Regeling vervallen per 01-01-2019

Nadere uitwerking van en toelichting op hoofdstuk 17 Opleiding en ontwikkeling, Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling/Lokale Leekster Uitwerkingsovereenkomst (CAR/LLUWO)

Geldend van 01-01-2003 t/m 31-12-2018

Intitulé

Nadere uitwerking van en toelichting op hoofdstuk 17 Opleiding en ontwikkeling, Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling/Lokale Leekster Uitwerkingsovereenkomst (CAR/LLUWO)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leek;

B E S L U I T :

vast te stellen de Nadere uitwerking van en toelichting op hoofdstuk 17 Opleiding en ontwikkeling, Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling/Lokale Leekster Uitwerkingsovereenkomst (CAR/LLUWO).

Artikel Lid 1 (omschrijving)

Het persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) is de basis voor loopbaanontwikkeling en voor de ontwikkeling van de kennis en vaardigheden van de medewerker. Vorm en inhoud zijn in beginsel vrij, dat wil zeggen dat het plan zowel kan bestaan uit een korte feitelijke aanduiding van een opleidingsafspraak als uit een meer uitgebreide afspraak, door beide partijen, te ondernemen ontwikkelingsactiviteiten in brede zin. Ook kan het accent liggen op activiteiten die alleen de medewerker zal ondernemen of op inspanningen die beide partijen zich zullen getroosten. Ook de mate van initiatief voor het doen van voorstellen voor de inhoud van het pop bij de medewerker dan wel bij de leidinggevende kan van geval tot geval uiteenlopen. Essentieel is dat een pop gezamenlijk wordt vastgesteld door leidinggevende en medewerker.

Artikel Lid 2 (frequentie)

Het pop wordt gekoppeld aan het functioneringsgesprek, hetgeen betekent dat 1 maal per jaar het plan doorgenomen wordt. Jaarlijks zal tijdens het functioneringsgesprek gesproken worden over onderwerpen die van belang zijn voor de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van de medewerker en de voortgang van eerder gemaakte afspraken kan aan de orde komen. Mochten er nieuwe afspraken worden gemaakt dan zal een nieuw ontwikkelingsplan worden opgesteld. Blijken er geen wijzigingen te zijn dan kan het eerder opgestelde ontwikkelingsplan gehandhaafd blijven.

Artikel Lid 3 (criteria, doelstellingen, budgettaire voorwaarden)

Criteria/doelstellingen

  • a.

    Het scholingsaanbod dient mede gericht zijn op de verwachte capaciteit van de medewerker, zonder uitsluitend een relatie te leggen naar de huidige functie. Investering middels scholing op langere termijn, rekening houdend met toekomstige mutaties in het personeelsbestand, behoort tot de mogelijkheden.

  • b.

    Het loopbaanbeleid komt tot uiting door het, in het belang van de organisatie, scheppen van mogelijkheden die moeten bijdragen tot een zo optimaal mogelijke ontwikkeling van de functie en een zo optimaal mogelijke ontwikkeling van de medewerker.

Budgettaire voorwaarden

Er is een opleidingsbudget, gesplitst in een pop-budget en een budget diversen.In principe betreft het opleidingsbudget een open eind-regeling waarbij voor de ondersteunende afdeling Personeel en Organisatie een rol van bewaker is neergelegd. Het pop-budget is voor de opleidingen die opgenomen worden in het pop, hetgeen een 100%-vergoeding betekent. Onder het budget diversenvallen de opleidingen waarvoor een vergoeding geldt tussen de 25 en 75%. Daarnaast vallen onder het budget diversen congressen, themabijeenkomsten, studiedagen etc. onder een 100% vergoeding.

Artikel Lid 4 (kosten)

Studie en andere ontwikkelingsactiviteiten die in het pop staan en passen in het gemeentelijk opleidingsplan worden volledig bekostigd. Er wordt geen verschil gemaakt tussen een voltijder en een deeltijder.

Artikel Lid 5 (studieverlof)

Zowel voor een voltijder als een deeltijder geldt dat voor het volgen van lessen die in diensttijd worden gegeven verlof met behoud van bezoldiging wordt verleend tot ten hoogste 7,2 uur per week, gemiddeld over een jaar berekend. Vinden voor een deeltijder de lessen plaats in eigen tijd dan kan deze tijd in dezelfde week waarin de lessen hebben plaatsgevonden worden gecompenseerd. Tijd voor tijd waarbij een maximum compensatie geldt van 7,2 uur per week.

Artikel Lid 6 (afspraken)

In het pop zullen afspraken vastgelegd moeten worden op het gebied van:

  • 1.

