Regeling vervallen per 01-07-2015

Besluit mandaat, volmacht en machtiging Leiden 2012.

Geldend van 04-07-2012 t/m 30-06-2015

Intitulé

Besluit mandaat, volmacht en machtiging Leiden 2012.

Besluit van 3 juli 2012, behorende bij B en W nr. 12.0671

  • Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden, de burgemeester van de gemeente Leiden en de algemeen directeur van de gemeente Leiden, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;

  • gelet op het bepaalde in de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht en het Burgerlijk Wetboek;

overwegende,

dat op 1 januari 2012 het “Organisatiebesluit Gemeente Leiden 2012” in werking is getreden;

dat daarin de organisatiestructuur van het ambtelijk apparaat van de gemeente Leiden is beschreven alsmede de taken van de organisatieonderdelen;

dat in dit besluit de publiekrechtelijke en privaatrechtelijke bevoegdheden aan functionarissen in de organisatie worden toegekend om hen in staat te stellen deze taken rechtmatig uit te voeren;

b e s l u i t e n :

vast te stellen het volgende Besluit mandaat, volmacht en machtiging Leiden 2012.

Artikel 1 Definities

In dit besluit en de daarop rustende bepalingen wordt verstaan onder:

a.

het college:

het college van burgemeester en wethouders van Leiden;

b.

de burgemeester:

de burgemeester van Leiden als bestuursorgaan en als vertegenwoordiger van de gemeente in en buiten rechte;

c.

de algemeen directeur:

de algemeen directeur/gemeentesecretaris van de gemeente Leiden;

d.

de concerndirecteur:

één of meer van de concerndirecteuren van de gemeente Leiden;

e.

de gemeente:

de gemeente Leiden als publiekrechtelijk lichaam en als privaatrechtelijk rechtspersoon;

f.

de raad:

de gemeenteraad van de gemeente Leiden;

g.

mandaat:

de bevoegdheid om namens het college of de burgemeester besluiten te nemen;

h.

volmacht:

de bevoegdheid om namens het college of de burgemeester privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten;

i.

machtiging:

de bevoegdheid om namens het college of de burgemeester handelingen te verrichten die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn;

j.

afdelingsmanager:

manager van een afdeling, directeur van een instelling/bedrijf van de gemeente Leiden;

k.

teamleider:

leider van een team van de gemeente Leiden;

l.

unitleider:

leider van een unit van de gemeente leiden;

m.

ambtelijk opdrachtgever:

een door de algemeen directeur aangewezen functionaris ten aanzien van projecten en programma’s als bedoeld in artikel 1 onderdeel q, van het organisatiebesluit Gemeente Leiden 2012;

n.

0.

projectleider:

verbonden partij:

projectleider werkzaam bij het Projectmanagementbureau van de gemeente Leiden, dan wel een door een (al dan niet gedelegeerd) ambtelijk opdrachtgever als zodanig middels een Rotik aange-wezen functionaris.

een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie waarin de gemeente Leiden een bestuurlijk en een financieel belang heeft.

Artikel 2 Algemeen

1.

Voor de toepassing van de mandaatregeling en de daarop berustende bepalingen worden met mandaat gelijkgesteld de verlening van volmacht en machtiging.

2.

Het mandaat omvat tevens alle voorbereidings- en uitvoeringshandelingen.

3.

Tenzij sprake is van besluiten met een routinematig karakter geldt het mandaat niet ten aanzien van stukken gericht aan de Kroon, een minister, een staatssecretaris, een commissaris van de Koningin en een college van Gedeputeerde Staten.

Artikel 3 Mandaat

1.

De mandaatregeling bevat in bijlage A een register waarin de bevoegdheden staan die aan het college en de burgemeester worden voorbehouden respectievelijk rechtstreeks door het college en de burgemeester worden gemandateerd.

2.

2a

Het college en de burgemeester verlenen mandaat aan de 1ste functionaris, zijnde de algemeen directeur/gemeentesecretaris voor de algemene en bij zijn functie genoemde specifieke aangelegenheden, zoals bedoeld in bijlage B.

Overeenkomstig artikel 4, tweede lid, van het Organisatiebesluit gemeente Leiden 2012, geven het college en de burgemeester de algemeen directeur/gemeentesecretaris tevens het mandaat tot vaststelling van het register bedoeld in Bijlage B.

3.

De eerste (aangeduid als: 1ste ) functionaris die het mandaat van het college of de burgemeester ontvangen heeft, mandateert de in het vorige lid genoemde algemene aangelegenheden onder aan zowel de concerndirecteuren, afdelingsmanagers, teamleiders als unitleiders, met dien verstande dat in het register is aangegeven welke bevoegdheden aan welke van de hiervoor genoemde functionarissen zijn ondergemandateerd.

4.

Een concerndirecteur en een afdelingsmanager kunnen, nadat hierover overleg heeft plaatsgevonden met hun direct leidinggevende, een op basis van het vorige lid aan een hun ondergeschikte verleend ondermandaat tijdelijk of permanent intrekken. Een dergelijk besluit wordt schriftelijk vastgelegd.

5.

Het bestuursorgaan dat mandaat verleent, kan dit mandaat geheel of gedeeltelijk en al dan niet tijdelijk, intrekken. Een dergelijk besluit wordt schriftelijk vastgelegd.

6.

Er kunnen in aanvulling of afwijking van het in deze mandaatregeling bepaalde, nadere voorwaarden worden verbonden aan het verlenen van mandaat of ondermandaat, waarbij een voorwaarde ook kan zijn dat één of meer van de in het derde lid genoemde functionarissen niet zijn ondergemandateerd. Indien er sprake is van voorwaarden, staat dit aangegeven in het register.

7.

Mandaten worden verleend onder de voorwaarde dat de gemandateerde het bestuursorgaan dat mandaat heeft verleend op een adequate wijze informeert over het gebruik van de gemandateerde bevoegdheden.

8.

Voor projecten en programma’s als bedoeld in het Organisatiebesluit 2012 kan de algemeen directeur/gemeentesecretaris rechtstreeks mandaten verlenen aan de ambtelijk opdrachtgever. Voorwaarde hiervoor is dat het moet gaan om identificeerbare budgetten of kredieten. Publiekrechtelijke bevoegdheden worden in beginsel niet gemandateerd aan een ambtelijk opdrachtgever. De ambtelijk opdrachtgever kan de bevoegdheden ondermandateren aan de projectmanager/programmamanager.

9.

Het verlenen van mandaat en/of ondermandaat aan functionarissen die niet werkzaam zijn onder verantwoordelijkheid van de mandaatgever, blijft voorbehouden aan het bevoegd bestuursorgaan.

10.

Niet naleving door een gemandateerde van het bepaalde in het negende lid doet in beginsel niet af aan de rechtsgeldigheid van de op grond van een in mandaat genomen beslissing, voor zover deze beslissing redelijkerwijs past binnen de mandaatverhouding.

11.

12.

De directeuren van de instellingen zoals genoemd in artikel 3, vijfde lid, van het Organisatiebesluit gemeente Leiden 2012, worden in het kader van de Mandaatregeling Leiden 2012 gelijk gesteld aan een afdelingsmanager.

De mandaatregeling bevat in bijlage C een overzicht van enkele reeds door de gemeenteraad van Leiden vastgestelde mandaten.

Artikel 3a Mandaat Servicepunt 71

In afwijking van hetgeen gesteld in dit besluit gelden voor de gemeenschappelijke regeling Servicepunt 71 de bepalingen zoals neergelegd in het Mandaatbesluit Servicepunt 71/ de gemeente Leiden.

Artikel 4 Toepassing mandaat

1.

Bij de uitoefening van gemandateerde bevoegdheden wordt het daaromtrent gestelde bij of krachtens wettelijke regelingen, aanwijzingen, richtlijnen en dergelijke van rijks-, provinciale en gemeentelijke wetgevers of bestuursorganen in acht genomen.

2.

Indien aan een krachtens mandaat te nemen besluit financiële consequenties zijn verbonden, moeten deze blijven binnen de desbetreffende begrotingspost dan wel een in bijlage A genoemde begrenzing.

3.

Tenzij in bijlage A of bijlage B anders is aangegeven, worden bij afwezigheid van functionarissen aan wie bij of krachtens dit besluit bevoegdheden zijn gemandateerd, deze bevoegdheden uitgeoefend door hun plaatsvervanger.

4.

De functionarissen maken van het hun verleende mandaat slechts gebruik ten aanzien van aangelegenheden die behoren tot hun werkterrein, dan wel de hoofdtaken van de afdeling waarvoor zij werkzaam zijn.

5.

De ambtelijk opdrachtgevers en de projectmanagers zoals genoemd in artikel 1, onderdelen m en n, maken van het aan hen verleende mandaat slechts gebruik binnen de vastgestelde kaders van het project en binnen het voor het project toegekende budget.

Artikel 5 Vooroverleg

1.

Indien daartoe aanleiding bestaat, legt de gemandateerde een te nemen besluit vooraf aan de portefeuillehouder voor.

2.

Indien dit nodig wordt geacht, wordt de zaak ter verdere besluitvorming voorgelegd aan het bevoegde bestuursorgaan.

3.

Het bepaalde in het eerste lid en tweede lid vindt in elk geval toepassing indien:

a.

het voornemen bestaat tot aanvulling of afwijking van het tot dan toe gevoerde beleid;

b.

indien er rekening mee moet worden gehouden dat de portefeuillehouder en/of het bevoegde bestuursorgaan op zijn verantwoordelijkheid voor het te nemen besluit zal worden aangesproken;

c.

uit een te nemen besluit niet voorziene financiële of andere belangrijke consequenties kunnen voortvloeien.

Artikel 6 Afstemming

1.

Indien bij een krachtens mandaat te nemen besluit het taakgebied van een andere afdeling raakt, dan wel een project of programma raakt, legt degene aan wie de bevoegdheid ter zake is gemandateerd, onverminderd hetgeen hierover in bijlage A of bijlage B is bepaald, de zaak vooraf voor aan de manager van die andere afdeling, of aan de betreffende ambtelijk opdrachtgever of projectmanager.

2.

Indien op basis van het in het vorige lid bedoelde overleg geen overeenstemming wordt bereikt, legt de gemandateerde de zaak voor aan de betrokken leden van de concerndirectie. Indien deze zulks nodig acht, wordt de zaak ter verdere besluitvorming voorgelegd aan het bevoegde bestuursorgaan.

Artikel 7 Ondertekening

1.

Ingeval de in dit besluit bedoelde bevoegdheid wordt uitgeoefend onder verantwoordelijkheid van burgemeester en wethouders worden uitgaande stukken als volgt ondertekend:

"Burgemeester en Wethouders van Leiden,

namens dezen,"

gevolgd door de functieaanduiding van de ondertekenaar, diens handtekening en diens naam.

2.

Ingeval de in dit besluit bedoelde bevoegdheid wordt uitgeoefend onder verantwoordelijkheid van de burgemeester worden uitgaande stukken als volgt ondertekend:

"De Burgemeester van Leiden,

namens deze,"

gevolgd door de functieaanduiding van de ondertekenaar, diens handtekening en diens naam.

3.

In afwijking van het eerste lid geschiedt de ondertekening van uitgaande stukken door het bevoegde bestuursorgaan indien het een aan een wethouder verleend beslissingsmandaat betreft.

Artikel 8 Slotbepalingen en citeertitel

1.

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Leiden en het Mandaatregister, zoals laatstelijk gewijzigd per 1 oktober 2010, worden tegelijkertijd met de inwerkingtreding van de Mandaatregeling gemeente Leiden 2012 ingetrokken.

2.

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Leiden en het Mandaatregister, zoals laatstelijk gewijzigd per 1 oktober 2010, blijven van kracht ten aanzien van de besluiten die daarop gebaseerd zijn.

3.

Mandaten en ondermandaten die op grond van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Leiden en het Mandaatregister, zoals laatstelijk gewijzigd per 1 oktober 2010, zijn verstrekt, worden verondersteld mede te berusten op het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Leiden 2012.

4.

Deze regeling treedt de dag na bekendmaking in werking.

5.

Bij strijdigheid tussen de Mandaatregeling Leiden en bijlagen, gaat de tekst van bijlagen voor.

6.

Deze regeling wordt aangehaald als: Mandaatregeling Leiden 2012.

Aldus vastgesteld op … 2012.

Burgemeester en Wethouders van Leiden,

de Secretaris, de Burgemeester,

J.D. Nauta, drs. H.J.J. Lenferink,

gemeentesecretaris/algemeen directeur, burgemeester van Leiden,

BIJLAGE A:

Mandaatregister gemeente Leiden 2012

Mandaten vanuit het college

BIJLAGE B:

Mandaatregister gemeente Leiden 2012

Mandaten vanuit de algemeen directeur/gemeentesecretaris

BIJLAGE C:

Mandaatregister gemeente Leiden 2012

Mandaten vanuit de gemeenteraad van Leiden.

BIJLAGE A. MANDAATREGISTER GEMEENTE LEIDEN 2012 MANDATEN VANUIT HET COLLEGE

Indeling register

  • 1.

    Bestuurlijke mandaten

  • 2.

    Personeel en organisatie

  • 3.

    Budgethouderregeling

  • 4.

    Omgevingsdienst West- Holland

  • 5.

    Archief

  • 6.

    Sociale Verzekeringsbank

  • 7.

    Belastingen, leges, heffingen / Attributie- en mandatenschema gemeentelijke heffingen 7.1. Attributie 7.2. Invordering 7.3. Bezwaar en beroep 7.4. Aanvullende mandaten 7.5. Divers

8 Servicepunt 71 8.1. Algemene bevoegdheden 8.2 Bevoegdheden op financieel gebied 8.3 Bevoegdheden op het gebied van treasury 8.4 Bevoegdheden op personeelsgebied 8.5 Bevoegdheden op het gebied van juridische zaken 8.6 Bevoegdheden op het gebied van inkoop en aanbesteding

9.Overig

1. Bestuurlijke mandaten

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Beslissen op bezwaarschriften o.g.v. de Algemene wet bestuursrecht (Awb)

Portefeuillehouder

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

Alleen indien beslissing conform het advies van de Commissie bezwaarschriften is. Paraaf en beslissing: portefeuillehouder.

2.

