Handhavingsverordening WWB en Wij

Geldend van 14-11-2009 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-10-2009

Intitulé

Handhavingsverordening WWB en WIJ

De gemeenteraad stelt de volgende regeling vast:

Artikel 1 Begrippen

  • 1 Alle begrippen, die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand (WWB), Wet investeren in jongeren (WIJ), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

  • 2 In deze verordening wordt onder College verstaan het College van burgemeester en wethouders.

Artikel 2 Preventie en voorlichting

  • 1 Het College stelt een Beleidsplan Handhaving, een Controleplan Handhaving en een heronderzoekplan vast ter voorkoming en bestrijding van fraude en oneigenlijk gebruik van de bijstand, de inkomensvoorziening, het werkleeraanbod, de uitkering op grond van de IOAW en de uitkering op grond van de IOAZ.

  • 2 In deze beleidsplannen wordt aandacht besteed aan fraudepreventie en voorlichting.

Artikel 3 Vaststellen van de rechtmatigheid

  • 1 Het College voert onderzoeken uit om de rechtmatigheid van de bijstand, de inkomensvoorziening, het werkleeraanbod, de uitkering op grond van de IOAW en de uitkering op grond van de IOAZ, vast te stellen. Dit gebeurt zowel bij de aanvraag, gedurende de bijstand, de inkomensvoorziening, het werkleeraanbod, de IOAW uitkering en de IOAZ uitkering, als bij beëindiging van de bijstand, de inkomensvoorziening, het werkleeraanbod, de IOAW uitkering en de IOAZ uitkering.

  • 2 Het College stelt in een Beleidsplan Handhaving, een Controleplan Handhaving en het heronderzoeksplan nadere regels met betrekking tot de onderzoeken genoemd in lid 1.

Artikel 4 Terugvordering en invordering

Het College stelt nadere regels met betrekking tot de terug- en invordering van de bijstand, de inkomensvoorziening en/of het werkleeraanbod, de IOAW en de IOAZ vast in de Beleidsregels terugvordering.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt op 1 juli 2010 in werking.

Artikel 6 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Handhavingsverordening WWB, WIJ, IOAW en IOAZ 2010.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de gemeenteraad.

Nota-toelichting ALGEMENE TOELICHTING

Met deze verordening wordt invulling gegeven aan de in artikel 12 van de Wet investeren in jongeren (WIJ), artikel 8a van de WWB en de daartoe in de IOAW en IOAZ opgenomen verplichting om regels te stellen met betrekking tot het bestrijden van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WIJ, WWB, IOAW en IOAZ.