Regeling vervallen per 01-01-2020

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden houdende regels omtrent reguleren kamerverhuur en woningvorming (Beleidsregels onttrekking en woningvorming 2019)

Geldend van 01-01-2020 t/m 31-12-2019

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden houdende regels omtrent reguleren kamerverhuur en woningvorming (Beleidsregels onttrekking en woningvorming 2019)

Besluiten:

  • 1.

    De naar aanleiding van aanvaarde moties aangepaste Beleidsregels onttrekking en woningvorming 2019 vast te stellen.

  • 2.

    De raad bij de eerstvolgende Bestuursrapportage voor te stellen de volgende moties als afgedaan te beschouwen:

    • a.

      Motie 19.0101/02 (gew) Meer studentenkamers boven winkels en horeca (VVD)

    • b.

      Motie 19.0101/09 Quota aan de hand van actuele cijfers (CDA)

    • c.

      Motie 19.0101/12 Verspreiding naar de wijken voorkomen (D66)

Perssamenvatting:

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Beleidsregels onttrekking en woningvorming 2019 vastgesteld. Het beleid treedt vanaf 1 januari 2020 in werking. De nieuwe beleidsregels zijn er op gericht kamerverhuur en woningvorming beter te reguleren. De gemeente wil overlast beperken en ervoor zorgen dat Leiden een fijne plek blijft om te wonen.

Beleidsregels onttrekking en woningvorming 2019

Aanleiding en uitgangspunten

Leiden kent een duidelijke behoefte aan woonruimte voor studenten en jongeren. Leiden wil ook als Kennisstad deze groep de kans bieden op een wooncarrière in de stad. Onzelfstandige woonruimte of een kleine zelfstandige woonruimte kan daarbij een goede opstap zijn voor een wooncarrière in de stad. Daarnaast maken ook kwetsbare doelgroepen die begeleid worden door een maatschappelijke organisatie en arbeidsmigranten gebruik van deze woonvormen. Door beperkte regelgeving is de afgelopen jaren een groei ontstaan van het aantal onzelfstandige woonruimten en kleine zelfstandige woonruimten door woningvorming. Hierdoor is de leefbaarheid van verschillende buurten ernstig onder druk komen te staan en is er niet langer sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. De gemeenteraad, hierna de raad genoemd, wil voor de behoefte aan woonruimte voor studenten en jongeren openstaan. Er worden echter duidelijke regels aangegeven voor het onttrekken van een woning voor het omzetten naar onzelfstandige woonruimte, verkamering genoemd, en voor de woningvorming van één woning naar meerdere kleine zelfstandige woonruimten. De raad maakt hiertoe een integrale afweging tussen de belangen van de zittende bewoners en de vraag vanuit woningzoekenden naar woonruimte. De belangen van bewoners en hun leefomgeving worden primair geborgd door een quotering van het aantal verkamerde woningen in de straat. Daarnaast wordt een minimale bouwkundige kwaliteit op het gebied van brandveiligheid en geluidswering als voorwaarde voor een onttrekkingsvergunning gegeven.

Vergunninghouders kunnen op goed verhuurderschap aangesproken worden door voorwaarden omtrent woon- en leefregels (waaronder de bekendmaking van een contactpersoon voor omwonenden met klachten omtrent overlast), en ten aanzien van het onderhoud van de woning en de huurprijs.

Met de beleidsregels onttrekking en woningvorming 2019 is het mogelijk om de verkamering en woningvorming beter te reguleren, zodat deze vorm van bewonen niet leidt tot een onaanvaardbaar woon- en leefklimaat. Hiermee wordt de ontstane overlast minimaal een halt toe geroepen en waar nodig ook teruggebracht.

Woningonttrekking

In het kader van de woningonttrekking worden er per straat quota vastgesteld.

Hiervoor wordt de stad opgedeeld in een aantal schillen met elk hun eigen percentage:

  • -

    100% voor specifiek benoemde straten in de binnenstad van Leiden zoals opgenomen in bijlage III van deze beleidsregels.

  • -

    20% voor de overige straten in de binnenstad van Leiden (het gebied binnen de singels)

  • -

    8% voor de schil rondom de binnenstad begrensd door de Willem de Zwijgerlaan, de Kanaalweg, de Churchilllaan en het spoor Leiden - Den Haag

  • -

    5% voor de overige buurten

Zie ook bijgevoegde kaarten in bijlage III.

Dit quotum geldt afzonderlijk voor elke straat in een schil. Bij het vaststellen van het quotum is gekeken naar de aard van de wijk waarin de straat ligt en de gewenste mate van verkamering. Globaal wordt voor het centrum van de stad, de wijken gelegen binnen de singels, een hoog percentage per straat aangehouden. In een aantal specifiek benoemde straten wordt verkamering vrij gelaten en wordt het quotum op 100% gesteld. In deze wijken zijn van oudsher veel verkamerde woningen aanwezig. Dit wordt, gezien het stedelijke woonmilieu, ook passend geacht. In de buurten eromheen wordt een gemiddeld percentage per straat aangehouden. In de wijken met een specifiek woonmilieu voor gezinnen en die veelal voornamelijk uit grondgebonden eengezinswoningen bestaan (Merenwijk, Stevenshof etc.) wordt een laag percentage per straat aangehouden.

In een straat mag maximaal het percentage van het aangegeven straatquotum zijn of worden verkamerd. Bij de berekening (tot één decimaal) wordt afgerond. Indien uit deze berekening een aantal woningen komt van 0,4 of lager, wordt naar beneden afgerond en is verkamering in de straat dus niet mogelijk.

Bijvoorbeeld: in een straat met 38 woningen en een quotum van 1% mogen 0,4 woningen verkamerd worden. Dit wordt naar beneden afgerond. In deze straat is verkamering dus niet mogelijk. Is het quotum echter 2%, mogen 0,8 woningen verkamerd worden. Dit wordt naar boven afgerond. In deze straat kan dus 1 woning verkamerd zijn of worden.

In de praktijk is, vooral in wijken met een laag percentage per straat, in een aantal straten verkamering niet mogelijk. Het kan echter ook voorkomen dat in wijken (waar de druk al hoog is) het in enkele straten nog steeds mogelijk is om een woning te verkameren. Opgemerkt wordt dat het percentage verkamerde woningen over de gehele wijk genomen dus niet van invloed is op de beoordeling van het bereiken van het straatquotum.

Bij beoordeling van een aanvraag wordt gekeken naar het adres en de betreffende straat volgens de registratie in het Basisregister Adressen en Gebouwen (BAG). De betreffende woning kan echter met de achterzijde in een andere straat liggen en ook daar een (achter)entree hebben. Het quotum van deze straat wordt niet meegenomen in deze aanvraag.

Woningvorming

Naast het onttrekken van zelfstandige woonruimte ten behoeve van onzelfstandige woonruimten ziet de raad ook een groei van het aantal woningen dat wordt omgebouwd naar meerdere kleine zelfstandige woonruimten. Dit geeft ook een vorm van verdichting die de leefbaarheid van een buurt onder druk kan zetten. Daarom heeft de raad besloten ook hiervoor een vergunningsplicht in te stellen (de woningvormingsvergunning) en beleidsregels op te stellen.

Doel van een woningvormingsvergunning is dat het college kan beoordelen of de omzetting van een enkele zelfstandige woonruimte naar meerdere kleine woonruimten niet leidt tot aantasting van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat in de straat. Anderzijds is er een duidelijke ontwikkeling gaande waarbij meer behoefte is aan kleinere zelfstandige woonruimten. Het ombouwen van een enkele woning naar meerdere kleine woonruimten wil de raad niet te veel beperken of onnodig ingewikkeld maken. Met deze regelgeving wordt een onderscheid gemaakt in zelfstandige woonruimten met een oppervlakte die voor een andere doelgroep bedoeld zijn dan kamerbewoners en hele kleine zelfstandige woonruimten die voor de doelgroep van kamerbewoners bedoeld zijn. Om deze reden is ervoor gekozen alleen een woningvormingsvergunning in te voeren voor zelfstandige woonruimten die kleiner zijn dan 40 m² gebruiksoppervlakte. Daarom moet een vergunning aangevraagd worden als minimaal één van de nieuw te vormen zelfstandige woonruimten kleiner is dan 40 m² gebruiksoppervlakte.

Handhaving

Toekomstige aanvragen worden beoordeeld op basis van deze beleidsregels. Er zijn echter al veel woningen verkamerd. In een aantal gevallen zijn er in een straat meer woningen al verkamerd dan het quotum voorschrijft. In dat geval wordt gekeken welke woningen destijds goed vergund zijn. Deze woningen blijven verkamerd, ook als het quotum is overschreden. Als er geen onttrekkingsvergunning is verleend wordt gekeken wanneer de eigenaar de woning heeft gekocht. Als dat voor 1 april 2007 is en er is geen brandgevaarlijke, wordt de eigenaar erop gewezen dat hij een vergunning nodig heeft en wordt de vergunning na aanvraag in beginsel verleend.

De datum van 1 april 2007 is bewust gekozen. Voor deze datum was de nieuwe eigenaar niet aansprakelijk voor illegale verbouwingen door zijn rechtsvoorganger (de oude eigenaar). Met andere woorden: een koper hoefde niet na te gaan of alle benodigde vergunningen aanwezig waren. Anderzijds zijn er in de periode van 2000 tot 2008 brandveiligheidscontroles gehouden in de kamerverhuurpanden. Bij illegaal verkamerde woningen is niet tegen die situatie opgetreden.

Zijn woningen na 1 april 2007 gekocht en/of verkamerd zonder onttrekkingsvergunning dan is er sprake van een illegale situatie. Bij illegale situaties die niet kunnen worden gelegaliseerd of die leiden tot een overschrijding van het quotum wordt een handhavingstraject tot beëindiging van het gebruik opgestart.

Kantoren, winkels en scholen

Bij het omzetten van een pand met een andere bestemming dan wonen, b.v. kantoren, winkels of scholen naar onzelfstandige woonruimte hoeft geen onttrekkingsvergunning aangevraagd te worden. Immers, er wordt geen woning aan de woonvoorraad onttrokken. Er zal in beginsel wel een omgevingsvergunning aangevraagd moeten worden als er wordt afgeweken van het bestemmingsplan. Deze plicht bestaat ook in het geval van woningvorming. Bij de afweging of hier een omgevingsvergunning voor wordt verleend worden alle belangen afgewogen. Bij de beoordeling van de omgevingsvergunning kan gekeken worden naar deze beleidsregels om aanvullende voorwaarden te stellen.

Een voormalig pand met een andere bestemming dan wonen dat is omgezet naar onzelfstandige woonruimte wordt ook meegenomen in de telling voor het bepalen van het aantal verkamerde woningen in een straat (het quotum).

Juridisch kader

Op grond van artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan een bestuursorgaan beleidsregels opstellen met betrekking tot een aan de gemeente toekomende bevoegdheid. Ter motivering kan op grond van artikel 4:82 Awb worden volstaan met een verwijzing naar deze beleidsregels. Op grond van artikel 4:84 van de Awb is de gemeente in beginsel gehouden om overeenkomstig deze beleidsregels te handelen, tenzij dat voor een of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de beleidsregel te dienen doelen. Deze beleidsregels zijn opgesteld om verkamering en woningvorming te faciliteren en regels te scheppen om dit op een goede wijze in te passen in de leefomgeving.

In de Huisvestingswet 2014 is opgenomen dat de gemeente op grond van artikel 21 in de Huisvestingsverordening een vergunningsplicht voor onttrekking of woningvorming kan opnemen.

Beleidsregels

Om de afweging te kunnen maken in welke gevallen een onttrekkingsvergunning of een woningvormingsvergunning wordt verleend, zijn beleidsregels geformuleerd. Toekomstige aanvragen voor woningonttrekking of woningvorming, waaronder de aanvraag van een onttrekkingsvergunning of een woningvormingsvergunning als bedoeld in artikel 2 van de Huisvestingsverordening, worden op basis hiervan beoordeeld. De beleidsregels zijn daarmee te zien als een uitwerking van de weigeringsgronden genoemd in artikel 5 van de Huisvestingsverordening. De beleidsregels worden tevens toegepast bij eventuele intrekking van een onttrekkingsvergunning op grond van artikel 26 van de Huisvestingswet. Ook bij een eventueel onderzoek naar de toepassing van de bevoegdheid tot opleggen van de plicht tot het treffen van voorzieningen als bedoeld in artikel 13 van de Woningwet bij woonruimten die eerder zijn omgezet naar onzelfstandige woonruimten kunnen deze beleidsregels een rol spelen als afwegingskader. Dit geldt ook voor zelfstandige woonruimte die binnen de huisvestingsverordening woningvormingsvergunningsplichtig zijn. Deze bevoegdheid om in bestaande situaties extra voorzieningen op te leggen is overigens alleen mogelijk in exceptionele gevallen van overlast.

