Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk houdende regels omtrent ligplaatsen

Geldend van 15-07-2021 t/m heden

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk houdende regels omtrent ligplaatsen

1. Waarom nieuw ligplaatsenbeleid?

De ambitie

De Brede Structuurvisie (2007), het Waterplan (2008) en het masterplan Katwijk langs de Rijn (2010)

beschrijven de ambitie om het water en de oevers in Katwijk aantrekkelijker en meer beleefbaar te maken, onder meer door ligplaatsen voor de recreatievaart te realiseren.

Waarom nieuw ligplaatsenbeleid?

Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is het verboden om een ligplaats in te nemen op de door het College van B&W aangewezen gedeelten van het openbaar water. Tot op heden zijn alle wateren in de gemeente aangewezen, met uitzondering van de jachthavens en het openbare water dat grenst aan private grond. Dat betekent dat het overal langs de openbare oevers verboden is om een ligplaats in te nemen in openbaar water.

In de praktijk liggen echter overal boten afgemeerd, ook langs de openbare oevers. Het ’verbod’ is nergens gehandhaafd. De afgelopen jaren is het aantal bootjes sterk gegroeid. Dit heeft op enkele locaties geleid tot overlast, maar nergens hebben zich grote problemen voor gedaan. Op enkele locaties is wel sprake van verpaupering door de verwaarlozing van de vaartuigen.

Het uitgebreide verbod op het innemen van een ligplaats is niet in overeenstemming met de ambities van de gemeente om de beleving van de waterlopen te versterken, onder meer door de waterrecreatie te faciliteren.

Het nieuwe beleid

Ligplaatsenbeleid kan op veel manieren worden ingevuld: van eenvoudig met regels op hoofdlijnen tot vergaand met een vergunningstelsel en bijzondere voorschriften. De problematiek in de gemeente Katwijk is niet zodanig dat dit een sterk regulerend beleid noodzakelijk maakt, zoals de ontwikkeling van een vergunningstelsel. In 2007 heeft het toenmalige College van B&W al de voorkeur uitgesproken voor een beperkte regulering op grond van de APV. Deze lijn is uitgewerkt in het nieuwe ligplaatsenbeleid dat per 1 april 2013 van kracht is.

Toepassingsgebied

Het nieuwe beleid heeft betrekking op het innemen van een ligplaats door vaartuigen in gemeentelijk openbaar water.

Het beleid is niet van toepassing op de provinciale vaarwegen Rijn, Additioneel Kanaal en het Uitwateringskanaal. Het beleid voor deze wateren is geregeld in het provinciaal vaarwegenbeleid en de provinciale vaarwegenverordening. Voor het innemen van een ligplaats in deze wateren is een ontheffing nodig van de Provincie Zuid-Holland.

Voorliggend beleid is niet van toepassing op woonboten. Het beleid voor woonboten is apart geregeld via de aanwijzingsbesluiten op grond van artikel 5:25 APV en in de bestemmingsplannen.

Inwerkingtreding en evaluatie

Het ligplaatsenbeleid is van kracht sinds 1 april 2013 en is voor het eerst herzien in 2014. Omdat de uitvoering heeft geleid tot mogelijke verbeteringen en uitbreiding van afmeermogelijkheden, is in het onderhavige beleidsdocument een aantal aanpassingen opgenomen. De voorgenomen wijzigingen zullen ter inzage worden gelegd conform artikel 3:16 lid 1 Awb. Na afloop van de zienswijzetermijn, worden de wijzigingen in het ligplaatsenbeleid op grond van de APV definitief vastgesteld door het College van B&W. Het nieuwe ligplaatsenbeleid wordt daarna overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bekend gemaakt in de plaatselijke kranten en op de website van de gemeente Katwijk, waarna het in werking treedt.

Leeswijzer

Het beleid is uitgewerkt in Hoofdstuk 2 en nader toegelicht per watergang in Hoofdstuk 3 van dit document. In Hoofdstuk 4 is beschreven hoe de gemeente voornemens is dit beleid uit te voeren en te handhaven.

2. Het ligplaatsenbeleid

Het nieuwe beleid heeft betrekking op het innemen van een ligplaats door (recreatie)vaartuigen in openbaar water. Het beleid is hieronder toegelicht in paragraaf 2.1. Om een ligplaats te kunnen innemen kan het gewenst of noodzakelijk zijn om een afmeervoorziening te realiseren. Daarom is in paragraaf 2.2 tevens het beleid omtrent afmeervoorzieningen toegelicht.

