Regeling vervallen per 01-01-2018

Verordening maatschappelijke participatie 2014

Geldend van 14-03-2014 t/m 31-12-2017 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2014

Intitulé

Verordening maatschappelijke participatie 2014

De raad van de gemeente Langedijk; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 januari 2014, nummer 11; gelet op artikel 108, eerste lid en artikel 149 van de Gemeentewet overwegende dat het van wezenlijk belang wordt geacht dat de inwoners van de gemeente Langedijk en hun minderjarige kinderen zich door maatschappelijke participatie kunnen ontplooien en ontwikkelen en daarin niet belemmerd worden door hun financiële positie, dat de gemeente Langedijk daaraan wenst bij te dragen door het voeren van beleid, gericht op bevordering van maatschappelijke participatie, waaronder wordt verstaan deelname aan activiteiten die het mogelijk maken mee te doen in de samenleving;

b e s l u i t :

vast te stellen de volgende Verordening maatschappelijke participatie 2014

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

   

Artikel 1.1 Definities en begrippen

Deze verordening verstaat onder:

a. LangedijkerPas: een door of namens het college verstrekt document dat strekt ter bevordering van de deelname aan maatschappelijke, sportieve en culturele activiteiten;

b. LangedijkerPashouder: de rechtmatige houder van de LangedijkerPas;

c. Voucher: een bon dat een geldbedrag vertegenwoordigt. Deze bon kan ingeruild worden bij aanbieders die hun activiteiten openstellen voor betaling hiermee.

d. college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Langedijk;

e. inwoner: de persoon die op het moment van aanvraag ingeschreven staat in de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente Langedijk;

f. aanvrager: de inwoner (18+) die een gratis LangedijkerPas aanvraagt ten behoeve van zichzelf en/of zijn minderjarig kind;

g. inkomen: de inkomsten van de aanvrager en zijn eventuele partner uit of in verband met arbeid of sociale zekerheidsuitkeringen, met uitzondering van de inkomsten uit arbeid van het ten laste komende kind of kinderen;

h. wettelijk sociaal minimum: de bijstandsnorm bedoeld in artikel 20 t/m 23 van de Wet werk en bijstand inclusief toeslag, vakantiegeldreservering, exclusief eventuele heffingskortingen;

i. maatschappelijke participatie: deelnemen aan structurele activiteiten, waarvan de kosten weliswaar algemeen gebruikelijk zijn maar niet behoren tot de dagelijkse kosten voor het noodzakelijke levensonderhoud, en welke activiteiten aantoonbaar bijdragen aan een actieve verbinding met de samenleving. Onder activiteiten die bijdragen aan maatschappelijke participatie wordt verstaan activiteiten met een terugkeerpatroon, zoals lidmaatschap van een sportvereniging, abonnement bij de bibliotheek of een cursus bij de muziekschool en in geval van kinderen, schoolactiviteiten en toegang tot een computer en internet;

j. kind: het ten laste komende kind als bedoeld in artikel 4, eerste lid, aanhef en onderdelen d en e, van de Wet werk en bijstand, alsmede het pleegkind waarvoor de pleegouder een vergoeding ontvangt;

k. schoolgaand kind: het in onderdeel i. bedoelde kind, voor wie de leer- of kwalificatieplicht, bedoeld in artikel 4 van de Leerplichtwet, geldt.

 

Hoofdstuk

Artikel 1.2 Doel en toepassingsbereik van de LangedijkerPas

Het college verstrekt aan inwoners van de gemeente Langedijk en hun gezinsleden, als bedoeld in artikel 2.1, een LangedijkerPas en een daarbij behorend aanbod, ter bevordering van de deelname aan maatschappelijke, sportieve en culturele activiteiten. 

Hoofdstuk

Artikel 1.3 De LangedijkerPas

De LangedijkerPas is een gezinspas die geldig is wanneer deze in ieder geval is voorzien van alle volgende kenmerken:

- de naam van de pashouder;

- de geboortedatum van de pashouder;

- een uniek aan de pashouder toegekend LangedijkerPasnummer.

