Regeling vervallen per 01-04-2023

Beleidsregels leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2020

Geldend van 08-05-2020 t/m 31-03-2023

Intitulé

Beleidsregels leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2020

Artikel 1. Meerdere woningen

  • 1. Een leerling kan meerdere woningen hebben in de zin van de verordening.

  • 2. Indien de leerling feitelijk een aantal dagen in een andere gemeente verblijft moet voor die dagen een aanvraag ingediend worden bij de gemeente waar hij of zij verblijft.

Artikel 2. Tijdelijk verblijf

  • 1. Indien een leerling tijdelijk (korter dan 6 weken) in een andere gemeente verblijft, blijft aanspraak op leerlingenvervoer vanuit de Krimpenerwaard bestaan.

Artikel 3. Ernstige benadeling van het gezin

  • 1. Slechts indien werk ertoe leidt dat het halen en brengen van het kind naar school niet mogelijk is kan aanspraak gemaakt worden op aangepast vervoer.

  • 2. Aanspraak op aangepast vervoer bestaat in ieder geval als:

    • a.

      de begeleiding van de leerling naar school de begeleider meer dan 2 uur tijdsduur per dag kost. De tijdsduur wordt gebaseerd op basis van 9292OV.nl.

    • b.

      het een eenoudergezin betreft waarin een 2e kind jonger dan 9 jaar aanwezig is, dat nog niet zelfstandig (of onder begeleiding van iemand uit het netwerk) naar school kan gaan.

Artikel 4. Individueel vervoer

  • 1. Individueel vervoer in het aangepast vervoer wordt enkel verstrekt indien:

    • a.

      er een medische noodzaak is voor het individueel vervoeren van de leerling of

    • b.

      de veiligheid van andere leerlingen in het aangepast vervoer in het geding komt.

Artikel 5. Vervoer na schooltijd

  • 1. Vervoer na schooltijd naar andere plaatsen dan de woning van de leerling wordt toegekend indien:

    • a.

      het vervoer naar een ander adres leidt tot een verhoging van de reisafstand, mag de afstand tussen de eigen woning en het opvangadres niet meer dan 5 km bedragen.

    • b.

      er sprake is van een vast patroon, dit wil zeggen één vast opvangadres op vaste dag(en) per week, dat bij de aanvraag is opgegeven.

  • 2. Vervoer naar de opvanglocatie valt onder:

    • a.

      vervoersvoorziening jeugdhulp indien de opvanglocatie geïndiceerde jeugdhulp betreft en de reisafstand wordt vergroot met meer dan 5 km.

    • b.

      vervoersvoorziening leerlingenvervoer indien de opvanglocatie geïndiceerde jeugdhulp betreft en de reisafstand wordt vergroot met maximaal 5 km.

Artikel 6. Vergoeding openbaar vervoer leerlingen Voortgezet Speciaal Onderwijs

Om zelfstandig reizen te stimuleren verstrekt het college een vergoeding van de kosten van het openbaar vervoer gedurende het eerste schooljaar (10 maanden) vanaf de maand waarin de leerling zelfstandig reist in plaats van gebruik te maken van aangepast vervoer per taxi. Daarna vervalt de vergoeding. Evenals voor het Speciaal Basisonderwijs wordt geen drempelbedrag (artikel 16 Verordening Leerlingenvervoer 2018) of eigen bijdrage op basis van Financiële Draagkracht (artikel 17 Verordening Leerlingenvervoer 2018) in mindering gebracht.

Artikel 7. Fietsafstand

De volgende uitgangspunten worden gehanteerd voor wat betreft het bepalen van de maximale afstanden voor het vervoer per fiets zoals bedoeld in artikel 11, 12 en 19 van de Verordening Leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2018:

  • 1.

    Als een kind van 9 jaar fysiek kan fietsen en de afstand tussen woning en school is maximaal 7 kilometer, dan wordt bekostiging op basis van vervoer per fiets toegekend.

  • 2.

    Als een kind van 10 jaar fysiek kan fietsen en de afstand tussen woning en school is maximaal 9 kilometer, dan wordt bekostiging op basis van vervoer per fiets toegekend.

  • 3.

    Als een kind van 11 jaar en ouder fysiek kan fietsen en de afstand tussen woning en school is maximaal 11 kilometer, dan wordt bekostiging op basis van vervoer per fiets toegekend.