2.1 Innemen van een ligplaats

Het ligplaatsenbeleid is geregeld op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het College van B&W neemt aanwijzingsbesluiten op grond van de APV en stelt nadere regels. Met betrekking tot het innemen van een ligplaats geldt het volgende juridische kader:

  • 1.

    artikel 5:25 van de Algemene Plaatselijke Verordening ;

  • 2.

    de aanwijzingsbesluiten op grond van artikel 5:25 APV;

  • 3.

    de nadere regels op grond van artikel 5:25 APV.

De onderdelen zijn hieronder toegelicht.

2.1.1 Artikel 5:25 APV

De APV is door de gemeenteraad vastgesteld. In artikel 5:25 is het verbod geregeld op het innemen van een ligplaats in de aangewezen gedeelten van openbaar water (zie bijlage 1 bij dit beleid).

De aanwijzing van het openbaar water is hieronder uitgewerkt in paragraaf 2.1.2. De nadere regels die het College van B&W stelt aan het innemen van een ligplaats zijn opgenomen in paragraaf 2.1.3.

2.1.2 Aanwijzing openbaar water

Op grond van artikel 5:25 lid 1 APV wijst het College van B&W de wateren of delen van openbaar water aan waar geen ligplaats mag worden ingenomen. In deze (delen van) watergangen is het verboden met een vaartuig een ligplaats in te nemen of te hebben dan wel een ligplaats voor een vaartuig beschikbaar te stellen. De aangewezen wateren zijn hieronder aangegeven. In Hoofdstuk 3 is het ligplaatsenbeleid per watergang toegelicht en deze toelichting moet in onderlinge samenhang worden gelezen met onderstaande aanwijzingen.

Verbod op het innemen van een ligplaats in openbaar water langs de openbare oevers

De onderstaande wateren zijn (gedeeltelijk) aangewezen op grond van artikel 5:25 lid 1 APV. In deze wateren geldt een verbod op het innemen, hebben of beschikbaar stellen van een ligplaats in openbaar water langs de openbare oevers:

  • Oegstgeesterkanaal – noordoever langs Kanaalpad Noord West en Kanaalpad Noord Oost, met uitzondering van het innemen van één ligplaats per woning in het water langs de noordoever ter hoogte van de nieuwbouwwoningen (eengezinswoningen en appartementen) gesitueerd tussen de Bankijkerweg en het Kanaalpad Noord Oost, evenwijdig aan het Oegstgeesterkanaal, door bewoners van deze woningen onder voorbehoud van toestemming van het Hoogheemraadschap van Rijnland;

  • Noordwijkervaart;

  • Berghaven ter hoogte van de Haringkade en Ankerplaats (openbare oever);

  • Prins Hendrikkanaal – hele watergang (zowel aan openbare als aan private oever) met uitzondering van ontheffing houders (onder andere voor varend erfgoed) en het afmeren door dagrecreanten en watertaxi’s aan de daarvoor bestemde afmeervoorvoorzieningen bij de Zwaaikom tussen 8:00 uur en 23:00 uur;

  • Rijn - openbare oever langs de Overrijn;

  • Mallegat - oever aan zijde openbaar gebied langs Uitwateringskanaal;

  • Mallegat - tussen brug Noordwijkerweg en N206 (natuurvriendelijke oevers);

  • Mallegat - twee ter plaatse aangeduide passeerstroken aan de zijde van de woonwijk Schutterswei;

  • Grote Watering;

  • Wassenaarse Wetering;

  • Valkenburgse Meer;

  • Alle watergangen in de wijk Westerpark in Rijnsburg;

  • Zandsloot;

  • Vliet - in het centrum van Rijnsburg;

  • Vliet - vanaf de Brouwerstraat tot aan het Oegstgeesterkanaal met uitzondering van de openbare oever langs de Oegstgeesterweg vanaf huisnummer 277 tot aan het Oegstgeesterkanaal;

  • De Horn Rijnsburg (openbare oever);

  • Alle watergangen in Joghtlust (in de wijk ’t Joght in Valkenburg);

  • Alle watergangen in de wijk ’t Duyfrak in Valkenburg;

  • Torenvlietswatering;

  • Dagsteiger Dorpsweide tussen zonsondergang en zonsopkomst;

  • Dagsteiger Turfmarkt naast Roskambrug tussen 22.00u en 8.00u;

  • Alle wateren langs natuurvriendelijke oevers (zie bijlage 2).