 

Hoofdstuk 2 Het recht op een LangedijkerPas

Hoofdstuk

Artikel 2.1 Het recht op een gratis LangedijkerPas

1. Recht op een gratis LangedijkerPas heeft de inwoner met diens gezinsleden als het totale inkomen van het gezin ten hoogste 120% van het wettelijk sociaal minimum bedraagt.

2. Het in het eerste lid genoemd inkomen wordt getoetst op het inkomen op het moment van aanvraag.

3. In afwijking van het eerste lid heeft de inwoner die student of scholier is en uit 's Rijks kas bekostigd voltijds onderwijs volgt, of aanspraak kan maken op studiefinanciering op grond van de Wet Studiefinanciering 2000 of op een tegemoetkoming op grond van de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten, geen recht op een gratis LangedijkerPas, tenzij hij een of meer ten laste komende kinderen heeft en beschikt over een gezinsinkomen dat, inclusief de toelage WSF of WTOS, niet meer bedraagt dan het inkomen bedoeld in het eerste lid.

   

Hoofdstuk

Artikel 2.2 Uitsluitingsgronden

Van het recht op een gratis LangedijkerPas is uitgesloten de inwoner:

1. die niet rechtmatig in Nederland verblijft in de zin van artikel 8, onderdelen a tot en met e en l, van de Vreemdelingenwet 2000, met uitzondering van de vreemdeling die met instemming van de Nederlandse overheid verblijft in een instelling bedoeld voor de opvang van asielzoekers;

2. die onbetaald verlof geniet als bedoeld in artikel 1, onderdeel g, van de Werkloosheidswet, of gehuwd is met een zodanig persoon, voor zover het gebrek aan inkomen daarvan het gevolg is; of

3. die rechtens van zijn vrijheid is beroofd, anders dan op grond van bepalingen in de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (Wet BOPZ).

 

Hoofdstuk

Artikel 2.3 Het kopen van een LangedijkerPas

1. Indien de aanvrager niet voldoet aan de voorwaarden zoals genoemd in artikel 2.1, en/of op basis van artikel 2.2 uitgesloten is van het recht op een gratis LangedijkerPas, dan kan de aanvrager de LangedijkerPas kopen.

2. Bij verlies of diefstal is artikel 3.2, lid 6 en lid 7 van toepassing.

3. De LangedijkerPas blijft eigendom van de gemeente Langedijk en is niet overdraagbaar aan derden.

 

Hoofdstuk 3 Aanvraag en toekenning van een gratis LangedijkerPas

Hoofdstuk

Artikel 3.1 De aanvraag en toekenning van een gratis LangedijkerPas

1. Het indienen van een aanvraag vindt plaats met gebruik van een door het college vastgesteld aanvraagformulier en wordt ingediend door de aanvrager of diens wettelijk vertegenwoordiger (ouder(s), pleegouder(s), voogd, bewindvoerder of curator).

2. De aanvrager verstrekt desgevraagd alle gegevens en bewijsstukken omtrent het inkomen en de gezinssituatie van de aanvrager of die noodzakelijk zijn voor het vaststellen van het recht op een gratis LangedijkerPas.

 

Hoofdstuk

Artikel 3.2 De verstrekking van een gratis LangedijkerPas

1. Het college beslist positief op de aanvraag door middel van het toesturen van de LangedijkerPas.

2. Het college beslist negatief op de aanvraag met een schriftelijk besluit.

3. Verstrekking van een gratis LangedijkerPas is kosteloos.

4. De LangedijkerPas is geldig tot de op de LangedijkerPas vermelde einddatum.

5. Het college stelt het recht op een gratis LangedijkerPas periodiek opnieuw vast aan de hand van deze verordening.

6. Indien de LangedijkerPas is gestolen, legt de pashouder een kopie van aangifte en proces-verbaal over. De pashouder ontvangt daarop een duplicaat LangedijkerPas.

7. In geval het verlies van de LangedijkerPas redelijkerwijs aan de houder kan worden verweten, kan een nieuwe LangedijkerPas gekocht worden bij de verkooppunten.