De raad onderkent de volgende beleidsuitgangspunten bij de beoordeling van een aanvraag voor een onttrekkingsvergunning of een aanvraag voor woningvorming op grond van de Huisvestingswet 2014 en de Huisvestingverordening, onderdeel woonruimtevoorraad 2019, voor het omzetten van zelfstandige woonruimte naar onzelfstandige woonruimte (verder onttrekking genoemd) of het omzetten van een woning in meerdere kleinere zelfstandige woonruimten (verder woningvorming genoemd).

Het college heeft de bevoegdheid om te besluiten omtrent een aanvraag voor een onttrekkingsvergunning of een woningvormingsvergunning op grond van de Huisvestingsverordening en deze Beleidsregels.

Beleidsregels voor het beoordelen van de vergunningaanvraag voor onttrekking van een woning aan de woonvoorraad door het omzetten van zelfstandige woonruimte naar onzelfstandige woonruimte en voor het omzetten van een zelfstandige woonruimte in meerdere zelfstandige woonruimten waarvan minimaal één van de nieuw te vormen zelfstandige woonruimten kleiner is dan 40 m² gebruiksoppervlakte:

Beleidsregels onttrekking en woningvorming 2019.

Begripsbepaling

  • 1.

    In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

    • a.

      aanvaardbaar woon- en leefklimaat: een leefbare woonomgeving die aansluit bij voorwaarden en behoeften die in zijn algemeenheid daaraan worden gesteld;

    • b.

      duurzaam gemeenschappelijke huishouding: een vaste groep van personen tussen wie een band bestaat die het enkel gezamenlijk bewonen van bepaalde woonruimte te boven gaat en die de bedoeling hebben om bestendig voor onbepaalde tijd een huishouden te vormen. Er dient sprake te zijn van een samenlevingswens tussen de personen die niet overwegend wordt bepaald door de beslissing om de betrokken woonruimte te delen;

    • c.

      eigen toegang: elke deur die direct toegang geeft tot de woning bereikbaar via de straatzijde dan wel vanuit een gemeenschappelijke verkeersruimte en die voorzien is van een van gemeentewege verleend huisnummer;

    • d.

      eigenaar: de eigenaar is diegene die bevoegd is tot het in gebruik geven van de woonruimte of het gebouw, alsmede de erfpachter, vruchtgebruiker, gerechtigde tot een appartementsrecht als bedoelt in artikel 106 van Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek;

    • e.

      gebruiksoppervlakte: gebruiksoppervlakte als bedoeld in NEN 2580;

    • f.

      herstructurering: planmatig en veelal grootschalig ingrijpen in de gebouwde omgeving om verouderde en verloederde gebieden zodanig te vernieuwen dat zij voldoen aan de huidige eisen op het gebied van wonen, werken, recreëren en mobiliteit;

    • g.

      huishouden: een alleenstaande dan wel twee of meer personen die een duurzame gemeenschappelijke huishouding (willen) voeren. Alleenstaanden die bij elkaar wonen, vormen in de regel geen huishouden;

    • h.

      huisvestingsverordening: de Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2019

    • i.

      huurprijs: prijs die bij huur is verschuldigd voor het enkele gebruik van een woonruimte, uitgedrukt in een bedrag per maand;

    • j.

      kamer: een verblijfsruimte zoals bedoeld in artikel 1.1 van het Bouwbesluit 2012 (Stb. 2011, 416);

    • k.

      kwetsbare doelgroepen: mensen die begeleid worden door maatschappelijke instanties en enige vorm van zorg ontvangen van maatschappelijke instanties;

    • l.

      onttrekken: het slopen of het gebruiken van een (deel van de) woning voor een ander doel dan permanente bewoning door één huishouden;

    • m.

      onttrekkingsvergunning: de vergunning als bedoeld in artikel 21 aanhef en onder c van de Huisvestingswet 2014;

    • n.

      onzelfstandige woonruimte: een deel van een woning dat dient voor de huisvesting van één huishouden. Kenmerkend is het niet hebben van een eigen toegang en het gezamenlijke gebruik (met bewoners van andere onzelfstandige woonruimte in de woning) van sanitaire voorzieningen en/of een keuken met kooktoestel. Een onzelfstandige woonruimte kan uit meerdere kamers bestaan;

    • o.

      quotum: het maximum percentage verkamerde panden per straat als bedoeld op de kaart in bijlage III van deze beleidsregels. Voor alle straten in een buurt geldt eenzelfde percentage.

    • p.

      raad: de gemeenteraad van Leiden;

    • q.

      straat: een straat met een eigen naam volgens de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG);

    • r.

      verblijfsruimte: als bedoeld in artikel 1.1 van het Bouwbesluit 2012 (Stb. 2011, 416);

    • s.

      verkamerde woning: een woning die is omgezet van een zelfstandige woonruimte in drie of meer onzelfstandige woonruimten;

    • t.

      verkamering: het omzetten van een zelfstandige woonruimte in drie of meer onzelfstandige woonruimten;

    • u.

      wet: Huisvestingswet 2014;

    • v.

      woningcorporatie: toegelaten instelling als bedoeld in artikel 19 van de Woningwet die feitelijk werkzaam is in de gemeente;

    • w.

      woningvorming: het bouwkundig en/of functioneel splitsen van een zelfstandige woonruimte in twee of meer kleinere zelfstandige woonruimten als bedoeld in artikel 21 aanhef en onder lid d van de Huisvestingswet 2014;

    • x.

      woningvormingsvergunning: de vergunning als bedoeld in artikel 21 aanhef en onder lid d van de Huisvestingswet 2014;

    • y.

      woonruimte: woonruimte als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder j van de Huisvestingswet 2014;

    • z.

      zelfstandige woonruimte: een woning die dient voor de huisvesting van één huishouden. Kenmerkend voor de woning is het hebben van een eigen toegang en de aanwezigheid van eigen sanitaire voorzieningen en keuken met kooktoestel.

Algemeen

  • 2.

    Indien sprake is van meldingsplichtig gebruik als bedoeld in artikel 1.18 van het Bouwbesluit, zal het college, om het belang van brandveiligheid te benadrukken, pas een onttrekkingsvergunning verlenen nadat deze melding brandveilig gebruik is gedaan en geaccepteerd. Is de melding ten onrechte niet (eerder of gelijktijdig met de aanvraag) gedaan, dan wordt de aanvraag –na ongebruikte mogelijkheid om alsnog een melding te doen– buiten behandeling gelaten.

  • 3.

    Aan het verlenen van de onttrekkingsvergunning of woningvormingsvergunning kunnen voorwaarden worden verbonden tot het treffen van bepaalde voorzieningen. Het in gebruik nemen van de onzelfstandige dan wel zelfstandige woonruimten in geval van de onttrekking of woningvorming als bedoeld in deze regels, is niet toegestaan alvorens de betreffende voorzieningen zijn aangebracht.

  • 4.

    De voor verkrijging van de onttrekkingsvergunning of woningvormingsvergunning voorgeschreven voorzieningen moeten in stand worden gehouden.

Onttrekking

  • 5.

    Op een verzoek om een onttrekkingsvergunning wordt –behoudens de overige bepalingen in deze beleidsregels– in beginsel positief beschikt, op voorwaarde dat:

    • a.

      het quotum in een straat niet wordt overschreden.

    • b.

      er, met uitzondering van de straten in de binnenste schil, tussen de woningen met onzelfstandige woonruimten tenminste horizontaal en indien van toepassing verticaal 2 aaneengesloten zelfstandige woonruimten zijn, dan wel andere panden niet zijnde woonruimte. Indien tussen de zelfstandige woonruimten of andere panden niet zijnde woonruimte een gang met minimale breedte aanwezig is, bedoeld als brandgang of toegang naar een achterpad, worden de woningen als aangesloten beschouwd.

    • c.

      de aanvrager aantoont dat na de onttrekking wordt voldaan aan de voorschriften voor geluidwering tussen enerzijds verblijfsruimten van de woning waarop het verzoek om onttrekking betrekking heeft, en anderzijds een verblijfsruimte gelegen in aangrenzende woningen als vereist in artikel 3.16 en 3.17 van het Bouwbesluit 2012.

    • d.

      tenminste de volgende voorzieningen worden aangebracht:

      • i.

        een op de voordeur aangebrachte voorziening, bijvoorbeeld een deurdranger, ter voorkoming van geluidsoverlast als gevolg van het dichtslaan van de voordeur;

      • ii.

        indien een trap aanwezig is, een op alle traptreden aangebrachte geluiddempende bekleding.

    • e.

      fietsen en afval inpandig dan wel op eigen terrein kunnen worden gestald, waarbij er voldoende ruimte is voor fietsen voor alle bewoners en de ruimte een opgang heeft welke makkelijk toegankelijk is en goed ontsloten naar de openbare weg.

    • f.

      de aanvrager woon- en leefregels overlegt die tenminste de aspecten bevatten die in bijlage II zijn genoemd en die onlosmakelijk onderdeel uitmaken van de huurovereenkomst met betrekking tot de onzelfstandige woonruimte.

    • g.

      de huurprijs van de onzelfstandige woonruimte wordt bepaald volgens de voorschriften van het woningwaarderingsysteem voor onzelfstandige woonruimte.

    • h.

      zowel de verhuurder (of de beheerder) van de woning waarop de aanvraag betrekking heeft en een van de huurders (of begeleider van de huurders bij de huisvesting van kwetsbare doelgroepen) voor een ieder kenbaar worden gemaakt als contactpersoon voor omwonenden en derden.

  • 6.

    Aan de in artikel 5, aanhef en onder c, genoemde voorwaarde wordt geacht te zijn voldaan, indien:

    • a.

      de volgende (bouwtechnische) voorzieningen aanwezig zijn en deze voorzieningen leiden tot een aanvaardbaar woon- en leefklimaat:

      • i.

        voor een woningscheidende wand: een voorzetwand met een dikte van tenminste 100 mm, vrijstaand van de woningscheidende wand, voorzien van een dubbele gipsplaat en geluiddempend materiaal in de spouw, en

      • ii.

        op een woningscheidende vloer: een droge verend opgelegde dekvloer met een dikte van tenminste 30 mm, rondom voorzien van kantstroken; of

    • b.

      uit de destijds verleende bouwvergunning dan wel omgevingsvergunning voor bouwen blijkt dat de woning aan de nieuwbouweisen voor geluidswering voldoet (NEN 1070, 3 kwaliteitscijfer 3) en er sindsdien geen verbouwingen hebben plaatsgevonden die afbreuk hebben gedaan aan de geluidwering.

  • 7.

    Van de onder artikel 5, aanhef en onder c, en artikel 6 genoemde voorwaarden kan worden afgeweken, indien de locatie van de woning zodanig is dat zonder de genoemde maatregelen het niet aannemelijk is dat er overlast zal zijn voor omwonenden, bijvoorbeeld bij een vrijstaande woning of het ontbreken van geluidgevoelige objecten in de directe omgeving.

  • 8.

    In aanvulling op de in artikel 5 en artikel 6 genoemde voorwaarden kan een onttrekkingsvergunning worden geweigerd, indien:

    • a.

      specifieke bouwkundige voorzieningen ontbreken die ter bescherming voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat noodzakelijk worden geacht, of

    • b.

      een aanvaardbaar woon- en leefklimaat binnen het beoogde gebruik niet mogelijk wordt geacht.

Woningvorming

  • 9.

    Een vergunning voor woningvorming moet worden aangevraagd indien minimaal één van de nieuw te vormen zelfstandige woonruimten kleiner is dan 40 m² gebruiksoppervlakte.

  • 10.

    Op een verzoek om een woningvormingsvergunning wordt –behoudens de overige bepalingen in deze beleidsregels– in beginsel positief beschikt, op voorwaarde dat:

    • a.

      geen van de nieuw te vormen zelfstandige woonruimten kleiner is dan 24 m² gebruiksoppervlakte

    • b.

      fietsen en afval inpandig dan wel op eigen terrein kunnen worden gestald, waarbij er voldoende ruimte is voor fietsen voor alle bewoners en de ruimte een opgang heeft welke makkelijk toegankelijk is en goed ontsloten naar de openbare weg.

Uitzondering voor kwetsbare doelgroepen

  • 11.

    Van het bepaalde in artikel 5 aanhef en onder a kan worden afgeweken bij een aanvraag voor een onttrekkingsvergunning, indien deze is bedoeld voor het huisvesten van kwetsbare doelgroepen.

  • 12.

    In afwijking van artikel 5 aanhef en onder c, d en f wordt een aanvraag om een onttrekkingsvergunning, indien deze is bedoeld voor een kwetsbare doelgroep, niet getoetst aan de in het bedoelde artikel bepaalde voorwaarden voor geluidwerende maatregelen.

Uitzondering voor tijdelijk gebruik

  • 13.