In afwijking van de bovengenoemde aanwijzingen is het innemen van een ligplaats in de volgende gevallen wel toegestaan:

  • In de als zodanig in het bestemmingsplan aangewezen jachthavens;

  • Aan een private oever, door de eigenaren/bewoners/huurders van de woningen/panden waarvan de voor- of achtertuin c.q. eigen grond direct grenst aan het openbare water, met inachtneming van de nadere regels op grond van artikel 5:25 APV (zie hieronder), tenzij bij de hierboven aangewezen watergangen anders is aangegeven;

  • Aan de openbare oever langs de Overrijn door de eigenaren/bewoners van de huizen aan de Overrijn (na toestemming van Hoogheemraadschap van Rijnland);

  • Met ontheffing van het College van B&W op grond van artikel 5:25 lid 2 APV.

    Langs de (delen van) watergangen die niet zijn vermeld in bovengenoemde aanwijzing, is het innemen van een ligplaats langs de publieke oever toegestaan.

2.1.3 Nadere regels voor het innemen van een ligplaats

In het belang van de openbare orde, volksgezondheid, veiligheid, milieuhygiëne en het aanzien van de gemeente kan de gemeente nadere regels stellen aan het innemen van een ligplaats.

Ingevolge artikel 5:25 lid 3 sub a APV zijn onderstaande regels van toepassing op het innemen van een ligplaats in openbaar water. De regels zijn zowel van toepassing op het innemen van een ligplaats langs de openbare oever als op het innemen van een ligplaats aan eigen grond (private oever).

Nadere regels:

  • 1.

    De doorvaart van de watergang mag niet worden belemmerd. Als maatgevend voor de vrij te houden doorvaartbreedte wordt de doorvaartbreedte van de brug(gen) over de betreffende watergang gehanteerd, tenzij anders is aangegeven in het aanwijzingsbesluit (Hoofdstuk 3).

  • 2.

    Het vaartuig dient aan de buitenzijde in een goede staat van onderhoud te zijn. Dekzeilen dienen te worden vastgemaakt.

  • 3.

    Het is niet toegestaan om anders te recreëren dan op de boot.

  • 4.

    Binnen de gemeentegrenzen is met uitzondering van de jachthavens geen nachtverblijf op het vaartuig toegestaan.

  • 5.

    Het is niet toegestaan om hinderlijk lawaai te maken.

  • 6.

    Het is niet toegestaan om motoren te laten draaien anders dan om het vaartuig te verplaatsen.

  • 7.

    Bij het afmeren van het vaartuig moet schade aan de kademuren of walkanten worden voorkomen door gebruik te maken van voldoende beveiliging door middel van stootwillen aan het vaartuig. Het is niet toegestaan om stootwillen, autobanden e.d. aan de (openbare) walkanten te bevestigen.

  • 8.

    Het is verboden een vaartuig af te meren dat geheel of gedeeltelijk tot magazijn, opslag of bewaring van zaken of tot enige andere beroepsmatige bezigheid wordt gebruikt.

  • 9.

    Indien ter plaatse in het water of aan de kademuren van het bevoegd gezag werkzaamheden moeten worden verricht, moet het vaartuig op eerste aanzegging door of namens het bevoegd gezag worden verwijderd.

2.1.4 Overige relevante wet- en regelgeving voor het innemen van een ligplaats

Het gemeentelijk ligplaatsenbeleid op grond van de APV staat niet op zichzelf. Op het beheer, onderhoud en gebruik van de vaarwegen en watergangen is ook andere regelgeving van de gemeente en van andere overheden van toepassing. De gebruikers van de watergangen worden geacht hiervan op de hoogte te zijn.

Bestemmingsplan

Om een ligplaats in te kunnen nemen moet het bestemmingsplan het gebruik als zodanig mogelijk maken. In de bestemmingsplannen is daarom onder de bestemming ‘Water’ opgenomen:

  • -

    Ligplaatsen voor recreatievaartuigen;

  • -

    Recreatief gebruik.

Tot strijdig gebruik wordt gerekend het gebruik van gronden als ligplaats voor woonschepen en onderkomens (tenzij als zodanig aangeduid in het bestemmingsplan).

Eigendomstoestemming van het Hoogheemraadschap van Rijnland

Voor het innemen van een ligplaats in water dat eigendom is van het Hoogheemraadschap van Rijnland is toestemming van Rijnland nodig (tegen betaling). In de gemeente Katwijk betreft dit de Rijn, de Noordwijkervaart en het Oegstgeesterkanaal. De toestemming wordt door het Hoogheemraadschap aan de aanvrager verstrekt.