Beslissen op verzoeken om planschade o.g.v de WRO en de Wro

Portefeuillehouder

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

Alleen indien beslissing conform het advies van de door gemeente ingeschakelde deskundige is. Paraaf en beslissing: portefeuillehouder.

3.

Uitgifte van grond in erfpacht

Portefeuillehouder

n.v.t.

n.v.t.

Volmacht

Voor zover niet ambtelijk gemandateerd. Paraaf en beslissing: portefeuillehouder.

4.

Verhuur, verpachting of anderszins in gebruik geven van onroerend goed

Portefeuillehouder

n.v.t.

n.v.t.

Volmacht

voor zover niet ambtelijk gemandateerd. Paraaf en beslissing: portefeuillehouder.

5.

Beschikkingen in het kader van de Verordening op de woning- en kamerbemiddelingsbureaus

Portefeuillehouder

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

Paraaf en beslissing: portefeuillehouder.

6.

Beslissingen m.b.t. het nemen, wijzigen en intrekken van besluiten tot het toepassen van bestuursdwang en dwangsom als bedoeld in de Awb.

Portefeuillehouder

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

Alleen indien er sprake is van een overtre-ding van de Woningwet, de Monumenten-wet, de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht, de monumentenverordening, de Wet ruimtelijke ordening, de Huisvestingswet, artikel 4.16 APV (stadsschoon), de Woonschepenverordening en de Wet kinderopvang en peuterspeelzalen. Paraaf en beslissing: portefeuillehouder.

7.

Beslissing tot het voeren van verweer in rechte indien de gemeente als verwerende partij in rechte wordt betrokken

Portefeuillehouder

n.v.t.

n.v.t.

Volmacht

Melden in eerstvolgende B&W-vergadering. Paraaf en beslissing: portefeuillehouder.

8.

Beslissing ten aanzien van verzoek om handhaving

Portefeuillehouder

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

9.

Vragen van adviezen als bedoeld in artikel 6 van het Reglement Leidse Milieuraad en artikel 6 van het Reglement Leidse Sportfederatie

Portefeuillehouder

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

10.

Beslissingen in verband met straatnaamgeving

Portefeuillehouder

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

Mandaat geldt alleen indien besloten wordt overeenkomstig het advies van de Straatnamencommissie. Het betreft geen ondertekeningsmandaat.

2. Mandaten met betrekking tot personeel en organisatie

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2ste functionaris

3ste functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Vaststelling en wijziging van de bepalingen van de CAR/UWO overeenkomstig de in het LOGA (Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden) gemaakte afspraken

Wethouder P&O

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

2.

Beslissingen ten aanzien van bezwaarschriften op grond van de Awb overeenkomstig het advies van de Commissie voor de Beroep- en Bezwaarschriften

Wethouder P&O

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

3.

Beheersbeslissingen anders dan (wijziging van) aanstelling m.b.t. Algemeen directeur

Wethouder P&O

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

3. Budgethouderregeling

Toelichting: dit is geen uitputtende regeling met betrekking tot de budgetten. Daarvoor zijn andere documenten beschikbaar. In het onderstaande zijn de mandaten weergegeven die nadrukkelijk een plaats dienen te vinden in het mandaatregister, vanwege de beperkende werking ervan.

1

Bevoegdheid een opdracht te verlenen binnen het toegewezen budget, voor een dienst of levering, en het verrichten van betalingen hiervoor, voor bedragen die gelijk of hoger zijn dan € 100.000, -

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Programmamanager

projectmanager

Afdelingsmanager

Programmamanager

projectmanager

n.v.t.

mandaat/volmacht/machtiging

In afwijking van artikel 3, derde lid, van de Mandaatregeling Leiden 2012, is geen sprake van automatische ondermandatering.

De verplichting geldt om voorafgaande aan de opdracht advies in te winnen bij SE Inkoop. Opdrachtvoorstel incluis advies dient voorgelegd te worden aan concerndirecteur van de desbetreffende directie. Concerndirecteur beslist overeenkomstig advies, tenzij college akkoord gaat met afwijking daarvan.

Tevens is er nadrukkelijk geen 4e functionaris opgenomen.

2

Bevoegdheid een opdracht te verlenen binnen het toegewezen budget, voor werken, en het verrichten van betalingen hiervoor, voor bedragen die gelijk of hoger zijn dan € 2.500.000, -

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Afdelingsmanager

Programmamanager

projectmanager

n.v.t.

mandaat/volmacht/machtiging

In afwijking van artikel 3, derde lid, van de Mandaatregeling Leiden 2012, is geen sprake van automatische ondermandatering.

De verplichting geldt om voorafgaande aan de opdracht advies in te winnen bij SE Inkoop. Opdrachtvoorstel incluis advies dient voorgelegd te worden aan concerndirecteur van desbetreffende directie. Concerndirecteur beslist overeenkomstig advies, tenzij college akkoord gaat met afwijking daarvan.

Tevens is er nadrukkelijk geen 4e functionaris opgenomen.

4. Omgevingsdienst West- Holland

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Aanwijzingen e geven tot het nemen van maatregelen op grond van artikel 27, tweede lid van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

2.

Te beslissen of sprake is van een geval van ernstige verontreiniging op grond van artikel 29 van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

3.

Onverwijld noodzakelijke maatregelen te nemen om de oorzaak van de verontreiniging of aantasting weg te nemen en de bodem te saneren of aantasting en de directe gevolgen daarvan te beperken en zoveel mogelijk ongedaan te maken op grond van artikel 30 van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

4.

Het vaststellen of het huidige dan wel voorgenomen gebruik of de mogelijke verspreiding van de verontreiniging leiden tot zodanige risico’s voor mens, plant of dier dat spoedige sanering noodzakelijk is en het bepalen van het tijdstip waarop met de sanering moet worden begonnen als bedoeld in artikel 37, eerste en tweede lid van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

5.

Het geven van een beschikking waarin tijdelijke beveiligingsmaatregelen staan die vooraf aan de sanering dienen te gaan en op welke wijze en tijdstippen aan hen verslag wordt gedaan van de uitvoering van die maatregelen als bedoeld in artikel 37, derde lid van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

6.

Het opleggen van maatregelen in het belang van bescherming van de bodem en het aangeven van beperkingen in het gebruik van de bodem, als bedoeld in artikel 37, vierde en vijfde lid van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

7.

Het anders vaststellen van de risico’s of het tijdstip van de sanering, als bedoeld in artikel 37, zesde lid van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

8.

Het beslissen op een verzoek om een sanering in fasen uit te voeren als bedoeld in artikel 38, derde lid, alsmede het geven van aanwijzingen terzake als bedoeld in artikel 38, vierde lid van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

9.

Het goedkeuren van een saneringsplan alsmede het geven van aanwijzingen omtrent de verdere uitvoering van de sanering, die een wijziging inhouden van onderdelen van het saneringsplan waarmee is ingestemd op grond van artikel 39 van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

10.

Het in behandeling nemen van een melding op grond van het Besluit uniforme saneringen bedoeld in artikel 39b derde lid juncto artikel 28 vijfde lid van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

11.

Het beslissen over het wel of niet instemmen met een evaluatieverslag en het stellen van nadere regels die in het verslag moeten worden opgenomen als bedoeld in artikel 39c, tweede en derde lid van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

11.

Het beslissen over het wel of niet instemmen met een nazorgplan en het aangeven welke wijzigingen in het gebruik van de bodem aan hen dienen te worden gemeld als bedoeld in artikel 39d, derde, vierde en vijfde lid van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

11.

het aan de instemming met een saneringsplan en/of de instemming met een nazorgplan verbinden van een voorschrift tot het stellen van financiële zekerheid als bedoeld in artikel 39f van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

11.

Te beslissen over het geven van toestemming voor een deelsanering op grond van artikel 40 lid 2 van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

12.

Te bepalen dat met de sanering van gevallen van ernstige bodemverontreiniging tegelijkertijd wordt begonnen op grond van artikel 42 van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

13.

Bevelen te geven op grond van artikel 43 van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

14.

Aanwijzingen te geven op grond van artikel 45 vierde lid van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

15.

Het nemen van maatregelen op grond van artikel 49 van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

16.

Vrijstelling te verlenen op grond van artikel 51 van de Wet bodembescherming

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

17.

Op grond van artikel 55 Wet bodembescher-ming het onverwijld een afschrift van een beschikking als bedoeld in artikelen 29 lid 1, 37 lid 1, 39 lid 2 en 5, 39c lid 2, 39d lid 3 van de Wet bodembescherming, een melding als bedoeld in art. 39b juncto 28 en van bevelen als bedoeld in de artikelen 30, 43 en 49 doen toekomen aan de openbare registers ter vermelding van een korte aanduiding van de aard van die beschikking, die melding en die bevelen bij de betrokken percelen in kadastrale registratie, zoals bedoeld in artikel 48 van de Kadasterwet

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

Tevens worden de gegevens, genoemd in artikel 55 lid 2 en 3, ook in de openbare registers ingeschreven.

18.

Artikel 2.2.2, 4.1.2 en 4.1.3. Algemene plaatselijke verordening

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

19.

Beslissen op aanvragen omgevingsvergunning voor de activiteit oprichten of veranderen van milieu-inrichting (artikel 2.4 Wabo)

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

20.

Intrekken van verleendeomgevingsvergunningen voor de activiteit oprichten of veranderen van milieu-inrichting (artikel 2.9 en 2.9a Wabo)

Directeur Omgevingsdienst West-Holland

Door de directeur Omgevingsdienst West-Holland aangewezen ambtenaren

n.v.t.

Mandaat

5 ARCHIEF

1.

De uit de Archiefwet 1995 voortvloeiende bevoegdheden, zoals opgesomd in artikel 11 van de Verordening Archief- en Informatiebeheer

-

-

Afdelingsmanager /gemeentearchivaris archief

Teamleider Inspectie, adjunct- gemeentearchivaris

Mandaat

De archivaris wordt rechtstreeks aangewezen door het college.

6 Sociale Verzekeringsbank

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Alle beslissingen met betrekking tot de algemene bijstandsverlening in het kader van de WWB aan 65-plussers, inclusief de afhandeling van bezwaarschriften.

Sociale Verzeke- ringsbank

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

Indien en voor zolang m.b.t. het mandaat een overeenkomst tussen de SVB en de gemeente Leiden geldt.

7.Belastingen, leges, heffingen / Attributie- en mandatenschema gemeentelijke heffingen

Toelichting: de opzet van het onderstaande wijkt af van voorgaande hoofdstukken. Dit komt voort uit het gegeven dat enkele taken zijn geattribueerd aan de desbetreffende functionaris. Deze functionarissen verlenen vervolgens de weergegeven mandaten. Ten overvloede zij vermeldt dat die mandaten (dus) niet zijn verleend door het college.

7.1 Attributie

Onderwerp

Aanwijzingsbesluit

Heffing

Heffingsambtenaar parkeerbelastingen, art. 231(2)b GemW.

Afdelingsmanager Service en Informatie

In rekening brengen leges en andere heffingen afdeling Kanalen en processen, art. 231(2)b GemW

Afdelingsmanager Service en Informatie

In rekening brengen leges en andere heffingen unit Parkeren, markt en water, art. 231(2)b GemW

Afdelingsmanager Service en Informatie

In rekening brengen leges unit Vergunningen, horeca, evenementen en bedrijven art. 231(2)b GemW

Afdelingsmanager Service en Informatie

In rekening brengen leges unit Burgerzaken, art. 231(2)b GemW

Afdelingsmanager Service en Informatie

In rekening brengen leges en andere heffingen team Omgevingsverrgunningen art. 231(2)b GemW

Afdelingsmanager Werk, Inkomen en Omgevingsvergunningen.

In rekening brengen leges afdeling Kwaliteit, documenten en gegevens, art. 231(2)b GemW

Afdelingsmanager Kwaliteit, documenten en gegevens

In rekening brengen leges en andere heffingen afdeling Realisatie, art. 231(2)b GemW

Afdelingsmanager Realisatie

In rekening brengen leges en andere heffingen afdeling Stedelijk beheer, art. 231(2)b GemW

Afdelingsmanager Stedelijk Beheer

7.2 Invordering

Invorderingsambtenaar parkeerbelastingen; art 231(2)c GemW

Afdelingsmanager Service en Informatie

7.3 Bezwaar en beroep

Bezwaar & Beroep

Attributie

mandaat

Afhandelen bezwaarschriften parkeerbelastingen

Het behandelen en beslissen op bezwaarschriften en de bijbehorende processen en het voeren van beroepsprocedures bij rechtbank en gerechtshof.

Afdelingsmanager Service en Informatie

Teamleider Ondernemen, Wonen en Recreëren

n.v.t.

Afhandelen bezwaarschriften kanalen en processen

Het behandelen en beslissen op bezwaarschriften en de bijbehorende processen en het voeren van beroepsprocedures bij rechtbank en gerechtshof.

Afdelingsmanager Service en Informatie

Teamleider Ondernemen, Wonen en Recreëren

n.v.t.

Afhandelen bezwaarschriften parkeren, markt en water

Het behandelen en beslissen op bezwaarschriften en de bijbehorende processen en het voeren van beroepsprocedures bij rechtbank en gerechtshof.

Afdelingsmanager Service en Informatie

Teamleider Ondernemen, Wonen en Recreëren

n.v.t.

Afhandelen bezwaarschriften vergunningen, horeca evenementen en bedrijven

Het behandelen en beslissen op bezwaarschriften en de bijbehorende processen en het voeren van beroepsprocedures bij rechtbank en gerechtshof.

Afdelingsmanager Service en Informatie

Teamleider Ondernemen, Wonen en Recreëren

n.v.t.

Afhandelen bezwaarschriften vergunningen en subsidies

Het behandelen en beslissen op bezwaarschriften en de bijbehorende processen en het voeren van beroepsprocedures bij rechtbank en gerechtshof.

Afdelingsmanager Werk, Inkomen en Omgevingsvergunningen

Teamleider Vergunningen en subsidies

n.v.t.

Afhandelen bezwaarschriften kwaliteit, documenten en gegevens

Het behandelen en beslissen op bezwaarschriften en de bijbehorende processen en het voeren van beroepsprocedures bij rechtbank en gerechtshof.