    In afwijking van artikel 5 aanhef en onder lid a, b, c, d en e worden woonruimten of panden niet zijnde woningen welke zijn aangewezen voor tijdelijke verhuur conform de Leegstandswet artikel 15 of in gebruik als anti-kraak via daartoe bestemde instanties, niet getoetst aan de in het bedoelde artikel bepaalde voorwaarden voor quotering, geluidwerende maatregelen en bouwkundige maatregelen.

Opleggen van aanvullende maatregelen of intrekking van de onttrekkingsvergunning of woningvormingsvergunning

  • 14.

    Een onttrekkingsvergunning is overdraagbaar. Bij vervreemding van de onroerende zaak waarop de onttrekkingsvergunning betrekking heeft, is het gebruik niet eerder is toegestaan dan nadat er aan het college is medegedeeld wie de nieuwe vergunninghouder is en dat het gebruik ongewijzigd wordt voortgezet.

  • 15.

    Indien de woning niet in goede staat van onderhoud wordt gehouden, tenminste conform de minimale eisen van het Bouwbesluit (bestaande bouw), kan dit naast een mogelijke aanschrijving op grond van de Woningwet grond zijn om de onttrekkingsvergunning in te trekken.

  • 16.

    Indien er sprake is van bij de gemeente bekende aantoonbare en stelselmatige overlast waardoor het woon- en leefklimaat voor omliggende woningen niet langer aanvaardbaar is, kunnen aanvullende maatregelen worden voorgeschreven om het woon- en leefklimaat rond de betreffende woning te waarborgen op het niveau zoals in deze beleidsregels is voorzien dan wel kan de onttrekkingsvergunning worden ingetrokken.

  • 17.

    Bij toepassing van de bevoegdheid als bedoeld in artikel 13 van de Woningwet zijn het beschermingsniveau en de maatregelen als beschreven in deze beleidsregels van toepassing.

Overgangsrecht

  • 18.

    In een straat waar het quotum is overschreden worden verleende onttrekkingsvergunningen niet ingetrokken.

  • 19.

    Indien de huidige eigenaar een verkamerde woning voor 1 april 2007 in eigendom heeft verkregen en het pand ook voor die datum al aantoonbaar verkamerd was, en er geen onttrekkingsvergunning is afgegeven, wordt de onttrekkingsvergunning na aanvraag daartoe in beginsel alsnog afgegeven, mits er aan brandveiligheidsvoorschriften wordt voldaan. Om een beroep te kunnen doen op dit overgangsrecht dient de eigenaar binnen zes maanden na inwerkingtreding van deze beleidsregels een aanvraag hiertoe in te dienen.

    Bij de aanvragen van vergunning voor legalisatie van woningen die na 1 april 2007 zijn gekocht worden deze in behandeling genomen in volgorde van binnenkomst van een aanvraag.

  • 20.

    Indien in een straat verkamerde woningen voorkomen waarvoor geldt dat de legalisatievraag met betrekking tot onttrekking nog open staat, dan worden deze woningen, bij de beoordeling van iedere nieuwe aanvraag die daarna binnenkomt, zolang er nog geen duidelijkheid is over legalisatie of beëindiging van het gebruik, meegeteld bij de vaststelling van de vraag of het quotum al of niet is bereikt.

Intrekking

  • 21.

    De Tijdelijke beleidsregel verkamering 2018 wordt bij inwerkingtreding van deze regeling ingetrokken.

Citeertitel en inwerkingtreding

  • 22.

    Deze Beleidsregels kunnen aangehaald worden als de ‘Beleidsregels onttrekking en woningvorming 2019’.

  • 23.

    Deze Beleidsregels behorende bij de Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimte voorraad, Leiden 2019, treden in werking op 1 januari 2020.

Bijlagen bij de Beleidsregels onttrekking en woningvorming 2019

I. Bouwtechnische voorzieningen

II. Toetsingskader woon- en leefregels

III. Straatquota 

Ondertekening

Bijlage I

Bouwtechnische voorzieningen

Indeling in klassen volgens NEN 5070

Grens- en streefwaarden NEN 1070

DnT,A = lucht-geluidniveauverschil tussen twee ruimten volgens NEN 5077:2006

LnT,A = gewogen contact-geluidniveau volgens NEN 5077:2006

RA,lab = luchtgeluidisolatie van een bouwconstructie volgens ISO 717-1:1996

Tabel C.1 van NEN 1070 beschrijft de betekenis van de geluidweringsklasse voor de beoordeling van de kwaliteit van de geluidswering voor kwaliteitscijfer 3 als volgt:

Bescherming tegen ontoelaatbare storing, uitgaande van een gedrags-/leefpatroon waarbij men rekening houdt met elkaar. Spraak soms waarneembaar, maar niet verstaanbaar. Zeer luide spraak verstaanbaar, harde muziek goed hoorbaar. Loopgeluiden e.d. soms storend. Ontoelaatbare storing door installatiegeluid wordt in het algemeen voorkomen. Gehinderden (indicatief): 10 % tot 25 %.

Praktische maatregelen voor optimalisatie van de geluidwering tussen ruimten tot

geluidweringsklasse III à IV / kwaliteitscijfer 3 à 4

Woningscheidende wanden

afbeelding binnen de regeling

Woningscheidende vloeren

afbeelding binnen de regeling

Artikel 6 aanhef en onder a van de beleidsregels betreft een vereenvoudigde en pragmatische methode om de geluidswerende kwaliteit van woningscheidende constructies te verbeteren. Wanneer niet wordt voldaan aan de geluidseisen, zullen geluidswerende maatregelen moeten worden genomen die ertoe leiden dat de geluidswering tussen de woningen voldoet aan de nieuwbouweisen volgens Bouwbesluit 2012 (ofwel: kwaliteitscijfer 3 volgens NEN 1070).

Het type maatregelen dat in dat geval noodzakelijk is, is afhankelijk van onder andere de opbouw en massa van de woningscheidende vloeren- en wanden. Het toepassen van een voorzetwand voor een woningscheidende wand en het toepassen van een verend opgelegde dekvloer op een woningscheidende wand zijn de meest voor de hand liggende oplossingen. Het is aan de aanvrager om in samenhang met de kwaliteit van de aanwezige scheidingsconstructie (bijv. een steenachtige spouwmuur of een steensmuur) aan te tonen met welk type voorzetwand (materialisering/detaillering en wijze van bevestiging) aan het vereiste kwaliteitscijfer 3 kan worden voldaan. De meest voor de hand liggende bouwtechnische maatregelen zijn in geval van steenachtige woningscheidende vloeren- en wanden:

  • a.

    Een buigslappe voorzetwand, vrijstaand van de woningscheidende wand. Deze voorzetwand dient te zijn voorzien van geluidsabsorberend isolatiemateriaal in de spouw en een dubbele gipsplaat (totale dikte voorzetwand: minimaal 10 cm).

  • b.

    Een verend opgelegde dekvloer op de woningscheidende vloer met een dikte van minimaal 30 mm, voorzien van kantstroken.

Om met deze maatregelen te kunnen voldoen aan kwaliteitscijfer 3 zal de bestaande woningscheidende wand of vloer voldoende massa moeten hebben:

  • 1.

    woningscheidende wand: tenminste 400 kg/m2 (bijv. ‘steens metselwerk’)

  • 2.

    woningscheidende vloer: tenminste 475 kg/m2 (bijv. 150 mm beton + 30 mm afwerkvloer).

Bij lichtere constructies wordt met deze maatregelen niet aan kwaliteitscijfer 3 voldaan. Bij houtenvloeren moet in dat geval bijvoorbeeld al snel worden gedacht aan én het toepassen van een verend opgelegde dekvloer én een dubbele gipsplaat als verlaagd plafond die met veerregels op de vloerbalken is bevestigd én toepassing van geluidsabsorberende isolatie tussen de vloerbalken.

Wanneer de woningen uitkomen op het trappenhuis, moet er voorts rekening mee worden gehouden dat de scheidingsconstructie tussen de woning en het trappenhuis (zoals de woningtoegangsdeur) voldoende (geluidswerende) kwaliteit heeft. Voor concrete voorbeeldconstructies wordt verder verwezen naar SBR-Referentiedetails of de NPR 5070:

Geluidwering in woongebouwen: voorbeelden van wanden en vloeren in steenachtige draagconstructies.

Bijlage II

Toetsingskader woon- en leefregels

Contactpersoon bewoners

  • 1.

    Een van de bewoners wordt aangewezen als contactpersoon en maakt zich kenbaar als eerste aanspreekpunt voor zowel omwonenden als derden.

  • 2.

    De taken van de contactpersoon zijn:

    • a.

      aanspreekpunt zijn voor omwonenden en derden zoals politie, handhaving en het college;

    • b.

      informeren van nieuwe bewoners over de woon‐ en leefregels;

    • c.

      zorgdragen voor naleving van de woon‐ en leefregels.

Woon‐ en leefregels voor bewoners

  • 3.

    Afvoer en opslag van huis en grofvuil vindt zodanig plaats dat geen overlast voor de buurt ontstaat.

  • 4.

    Bewoner mag het gehuurde uitsluitend gebruiken overeenkomstig de bestemming wonen.

  • 5.

    Het is bewoner niet toegestaan de tuin, het balkon of het terras te gebruiken op een wijze welke naar redelijkheid overlast kan geven aan omwonenden.

  • 6.

    Bewoner is verplicht de gemeenschappelijke ruimten en de daarvan al dan niet deel uitmakende vluchtwegen vrij te houden van voorwerpen die de vluchtmogelijkheden beperken of op andere wijze geacht kunnen worden een gevaar op te leveren voor de bewoners of bezoekers van de woning of het complex.

  • 7.

    Fietsen, motorvoertuigen of andere vervoersmiddelen mogen alleen worden neergezet op die plaatsen die hiervoor blijkens aanwijzing zijn bestemd. De plaatsing mag geen overlast veroorzaken of het gebruik van de openbare ruimte belemmeren.

  • 8.

    Bewoner onthoudt zich van gedragingen die naar gangbare maatstaven overlast veroorzaken aan andere bewoners in een complex en/of aan derden in de nabije omgeving van het gehuurde.

  • 9.

    Bewoner is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de gedragingen van degenen die zich met zijn goedvinden in het gehuurde bevinden. De gedragingen van deze personen gelden als gedragingen van bewoner zelf.

  • 10.

    Bewoner houdt rekening met anderen en veroorzaakt anderen geen overlast. Tussen 22:00 uur en 8:00 uur moet het rustig zijn. Bewoner houdt daar rekening mee als er bijvoorbeeld een feestje wordt geven. Bewoner informeert omwonenden als er vooraf bekend is dat mogelijk overlast kan ontstaan.

Bijlage III

Straatquota

In onderstaande tabel is aangegeven wat het quotum is per straat. Voor alle straten in een betreffende wijk, of delen van straten die tot dat deel van de wijk behoren (indien zij over meerdere wijken doorlopen), geldt het quotum dat voor die wijk als straatquotum is aangeven.

Binnenste schil

Straatquotum is 100% voor de volgende straten:

Aalmarkt

Apothekersdijk

Barbarasteeg

Beestenmarkt

Boomgaardsteeg

Boommarkt

Botermarkt

Bouwelouwensteeg

Breestraat

Catharinasteeg

Choorlammersteeg

Diefsteeg

Donkersteeg

Duizenddraadsteeg

Dullebakkersteeg

Dwarsboomgaardsteeg

Dwars Koornbrugsteeg

Goegerritsteeg

Haarlemmerstraat

Havenplein

Gangetje

Hoge Woerd (2 t/m 22 even en 7 t/m 37 oneven)

Hooglandse Kerksteeg

Hoogstraat

Janvossensteeg

Kabeljauwsteeg

Kapelstraat

Kennewegsteeg

Ketelboetersteeg

Kuiperssteeg

Koornbrugsteeg

Korevaarstraat

Kort Rapenburg

Kuipersgang

Lange Mare

Langebrug

Legewerfsteeg

Lombardsteeg

Maarsmansteeg

Mandenmakerssteeg

Meisjespoort

Mooi Japiksteeg

Morsstraat

Mosterdsteeg

Nieuwe Beestenmarkt

Nieuwe Rijn (1 t/m 61a even en oneven)

Oude Rijn

Papengracht

Paradijssteeg

Pieterskerk-Choorsteeg

Plaatsteeg

Prinsessekade

Schagensteeg

Schapensteeg

Sint Aagtenstraat,

Sint Jorissteeg (1 t/m 17 oneven)

Spijkerboorsteeg

Steenschuur (1 t/m 19 oneven)

Steenstraat

Stille Mare

Stille Rijn

Turfmarkt

Van de Werfstraat

Vismarkt

Vrouwenkerkkoorstraat,

Vrouwensteeg

Watersteeg (2 t/m 4d even)

William Brewstersteeg. 

Wolsteeg

Zie ook het kaartje “Uitzonderingsstraten binnenstad op kaart”.