Verkeersregels

Het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) bevat de verkeersregels voor de Nederlandse binnenwateren. Zo staan hierin de borden en overige verkeerstekens vermeld, de te voeren verlichting, tekens en geluidsseinen voor vaartuigen, maximale vaarsnelheid en de voorrangs- en uitwijkregels op het water. Het BPR stelt ook regels voor het afmeren in de nabijheid van kunstwerken, zoals bruggen en sluizen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat in bepaalde gevallen het innemen van een ligplaats binnen 5m van een brug verboden is. Zie voor meer informatie het Binnenvaartpolitiereglement.

2.2 Afmeervoorzieningen

2.2.1 Artikel 5:24 APV

Om een ligplaats te kunnen innemen kan het gewenst of noodzakelijk zijn om een afmeervoorziening te realiseren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de openbare oever en de private oever.

Openbare oever

Langs de openbare oevers zal de gemeente geen voorzieningen treffen om het afmeren mogelijk te maken. Gebleken is dat in de huidige situatie al bijna overal wordt afgemeerd zonder dat hiervoor aanvullende voorzieningen aanwezig zijn en zonder dat dit tot ernstige schade aan de oever leidt.

Op een aantal plaatsen, zoals langs het Mallegat in Katwijk en De Vliet in Rijnsburg, heeft de gemeente in het verleden ringen in de damwand aangebracht om het afmeren te vereenvoudigen. Bij toekomstige vernieuwing van beschoeiing of oevers langs de overige wateren, zal de gemeente per geval bekijken of het aanbrengen van kleinschalige voorzieningen gewenst is.

Het ligplaatsenbeleid op grond van de APV voorziet niet in het aanwijzen van op naam gestelde ligplaatsen langs de openbare oever. Het realiseren van een private afmeervoorziening langs de openbare oever is niet toegestaan omdat deze oever eigendom is van de gemeente Katwijk of het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Private oever

Voor het innemen van een ligplaats aan een private oever kan de eigenaar van de grond een afmeervoorziening realiseren, zodanig dat daarmee de doorvaart van de watergang niet wordt belemmerd.

Voor het realiseren van een afmeervoorziening moet worden nagegaan of een vergunning nodig is. Een vergunning kan nodig zijn op grond van gemeentelijke regelgeving of de Keur van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Zie ook paragraaf 2.2.2.

Op grond van artikel 5:24 APV (zie bijlage 1) is een vergunning nodig voor het aanbrengen of hebben van voorwerpen (niet zijnde een vaartuig) in, op of boven openbaar water. Hieronder is ook begrepen het aanbrengen van voorwerpen zoals meerpalen, afmeervoorzieningen en aanlegsteigers op, in of boven het openbaar water dat grenst aan private grond.

Behalve de APV kan hierop ook andere regelgeving van toepassing zijn (zie hieronder).

2.2.2 Overige relevante wet- en regelgeving voor afmeervoorzieningen

Het gemeentelijk ligplaatsenbeleid op grond van de APV staat niet op zichzelf. Op het beheer, onderhoud en gebruik van de vaarwegen en watergangen is ook andere regelgeving van de gemeente en van andere overheden van toepassing. De gebruikers van de watergangen worden geacht hiervan op de hoogte te zijn.

Het betreft in ieder geval:

Bestemmingsplan

Aan private grond is het bouwen van bouwwerken geen gebouw zijnde (bijvoorbeeld palen of vlonders)

mogelijk volgens de bouwregels van het bestemmingsplan. De hoogte hiervan is beperkt tot 3m, de

oppervlakte is beperkt tot de in het bestemmingsplan bepaalde maximale oppervlakte.

Omgevingsvergunning voor afmeervoorzieningen

Naast de APV-vergunning voor het realiseren van voorwerpen in, op of over openbaar water kan het ook noodzakelijk zijn om op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) een vergunning aan te vragen voor het realiseren van een afmeervoorziening. Deze wet verbiedt het bouwen zonder omgevingsvergunning. Ook het in stand laten van een bouwwerk dat zonder omgevingsvergunning is gebouwd, is verboden.

Op het verbod om te bouwen zonder vergunning is een aantal uitzonderingen mogelijk. In het Besluit omgevingsrecht (Bor) zijn de activiteiten beschreven die niet vergunning plichtig zijn. Of een vergunningaanvraag noodzakelijk is wordt bepaald door een aantal factoren, zoals de afmetingen van het bouwwerk en de plaats waar het bouwwerk wordt gerealiseerd. Omdat dit per geval verschilt, moet voor het realiseren van een afmeervoorziening ook per geval worden nagegaan of een vergunning is vereist.