8. De gratis LangedijkerPas blijft eigendom van de gemeente Langedijk en is niet overdraagbaar aan derden.

 

Hoofdstuk 4 Maatregelen ter bevordering van maatschappelijke participatie

Artikel 4.1 Het aanbod

Het college voorziet in aanbod ter bevordering van de maatschappelijke participatie, waarvan met de LangedijkerPas gebruik gemaakt kan worden en zorgt voor bekendmaking ervan.

2. Het aanbod voldoet in ieder geval aan de volgende kenmerken:

a. de activiteit behoort tot de reguliere taak van de rechtspersoon en wordt zonder winstoogmerk uitgevoerd, of

b. in geval van een activiteit met winstoogmerk, wordt deze uitdrukkelijk door de gemeente Langedijk ondersteund, en

c. de activiteit wordt niet door een andere rechtspersoon aangeboden met dezelfde of aantrekkelijkere voorwaarden, en

d. de activiteit vindt bij voorkeur plaats in de gemeente Langedijk.

e. als aanbod komen in aanmerking de in artikel 4.2.1 tot en met 4.3.2 genoemde activiteiten.

 

Artikel 4.2 Aanbod voor minderjarige inwoners

Het aanbod voor de houders van een gratis LangedijkerPas met een of meer inwonende minderjarige kinderen, als bedoeld in artikel 2.1, bestaat uit de hierna in artikel 4.2.1 tot en met 4.2.3 genoemde regelingen.

Artikel 4.2.1 Sport en cultuurregeling

1. Deze regeling heeft als doel het verstrekken van een budget ten behoeve van de kosten van deelname door het in artikel 4.2 bedoelde minderjarige kind aan sportieve of culturele activiteiten van structurele aard.

2. De gemeente stelt per jaar € 15.000,-- (60 kinderen) beschikbaar voor het Jeugdsportfonds Langedijk. De gemeente gaat hiervoor een overeenkomst aan met het Jeugdsportfonds.

3. De gemeente stelt per jaar € 10.000,-- (40 kinderen) beschikbaar voor het Jeugdcultuurfonds Langedijk. De gemeente gaat hiervoor een overeenkomst aan met het Jeugdcultuurfonds.

4. Het college behoudt zich het recht voor te bepalen met welke, en andere, rechtspersonen die een sportieve of culturele activiteit aanbieden, een overeenkomst wordt aangegaan. Volgens deze overeenkomst wordt rechtstreeks een budget aan deze rechtspersonen overgemaakt. Artikel 4.1, tweede lid, is hierbij van toepassing. Het college let bijvoorbeeld op:

a. de mate waarin de door de rechtspersoon te financieren, aangeboden activiteit bijdraagt aan de maatschappelijke participatie van het kind en

b. de hoeveelheid rechtspersonen die de activiteit aanbiedt.

 

Artikel 4.2.2 Scholierenregeling

1. Deze regeling heeft als doel het verstrekken van een budget ter bevordering van deelname aan door de school van het in artikel 4.2 bedoelde schoolgaande kind georganiseerde activiteiten, zoals schoolkampen, excursies en workshops.

2. Het in het eerste lid genoemde budget bedraagt:

a. voor kinderen in het basisonderwijs € 50,-- per kind per schooljaar;

b. voor kinderen in het voortgezet onderwijs € 100,-- per kind per schooljaar.

3. Het budget wordt rechtstreeks aan de school van het kind uitbetaald. De school vraagt het budget aan en levert daartoe een door het college opgesteld declaratieformulier in, waaruit in ieder geval blijkt:

a. de activiteit(en) waar het kind aan heeft deelgenomen;

b. de gemaakte kosten en

c. de naam van het kind en het nummer van de LangedijkerPas van het gezin waarvan het kind deel uit maakt.