Uitzonderingsstraten binnenstad op kaart

afbeelding binnen de regeling

Straatquotum is 20% in de wijken:

Pieterswijk, Academiewijk, Levendaal-West, Levendaal-Oost, De Camp, Marewijk, Pancras-West, Pancras-Oost,

D’Oude Morsch, Noordvest, Havenwijk-Noord, Havenwijk-Zuid, Molenbuurt.

Met uitzondering van de onder 100% genoemde zich in die wijk bevindende straten.

Middelste schil

Straatquotum is 8%

Dit zijn de wijken:

Stationskwartier, Groenoord, Noorderkwartier, De Kooi, De Waard, Rijndijkbuurt, Professorenwijk-Oost,

Professorenwijk-West, Burgemeesterswijk, Tuinstadwijk, Vreewijk, Haagweg-Noord, Transvaalbuurt.

Buitenste schil

Straatquotum is 5%

Dit zijn de wijken:

Meerburg, Cronestein, Klein Cronestein, Roomburg, Waardeiland, Gasthuiswijk, Fortuinwijk-Noord, Fortuinwijk-Zuid,

Boshuizen, Oostvliet, Haagweg-Zuid, Lage Mors, Hoge Mors, Pesthuiswijk, Houtkwartier, Raadsherenbuurt, Vogelwijk, Leeuwenhoek, Slaaghwijk, Zijlwijk-Zuid, Zijlwijk-Noord, Merenwijk-Centrum, Leedewijk-Zuid, Leedewijk-Noord, Schenkwijk,

Kloosterhof, Dobbewijk-Noord, Dobbewijk-Zuid.

Zie ook kaartje “Straatquota per schil”.