Afdelingsmanager Werk, Inkomen en Omgevingsvergunningen

Teamleider Kwaliteit, teamleider documenten, teamleider gegevens

n.v.t.

Afhandelen bezwaarschriften regionaal archief

Het behandelen en beslissen op bezwaarschriften en de bijbehorende processen en het voeren van beroepsprocedures bij rechtbank en gerechtshof.

Afdelingsmanager Archief

Teamleider archiefinspectie, teamleider publiekszaken

n.v.t.

Afhandelen bezwaarschriften realisatie

Het behandelen en beslissen op bezwaarschriften en de bijbehorende processen en het voeren van beroepsprocedures bij rechtbank en gerechtshof.

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider stadsontwerp, teamleider stadsleven, teamleider stadskennis, teamleider stadsdelen

n.v.t.

Afhandelen bezwaarschriften stedelijk beheer

Het behandelen en beslissen op bezwaarschriften en de bijbehorende processen en het voeren van beroepsprocedures bij rechtbank en gerechtshof.

Afdelingsmanager Stedelijk Beheer

Teamleider inzameling, teamleider civiel, teamleider vegen en legen, teamleider groen, teamleider werkplaatsen en stedelijk beheerder.

n.v.t.

7.4 Aanvullende mandaten

Gemandateerde bevoegdheden.

Attributie aan

Gemandateerd aan

De bevoegdheid tot het opleggen van naheffingsaanslagen parkeerbelastingen

Afdelingsmanager Service en informatie

Opsporingsambtenaren van de afdeling handhaving.

De medewerkers van de firma Parcon

De bevoegdheid tot het beslissen op bezwaarschriften inzake parkeerbelastingen

Afdelingsmanager Service en informatie

De medewerkers Bezwaar en Beroep, team Ondernemen, Wonen en Recreëren

De bevoegdheid tot het voeren van beroepsprocedures inzake parkeerbelastingen bij de diverse rechtscolleges

Afdelingsmanager Service en informatie

De medewerkers Bezwaar en Beroep, team Ondernemen, Wonen en Recreëren

7.5 Divers

Divers

De tot heffing en inning bevoegde functionarissen van 11.1 zijn bevoegd tot het toepassen van de hardheidsclausule ex. art. 63 AWR

 n.v.t.

Desbetreffende mandaatbesluiten

 n.v.t.

8 Servicepunt 71

Bijlagen Mandaatbesluit Servicepunt71/ de gemeente Leiden

Toelichting: De hieronder weergegeven bevoegdheden zijn de gemandateerde bevoegdheden behorende bij het “Mandaatbesluit Servicepunt71/ de gemeente Leiden”. Deze bevoegdheden gemandateerd vanuit het college en zijn onlosmakelijk verbonden aan de artikelen 1 tot en met 9 van dat mandaatbesluit. Om de koppeling met dat mandaatbesluit te benadrukken, is het format overgenomen zoals in dat mandaatbesluit gebruikt. Daarmede wordt het onderscheid onderstreept met het algemeen mandaatbesluit Leiden. Niettemin zijn onderstaande bevoegdheden evenzozeer gemandateerd vanuit Leiden en krijgen deze bevoegdheden eveneens een plaats in dit mandaatregister.

8.1 Algemene bevoegdheden

Bevoegdheid

Voorwaarden

Het aangaan en opzeggen van contracten, voor zover door de deelnemer voor de betreffende taken expliciet budget beschikbaar heeft gesteld.

Het ondertekenen van routinematige correspondentie niet zijnde besluiten en/of beschikkingen

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden.

8..2 Bevoegdheden op financieel gebied

Bevoegdheid

Voorwaarden

Het verlenen van uitstel van betalingen en het in dat verband treffen van betalingsregelingen

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden.

Het versturen van aanslagen en facturen en het treffen van betalings- en invorderingsmaatregelen van o.a. grafrechten, leges, huren, (erf)pachten, havengelden,

marktgelden en vorderingen uit hoofde van privaatrechtelijke verbintenissen.

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden.

Het bij de rechtbank aanhangig maken van een vordering kleiner

dan € 25.000,--.

Het ondertekenen van de verklaring derdenbeslag, wanneer derdenbeslag onder de deelnemer is gelegd.

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden.

Het doen van aangifte BTW voor het totaal van de deelnemer en aangiften van het BTW-compensatiefonds.

Het doen van verklaring van de vorderingen en zaken die door beslag zijn getroffen.

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden.

Het verrichten van betalingen en spoedbetalingen t.b.v. door of namens de gemeente aangegane verplichtingen.

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden

Overeenkomstig een door de gemeente Leiden gefiatteerde procedure.

Het doen van aangifte van Informatie Voor Derden (IV3), EMUsaldo en van andere aangiftes waartoe een deelnemer als werkgever of als rechtspersoon is gehouden.

Het per kwartaal doen van opgaaf aan de toezichthouder (Provincie) rond de kasgeldlimiet van de Wet fido.

8.3 Bevoegdheden op het gebied van Treasury,

Bevoegdheid

Voorwaarden

Bevoegdheden tot uitvoering van het treasurybeleid

Zie art. 160, onderdeel e, Gemeentewet.

De kaders van dit mandaat worden bepaald door het vastgestelde treasurystatuut.

Machtiging om namens de burgemeester procuratie te verlenen op de bankrekening(en) van de gemeente Leiden ter uitvoering van het betalingsverkeer van de gemeente, zoals opgedragen in de gemeenschappelijke regeling.

Zie art. 171 Gemeentewet.

De kaders van dit mandaat worden bepaald door de vastgestelde regeling respectievelijk de Dienstverleningsovereenkomst (DVO)/ producten- en dienstencatalogus (PDC) met de gemeente Leiden.

8.4 Bevoegdheden op personeelsgebied

Bevoegdheid

Voorwaarden

Het uitvoeren van het wervings- en selectiebeleid, waaronder het voeren van sollicitatieprocedures en het ondertekenen van de relevante correspondentie zoals ontvangstbevestiging, uitnodiging etc.

Ondertekeningsmandaat.

Het in behandeling nemen, behandelen en bekendmaken van besluiten, genomen door de deelnemers, op grond van de desbetreffende rechtspositieregeling (CAR-UWO) en eigen lokale

regelingen,

Ondertekeningsmandaat

met uitzondering van disciplinaire

maatregelen.

Het behandelen en bekendmaken van besluiten, genomen door de deelnemers, in het kader van de functiebeschrijving en functiewaardering

Ondertekeningsmandaat.

Het verstrekken van informatie aan UWV / ABP / Loyalis/ IZA /Arbo Unie en/of overige uitvoeringsinstanties in het kader van sociale zekerheidswetgeving, de bovenwettelijke WW en

suppletieregelingen.

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden.

Het uitvoeren van (gelegd) loonbeslag

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden.

Het afgeven van werkgeversverklaringen

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden.

Het uitvoeren van administratieve werkzaamheden op het gebied van de salaris- en personeelsadministratie

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden.

8.5 Bevoegdheden op het gebied van juridische zaken

Bevoegdheid

Voorwaarden

Het voeren van de correspondentie en het verrichten van alle (rechts)handelingen in het kader van bezwaarprocedures, met uitzondering van het nemen van de beslissing op bezwaar.

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden.

Het in behandeling nemen, behandelen en nemen van besluiten over aansprakelijkstellingen door derden

Over erkenning van

aansprakelijkheid kan alleen worden besloten na

overleg en in overeenstemming met de gemeente Leiden.

Besluiten op verzoeken om planschade zijn uitgesloten van mandaat.

Het aansprakelijk stellen van derden voor door hen veroorzaakte schades aan gemeentelijke eigendommen

Het voeren van schriftelijk en mondeling verweer, het verschaffen van nadere inlichtingen en het vertegenwoordigen van de burgemeester, het college en de gemeenteraad ter rechtszitting in verband met de ingediende bezwaarschriften, zienswijzen en bedenkingen, ingesteld (hoger) beroep en/of verzoeken om voorlopige voorziening en verzetprocedures bij de gemeentelijke commissie bezwaarschriften, de gerechten, het college van gedeputeerde staten, de Centrale Raad van Beroep, de (voorzitter van de) Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden

De te volgen procedure en de stukken worden besproken met de gemeente Leiden.

Het inschakelen van juridische bijstand ten behoeve van rechtsgedingen

Na overleg en in overeenstemming met de gemeente Leiden.

Het verdagen van de afhandeling van een klacht, het registreren van schriftelijke klachten en het verzorgen van de jaarlijkse publicatie van geregistreerde klachten

Voor zover de gemeenteraad de bevoegdheid heeft gedelegeerd aan B&W, betreft de bevoegdheid eveneens de aan de gemeenteraad gerichte klachten

Ondermandaat kan worden verleend aan de medewerkers van de Service Eenheden

na overleg en in overeenstemming met de gemeente Leiden.

Het aanwijzen van secretarissen van de bezwaarschriftencommissies van de deelnemers

9. Overig

Toelichting: bevoegdheden die het college niet expliciet heeft (onder) gemandateerd, blijven voorbehouden aan het college. Bij onderstaand mandaat (in de toekomst wellicht: mandaten) bestaat de wens te mandateren aan de algemeen directeur, maar was die bevoegdheid nog niet formeel vastgesteld. Met de vermelding in dit registeronderdeel A is die grondslag nu vastgesteld. Nadere uitwerking van aan de algemeen directeur gemandateerde bevoegdheden staat in mandaatregisterbijlage B.

Het opleggen van aanlijn- en muilkorfgeboden

Algemeen directeur

Indien en zover van toepassing: de nadere uitwerking van deze bevoegdheid is terug te vinden in bijlage B.

Indien en zover van toepassing: de nadere uitwerking van deze bevoegdheid is terug te vinden in bijlage B.

Indien en zover van toepassing: de nadere uitwerking van deze bevoegdheid is terug te vinden in bijlage B.

mandaat

De nadere uitwerking van deze bevoegdheid is terug te vinden in bijlage B.

BIJLAGE B. MANDAATREGISTER GEMEENTE LEIDEN 2012 MANDATEN VANUIT DE ALGEMEEN DIRECTEUR/GEMEENTESECRETARIS

Indeling register

  • 1.

    Budgethouderregeling

  • 2.

    Mandaten met betrekking tot personeel en organisatie

  • 3.

    Algemene mandaten

4. Specifieke mandaten per afdeling4.1. Archief 4.2. BackOffice Dienstverlening 4.3. Handhaving 4.4. Kwaliteit, Documenten en Gegevens 4.5. Projectmanagementbureau 4.6. Realisatie 4.7. Service & Informatie 4.8. Stedelijk Beheer 4.9. Vastgoedontwikkeling en Grondzaken 4.10. Werkvoorbereiding Openbare Ruimteen Stedelijk beheer 4.11. Concernstaf

5. De Zijlbedrijven (DZB)

  • 6.

    Gemeentelijke instellingen en bedrijven (Sportbedrijf, Museum Lakenhal, Molenmuseum De Valk)

  • 7.

    Servicepunt71: additionele mandaten

1. Budgethouderregeling

Toelichting: dit is geen uitputtende regeling met betrekking tot de budgetten. Daarvoor zijn andere documenten beschikbaar. In het onderstaande zijn de mandaten weergegeven die nadrukkelijk een plaats dienen te vinden in het mandaatregister, vanwege de beperkende werking ervan.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1

Bevoegdheid om een opdracht te verlenen binnen het toegewezen budget voor een dienst of levering en het verrichten van betalingen hiervoor, voor bedragen onder de €100.000,-

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Programmamanager

projectmanager

Afdelingsmanager

Programmamanager

projectmanager

teamleider, unitleider, projecmanager, programmamanager,

projectmanager

mandaat/volmacht/machtiging

2

Bevoegdheid om een opdracht te verlenen binnen het toegewezen budget voor werken en het verrichten van betalingen hiervoor, voor bedragen onder de € 2.500.000,--

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Programmamanager

projectmanager

Afdelingsmanager

Programmamanager

projectmanager

teamleider, unitleider, projecmanager, programmamanager,

projectmanager

mandaat/volmacht/machtiging

.

3

Bevoegdheid een opdracht te verlenen binnen het toegewezen budget, voor een dienst of levering, en het verrichten van betalingen hiervoor, voor bedragen die gelijk of hoger zijn dan € 100.000, -

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Programmamanager

projectmanager

Afdelingsmanager

Programmamanager

projectmanager

n.v.t.

mandaat/volmacht/machtiging

In afwijking van artikel 3, derde lid, van de Mandaatregeling Leiden 2012, is geen sprake van automatische ondermandatering.

De verplichting geldt om voorafgaande aan de opdracht advies in te winnen bij SE Inkoop. Opdrachtvoorstel incluis advies dient voorgelegd te worden aan concerndirecteur van de desbetreffende directie. Concerndirecteur beslist overeenkomstig advies, tenzij college akkoord gaat met afwijking daarvan.

Tevens is er nadrukkelijk geen 4e functionaris opgenomen.

4

Bevoegdheid een opdracht te verlenen binnen het toegewezen budget, voor werken, en het verrichten van betalingen hiervoor, voor bedragen die gelijk of hoger zijn dan € 2.500.000, -

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Afdelingsmanager

Programmamanager

projectmanager

n.v.t.

mandaat/volmacht/machtiging

In afwijking van artikel 3, derde lid, van de Mandaatregeling Leiden 2012, is geen sprake van automatische ondermandatering.

De verplichting geldt om voorafgaande aan de opdracht advies in te winnen bij SE Inkoop. Opdrachtvoorstel incluis advies dient voorgelegd te worden aan concerndirecteur van desbetreffende directie. Concerndirecteur beslist overeenkomstig advies, tenzij college akkoord gaat met afwijking daarvan.

Tevens is er nadrukkelijk geen 4e functionaris opgenomen.