 

Artikel 4.2.3 Computerregeling

1. Deze regeling voorziet in een computer voor het in artikel 4.2 bedoelde schoolgaande kind.

2. Uitvoeringsbepalingen van deze regeling:

a. Een vergoeding voor een computer, printer en toebehoren tot maximaal € 550,-- en een éénmalige bijdrage van € 240,-- voor een (draadloze) internetaansluiting wordt op aanvraag verstrekt door middel van een hiervoor bestemd aanvraagformulier.

b. Bij de aanvraag worden de op het aanvraagformulier genoemde benodigde bewijsstukken overlegd.

c. De computer wordt aan de rechthebbende om niet geleverd op het woonadres van het kind in Langedijk.

d. De computer wordt na levering eigendom van het gezin waarvan het kind deel uitmaakt.

3. Om in aanmerking te komen voor deze regeling, dient het kind te voldoen aan de volgende voorwaarden:

a. het kind zit op het moment van aanvragen in de laatste groep van het basisonderwijs en het kind zal volgend schooljaar starten in het voortgezet onderwijs;

b. in het gezin van het kind is gedurende een periode van 5 jaar voorafgaande aan de aanvraag geen computer verstrekt op grond van deze regeling of het Verstrekkingenboek bijzondere bijstand 2009, paragraaf 5.3.1;

c. indien een computer verstrekt wordt, terwijl langer dan 5 jaar vóór de aanvraag daarvan een computer is verstrekt op grond van deze regeling of het Verstrekkingenboek bijzondere bijstand 2009, paragraaf 5.3.1, bestaat geen recht op de éénmalige bijdrage voor een (draadloze) internetaansluiting;

d. de aanvraag is ingediend binnen de daarvoor gestelde termijn zoals vermeld op het aanvraagformulier.

 

Artikel 4.3 Aanbod voor inwoners van 18 jaar en ouder

Het aanbod voor de houders van een gratis LangedijkerPas als bedoeld in artikel 2.1 bestaat uit de hierna genoemde regelingen.

Artikel 4.3.1 Sport- en cultuurregeling

1. Deze regeling heeft als doel het verstrekken van een budget ten behoeve van de kosten van deelname aan sportieve of culturele activiteiten van structurele aard.

2. Het in het eerste lid genoemd budget is onderdeel van het in artikel 4.3.2, lid 2 genoemd participatiebudget  dat verstrekt wordt per houder van een gratis LangedijkerPas per pasjaar.

3. Het budget is bestemd voor één pasjaar en niet overdraagbaar naar andere pasjaren.

4. Het budget wordt rechtstreeks aan de rechtspersoon, die de sportieve of culturele activiteit aanbiedt, uitbetaald. De rechtspersoon gaat met het college een overeenkomst aan.

5. De rechtspersoon vraagt het budget of een gedeelte daarvan aan volgens de bepalingen van de overeenkomst.

6. Het college behoudt zich het recht voor te bepalen met welke rechtspersonen een overeenkomst wordt aangegaan. Het college let bijvoorbeeld op:

a. de mate waarin de door de rechtspersoon aangeboden activiteit bijdraagt aan de

b. maatschappelijke participatie; en

c. de hoeveelheid rechtspersonen die de activiteit aanbiedt.  

Artikel 4.3.2 Vouchers en Korting of speciale aanbiedingen

1. Bij een gratis LangedijkerPas horen vouchers. Met de vouchers kan worden betaald bij aanbieders die hun activiteiten openstellen voor betaling met de vouchers. Deze activiteiten staan los van de regelingen uit artikel 4.2.1 t/m 4.3.1.

2. De vouchers vertegenwoordigen een Meedoenbudget:

a. Alleenstaande: € 385,--

b. Alleenstaande ouder: € 495,--

c. Gehuwden/samenwonenden: € 550,--.

3. LangedijkerPashouders kunnen op vertoon van hun pas extra korting of speciale aanbiedingen krijgen bij aanbieders.

 

Artikel 4.4 Bevoegdheid college

Het college heeft de bevoegdheid de in artikel 4.2.1, tweede en derde lid, artikel 4.2.2, tweede lid, artikel 4.3.2, tweede lid genoemde bedragen jaarlijks te verhogen dan wel te verlagen, wanneer het college daar aanleiding toe ziet.