Artikel 8. Leerlingenvervoer en ISK-onderwijs

  • 1. Leerlingen, die vanwege een taalachterstand aangewezen zijn op de Internationale schakelklas in het basisonderwijs, komen voor maximaal 1,5 jaar in aanmerking voor leerlingenvervoer.

  • 2. Leerlingen, die vanwege een taalachterstand aangewezen zijn op een Internationale schakelklas in het voortgezet onderwijs, komen niet in aanmerking voor het leerlingenvervoer, tenzij er sprake is van een structurele beperking.

Artikel 9. Wisselende schooltijden

De verordening Leerlingenvervoer bepaalt dat aangepast vervoer slechts wordt georganiseerd op schooltijden zoals genoemd in de schoolgids, tenzij een structurele handicap van de leerling deze schooltijden onmogelijk maken en er een individueel schoolplan is. Het vervoer bij incidenteel wisselende of afwijkende schooltijden die niet in de schoolgids staan, behoort niet tot de gemeentelijke taak, maar tot de verantwoordelijkheid van de ouders zelf. Voor afwijkende tijden (die niet in de schoolgids staan) in verband met schoolreisjes, sportdagen, uitvaluren of laatste schooldag worden geen extra taxiritten ingezet.

Artikel 10. Intrekking oude regeling

Op de dag van inwerkingtreding van deze beleidsregels worden de volgende beleidsregels ingetrokken: Beleidsregels Krimpenerwaard 2018 en de 1e wijzigingen.

Artikel 11. Overgangsbepaling

Voor de aanvragen voor een vervoersvoorziening die reeds vóór het moment van inwerkingtreding van deze beleidsregels zijn ingediend, maar waarop door het college nog besloten dient te worden, geldt een overgangsregeling. Deze aanvragen worden (verder) afgehandeld volgens de Beleidsregels leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2020.

Artikel 12. Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden één dag na bekendmaking in werking.

Artikel 13. Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als Beleidsregels leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2020.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van het college van de gemeente Krimpenerwaard, gehouden op 7 april 2020,

Burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard,

de secretaries (wnd)

J. Hennip

de burgemeester

mr. R.S. Cazemier

Toelichting op de beleidsregels

Artikel 1:

Een leerling kan meerdere woningen hebben in de zin van de verordening. Waar de leerling staat ingeschreven doet niet ter zake: doorslaggevend is de feitelijke verblijfplaats van de leerling. Het college toetst de aanvraag voor een vervoersvoorziening enkel voor die dagen dat de leerling feitelijk in de gemeente Krimpenerwaard verblijft. Het is mogelijk dat slechts in een van de gemeenten waar de leerling verblijft aanspraak op leerlingenvervoer bestaat, omdat elke gemeente toetst aan zijn eigen verordening en beleidsregels.

Artikel 2:

Dit artikel is een nadere interpretatie van het begrip tijdelijk in de verordening. Dit artikel is in overeenstemming met het advies van de VNG.

Artikel 3:

Het feit dat beide ouders werken is geen reden om aanspraak te maken op aangepast vervoer.

Slechts indien werk ertoe leidt dat het halen en brengen van het kind naar school niet mogelijk is kan aanspraak gemaakt worden op aangepast vervoer. Ouders moeten met een reële redenering komen waarom het werk een reden is. Van belang bij deze afweging kan zijn: reistijd, verplichte aanwezigheid passend bij de functie enz. Ouders kan gevraagd worden een werkgeversverklaring te overleggen waarop werktijden vermeld zijn en de werkgever verklaart of het gezien de aard van het werk mogelijk is rekening te houden met de schooltijden van de leerling.

Artikel 4:

In het aangepast vervoer wordt de leerling met andere leerlingen in een voertuig vervoerd. Dit artikel beschrijft de mogelijkheden wanneer individueel vervoer (alleen reizen in het aangepast vervoer) toegekend kan worden.

Artikel 5:

Leerlingenvervoer betreft vervoer van huis naar school en terug. In de praktijk komt het voor dat er na school opvang op een ander adres wenselijk of noodzakelijk is. Dit artikel beschrijft de mogelijkheden om vanuit leerlingenvervoer in deze situatie Vervoer toe te kennen.

Artikel 8:

Overeenkomstig afspraken met de schoolbesturen in onze gemeente wordt het afstandscriterium bij deze aanvragen niet gehanteerd.