Regeling vervallen per 24-03-2010

Subsidieprogramma gemeente Leerdam 2009

Geldend van 30-10-2008 t/m 23-03-2010

Intitulé

Subsidieprogramma gemeente Leerdam 2009

1. INLEIDING

Op grond van artikel 1.4 van de Algemene Subsidieverordening 2006 (ASV 2006) stelt de raad eenmaal in de vier jaar een “Beleidskader Subsidies” vast. Hierin zijn het beleid en de te realiseren doelstellingen opgenomen.

Op 24 januari 2005 heeft de raad het “Beleidskader Subsidies 2006 – 2009” vastgesteld.

Vervolgens stelt artikel 1.5 van de ASV 2006 dat de raad jaarlijks vóór 1 juni een subsidieprogramma vaststelt voor het eerstvolgende boekjaar.

Het onderliggende document betreft het Subsidieprogramma 2009.

Instellingen kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten die bijdragen aan de in dit subsidieprogramma opgenomen doelstellingen.

In dit programma wordt in hoofdstuk 3 precies aangegeven welke activiteiten voor subsidiëring in aanmerking komen. We noemen dit het inhoudelijke subsidieprogramma.

Wet maatschappelijke ondersteuning

Met de invoering van de Wmo is de Welzijnswet vervallen. Op korte termijn heeft de intrekking van de Welzijnswet geen gevolgen voor de welzijnsorganisaties die voor de Gemeente Leerdam beleid uitvoeren. Het beleidskader loopt van 2006 tot en met 2009 en wordt onder de Wmo voortgezet.

Gedurende de planperiode van het beleidsplan Wmo zal het vigerende subsidiebeleid van de gemeente Leerdam geharmoniseerd worden met het opgestelde (meerjaren)beleid van de Wmo. Omdat het meerjarenbeleid Wmo zich toelegt op het “smart” formuleren van prestaties, zullen de prestaties van de te subsidiëren organisaties naar verwachting eveneens op die wijze geformuleerd gaan worden. De gemeente zal, door het benoemen van gewenste prestaties in het meerjaren beleidsplan, met professionele organisaties prestatieafspraken gaan maken, gericht op het te behalen maatschappelijk effect. Hetgeen wellicht leidt dit tot bijstelling van het bestaande subsidiebeleid.

Met de werkzaamheden voor de harmonisatie van het subsidiebeleid zal gestart worden in het tweede semester van 2008. Dan is het beleidsplan Wmo bekend, zijn de resultaten van de evaluatie van de invoering van de Wmo bekend en kan het nieuwe subsidiebeleid worden voorbereid. Invoering kan dan plaats vinden voor het subsidiejaar 2010, na afloop van het beleidskader, dat loopt tot en met 2009.

Voor een goed begrip: Vrijwel alle onderdelen in het beleidskader en het subsidieprogramma vallen onder de Wmo of hebben daarmee een nauwe relatie. Veel bestaand beleid zal ook onder de Wmo worden voortgezet. Nieuwe elementen zijn mantelzorg, de verwachte overkomst per 1 januari 2009 van de middelen vanuit het Rijk naar gemeenten voor cliëntondersteuning MEE en mogelijk de vormgeving van participatie binnen de Wmo.

Cliëntenondersteuning.

De middelen die van rijkswege aan de stichting MEE voor cliëntondersteuning ter beschikking worden gesteld gaan waarschijnlijk over naar de gemeenten. Naar verwachting gaat dit in 2009 zijn beslag krijgen. Als dat het geval is zal ook hiervoor worden bezien of afspraken met de andere gemeenten in de Alblasserwaard Vijfheerenlanden kunnen worden gemaakt. Het is onze bedoeling, als genoemde middelen overgaan van het rijk naar de gemeenten, de beleidskeuzes worden voorgelegd om tot besluitvorming te komen.

2. SUBSIDIEPLAFOND EN INDEXERING

Subsidieplafond:

In artikel 1.5 lid 3 van de Algemene Subsidieverordening 2006(ASV 2006) is opgenomen dat de gemeenteraad bij vaststelling van het subsidieprogramma, per beleidsterrein het subsidieplafond / de subsidieplafonds vaststelt.

Een subsidieplafond is het bedrag dat gedurende een bepaalde periode – meestal subsidiejaar – ten hoogste beschikbaar is voor de verstrekking van subsidies. Plafonds kunnen ook voor (delen van) beleidsterreinen worden ingesteld. De Algemene wet bestuursrecht (Awb) verplicht tot weigering van subsidie als een plafond wordt overschreden. Aanleiding voor dit artikel was het gegeven, dat het enkele feit dat een begrotingspost wordt overschreden onvoldoende is om een subsidieaanvraag te weigeren. Hierdoor zou een open einde regeling kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen, biedt de Awb de mogelijkheid om subsidieplafonds vast te stellen.

De subsidieplafonds zijn, exclusief eventuele indexering, opgenomen onder de kopjes ‘Subsidiebudget’. Het kan zijn dat een subsidiebudget weer verder is onderverdeeld; dit staat dan in het ‘Inhoudelijk Subsidieprogramma’ vermeld. De subsidieplafonds voor het subsidieprogramma 2009 hebben betrekking op de periode 1 januari 2009 tot en met 31 december 2009.

Indexering budgetsubsidies:

Voor de indexering van de budgetsubsidies wordt een onderscheid gemaakt tussen de personele en niet-personele kosten. Deze laatste worden “overige kosten” genoemd. De hoogte van de indexering van de personele kosten wordt bepaald aan de hand van de volgende gegevens:

  • het in dit subsidieprogramma opgenomen subsidiebudget;

  • het CAO-percentage van de sector waartoe de instelling behoort van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de subsidie wordt aangevraagd (de gemeente gebruikt de in de VNG-ledenbrief inzake de CAO-loonontwikkelingen genoemde totaalcijfers); en

  • het percentage van de loonkosten ten opzichte van de totale kosten van de instelling .

  • alle genoemde bedragen zijn bijgewerkt tot en met 2008.

De overige kosten (niet-personele kosten) worden geïndexeerd op basis van het percentage, zoals dat jaarlijks in de begrotingsrichtlijnen van de gemeente wordt genoemd.

Indexering activiteitensubsidies:

Voor zover er sprake is van indexering bij activiteitensubsidies, worden alleen de “overige kosten” geïndexeerd. Deze overige kosten (niet-personele kosten) worden, net als bij de budgetsubsidies, geïndexeerd op basis van het percentage, zoals dat jaarlijks in de begrotingsrichtlijnen van de gemeente wordt genoemd.

Afwijkingen inzake indexering:

Bovenstaande opmerkingen met betrekking tot de indexering van budgetsubsidies en activiteitensubsidies zijn niet van toepassing op subsidiebedragen die in een ander (regionaal) verband worden vastgesteld, of waarvan het vast te stellen subsidiebedrag wordt bepaald op basis van nacalculatie.

3. INHOUDELIJK SUBSIDIEPROGRAMMA

3.1 Bibliotheek

Doelstellingen:

  • 1.

    Het bevorderen van de openstelling van een plaats waar geschreven en audiovisuele media geraadpleegd kunnen worden, waar deze materialen tijdelijk beschikbaar kunnen worden gesteld aan geïnteresseerden en waar informatie over onderwerpen wordt verstrekt met gebruikmaking van in- en externe bronnen.

  • 2.

    Het bevorderen van educatieve activiteiten en het stimuleren van ontmoeting van bibliotheekbezoekers onderling.

3.1.A Bibliotheekwerk:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Openstelling: het openstellen van de Openbare Bibliotheek in Leerdam voor minimaal 28 uur per week, behoudens een periode in de zomervakantie.

Collectie: het beschikbaar stellen en uitlenen van boeken en educatieve video’s, dvd’s, cd’s en cd-roms.

Activiteiten:

  • -

    beheren, op peil houden en toegankelijk maken van een bibliotheekcollectie van media

  • -

    het tijdelijk beschikbaar stellen van materialen (boeken, multimedia e.d.) aan leden en bezoekers

Internet: het verlenen van toegang tot internet.

Activiteiten:

  • -

    het gratis verlenen van toegang tot het internet voor digitale databanken als overheid.nl, bibliotheek.nl, e.d.

  • -

    het tegen betaling verlenen van toegang tot het internet

Informatie: het informeren van gebruikers over inhoud en vindplaats van de aanwezige media c.q. het helpen vinden van informatie over onderwerpen met gebruikmaking van in- en externe bronnen (o.a. internet).

Educatieve activiteiten: het organiseren van educatieve activiteiten.

Ontmoeting: het stimuleren van ontmoeting van bibliotheekbezoekers onderling.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Bibliotheekwerk’ een budget van € 235.934,00 exclusief indexering, beschikbaar. Voor de huisvestingscomponent is € 36.312,-- exclusief indexering beschikbaar.

