Addendum van het College van burgemeester en wethouders houdende Addendum voor samenleving en jeugd bij subsidieregeling sociaal domein 2018, behorend bij het beleidsplan Sociaal Domein 2018-2022 Addendum voor samenleving en jeugd bij subsidieregeling sociaal domein 2018

Geldend van 28-08-2017 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-08-2017

Intitulé

Addendum bij de Subsidieregeling Sociaal Domein 2018

Addendum voor Jeugd en Samenleving

Inhoud

1 Inleiding

1.1 Beleidsplan Sociaal Domein 2018-2022 "Versterken van veerkracht"

1.2 Subsidieregeling 2018 als kader voor de subsidieaanvraag

1.3 Leeswijzer

2 Lichte passende ondersteuning (jeugd)

3 Take Care (samenleving)

Hoofdstuk 1. Inleiding

Voor u ligt een addendum bij de subsidieregeling Sociaal Domein 2018 van de gemeente Lansingerland. Dit addendum is een aanvulling op de Subsidieregeling Sociaal Domein 2018, behorend bij het Beleidsplan Sociaal Domein 2018-2022 Versterken van veerkracht.

Op basis hiervan kunnen maatschappelijke organisaties en inwoners subsidie aanvragen voor activiteiten die bijdragen aan de doelen uit het Beleidsplan Sociaal Domein 2018-2022.

1.1Beleidsplan Sociaal Domein 2018-2022 “Versterken van veerkracht”

De gemeente Lansingerland heeft haar beleid vastgelegd in “Versterken van veerkracht”, het beleidsplan sociaal domein 2018-2022. Hierin beschrijft de gemeente de doelen en ambities ten aanzien van jeugd, volwassenen en ouderen. Daarbij werkt de gemeente graag samen met inwoners en maatschappelijke organisaties die hierin een rol kunnen spelen. De subsidieregeling, behorend bij het beleidsplan heeft de volgende hoofddoelen:

  • ·

    Sterke samenleving: we benutten de kracht van de samenleving optimaal: onderlinge verbondenheid in allerlei verbanden draagt bij een het individuele welzijn en welbevinden van inwoners;

  • ·

    Evenwichtige gezonde jongeren: Kinderen en jongeren (0 tot 23 jaar) groeien veilig en gezond op en ontwikkelen zich tot zelfredzame inwoners;

  • ·

    Zelfredzame betrokken volwassenen: zij zijn financieel onafhankelijk, kunnen voor zichzelf zorgen, investeren in netwerken en dragen bij aan maatschappelijke participatie;

  • ·

    Vitale zelfredzame ouderen: zij blijven zo zelfstandig mogelijk functioneren, wonen en participeren.

1.2Subsidieregeling 2018 als kader voor de subsidieaanvraag

De subsidieregeling 2018 geeft het kader waarbinnen organisaties en inwoners een subsidie kunnen aanvragen. De toetsings- en verantwoordingscriteria die zijn opgenomen in deze regeling zijn ook van toepassing op dit addendum. Het addendum gericht op jeugd is een aanvulling op dit kader.

Voor het indienen van een aanvraag verwijzen we naar de website www.lansingerland.nl. Subsidieaanvragen kunnen alleen worden gedaan met een elektronisch aanvraagformulier. In afwijking van hetgeen is opgenomen in de subsidieregeling 2018 is de aanvraagtermijn voor de in dit addendum beschreven activiteiten verlengd tot 15 september 2017.

1.3Leeswijzer

Dit addendum is een aanvulling op de subsidieregeling Sociaal Domein 2018 en valt onder de Algemene subsidieverordening Lansingerland 2018. Voor algemene voorwaarden en toetsingscriteria verwijzen wij u naar bovenstaande documenten.

In dit addendum leest u de voorwaarden en criteria voor subsidieaanvragen in het kader van passende lichte ondersteuning voor Jeugd en voor het product Take Care.

Hoofdstuk 2. Lichte passende ondersteuning (jeugd)

In hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling Sociaal Domein 2018 worden voor Jeugd subdoelen uitgewerkt. Hieronder valt het activiteitencluster C2 Laagdrempelige en/of kortdurende inzet. Deze bestaat in de subsidieregeling 2018 uit 2 activiteiten.

Met dit addendum voegen wij een derde activiteit toe aan activiteitencluster 2: Passende lichte ondersteuning door professional.

Passende lichte ondersteuning door een professional

Omschrijving activiteit

Wij bieden gezinnen die dit nodig hebben ondersteuning door een professionele jeugd- gezinscoach. Deze vormen van ondersteuning is erop gericht om gezinnen weer te begeleiden naar zelfredzaamheid.

Voorwaarden

• De ondersteuning wordt in overleg met het CJG of jeugdconsulent ingezet.

• De ondersteuning is licht waar kan en intensief waar moet.

• De ondersteuning is gericht op het organiseren van optimale inzet van het sociaal netwerk, familie, buren, vrijwilligers en het optimaal benutten van algemene voorzieningen.

• Door middel van optimale samenwerking en afstemming wordt de best mogelijke ondersteuning gegeven aan gezinnen en kinderen binnen de eerste lijn.

• Professionals staan ingeschreven in het register van jeugdzorgwerkers Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Budget

• De activiteiten worden afgenomen bij een professionele organisatie, op basis van het aantal verwachte informatie- en adviesvragen.

• De uurprijs (inclusief overhead en huisvesting wordt bepaald op basis van de benodigde deskundigheid in het betreffende vakgebied en betreft maximaal €85.

Hoofdstuk 3. Take Care (samenleving)

Hoofdstuk 4 van de Subsidieregeling Sociaal Domein 2018 beschrijft de subdoelen voor het onderdeel Samenleving. Activiteitencluster B3 heeft als titel: het ontlasten van ouders/ verzorgers en mantel-zorgers kent 1 activiteit, namelijk hulp door vrijwilligers. Hieraan voegen wij de activiteit Take Care toe.

Take Care

Omschrijving activiteit

Wij bieden inwoners en gezinnen die dit nodig hebben een combinatie van hulp en aandacht door een betaalde kracht die valt onder een koepelorganisatie.

Hulp en aandacht kan bestaan uit:

• Een combinatie van klusjes in en om het huis en in het huishouden (max 50%), persoonlijke verzorging, hulp bij het koken en samen eten, persoonlijke aandacht.

• Slaapdienst maximaal twee keer per week.

Voorwaarden

• De hulppvraag van de inwoner staat centraal.

• De hulp kan ook buiten kantoortijden geboden worden.

• De ondersteuning is ook gericht op het organiseren van optimale inzet van het sociaal netwerk en het optimaal benutten van algemene voorzieningen.

• Keuzevrijheid van de inwoner staat voorop: Indien er meerdere subsidieaanvragen komen kiest de gemeente voor verscheidenheid en onderscheidende elementen.

Budget

• De activiteiten worden afgenomen bij een professionele organisatie, op basis van het aantal verwachte hulpvragen.

• SROI: De organisatie werkt bijvoorbeeld met studenten met een relevante opleiding, met inwoners van Lansingerland die moeilijk aan het werk kunnen komen oid.

• De uurprijs (inclusief overhead en huisvesting wordt bepaald op basis van de benodigde deskundigheid in het betreffende vakgebied en betreft maximaal € 30.