Artikel 4.5 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager afwijken van de bepalingen in deze verordening, indien toepassing van de verordening tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Hoofdstuk 5 Slotbepalingen

Artikel 5 Slot- en overgangsbepalingen

1. De bepalingen van deze verordening treden in de plaats van het bepaalde in het Verstrekkingenboek bijzondere bijstand, zoals door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 27 oktober 2009, voor zolang het Verstrekkingenboek niet overeenkomstig gewijzigd is vastgesteld;

2. De verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen 2012 komt per 1 januari 2014 te vervallen;

3. Deze verordening treedt de dag na bekendmaking in werking en werkt terug tot en met 1 januari 2014.

4. Deze verordening kan worden aangehaald als: Verordening maatschappelijke participatie 2014.

 

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de raad van de
gemeente Langedijk in zijn openbare
vergadering van 18 februari 2014. De voorzitter,
drs. J.F.N. Cornelisse De griffier,  
J. van den Bogaerde
 

Nota-toelichting

Algemeen

De gemeente Langedijk heeft zich tot doel gesteld om maatschappelijke participatie van inwoners met een laag inkomen te bevorderen. De gemeente doet dit via de LangedijkerPas en participatieregelingen. Deze verordening geeft ook invulling aan de per 2012 geïntroduceerde wettelijke plicht om in een verordening de gemeentelijke inzet voor maatschappelijke participatie van schoolgaande kinderen te regelen. Eerder is door de gemeenteraad op 22 mei 2012 de verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen 2012 vastgesteld. Deze verordening trekken we met de inwerkstelling van de verordening maatschappelijke participatie 2014 in. De verordening maatschappelijke participatie 2014 is breder dan de wettelijk benoemde doelgroep schoolgaande kinderen; ook voor volwassenen wordt invulling gegeven aan participatiebevordering. Artikelsgewijze toelichting Artikel 1 Definities en begrippen

Dit artikel bepaalt wat in deze verordening wordt verstaan onder de daarin gebruikte begrippen. Een aantal definities wordt hieronder nader toegelicht. Onderdeel f: Inkomen. Tot het inkomen worden alle middelen gerekend die worden ontvangen uit of in verband met arbeid (inclusief arbeid als zelfstandige), pensioen of uitkering. Aan de hand van een jaaropgave (voor inkomsten uit of in verband met arbeid en inkomsten uit uitkering) of als een jaaropgave niet beschikbaar is, middels bankafschriften, kan vrij eenvoudig het inkomen worden bepaald. Bij zelfstandigen dienen de jaarcijfers als bewijsstuk van het inkomen. Onderdeel h: Maatschappelijke participatie. Onder maatschappelijke participatie wordt verstaan structurele deelname aan activiteiten die aantoonbaar bijdragen aan een actieve verbinding met de maatschappij. Door het verstrekken van de LangedijkerPas bevordert het college de deelname aan sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten. Onderdeel i: Kind. Met kind en ten laste komend kind wordt bedoeld: het minderjarige eigen kind of stiefkind waarvoor aanspraak bestaat op kinderbijslag. Het laatste criterium is bepalend voor de vraag of het kind daadwerkelijk ten laste van de ouders of alleenstaande ouder komt. Ook een kind dat niet feitelijk deel uitmaakt van de huishouding van de aanvrager, maar wel volledig door hem wordt onderhouden en voor wie hij dus ook kinderbijslag ontvangt, is op grond van dit criterium een ten laste komend kind in de zin van deze verordening. Verder wordt eveneens als kind aangemerkt het tot de huishouding behorende minderjarige pleegkind waarvoor de pleegouders een vergoeding ontvangen. Artikel 1.2 Doel en toepassingsbereik

Deze bepaling omschrijft de doelstelling die de gemeente door middel van het verstrekken van de LangedijkerPas wil realiseren. Artikel 1.3 De LangedijkerPas

Dit artikel bevat een omschrijving van de LangedijkerPas en de kenmerken waarvan de pas wordt voorzien. Artikel 2.1 Het recht op een gratis LangedijkerPas

Dit artikel geeft aan dat de voorziening van de gratis LangedijkerPas uitsluitend bedoeld is voor personen die door financiële omstandigheden niet of niet volledig in staat zijn om zelfstandig maatschappelijk te participeren. Eerste lid: Hierin is opgenomen dat de inwoner, zijn eventuele partner en eventuele minderjarige (meerderjarige kinderen krijgen een individuele pas) kinderen met een gezinsinkomen tot maximaal 120% van het wettelijke sociaal minimum in aanmerking komt voor een gratis LangedijkerPas. Dit inkomenscriterium wordt uitgedrukt in belastbaar loon, zijnde het loon vóór inhoudingen ter zake van premies en belastingen.