Daarnaast kunnen gemeenten, die aan het instapniveau voldoen (waaronder de gemeente Leerdam), een beroep doen op de zogenaamde intensiveringsmiddelen van het Rijk. Dit betreft de geoormerkte compensatie voor het wegvallen van de provinciale subsidie op de directievoering ad € 1,14 per inwoner (inwonerstal 31 december 2003). Voor de bibliotheek van Leerdam zou deze compensatie neerkomen op € 23.976,-- per jaar.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie

Subsidieontvanger:

Stichting Bibliotheeknetwerk Zuid-Holland Zuidoost

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    De bibliotheekcollectie bestaat uit ca. 35.000 media, waarvan ongeveer 400 educatieve video’s, dvd’s, cd’s en cd-roms.

  • b.

    De bibliotheek is professioneel van opzet en laagdrempelig.

  • c.

    De bibliotheek heeft een collectie die actueel, pluriform en representatief is en stelt deze aan een ieder beschikbaar.

  • d.

    De ruimte en inrichting dienen voor een ieder toegankelijk te zijn.

  • e.

    De bibliotheek is onderdeel van een bibliotheeknetwerk om kennis en collecties te kunnen optimaliseren.

  • f.

    Van de te subsidiëren producten / activiteiten hebben openstelling, collectie, internet en informatie de prioriteit.

3.2 Kunst en Cultuur

Doelstellingen:

  • 1.

    Het bevorderen dat het cultureel erfgoed op het gebied van de glascultuur museaal levend wordt gehouden en voor het publiek toegankelijk wordt gemaakt en dat dit cultureel erfgoed door middel van cultuureducatie wordt onderwezen.

  • 2.

    Het bewaren van het cultureel erfgoed voor de toekomst.

  • 3.

    Het bevorderen van de belangstelling voor beeldbepalende Leerdamse monumenten.

  • 4.

    Het bewaren en levendig houden van de Leerdamse cultuur-historie en het bevorderen van het historisch bewustzijn van de inwoners van Leerdam.

  • 5.

    Het bevorderen van het cultureel klimaat in Leerdam door het stimuleren van deelname van de Leerdamse bevolking aan zang, muziek en toneel.

  • 6.

    Het bevorderen van de Leerdamse culturele participatie; onder andere in het kader van het provinciale Actieprogramma Cultuurbereik.

3.2.A. Musea:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Collectie: het opslaan, registreren en conserveren van de museumstukken teneinde ze in goede staat te houden en het vervolmaken van de collectie door het zoeken naar museumstukken (op bijvoorbeeld markten, beurzen, musea, galerieën, etc.).

Tentoonstellingen: het organiseren van tentoonstellingen op het gebied van glascultuur voor bezoekers, waarbij museumstukken rond een bepaald onderwerp en thema worden bijeengebracht.

Cultuureducatie: het onderwijzen van het cultureel erfgoed op het gebied van de glascultuur door middel van cultuureducatie. Het Glasmuseum dient hiervoor een apart educatieprogramma voor bijvoorbeeld Leerdamse scholen in te dienen bij de gemeente.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Musea’ een budget van € 50.979,00 (waarvan € 7.765,00 voor Cultuureducatie), exclusief indexering, beschikbaar.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie

Subsidieontvanger:

Stichting Nationaal Glasmuseum Leerdam.

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    Het Glasmuseum is professioneel van opzet en laagdrempelig.

  • b.

    In verband met de verbouw van het museum, zal het museum waarschijnlijk begin 2009 weer geopend zijn.

3.2.B. Monumenten en Historie:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Molens: het in stand houden van en het openstellen van molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden in zijn algemeenheid en de wipwatermolen Ter Leede in het bijzonder.

Monumentendag: het organiseren van de jaarlijkse open monumentendag.

Historie: het onderzoeken van de historie van Leerdam en het beschikbaar stellen van informatie hierover.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Monumenten en Historie’ een budget van € 7.585,00 (geen indexering) beschikbaar. De verdeling van het beschikbare budget, is als volgt:

  • -

    € 6.750,00 (geen indexering) voor het product molens;

  • -

    € 425,00 (geen indexering) voor het product open monumentendag; en

  • -

    € 410,00 (geen indexering) voor het product historie.

Subsidiesoorten:

Activiteitensubsidies

Subsidieontvangers:

  • -

    Stichting tot instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (SIMAV) (voor molens).

  • -

    Commissie Open Monumentendag (voor monumentendag).

  • -

    Historische Vereniging Vrienden van Oud Leerdam (voor historie).

3.2.C. Zang, Muziek en Toneel:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Voorstellingen: het organiseren van openbare zang, muziek- of toneelvoorstellingen in de gemeente Leerdam.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Zang, Muziek en Toneel’ een budget van € 9.250,00 (geen indexering) beschikbaar.

Subsidiesoorten:

Activiteitensubsidies

Subsidieontvanger:

Leerdamse zang-, muziek- en toneelverenigingen

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    De zang-, muziek- en toneelvoorstellingen dienen voor een ieder toegankelijk te zijn.

  • b.

    Een zang- of toneelvereniging ontvangt per voorstelling € 250,00.

  • c.

    Een muziekvereniging ontvangt per voorstelling € 750,00.

  • d.

    Per jaar kan een vereniging voor slechts één voorstelling subsidie ontvangen.

  • e.

    In afwijking van b., c. en d. kunnen bij zogenaamde “combinatie-initiatieven” van een zang-, muziek- of toneelvereniging met een andere zang-, muziek-, of toneelvereniging (minimaal twee disciplines; dus niet een project van bijvoorbeeld twee muziekverenigingen, maar een project van bijvoorbeeld een muziekvereniging in samenwerking met een zangvereniging) voor een groter project maximaal € 1.000,00 subsidie worden verleend. De subsidie kan maximaal 50% van de totale kosten bedragen.

  • f.

    In afwijking van b., c. en d. kan een muziekvereniging € 250,00 subsidie ontvangen (behalve bij overschrijding van het budget; zie i. en j.) voor activiteiten ter opluistering van de Glasstadmars (maximaal drie muziekverenigingen).

  • g.

    Activiteiten die in het kader van een godsdienstige of politieke bijeenkomst worden georganiseerd, komen niet voor subsidie in aanmerking.

  • h.

    Alleen zang-, muziek-, of toneelverenigingen uit de gemeente Leerdam kunnen voor subsidie in aanmerking komen.

  • i.

    De gemeente beoordeelt de aanvragen in volgorde van binnenkomst.

  • j.

    Bij overschrijding van het budget worden latere aanvragen geweigerd.

  • k.

    Subsidieaanvragen in het kader van zang, muziek en toneel dienen, in afwijking van artikel 3.2 van de ASV 2006, minimaal 8 weken voor het tijdstip waarop de aanvrager voornemens is de activiteit uit te voeren, schriftelijk te worden ingediend bij het college.

3.2.D Muziekonderwijs

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Muziekonderwijs: het geven van muziekonderwijs in de vorm van jaarcursussen; korte cursussen; voorbereidend instrumentaal onderwijs; samenspelprogramma’s en Hafa-opleidingen voor leden van Leerdamse muziekverenigingen.

Subsidiebudget en – ontvanger:

Voor de werksoort “Muziekonderwijs” is een budget beschikbaar van € 66.000,--.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie

Subsidieontvanger:

Kunstcentrum TOON (voorheen de Muziekschool).

3.2.E Cultuurparticipatie:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Cultuurparticipatie: het organiseren van culturele activiteiten die passen binnen het Fonds Cultuurparticipatie, en die gericht zijn op het bevorderen van de (Leerdamse) culturele participatie.

Subsidiebudget en –ontvanger:

Voor de werksoort ‘Cultuurparticipatie’ een budget beschikbaar van € 10.000,-.

Omdat de subsidieontvangers jaarlijks kunnen wisselen zijn deze niet nader gedefinieerd.

Subsidiesoort:

Activiteitensubsidie.

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    de activiteiten dienen te passen binnen het Fonds Cultuurparticipatie (de activiteiten dienen een regionaal karakter te hebben).

  • b.

    de activiteiten dienen ook gericht zijn op het bevorderen van de Leerdamse culturele participatie.

3.3 Woonomgeving

Doelstellingen:

  • 1.

    Onafhankelijke ondersteuning bieden op het terrein van organisatie, communicatie en het organiseren van activiteiten, aan bewonersorganisaties en bewoners initiatieven die zich bezighouden met behoud en verbetering van beheer en inrichting van de woonomgeving en belangenbehartiging van buurt of wijk.

  • 2.

    Bevorderen en bewaken van de belangenbehartiging door wijk- en dorpsraden, buurtbeheergroepen en beheercommissies en van de communicatie van deze organisaties met inwoners van wijk of kern

  • 3.

    Stimuleren van activiteiten in de wijken, buurten of kernen die bijdragen aan de gemeenschapszin en sociale cohesie.

  • 4.

    Stimuleren van de viering van Koninginnedag.

3.3.A Wijk- en buurtbeheer:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Ondersteuning: ondersteuning bieden die is gericht op het in stand en actief houden van het bestaande netwerk van wijk- en dorpsraden, buurtbeheergroepen en beheercommissies. De ondersteuning bevordert de zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid van deze organisaties.

Stimuleren en ondersteunen van activiteiten in de wijk, in het bijzonder klussendagen, opruimacties, de jaarlijkse buurtbeheermanifestatie en zonodig bemiddelen bij problemen tussen buurtbewoners onderling en tussen buurtbewoners en groepen jongeren.