Zie voor meer informatie www.omgevingsloket.nl of neem contact op met de gemeente Katwijk.

Watervergunning van het Hoogheemraadschap van Rijnland

Het beleid en regelgeving van Hoogheemraadschap van Rijnland is vastgelegd in de Keur, de Legger, beleidsregels en algemene regels. Deze bevatten onder meer regels ten aanzien van het beheer en onderhoud van de watergangen, de doorstroming en het aanbrengen van voorzieningen voor het aanleggen van vaartuigen, zoals aanlegsteigers. Voor het realiseren van een afmeervoorziening kan een watervergunning op grond van de keur van het Hoogheemraadschap van Rijnland verplicht zijn. Zie voor meer informatie www.omgevingsloket.nl of neem contact op met het Hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden (www.rijnland.net).

3. Watergangen

Hieronder is het beleid per watergang toegelicht. De nadere regels zoals benoemd in paragraaf 2.1.3 zijn in alle gevallen van toepassing, evenals de regels voor het eventueel realiseren van afmeervoorzieningen aan een private oever.

3.1 Aangewezen watergangen

Op grond van artikel 5:25 lid 1 APV is het verboden met een vaartuig een ligplaats in te nemen of te hebben dan wel een ligplaats voor een vaartuig beschikbaar te stellen op door het College aangewezen gedeelten van openbaar water.

De hieronder uitgewerkte watergangen zijn geheel of gedeeltelijk aangewezen. Dat betekent dat in de aangewezen delen van deze watergangen het innemen van een ligplaats niet is toegestaan langs de openbare oever. Langs de private oevers is het innemen van een ligplaats in de meeste wateren wel toegestaan, mits wordt voldaan aan de nadere regels op grond van artikel 5:25 APV, zoals deze zijn uitgewerkt in paragraaf 2.1.3.

Onderstaande toelichting is een nadere uitwerking van paragraaf 2.1.2 (opsomming aangewezen watergangen) en moet in onderlinge samenhang worden gelezen.

Natuurvriendelijke oevers

Langs alle natuurvriendelijke oevers in de gemeente Katwijk is het niet toegestaan een ligplaats in te nemen, te hebben of beschikbaar te stellen (zie bijlage II voor een toelichting over natuurlijkvriendelijke oevers).

Mallegat

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Het water langs de openbare oever aan de zijde van het Uitwateringskanaal tussen de fietsbrug bij de zeeverkenners en de Noordwijkerweg is aangewezen.

Het water tussen de brug van de Noordwijkerweg en de N206 is geheel aangewezen (beide zijden natuurvriendelijke oever).

Twee ter plaatse aangeduide passeerstroken aan de zijde van de woonwijk Schutterswei zijn aangewezen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is toegestaan aan de openbare oever aan de zijde van de woonwijk Schutterswei, met uitzondering van de twee ter plaatse aangeduide passeerstroken.

Tussen Noordwijkerweg en N206: innemen van een ligplaats is niet toegestaan (natuurvriendelijke) oevers.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan (Blekerij).

Noordwijkervaart

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Het water langs de openbare oevers is aangewezen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan.

Innemen van een ligplaats aan de gemeentelijke loswal is toegestaan na toestemming van het College van B&W en tegen betaling van havengeld.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

Bijzonder-heden

Voor het innemen van een ligplaats in de Noordwijkervaart dient een huurovereenkomst te worden gesloten met de eigenaar van het water, het Hoogheemraadschap van Rijnland. De booteigenaar dient deze zelf aan te vragen bij het Hoogheemraadschap.

Rijn - tussen Rijnbrug (Sandtlaan) en Roskambrug

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Het water langs de openbare oever ter hoogte van de Overrijn is aangewezen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is in afwijking van bovenstaande aanwijzing wel toegestaan:

  • Aan de dagsteiger aan de Turfmarkt tussen 8.00u – 22.00u met een maximale ligduur van 4 uur. De doorvaartbreedte mag hierbij niet worden belemmerd voor tweerichting verkeer op de Rijn, dubbel afmeren is niet toegestaan.