Het is omgerekend naar een nettobedrag gemiddeld gelijk aan 120% van de netto bijstandsnorm volgens de Wet werk en bijstand (WWB) ofwel het wettelijk sociaal minimum, maar kan daar in individuele gevallen enigszins van afwijken. Het belastbaar loon van de aanvrager wordt afgezet tegen het op hem van toepassing zijnde bovenbedoelde inkomenscriterium. Tweede lid: het recht op een gratis LangedijkerPas wordt getoetst op het inkomen op het moment van aanvraag. Derde lid: Deze bepaling sluit de categorie studerenden zonder ten laste komende kinderen uit van het recht op een gratis LangedijkerPas. Weliswaar beschikt deze groep veelal over een inkomen dat aanzienlijk lager is dan de in het eerste lid bedoelde inkomensgrens, maar die omstandigheid vormt voor hen over het algemeen geen beletsel om volwaardig deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten in de ruimste zin van het woord. Er wordt echter een voorbehoud gemaakt ten aanzien van studerenden met minderjarige kinderen. Voor hen geldt deze categoriale uitsluitingsgrond niet. Daarnaast kan een uitzondering gemaakt worden voor personen, die door middel van een avondstudie proberen hun inkomenspositie te verbeteren. Van hen kan namelijk niet worden aangenomen dat de studie hen een ingang biedt naar maatschappelijke participatie. Artikel 2.2 Uitsluitingsgronden

Dit artikel beperkt de kring van rechthebbenden. Onderdeel a sluit de niet-rechtmatig in Nederland verblijvende vreemdeling van het recht op een gratis LangedijkerPas uit. Voor de beoordeling of deze uitsluitingsgrond van toepassing is, kan worden aangesloten bij de bepalingen hierover in artikel 11 van de WWB. Voor toepassing van deze verordening wordt echter een uitzondering gemaakt ten aanzien van de groep asielzoekers die in de opvang verblijft. Deze personen hebben weliswaar geen verblijfstitel, maar verblijven wel met instemming van de overheid voor langere duur in Nederland. Zij beschikken echter niet over voldoende inkomen om te kunnen deelnemen aan maatschappelijke activiteiten. Om die reden is deze groep onder het bereik van de verordening gebracht. Onderdeel b geeft aan dat de daar genoemde uitsluitingsgrond alleen van toepassing is als het inkomen uitsluitend als gevolg van het onbetaalde verlof lager is dan de in artikel 2 eerste lid bedoelde inkomensgrens. Is het inkomen ook zónder het onbetaalde verlof minder dan dat bedrag, dan geldt deze uitsluitingsgrond niet. Onderdeel c sluit gedetineerden, personen in voorarrest en voorlopige hechtenis en personen die uit andere hoofde in het kader van toepassing van het strafrecht zijn ingesloten (denk aan tbs) uit. Het gebruik van de LangedijkerPas door een persoon die rechtens van zijn vrijheid is beroofd, staat feitelijk gelijk aan oneigenlijk gebruik en kan een reden zijn voor beëindiging van het recht (zie ook de toelichting bij artikel 3, tweede lid). De uitsluitingsgrond geldt echter niet voor de achterblijvende gezinsleden van de gedetineerde. Ook kunnen bij detentie van de kostwinner de achterblijvende gezinsleden, die voorafgaand aan de detentie geen aanspraak op een gratis LangedijkerPas hadden wegens overschrijding van de inkomensgrens, in beginsel een zelfstandig recht verwerven als het jaarinkomen door de detentie lager is dan de in artikel 2.1, eerste lid bedoelde inkomensgrens. De achterblijvende gezinsleden kunnen in dat geval op eigen titel een aanvraag indienen. Deze situatie zal zich in de regel alleen voordoen bij langgestraften. De verordening maakt uitdrukkelijk een uitzondering voor personen die op grond van de Wet BOPZ in gedwongen opname verkeren. Zij kunnen in beginsel aanspraak (blijven) maken op een gratis LangedijkerPas. Artikel 3.1 De aanvraag en toekenning van een gratis LangedijkerPas