Sociale cohesie bevorderen en verstevigen van netwerken in wijk west en noord.

Spreekuur: het houden van een spreekuur in wijksteunpunt west.

Netwerk: deelnemen aan het netwerk van wijk- en buurtbeheer in de vorm van regelmatig contact met de coördinator wijk- en buurtbeheer en met de wijkopzichters en door deelname in projecten ter bevordering van de sociale cohesie.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Wijk- en buurtbeheer’ een budget van € 91.400,-- (exclusief indexering) beschikbaar

Wens:

Voor de pilot Conflictbemiddeling / Buurtbemiddeling éénmalig een subsidie op te nemen . Een en ander afhankelijk van de acties uit het lokaal WMO beleidsplan en het integraal Veiligheidsplan.

De te maken kosten zijn grotendeels afhankelijk van het aantal uur dat een coördinator voor dit project wordt ingezet. Voorlopig wordt p.m. geraamd.

Of deze wens gehonoreerd zal worden, zal blijken bij de behandeling van de gemeentebegroting 2009.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie.

Subsidieontvanger:

Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland

3.3.B Wijk- en dorpsactiviteiten:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Belangenbehartiging: het behartigen van de belangen van buurten, wijken of dorpen

Activiteiten:

  • -

    organiseren van openbare wijk- en dorpsraad avonden (vergaderingen)

  • -

    (gevraagd en ongevraagd) adviseren van de gemeente

  • -

    organiseren van opruimacties in de buurt (zoals het uitvoeren van klein onderhoud aan speelvoorzieningen; informeel toezicht houden op speelvoorzieningen; en klussendagen)

  • -

    het uitbrengen van een wijk-/dorpskrant of nieuwsbrief

  • -

    instandhouden hertenkamp

Kennisverwerving: professionalisering van de activiteiten in het kader van belangenbehartiging en communicatie in relatie tot beheer, onderhoud en (her-) inrichting van de woonomgeving.

Activiteiten:

  • -

    scholing, het volgen van cursussen

  • -

    congresbezoek

  • -

    advies

Bevorderen van gemeenschapszin en sociale cohesie, door diverse activiteiten voor en met de wijk of kern te organiseren.

Activiteiten:

  • -

    sport activiteiten

  • -

    spel activiteiten

  • -

    culturele activiteiten

Instandhouding gebouw: het in stand houden van het gemeenschapsgebouw in de kern Oosterwijk.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Wijk- en dorpsactiviteiten’ een budget van € 20.150,00 (geen indexering), beschikbaar.

Hiervan is een budget van € 9.100,00 (geen indexering) beschikbaar voor belangenbehartiging;

€ 2.000,00 (geen indexering) beschikbaar voor scholing en advies; € 5.000,00 (geen indexering) beschikbaar voor bevorderen van gemeenschapszin en sociale cohesie; € 2.900,00 (geen indexering) beschikbaar voor instandhouding gebouw en € 1.150,00 (geen indexering) voor instandhouding hertenkamp Schoonrewoerd.

Wens:

Onder voorbehoud van de vaststelling van de herziene nota Werk aan Wijk, wijk en buurtbeheer 2009 – 2013 noemen we hier de wens om het budget voor de subsidie belangenbehartiging te verhogen. Op dit budget wordt meer aanspraak gemaakt doordat er een wijkraad (centrum) en een dorpsraad (Oosterwijk) bij zijn gekomen. Daardoor dreigt het plafond van dit subsidie budget te worden overschreden.

Of deze wens gehonoreerd zal worden, zal blijken bij de behandeling van de gemeentebegroting 2009.

Subsidiesoorten:

Activiteitensubsidies

Subsidieontvangers:

Leerdamse wijk- en dorpsraden, buurtbeheergroepen en beheercommissies (voor belangenbehartiging)

Leerdamse wijk- en dorpsraden (voor kennisverwerving en instandhouding)

Leerdamse verenigingen of stichtingen (voor bevorderen van gemeenschapszin en sociale cohesie)

Verenigingsgebouw Zangershof (voor instandhouding gebouw)

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    Voor de activiteiten die vallen onder belangenbehartiging ontvangt een wijk- of dorpsraad € 1.000,00; en een buurtbeheergroep of beheercommissie € 125,00. Per wijk- of dorpsraad, buurtbeheergroep of beheercommissie is het slechts mogelijk om één keer per jaar subsidie voor belangenbehartiging te ontvangen.

  • b.

    Een wijk- of dorpsraad ontvangt voor kennisverwerving maximaal € 1.000,00 per activiteit.

  • c.

    De uitgaven in het kader van kennisverwerving worden door de gemeente vergoed na overlegging van een kopie van de relevante facturen.

  • d.

    Een vereniging ontvangt in het kader van bevorderen van gemeenschapszin en sociale cohesie maximaal € 500,00 per activiteit.

  • e.

    Per jaar kan een vereniging in het kader van bevorderen van gemeenschapszin en sociale cohesie voor slechts twee activiteiten subsidie ontvangen.

  • f.

    De activiteiten voor het bevorderen van gemeenschapszin en sociale cohesie dienen voor een ieder toegankelijk te zijn.

  • g.

    Alleen verenigingen, wijk- en dorpsraden, buurtbeheergroepen en beheercommissies uit de gemeente Leerdam kunnen voor subsidie in aanmerking komen.

  • h.

    Subsidieaanvragen in het kader van kennisverwerving en het bevorderen van gemeenschapszin en sociale cohesie dienen, in afwijking van artikel 3.2 van de ASV 2006, minimaal 8 weken voor het tijdstip waarop de aanvrager voornemens is de activiteit uit te voeren, schriftelijk te worden ingediend bij het college.

  • i.

    De gemeente beoordeelt de aanvragen in volgorde van binnenkomst.

  • j.

    Bij overschrijding van de budgetten worden latere aanvragen geweigerd.

3.3.C Volksfeesten:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Koninginnedag: het organiseren van publieksfestiviteiten rondom Koninginnedag.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Volksfeesten’ een budget van € 1.930,00 (geen indexering), beschikbaar.

Subsidiesoorten:

Activiteitensubsidies

Subsidieontvanger:

Leerdamse oranjeverenigingen

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

a. Een oranjevereniging ontvangt per jaar maximaal € 965,00, exclusief indexering.

b. Alleen oranjeverenigingen uit de gemeente Leerdam kunnen voor subsidie in aanmerking komen.

c. Bij overvraging van het budget wordt het beschikbare budget verdeeld tussen de aanvragers.

3.3.D. Promotieactiviteiten:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Promotieactiviteiten: het organiseren van publieksfestiviteiten rondom de jaarlijkse Vrijmarkt of rondom de Glaskunstbeurs.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Promotieactiviteiten ’ een budget van € 10.000,00 (geen indexering), beschikbaar.

Van dit bedrag is € 2.500,-- beschikbaar voor de organisatie van de Vrijmarkt.

Subsidiesoorten:

Activiteitensubsidies

Subsidieontvanger:

Leerdamse verenigingen of instellingen

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    Een vereniging of instelling die activiteiten organiseert rondom de Vrijmarkt en/of de glaskunstbeurs ontvangt maximaal € 3.000,-- per activiteit.

  • b.

    Bij overschrijding van het budget wordt het beschikbare budget verdeeld tussen de aanvragers.

  • c.

    Deze subsidie kan niet gecombineerd worden.

3.4 Jeugdbeleid

Doelstellingen:

  • 1.

    Een goede informatieverstrekking bieden aan jongeren tot 23 jaar, teneinde problemen te voorkomen, en de ontplooiing van jongeren te bevorderen door middel van het ambulant jongerenwerk in jongerencentrum Rootz.

  • 2.

    Het stimuleren van een goede signalering van (opgroei- en opvoedings-) problemen en van de toegang tot het (gemeentelijk) hulpaanbod, teneinde problemen vroegtijdig te signaleren en op te lossen.

  • 3.

    Het bevorderen van de coördinatie van zorg op lokaal niveau, teneinde de behandeling van de probleemsituaties op een zo efficiënt mogelijke manier uit te voeren.

  • 4.

    Het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen van 0 – 4 jaar middels peuterspeelzaalactiviteiten en achterstandenbestrijding en het bevorderen van de ondersteuning van ouders bij de opvoeding van hun kinderen.

3.4.A Jeugd- en jongerenwerk:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Open jongerenwerk: het instandhouden van het jongerencentrum Rootz; het organiseren van activiteiten voor jongeren van 12 - 23 jaar met als speerpunt 12 – 17 jaar; en het instandhouden van het Jongeren Informatie Punt (JIP) en het organiseren van voorlichtingsactiviteiten.

Ambulant jongerenwerk: het contact leggen en onderhouden met jongeren op straat; het ondersteunen van jongeren bij het aanvragen van subsidies; het bemiddelen bij klachten tussen buurtbewoners en groepen jongeren; en het deelnemen / mede uitvoering geven aan het project ‘Leerdam heeft Lef’.

