Regeling vervallen per 01-01-2020

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lansingerland houdende regels omtrent plaatsen van teamleiders en afdelingshoofden Plaatsingsprocedure teamleiders en afdelingshoofden gemeente Lansingerland

Geldend van 25-09-2018 t/m 31-12-2019

Intitulé

Plaatsingsprocedure teamleiders en afdelingshoofden gemeente Lansingerland

Burgemeester en wethouders van Lansingerland,

overwegende dat:

  • als gevolg van het organisatieontwikkeltraject de huidige managementfuncties teamleider en afdelingshoofd komen te vervallen;

 

gelet op:

  • het Sociaal Plan gemeente Lansingerland 2019;

  • de bereikte overeenstemming in de commissie voor Georganiseerd Overleg op 3 september 2018;

 

besluiten vast te stellen de navolgende:

 

Plaatsingsprocedure teamleiders en afdelingshoofden gemeente Lansingerland

 

Deze plaatsingsprocedure is onderdeel van het Sociaal Plan gemeente Lansingerland 2019.

1.Plaatsingscommissie

B&W benoemt een plaatsingscommissie voor de plaatsing van teamleiders en de afdelingshoofden, die niet voor de functie Domein Directeur in aanmerking komen, in de nieuwe functie van teammanager. De Plaatsingscommissie bestaat uit een voorzitter en twee leden:

  • Een voorzitter op voordracht van werkgever en werknemers

  • Een lid op voordracht werknemers

  • Een lid op voordracht werkgever

De Plaatsingscommissie wordt bijgestaan door een secretaris en kan zich laten adviseren door derden: bijvoorbeeld een selectiepsycholoog of een (extern) adviseur.

2.Plaatsingsprocedure

De plaatsingsprocedure geschiedt in 2 fasen:

Fase 1 - Belangstellingsregistratie:

De teamleiders en afdelingshoofden (beiden verder te noemen: medewerkers) krijgen inzicht in de uiteindelijk overeengekomen substructuur en daarbij behorende teamindeling. Ze ontvangen een profielbeschrijving van de nieuwe functie teammanager met de voorlopige functiewaardering. Daarnaast krijgen zij inzicht in de –voor zover van toepassing- (inhoudelijke) functies en bijbehorende salariëring die vrij komen als gevolg van de nieuwe substructuur.

De medewerker wordt in een persoonlijk gesprek gevraagd naar zijn/haar ambitie en voorkeurs-functies (eerste en tweede voorkeur). Dit gebeurt aan de hand van de door hen ingevulde belangstellingsregistratie. P&O voert deze gesprekken. De uitkomst wordt schriftelijk vastgelegd ten behoeve van betrokkene en ook aan de Plaatsingscommissie verstrekt. Indien medewerkers op eigen verzoek een ontwikkelassessment willen ondergaan, worden zij hiertoe in de gelegenheid gesteld. De uitkomst van dit assessment kan onderdeel worden van fase 2 in het plaatsingsproces.

Fase 2 - Plaatsingsprocedure:

De Plaatsingscommissie nodigt de medewerkers uit voor een plaatsingsgesprek. Voor dit gesprek stuurt de kandidaat een motivatiebrief voor de functie van diens eerste voorkeur en een CV mee, zodat de commissie hiermee het gesprek kan voorbereiden.

Om voor een functie te worden geplaatst is allereerst het voldoen aan de gestelde functie-eisen noodzakelijk, zoals opleiding en ervaring. Dat wil zeggen dat – als er meerdere kandidaten zijn voor een bepaalde teammanagersfunctie - de keuze voor de meest geschikte kandidaat zorgvuldig en objectief wordt vastgesteld op grond van een zorgvuldige motivering. Hierbij kunnen beoordelingen, werkervaring, motivatie en een ontwikkelassessment betrokken worden.

De Plaatsingscommissie kan informatie inwinnen bij derden (bijv. de huidig leidinggevende), of stukken inzien (bijv. een beoordeling) die van belang kunnen zijn voor haar advies. Daarnaast kan zij alsnog een ontwikkelassessment in opdracht van de werkgever afspreken.

3.Voorstel tot voorgenomen benoeming

De Plaatsingscommissie maakt een schriftelijk advies over de voorgenomen plaatsing van de medewerker. Dit advies kan voorzien zijn van aanvullende maatregelen die in het kader van ontwikkeling en opleiding nodig zijn om optimale functievervulling in de gewijzigde organisatie te realiseren.

De gemeentesecretaris doet op basis van het advies van de plaatsingscommissie een voornemen uit naar de medewerker tot:

  • 1.

    plaatsing in de eerste voorkeursfunctie; of

  • 2.

    plaatsing in de tweede voorkeursfunctie; of

  • 3.

    plaatsing in een andere passende of geschikte functie; of

  • 4.

    niet plaatsen omdat er geen passende of geschikte functie voorhanden is.

Het voornemen wordt schriftelijk gemotiveerd, waarbij het advies van de Plaatsingscommissie onderdeel is van de motivatie. Het advies van de Plaatsingscommissie geldt als een zwaarwegend advies, waarvan de gemeentesecretaris slechts gemotiveerd kan afwijken.

De medewerker krijgt de gelegenheid om binnen twee weken mondeling of schriftelijk zijn/haar zienswijze tegen dit voornemen in te dienen. Na heroverweging volgt binnen vier weken na het indienen van de zienswijze het besluit.

4.Benoeming

De definitieve benoeming vindt plaats door de gemeentesecretaris.

5.Geen plaatsing

Indien de medewerker niet geplaatst kan worden in de functie van teammanager of een andere passende of geschikte functie wordt de medewerker aangewezen als van werk naar werk-kandidaat en is het Sociaal Plan gemeente Lansingerland 2019 op hem/haar van toepassing.

Indien een medewerker niet heeft gereflecteerd heeft op een van de teammanagersfuncties en niet geplaatst kan worden, wordt de medewerker aangewezen als van werk naar werk-kandidaat en is het Sociaal Plan gemeente Lansingerland 2019 op hem/haar van toepassing.

6.Citeertitel en inwerkingtreding

Deze regeling wordt aangehaald als: “Plaatsingsprocedure teamleiders en afdelingshoofden gemeente Lansingerland”. Deze plaatsingsprocedure treedt in werking een dag na bekendmaking en eindigt uiterlijk op 1 januari 2020.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 18 september 2018.
Burgemeester en wethouders van Lansingerland,
Ron Jeltema
Secretaris
drs. Pieter van de Stadt,
burgemeester