Het eerste en tweede lid bevatten enkele uitgangspunten voor de wijze waarop men een aanvraag kan indienen en de minimale eisen waaraan de aanvraag moet voldoen. Artikel 3.2 De verstrekking van een gratis LangedijkerPas

In dit artikel worden enkele zaken geregeld met betrekking tot de afhandeling van de aanvraag en de geldigheid van de LangedijkerPas.

De LangedijkerPas is geldig vanaf het moment van verstrekking en in principe tot de op de LangedijkerPas vermelde einddatum.

Voor de gratis LangedijkerPas moet na het verstrijken van de geldigheidsduur het recht opnieuw worden vastgesteld. Dat houdt in dat tussentijdse wijzigingen in de financiële omstandigheden van de pashouder in beginsel pas gevolgen hebben voor het recht op het moment na het verstrijken van de op de LangedijkerPas vermelde einddatum.

Het college behoudt zich echter het recht voor om het recht tussentijds te beëindigen als er sprake is van misbruik of oneigenlijk gebruik, bijvoorbeeld als blijkt dat onjuiste inlichtingen zijn verstrekt om een gratis LangedijkerPas te verkrijgen.

In geval van verlies door diefstal kan aan de LangedijkerPashouder om niet een duplicaat LangedijkerPas worden verstrekt. Hiertoe moet een kopie van aangifte en proces-verbaal worden overlegd. Is de LangedijkerPas om een andere reden verloren dan kan de houder een nieuwe LangedijkerPas kopen bij de verkooppunten. Artikel 4.1 Het aanbod

In dit artikel wordt uitgelegd dat het college voorziet in een aanbod ter bevordering van de maatschappelijke participatie, aan welke voorwaarden dit aanbod moet voldoen en welk aanbod in aanmerking komt. Het spreekt vanzelf dat activiteiten die in strijd zijn met enige wet- of regelgeving niet voldoen aan deze criteria en dus ook nooit onderdeel kunnen vormen van het beschikbare aanbod. Het LangedijkerPas-aanbod wordt bekendgemaakt via de webpagina van de LangedijkerPas. Artikel 4.2 Aanbod voor LangedijkerPashouders met een of meer inwonende tot 18 jaar.

Het aanbod voor LangedijkerPashouders met minderjarige kinderen is laagdrempelig. Reden hiervoor is dat het college het belangrijk vindt dat kinderen zonder financiële belemmeringen maatschappelijk kunnen participeren. In de artikelen 4.2.1 t/m 4.2.3 staat het aanbod uiteengezet voor kinderen tot

18 jaar. 4.2.1 Sport- en Cultuurregeling

Kinderen tot 18 jaar kunnen in aanmerking komen voor het Jeugdsportfonds. De gemeente stort jaarlijks een bedrag in het fonds. Daaruit betaalt het Jeugdsportfonds  de contributie en vergoedt de sportspullen. Het bedrag dat het fonds vergoedt, is € 250,-- per kind per jaar. Het Jeugdsportfonds is een particuliere organisatie en geen overheidsinstantie. Een uitkering van het Jeugdsportfonds is daarom geen recht.