5

Beslissingen aangaande bestuursrechtelijke geldschulden

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

afdelingsmanagers

2. Mandaten met betrekking tot personeel en organisatie

Toelichting: Bij besluiten tot vaststelling van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling en Uitwerkingsovereenkomst (CAR/UWO) geldt dat Burgemeester en Wethouders bevoegd zijn. Bij vaststelling en wijziging van de bepalingen van de CAR/UWO overeenkomstig de in het LOGA Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden (LOGA) gemaakte afspraken geldt een bestuurlijk mandaat (paraaf en beslissing portefeuillehouder). De P&O-mandaten zijn dermate talrijk dat het niet inzichtelijk zou zijn om deze uitputtend weer te geven. Daarom is er voor gekozen om in het register alleen de uitzonderingen op te nemen. Dus zijn hieronder alleen de bevoegdheden omschreven die B&W bij zichzelf heeft gehouden en de mandaten voor bevoegdheden die uitsluitend aan de Algemeen directeur (en eventueel de onderscheiden concerndirecteuren) zijn gegeven. Alle andere bevoegdheden zijn ondergemandateerd op basis van het gestelde in artikel 3 van de mandaatregeling Leiden 2012. Onder afdelingsmanagers wordt in het kader van de P&O-bevoegdheden ook begrepen de directeur DZB. In BIJLAGE B staan enkele aanvullende bepalingen betreffende personeel en organisatie.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

(Wijzigingen van) aanstelling in vaste of tijdelijke dienst van de onderscheiden concerndirecteuren en concerncontroller (AVR 2:1, 2:4)

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

2.

De in de AVR genoemde bevoegdheden tot het stellen van nadere regels c.q. beleidsbeslissingen

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

3.

Alle uitvoeringsbesluiten zoals bedoeld in de suppletieregeling neergelegd in hoofdstuk 11a van de AVR (inclusief beslissingen op bezwaarschriften en het instellen van beroep of cassatie), waartoe het UWV bevoegd is, zulks met inachtneming van hetgeen in de ter zake aangegane overeenkomst met de UWV is bepaald (AVR 11a)

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

4.

Beslissingen op bezwaarschriften en instellen van beroep o.g.v. hoofdstuk 7 (ziekte) en 10a (bovenwettelijke uitkering) van de AVR, waartoe de UWV bevoegd is

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

5.

Beslissingen ten aanzien van bezwaarschriften op grond van de Awb als wordt afgeweken van het advies van de bezwaarcommissie

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

6

Bij afwezigheid vervangen van de algemeen directeur of één van de (andere) leden van de concerndirectie.

Algemeen directeur

De door de algemeen directeur aan te wijzen concerndirecteur

n.v.t.

Mandaat

Nadere voorschriften kunnen worden neergelegd in een door de algemeen directeur vast te stellen vervangingsregeling.

7.

Het geven van toestemming voor en het toekennen van vergoedingen verband houdende met buitenlandse reizen

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

8.

Beslissingen inzake de toekenning van afkoopsommen en regelingen omtrent uittreden op grond van de AVR

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

n.v.t.

Mandaat

Er dient eerst overleg plaats te vinden met de wethouder P&O. Afkoopsommen groter dan een half jaarsalaris blijven voorbe-houden aan de Algemeen directeur.

9.

Beslissingen m.b.t. het herplaatsbaar verklaren van ambtenaren

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

10.

Beheersbeslissingen anders dan (wijziging van) aanstelling m.b.t. de onderscheiden concerndirecteuren, concerncontroller

Algemeen directeur

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

11.

Beheersbeslissingen m.b.t. afdelingsmana-gers waaronder (wijziging van) aanstelling

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

12.

Beslissingen inzake ontslag: - 8:3 AVR (reorganisatieontslag) - 8:6 AVR (ongeschiktheidsontslag) - 8:7, 8:8 AVR (ontslag op andere gronden) - 8:9 AVR (ontslag aanvaarding politiek ambt) - 8:13 AVR (strafontslag)

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren, met uitzondering van het strafontslag ex. 8:13 AVR.

n.v.t.

Mandaat

Mandaat geldt alleen indien het college het bevoegd gezag is.

Strafontslag is voorbehouden aan de Algemeen directeur.

13.

Beslissingen inzake de aanspraken bij ziekte op grond van artikel 7:3 lid 3 onderdeel a, 7:5 en 7:7 AVR (bezoldiging, uitkering en vergoeding van kosten voor geneeskundige verzorging bij arbeidsongeschiktheid in en door de dienst)

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

14.

Beslissingen met betrekking tot het opleggen van disciplinaire straffen als bedoeld in artikel 16:1:2 eerste lid onder d tot en met i van de AVR (inclusief horen), indien het college het bevoegd gezag is (AVR 16:1:2:1 d t/m i)

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

15.

Beslissingen met betrekking tot de voorlopige en definitieve vaststelling van niet eensluidende functiewaarderingsadviezen

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

16.

Vaststellen verzuimprotocol

Algemeen directeur

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

17.

Vaststellen standaardfunctiereeksen

Algemeen directeur

n.v.t.

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

18.

Beslissingen op grond van de rechtspositie-regeling buitengewoon ambtenaren Burgerlijke stand

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren,

Afdelingsmanager SEI

Mandaat

n.v.t.

19.

Alle overige beslissingen en ondertekening op grond van de Arbeidsvoorwaardenregeling (AVR)

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren,

Afdelingsmanagers

Hoofd Bestuurs- en directieondersteuning

Hoofd Communicatie

Teamleider Middelen en Control

Mandaat

n.v.t.

20.

Organisatiebesluit ten aanzien van de hoofdstructuur

Algemeen directeur

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

21.

Organisatiebesluit ten aanzien van de inrichting van afdelingen

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

n.v.t.

Mandaat

22.

AVR vaststelling functiebeschrijving

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren,

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

3. Algemene mandaten

Toelichting:Van de hieronder genoemde algemene bevoegdheden mag slechts gebruik worden gemaakt voor zover er sprake is van de uitvoering van een aan de desbetreffende afdeling toegewezen taak.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Bevoegdheid overeenkomstig artikel 4, tweede lid, Organisatiebesluit gemeente Leiden 2012: het vaststellen van het mandaatregister. (Bijlage A bij de Mandaatregeling Leiden 2012)

Algemeen directeur

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Dit betreft het vaststellen van het register voor zover het zich richt op de bevoegdheden van de concerndirectie, de onderscheiden de onderscheiden concerndirecteuren, de afdelingsmanagers, de instellings-/bedrijfsdirecteuren, programmamanagers, projectleiders, teamleiders en unitleiders.

2.

Het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), waaronder in ieder geval, doch niet uitsluitend worden gerekend: - vergunningen, weigeringen en ontheffingen - subsidiebeschikkingen - beschikkingen op grond van wet- en regelgeving op het gebied van sociale zekerheid en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en - beslissingen ten aanzien van verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur - beslissingen m.b.t. bestuursrechtelijke geldschulden

-handhavingsbesluiten en bestuurlijke boetes

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Afdelingsmanagers

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Mandaat

Van deze bevoegdheid mag slechts gebruik worden gemaakt voor zover er sprake is van de uitvoering van een afdeling toegewezen In gevallen waarin niet duidelijk is bij welke afdeling de taak berust, geldt dat de Algemeen directeur bepaalt onder verantwoordelijkheid van welke afdeling de bevoegdheid in het concrete geval wordt uitgeoefend. Met betrekking tot subsidiebeschikkingen geldt dat alleen van het mandaat gebruik gemaakt mag worden voor zover een begrotingspost in de te verlenen subsidie voorziet. Het mandaat geldt niet ten aanzien van beslissingen met betrekking tot bezwaar- en beroepschriften .

3.

Aansprakelijkstelling van derden voor schade aan gemeente-eigendommen

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Afdelingsmanager Service & Informatie

Afdelingsmanager Stedelijk Beheer

Team/Unitleider

Volmacht

n.v.t.

4.

Uitstapjes, dagjes uit en incidentele sluitingen van (onderdelen van) de afdeling

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

afdelingsmanagers

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Machtiging

n.v.t.

5.

Het uitvoeren van handelingen op basis van de artikelen 30, 34, 35, 36, 37 en 38 van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en het afhandelen van een verzetsprocedure ex artikel 40 en 41 van de Wbp

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

afdelingsmanagers

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Machtiging

n.v.t.

6.

Ondertekenen en verzenden van correspondentie van routinematige aard

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

afdelingsmanagers

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Machtiging

Voor zover dit geen besluiten in de zin van artikel 1:3 van de Awb betreft.

7.

Ondertekenen en verzenden van brieven inzake inlichtingen van administratieve aard of waarin afschrift van een raads- en/of collegebesluit wordt gevraagd

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Afdelingsmanagers

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Machtiging

Voor zover gericht aan B&W.

8.

Het afhandelen van wensen en vragen van routinematige aard, voor zover gericht aan het college en/of de burgemeester

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Afdelingsmanagers

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Machtiging

n.v.t.

9.

Via een gerechtelijke procedure verkrijgen van betaling van openstaande vorderingen tot € 15.000,-

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren,

Afdelingsmanagers

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Volmacht

Voor vorderingen met een waarde tussen € 5.000,- en € 25.000,- kan, indien aard de van de zaak dat gebiedt, SE JZ advies geven.

10.

Huren, leasen, kopen en verkopen van onroerende zaken

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager

Vastgoed en grondzaken

n.v.t.

Volmacht

Van deze bevoegdheid mag alleen gebruik worden gemaakt als een begrotingspost hierin voorziet. Tevens dient Financiële dienstverlening (SP 71) mede te paraferen

11.

Beslissingen ten aanzien van klachten zoals bedoeld in hoofdstuk 9 van de Awb.

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Afdelingsmanagers

n.v.t.

Artikel 7 klachtreglement 2009.

Afdoening is neergelegd bij de hiërarchisch hogere functionaris, zoals neergelegd in de artikelen 3 en artikel 8 van het Organisatiebesluit gemeente Leiden 2012. Dit betekent dat het college van burgemeester en wethouders klachten over de algemeen directeur/ gemeentesecretaris afdoet.

Gemandateerden mogen geen beslissingen nemen m.b.t. klachten die betrekking op hen persoonlijk hebben.

12.

Het aanvragen van subsidies bij externe instanties en het afleggen van verantwoording hieromtrent

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Afdelingsmanagers

n.v.t.

Volmacht/machtiging

Zie (naar analogie) de voorwaarden zoals opgenomen onder punt 1 van dit hoofdstuk.

13.

Het aangaan van privaatrechtelijke overeenkomsten, waaronder in ieder geval, doch niet uitsluitend: - koopovereenkomsten - huurovereenkomsten - overeenkomsten van (geld)lening

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Afdelingsmanagers

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Volmacht

Een en ander uitsluitend conform de geldende budgetregeling en voor zover een begrotingspost hierin voorziet. Zie verder (naar analogie) de voorwaarden zoals opgenomen onder punt 1 van dit hoofdstuk.

Bij overeenkomsten tbv informatiesystemen is goedkeuring van de afdelingsmanager KDG op advies van de Werkgroep I Architectuur vereist.

14.

Het vaststellen van bestekken, al dan niet Europees openbaar aanbesteden en opdracht gunnen, voortvloeiende uit de wet- en regelgeving waarvan de uitvoering aan college en/of de burgemeester is opgedragen

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Afdelingsmanagers

teamleider

Volmacht / machtiging

Een en ander uitsluitend conform de geldende opgenomen en voor zover een begrotingspost hierin voorziet. Tevens dient SE Inkoop betrokken te worden.

Bij bestekken tbv informatiesystemen is goedkeuring van de afdelingsmanager KDG op advies van de Werkgroep I Architectuur vereist.

15.

Verdagingsbesluiten (i.v.m. Awb-zaken van college en burgemeester) als bedoeld in artikel 7:10 van de Awb

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Afdelingsmanagers

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Mandaat

Indien en voor zover deze bevoegdheid niet is gemandateerd aan Servicepunt 71.

16

Piket.

Piket, overeenkomstig piketregeling: B&W. nr. 09.0476, d.d. 28 april 2009

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

De heer F. Pot

De heer W. van der Vlugt

De heer M. Kopmels

Verplichtingen overeenkomstig piketregeling: B&W. nr. 09.0476

17

Beslissen op verzoeken in het kader van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

afdelingsmanagers

n.v.t.

mandaat

n.v.t.

18

Het actualiseren van gegevens in de gemeentelijke deelprocesplannen

Algemeen directeur

De onderscheiden concerndirecteuren

Afdelingsmanagers

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

4. Specifieke mandaten per afdeling

4.1 ARCHIEF

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor deze afdeling alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden. in BIJLAGE B staat een aanvullende passage betreffende het archief opgenomen.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Vaststellen, wijzigen dan wel intrekken Reglement Dienstverlening RAL

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager archief

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

4.2. BackOffice Dienstverlening

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor deze afdeling alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2E functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Alle beslissingen ter uitvoering van de Wet investeren in jongeren (WIJ), alle beslissingen ter uitvoering van de Wet werk en bijstand (WWB).

Inclusief de door de gemeente Leiderdorp gemandateerde beslissingen

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager BackOffice Dienstverlening

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Mandaat/volmacht

Uitgezonderd zijn beslissingen m.b.t. bezwaar en beroep, alsmede vaststelling of wijziging van beleid en verordeningen.

De mandaten zijn verleend onder de voorwaarde dat voldoende informatie plaatsvindt aan het college, bv. d.m.v. kwartaaloverzichten en jaarrekeningen.

1.

Beslissingen inzake verhaal in rechte, alsmede procedures voortvloeiende uit onverschuldigde betaling, inclusief het instellen van beroep inzake verhaal van bijstand

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager BackOffice Dienstverlening

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Mandaat/volmacht

Het instellen van beroep onder voorwaarde dat er vooraf overleg plaatsvindt met het SP71, SE Juridische Zaken

2.

Het aangaan van leenovereenkomsten als bedoeld in het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager BackOffice Dienstverlening

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Mandaat/volmacht

n.v.t.

3.

Het aangaan van overeenkomsten met betrekking tot leningen als bedoeld in de WWB

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager BackOffice Dienstverlening

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Mandaat/volmacht

n.v.t.

4.

Het aangaan van overeenkomsten tot vestiging van een hypotheek of pand, alsmede het royement daarvan, conform het bepaalde in de gemeentelijke regeling Bijstand en eigen woning, ofwel het Besluit Krediethypotheek of het Besluit Krediethypotheek Bijstand

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager BackOffice Dienstverlening

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Volmacht

n.v.t.

5.

Het afgeven van verklaringen ex artikel 285, lid 1, onder e Faillissementswet (alsmede instemming met verlening mandaat door B&W van gemeenten binnen het werkgebied van de Stadsbank).