  • Tussen Roskambrug en de houten trap door bewoners van de huizen aan de Overrijn (jaarrond), onder voorbehoud van toestemming van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

  • Langs het voetpad vanaf kadastraal perceel Burggravenlaan nummer 1 tot aan de Rijnbrug (Sandtlaan) ter hoogte van de flat aan de Bijdorpstraat (jaarrond), onder voorbehoud van toestemming van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan (jaarrond), onder voorbehoud van toestemming van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Bijzonder-heden

Voor het innemen van een ligplaats in de Rijn dient een huurovereenkomst te worden gesloten met de eigenaar van het water, het Hoogheemraadschap van Rijnland. De booteigenaar dient deze zelf aan te vragen bij het Hoogheemraadschap.

NB: De booteigenaar die ligt afgemeerd aan de Overrijn met een huurovereenkomst van Rijnland ingaande in 2012, wordt een overgangssituatie gedoogd tot de datum waarop de huurovereenkomst met Rijnland afloopt.

Voor het tijdelijk innemen van een ligplaats (max. 4 uur) aan de dagsteiger aan de Turfmarkt is geen toestemming van het Hoogheemraadschap nodig.

Prins Hendrikkanaal

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

De hele watergang is aangewezen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan met uitzondering van ontheffing houders (onder andere voor varend erfgoed) en het afmeren door dagrecreanten en watertaxi’s aan de daarvoor bestemde afmeervoorzieningen bij de Zwaaikom tussen 8:00 uur en 23:00 uur;

Private oever

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan.

Bijzonder-heden

De minimaal vrij te houden doorvaartbreedte is 13m.

Incidenteel blijft een watertaxi na 23:00 uur afgemeerd liggen tot de volgende morgen om een aangemelde groep passagiers mee te nemen.

Berghaven ter hoogte van Haringkade en Ankerplaats

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Het water langs de openbare oever is aangewezen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

Westerpark (Rijnsburg)

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Het water langs de openbare oever is aangewezen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

Oegstgeesterkanaal

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Het water langs de noordoever ter hoogte van het Kanaalpad Noord West en het Kanaalpad Noord Oost is aangewezen met uitzondering van het water langs de noordoever ter hoogte van de Bankijkerweg.

Openbare oevers

Noordoever, Kanaalpad Noord West en Kanaalpad Noord Oost:

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan, met uitzondering van het innemen van één ligplaats per woning in het water langs de noordoever ter hoogte van de nieuwbouwwoningen (eengezinswoningen en appartementen) gesitueerd tussen de Bankijkerweg en het Kanaalpad Noord Oost, evenwijdig aan het Oegstgeesterkanaal, door bewoners van deze woningen onder voorbehoud van toestemming van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Zuidoever, Kanaalpad Zuid West en Kanaalpad Zuid Oost:

Het innemen van een ligplaats is toegestaan, onder voorbehoud van toestemming van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Private oever

Het innemen van een ligplaats is toegestaan.

Bijzonder-heden

Voor het innemen van een ligplaats dient een huurovereenkomst te worden gesloten met de eigenaar van het water, het Hoogheemraadschap van Rijnland. De booteigenaren dienen deze huurovereenkomst zelf aan te vragen bij Rijnland.

Vliet

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

De Vliet vanaf de uitmonding in het centrum van Rijnsburg tot aan het Oegstgeesterkanaal voor zover het openbare oevers betreft.

Voor wat betreft de private oevers zijn de op de bijgevoegde kaart (bijlage 3) aangegeven gedeelten van De Vliet aangewezen.

Het gedeelte van de openbare oever van de Vliet tussen het Additioneel Kanaal en de Katwijkerweg, wanneer afmeren langs deze oever tegenover een private oever met afmeermogelijkheid de doorvaart belemmert.

Openbare oever

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan in het gedeelte van de Vliet vanaf de uitmonding in het centrum van Rijnsburg tot aan het Oegstgeesterkanaal.

Innemen van een ligplaats is wel toegestaan tussen het Additioneel Kanaal en de Katwijkerweg, met in acht neming van de nadere regels. Dit betekent dat het afmeren langs de oever tegenover een private oever met afmeermogelijkheid de doorvaart niet mag belemmeren. 

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan in het gedeelte van de Vliet vanaf de uitmonding in het centrum van Rijnsburg tot aan het Oegstgeesterkanaal met uitzondering van de op de bijgevoegde kaart (bijlage 3) aangewezen gedeelten van het water.

Innemen van een ligplaats is toegestaan in het gedeelte van de Vliet tussen het Additioneel Kanaal en de Katwijkerweg.

De Horn

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

In alle watergangen in De Horn is het water langs de openbare oevers aangewezen

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

Zandsloot

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Het water langs de openbare oevers is aangewezen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

Grote Watering

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Het water langs de openbare oevers is aangewezen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

Valkenburgse meer

Innemen van een ligplaats

Aanwijzing

De hele watergang is aanwezen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan

Private oever

N.v.t.