Vrijwillig jeugdwerk: organiseren van activiteiten in onder andere de schoolvakanties, zoals sport, spel, film, theater en Timmerdorp.

Activiteiten:

  • -

    Organiseren van ‘Timmerdorp’ (in de zomervakantie wordt aan een groep van ongeveer 450 kinderen – begeleid door circa 250 vrijwilligers – een afwisselend programma aangeboden op het gebied van sport, ontspanning, cultuur en educatie).

  • -

    Organiseren van minimaal twee sport- en spelactiviteiten voor de Leerdamse jeugd en jongeren.

  • -

    Organiseren van een tweetal theatervoorstellingen en 12 filmvoorstellingen voor de jeugd.

Scoutingactiviteiten: het organiseren van scoutingactiviteiten gericht op ontplooiing, ontspanning en ontmoeting.

Incidenteel:

Om de jeugd in Schoonrewoerd te voorzien van een jeugd informatie punt (Jip) en jeugd ontmoetingspunt (Jop) is besloten deze voorziening de vorm van een bus voor 2009 in de begroting op te nemen.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Jeugd- en jongerenwerk’ een budget van € 314.000,00 exclusief indexering, beschikbaar.

Hiervan is € 266.350,-- beschikbaar voor het open jongerenwerk. Van dit bedrag is € 233.350,-- voor inhuur personeel, exclusief indexering.

Voorts is € 10.000,- (geen indexering) beschikbaar voor educatie; € 20.000,-- ( geen indexering) voor organisatiekosten en € 3.000,-- (geen indexering) voor activiteiten in Jongerencentrum Rootz.

Voor het vrijwillig jeugdwerk is € 17.175,00 (geen indexering) beschikbaar; en voor scoutingactiviteiten € 475,00 (geen indexering).

Voor een jeugd informatiepunt en jeugd ontmoetingspunt is incidenteel € 20.000,00 beschikbaar (geen indexering).

Er is € 5.000,00 beschikbaar voor het Heerenlanden College (Leerdam heeft lef) ennogmaals € 5.000,00 voor de Stichting Leerdam heeft lef.

Subsidiesoorten:

Budgetsubsidies (voor het open jongerenwerk en het ambulant jongerenwerk)

Activiteitensubsidies (voor het vrijwillig jeugdwerk en scoutingactiviteiten)

Subsidieontvangers:

Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland (voor het open jongerenwerk en het ambulant jongerenwerk);

Stichting Jeugdzorg Leerdam (voor het vrijwillig jeugdwerk);

Leerdamse Scoutingvereniging Hagemans (voor scoutingactiviteiten);

Het Heerenlanden College en de Stichting “Leerdam heeft Lef”

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    De subsidieontvanger in het kader van het open jongerenwerk en het ambulant jongerenwerk dient actief samenwerking te zoeken met de politie en afspraken te maken over zaken binnen het jongerenwerk (3mensschap gemeente-politie-jongerenwerk).

3.4.B Voorschoolse activiteiten:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Peuterspeelzaalactiviteiten: het organiseren van peuterspeelzaalactiviteiten (ambitieniveau 2) voor peuters van 2,4 – 4 jaar gedurende (in totaal) 40 dagdelen per week en 40 weken per jaar ter voorbereiding op de basisschool. Ouders worden zonodig actief betrokken.

Achterstandenbestrijding: het organiseren van activiteiten in het kader van achterstandenbestrijding via Voor- en Vroegschoolse activiteiten en opvoedingsondersteuning.

Peuterwerk regulier

Afhankelijk van het aantal kinderen dat aan het project Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) of het reguliere peuterwerk gaat deelnemen wordt ervan uitgegaan dat er in 2009 één groepsruimte extra nodig is. De subsidie wordt dan ook met een bedrag van € 50.000,00 verhoogd. Vanuit de VVE-regeling worden de gebouwen niet betaald, maar wel een tweede leidster per groep en materialen.

Peuterwerk VVE

Hiervoor is voor 2009 een budget beschikbaar vanuit het onderwijs achterstandenbeleid. Zie hiervoor hoofdstuk 3.10.

Speel-o-theek: het uitlenen van speelgoed en het organiseren van pedagogische begeleiding van ouders en kinderen (van 0 – 4 jaar) bij het (leren) spelen.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Voorschoolse activiteiten’ een budget van € 286.636,00 exclusief indexering, beschikbaar. Dit is inclusief een uitbreiding met één groep in 2009.

Hiervan is € 284.886,00 (exclusief indexering) beschikbaar voor peuterspeelzaalactiviteiten en achterstandenbestrijding; en € 1.750,00 (geen indexering) beschikbaar voor de speel-o-theek.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie voor peuterspeelzaalactiviteiten en achterstandenbestrijding.

Activiteitensubsidie voor speel-o-theek.

Subsidieontvangers:

Stichting Peuterwerk Leerdam (voor peuterspeelzaalactiviteiten en achterstandenbestrijding); en Stichting Speel-o-theek ‘De Speelhut’ (voor speel-o-theek).

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    De accommodaties waarin de peuterspeelzaalactiviteiten en achterstandenbestrijding zullen plaatsvinden, dienen te voldoen aan de Verordening Kwaliteitseisen Peuterspeelzalen

3.5 Toerisme en Recreatie

Doelstellingen:

  • 1.

    Het bevorderen van de instandhouding van één of meerdere informatiepunten, waar toeristische informatie wordt verstrekt;

  • 2.

    Het stimuleren van een goede informatieverstrekking aan toeristen en recreanten en van het ontwikkelen van toeristische producten en promoting daarvan;

  • 3.

    Het bevorderen van het recreatief medegebruik van natuur- en landschapselementen in Leerdam, omdat dit de verblijfsrecreatie en vrijetijdsbesteding in de openlucht stimuleert.

3.5.A Toerisme:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Toeristisch Informatie Punt: het instandhouden van één of meerdere toeristische informatiepunten.

Activiteiten:

- het instandhouden van één of meerdere digitale, toeristische informatiepunten.

Informatieverstrekking: het verstrekken van informatie aan toeristen en recreanten en het ontwikkelen van producten en promoting daarvan.

Activiteiten:

  • -

    Het ontwikkelen en promoten van dagtochten en arrangementen.

  • -

    Het (digitaal) promoten van Leerdam als glasstad.

  • -

    Het promoten van de toeristische / recreatieve mogelijkheden lokaal, nationaal en internationaal.

Externe dienstverlening: het verlenen van externe dienstverlening op het gebied van toerisme aan overheid en bedrijfsleven.

Activiteiten:

  • -

    het bezoeken van beurzen op nationaal en internationaal niveau ter promoting van de regio, waaronder Leerdam als glasstad aan de Linge.

  • -

    Het uitgeven van diverse brochures waarin Leerdam wordt gepromoot.

Toeristisch platform: het instandhouden van het toeristisch platform Leerdam.

Activiteiten:

- Twee maal per jaar een bijeenkomst organiseren voor toeristisch Leerdam ten behoeve van de afstemming van activiteiten en het bieden van een platform waar toeristisch Leerdam met elkaar kennismaakt en samenwerkt.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Toerisme’ een budget van € 56.166,00 exclusief indexering, beschikbaar.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie

Subsidieontvangers:

Stichting Regionale VVV Zuid-Holland Zuid

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    De informatieverstrekking over en de ontwikkeling van producten en promoting daarvan dienen primair betrekking te hebben op Leerdam.

3.5.B Recreatie:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Recreatieterrein Lingezoom: het openstellen en onderhouden van het recreatieterrein Lingezoom.

Glasstadmars: het organiseren van de jaarlijkse Glasstadmars.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Recreatie’ een budget van € 6.890,00 (geen indexering) beschikbaar.

Hiervan is € 5.980 (geen indexering) beschikbaar voor het recreatieterrein Lingezoom en € 910,00 (geen indexering) voor de Glasstadmars.

Subsidieontvangers:

Recreatiestichting Lingezoom (voor recreatieterrein Lingezoom); en

Commissie Glasstadmars (voor Glasstadmars)

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • -

    Recreatiestichting Lingezoom stemt af met de beheerders, zijnde tennisvereniging Kedichem, ijsvereniging Kedichem, zwemvereniging De Griend en havenvereniging De Gantel.

3.6 Statushouders

Doelstellingen:

Het bevorderen van een goede eerste opvang van statushouders (erkende vluchtelingen met een verblijfsvergunning) en ‘pardonnisten’ (asielzoekers met een generaal pardon) op grond van de hiertoe opgelegde huisvestingstaakstelling.

Het bevorderen van een goede inburgering van nieuwkomers en oudkomers in onze samenleving door middel van het laten uitvoeren van de Wet Inburgering en de ter zake geldende regelingen.

3.6.A Inburgering:

De Wet Inburgering (1 januari 2007) wordt uitgevoerd door de RSD-AOV, de regionale sociale dienst. Hier ligt geen direct gemeentelijke verantwoordelijkheid meer.

3.6.B. Immateriële Zorg Statushouders

Er is een wettelijke taakstelling voor huisvesting voor vluchtelingen; ook in het kader van het generaal pardon is er een taakstelling.