    De keuze van opleidingsvorm of instituut: Ontwikkeling van de medewerker kan mede door bijv.:

    • -

      coaching door leidinggevende of collega

    • -

      het tijdelijk verrichten van andere taken

    • -

      het tijdelijk waarnemen van een andere functie

    • -

      tijdelijke detachering bij een andere organisatie

    • -

      reguliere opleiding via opleidingsinstituut

    • -

      congressen/seminars

    • -

      zelfstudie

  • 2.

    De redelijkerwijs te maken kosten: Aard en omvang van de te maken kosten worden in redelijkheid vastgesteld. Minstens zal het gaan om de kosten van de opleiding zelf, de kosten van studiemateriaal en de kosten van reizen en eventueel verblijf.

  • 3.

    De periode gedurende welke een studie gevolgd zal worden: De periode waarin een module/opleiding normaal geacht afgerond te zijn. Door burgemeester en wethouders kan de genoemde termijn met een jaar worden verlengd en in bijzondere gevallen nogmaals met een jaar. De termijn moet in ieder geval verstreken zijn op de datum waarop het dienstverband van de ambtenaar met de gemeente eindigt.

  • 4.

    De te behalen resultaten en de voortgang: De ambtenaar is zich verplicht na het verstrijken van de termijn genoemd onder punt 3. zich aan het eerstvolgende voor zijn studie geldende examen te onderwerpen en de uitslag daarvan aan burgemeester en wethouders mede te delen, tenzij zulks op grand van persoonlijke omstandigheden niet kan worden verlangd.

  • 5.

    Omstandigheden onder welke een te volgen studie kan worden onderbroken: Een te volgen studie kan worden onderbroken door functiewijziging, ontslag, ziekte.

  • 6.

    Gehele of gedeeltelijke terugbetaling van de genoten vergoeding bij voortijdig afbreken van een studie: De vergoeding van de studiekosten zullen terugbetaald moeten worden indien:

    • a.

      de ambtenaar zich niet heeft onderworpen aan het aan de opleiding gekoppelde examen

    • b.

      de ambtenaar de studie beëindigt voordat de termijn waarbinnen de opleiding zou moeten zijn gevolgd, is verstreken zonder dat de studie tot het behalen van een diploma heeft geleid. Terugbetaling vervalt indien voortzetting van de studie redelijkerwijs niet van hem kan worden verlangd.

    • c.

      de studie wordt beëindigt/de studiefaciliteitenregeling wordt ingetrokken omdat de ambtenaar niet regelmatig of voldoende studeert waardoor hij niet in staat kan worden geacht zijn studie binnen de daarvoor geldende termijn kan volbrengen. De intrekking vindt niet plaats als de onregelmatig studie of onvoldoende studie het gevolg is van feiten of omstandigheden die niet aan de ambtenaar te wijten zijn.

  • 7.

    Gehele of gedeeltelijke terugbetaling van de genoten vergoeding bij het verlaten van de gemeentelijke dienst binnen een te bepalen periode na afronding van de studie. De vergoeding van de studiekosten zullen terugbetaald moeten worden indien:

    • a.

      de ambtenaar op eigen verzoek of ten gevolge van aan hemzelf te wijten feiten of omstandigheden wordt ontslagen voor het einde van de studie waarvoor de vergoeding is toegekend of binnen twee jaren na het behalen van het voor deze studie geldende diploma,

    • b.

      de ambtenaar op eigen verzoek of ten gevolge van aan hemzelf te wijten feiten of omstandigheden wordt ontslagen binnen twee jaar na het beëindigen van de studie zonder dat het door hem, na het verstrijken van de termijn waarbinnen de opleiding moet zijn gevolgd, afgelegde examen tot het behalen van een diploma heeft geleid.

    Indien op de datum van ingang van het ontslag van de termijn van twee jaren ten minste een jaar is verstreken blijft de verplichting tot terugbetaling beperkt tot 1/24 deel van de genoten bedragen voor iedere voile maand, die aan de termijn van twee jaren ontbreekt.

  • 8.

    Eventuele andere onderwerpen die van belang zijn voor een goede uitvoering van de gemaakte afspraken: Het kan noodzakelijk zijn afspraken te maken over de huidige werkzaamheden van de medewerker. Het werk gaat immers, ook tijdens de studie, gewoon door. Om de medewerker in , staat te stellen de afspraken in de pop goed uit te voeren zonder dat de werkdruk onaanvaardbaar toeneemt, kunnen verschillende maatregelen worden genomen.

Artikel Lid 7 (overgangsregeling)

Het jaar 2003 zal een overgangsjaar worden, hetgeen betekent dat voor medewerkers die een functioneringsgesprek in de tweede helft van 2003 hebben maar wel al aanspraak willen maken op een opleidingstraject vanaf September 2003, op een eerder tijdstip dan het geplande functioneringsgesprek een pop-gesprek zal worden gehouden

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering
van burgemeester en wethouders
van de gemeente Leek,
d.d. 3 december 2002.
 
mevrouw S. de Jong, burgemeesterdrs. J. de Noord, secretaris