Torenvlietswatering (Dorpsweide)

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Het water langs de openbare oevers is aangewezen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

Bijzonder-heden

Innemen van een ligplaats aan de dagsteiger in de recreatieplas is toegestaan tussen zonsopkomst en zonsondergang, met een maximale duur van 12 uur.

Joghtlust (in de wijk ’t Joght in Valkenburg)

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Het water langs de openbare oevers is aangewezen.

Openbare oever

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan (beide zijden natuurvriendelijke oever).

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

’t Duyfrak

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

In alle watergangen in ’t Duyfrak is het water langs de openbare oevers aangewezen

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

Wassenaarse Watering

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Het water langs de openbare oevers is aangewezen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is niet toegestaan.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

3.2 Overige watergangen (geen aanwijzing, innemen ligplaats is toegestaan)

Rijn - tussen Rijn (provinciaal vaarwater) en Rijnbrug (Sandtlaan)

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Geen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is toegestaan (gemeentelijke loswal).

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

Bijzonder-heden

Voor het innemen van een ligplaats in de Rijn dient een huurovereenkomst te worden gesloten met de eigenaar van het water, het Hoogheemraadschap van Rijnland. De booteigenaar dient deze zelf aan te vragen bij het Hoogheemraadschap.

Rijn - tussen Roskambrug en Additioneel Kanaal

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Geen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is toegestaan aan de overtuinen langs de Overrijn door de eigenaren/gebruikers van de overtuinen.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

Bijzonder-heden

Voor het innemen van een ligplaats in de Rijn dient een huurovereenkomst te worden gesloten met de eigenaar van het water, het Hoogheemraadschap van Rijnland. De booteigenaar dient deze zelf aan te vragen bij het Hoogheemraadschap.

Kleine Watering (Valkenburg)

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Geen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is toegestaan

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

Kleipetten

Aanwijzing LIGPLAATSLOCATIES

Aanwijzing

Geen.

Openbare oevers

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

Private oever

Innemen van een ligplaats is toegestaan.

4. Uitvoeringsparagraaf

Met de handhaving van illegaal ingenomen ligplaatsen zijn in Katwijk de toezichthouders en gemeentelijke opsporingsambtenaren (GOA’s) in samenwerking met juridisch medewerkers belast. Het toepassen van bestuursrechtelijke handhavingsinstrumenten door de gemeente is een van de middelen om dit ligplaatsenbeleid te effectueren.

Primair zal bestuursrechtelijk worden gehandhaafd door middel van het opleggen van een last onder bestuursdwang op grond van artikel 5:25 APV als met een vaartuig een ligplaats wordt ingenomen dan wel een ligplaats voor een vaartuig ter beschikking wordt gesteld op door het college aangewezen gedeelten van openbaar water waar dit verboden is. Als de eigenaar van de boot bekend is, dan wordt de last onder bestuursdwang per post naar de eigenaar gestuurd. Is de eigenaar niet bekend, dan wordt de last onder bestuursdwang bekendgemaakt door een sticker op de boot te plakken. Ook wordt dit in de lokale kranten bekendgemaakt als de eigenaar onbekend is. Er wordt een begunstigingstermijn van twee weken gehanteerd. Binnen deze termijn moet de eigenaar de boot zelf verwijderen. Als de boot niet binnen deze termijn is verwijderd, dan zal de gemeente Katwijk door middel van het toepassen van bestuursdwang de boot verwijderen. De gemeente Katwijk zal de boot dan laten wegslepen om deze elders gedurende maximaal 13 weken op te slaan. Na deze termijn wordt de boot vernietigd of in eigendom overgedragen indien de eigenaar de boot niet heeft opgehaald.

Aanvullend zullen de GOA’s bestuurlijke strafbeschikkingen (hierna: beschikkingen) aankondigen op grond van artikel 5:25 APV. De hoogte van deze beschikking kan jaarlijks worden aangepast. Het aankondigen van beschikkingen zal met name plaatsvinden bij de ligplaatsen voor dagrecreatie als bijvoorbeeld een boot langer blijft liggen dan de ter plaatse toegestane periode.

Bijlage I Algemene Plaatselijke Verordening Katwijk (APV)

Artikel 5:24 Voorwerpen op, in of boven openbaar water

  • 1.

    Het is in verband met de veiligheid op het openbaar water verboden zonder vergunning van het college een voorwerp, niet zijnde een vaartuig, op, in of boven openbaar water te plaatsen, aan te brengen of te hebben.