afbeelding binnen de regeling

straatnaam

nummers

percentage

straatnaam

nummers

percentage

1e Binnenvestgracht

alle

20%

Appelstraat

alle

5%

2e Binnenvestgracht

alle

20%

Aquamarijnstraat

alle

5%

3e Binnenvestgracht

alle

20%

Archimedesweg

alle

5%

4e Binnenvestgracht

alle

20%

Arend Roelandsteeg

alle

20%

5e Binnenvestgracht

alle

20%

Arendshorst

alle

5%

Aagje Dekenstraat

alle

5%

Argusvlinder

alle

5%

Aalberseplein

alle

5%

Arsenaalstraat

alle

20%

Aalmarkt

alle

100%

Arthur van Schendelstraat

alle

5%

Aalscholveroord

alle

5%

Arubapad

alle

8%

Aaltje Noordewierlaan

alle

5%

Asserstraat

alle

8%

Aardbeipad

alle

5%

Atjehstraat

alle

8%

Aarstraat

alle

5%

Atlasvlinder

alle

5%

Abraham Crijnssenstraat

alle

8%

Avicennapad

alle

5%

Abraham Kuyperplein

alle

5%

Azaleaduin

alle

5%

Abrikozenweg

alle

5%

Azurietkade

alle

5%

Acaciastraat

alle

8%

Baatstraat

alle

20%

Admiraal Banckertweg

alle

8%

Bachstraat

alle

5%

Admiraalsweg

alle

8%

Bakemapad

alle

5%

Adriaan Pauwstraat

alle

5%

Bakhuis Roozenboomstraat

alle

8%

Aerent Bruunstraat

alle

5%

Bakker Korffstraat

alle

8%

Agaatlaan

alle

5%

Bakkersteeg

alle

20%

Agatha van Alkemadestraat

alle

5%

Balgerijplaats

alle

5%

Agrippinastraat

alle

5%

Balistraat

alle

8%

Aidapad

alle

5%

Ballonpad

alle

8%

Akeleituin

alle

5%

Ballonstraat

alle

8%

Akenwerf

alle

5%

Barbara van Meertenstraat

alle

5%

Akkerhof

alle

5%

Barbarasteeg

alle

100%

Akkerhoornbloem

alle

5%

Barend van Namenshof

alle

20%

Albert Verweijstraat

alle

5%

Bargelaan

alle

5%

Albertine Agnesstraat

alle

8%

Barkenwal

alle

5%

Albinusdreef

alle

5%

Barnsteenpad

alle

5%

Aletta Jacobslaan

alle

5%

Bartókstraat

alle

5%

Alexander Dubcekplaats

alle

5%

Bassonstraat

alle

5%

Alexander Gogelstraat

alle

8%

Beatrixstraat

alle

8%

Alexanderstraat

alle

8%

Beekforel

alle

5%

Alexandrine Tinneplein

alle

5%

Beestenmarkt

alle

100%

Alfastraat

alle

5%

Beethovenlaan

alle

5%

Alida Buitendijkpad

alle

5%

Begijnhof

alle

20%

Aloëlaan

alle

8%

Begoniadal

alle

5%

Alpenroos

alle

5%

Beijerincklaan

alle

8%

Amaliastraat

alle

8%

Belle van Zuylenstraat

alle

5%

Ambonstraat

alle

8%

Benny Goodmanstraat

alle

5%

Ambrosiadal

alle

5%

Beppy Nooijstraat

alle

5%

Amethistkade

alle

5%

Bergmolen

alle

5%

Ampèrestraat

alle

8%

Berkendaalstraatje

alle

20%

Amphoraweg

alle

5%

Berlagestraat

alle

5%

Amstelstraat

alle

5%

Berliozpad

alle

5%

Amsterdamse Jofferspad

alle

5%

Bernard Zweersstraat

alle

5%

Ananasweg

alle

5%

Bernhardkade

alle

8%

Andrej Sacharovstraat

alle

5%

Bernhardstraat

alle

8%

Andries Schotkade

alle

8%

Berylstraat

alle

5%

Anjelierstraat

alle

8%

Beschuitsteeg

alle

20%

Ank van der Moerstraat

alle

5%

Besjeslaan

alle

5%

Anke Servaespad

alle

5%

Bètaplein

alle

5%

Ann Burtonstraat

alle

5%

Bethaniehof

alle

20%

Anna Bijnskade

alle

5%

Bethlehemshof

alle

20%

Anna Blamanpad

alle

5%

Betje Wolffstraat

alle

5%

Anna Grollstraat

alle

5%

Betty van Niftrikweg

alle

5%

Anna Maria van Schuurmanstraat

alle

5%

Beukenrode

alle

5%

Anna Paulownastraat

alle

8%

Bevrijdingsplein

alle

5%

Anna Reynvaanstraat

alle

5%

Bezembinderstraat

alle

5%

Anna Teding van Berkhoutstraat

alle

5%

Bielsenstraat

alle

8%

Anna van Bossepad

alle

5%

Bijenveld

alle

5%

Anna van Burenhof

alle

8%

Bilderdijkstraat

alle

8%

Anna van Goghstraat

alle

5%

Billie Holidaystraat

alle

5%

Anna van Saksenstraat

alle

8%

Billitonstraat

alle

8%

Anne Frankweg

alle

5%

Binnenoostsingel

alle

20%

Annelien Kappeynestraat

alle

5%

Bizetpad

alle

5%

Annie M.G. Schmidthof

alle

5%

Blauwe tramstraat

alle

8%

Annie Romeinsingel

alle

5%

Blauwe Vogelweg

alle

5%

Annie van Eesstraat

alle

5%

Blauwkarper

alle

5%

Annie van Hattemstraat

alle

5%

Blauwpoortsbrug

alle

20%

Anthony Fokkerweg

alle

8%

Blauwpoortshaven

alle

20%

Antillenstraat

alle

8%

Blekerskade

alle

20%

Antoinette Kleynstraat

alle

5%

Bloemfonteinstraat

alle

8%

Antonie Duycklaan

alle

5%

Bloemistenlaan

alle

8%

Apollolaan

alle

5%

Bloemlustplein

alle

8%

Apollotoren

alle

5%

Bloemstraat

alle

8%

Apothekersdijk

alle

100%

Blommendaalspoort

alle

20%

Appelbes

alle

5%

Boedapesterhof

alle

8%

straatnaam

nummers

percentage

straatnaam

nummers

percentage

Boeierwerf

alle

5%

Citrusweg

alle

5%

Boerenpad

alle

5%

Clara Visserplaats

alle

5%

Boerhaavelaan

alle

5%

Clara Wichmannstraat

alle

5%

Boisotkade

alle

20%

Clara Wieckpad

alle

5%

Bolpraamwerf

alle

5%

Clarensteeg

alle

20%

Bolwerkstraat

alle

20%

Clariet Kok-van Alphenstraat

alle

5%

Bonaireplein

alle

8%

Cleveringaplaats

alle

20%

Bonairestraat

alle

8%

Cobetstraat

alle

8%

Boomgaardsteeg

alle

100%

Coebelweg

alle

5%

Boommarkt

alle

100%

Colenbranderstraat

alle

8%

Bootstraat

alle

8%

Commanderijpoort

alle

20%

Borgerstraat

alle

8%

Concordiastraat

alle

5%

Borneostraat

alle

8%

Condorhorst

alle

5%

Boshof

alle

5%

Coninckshof

alle

20%

Boshuizerkade

alle

5%

Conradstraat

alle

5%

Boshuizerlaan

alle

5%

Consciëntieplein

alle

20%

Bosrode

alle

5%

Constantijn Huygenslaan

alle

5%

Bosuilstraat

alle

5%

Consulstraat

alle

5%

Botermarkt

alle

100%

Coornhertstraat

alle

5%

Bothastraat

alle

8%

Corantijnstraat

alle

8%

Bottelroos

alle

5%

Corbuloweg

alle

5%

Botterwerf

alle

5%

Corellistraat

alle

5%

Boudewijn Büchpad

alle

8%

Cormorantwerf

alle

5%

Bouwelouwensteeg

alle

100%

Cornelia van Arkelstraat

alle

5%

Braambes

alle

5%

Cornelie van Zantenstraat

alle

5%

Braassemerstraat

alle

5%

Cornelis Schuytlaan

alle

5%

Braggaar-de Doesplein

alle

5%

Cornetkade

alle

8%

Brahmslaan

alle

5%

Corrie ten Boomstraat

alle

5%

Brandewijnsgracht

alle

20%

Cosijnstraat

alle

8%

Brandts Buyskade

alle

5%

Cosmeaduin

alle

5%

Brederostraat

alle

5%

Count Basiekade

alle

5%

Breestraat

alle

100%

Cronesteinkade

alle

8%

Brigantijnwal

alle

5%

Cronesteyn

alle

5%

Brikkenwal

alle

5%

Cronjéstraat

alle

8%

Briljantstraat

alle

5%

Cruquiuslaan

alle

5%

Brillstraat

alle

5%

Curaçaostraat

alle

8%

Briniostraat

alle

5%

Cyperzegge

alle

5%

Broekplein

alle

5%

Da Costastraat

alle

8%

Bronforel

alle

5%

Daendelspad

alle

8%

Bronkhorststraat

alle

8%

Daendelsstraat

alle

8%

Brouckhovenshof

alle

20%

Dagvlinder

alle

5%

Brucknerstraat

alle

5%

Dahliastraat

alle

8%

Bruggestraat

alle

5%

Damastroos

alle

5%

Bufferkade

alle

8%

Damlaan

alle

5%

Buitenruststraat

alle

8%

Damloperwerf

alle

5%

Buizerdhorst

alle

5%

Dankmeijerpad

alle

5%

Buntgras

alle

5%

Darius Milhaudstraat

alle

5%

Burggravenlaan

alle

8%

Darwinweg

alle

5%

Burgsteeg

alle

20%

De Bazelstraat

alle

5%

Busken Huetplein

alle

8%

De Bleek

alle

20%

Buys Ballotstraat

alle

8%

De Genestetstraat

alle

8%

Cabralstraat

alle

5%

De Gijselaarstraat

alle

8%

Caeciliastraat

alle

20%

De Goejestraat

alle

8%

Calandstraat

alle

5%

De Heyderweg

alle

5%

Calslaan

alle

5%

De la Reystraat

alle

8%

Cameliadal

alle

5%

De Laat de Kanterstraat

alle

8%

Camilo Torresplein

alle

5%

De Meij van Streefkerkstraat

alle

8%

Carneoolstraat

alle

5%

De Ridderstraat

alle

8%

Caro van Eyckstraat

alle

5%

De Ruijterstraat

alle

8%

Carry van Bruggenpad

alle

5%

De Savornin Lohmanplein

alle

5%

Carry van Bruggenweg

alle

5%

De Sitterlaan

alle

8%

Castellumweg

alle

5%

De Wetstraat

alle

8%

Catharina Maartendochtershof

alle

8%

Debussystraat

alle

5%

Catharina van Renneskade

alle

5%

Decimastraat

alle

8%

Catharinasteeg

alle

100%

Delftse Jaagpad

alle

5%

Catharinastraat

alle

8%

Dellaertweg

alle

8%

Cathrijnestraat

alle

20%

Deltaweg

alle

5%

Celebesstraat

alle

8%

Dennenrode

alle

5%

Ceramstraat

alle

8%

Diaconessenstraat

alle

5%

César Franckstraat

alle

5%

Diamantlaan

alle

5%

Charley Tooropweg

alle

5%

Diamantplein

alle

5%

Charlotte de Bourbonhof

alle

8%

Dianastraat

alle

5%

Charlotte Köhlerpad

alle

5%

Diefsteeg

alle

100%

Choorlammersteeg

alle

100%

Diemelstraat

alle

5%

Chopinstraat

alle

5%

Diepenbrocklaan

alle

5%

Chris de Jongstraat

alle

5%

Dieperpoellaan

alle

5%

Christina Arentsstraat

alle

5%

Dierenweide

alle

5%

Christine Baderpad

alle

5%

Dijkhoflaan

alle

5%

Churchilllaan

alle

5%

Dijkstraat

alle

5%

Citosahof

alle

8%

Dillenburgerstraat

alle

8%

straatnaam

nummers

percentage

straatnaam

nummers

percentage

Dinkelstraat

alle

5%

Fagelstraat

alle

5%

Distelvlinder

alle

5%

Fakkelgras

alle

5%

Dobbedreef

alle

5%

Falckstraat

alle

8%

Doctor Lelylaan

alle

5%

Faljerilstraat

alle

5%

Doelengracht

alle

20%

Faradaypad

alle

8%

Doelensteeg

alle

20%

Fazantenhoek

alle

5%

Doezastraat

alle

20%

Fie Carelsenstraat

alle

5%

Dolhuissteeg

alle

20%

Fien de la Marstraat

alle

5%

Domela Nieuwenhuislaan

alle

5%

Fitterstraat

alle

5%

Donizettilaan

alle

5%

Flanorpad

alle

5%

Donkersteeg

alle

100%

Flemingstraat

alle

8%

Donsvlinder

alle

5%

Flevodwarsweg

alle

5%

Dopheide

alle

5%

Flevoweg

alle

5%

Dorus Rijkersweg

alle

8%

Floresstraat

alle

8%

Dotterbloem

alle

5%

Floris Versterlaan

alle

8%

Dozystraat

alle

8%

Fokkeplein

alle

20%

Draadzegge

alle

5%

Fokkestraat

alle

20%

Drakensteynplaats

alle

8%

Formosastraat

alle

8%

Drechtstraat

alle

5%

Forsitiadal

alle

5%

Drie Octoberstraat

alle

8%

Fortunaweg

alle

5%

Driemanschapskade

alle

8%

Frambozenweg

alle

5%

Driemasterwal

alle

5%

Franchimontlaan

alle

8%

Driftstraat

alle

8%

Franciscanenstraat

alle

8%

Drionhof

alle

8%

François Houttijnshof

alle

20%

Drontermeerlaan

alle

5%

Frans van Mierisstraat

alle

8%

Druckerstraat

alle

20%

Frederik van Eedenlaan

alle

5%

Druivenstraat

alle

5%

Freesiadal

alle

5%

Drususlaan

alle

5%

Fregatwal

alle

5%

Du Puiplein

alle

5%

Fruinlaan

alle

8%

Du Rieustraat

alle

8%

Fruitweg

alle

5%

Dudokpad

alle

5%

Fuchsiadal

alle

5%

Duikerstraat

alle

5%

Fugapad

alle

5%

Duinhof

alle

5%

Gabriël Metzustraat

alle

8%

Duivenbodestraat

alle

8%

Galgewater

alle

20%

Duizenddraadsteeg

alle

100%

Galileiweg

alle

5%

Duke Ellingtonstraat

alle

5%

Galjoenwal

alle

5%

Dullebakkersteeg

alle

100%

Gamandertuin

alle

5%

Duyvendakstraat

alle

8%

Gandhistraat

alle

5%

Dwars Bolwerkstraat

alle

20%

Gangetje

alle

100%

Dwars Havenstraat

alle

20%

Ganzenzijde

alle

5%

Dwars Koornbrugsteeg

alle

100%

Gardeniadal

alle

5%

Dwarsboomgaardsteeg

alle

100%

Garenmarkt

alle

20%

Dwergwier

alle

5%

Gekroonde Haanpoort

alle

20%

Ebel Magninpad

alle

8%

Gekroonde Liefdepoort

alle

20%

Edelkarper

alle

5%

Gerard Brandtstraat

alle

5%

Edisonstraat

alle

8%

Gerard Revehof

alle

5%

Eduard van Beinumstraat

alle

5%

Gerberaduin