Vluchtelingen/statushouders krijgen een eerste opvang onder coördinatie van de stichting VIOZ met voorlichting, hulp en ondersteuning. Deze activiteiten zijn gericht op het integreren in de samenleving.

De gemeente verleent daartoe structureel een subsidie.

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Eerste opvang: zorgdragen voor de eerste maatschappelijke opvang in het kader van de wettelijke taakstelling statushouders / ‘pardonners’ door de gemeente Leerdam en het wegwijs maken in Leerdam.

Hulpverlening: individuele hulpverlening aan de statushouders in het kader van de taakstelling gedurende de eerste zes weken.

Algemene zorg: ondersteuning van vluchtelingen/statushouders/’pardonners’ met een wekelijks spreekuur en het stimuleren van ontmoetingen. Daarnaast wordt voorlichting gegeven aan de Leerdamse gemeenschap.

Subsidiebudget.

Voor de eerste opvang van statushouders is voor 2009 op declaratiebasis een bedrag beschikbaar van € 1.015,00 (exclusief indexering) per woning/huishouden. Hetzelfde bedrag is beschikbaar voor ‘pardonnisten’. De bijdrage voor deze laatste categorie wordt door het Rijk gerestitueerd met een bedrag van € 3.400 per geval.

Voor de algemene zorg (spreekuur en ontmoeting voor statushouders, voorlichting aan de Leerdamse gemeenschap) is voor 2009 maximaal € 9.884,-- beschikbaar (exclusief indexering)

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

Eerste opvang:

  • a.

    voor de eerste opvang is er maximaal 17 uur opvang per huishouden beschikbaar;

  • b.

    voor de hulpverlening is er maximaal 12 uur opvang per huishouden beschikbaar;

Algemeen zorg:

  • c.

    voor het spreekuur is op jaarbasis 150 uur beschikbaar (wekelijks 3 uur);

  • d.

    voor ontmoeting op jaarbasis 9 uur;

  • e.

    voor voorlichting op jaarbasis 9 uur.

Subsidiesoort:

  • a

    t/m b: bijdrage op declaratiebasis

  • c

    t/m e: budgetsubsidie

Subsidieontvanger:

Stichting VIOZ

3.7 Maatschappelijke Zorg

Doelstellingen:

  • 1.

    Het stimuleren van de begeleiding, behandeling, bemiddeling en ondersteuning van mensen met psychosociale problemen, teneinde de sociale redzaamheid van deze mensen te bevorderen.

  • 2.

    Het stimuleren van de actieve participatie en integratie van ouderen en gehandicapten in de Leerdamse samenleving door middel van het ondersteunen van het professionele ouderenwerk en het vrijwillige ouderenwerk en het bevorderen van de mobiliteit van de Leerdamse ouderen en gehandicapten.

  • 3.

    Het bevorderen van het vrijwilligerswerk in de gemeente Leerdam.

3.7.A Maatschappelijk Werk:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

AMW (inclusief jeugdmaatschappelijk werk (JMW) en 24-uursdienst): het bieden van maatschappelijke (1e lijns-) hulp aan mensen met psychosociale problemen, middels begeleiding/ behandeling/ bemiddeling/ ondersteuning en signalering.

School maatschappelijk werk: het bieden van maatschappelijke hulp en begeleiding aan leerlingen van Leerdamse basisscholen.

Activiteiten:

  • -

    het uitvoeren van de hulpverlening op verwijzing van de intern begeleider.

  • -

    het adviseren met betrekking tot medewerking aan cursussen ter bevordering van de deskundigheid van leerkrachten, overigens te bekostigen uit het nascholingsbudget van de school.

Slachtofferhulp: het opvangen van en het bieden van maatschappelijke hulp en begeleiding aan slachtoffers van een misdrijf en hun sociale omgeving.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Maatschappelijk Werk’ een budget van € 279.159,00 beschikbaar.

Hiervan is € 243.507,00 (exclusief regionale indexering) (3 fte x € 81.169,--) beschikbaar voor zowel AMW inclusief JMW. Voor de 24-uursdienst (normbedrag per inwoner per 1 januari van het jaar voorafgaand aan het subsidiejaar) is € 4.000,-- (exclusief regionale indexering) beschikbaar.

Voor ‘School maatschappelijk werk’ is € 27.152,00 (exclusief regionale indexering) beschikbaar (prijs 0,333 fte).

Voor Slachtofferhulp is € 4.500,00 (inclusief indexering) beschikbaar.

Subsidiesoorten:

Budgetsubsidie (voor AMW, inclusief JMW en 24-uursdienst).

Budgetsubsidie (voor school maatschappelijk werk).

Activiteitensubsidie (voor slachtofferhulp)

Subsidieontvangers:

Rivas Zorggroep (voor AMW, inclusief JMW en 24-uursdienst).

Voor het school maatschappelijk werk zal het College van B&W naar aanleiding van de ingediende subsidie-aanvragen bepalen welke instelling subsidie zal worden verleend.

Stichting Slachtofferhulp Nederland (voor slachtofferhulp).

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden budgetsubsidies:

  • a.

    De caseload per formatieplaats AMW bedraagt een vast aantal cliëntsystemen, voor 2009 is dat 109.

  • b.

    Het algemeen maatschappelijk werk is professioneel van opzet, laagdrempelig (zonder verwijzing en gratis toegankelijk) en iedere dag (ook in het weekend) beschikbaar; ook in crisissituaties.

  • c.

    Alle 7 functies van het AMW worden integraal ingezet.

  • d.

    De toepassing van de landelijke kwaliteitsnormen (HKZ) worden nagestreefd.

  • e.

    Met betrekking tot het school maatschappelijk werk dient de inzet van de uren te worden verdeeld over de deelnemende basisscholen op basis van de volgende uitgangspunten:

    • de vraag van de deelnemende scholen;

    • de leerlingaantallen;

    • een zo efficiënt mogelijke inzet van de beschikbare uren;

    • de afspraken met de individuele scholen met betrekking tot de inzet in meetbare termen worden vastgelegd;

  • f.

    De schoolmaatschappelijke hulpverlening is gericht op advisering, verwijzing naar geïndiceerde zorg en/of een kortdurend hulpverleningstraject. Als langduriger hulpverleningstraject noodzakelijk is, vindt verwijzing plaats naar andere disciplines.

3.7.B Welzijn ouderen:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Professioneel ouderenwerk: het informeren en voorlichten van ouderen; het verlenen van diensten aan ouderen; het bevorderen van recreatieactiviteiten voor ouderen; het ondersteunen van het vrijwillige ouderenwerk en het activeren van ouderen bij ontwikkelingen binnen het ouderenbeleid; en het organiseren van initiatieven rondom wonen, zorg en welzijn.

Activiteiten:

  • -

    het geven van informatie en voorlichting aan ouderen door middel van het uitgeven van een nieuwsbrief voor 65 plussers en mensen met een oud-WVG voorziening, door middel van signalerend huisbezoek voor 75 plussers en door middel van beantwoording van telefonisch gestelde vragen

  • -

    het verlenen van diensten voor ouderen (zoals Tafeltje Dekje en telefooncirkel )

  • -

    het bevorderen van recreatieactiviteiten voor ouderen door middel van het één keer per week laten geven van gymnastiek en zwemmen voor elk meer dan 75 ouderen

  • -

    het activeren en ondersteunen van het Platform Gehandicaptenbeleid Leerdam e.o., de Seniorenraad en de Werkgroep Molukse Ouderen.

  • -

    het voeren van overleg en afstemming tussen ouderen- en gehandicaptenorganisaties over de te ontwikkelen / uit te voeren activiteiten op het gebied van sociaal cultureel werk; het voeren van overleg tussen verschillende zorginstellingen op uitvoerend niveau over gesignaleerde problemen en mogelijke oplossingen / doorverwijzingen; en het deelnemen voeren van overleg inzake de afstemming en realisatie van een woonzorgzone in Leerdam.

  • -

    Daarnaast is het voor ouderen een laagdrempelige voorziening, omdat de ouderenadviseur actief contact legt met de doelgroep.

Activiteiten van ouderenorganisaties: belangenbehartiging en educatieve, sociaal-culturele activiteiten en ontspanningsactiviteiten in georganiseerd verband gericht op actieve participatie en integratie.

Activiteiten:

  • -

    belangenbehartiging en het raadplegen van de achterban over de behoeften, knelpunten en oplossingen op het gebied van wonen, zorg en welzijn voor ouderen; en de resultaten van deze behoeften, knelpunten en oplossingen aan de gemeente kenbaar maken.

  • -

    het organiseren van activiteiten ter voorkoming / bestrijding van het isolement van ouderen.

  • -

    de begeleiding en aansturing van de vrijwilligers in het kader van het signalerend huisbezoek.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Welzijn ouderen’ een budget van € 194.319,00 (exclusief indexering) beschikbaar.