  • 2.

    Het college kan in het belang van de bruikbaarheid van het openbaar water of voor het doelmatig en veilig gebruik daarvan dan wel in het belang van het aanzien van de gemeente nadere regels stellen voor het plaatsen, aanbrengen of hebben van een voorwerp op, in of boven openbaar water, niet zijnde een vaartuig. Het in het eerste lid bepaalde is dan niet van toepassing.

  • 3.

    Het in het eerste lid bepaalde is niet van toepassing op voorwerpen waarop gedachten of gevoelens worden geopenbaard.

  • 4.

    Het is verboden op, in of boven openbaar water voorwerpen waarop gedachten of gevoelens worden geopenbaard te plaatsen, aan te brengen of te hebben, indien deze door hun omvang of vormgeving, constructie of plaats van bevestiging gevaar opleveren voor de bruikbaarheid van het openbaar water of voor het doelmatig en veilig gebruik daarvan, dan wel een belemmering vormen voor het doelmatig beheer en onderhoud van het openbaar water.

  • 5.

    Het eerste lid is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht, de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement, de Waterwet, Vaarwegenverordening Zuid-Holland, de Telecommunicatiewet of de Algemene verordening ondergrondse infrastructuur 2016.

Artikel 5:25 Ligplaats woonschepen en overige vaartuigen

  • 1.

    Het is verboden met een vaartuig een ligplaats in te nemen of te hebben dan wel een ligplaats voor een vaartuig beschikbaar te stellen op door het college aangewezen gedeelten van openbaar water.

  • 2.

    Het college kan van het in lid 1 bepaalde ontheffing verlenen.

  • 3.

    Het college kan aan het innemen, hebben of beschikbaar stellen van een ligplaats met dan wel voor een vaartuig op niet krachtens het eerste lid aangewezen gedeelten van openbaar water:

    • a.

      nadere regels stellen in het belang van de openbare orde, volksgezondheid, veiligheid, milieuhygiëne en het aanzien van de gemeente;

    • b.

      beperkingen stellen naar soort en aantal vaartuigen en periode voor het innemen van een ligplaats.

  • 4.

    Het in het eerste en tweede lid bepaalde geldt niet voor zover de Wet milieubeheer, het Binnenvaartpolitiereglement, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken of de Vaarwegenverordening Zuid-Holland van toepassing is.

Bijlage II Natuurvriendelijke oevers

Bron: Hoogheemraadschap van Rijnland

Wat is een natuurvriendelijke oever?

Natuurvriendelijke oevers zijn oevers waarbij naast de waterkerende functie nadrukkelijk rekening gehouden wordt met natuur en landschap. Een belangrijk kenmerk is de natuurlijke overgang van nat naar droog: meestal hebben natuurvriendelijke oevers geleidelijk aflopende taluds met een duidelijke begroeiing.

De natuurvriendelijke oever is aangelegd als leefruimte voor flora en fauna. Sommige planten en dieren die in het oppervlaktewater voorkomen, hebben plaatsen nodig op de oever waarin zij bijvoorbeeld kunnen schuilen. De aanleg en inrichting is gericht op spontane ontwikkeling van vegetatie en waar mogelijk ook het ontstaan van paaiplaatsen voor vissen, poelen voor reptielen en op enkele locaties ook ‘uitstapplaatsen’ voor andere dieren.

Afhankelijk van het type natuurvriendelijke oever wordt de aanleg van het talud en de samenstelling van de vegetatie bepaald. De aanleg is gericht op een gevarieerde oever met moeras- en waterplanten en spontane ontwikkeling van de vegetatie zodat de natuurlijke variatie wordt vergroot. De aanleg en de samenstelling van de vegetatie is afgestemd op de situatie ter plaatse. Het afkalven van het onderwatertalud en verlanding wordt niet tegengegaan zolang het de doorstroomfunctie van het water niet belemmert. Het volledig dichtgroeien met houtige gewassen is ongewenst.

Hoe meer de natuur zijn gang kan gaan, hoe beter de kwaliteit van het oppervlaktewater wordt. Het resultaat is helder en gezond oppervlaktewater. Dat maakt natuurvriendelijke oevers ook van belang voor de waterkwaliteit.

Het beheer van de vegetatie bestaat uit het één keer per drie jaar afmaaien van de vegetatie. Dat gebeurt in de herfst. De maaiwerkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd: jaarlijks circa een derde van de totale oever.

Bijlage III Vliet

afbeelding binnen de regeling