alle

5%

Eendenzijde

alle

5%

Gerbrandylaan

alle

5%

Egelantiertuin

alle

5%

Gerda Brautigamsingel

alle

5%

Eiberoord

alle

5%

Gerecht

alle

20%

Eijmerspoelstraat

alle

5%

Geregracht

alle

20%

Eikenrode

alle

5%

Gerestraat

alle

20%

Einsteinweg

alle

5%

Gerrit Doustraat

alle

8%

Einthovenweg

alle

5%

Gerrit Kasteinstraat

alle

5%

Eksterpad

alle

5%

Gerrit van der Laanstraat

alle

8%

Elisabeth Baeldestraat

alle

5%

Gerrit van der Veenstraat

alle

5%

Elisabeth Brugsmastraat

alle

5%

Gieterijstraat

alle

5%

Elisabeth Gasthuishof

alle

20%

Giliadal

alle

5%

Elisabeth Koolaartstraat

alle

5%

Gitstraat

alle

5%

Elise van Calcarstraat

alle

5%

Glenn Millerstraat

alle

5%

Elly Kerckhoffskade

alle

5%

Gloxiniadal

alle

5%

Else Mauhsstraat

alle

5%

Goegerritsteeg

alle

100%

Else van der Banstraat

alle

5%

Goliuspad

alle

5%

Eltaxhof

alle

8%

Gooimeerlaan

1 t/m 5 oneven

8%

Emerentia Banningstraat

alle

5%

Gooimeerlaan

7 t/m 42 even en oneven

5%

Emilie Knapperthof

alle

20%

Gortestraat

alle

20%

Emmastraat

alle

20%

Goudkarper

alle

5%

Emmy Andriesseplaats

alle

5%

Goudsbloem

alle

5%

Epsilonplantsoen

alle

5%

Granaatplein

alle

5%

Ericaduin

alle

5%

Graskarper

alle

5%

Eschertoren

alle

8%

Grevenstraat

alle

20%

Essenrode

alle

5%

Griegstraat

alle

5%

Esther de Boer-van Rijkstraat

alle

5%

Groene Maredijk

alle

5%

Etta Palmstraat

alle

5%

Groene Spechthof

alle

5%

Etty Hillesumstraat

alle

5%

Groenesteeg

alle

20%

Eva van Hoogeveenshof

alle

20%

Groeneveldstichting

alle

20%

Evenementenlaan

alle

8%

Groenhazengracht

alle

20%

Evertsenstraat

alle

8%

Groenhovenstraat

alle

8%

F. Bordewijkpad

alle

5%

Groenoordhallaan

alle

8%

Fabianspoort

alle

20%

Groenoordsplein

alle

8%

straatnaam

nummers

percentage

straatnaam

nummers

percentage

Groenoordstraat

alle

8%

Houtmarkt

alle

20%

Groenrand

alle

5%

Houtzaagmolen

alle

5%

Groenwier

alle

5%

Hovens Gréveplein

alle

5%

Gruttohoek

alle

5%

Hugo Claushof

alle

5%

Guido Gezellestraat

alle

8%

Hugo de Grootstraat

alle

8%

Guurtje Riemenshof

alle

5%

Hugo de Vriesstraat

alle

8%

Haagplein

alle

8%

Hugo van Woerdenplein

alle

5%

Haagse Schouwweg

alle

5%

Hugo van Woerdenstraat

alle

5%

Haagweg

1 t/m 149z oneven en

2 t/m 154 even

8%

Huizingastraat

alle

8%

Haagweg

151 t/m 247 oneven en

160 t/m 308 even

5%

Hulstbes

alle

5%

Haarlemmerstraat

alle

100%

Hyacinthenstraat

alle

8%

Haarlemmerweg

alle

5%

Ida de Leeuwstraat

alle

5%

Hadewychlaan

alle

5%

Ida Heijermanspad

alle

5%

Hadrianusstraat

alle

5%

Iepenrode

alle

5%

Hallenweg

alle

8%

Iepentakvlinder

alle

5%

Händelstraat

alle

5%

Ietje Kooistrapad

alle

5%

Hanepoelpad

alle

5%

IJsbaan

alle

5%

Hannie Schaftstraat

alle

5%

IJsselkade

alle

5%

Hans Flustraat

alle

5%

IJsselmeerlaan

alle

5%

Hansenstraat

alle

8%

IJsvogelhof

alle

5%

Harmen Doumastraat

alle

5%

Ina Boudier-Bakkerplein

alle

5%

Harriët Freezersingel

alle

5%

Ina Boudier-Bakkerstraat

alle

5%

Hartesteeg

alle

20%

Ir. Driessenstraat

alle

20%

Harteveltweg

alle

5%

Irenestraat

alle

8%

Hartmanstraat

alle

8%

Isoldehof

alle

5%

Hasebroekstraat

alle

8%

Ixiadal

alle

5%

Haven

alle

20%

J.C. de Rijpstraat

alle

8%

Havenkade

alle

20%

J.H. Oortweg

alle

5%

Havenplein

alle

100%

Jacob Catslaan

alle

5%

Haverstraat

alle

20%

Jacob Romansstraat

alle

5%

Havikshorst

alle

5%

Jacob van Campenlaan

alle

5%

Hazewindsteeg

alle

20%

Jacob van Rijndorpplaats

alle

20%

Hazewinkelstraat

alle

8%

Jacobsdochtershof

alle

20%

Hazezegge

alle

5%

Jacques Perkstraat

alle

5%

Heemskerkstraat

alle

8%

Jacques Urlusplantsoen

alle

5%

Heidezegge

alle

5%

Jadestraat

alle

5%

Heilige Geesthofje

alle

20%

Jan C. Smutsstraat

alle

8%

Heintje Davidsweg

alle

5%

Jan Keldermansstraat

alle

5%

Heivlinder

alle

5%

Jan Lievensstraat

alle

8%

Hekkensteeg

alle

20%

Jan Luykenlaan

alle

5%

Helder Camarastraat

alle

5%

Jan Michielshof

alle

20%

Helena Verburgstraat

alle

5%

Jan Paetsplein

alle

5%

Helmbloem

alle

5%

Jan Palachstraat

alle

5%

Hendrikstraat

alle

20%

Jan Paulushof

alle

20%

Henriëtte Bosmanspad

alle

5%

Jan Pesijnshof

alle

20%

Henriëtte Roland Holststraat

alle

5%

Jan Pieterszoon Coenhof

alle

8%

Henriëtte van der Meystraat

alle

5%

Jan van Goyenkade

alle

8%

Herengracht

alle

20%

Jan van Houtkade

alle

20%

Herensingel

alle

8%

Jan Wolkersstraat

alle

5%

Herensteeg

alle

20%

Jantina van Hoornkade

alle

5%

Herenstraat

alle

8%

Janvossensteeg

alle

100%

Herman Gorterstraat

alle

5%

Javastraat

alle

8%

Herman Kleibrinkstraat

alle

5%

Jeltje de Bosch Kemperpad

alle

5%

Hermanstraat

alle

8%

Jennerstraat

alle

8%

Hermelijnvlinder

alle

5%

Jeruzalemshof

alle

20%

Hertzstraat

alle

8%

Jo de Clerstraat

alle

5%

Heurniusstraat

alle

5%

Joan Willem Frisostraat

alle

8%

Heuvelroos

alle

5%

Johan de Wittstraat

alle

5%

Hildebrandpad

alle

5%

Johan Wagenaarlaan

alle

5%

Hippocratespad

alle

5%

Johanna Naberstraat

alle

5%

Hoefbladtuin

alle

5%

Johanna Westerdijkstraat

alle

5%

Hoefstraat

alle

20%

Johannes Poststraat

alle

5%

Hof van Roomburgh

alle

5%

Johannes Verhulststraat

alle

5%

Hof van Venetië

alle

20%

Joke Smitstraat

alle

5%

Hoflaan

alle

5%

Jonas Daniël Meijerstraat

alle

8%

Hoge Morsweg

alle

5%

Joop den Uyllaan

alle

5%

Hoge Rijndijk

alle

5%

Joop Vervoornpad

alle

8%

Hogerbeetsstraat

alle

5%

Joost Frans van der Lindenpoort

alle

20%

Hogewoerd

2 t/m22 even en

7 t/m 37 oneven

100%

Joseph Haydnlaan

alle

5%

Hogewoerd

30 t/m 168 even en

39 t/m 191 oneven

20%

Jotapad

alle

5%

Hommelveld

alle

5%

Joubertstraat

alle

8%

Hooglandse Kerkgracht

alle

20%

Joulestraat

alle

8%

Hooglandse Kerksteeg

alle

100%

Juffrouw Maashofje

alle

20%

Hooglandsekerk-Choorsteeg

alle

20%

Juliana van Stolberghof

alle

8%

Hoogstraat

alle

100%

Julianakade

alle

8%

Hooigracht

alle

20%

Julianastraat

alle

8%

Hopvlinder

alle

5%

Julius Caesarlaan

alle

5%

Hortensiadal

alle

5%

Julius Röntgenstraat

alle

5%

Houtlaan

alle

5%

straatnaam

nummers

percentage

straatnaam

nummers

percentage

Junostraat

alle

5%

Kort Galgewater

alle

20%

Jupiterlaan

alle

5%

Kort Rapenburg

alle

100%

Justus Carel Huis

alle

8%

Korte Hansenstraat

alle

8%

Kaardesteeg

alle

20%

Korte Langestraat

alle

20%

Kaarsenmakersstraat

alle

20%

Korte Mare

alle

20%

Kaasmarkt

alle

20%

Korte Sint Agnietenstraat

alle

20%

Kabeljauwsteeg

alle

100%

Kortenaerstraat

alle

8%

Kagerstraat

alle

5%

Korvetwal

alle

5%

Kaiserstraat

alle

20%

Kraaienhorst

alle

5%

Kalvermarkt

alle

20%

Kraaierstraat

alle

20%

Kamerlingh Onnesplein

alle

8%

Kraaiheide

alle

5%

Kamilletuin

alle

5%

Kraanbaan

alle

5%

Kampersteeg

alle

20%

Kralendijkkade

alle

8%

Kanaalpark

alle

5%

Krefeldlaan

alle

5%

Kanaalstraat

alle

8%

Krekelveld

alle

5%

Kanaalweg

1 t/m 130 even en oneven

8%

Kristalstraat

alle

5%

Kanaalweg

135 t/m 177 even en oneven

5%

Kroeskarper

alle

5%

Kapelstraat

alle

100%

Kromstevenwerf

alle

5%

Kappakade

alle

5%

Kruidenhof

alle

8%

Kapteynstraat

alle

8%

Kruisbes

alle

5%

Karel Doormanweg

alle

8%

Kruisherenweg

alle

5%

Kastanjekade

alle

8%

Kruisstraat

alle

20%

Kasteelhof

alle

5%

Kruitschip

alle

20%

Katharina Boudewijnskade

alle

5%

Kuipers-Rietbergstraat

alle

8%

Katoenpark

alle

20%

Kuipersgang

alle

100%

Kenauweg

alle

5%

Kuiperssteeg

alle

100%

Kennedylaan

alle

5%

Kurt Weillstraat

alle

5%

Kennewegsteeg

alle

100%

Kwartelhoek

alle

5%

Kerksteeg

alle

20%

Kwekerijplein

alle

8%

Kernstraat

alle

8%

Kwikstaarthoek

alle

5%

Kersenstraat

alle

5%

Laan der Verenigde Naties

alle

5%

Kerstroos

alle

5%

Laan te Rhijnhof

alle

5%

Ketelboetersteeg

alle

100%

Lage Morsweg

alle

5%

Kettingstraat

alle

5%

Lage Rijndijk

alle

8%

Kiekendiefhorst

alle

5%

Lakenplein

alle

20%

Kievitshoek

alle

5%

Lambdakade

alle

5%

Kijfgracht

alle

20%

Lambertushof

alle

20%

Kiljanpad

alle

5%

Lammenschansplein

alle

5%

Kiwipad

alle

5%

Lammenschansweg

1 t/m 139 oneven en

2 t/m 122 even

8%

Klaproos

alle

5%

Lammenschansweg

128 t/m 138t even en

141a t/m 373 oneven

5%

Klavertuin

alle

5%

Lammermarkt

alle

20%

Kleipoelpad

alle

5%

Lange Lijsbethsteeg

alle

20%

Klikspaanweg

alle

5%

Lange Mare

alle

100%

Klimmende Leeuwsteeg

alle

20%

Lange Scheistraat

alle

20%

Klimroos

alle

5%

Lange Sint Agnietenstraat

alle

20%

Klipperwerf

alle

5%

Langebrug

alle

100%

Klokpoort

alle

20%

Langegracht

alle

20%

Kloksteeg

alle

20%

Langestraat

alle

20%

Klooster

alle

20%

Lariksrode

alle

5%

Kloosterpoort

alle

20%

Lasserstraat

alle

5%

Kneppelhoutstraat

2 t/m 46 even

5%

Lau Mazirelstraat

alle

5%

Kneppelhoutstraat

25 t/m 47 oneven

8%

Lauwerbes

alle

5%

Koddesteeg

alle

20%

Lavendeltuin

alle

5%

Koekoeksplaats

alle

5%

Le Pooleweg

alle

5%

Koenesteeg

alle

20%

Lebeauhof

alle

8%

Koestraat

alle

20%

Lederkarper

alle

5%

Koggewal

alle

5%

Leededwarsstraat

alle

5%

Kokkelbank

alle

5%

Leedestraat

alle

5%

Kolffpad

alle

5%

Leemansstraat

alle

5%

Kolfmakersteeg

alle

20%

Leeuwenhoekstraat

alle

8%

Komkommerhof

alle

20%

Leeuwerikstraat

alle

5%

Koninginnelaan

alle

8%

Leeuwkenstraat

alle

8%

Koningstraat

alle

8%

Legewerfsteeg

alle

100%

Kooihof

alle

8%

Leidatoweg

alle

8%

Kooilaan

alle

8%

Leidseweg

alle

5%

Kooipark

alle

8%

Lekstraat

alle

5%

Kooizicht

alle

8%

Leliestraat

alle

8%

Koolgracht

alle

20%

Lemsteraakwerf

alle

5%

Koolstraat

alle

20%

Lepelaarsoord

alle

5%

Koopmanstraat

alle

5%

Leuvenstraat

alle

8%

Koornbrugsteeg

alle

100%

Levendaal

alle

20%

Kopermolen

alle

5%

Libellenveld

alle

5%

Kopervlinder

alle

5%

Lieven de Keijstraat

alle

5%

Koppenhinksteeg

alle

20%

Ligusterbes

alle

5%

Koraalstraat

alle

5%

Lijsterbes

alle

5%

Korenbloem

alle

5%

Lijsterstraat

alle

5%

Korevaarstraat

alle

100%

Lindestraat

alle

8%

Kornalijnstraat

alle

5%

Lingestraat

alle

5%

straatnaam

nummers

percentage

straatnaam

nummers

percentage

Lintgras

alle

5%

Mary Beystraat

alle

5%

Lisztpad

alle

5%

Mary Zeldenrustweg

alle

5%

Liviuslaan

alle

5%

Matthias de Vrieshof

alle

8%

Lizzy Ansinghstraat

alle

5%

Mauritsstraat

alle

8%

Lobeliadal

alle

5%

Max Planckweg

alle

5%

Lodewijk Napoleonstraat

alle

8%

Mecklenburgerstraat

alle

8%

Lodewijk van Deijsselstraat

alle

5%

Medusastraat

alle

8%

Lokhorststraat

alle

20%

Meelfabriekplein

alle

20%

Lombardpoort

alle

20%

Meerburgerkade

alle

5%

Lombardsteeg

alle

100%

Meerburgerstraat

alle

5%

Lombokstraat

alle

8%

Meerforel

alle

5%

Looiersplein

alle

20%

Meerhof

alle

5%

Lopsenstraat

alle

8%

Meermanshof

alle