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager BackOffice Dienstverlening

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Volmacht

n.v.t.

6.

Alle beslissingen ter uitvoering van de artikelen 20 t/m 22 van de Wet op de Lijkbezorging (WOL)

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager BackOffice Dienstverlening

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Volmacht / machtiging

Dient te worden verantwoord door middel van jaarverslagen.

7.

Indienen van een Declaratie Regeling financiering en verantwoording Ioaw/Ioaz/Bbz bij het Ministerie, alsmede indienen bij het Ministerie van de jaarverantwoordingen betreffende de WWB en de Wi, alsmede Indienen van overige declaraties

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager BackOffice Dienstverlening

n.v.t.

Volmacht / machtiging

Medeparaaf SP71 Financiële dienstverlening.

8.

Verlenen van rekening-courantrekening t.b.v. woonhuisrestauraties, zulks tot een limiet van 85% van de in het vooruitzicht gestelde subsidie

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager BackOffice Dienstverlening

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

Volmacht

Voor zover begrotingspost hierin voorziet.

9.

Het vragen van adviezen als bedoeld in artikel 2.26 Wabo en H6 Bor

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager BackOffice Dienstverlening

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

10.

Uitbrengen van advies op grond van artikel 2.26 Wabo en H6 Bor.

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager BackOffice Dienstverlening

Team- en unitleiders van de betreffende teams/ units

4.3. Handhaving

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor deze afdeling alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden.

Wat betreft de afdeling Handhaving zij benadrukt dat zij niet ressorteert onder een concerndirecteur, maar dat zij direct valt onder de algemeen directeur.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Het aanwijzen van toezichthouders op grond van de Awb, de Wabo, Woningwet, de Monumentenverordening, de Monumen-tenwet, de Wro, de Huisvestingswet, artikel 4.4.2. APV (stadsschoon) en Hoofdstuk 5, afdeling 1, paragraaf 3, APV (woonschepen)

Algemeen directeur

Afdelingsmanager Handhaving

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

2.

Afgifte en ondertekening van legitimatiebewijzen voor toezichthouders

Algemeen directeur

Afdelingsmanager Handhaving

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

3.

Toepassen van bestuursdwang en het verhaal van kosten daarvan met betrekking tot: - afval dat op niet daartoe aangewezen dagen ter inzameling wordt aangeboden (overtreding art. 18, lid 2, Afvalstoffenverordening) - verwijdering van illegale pleziervaartuigen en andere voertuigen (wrakken/ defecten), bedrijfsvaartuigen, standplaatsen, terrassen en evenementen - de Wegsleepverordening - het project “fiets fout, fiets weg” ( overtreding APV Artikel 5.1.11)

Algemeen directeur

Afdelingsmanager Handhaving

Teamleiders van de afdeling Handhaving

Mandaat

n.v.t.

4.

Beslissen tot stilleggen van de bouw op grond van artikel 125 Gemeentewet en artikel 5:21 Awb

Algemeen directeur

Afdelingsmanager Handhaving

Teamleiders van de afdeling Handhaving

Mandaat

n.v.t.

5.

Wegslepen van kampeerwagens, caravans of andere voertuigen voor recreatieve doeleinden die zonder ontheffing van B&W langer dan drie dagen achtereen op de openbare weg staan geparkeerd (artikel 5.1.5 APV)

Algemeen directeur

Afdelingsmanager Handhaving

Teamleiders van de afdeling Handhaving

Mandaat

4.4. Kwaliteit, Documenten en Gegevens

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor deze afdeling alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Het verrichten of uitvoeren van diverse bevoegdheden en/of handelingen in het kader van de Wet Kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken (Wkpb)

Algemeen directeur

ConcerndirecteurDirectie Bestuur en Concern

Afdelingsmanager KDG

Teamleider Gegevens

Mandaat/machtiging

Jaarlijks uiterlijk op 31 januari wordt verslag gedaan van de wijze waarop van de bevoegdheid gebruik is gemaakt.

2.

Alle beslissingen ter uitvoering van de Wet Basisadministraties adressen en gebouwen (BAG)

Algemeen directeur

ConcerndirecteurDirectie Bestuur en Concern

Afdelingsmanager KDG

Teamleider gegevens of door hem aangewezen functionarissen

Mandaat/machtiging

n.v.t.

4.5. Projectmanagementbureau

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor deze afdeling alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Uitvoering van voorbereidende werkzaam-heden op het terrein van projectontwikkeling, in casu: subsidieaanvragen, inwinnen van informatie, informatieve correspondentie, uitnodigingen voor bijeenkomsten

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Ambtelijke opdrachtgever

Projectleiders van het Project-managementbureau

Volmacht/machtiging

n.v.t.

2.

Opdracht geven aan derden voor diensten, leveringen en/of werkzaamheden

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Projectmanage-mentbureau

Projectleiders van het Project-managementbureau

Volmacht

Voor zover de door de raad geautoriseerde kredieten, grondexploitaties en aanbestedingsregels dit toestaan.

4.6. Realisatie

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor deze afdeling alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden.

De afdelingsmanager Realisatie heeft nog een aantal bevoegdheden gemandateerd gekregen ten aanzien van instellingen. Deze staan vermeld in hoofdstuk 7.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Beslissingen in het kader van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN)

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider Stadsleven

Mandaat

n.v.t.

2.

Aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij het College van Gedeputeerde Staten

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider ORO

Volmacht/machtiging

n.v.t.

3.

Elektronisch waarmerken en publiceren van Wro instrumenten en Wabo instrumenten (art. 2.12, lid 1, onderdeel a onder 3 Wabo)

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider, senior beleidsmedewerkers, juridisch beleidsmedewerkers ORO

Mandaat/machtiging

n.v.t.

4.

Het vaststellen van het ontwerpbesluit en de ontwerpverklaring van geen bedenkingen bij omgevingsvergunningen, waarbij van het bestemmingsplan wordt afgeweken (artikel 2.12 lid 1 onderdeel a Wabo)

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider ORO

Teamleider BOD/V&S

Mandaat

Teamleider ORO ondertekeningbevoegd ontwerpverklaring van geen bedenkingen

Teamleider BOD/V&S ondertekeningsbevoegd ontwerpbesluit.

5.

Het vaststellen van het voorontwerp en ontwerp bestemmingsplan

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider ORO

Mandaat

n.v.t.

6.

De beslissingen ter uitvoering van de toewijzingsregels herinrichting Trekvaartplein en Roomburg

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

n.v.t.

Volmacht/machtiging

Onder meer het sluiten van vaststellings- overeenkomsten, aangaan en beëindigen van huur- en/of gebruiksovereenkomsten.

7.

Het aangaan van planschade-overeenkomsten in het kader van RO-procedures

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider ORO

Mandaat/volmacht/machtiging

8.

Het aangaan van grondexploitatieovereenkomsten (6.12, lid 2, onder a, en 6.24, lid 1, Wro) vooor ruimtelijke projecten waarvoor RO-procedures worden gevoerd.

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider ORO

Mandaat/volmacht/machtiging

9.

Kennisgeving omtrent gesloten grondexploitatieovereenkomsten als bedoeld in artikel 6.24, lid 3, Wro.

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider ORO

Mandaat/volmacht/machtiging

10.

Terinzagelegging van de zakelijke beschrijving van de gesloten grondexploitatieovereenkomst als bedoeld in artikel 6.2.12 Bro.

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider ORO

Mandaat/volmacht/machtiging

11.

Het doen van een kennisgeving van het voornemen van voorbereiding van een bestemmingsplan

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider ORO

Mandaat

12.

Beslissingen inzake kleinschalige verkeersvoorzieningen - zoals de plaatsing van paaltjes, aanleg van verkeersdrempels, en verbreding van de stoep - voor zover ze aan de orde komen in het Verkeersoverleg, alsmede beslissingen inzake het nemen van verkeersbesluiten voortkomend uit het Verkeersoverleg.

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider Verkeer en Wijkmanagement

Mandaat/volmacht/machtiging

13.

Ontwerp-verkeersbesluiten op basis van art. 18, lid 1, eerste lid, onderdeel d, van de Wegenverkeerswet.

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

n.v.t

Mandaat

14

Het ondertekenen van uitvoeringsovereenkomsten

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

De onderscheiden teamleiders

/volmacht/machtiging

Binnen het daartoe bestemde/toegewezen budget.

15.

Beslissingen m.b.t. registratie en aanwijzing o.b.v. de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen artikel 1, afdeling 3, 4 en 5 en artikel 2, afdeling 2,3, en 4

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Realisatie

Teamleider Stadskennis en Cultuur

Handhaving door middel van de instrumenten exploitatieverbod, uitschrijving uit het register, last onder dwangsom, bestuurlijke boete of bestuursdwang vindt plaats op basis van een collegebesluit.

4.7. Service & Informatie

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor deze afdeling alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Afnemen verklaring onder ede als bedoeld in artikel 36, lid 2 onder e van de Wet GBA

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Teamleider Burgerzaken en Telefonie + unitleider Burger-zaken + medewer-kers Burgerzaken

Volmacht/machtiging

n.v.t.

2.

Benoemen van ambtenaren van de burgerlijke stand en buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (Burgerlijk Wetboek)

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Teamleider Burger-zaken en Telefonie, unitleider Burger-zaken, medewer-kers Burgerzaken, teamleider Beheer en Ontwikkeling en medewerkers Beheer en Ontwik-keling

Mandaat/volmacht

n.v.t.

3.

Het vragen van adviezen als bedoeld in artikel 2.26 Wabo en Hoofdstuk 6 Bor

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Teamleider Onder-nemen, wonen en recreëren + unitleider parkeren, markt en water

Machtiging

n.v.t.

4.

Uitbrengen van advies op grond van artikel 2.26 Wabo en Hoofdstuk 6 Bor

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Teamleider Onder-nemen, wonen en recreëren + unitleider parkeren, markt en water

Machtiging

n.v.t.

5.

Verkeersmaatregelen t.b.v. gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Teamleider Onder-nemen, wonen en recreëren + unitleider Parkeren, markt en water + Senior medewerker PMW

Mandaat

n.v.t.

6.

Alle beslissingen ter uitvoering van het gemeentelijke minimabeleid, inclusief de door de gemeente Leiderdorp gemandateerde beslissingen.

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Teamleider Maatschappelijke Ondersteuning en unitleider Advies & Ondersteuning

Mandaat

Beslissingen m.b.t. kwijtschelding van gemeentelijke heffingen zijn uitgezonderd.

7.

Aanvragen voor antecedentenonderzoek in verband met vergunningaanvragen voor horeca en bijzondere wetten

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Teamleider Ondernemen, Wonen en Recreëren, Unitleider VHEB, Horeca-coordinator, medewerker horeca & Bijzondere wetten

Volmacht/machtiging

Geldende voorschriften antecedentenonderzoek

8.

Aanstellen van evenementenverkeers-regelaars op basis van het BABW, jo de Regeling verkeersregelaars 2009

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Teamleider OWR en Unitleider VHEB

Mandaat

n.v.t.

9.

Uitoefenen van de bevoegdheden op basis van artikel 26 Paspoortwet en artikel 90 Pas-poort Uitvoeringsregeling Nederland 2001

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Teamleider Burger- zaken SEI en tele-fonische informatie en unitleiders Burgerzaken

Mandaat/machtiging

n.v.t.

10.

Uitoefenen van de bevoegdheden op basis van artikel 128 Reglement Rijbewijzen

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Teamleider Burger- zaken SEI en telefonische informatie en unitleiders burgerzaken

Mandaat/machtiging

n.v.t.

11.

Verstrekken van ontheffingen als bedoeld in de artikelen 2,3,6,7 en 8 van de verordening winkeltijden Leiden; het verstrekken van een ontheffing als bedoeld in artikel 6 van de Winkeltijdenwet; en het intrekken ontheffingen als bedoeld in artikel 4 van de veerordening winkeltijden Leiden en artikel 6 van de Winkeltijdenwet

Algemeen Directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Teamleider vergunningen, horeca, evenementen en bedrijven.

Mandaat

12.

Het opleggen van een toegangsverbod aan personen voor bepaalde tijd (maximaal 1 jaar) ten aanzien van één of meerdere gemeentelijke gebouwen.

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Volmacht

13.

alle beslissingen inzake overtredingen van sluitingstijden van terrassen en horeca-inrichtingen met inbegrip van het uitreiken van waarschuwingen en het opleggen van sancties op grond van artikel 2:28A en 2:29 van de APV

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Mandaat/volmacht/machtiging

14.

Alle beslissingen op aanvragen voor ontheffingen als bedoeld in artikel 5.1.5. APV met inbegrip van de intrekking daarvan

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

15.

Het opleggen van aanlijn- en muilkorfgeboden

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Dienstverlening

Afdelingsmanager Service & Informatie

Teamleider

Unitleider

mandaat

n.v.t.

4.8. Stedelijk Beheer

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor deze afdeling alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Alle beslissingen ter uitvoering van de Afvalstoffenverordening 2008 en de daarbij behorende uitvoeringsbesluiten

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Stedelijk Beheer

de betreffende teamleider(s) en/of de adjunct afdelingsmanager

Mandaat/machtiging

n.v.t.

2.

Vaststelling en/of wijziging tarieven voor het beschikbaar stellen, in gebruik geven en het ledigen van particuliere en openbare inzamelmiddelen en het verwijderen van de daarin verzamelde afvalstoffen

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Stedelijk Beheer

de betreffende teamleider(s) en/of de adjunct afdelingsmanager

Mandaat

n.v.t.

3.

Het doen van kennisgeving als bedoeld in artikel 19 van de verordening wegen, lanen, straten enz. en watergangen en sloten

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Stedelijk Beheer

de betreffende teamleider(s) en/of de stedelijk beheerder

Mandaat/machtiging

n.v.t.

4.

Aanstellen van verkeersregelaars op basis van het BABW, jo de Regeling verkeersregelaars 2009

Algemeen directeur

Concerndirecteur Directie Stad

Afdelingsmanager Stedelijk Beheer

Teamleider Civiel en Unitleider Civiel

Mandaat

n.v.t.

4.9. Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor deze afdeling alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Alle beslissingen ter uitvoering van de Erfpachtvoorwaarden 1975, Erfpacht-voorwaarden 1978 en Erfpachtvoorwaarden 1982/1990/1992

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

n.v.t.