Ouders en kinderen kunnen zelf geen aanvraag indienen. Dit kan alleen gedaan worden door een intermediair. Een intermediair is professioneel betrokken bij de opvoeding en verzorging van het kind. Zoals de leerkracht, jeugdhulpverlener, huisarts. Een Jeugdcultuurfonds heeft dezelfde opzet en doelstelling. Om in aanmerking te komen voor deze fondsen, is het niet noodzakelijk om kind van een houder van een LangedijkerPas te zijn. Wel kan in de uitvoering van de toekenning van een gratis LangedijkerPas overwogen worden om de minderjarige kinderen van het gezin automatisch aan te melden bij de fondsen. 4.2.2 Scholierenregeling

Met de scholierenvergoeding beoogt het college dat schoolgaande kinderen tot 18 jaar uit gezinnen met een laag inkomen kunnen deelnemen aan activiteiten die de school organiseert. De scholierenvergoeding is bedoeld voor de leuke activiteiten zoals schoolkamp en excursies en niet voor zaken als bijles of overblijfkosten. De bijdrage € 50,-- per leerling per schooljaar in het basisonderwijs, en € 100,-- per leerling per schooljaar in het voortgezet onderwijs, wordt rechtstreeks op declaratie-basis onder vermelding van de activiteit aan de scholen uitbetaald. Op deze manier wordt gewaarborgd dat het geld gebruikt wordt waarvoor het bestemd is. 4.2.3 Computerregeling

In dit artikel zijn de voorwaarden opgenomen waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een computer. Een gezin met een  gratis LangedijkerPas, woonachtig in Langedijk, met een schoolgaand kind dat het volgende schooljaar zal starten in het voortgezet onderwijs, krijgt,  indien voldaan aan de voorwaarden, een vergoeding voor een computer, printer en toebehoren, en een eenmalige bijdrage voor de internetaansluiting  via de computerregeling. De gemeente Langedijk wil hiermee mogelijk maken dat kinderen goed mee kunnen doen met het onderwijsprogramma. Artikel 4.3 Aanbod voor inwoners van 18 jaar en ouder

In de artikelen 4.3.1 t/m 4.3.3 is het aanbod voor meerderjarigen uiteen gezet.

4.3.1 Sport- en cultuurregeling

Houders van de gratis LangedijkerPas, van 18 jaar en ouder, krijgen, op vertoon van de LangedijkerPas de contributie van sportieve of culturele activiteiten van structurele aard vergoed, tot een bepaald budget. Dit budget is onderdeel van het participatiebudget zoals in artikel 4.3.2., lid 2 genoemd. De activiteiten die onder deze regeling vallen, omvatten een breder spectrum dan de naam doet vermoeden. Hieronder valt bijvoorbeeld de contributie van een sportvereniging, het lesgeld van een cursus maar ook het lidmaatschap van een volkstuin. Dit budget wordt voor hen direct verrekend door de aanbieder van de activiteit die hiervoor een overeenkomst met het college is aangegaan. Het is aan het college om te bepalen met welke aanbieders een overeenkomst wordt aangegaan. Dit hangt onder andere af van de mate waarin de aangeboden activiteit bijdraagt aan het verhogen van de maatschappelijke participatie en de hoeveelheid aanbieders die een soortgelijke activiteit aanbieden. 4.3.2 Vouchers en Korting of speciale aanbiedingen

De houder van een gratis LangedijkerPas kan activiteiten, die daarvoor opengesteld zijn, met een voucher betalen. Op vertoon van de LangedijkerPas kan de houder ook korting krijgen op bijvoorbeeld een bezoek aan musea en tentoonstellingen, het volgen van cursussen en lessen, en de uitleen van dvd en speelgoed. Artikel 4.4 Bevoegdheid college

Omdat er in de toekomst aanleiding kan zijn, de bedragen van de sport- en cultuurregeling, de scholierenregeling of de vouchers te verhogen dan wel te verlagen, is deze bepaling toegevoegd. In principe gaan we uit van de bedragen zoals genoemd in deze verordening, maar het college houdt de bevoegdheid deze te verhogen dan wel te verlagen, wanneer daar naar oordeel van het college reden toe is. Artikel 4.5 Hardheidsclausule

In gevallen die de uitvoering van deze verordening betreffen en waarin deze verordening niet voorziet beslist het college. Artikel 5 Slot- en overgangsbepalingen

Met de inwerkingtreding van deze verordening vervallen de Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen 2012, en de maatschappelijke participatievoorzieningen uit het Verstrekkingenboek bijzondere bijstand 2009. Na vaststelling van deze verordening wordt het bijzondere bijstandsbeleid geactualiseerd.