20%

Lorentzhof

alle

8%

Mees Toxopeüsstraat

alle

8%

Lorentzkade

alle

8%

Meeuwenzijde

alle

5%

Loridanshof

alle

20%

Meidoornstraat

alle

8%

Lotte Beesestraat

alle

5%

Meijerskade

alle

8%

Louis Armstronglaan

alle

5%

Meijestraat

alle

5%

Louis Couperusstraat

alle

5%

Meisjespoort

alle

100%

Louis Elsevierstraat

alle

5%

Melchior Treublaan

alle

8%

Louise de Colignystraat

alle

8%

Melissetuin

alle

5%

Louise Hardenbergsingel

alle

5%

Meloenstraat

alle

5%

Louise Kerlingstraat

alle

5%

Mendelweg

alle

5%

Louise Wentstraat

alle

5%

Menno ter Braakstraat

alle

5%

Lucas van Leijdenstraat

alle

8%

Mercuriusstraat

alle

5%

Lucebertstraat

alle

5%

Merelstraat

alle

5%

Luchtmansplein

alle

5%

Merendonk

alle

5%

Lucretia van Merkenstraat

alle

5%

Merwedestraat

alle

5%

Lupinetuin

alle

5%

Meyerbeerpad

alle

5%

Lusthoflaan

alle

8%

Mezenstraat

alle

5%

Lutulistraat

alle

5%

Middelstegracht

alle

20%

Luzernevlinder

alle

5%

Middelweg

alle

20%

Maaike de Bruijnpad

alle

5%

Mierennesthofje

alle

20%

Maalderijstraat

alle

20%

Mies Ruthplaats

alle

5%

Maansteenpad

alle

5%

Milanenhorst

alle

5%

Maanvlinder

alle

5%

Mimi Boesnachstraat

alle

5%

Maarse en Kroonhof

alle

8%

Mimosaduin

alle

5%

Maarsmansteeg

alle

100%

Mina Krusemanstraat

alle

5%

Maartenshof

alle

20%

Minervalaan

alle

5%

Maartje Offerspad

alle

5%

Minnebroersgracht

alle

20%

Maasstraat

alle

5%

Minnestraat

alle

20%

Madame Curiestraat

alle

8%

Mirakelsteeg

alle

20%

Madoerastraat

alle

8%

Mirtebes

alle

5%

Magda de Haasstraat

alle

5%

Moddermanstraat

alle

8%

Magda Janssenspad

alle

5%

Moerbeistraat

alle

5%

Magdalena Moonsstraat

alle

8%

Molensteeg

alle

20%

Magnoliadal

alle

5%

Molenstraat

alle

8%

Mahlerstraat

alle

5%

Molenwerf

alle

20%

Maliebaan

alle

8%

Molenzicht

alle

5%

Mandenmakerssteeg

alle

100%

Mondlanestraat

alle

5%

Maredijk

alle

8%

Montgomerystraat

alle

5%

Maredijkhofje

alle

8%

Mooi Japiksteeg

alle

100%

Marendorpse Dwarsstraat

alle

20%

Morellenweg

alle

5%

Marepoortkade

alle

20%

Morgenstertuin

alle

5%

Maresingel

alle

8%

Moriaansteeg

alle

20%

Marga Klompéstraat

alle

5%

Morskade

alle

8%

Margaret Staalstraat

alle

5%

Morslaan

alle

5%

Margaretha Simonskade

alle

5%

Morspad

alle

8%

Margo Antinkpad

alle

5%

Morssingel

alle

8%

Margo Antinkstraat

alle

5%

Morssingelterrein

alle

8%

Margrietstraat

alle

8%

Morsstraat

alle

100%

Maria Dermoûtpad

alle

5%

Morsweg

alle

8%

Maria Gijzenplein

alle

20%

Mosroos

alle

5%

Maria Gijzensteeg

alle

20%

Mosselbank

alle

5%

Maria Montessoripad

alle

5%

Mosterdsteeg

alle

100%

Maria Rutgersweg

alle

5%

Mozartstraat

alle

5%

Maria Voskade

alle

5%

Muiderkring

alle

5%

Marie Boddaertpad

alle

5%

Muldersstraat

alle

5%

Marie Boddaertstraat

alle

5%

Multatuliplein

alle

5%

Marie de Lannoystraat

alle

5%

Munnikenstraat

alle

8%

Marie Jungiusstraat

alle

5%

Muplein

alle

5%

Marie van Eijsdenpad

alle

5%

Musschenbroekstraat

alle

8%

Mariënpoelstraat

alle

5%

Mussenplaats

alle

5%

Marijkestraat

alle

8%

Muzikantenstraat

alle

5%

Marislaan

alle

8%

Nachtegaallaan

alle

5%

Marktsteeg

alle

20%

Nannie van Wehlstraat

alle

5%

Marnixstraat

alle

8%

Narmstraat

alle

20%

Marowijnepad

alle

8%

Nassaustraat

alle

8%

Martin Luther Kingpad

alle

5%

Nautilusbank

alle

5%

Martinus Nijhoffstraat

alle

5%

Neeltje Lokersepad

alle

5%

straatnaam

nummers

percentage

straatnaam

nummers

percentage

Neeltje van Zuytbrouckhof

alle

20%

Papiermolen

alle

5%

Nellie Bodenheimpad

alle

5%

Paradijssteeg

alle

100%

Nellie van Kolstraat

alle

5%

Paramaribohof

alle

8%

Neptunuskade

alle

5%

Paramaribostraat

alle

8%

Nesciokade

alle

5%

Parelmoervlinder

alle

5%

Newtonweg

alle

5%

Parelstraat

alle

5%

Nico van der Horstpark

alle

5%

Park de Put

alle

20%

Nicolaas Beetsstraat

alle

8%

Park die Leythe

alle

5%

Niek Engelschmanstraat

alle

8%

Parkstraat

alle

8%

Niels Bohrweg

alle

5%

Parkzicht

alle

5%

Nienke van Hichtumstraat

alle

5%

Parmentierweg

alle

8%

Nieuwe Beestenmarkt

alle

100%

Pascalstraat

alle

8%

Nieuwe Koningstraat

alle

8%

Passiebloem

alle

5%

Nieuwe Mare

alle

20%

Pasteurstraat

alle

8%

Nieuwe Marnixstraat

alle

8%

Patellabank

alle

5%

Nieuwe Rijn

1 t/m 61a even en oneven

100%

Paterstraatje

alle

20%

Nieuwe Rijn

64 t/m 121t even en oneven

20%

Patrijzenhoek

alle

5%

Nieuwe Waardstraat

alle

20%

Paul Krugerstraat

alle

8%

Nieuwebrugsteeg

alle

20%

Pauline de Haanstraat

alle

5%

Nieuwenhuizenweg

alle

5%

Paulus Buysstraat

alle

5%

Nieuweroord

alle

5%

Paviljoenshof

alle

8%

Nieuwsteeg

alle

20%

Paviusstraat

alle

5%

Nieuwstraat

alle

20%

Pelgrimspoort

alle

20%

Noachstraat

alle

5%

Pelikaanhof

alle

20%

Nonnensteeg

alle

20%

Pelikaanstraat

alle

20%

Noord Rundersteeg

alle

20%

Pelmolen

alle

5%

Noordeinde

alle

20%

Peppelrode

alle

5%

Noordeindeplein

alle

8%

Perenweg

alle

5%

Noorderstraat

alle

20%

Pergolesipad

alle

5%

Norremeerstraat

alle

5%

Perzikweg

alle

5%

Nova-Passage

alle

20%

Pesthuislaan

alle

5%

Obrechtstraat

alle

5%

Peter van Anrooystraat

alle

5%

Octavialaan

alle

5%

Petronella Moenspad

alle

5%

Oegstgeesterweg

alle

5%

Petronella Moensweg

alle

5%

Oesterbank

alle

5%

Petuniadal

alle

5%

Ohmstraat

alle

8%

Philipsburgstraat

alle

8%

Oliemolen

alle

5%

Piet Heinstraat

alle

8%

Olieslagerspoort

alle

20%

Piet Paaltjenspad

alle

5%

Olivabank

alle

5%

Pieter Bothstraat

alle

8%

Olmenrode

alle

5%

Pieter de la Courtstraat

alle

8%

Oltmansstraat

alle

8%

Pieter Gerritz Speckhof

alle

20%

Omegaplantsoen

alle

5%

Pieter Huibertsgang

alle

8%

Omikronpad

alle

5%

Pieter van der Aastraat

alle

5%

Ommedijkseweg

alle

5%

Pieter Vreedestraat

alle

8%

Onafhankelijkheidsweg

alle

5%

Pieterskerk-Choorsteeg

alle

100%

Onyxstraat

alle

5%

Pieterskerkgracht

alle

20%

Oost Havenstraat

alle

20%

Pieterskerkhof

alle

20%

Oostdwarsgracht

alle

20%

Pieterskerkstraat

alle

20%

Oosterdwarsstraat

alle

8%

Pioenhof

alle

8%

Oosterkerkstraat

alle

20%

Pioenstraat

alle

8%

Oosterpassage

alle

8%

Plaatsteeg

alle

100%

Oosterstraat

alle

8%

Plantage

alle

20%

Opaalstraat

alle

5%

Plantijnstraat

alle

5%

Operapad

alle

5%

Plantsoen

alle

20%

Oppenheimstraat

alle

8%

Platanenrode

alle

5%

Oranjeboomstraat

alle

20%

Platschelpenbank

alle

5%

Oranjegracht

alle

20%

Plesmanlaan

alle

5%

Oranjerie

alle

8%

Pluimgras

alle

5%

Oranjestraat

alle

8%

Poelgeeststraat

alle

8%

Os en Paardenlaan

alle

8%

Poelweteringpad

alle

5%

Oude Herengracht

alle

20%

Poldermolen

alle

5%

Oude Rijn

alle

100%

Polderpad

alle

5%

Oude Singel

alle

20%

Pompoenweg

alle

5%

Oude Varkenmarkt

alle

20%

Porceleinvlinder

alle

5%

Oude Vest

alle

20%

Potgieterlaan

alle

8%

Oudplein

alle

5%

Pottenbakkersgang

alle

20%

Overrijn

alle

8%

President Steinstraat

alle

8%

Ovidiusstraat

alle

5%

Pretoriusstraat

alle

8%

Oxfordlaan

alle

5%

Primuladuin

alle

5%

P.C. Hooftlaan

alle

5%

Prins Clauspad

alle

8%

P.J. Blokstraat

alle

8%

Prins Clausweg

alle

8%

P.N. van Eyckhof

alle

8%

Prins Frederikstraat

alle

8%

Paardentramhof

alle

8%

Prins Hendrikplein

alle

8%

Paganinistraat

alle

5%

Prins Hendrikstraat

alle

8%

Pakhuisstraat

alle

20%

Prinsenstraat

alle

8%

Pakschuitwerf

alle

5%

Prinses Wilhelminastraat

alle

8%

Pal Maleterstraat

alle

5%

Prinsessekade

alle

100%

Paleizenbaan

alle

8%

Professorenpad

alle

8%

Panagoulispad

alle

5%

Punterwerf

alle

5%

Papegaaisbolwerk

alle

20%

Purcellstraat

alle

5%

Papengracht

alle

100%

straatnaam

nummers

percentage

straatnaam

nummers

percentage

Purperforel

alle

5%

Schachtenhof

alle

20%

Purperwier

alle

5%

Schaduwpad

alle

5%

Putterplaats

alle

5%

Schaepmanplein

alle

5%

Raamsteeg

alle

20%

Schagensteeg

alle

100%

Raamstraat

alle

8%

Schapensteeg

alle

100%

Rademakerstraat

alle

5%

Schapenwei

alle

8%

Rapenburg

alle

20%

Scharensliepstraat

alle

5%

Ravelstraat

alle

5%

Scharlakenbes

alle

5%

Ravenhorst

alle

5%

Scheepmakerssteeg

alle

20%

Regenboogforel

alle

5%

Scheepswerf

alle

8%

Regenboogpad

alle

5%

Schelpenkade

alle

8%

Reigerhorst

alle

5%

Schimmelpenninckstraat

alle

8%

Reina Prinsen Geerligspad

alle

5%

Schimmelstraat

alle

8%

Reineveststeeg

alle

20%

Schipholweg

alle

8%

Reitzstraat

alle

8%

Schoenerwal

alle

5%

Reizigersstraat

alle

5%

Schokkerwerf

alle

5%

Rembrandtpark

alle

20%

Scholtenstraat

alle

8%

Rembrandtstraat

alle

20%

Schoolmeesterpad

alle

8%

Resedastraat

alle

8%

Schoolsteeg

alle

20%

Reuvensplaats

alle

20%

Schouwenhove

alle

5%

Rhijnhofweg

alle

5%

Schouwenwerf

alle

5%

Rhijnvreugd

alle

5%

Schubertlaan

alle

5%

Richard Holstraat

alle

5%

Schutterstraat

alle

8%

Rie Cramerlaan

alle

5%

Schuttersveld

alle

8%

Rietpolderweg

alle

5%

Scilladuin

alle

5%

Rietveldpad

alle

5%

Sebastiaansdoelen

alle

20%

Rigolettohof

alle

5%

Seinpaalstraat

alle

8%

Rijksweg 11

alle

5%

Semmelweisstraat

alle

8%

Rijn en Schiekade

alle

8%

Senaatstraat

alle

5%

Rijndijk

alle

5%

Senecastraat

alle

5%

Rijndijkstraat

alle

8%

Seringenstraat

alle

8%

Rijnkade

alle

8%

Sibeliusstraat

alle

5%

Rijnoever

alle

8%

Sieboldstraat

alle

8%

Rijnsburgersingel

alle

8%

Sigmaplantsoen

alle

5%

Rijnsburgerweg

alle

5%

Sijthoffstraat

alle

5%

Rijnstraat

alle

20%

Simon Stevinpad

alle

5%

Rijnstroomstraat

alle

8%

Simon Vestdijkpad

alle

5%

Rijnzichtstraat

alle

8%

Sint Aagtenstraat

alle

100%

Ringkade

alle

8%

Sint Anna Aalmoeshuis

alle

20%

Rivierforel

alle

5%

Sint Anna'shof

alle

20%

Robert Boyleweg

alle

5%

Sint Eustatiusstraat

alle

8%

Robijnhof

alle

5%

Sint Jacobsgracht

alle

20%

Robijnstraat

alle

5%

Sint Jacobshof

alle

20%

Roekenpad

alle

5%

Sint Janshof

alle

20%

Roekenplaats

alle

5%

Sint Jorissteeg

1 t/m 17 oneven

100%

Roemer Visscherstraat

alle

5%

Sint Jorissteeg

2 t/m 36 even

20%

Roggebroodshof

alle

20%

Sint Maartenstraat

alle

8%

Rogier van Otterloopad

alle

5%

Sint Pancrassteeg

alle

20%

Rollemanstraat

alle

5%

Sint Ursulasteeg

alle

20%

Ronner-Knipstraat

alle

5%

Sionshof

alle

20%

Ronnie Biermanpad

alle

5%

Sionsteeg

alle

20%

Roodborststraat

alle

5%

Sis Heijsterpad

alle

5%

Roodenburgerstraat

alle

8%

Sjahrirstraat

alle

5%

Roomburgereiland

alle

5%

Slaaghsloot

alle

8%

Roomburgerlaan

alle

8%

Slachthuislaan

alle

8%

Roomburgerweg

alle

5%

Slauerhoffpad

alle

5%

Rooseveltstraat

alle

5%

Sleedoorntuin

alle

5%

Rosa de Werdstraat

alle

5%

Sleutelbloem

alle

5%

Rosa Manusstraat

alle

5%

Sliksteeg

alle

20%

Rosa Spierstraat

alle

5%

Sloepenwal

alle

5%

Rosenburch