Hiervan is € 138.219,00 (exclusief indexering) beschikbaar voor het professioneel ouderenwerk, € 40.000,-- (exclusief indexering) ten behoeve van het signalerend huisbezoek door de ouderenadviseuren, en € 16.100,00 (geen indexering) beschikbaar voor de activiteiten van ouderenorganisaties.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie (voor professioneel ouderenwerk)

Activiteitensubsidies (voor activiteiten van ouderenorganisaties)

Subsidieontvangers:

  • Stichting Welzijn Ouderen Leerdam (SWOL) (voor het professioneel ouderenwerk)

  • De Leerdamse afdelingen van de ANBO, van de PCOB, van de NISBO, van de Werkgroep Molukse Ouderen en van de Seniorenraad (voor de belangenbehartigingsactiviteiten uit activiteiten van ouderenorganisaties)

  • Leerdamse ouderenorganisaties (voor de hieronder e. genoemde isolementvoorkomende /bestrijdende activiteiten uit activiteiten van ouderenorganisaties)

  • Werkgroep Promotie Plus Concert (voor de hieronder f. genoemde isolementvoorkomende /bestrijdende activiteit uit activiteiten van ouderenorganisaties)

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    Het professionele ouderenwerk wordt professioneel geleid, ondersteund door gekwalificeerde beroepskrachten en vrijwilligers.

  • b.

    Het professionele ouderenwerk heeft een laagdrempelig, algemeen toegankelijk aanbod ten aanzien van de dienstverlening.

  • c.

    De Seniorenraad ontvangt voor de onder activiteiten van ouderenorganisaties genoemde belangenbehartigingsactiviteiten maximaal € 1.800,00 subsidie per jaar. Zie ook pagina 22 onder a.

  • d.

    De Leerdamse afdelingen van de PCOB, van de NISBO en van de Werkgroep Molukse Ouderen ontvangen voor de onder activiteiten van ouderenorganisaties genoemde belangenbehartigingsactiviteiten op basis van een door deze ouderenorganisaties in te dienen activiteitenplan maximaal € 1.000,00 subsidie per jaar.

  • e.

    De Leerdamse afdeling van de ANBO ontvangt voor de onder activiteiten van ouderenorganisaties genoemde belangenbehartigingsactiviteiten op basis van een door deze ouderenorganisatie in te dienen activiteitenplan maximaal € 2.500,00 subsidie per jaar.

  • f.

    In aanvulling op het onder c., d. en e. genoemde, kunnen alle Leerdamse ouderenorganisaties maximaal € 500,00 subsidie per activiteit ontvangen voor de onder activiteiten van ouderenorganisaties genoemde isolementvoorkomende/bestrijdende activiteiten. Indien de activiteiten samen met andere Leerdamse ouderenorganisaties worden aangevraagd en uitgevoerd, dan wordt dit maximaal te subsidiëren bedrag verdubbeld.

  • g.

    Per jaar kan een ouderenorganisatie slechts twee maal subsidie ontvangen voor de onder f. genoemde activiteiten.

  • h.

    Het Promotie Plus Concert komt voor maximaal € 500,00 subsidie in aanmerking.

  • i.

    Een subsidieaanvraag voor de onder f. genoemde activiteiten dient, in afwijking van artikel 3.2 van de ASV 2006, minimaal 8 weken voor het tijdstip waarop de aanvrager voornemens is de activiteit uit te voeren, schriftelijk te worden ingediend bij het college.

  • j.

    Alleen ouderenorganisaties uit de gemeente Leerdam kunnen voor subsidie (ten behoeve van Leerdamse ouderen) in aanmerking komen.

  • k.

    De gemeente beoordeelt de aanvragen in volgorde van binnenkomst; echter de onder c., d. en e. genoemde activiteiten hebben voorrang boven de onder f. en h. genoemde activiteiten.

  • l.

    Bij overschrijding van het budget worden latere aanvragen geweigerd.

3.7.C Gehandicaptenbeleid:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Activiteiten van gehandicaptenorganisaties: belangenbehartiging en het organiseren van educatieve-, sociaal-culturele-, sport- en ontspanningsactiviteiten in georganiseerd verband gericht op actieve participatie en integratie.

Activiteiten:

  • -

    Belangenbehartiging en het raadplegen van de achterban over de behoeften, knelpunten en oplossingen op het gebied van wonen, zorg en welzijn voor gehandicapten; en de resultaten van deze behoeften, knelpunten en oplossingen aan de gemeente kenbaar maken.

  • -

    het organiseren van activiteiten ter voorkoming / bestrijding van het isolement van gehandicapten.

  • -

    Het organiseren van sportactiviteiten ter voorkoming / bestrijding van het isolement van gehandicapten.

  • -

    Burgerparticipatie maatschappelijke ondersteuning.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Gehandicaptenbeleid’ een budget van € 26.400,00 (geen indexering), beschikbaar.

Subsidiesoort:

Activiteitensubsidies

Subsidieontvangers:

Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Leerdam e.o. (voor de belangenbehartigingsactiviteit uit activiteiten van gehandicaptenorganisaties)

Leerdamse gehandicaptenorganisaties (voor de isolementvoorkomende/bestrijdende activiteiten uit activiteiten van gehandicaptenorganisaties)

Stichting Sport voor Verstandelijk Gehandicapten Leerdam e.o. en stichting Recreatie en Sport voor Lichamelijk Gehandicapten in de Vijfheerenlanden (voor isolementvoorkomende/ bestrijdende sportactiviteiten uit activiteiten van gehandicaptenorganisaties)

WMO-raad of -platform (voor het vormgeven burgerparticipatie)

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    Het Platform Gehandicaptenbeleid Leerdam e.o. ontvangt voor de onder activiteiten van gehandicaptenorganisaties genoemde belangenbehartigingsactiviteit € 1.800,00. In het kader van de voorbereiding op het beleidsplan Wmo 2008-2011 en het Pact van Bleskensgraaf wordt in Leerdam een zogenaamde lokale zorgvragerstafel ingericht. Daar zitten alle cliëntenorganisaties bij elkaar. Er worden onderwerpen besproken die relatie hebben met de de Wmo en het Pact. In de Leerdamse zorgvragerstafel zit ook het Platform Gehandicaptenbeleid Leerdam e.o. en de Seniorenraad. Voorts hebben we halfjaarlijks een regulier bestuurlijk overleg met het Platform Gehandicaptenbeleid Leerdam e.o. en de Seniorenraad. Deze activiteiten vormen een onderdeel van een bredere aanpak voor de Wmo om te komen tot vormen van participatie. Ook aanbieders zullen in regionaal verband worden betrokken. Burgers worden betrokken door het organiseren van een wijken- en dorpentocht. Zie voor meer informatie het Plan van aanpak Wmo, dat aan u ter kennisneming is toegezonden. Het betrekken van burgers, cliënten- en andere organisaties zien we als mogelijkheid om te verkennen op welke manier in 2008 een Wmo-raad in Leerdam vorm kan krijgen.

  • a.

    Stichting Sport voor Verstandelijk Gehandicapten Leerdam e.o. ontvangt voor de onder activiteiten van gehandicaptenorganisaties genoemde raadplegings- en isolementvoorkomende/bestrijdende activiteiten maximaal € 4.500,00 subsidie per jaar en stichting Recreatie en Sport voor Lichamelijk Gehandicapten in de Vijfheerenlanden ontvangt hiervoor maximaal € 1.500,00 subsidie per jaar op basis van een door deze gehandicaptensportorganisaties in te dienen activiteitenplan.

  • b.

    Een gehandicaptenorganisatie ontvangt voor de onder activiteiten van gehandicaptenorganisaties genoemde isolementvoorkomende/bestrijdende activiteiten maximaal € 500,00 subsidie per activiteit.

  • c.

    Per jaar kan een gehandicaptenorganisatie slechts twee maal subsidie ontvangen voor de onder c. genoemde activiteiten.

  • d.

    Een subsidieaanvraag voor de onder c. genoemde activiteiten dient, in afwijking van artikel 3.2 van de ASV 2006, minimaal 8 weken voor het tijdstip waarop de aanvrager voornemens is de activiteit uit te voeren, schriftelijk te worden ingediend bij het college.

  • e.

    De gemeente beoordeelt de aanvragen in volgorde van binnenkomst; echter de onder a. en b. genoemde activiteiten hebben voorrang boven de onder c. genoemde activiteiten.

  • f.

    Bij overschrijding van het budget worden latere aanvragen geweigerd.

3.7.D Vrijwilligerswerk:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Website: het onderhouden van een website met betrekking tot het steunpunt vrijwilligerswerk.

Vacaturebank: het onderhouden van de vacaturebank ter stimulering van vrijwilligerswerk.

Deskundigheidsbevordering: het organiseren van cursussen, workshops en besturenkringen ten einde de deskundigheid van de vrijwilligers te bevorderen.

Informatie: PR en informatievoorziening naar vrijwilligers(organisaties).

Subsidiebudget

Voor 2009 is er voor “Vrijwilligerswerk” een budget van circa € 23.275,00 exclusief indexering, beschikbaar.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie

Subsidieontvangers:

SWOL

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

De activiteiten moeten gericht zijn op Leerdamse vrijwilligers en –vrijwilligersorganisaties.

3.7.E. Mantelzorg (en vrijwilligersondersteuning, gerelateerd aan zorg):

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Mantelzorg: Beleid ontwikkelen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning / beleidsplan 2008 – 2011. Actiepunten worden ontwikkeld.