Mandaat/volmacht

n.v.t.

2.

Het aangaan van overeenkomsten alsmede de levering en aanvaarding inzake verkoop,aankoop, uitgifte in erfpacht van stukjes grond en het vestigen van zakelijke rechten met een maximale (verkoop)waarde van € 25,000,-

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

n.v.t.

Mandaat/volmacht

n.v.t.

3.

Het doen van inschrijvingen in de Openbare Registers overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:17 BW

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

n.v.t.

Volmacht

n.v.t.

4.

Het afgeven van een verklaring van waardeloosheid als bedoeld in artikel 3:28 BW alsmede het afgeven van verklaringen aan het notariaat inzake de status quo van eerder door de gemeente bedongen rechten.

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

n.v.t.

Volmacht

n.v.t.

5.

Rectificaties als bedoeld in artikel 59 Kadasterwet van gepasseerde en nog te passeren akten

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

n.v.t.

Volmacht

Voor zover het wijzigingen van geringe betekenis betreft.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

6.

Nemen van een beslissing inzake het juridisch splitsen van vastgoed in appartementsrechten.

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

n.v.t.

Volmacht

n.v.t.

7.

De volmacht van de Burgemeester tot het ondertekenen van overeenkomsten inzake de aan- of verkoop van onroerende zaken, alsmede de volmacht tot het verrichten van de uit het B&W besluit voortvloeiende (rechts)handelingen ten behoeve van de notariële akte van levering.

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

n.v.t.

Volmacht

Onder voorbehoud van het B&W besluit tot aan- of verkoop van onroerende zaken.

8.

De volmacht van de Burgemeester tot het ondertekenen van overeenkomsten tot vestiging van zakelijke beperkte rechten, alsmede de volmacht tot het verrichten van de uit het B&W besluit voortvloeiende (rechts)handelingen ten behoeve van de notariële akte van vestiging.

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

n.v.t.

Volmacht

Onder voorbehoud van het B&W besluit tot vestiging van dergelijke rechten.

9.

Alle beslissingen ter zake van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

n.v.t.

Mandaat/volmacht/ machtiging

Met uitzondering van besluiten tot het vestigen, en wijzigen van een voorkeursrecht.

10.

Alle beslissingen ter zake van de Onteigeningswet

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

n.v.t.

Mandaat/volmacht/ machtiging

Met uitzondering van besluiten ten aanzien van onteigening.

11.

Het als eigenaar van (aangekochte) panden ondertekeken van aanvragen voor aansluiting gas, water en licht.

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

Teamleider Vastgoedbeheer en onderhoud.

12.

Het geven van opdrachten aan aannemers e.a. i.v.m. het beheer in de bij het Team Beheer en Onderhoud Vastgoed in beheer zijnde vastgoed, voor zover een begrotingspost dan wel rijksfinanciering daarin voorziet en het past binnen het gemeentelijke aanbestedingsbeleid, alsmede het accorderen van (tussentijdse) opleveringen

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

Teamleider Vastgoedbeheer en onderhoud.

13.

Beslissen t.z.v. verhuur of in (mede)gebruik geven van ruimten in de bij het Team Beheer en Onderhoud Vastgoed in beheer zijnde vastgoed, waaronder het aangaan, wijzigen of beëindigen van huur- en gebruiksovereenkomsten

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

Teamleider Vastgoedbeheer en onderhoud.

14.

Het tijdelijk in gebruik geven van bij de gemeente in eigendom zijnde opstallen en gronden

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

Teamleider Vastgoedbeheer en onderhoud.

15.

Aangaan van posterieure grondexploitatieovereenkomsten als bedoeld in artikel 6.24 Wro

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

16.

Kennisgeving omtrent gesloten anterieure en posterieure grondexploitatieovereenkomsten als bedoeld in artikel 6.24 lid 3 Wro

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

17.

Het aangaan van planschadeverhaalsovereenkomsten

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

18.

Huren en leasen van onroerende zaken voor ambtelijke huisvesting

Algemeen directeur

Concerndirecteur

Directie Stad

Afdelingsmanager Vastgoedontwikkeling en Grondzaken

Volmacht

n.v.t.

19.

Het geven van opdrachten aan aannemers e.a., i.v.m. het beheer in de bij het Team Beheer en Onderhoud Vastgoed in beheer zijnde vastgoed, alsmede het accorderen van (tussentijdse) opleveringen

Algemeen directeur

Teamleider Vastgoedbeheer en Onderhoud

n.v.t.

Volmacht/machtiging

Voor zover een begrotingspost dan wel rijksfinanciering daarin voorziet en het past binnen het gemeentelijke aanbestedingsbeleid.

4.10. Werkvoorbereiding Openbare Ruimte en Stedelijk Beheer

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor deze afdeling alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Beslissingen terzake van het sluiten van contracten inhoudende het geven van opdracht voor werkzaamheden van civieltechnische aard en inclusief openbare verlichting

Algemeen directeur

Directeur

Directie Stad

De onderscheiden concerndirecteuren, Afdelingsmanager Stedelijk Beheer en Werkvoorbereiding Openbare Ruimte

Teamleider Ingenieursbureau

Teamleider IBOR

Volmacht/machtiging

Voor zover de kosten zijn voorzien in de gemeentebegroting en met inachtneming van het door het College vastgestelde aanbestedingsbeleid. Teamleider Ingenieursbureau is bevoegd tot het drempelbedrag van Europese aanbesteding voor werken in 2012 (geldt tevens voor accorderen van facturen).

2.

Beslissingen ter zake van het verrichten ten behoeve van derden van civieltechnische werkzaamheden en toezicht

Algemeen directeur

Directeur

Directie Stad

De onderscheiden concerndirecteuren, Afdelingsmanager Stedelijk Beheer en Werkvoorbereiding Openbare Ruimte

Teamleider Ingenieursbureau

Teamleider IBOR

Volmacht/machtiging

Voor zover de factuurwaarde voor deze werkzaamheden in totaal niet meer bedraagt dan € 125.000,-.

4.11. Concernstaf

[Bestuurs- en directieondersteuning en Middelen en Control]

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor deze afdeling alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Het doen van een inschrijving in het handelsregister van de kamer van koophandel, inclusief het doorvoeren van wijzigingen

Algemeen directeur

Directeur Directie Bestuur en Concern

Teamleider Middelen & Control

Volmacht

n.v.t.

2.

Het besteden van de budgetten zoals genoemd in de bijlage bij het mandaatbesluit van 12 januari 2012 en tevens om voor het beheer van deze budgetten ondermandaat te verlenen aan het Dagelijks Bestuur van Servicepunt71, met de bevoegdheid ondermandaat te verlenen.

Algemeen directeur

Directeur Directie Bestuur en Concern

Teamleider Middelen & Control

Mandaat

De bevoegdheden worden begrensd overeenkomstig de bepalingen zoals neergelegd in het “Mandaatbesluit Servicepunt 71/de gemeente Leiden”.

2.

Ondertekenen van overeenkomsten die het gevolg zijn van uitvoering van het treasurybeleid (artikel 171 Gemeentewet)

Algemeen directeur

Directeur Directie Bestuur en Concern

Concerncontroller

Vervanger van de Concerncontroller

Machtiging

De kaders van deze machtiging worden bepaald door de Financiële verordening ex artikel 212 lid 2 onderdeel c van de Gemeentewet, het Organisatiebesluit en de Nota Treasury.

5. De Zijlbedrijven (DZB)

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor deze afdeling alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden. In de Mandaatregeling Leiden 2012 is aangegeven dat onder het begrip afdelingsmanager, ook de directeur van een instelling van de gemeente Leiden moet worden begrepen.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Het optreden als werkgever in de zin van de Arbeidsomstandighedenwet 1998 en het uitvoeren van die Wet

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

n.v.t.

Volmacht/machtiging

n.v.t.

2a.

Het vaststellen van bedrijfstijden, werk – en dienstroosters

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

Manager Mens-ontwikkeling, Manager Leerwerkbedrijven, Manager Re-integratie Leiden, Controller,

Volmacht/machtiging

Voor zover geen conflict ontstaat met de Arbowet, de Arbeidstijdenwet en de betrokken CAO’s

2b.

Het opleggen van consignaties en bereikbaarheidsdiensten, incidentele sluitingen van (onderdelen) van de dienst, het vaststellen van uitstapjes, dagjes uit

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

Bedrijfsleiders Leerwerkbedrijven,

Teammanagers Re-integratie Leiden

Volmacht/machtiging

Voor zover geen conflict ontstaat met de Arbowet, de Arbeidstijdenwet en de betrokken CAO’s

3.

Het jaarlijks aangaan van investeringen

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

Manager P&M

Volmacht/machtiging

Tot een maximum bedrag van € 459.000, -(voor jaar 2012) ;

Manager LWB (tot een maximum van € 100.000,-.

4.

Het doen van aangifte bij de Belastingdienst ingevolge de Wet omzetbelasting (BTW)

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

Controller

Volmacht/machtiging

n.v.t.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

5.

Het aangaan en opzeggen van arbeidsovereenkomsten naar burgerlijk recht alsmede het nemen van alle beslissingen met betrekking tot die arbeidsovereenkomsten

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

Manager Mensontwikkeling,

Volmacht/machtiging

Bevoegdheden van Manager Mensontwikkeling zijn beperkt tot de arbeidsovereenkomsten i.h.k.v. de Wsw en die gelden NIET voor het opzeggen van deze AO.

6.

Het verstrekken van loonkostensubsidies in het kader van de Wet werk en bijstand

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

Manager Re-integratie, accountmanager gesubsidieerde arbeid

Mandaat

n.v.t.

7.

Het beheer van wachtlijst Wsw-geïndiceerden en het aanvragen herindicatie

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

Manager Mensontwikkeling

Mandaat

n.v.t

8.

Het intrekken van her-/indicatiebeschikking Wsw

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

n.v.t.

Mandaat

n.v.t.

9.

Het aangaan van overeenkomsten voor detachering en begeleid werken van de Wsw’ers (incl. het verstrekken van subsidies en vergoedingen aan werkgevers en begeleidingsorganisaties i.h.k.v. begeleid werken)

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

Manager Re-integratie Leiden; teammanagers Re-integratie Leiden

Volmacht/machtiging

n.v.t.

10.

Het aanvragen van subsidies bij externe instanties

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

Manager Mensontwikkeling

Volmacht/machtiging

n.v.t.

11.

Het verantwoorden van ontvangen subsidies aan externe instanties

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

Controller

Volmacht/machtiging

n.v.t.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

4e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

12.

Het aangaan van overeenkomsten hetzij als opdrachtnemer hetzij als opdrachtgever inzake werken, leveringen en diensten

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

Bedrijfsleiders LWB;

Teammanagers RL

Volmacht/machtiging

Tot een maximum van € 25.000

13.

Het aankopen ten behoeve van de uitvoering van opdrachten

Algemeen directeur

Directeur Directie Dienstverlening

Directeur DZB

Teamleiders LWB

Volmacht/machtiging

Tot een maximum van € 2.500

6. Gemeentelijke instellingen en bedrijven

Toelichting: In hoofdstuk 3 is reeds aangegeven dat er een algemeen mandaat bestaat dat ziet op het nemen van beschikkingen in de zin van artikel 1:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat er een algemeen mandaat is ten aanzien van het aangaan van overeenkomsten en een algemeen mandaat m.b.t. aanbestedingen. Om die reden zijn bij de specifieke mandaten voor de instellingen alleen bijzondere bevoegdheden m.b.t. het nemen van beschikkingen opgenomen en bevoegdheden ten aanzien waarvan afwijkende voorwaarden gelden. In de Mandaatregeling Leiden 2012 is aangegeven dat onder het begrip afdelingsmanager, ook de directeur van een instelling van de gemeente Leiden moet worden begrepen.

Onder de gemeentelijke instellingen en bedrijven vallen het Sportbedrijf, Museum lakenhal en Molenmuseum De Valk

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

1.

Het geven van opdrachten aan aannemers e.a., i.v.m. het beheer in de bij het Team Beheer en Onderhoud Vastgoed in beheer zijnde vastgoed, alsmede het accorderen van (tussentijdse) opleveringen

Algemeen directeur

Teamleider Vastgoedbeheer en onderhoud

n.v.t.

Volmacht/machtiging

Voor zover een begrotingspost dan wel rijksfinanciering daarin voorziet en het past binnen het gemeentelijke aanbestedingsbeleid.

2.

Aangaan van overeenkomsten i.h.k.v. organisatie introductiecursussen en toernooien op het gebied van schoolsport met individuele instructeurs, sportverenig-ingen en sportscholen, alsmede besluiten tot aangaan van huurovereenkomsten voor sportaccommodaties en sportattributen

Algemeen directeur

Directeur Sportbedrijf

Manager sportaccommodaties, coördinator cultuurtechnische dienst en stafmedewerker

Volmacht/machtiging

Budgetbevoegdheid overeenkomstig de budgethouderregeling.,- per opdracht voor 3e functionarissen.

3.

Het geven van opdrachten aan aannemers e.a., i.v.m. het beheer van de bij het Sportbedrijf ondergebrachte gebouwen, alsmede het accorderen van (tussentijdse) opleveringen

Algemeen directeur

Directeur Sportbedrijf

Manager sportaccommodaties, coördinator cultuurtechnische dienst en stafmedewerker

Volmacht/machtiging

Voor zover een begrotingspost dan wel rijksfinanciering daarin voorziet en het past binnen het gemeentelijke aanbestedings-beleid. Budgetbevoegdheid overeenkomstig de budgethouderregeling.

4.

Het beheer van de wachtlijst voor ateliers en het toewijzen van atelierruimten

Algemeen directeur

Directeur Lakenhal

n.v.t.

Volmacht/machtiging

Geldt tot dat deze taak is ondergebracht bij de op te richten stichting Atelierbeheer.

5.

Het verlenen van kunstopdrachten t.b.v. de openbare ruimte

Algemeen directeur

Directeur Lakenhal

n.v.t.

Volmacht/machtiging

Na inwinning van advies van de Adviescommissie ruimtelijke kwaliteit.

Nr.

Omschrijving bevoegdheid

1ste functionaris

2e functionaris

3e functionaris

Mandaat, volmacht of machtiging?

