strenge gebondenheid is vervallen overeenkomstig de voorstellen rechtspositie. In de praktijk kwam dit onderscheid ook al niet meer voor.

De genoemde tijden bij de omschrijving wachtdienstweek zijn aangepast aan de praktijk.

 

Artikel 2           Aanwijzing ambtenaren

Voor de duidelijkheid is tussengevoegd een nieuw artikel 2. De tekst komt overeen met en sluit aan bij het gestelde in de artikelen 3:3:1 en 15:1:10, lid 1 sub c van de CAR/LAR.

 

Artikel 3           Wachtdienstvergoeding/verlof

Dit artikel komt overeen met het eerste lid van de oude Kamper regeling. Om regeltechnische reden is voor een apart artikel gekozen.

      

Artikel 4           Vergoeding/verlof bij volledige wachtdienstweek

Lid 1

De termen van soorten gebondenheid zijn verdwenen, aangezien in Kampen in praktijk maar 1 soort vergoeding aan de orde is, n.l. standaard gebondenheid.

De Bezoldigingsregeling kent geen regelnummer 23 meer. Om die reden is schaal 7 periodiek 8 van  bijlage II (oude structuur)van de Bezoldigingsregeling genoemd. Deze berekeningsbasis sluit aan op de praktijk.

De in de regeling genoemde vergoedingen worden als bruto bedragen aangemerkt.

 

De inhoud van de overige artikelleden komt overeen met artikel II van de oude regeling.

 

Met een feestdag als bedoeld in artikel 4:2:1 van de LAR wordt bedoeld:

Nieuwjaarsdag, tweed paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag, beide kerstdagen en koninginnedag.

Met aangewezen dienstvrije dagen wordt bedoeld:

goede vrijdag en 5 mei.

 

Lid 3

Artikel 6:2:1 van de LAR bepaalt onder meer dat ambtenaren, die zich buiten de voor hun betrekking vastgestelde werktijden ter beschikking houden, aanspraak hebben op extra verlof (2 dagen).

Voorwaarde hierbij is dat de evengenoemde plicht regelmatig en in belangrijke mate geldt.

 

Artikel 5           Vergoeding/verlof bij incidentele wachtdienst

De inhoud van dit artikel komt overeen met artikel III van de oude regeling.

 

Artikel 6           Overwerkvergoeding

De inhoud van dit artikel komt overeen met artikel IV van de oude regeling.

 

Artikel 7           Arbeidsongeschiktheid

Conform onderdeel 15 voorstellen rechtspositie is hier het oude artikel V aangepast.

 

Overige:

Overeenkomstig onderdeel 16 voorstellen toepassing rechtspositie (geen afbouwregeling meer) zijn de oude artikelen VI tot en met XI vervallen.