Subsidiebudget

Voor 2009 is er voor “Mantelzorg” en voor aan “Zorg gerelateerd vrijwilligerswerk” een budget van circa € 92.000,00 exclusief indexering, beschikbaar. Ongeveer € 42.000,-- (geen indexering) hiervan komt van het rijk en is bestemd voor Coördinatie Vrijwillige Thuiszorg en Mantelzorgondersteuning en vorming, training en advies. Deze middelen worden toegekend voor het bureau Informele Zorg van de stichting MEE Zuid-Holland Zuid, voor verschillende activiteiten op het gebied van vrijwilligers ondersteuning mantelzorg. In het kader van de regionale aanpak van de Wmo zijn hier afspraken met de andere gemeenten in de Alblasserwaard Vijfheerenlanden en de Stichting MEE over gemaakt.

Voor 2009 is € 50.000,- (geen indexering) beschikbaar voor de SWOL voor het uitvoeren van het steunpunt mantelzorg.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie

Subsidieontvangers:

SWOL en St. MEE Zuid-Holland zuid

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

De activiteiten moeten gericht zijn op Leerdamse mantelzorgers en –mantelzorgsorganisaties.

3.7.F. Verkeer en vervoer:

Te subsidiëren producten activiteiten:

Het aanbieden van kleinschalig openbaar vervoer in de regio in aanvulling op het reguliere openbaar vervoer. Dit vervoer heeft met name tot doel het mobiel houden van ouderen en gehandicapten.

Activiteiten:

  • -

    Het onderhouden van een busdienst richting Geldermalsen

  • -

    Het onderhouden van een busdienst richting Gorinchem

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Verkeer en vervoer’ een budget van € 2.430,00 (geen indexering), beschikbaar.

Subsidiesoort:

Activiteitensubsidies

Subsidieontvangers:

Buurtbusvereniging “De Linge” en Buurtbusvereniging “De Gele Bus”.

3.8 Gezondheidsbeleid

Doelstellingen:

  • 1.

    Verslaafden van hun verslaving afhelpen; het beperken van maatschappelijke problemen rondom problematisch alcohol- en drugsgebruik en gokken (‘harm reduction’); en het voorkomen van problematisch alcohol- en drugsgebruik en gokken (‘preventieve doelstelling’).

  • 2.

    Het bevorderen van de volksgezondheid van jongeren van 0 – 19 jaar door middel van het uitvoeren van het maatwerkdeel van het basistakenpakket van de jeugdgezondheidszorg, zoals verankerd in de wet collectieve preventie volksgezondheid (WCPV).

  • 3.

    Het realiseren van de in de (nota) Lokaal Gezondheidsbeleid genoemde ambities.

3.8.A Verslavingszorg:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Activiteit: het bieden van methadonbehandeling aan opiaat-verslaafde patiënten vanuit de methadonpost in Leerdam (is niet AWBZ-gefinancierde zorg).

Activiteit: het bieden van mogelijkheden tot dagbesteding en inloop via het SOC de Korenaar als onderdeel van herstel- en / of zorgperspectief.

Activiteit: het bieden van actieve zorg in de thuissituatie aan patiënten met een ernstige chronische verslavingsproblematiek.

Activiteit: het bieden van outreachende zorg aan met name overlastgevende (nieuwe) patiënten met een ernstige chronische verslavingsproblematiek.

Activiteit: het bieden van preventie-activiteiten met als doel voorkomen van gebruik, uitstel van gebruik en voorkomen van riskant gebruik en gezondheidsschade. Hierbij is aandacht voor zowel kwaliteit als integraliteit van preventie-activiteiten.

Subsidiebudget:

In 2009 komt er via het rijk voor de werksoort ‘Verslavingszorg’ een bedrag beschikbaar (in 2008 was dat zo’n € 158.244,-). Het gemeentelijk aandeel zal, afhankelijk van de prestaties in 2008 over 2009 maximaal € 21.000,00 (geen indexering) bedragen.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie

Subsidieontvangers:

Stichting Bouman GGZ

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    het ambulant begeleiden van Leerdamse patiënten gebeurt door maatschappelijk werkers middels gesprekken op kantoor, op het service en ondersteuningscentrum (S.O.C.) ‘De Korenaar’ of tijdens huisbezoeken

  • b.

    Er is een uitreikmogelijkheid van methadon in Leerdam. De verstrekking vindt plaats in aanwezigheid van een verpleegkundige of maatschappelijk werker.

  • c.

    Stichting Bouman GGZ wordt professioneel geleid en maakt gebruik van gekwalificeerde beroepskrachten.

Collectieve preventie GGZ:

Voor collectieve preventie GGZ komt in 2009 in het kader van de Wmo circa € 12.500 per jaar beschikbaar.

Conform de Nota Gezondsheidsbeleid en het Beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning worden de gelden regionaal ingezet. De regionale inzet wordt gecoördineerd vanuit de centrumgemeente Dordrecht.

3.8.B Jeugdgezondheidszorg:

Te subsidiëren producten / activiteiten ten behoeve van het maatwerkdeel jeugdgezondheidszorg 0-4 jarigen:

Activiteit: opvoedingsondersteuning bieden met als doelstelling het geven van begeleiding, voorlichting en advies bij opvoedkundige problemen

Activiteit: het signaleren en onderkennen van (ontwikkelings)achterstanden, gezondheidsbedreigingen en psychosociale risico’s

Activiteit: het bieden van extra zorg en begeleiding aan risicogroepen

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Jeugdgezondheidszorg maatwerkdeel 0-4 jarigen’ een budget van € 25.480,00 (exclusief indexering) beschikbaar.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie

Subsidieontvangers

Rivas Zorggroep

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

  • a.

    De jeugdgezondheidszorg heeft een laagdrempelig, algemeen toegankelijk aanbod ten aanzien van de dienstverlening.

Preventief jeugdbeleid:

Sinds 2008 is ‘Preventief Jeugdbeleid’ een onderdeel geworden van de Brede Doel Uitkering “Centrum voor Jeugd- en Gezin”.

Preventief Jeugdbeleid heeft met name aandacht voor goede ondersteuning van ouders bij de opvoeding van het kind. Voor Leerdam gaat het om een bedrag van rond de € 12.000,- (op basis van een vast bedrag per kind).

Met dit jaarlijks terugkerende rijksgeld wordt deelgenomen aan het regionale project Stevig Ouderschap, een evidence based methodiek. Dit project biedt ouders/ gezinnen extra ondersteuning in de 1e anderhalf jaar na de geboorte van hun kind. Via een door de ouders ingevulde vragenlijst wordt bekeken welke ouders/ gezinnen extra steun op prijs stellen. Het budget is niet toereikend om alle ouders extra ondersteuning te bieden.

3.8.C Lokaal Gezondheidsbeleid:

Te subsidiëren producten / activiteiten:

De nota lokaal gezondheidsbeleid 2007-2011 “Gezond, gewoon doen” is medio 2007 vastgesteld. De nota kent 5 thema’s.

De thema’s zijn:

  • Binnenmilieu

  • Psychosociale problematiek

  • Huiselijk geweld

  • Opvoedingsondersteuning

  • Overgewicht

Bij het thema psychosociale problematiek zal er extra aandacht zijn voor alcoholgebruik ( zie ook “Verslavingszorg, gemeentelijk deel). ‘Meer bewegen’ krijgt niet alleen vorm vanuit gezondheidsbeleid (in het kader van overgewicht). Ook vanuit sportbeleid (stimuleringsbeleid) en andere beleidsterreinen wordt aandacht besteed aan meer bewegen. De nadere uitwerking van enkele van bovenstaande thema’s vindt medio 2008 plaats.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort ‘Lokaal Gezondheidsbeleid’ een budget van € 30.000,00 (geen indexering), beschikbaar (zie ook “Verslavingszorg, gemeentelijk deel).

Een deel van dit budget zal regionaal ingezet kunnen worden.

Subsidiesoort:

Activiteitensubsidie

Subsidieontvangers:

Organisaties die zich met gezondheidsbeleid bezighouden

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

Een subsidieaanvraag binnen deze werksoort dient, in afwijking van artikel 3.2 van de ASV 2006, minimaal 8 weken voor het tijdstip waarop de aanvrager voornemens is de activiteit uit te voeren, schriftelijk te worden ingediend bij het college. Subsidies binnen deze werksoort kunnen pas worden aangevraagd na vaststelling van de Planning 2009 van eind 2008. Hierin worden de te subsidiëren activiteiten en de verdeling van de middelen over deze activiteiten aangegeven. Deze planning werkt tot de vaststelling van de hierboven genoemde nieuwe nota. Vanaf dat moment dienen aanvragen te voldoen aan deze nieuwe nota.

3.8.D Gezondheidsbeleid algemeen:

Zelfredzaamheid en gezond gedrag staan hoog op de agenda. Initiatieven zoals die van de E.H.B.O. vereniging sluiten hier goed bij aan..

Voor 2009 is € 1.000,00 beschikbaar.