Nadere voorwaarden waaronder mandaat verkregen wordt

6.

Het aanvaarden van schenkingen in natura bestemd voor opname in de collecties van Stedelijk Museum De Lakenhal en Molenmuseum De Valk

Algemeen directeur

Directeur Lakenhal, Beheerder Molenmuseum De Valk

n.v.t.

Volmacht/machtiging

Tot een waarde van maximaal € 50.000,-- mits aan de schenkingen geen nadere voorwaarden zijn verbonden

7.

Het honoreren van bruikleenaanvragen van tijdelijke aard uit de collecties van Stedelijk Museum De Lakenhal en Molenmuseum De Valk ten behoeve van tentoonstellingen in musea of vergelijkbare accommodaties

Algemeen directeur

Directeur Lakenhal, Beheerder Molenmuseum De Valk

n.v.t.

Volmacht/machtiging

De waarde van de uit te lenen voorwerpen mag niet hoger liggen dan € 500.000,- en onder de gebruikelijke voorwaarden van transport en verzekering. Wethouder Cultuur dient te medeparaferen.

8.

Volgens een vigerend protocol doen van aankopen van kunstwerken ten behoeve van de collecties van Stedelijk Museum De Lakenhal

Algemeen directeur

Directeur Lakenhal, Beheerder Molenmuseum De Valk

n.v.t.

Volmacht/machtiging

De aankoopprijs excl. BTW dient beneden de € 100.000,- per object te liggen en de middelen in de respectievelijke aankoopfondsen dienen beschikbaar te zijn. T.a.v. De Valk dient de aankoopprijs excl. BTW beneden de € 25.000,- per object te liggen.

9.

Het aangaan van renteloze geldleningen ten laste van Stedelijk Museum De Lakenhal en het aanvaarden van kwijtschelding in jaarlijkse termijnen van de betreffende lening i.h.k.v. een door de fiscus geaccepteerde wijze van effectuering van een schenking

Algemeen directeur

Directeur Lakenhal

n.v.t.

Volmacht/machtiging

Tot een maximumbedrag van € 12.500,-.

7 Servicepunt 71 additionele mandaten

Toelichting: naast de mandaten zoals genoemd in bijlage A, zijn er separaat nog aanvullende mandaten verleend aan Servicepunt 71.

Functionaris

Besluit: gemandateerde bevoegdheid

De teamleider Middelen en Control, gelet op het (onder)mandaat van 12 januari 2012, verkregen van de algemeen directeur/gemeentesecretaris van de gemeente Leiden.

Het Dagelijks Bestuur van Servicepunt71, (onder)mandaat te verlenen om met ingang van 1 januari 2012 namens hem, de in de bijlage bij het besluit van 12 januari 2012 genoemde budgetten te besteden en tevens om voor het beheer van deze budgetten namens hem ondermandaat te verlenen, met inachtneming van het Mandaatbesluit Servicepunt 71/de gemeente Leiden.

BIJLAGE C MANDAATREGISTER GEMEENTE LEIDEN 2012 MANDATEN VANUIT DE GEMEENTERAAD VAN LEIDEN.

Indeling register1. Uitvoeren van de Arbeidsvoorwaardenregeling: de griffier.

2.Uitvoeren van de Arbeidsvoorwaardenregeling: medewerkers griffie.

1 Uitvoeren van de Arbeidsvoorwaardenregeling : de Griffier

Ten aanzien van de voorzitter gemeenteraad

 Bevoegd bestuursorgaan

 1 e functionaris

2 e functionaris

voorwaarden

Het uitvoeren van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Leiden en daaraan verbonden nadere regelingen ten behoeve van de griffier, waarbij het hoofd P&O van de Concernstaf als adviseur zal optreden.

De raad der gemeente Leiden

Voorzitter van de raad

1 e plaatsvervangend voorzitter van de raad

 Overeenkomstig raadsvoorstel 03.0159

2. Uitvoeren van de Arbeidsvoorwaardenregeling: medewerkers griffie

Ten aanzien van

de Griffier

 Bevoegd bestuursorgaan

 1 e functionaris

voorwaarden

Het uitvoeren van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Leiden en daaraan verbonden nadere regelingen ten behoeve van de medewerkers van de griffie.

De raad der gemeente Leiden

Griffier

(Raadsvoorstel 04.0126 van 2004)

Van onderstaande twee bevoegdheden wordt niet eerder gebruik gemaakt dan na advies van de voorzitter en de 1 e plaatsvervangend voorzitter van de raad.

 1) Het nemen van besluiten met betrekking tot de aanstelling, overplaatsing, schorsing of het ontslag van de medewerkers van de griffie.

2) Het nemen van disciplinaire maatregelen ten aanzien van de medewerkers van de griffie.

Toelichting op het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Leiden 2012

Deel 1 Algemene toelichting1. Inleiding

Er worden dagelijks in naam van de gemeente veel besluiten genomen, opdrachten verstrekt en overeenkomsten afgesloten. Het is voor een ieder van belang om te weten wie bevoegd is om zulke (rechts)handelingen te verrichten. De verdeling van deze bevoegdheden wordt geregeld in het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Leiden 2012 (hierna: Mandaat-regeling). De Mandaatregeling is vastgesteld door het college, de burgemeester en de gemeentesecretaris/algemeen directeur, ieder voor zover zij daartoe bevoegd zijn.

Door het verlenen van mandaat worden het college en de burgemeester ontlast van besluitvormingstaken, zodat zij zich meer kunnen richten op de bepaling van de hoofdlijnen en het stellen van doelen voor de (middel-)lange termijn. Verder zorgt het verlenen van een bevoegdheid in mandaat ervoor dat de administratieve procedures sneller doorlopen worden. Dit heeft tot gevolg dat de dienstverlening richting de burger verbetert en de organisatie klantvriendelijker wordt, hetgeen goed past in de doelstellingen van de gemeente Leiden om de dienstverlening te optimaliseren en de regeldruk te verminderen.

De mandaatregeling heeft verschillende gebruikersgroepen.

Ten eerste zijn er externe gebruikers, die willen weten of iemand al dan niet bevoegd is. ten tweede zijn er interne gebruikers, die bij het voorbereiden van een beslissing naar de juiste bevoegde functionaris zoeken. Tot slot is het natuurlijk voor gemandateerden zelf van belang te weten, waarvoor zij gemandateerd zijn dan wel welke bevoegdheden zij gemandateerd hebben.

2. Onderscheid mandaat, volmacht en machtiging

In de toelichting wordt het begrip mandaat gebruikt voor de verdeling van de bevoegdheden. Formeel worden de bevoegdheden van het college en de burgemeester onderverdeeld in het verlenen van mandaat voor het nemen van publiekrechtelijke besluiten (bijvoorbeeld vergunningverlening), het verlenen van volmacht voor privaatrechtelijke rechtshandelingen (bijvoorbeeld opdrachtverstrekkingen) en het verlenen van machtiging voor andere handelingen (bijvoorbeeld de voorbereiding van besluiten, zitting nemen in overlegverbanden, het houden van een toespraak, het voeren van onderhandelingen). Om die lading te dekken, spreken we formeel van het “Besluit mandaat, volmacht en machtiging Leiden 2012”. Vanwege de bekendheid met het begrip “mandaat” en het gegeven dat het in onderhavig besluit voornamelijk mandaten betreft, is de citeertitel minder gecompliceerd geformuleerd (artikel 8, zesde lid), namelijk: “Mandaatregeling Leiden 2012”.

3. Onderscheid taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden

De Mandaatregeling regelt niet uitputtend welke taken zijn toebedeeld aan afdelingen. Dit wordt mede geregeld in het Organisatiebesluit en in afzonderlijke besluiten van het college, de burgemeester of de concerndirectie. Ook staan er in het mandaatbesluit geen diepgaande interne werkprocedures en regelingen omtrent de budgetten, zoals het controleren van facturen en het verstrekken van betalingsopdrachten. Daarvoor wordt verwezen naar de diverse interne proces- en procedurebeschrijvingen en het Organisatiebesluit. De mandaatregeling zou een te bewerkelijk document worden wanneer voormelde zaken hierin zouden zijn opgenomen. Iedere kleine wijziging zou opnieuw nopen tot vaststelling (van wijziging) van de regeling. Dat is onwenselijk en gaat in tegen het beoogde doel van deze hernieuwde vaststelling (het vereenvoudigen van de procesgang aangaande de mandaatbesluiten; zie hieronder).

Het college respectievelijk de burgemeester blijft altijd verantwoordelijk voor een in mandaat genomen besluit. Van een gemandateerde wordt dan ook verwacht dat er voldoende politieke sensitiviteit aanwezig is om te kunnen beoordelen of een besluit wel in mandaat genomen moet worden. Daarnaast dient een functionaris bij de uitoefening van in mandaat verkregen bevoegdheden de van toepassing zijnde wet- en regelgeving in acht te nemen. Ten slotte dient een functionaris te handelen in overeenstemming met gemeentelijk beleid, zoals het inkoop- en aanbestedingsbeleid en daarbij behorende gemeentelijke en Europese voorschriften.

4. Uitgangspunten van de Mandaatregeling Leiden 2012

Het systeem

De Mandaatregeling Leiden 2012 gaat uit van een systeem waarbij het college en de burgemeester het merendeel van haar bevoegdheden mandateert aan de algemeen directeur, de 1ste functionaris. Deze bevoegd includeert de bevoegdheid tot aanpassing van het mandaatregister, zodat hij desgewenst zijn (onder)mandaten kan aanpassen zonder daarvoor toestemming –lees; aanpassing van zijn mandaatbevoegdheden - te moeten vragen aan het college.

De algemeen directeur heeft vervolgens deze bevoegdheden “automatisch” ondergemandateerd aan zowel de concerndirecteur, afdelingsmanager, teamleider en unitleider.

Daarnaast is er nog een aantal bevoegdheden, dat gemandateerd is aan een wethouder of externe partijen. Die bevoegdheden komen rechtstreeks vanuit het college.

Om het onderscheid te benadrukken tussen de onderscheiden mandans(en) en mandataris(sen), zijn de bijlagen opgeknipt in Bijlage A, Bijlage B en Bijlage C.

Bijlage A, betreffen de gemandateerde bevoegdheden die vanuit het college komen.

Bijlage B betreffen de bevoegdheden die vanuit de algemeen directeur/gemeentesecretaris zijn (onder)gemandateerd.

Bijlage C betreffen die mandaten die vanuit de gemeenteraad van Leiden zijn gemandateerd.

Bijlage C onderscheidt zich zodoende van A en B omdat ze niet a primo vanuit het college komen (waar de bevoegdheden van de algemeen directeur/gemeentesecretaris daarin wel hun grondslag vinden). Vanuit de griffie van de gemeente Leiden is, gezien het belang van deze mandaten, de wens geuit ze in een bijlage op te nemen behorende bij deze mandaatregeling.

Omdat het niet in alle gevallen gewenst is om bevoegdheden helemaal binnen de organisatie door te mandateren, is geregeld dat concerndirecteuren en afdelingsmanagers verleende mandaten aan ondergeschikten (al dan niet tijdelijk) kunnen intrekken. Dit kunnen zij pas doen na overleg met hun direct leidinggevende.

In de Mandaatregeling Leiden 2012 is als nieuwe functionaris de concerndirecteur opgenomen. Hoewel de gemeente Leiden al enige jaren een concerndirectie kent, en eind 2011 de directiestructuur is gewijzigd in een drietal onderscheiden directies, was tot voor kort niet vastgelegd dat de leden van de concerndirectie dientengevolge ook gemandateerd zijn hun taken uit te oefenen. In de Mandaatregeling Leiden 2012 en het daarbij behorende register is dit nu wel het geval. Door het ondermandaat in één keer op te nemen in de Mandaatregeling 2012, wordt afgestapt van de systematiek waarbij de 1ste functionaris ondermandaat kan verlenen voor bepaalde bevoegdheden aan de in het mandaatregister genoemde 2de functionarissen, en waarbij de 2de functionaris opnieuw ondermandaat kan verlenen aan de in het mandaatregister genoemde 3de functionarissen. Dit systeem is zeer bewerkelijk, omdat vrijwel elk ondermandaat middels een los besluit geregeld moet worden. Al deze losse besluiten dienen vervolgens apart bekend gemaakt te worden en gemuteerd te worden in het register. De geschiedenis wijst uit dat dat tot omslachtige en tijdrovende situaties kan leiden. In het nieuwe systeem worden de bevoegdheden in één keer ondergemandateerd van het hoogste tot aan het laagste functionele niveau tot waar ondermandaat verleend wordt (namelijk dat van teamleiders en unitleiders). In de mandaatregeling en -register staan verder, indien van toepassing, de voorwaarden genoemd die aan het (onder)mandaat verbonden zijn. Ter verduidelijking is in het onderstaande schema een vergelijking opgenomen tussen de oude en de nieuwe situatie:

Oude situatie

Nieuwe situatie

College mandateert AD (in mandaat-besluit)

College mandateert AD (in mandaat-besluit)

AD mandateert door aan afdelingsmanagers (aparte besluiten)

AD mandateert direct door aan concern-directeuren, afdelingsmanagers en team- en/of unitleiders (in mandaatbesluit en mandaatregister)

Afdelingsmanagers mandateren door aan team- en/of unitleiders (aparte besluiten)

Verantwoording

Uitgangspunt is dat de bevoegdheden uiteindelijk zo laag mogelijk in de organisatie worden belegd. Dit brengt met zich mee, dat een goede verantwoording van in mandaat genomen besluiten noodzakelijk is. Uitgangspunten bij de rapportage hierover zijn, dat dit op hoofdlijnen gebeurt en dat zoveel mogelijk aangesloten wordt bij de reguliere rapportagemomenten. Uiteraard staat dit los van de mogelijkheid van de mandaatgever om in individuele gevallen altijd om verantwoording te kunnen vragen.

Servicepunt 71

Vanaf 1 januari 2012 is de gemeenschappelijke regeling “Servicepunt 71” (Sp71) van start gegaan.