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Activiteiten:

  • Het verzorgen van oefenavonden voor gediplomeerde leden en twee jaarlijks een cursus voor nieuwe leden.

  • Het indien nodig hulp bieden bij ongevallen op straat en/ of in het kader van een rampenbestrijding

  • Het aanwezig zijn en waar nodig bijstand verlenen/ assisteren op lokale evenementen. Voorbeelden zijn sportieve, culturele en/of dorpsactiviteiten zoals de wandelmars SIA, oude ambachtenmarkt Schaapskooi, het oranje feest en Koninginnedag, en de jaarmarkt Schoonrewoerd

Subsidiebudget:

€ 1.000,--

Subsidiesoort:

Activiteitensubsidie

Subsidieontvangers:

E.H.B.O. Schoonrewoerd

3.8.E Meer bewegen:

In samenhang met onder andere (lokaal) Gezondheidsbeleid (3.8) is er aandacht voor meer bewegen.

Momenteel vindt een pilot plaats waarbij sportverenigingen verzocht is specifiek te werven onder jeugd die niet voldoende beweegt.

Verwezen wordt naar de nota: Nationaal actieplan Meer bewegen.

Subsidiebudget

€ 0,00

Subsidiesoort:

Activiteitensubsidie

Subsidieontvangers:

Leerdamse sportorganisaties

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

Nog niet gedefinieerd.

3.9 Lokaal onderwijsbeleid

Doelstellingen:

In 2007 is de nota Lokaal Onderwijsbeleid door de gemeenteraad vastgesteld.

In deze nota zijn een aantal doelstellingen verwoord die in dit subsidiejaarprogramma verder worden uitgewerkt.

Qua budgetten wordt een deel vanuit het rijk ontvangen (specifieke uitkering, raming € 500.000,-- per jaar en een deel uit gemeentelijke middelen (raming € 200.000,-- per jaar).

  • 1.

    Onderwijs Achterstanden Beleid.

3.9.A. Voor- en Vroegschoolse Educatie:

3.9.A.1 Peuterwerk

Voor- en vroegschoolse educatie is erop gericht om onderwijsachterstanden bij leerlingen in het basisonderwijs en bij jonge kinderen vroegtijdig op te sporen en te bestrijden.

De gemeente is verantwoordelijk voor het voorschoolse deel van de VVE (Pyramide).

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Achterstandenbestrijding: het organiseren van activiteiten in het kader van achterstandbestrijding via Voor- en Vroegschoolse activiteiten en opvoedingsondersteuning. Dit in samenhang met peuterspeelzaalactiviteiten.

Activiteit: scholing leidsters, aanschaf programma’s piramide en materialen, inzet van een tweede leidster (tutor) per groep en wervingsactiviteiten.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort Voor- en Vroegschoolse Educatie, onderdeel Peuterwerk is een budget beschikbaar van € 286.328,-- (geen indexering).

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie

Subsidieontvangers:

Stichting Peuterwerk Leerdam en Stichting Bibliotheeknetwerk Zuid-Holland Zuidoost

3.9.A.2 Boekenpret.

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Boekenpret: het uitvoeren van een leesbevorderingsproject gericht op het bestrijden van onderwijsachterstand.

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

Het wekelijks voorlezen aan een groep kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar en het aanbieden van “leeskisten” op diverse plaatsen.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort Voor- en Vroegschoolse Educatie, onderdeel Boekenpret een budget beschikbaar van € 22.060,00 beschikbaar is voor Boekenpret (geen indexering).

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie

Subsidieontvangers:

Stichting Peuterwerk Leerdam en Stichting Bibliotheeknetwerk Zuid-Holland Zuidoost

3.9.B. Schakelen

Doelstelling.

Het wegwerken van taalachterstand van minimaal drie tot zes maanden van allochtone en autochtone leerlingen. Na een verblijf van één schooljaar kunnen leerlingen het reguliere onderwijs (ver)volgen.

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Schakelklas: het inrichten en uitvoeren van een schakelklas gericht op het bestrijden van taalachterstand door middel van het intensief aanbieden van taalonderwijs.

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

Deze staan uitgebreid vermeld in de nota Koers van het lokaal Onderwijs Beleid 2007 – 2010.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort “Schakelen” een budget beschikbaar van € 100.000,--.

(geen indexering). Gelden zijn beschikbaar uit de inkomsten “OAB-middelen” en gelden voor een periode van 4 jaar.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie

Subsidieontvangers:

Stichting Logos “de Taalburcht”en Federatief SWV WSnS 41-07.

3.9.C.1 Multi Disciplinaire Teams (MDT’s) 0-4 jaar en 4-12 jaar.

Vanuit de Nota “Koers van het lokaal Onderwijsbeleid” zijn er multi disciplinaire teams opgericht die bestaan uit wisselende vertegenwoordigers van zorgaanbieders. Deze teams coördineren de zorg die nodig is voor het betreffende kind / leerling.

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de werksoort “MDT’s” een budget beschikbaar van € 16.450,00.

(geen indexering). Gelden zijn beschikbaar uit de inkomsten “OAB-middelen” en gelden voor een periode van 4 jaar.

Subsidiesoort:

Budgetsubsidie

Subsidieontvangers:

Centrum voor Educatieve Dienstverlening .

3.9.C.2 Zorg in het Voortgezet Onderwijs:

Vanuit de nota Koers voor het lokaal onderwijsbeleid zijn diverse kleinere projecten opgezet ten behoeve van de zorgstructuren in het voortgezet onderwijs.

Door het wegvallen van GOA middelen en wijzigingen in de financiering door de rijksoverheid ontvangt het Heerenlanden College aanzienlijk minder middelen voor zorg.

Binnen het lokaal onderwijs is € 10.000,-- per jaar beschikbaar voor nog nader in te vullen activiteiten voor zorgleerlingen van het Heerenlanden College.

3.9.D. Overigen

3.9.D.1 School Maatschappelijk Werk (zie 3.7.A. Maatschappelijk Werk)

3.9.D. 2 Schoolbegeleiding.

Het bieden van professionele begeleidingsactiviteiten , ontwikkelingsactiviteiten, advisering, informatieverstrekking en evaluatie, alsmede activiteiten die dienen tot bevordering van een optimale schoolloopbaan van leerlingen.

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Schoolbegeleiding:

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor schoolbegeleiding € 36,00 per leerling beschikbaar. Op basis van teldatum 1-10-07 waren er 2.360 leerlingen. Het budget is daarom bepaald op : € 84.960,00 (geen indexring).

Subsidiesoort:

Activiteitensubsidie

Subsidieontvangers:

Besturen van het primair onderwijs in de gemeente Leerdam

Subsidieverplichtingen en –voorwaarden:

Bestedingsverplichting: 50% van de subsidie in 2009 moet besteed worden bij de schoolbegeleidingsdienst waar het bestuur bij is aangesloten. In 2010 bedraagt dit percentage 25 en in 2011 bedraagt dit percentage 0.

Nadere voorwaarden worden besproken in het LEA.

3.9.D.3 Logopedische dienst:

Deze voorziening valt buiten het subsidiekader omdat dit middels een meerjarige overeenkomst is geregeld met het Centrum voor Educatieve Dienstverlening. Dit valt wel onder “Lokaal onderwijsbeleid”.

3.9.D.4 Reboundvoorziening:

In het verlengde van de zorgstructuur van het voortgezet onderwijs is een Reboundgroep /Herstartgroep in Leerdam opgezet. Doelgroep voor de tijdelijke plaatsing op de reboundvoorziening zijn leerlingen uit het voortgezet onderwijs die wegens gedragsproblemen de veiligheid van medeleerlingen en/of docenten negatief beïnvloeden.

Doelstelling (op schoolniveau) is om scholen, waar het veilige schoolklimaat in het geding is en het arsenaal van leerlingenzorg is uitgeput, te ontlasten van gedragsmoeilijke leerlingen. Doelstelling (op leerlingenniveau) is het bieden van een nieuwe maar niet vrijblijvende kans, aan de leerling om te bewijzen dat hij/zij binnen het reguliere onderwijs aan zijn/haar toekomst kan en wil werken.

Te subsidiëren producten / activiteiten:

Huisvestingskosten. De inhoudelijke kosten worden door het Samenwerkingsverband VO gedragen:

Subsidiebudget:

Voor 2009 is er voor de Reboundvoorziening € 10.000,-- (geen indexering) beschikbaar.

Subsidiesoort:

Activiteitensubsidie

Subsidieontvangers:

Samenwerkingsverband als huurder.

3.10. Centrum voor Jeugd- en gezin.

Voor het Centrum voor Jeugd- en Gezin is nog geen subsidieplafond in te schatten.

De kosten voor de coördinator ten behoeve van het Centrum voor Jeugd- en Gezin vanuit Bureau Jeugdzorg wordt voor 2009 geschat op ca. € 5.000,- per jaar.

De start is gepland voor 1 januari 2009.

De aanvullende kosten zijn nu nog niet duidelijk.

Gelden komen uit de “Brede Doel Uitkering”.

Voor het “Opvoedbureau is al € 12.000,-- bestemd. Zie hiervoor “Gezondheidsbeleid”