Sp71 is de dienstverlenende uitvoerder van de “regio 071”. Regio 071 zijn de vier gemeenten: Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. Voormelde gemeenten zijn een samenwerkingsverband aangegaan op het gebied van ondersteunende en adviserende taken, betreffende de volgende aandachtsgebieden:

  • ·

    ICT

  • ·

    HRM

  • ·

    Financiën

  • ·

    Juridische Zaken

  • ·

    Facilitaire Zaken

  • ·

    Inkoop

Om voldoende geëquipeerd te zijn vorenstaande taken uit te voeren, heeft het college Servicepunt71 meerdere bevoegdheden gericht op bovenstaande taken, gemandateerd. Die mandaten zijn in het “Mandaatbesluit Servicepunt 71/ de gemeente Leiden” en het daarbij behorende register neergelegd. Dat “register” is in feite geen register, maar wordt gepresenteerd als bijlage 1 tot en met 6. Die bijlagen worden eveneens opgenomen in het mandaatregister, bijlage A, aangezien het formeel gezien mandaten zijn vanuit de gemeente, rechtstreeks vanuit het college.

Deel 2 Artikelsgewijze toelichtingArtikel 1 Definities

In dit artikel zijn ter verduidelijking een aantal begrippen gedefinieerd die op meerdere plaatsen in de Mandaatregeling Leiden 2012 terugkomen. De inhoud van de begripsomschrijvingen spreekt voor zich en behoeft geen nadere toelichting.

Artikel 2 Algemeen

In het eerste lid van dit artikel is aangegeven dat voor de toepassing van De Mandaatregeling en de daarop berustende bepalingen de verlening van volmacht en machtiging met mandaat gelijkgesteld worden. In het algemene deel van de toelichting is aangegeven waarom hiervoor gekozen is. Het tweede lid maakt duidelijk dat het mandaat breder is dan alleen het daadwerkelijk nemen van een besluit. Ook voorbereidings- en uitvoeringshandelingen vallen onder het verleende mandaat. Dat is tevens de reden waarom op enkele plaatsen in het mandaatregister ook de voorbereidings- en uitvoeringshandelingen worden genoemd. In het derde lid zijn enkele uitzonderingen benoemd waarbij het mandaat niet geldt.

Artikel 3 Mandaat

In dit artikel is de in Leiden gekozen systematiek omtrent mandatering en ondermandatering vastgelegd. In deel 1 van de toelichting is de achtergrond van de systematiek reeds geschetst. Hieronder zijn enkele andere specifieke zaken nader uitgelegd.

Het eerste lid verwijst naar het register.

In het register wordt nader bepaald op welke wijze het college zijn bevoegdheden (onder)mandateert.

Bij de gebruikte terminologie is het belangrijk dat het gebruik van de verzamelnaam “concerndirecteuren” een andere lading dekt dan hetgeen wordt bedoeld met het begrip “concerndirectie”. Wanneer naar de concerndirecteuren wordt verwezen, wordt daarmee verwezen naar de onderscheiden directeuren. Waar wordt verwezen naar de concerndirectie wordt de directie als geheel bedoeld (een drietal directeuren en de algemeen directeur gezamenlijk).

Lid 2a verdient separaat aandacht, daar daarin wordt verwezen naar het mandaat aan de algemeen directeur/ gemeentesecretaris inzake het vaststellen van het mandaatregister.

Zoals voortvloeit uit artikel 4, tweede lid, laatste volzin van het Organisatiebesluit, wordt het register slechts door de algemeen directeur/ gemeentesecretaris vastgesteld indien en voor zover dit de bevoegdheden betreft die de concerndirecteuren, afdelingsmanagers, instellings-/bedrijfsdirecteuren, programmamanagers en projectleiders betreffen. Hoewel de portefeuillehouders eveneens in het mandaatregister worden genoemd, ligt het niet in de rede dat het college zijn bevoegdheden via de algemeen directeur/ gemeentesecretaris aan hen mandateert. Het is immers onwenselijk dat de portefeuillehouders een vorm van verantwoording moeten afleggen aan de algemeen directeur/ gemeentesecretaris in plaats van aan het college. Voor een helder overzicht is daarom gekozen voor meerdere bijlagen. Bijlage A geeft de gemandateerde bevoegdheden weer vanuit het college. Bijlage B geeft weer welke bevoegdheden de algemeen directeur/ gemeentesecretaris heeft en kan (onder)mandateren (tenzij anders weergegeven). Op verzoek van de griffie is ook Bijlage C toegevoegd, waarin enkele vanuit de gemeenteraad gemandateerde mandaten zijn weergegeven.

In het vierde lid is onder meer aangegeven dat een concerndirecteur en afdelingsmanager een op basis van het derde lid (aan een aan hen ondergeschikte) verleend ondermandaat tijdelijk of permanent kunnen intrekken. Dit intrekken kan echter pas plaatsvinden nadat zij hierover overleg hebben gevoerd met hun direct leidinggevende. Voor de concerndirecteur geldt dat de algemeen directeur wordt gezien als direct leidinggevende. Met betrekking tot de afdelingsmanagers zal de direct leidinggevende in de meeste gevallen één van de leden van de concerndirectie zijn (de afdelingsmanager Handhaving heeft een bijzondere positie). Een dergelijk besluit dient schriftelijk te worden vastgelegd. Hiervoor dient het daarvoor via intranet beschikbaar gestelde formulier te worden gebruikt. Tevens dient een afschrift van het formulier te worden toegezonden aan de juridisch controller van het team Middelen & Control. Ten aanzien van het zesde lid wordt opgemerkt dat onder ‘voorwaarden’ ook, doch niet uitsluitend, beperkingen dienen te worden begrepen. Er kunnen derhalve in het register ook beperkingen ten aanzien van mandaten zijn opgenomen. Als het gaat om nieuw te verlenen mandaten, wordt daarmee bedoeld mandaten die nog niet in het register zijn opgenomen. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een bevoegdheid die het college eerder nog niet wenste te mandateren, of om een bevoegdheid die eerder nog niet bestond. Dergelijke nog niet eerder gemandateerde bevoegdheden moeten altijd worden verleend door het in dat geval bevoegde bestuursorgaan, en worden opgenomen in het mandaatregister.

De meeste mandaten worden gegeven in het kader van de lijnorganisatie. Daarnaast kan de concerndirectie op grond het Organisatiebesluit 2012 besluiten tot het instellen van projecten en programma’s voor onderwerpen en thema’s met een concernbrede of afdelingsoverstijgende betekenis. Voor deze projecten kan de algemeen directeur op basis van het bepaalde in het tiende lid rechtstreeks mandaten verlenen aan de ambtelijk opdrachtgever. Voorwaarde hiervoor is wel dat het moet gaan om identificeerbare budgetten of kredieten. Publiekrechtelijke bevoegdheden worden in beginsel niet gemandateerd aan een ambtelijk opdrachtgever. De ambtelijk opdrachtgever kan de bevoegdheden ondermandateren aan de projectmanager/programmamanager.

De over te dragen bevoegdheden worden bij de start van het project of programma middels een projectenformulier vastgelegd. Dit formulier wordt een vast onderdeel van de startrotik van ieder project of programma dat op grond van artikel 9 van het Organisatiebesluit wordt ingesteld.

Voor projecten binnen afdelingen kan de afdelingsmanager zelf tijdelijke mandaten regelen. Een afdelingsmanager kan echter alleen ondermandaat verlenen aan een 3de functionaris als bedoeld in het mandaatregister. In de praktijk is dit een teamleider, een unitleider of een projectleider van het Projectmanagementbureau (PMB). De mandaten die gegeven worden met het genoemde formulier betreffen privaatrechtelijke rechtshandelingen (budgetbevoegd-heden) en machtigingen. Het spreekt voor zich dat de ambtelijk opdrachtgever en projectleider/programmamanager slechts gebruik maken van hun mandaat voor zover dit binnen de kaders van hun project/programma blijft. In het elfde lid is bepaald dat het verlenen van mandaat en/of ondermandaat aan gemandateerden die niet werkzaam zijn onder verantwoordelijkheid van de mandaatgever, voorbehouden blijft aan het bevoegd bestuursorgaan. Het gaat hier om mandaten die aan externen zijn verleend. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert om een expliciete bepaling op te nemen dat het niet nakomen van de terugkoppelingsverplichting niets afdoet aan de geldigheid van de in mandaat genomen beschikking. Hiermee wordt volgens de VNG de terugkoppeling een interne zaak van de organisatie en kunnen vervelende consequenties in juridische procedures worden voorkomen. Dit is verwoord in het tiende lid. Gelet op de bijzondere verhouding tussen de gemeente Leiden en de daaraan verbonden instellingen, zoals ook genoemd in het Organisatiebesluit gemeente Leiden 2012, is in het dertiende lid expliciet vastgelegd dat de directeuren van de in het Organisatiebesluit gemeente Leiden 2012 genoemde instellingen in het kader van de Mandaatregeling Leiden 2012 gelijk worden gesteld aan een afdelingsmanager.

Het twaalfde lid verwijst naar bijlage C van deze mandaatregeling.

Bijlage C is bevat een kort overzicht van enkele mandaten die door de gemeenteraad van Leiden zijn verstrekt. Alhoewel het college deze bevoegdheden niet heeft gemandateerd, zijn ze wel van belang voor een voor een volledig overzicht van (belangrijke) mandaten binnen de gemeente Leiden. Dit is beredeneerd vanuit de gedacht dat ze toezien op de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Leiden en de daaraan verbonden nadere regelingen.

Artikel 3a

De gemeenschappelijke regeling Servicepunt 71 heeft de taken inzake ICT, HRM, Financiën, Juridische Zaken, Facilitaire Zaken en Inkoop goeddeels van de gemeente overgenomen.

Om voldoende geëquipeerd te zijn vorenstaande taken uit te voeren, heeft het college Servicepunt 71 allerlei bevoegdheden (gericht op voormelde) taken gemandateerd. Die mandaten zijn in het “Mandaatbesluit Servicepunt 71/ de gemeente Leiden” en het daarbij behorende “register” (de bijlagen 1 tot en met 6) neergelegd. Dat mandaatbesluit is een separaat besluit. Het “register”, aangeduid als bijlagen, is wel opgenomen in bijlage A, aangezien ze rechtstreeks vanuit het college zijn gemandateerd.

Enkele door de algemeen directeur/gemeentesecretaris gemandateerde bevoegdheden aan Servicepunt71 zijn opgenomen in bijlage B.

Artikel 4 Toepassing mandaat

In het eerste lid van dit artikel is duidelijk gemaakt dat bij de uitoefening van gemandateerde bevoegdheden rekening dient te worden gehouden met wettelijke en andere voorschriften. Hoewel dat vanzelfsprekend is, wordt het belang daarvan dermate zwaarwegend geacht dat het (toch) wordt vermeld. Het derde lid bepaalt dat de gemandateerde bevoegdheden bij afwezigheid van de gemandateerde in beginsel mogen worden uitgeoefend door de plaatsvervanger van de gemandateerde, tenzij het register anders bepaalt. Het is daarom wel van belang dat de gemandateerde een plaatsvervanger heeft aangewezen. Hoewel het logisch lijkt dat een verleend mandaat alleen wordt gebruikt ten aanzien van aangelegenheden die behoren tot het werkterrein van de gemandateerde, is in het vierde lid zekerheidshalve expliciet bepaald dat het hiervoor genoemde inderdaad het geval is. Hiermee wordt voorkomen dat gemandateerde bevoegdheden worden gebruikt ten aanzien van een onderwerp dat niet bij de gemandateerde thuis hoort. In het vijfde lid is een soortgelijke bepaling opgenomen met betrekking tot ambtelijk opdrachtgevers en projectleiders. Hierbij is ook bepaald dat het bij hen berustende mandaat niet verder reikt dan het voor het project toegekende budget.

Artikel 5 Vooroverleg

In artikel 5 is bepaald in welke gevallen de gemandateerde, voorafgaande aan een in mandaat te nemen besluit, dit voorgenomen besluit dient voor te leggen aan de portefeuillehouder.

Omdat hiervoor diverse redenen kunnen bestaan, is het eerste lid bewust ruim geformuleerd. Opgemerkt wordt dat een gemandateerde bevoegdheid altijd kan worden uitgevoerd door het bestuurorgaan dat de bevoegdheid heeft gemandateerd. Het is aan de gemandateerde om in te schatten in welke gevallen er aanleiding bestaat om een voorgenomen besluit aan de portefeuillehouder voor te leggen.

Het tweede lid geeft volledigheidshalve aan dat een kwestie, indien dit nodig wordt geacht, ter verdere besluitvorming dient te worden voorgelegd aan het bevoegde bestuursorgaan.

De noodzaak hiertoe wordt in eerste instantie bepaald door de portefeuillehouder.

In het derde lid zijn een drietal situaties omschreven waarbij geldt dat een voorgenomen besluit altijd vooraf aan de portefeuillehouder dient te worden voorgelegd.

Artikel 6 Afstemming

Het komt regelmatig voor dat een krachtens mandaat te nemen besluit raakvlakken heeft met een andere gemeentelijke afdeling, het taakgebied van een andere afdeling raakt of een project of programma raakt. In dergelijke gevallen is in het eerste lid van artikel 7 bepaald, dat er voorafgaand aan het te nemen besluit overleg plaatsvindt met de manager van de betrokken afdeling of de ambtelijk opdrachtgever of projectmanager.

Als dit overleg niet leidt tot overeenstemming, dan dient de kwestie op basis van het bepaalde in het tweede lid te worden voorgelegd aan de betrokken leden van de concerndirectie. Zover noodzakelijk, wordt de zaak ter verdere besluitvorming voorgelegd aan het bevoegde bestuursorgaan. Deze bepaling is op hoofdlijnen vergelijkbaar met het bepaalde in artikel 5 en heeft ook dezelfde achterliggende gedachte.

Artikel 7 Ondertekening

Dit artikel toont op welke wijze de ondertekening namens het college of de burgemeester dient te geschieden. In eerste instantie wordt die van het college getoond, in tweede instantie die van de burgemeester.

Artikel 8 Slotbepalingen en citeertitel

De citeertitel van het besluit is, zoals is aangegeven in het algemene deel van de toelichting, vereenvoudigd.

Het tweede en het derde lid van dit artikel borgen dat besluiten, waaronder (onder)mandaten, die zijn genomen onder de voorloper van deze mandaatregeling op overeenkomstige wijze van toepassing blijven.

Overzicht bijlagen.