alle

5%

Sluisstraat

alle

5%

Rosmolen

alle

5%

Smaragdlaan

alle

5%

Rossinistraat

alle

5%

Smederijstraat

alle

5%

Rousselpad

alle

5%

Smellekenhorst

alle

5%

Rozenkwartsstraat

alle

5%

Smétanastraat

alle

5%

Rozenpad

alle

5%

Smidssteeg

alle

20%

Ruime Consciëntiestraat

alle

20%

Sneeuwbes

alle

5%

Sabastraat

alle

8%

Snelliusplaats

alle

8%

Saffierstraat

alle

5%

Snippenhoek

alle

5%

Saffraantuin

alle

5%

Snoekforel

alle

5%

Salomonsteeg

alle

20%

Snouck Hurgronjestraat

alle

8%

Salvatorshof

alle

20%

Soembastraat

alle

8%

Sam van Houtenplein

alle

5%

Soestdijkkade

alle

8%

Samuel de Zee'shof

alle

20%

Sonatepad

alle

5%

Sandifortdreef

alle

5%

Sonia Gaskellstraat

alle

5%

Sara de Bronovoplein

alle

5%

Sophiahof

alle

20%

Sara Knipscheerstraat

alle

5%

Sophiastraat

alle

8%

Sara Trooststraat

alle

5%

Spaarnestraat

alle

5%

Satijnvlinder

alle

5%

Sparrenrode

alle

5%

Scarlattistraat

alle

5%

Sperwerhorst

alle

5%

Spiegelkarper

alle

5%

straatnaam

nummers

percentage

straatnaam

nummers

percentage

Spieghelstraat

alle

5%

Timorstraat

alle

8%

Spijkerboorsteeg

alle

100%

Tinbergenweg

alle

5%

Spilsteeg

alle

20%

Tine van Dethstraat

alle

5%

Spinelstraat

alle

5%

Titus Brandsmalaan

alle

5%

Spoelstraat

alle

20%

Tjalkenwerf

alle

5%

Spoorbloem

alle

5%

Tjotterwerf

alle

5%

Spoorlaan

alle

8%

Toermalijnstraat

alle

5%

Spoorweghavenpad

alle

8%

Tollensstraat

alle

8%

Spreeuwenplaats

alle

5%

Tomatenstraat

alle

5%

Staalwijkstraat

alle

8%

Tommy Dorseykade

alle

5%

Stadhouderslaan

alle

8%

Top Naeffstraat

alle

5%

Stadhuisplein

alle

20%

Topaaslaan

alle

5%

Stadspolderweg

8 t/m 8z even

5%

Torenbes

alle

5%

Stadspolderweg

1 t/m 39 oneven

8%

Torenmolen

alle

5%

Stadzicht

alle

5%

Toscaninilaan

alle

5%

Stalpaerthof

alle

5%

Toussaintkade

alle

8%

Stan Kentonstraat

alle

5%

Touwslagersgang

alle

20%

Standerdmolen

alle

5%

Transvaalhof

alle

8%

Staringkade

alle

8%

Transvaalkade

alle

8%

Stationsplein

alle

8%

Trekschuithof

alle

8%

Stationsweg

alle

8%

Trien Semlerstraat

alle

5%

Staverse jolwerf

alle

5%

Trix Terwindtstraat

alle

5%

Stedenspelstraat

alle

8%

Troelstraplein

alle

5%

Steenschuur

1a t/m 19 oneven

100%

Trompstraat

alle

8%

Steenschuur

2 t/m 18f even

20%

Truus Smuldersstraat

alle

5%

Steenstraat

alle

100%

Truus van Lierpad

alle

5%

Stekelzegge

alle

5%

Truus Wijsmullerpad

alle

5%

Stellingmolen

alle

5%

Tsjaikowskikade

alle

5%

Steneveltpark

alle

8%

Tuinderijpad

alle

5%

Sterrenwachtlaan

alle

20%

Tuinpad

alle

5%

Sterzegge

alle

5%

Tulpenstraat

alle

8%

Steve Bikostraat

alle

5%

Tunicaduin

alle

5%

Stevensbloem

alle

5%

Turfmarkt

alle

100%

Stevenshof

alle

20%

Turkooislaan

alle

5%

Stevenshofdreef

alle

5%

Tweelingstraat

alle

20%

Stieltjesstraat

alle

8%

Uhlenbeckkade

alle

8%

Stille Mare

alle

100%

Uilenhorst

alle

5%

Stille Rijn

alle

100%

Uiterstegracht

alle

20%

Stoelenmatterstraat

alle

5%

Utrechtse Jaagpad

1 t/m 72a even en oneven

8%

Stokroos

alle

5%

Utrechtse Jaagpad

73 t/m 139 even en oneven

5%

Stoomtramhof

alle

8%

Utrechtse Veer

alle

20%

Storm Buysingstraat

alle

5%

Vaartkade

alle

8%

Strandschelpenbank

alle

5%

Vaartstraat

alle

8%

Strausspad

alle

5%

Valdezstraat

alle

8%

Strawinskypad

alle

5%

Valeriusstraat

alle

5%

Strobloem

alle

5%

Valkenburgseweg

alle

5%

Struikheide

alle

5%

Valkenhof

alle

5%

Stuwstraat

alle

5%

Valkenhorst

alle

5%

Stuyvesanthof

alle

8%

Valkenpad

alle

5%

Sumatrastraat

alle

8%

Valkensteeg

alle

20%

Surinamestraat

alle

8%

Van Assendelftshof

alle

20%

Suringarstraat

alle

8%

Van Baerlestraat

alle

5%

Suze Baarthof

alle

5%

Van Banchemhof

alle

5%

Suze Groenewegplein

alle

5%

Van Bemmelenstraat

alle

8%

Suze Robertsonstraat

alle

5%

Van Beuningenlaan

alle

5%

Swammerdampad

alle

5%

Van Blankenburgstraat

alle

5%

Sweelincklaan

alle

5%

Van de Sande Bakhuyzenlaan

alle

8%

Sylviusweg

alle

5%

Van den Brandelerkade

alle

8%

Tacitusstraat

alle

5%

Van der Blom-Vijlbriefhof

alle

5%

Takwier

alle

5%

Van der Blom-Vijlbriefstraat

alle

5%

Tamboerpad

alle

8%

Van der Duynstraat

alle

8%

Tandkarper

alle

5%

Van der Helmlaan

alle

5%

Taptadestraat

alle

8%

Van der Hoevenstraat

alle

8%

Tasmanstraat

alle

8%

Van der Lubbehof

alle

20%

Telderskade

alle

5%

Van der Paauwkade

alle

8%

Temminckstraat

alle

8%

Van der Sterrepad

alle

20%

Ten Katestraat

alle

8%

Van der Tasstraat

alle

8%

Ter Haarkade

alle

8%

Van der Waalsstraat

alle

8%

Ter Haarplein

alle

8%

Van der Werfstraat

alle

100%

Tesselschadestraat

alle

5%

Van Eijsingapark

alle

5%

Teunisbloem

alle

5%

Van Galenstraat

alle

8%

Tevelshof

alle

20%

Van Heussenstraat

alle

8%

Theda Mansholtstraat

alle

5%

Van Hillepad

alle

5%

Theo Mann-Bouwmeesterstraat

alle

5%

Van Hogendorpstraat

alle

8%

Thérèse Schwartzestraat

alle

5%

Van Ledenberchstraat

alle

5%

Theresiastraat

alle

8%

Van Lennepstraat

alle

8%

Thorbeckestraat

alle

8%

Van Limburg Stirumstraat

alle

8%

Tiberiusstraat

alle

5%

Van Oldenbarneveltstraat

alle

5%

Tiboel Siegenbeekstraat

alle

8%

Van Randwijkstraat

alle

5%

Tieleman en Drosweg

alle

5%

Van Ravelingenstraat

alle

5%

Tijgeroogstraat

alle

5%

straatnaam

nummers

percentage

straatnaam

nummers

percentage

Van Riebeeckhof

alle

8%

Warmoeziershof

alle

8%

Van Rijsselpad

alle

5%

Warmonderweg

alle

5%

Van 's-Gravensandestraat

alle

5%

Wassenaarseweg

alle

5%

Van Slingelandtlaan

alle

5%

Wasstraat

alle

8%

Van Speykstraat

alle

8%

Watergeuzenstraat

alle

8%

Van Swietenstraat

alle

5%

Watermolen

alle

5%

Van 't Hoffstraat

alle

8%

Watersteeg

1 t/m 9 oneven

20%

Van Toornvlietstraat

alle

8%

Watersteeg

2 t/m 4d even

100%

Van Vollenhovenkade

alle

8%

Wattstraat

alle

8%

Van Vollenhovenplein

alle

8%

Weddesteeg

alle

20%

Van Wijkplaats

alle

8%

Weegbreetuin

alle

5%

Vederwier

alle

5%

Weeshuishof

alle

20%

Veehalstraat

alle

8%

Weidehof

alle

5%

Veenbes

alle

5%

Weigeliadal

alle

5%

Veerhuis

alle

8%

West Havenstraat

alle

20%

Veerstraat

alle

20%

West-Indiëbaan

alle

8%

Veilingkade

alle

5%

Westlanderwerf

alle

5%

Veldenpoort

alle

20%

Wevershof

alle

20%

Veluwemeerlaan

alle

5%

Wiardi Beckmanstraat

alle

5%

Vendelstraat

alle

8%

Wiekelhorst

alle

5%

Vennemeerstraat

alle

5%

Wielmakersteeg

alle

20%

Venterstraat

alle

5%

Wierickestraat

alle

5%

Venusstraat

alle

5%

Wijnbes

alle

5%

Vera Bondamstraat

alle

5%

Wilgenrode

alle

5%

Verbeekstraat

alle

5%

Wilhelmina Bladergroenweg

alle

5%

Verdamstraat

alle

8%

Willem Barentszstraat

alle

8%

Verdistraat

alle

5%

Willem de Zwijgerlaan

alle

8%

Verfmolen

alle

5%

Willem Dreeslaan

alle

5%

Vergeet-mij-nietstraat

alle

8%

Willem Klooslaan

alle

5%

Vergiliusstraat

alle

5%

Willem Pijperstraat

alle

5%

Verhaartpad

alle

5%

Willem van der Madeweg

alle

5%

Versijdenstraat

alle

8%

Willemshof

alle

20%

Ververstraat

alle

20%

Willemstraat

alle

8%

Ververstraatplein

alle

20%

William Brewstersteeg

alle

100%

Vestestraat

alle

20%

Wintervlinder

alle

5%

Vestwal

alle

20%

Witte Rozenstraat

alle

8%

Vierlinghlaan

alle

5%

Witte Singel

alle

8%

Vijf Meilaan

alle

5%

Wollegras

alle

5%

Vijf Meiplein

alle

5%

Wolmaransstraat

alle

8%

Vingboonshof

alle

5%

Wolsteeg

alle

100%

Vinkenstraat

alle

5%

Woudbes

alle

5%

Vinkweg

alle

5%

Wulkenbank

alle

5%

Violaduin

alle

5%

Ypenburgbocht

alle

8%

Viottapad

alle

5%

Zaagjesbank

alle

5%

Virulypad

alle

8%

Zaaijerplein

alle

5%

Vismarkt

alle

100%

Zaalbergweg

alle

5%

Vitruviusstraat

alle

5%

Zaalsportstraat

alle

8%

Vivaldistraat

alle

5%

Zaanstraat

alle

5%

Vliervlinder

alle

5%

Zakpoort

alle

20%

Vliet

alle

20%

Zalmforel

alle

5%

Vlietpark

alle

5%

Zamenhofstraat

alle

20%

Vlietweg

alle

5%

Zandstraat

alle

20%

Vliststraat

alle

5%

Zandzegge

alle

5%

Vollebregtshof

alle

20%

Zeeforel

alle

5%

Vollersgracht

alle

20%

Zeemanlaan

alle

8%

Volmolengracht

alle

20%

Zeewier

alle

5%

Voltastraat

alle

8%

Zegersteeg

alle

20%

Vondellaan

alle

5%

Zernikedreef

alle

5%

Voorjaarszegge

alle

5%

Zijdevlinder

alle

5%

Voorschoterweg

alle

5%

Zijldonk

alle

5%

Voorstraat

alle

8%

Zijleiland

alle

5%

Vossebes

alle

5%

Zijloever

alle

8%

Vossemeerlaan

alle

5%

Zijloeverpad

alle

8%

Voszegge

alle

5%

Zijlplaats

alle

20%

Vreewijkstraat

alle

8%

Zijlsingel

alle

8%

Vrijheidslaan

alle

5%

Zijlstraat

alle

20%

Vrouwenkerkhof

alle

20%

Zilverkarper

alle

5%

Vrouwenkerkkoorstraat

alle

100%

Zilverschoontuin

alle

5%

Vrouwenkerksteeg

alle

20%

Zinniadal

alle

5%

Vrouwensteeg

alle

100%

Zocherstraat

alle

5%

Vrouwenweg

alle

5%

Zoeterwoudsesingel

alle

8%

Vulcanusstraat

alle

5%

Zoeterwoudseweg

alle

5%

Vuurbloem

alle

5%

Zonnebloem

alle

5%

W.F. Hermanshof

alle

5%

Zonnedauwtuin

alle

5%

Waardgracht

alle

20%

Zonneveldstraat

alle

20%

Waardkerksteeg

alle

20%

Zonnewende

alle

5%

Waardstraat

alle

8%

Zuid Rundersteeg

alle

20%

Wagnerplein

alle

5%

Zuidsingel

alle

20%

Waldeck Pyrmontstraat

alle

8%

Zuster Bertkenstraat

alle

5%

Walraven van Hallstraat

alle

5%

Zuster Meijboomstraat

alle

5%

Zuster Reichertstraat

alle

5%

straatnaam

nummers

percentage

Zusterhof

alle

20%

Zwanenzijde

alle

5%

Zwartehandspoort

alle

20%

Zwartemeerlaan

alle

5%

Zweilandlaan

alle

5%

Zwenkgras

alle

5%

Toelichting op de Beleidsregels onttrekking en woningvorming 2019

Algemeen

Leiden kent een duidelijke behoefte aan woonruimte voor studenten en jongeren. Leiden wil ook als Kennisstad deze groep de kans bieden op een wooncarrière in de stad. Onzelfstandige woonruimte of een kleine zelfstandige woonruimte kan daarbij een goede opstap zijn voor een wooncarrière in de stad. Door beperkte regelgeving is de afgelopen jaren een groei ontstaan van het aantal onzelfstandige woonruimten en kleine zelfstandige woonruimten door woningvorming. Hierdoor is de leefbaarheid van verschillende buurten ernstig onder druk komen te staan en is er niet langer sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat; Doordat een woning door meerdere eenpersoonshuishoudens wordt bewoond ontstaat een verdichting in de straat. Er staan meer fietsen op straat, er worden vaker feestjes gegeven en omwonenden weten vaak niet wie zij aan kunnen spreken bij klachten. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom op 29 juni 2018 een moratorium uitgesproken. Hiermee werd een tijdelijke stop gezet op het omzetten van zelfstandige woonruimte naar onzelfstandige woonruimten. Dit moratorium loopt af op 1 januari 2020. Het opstellen van nieuwe beleidsregels voor onttrekking was daarmee noodzakelijk.

Doel van een onttrekkingsvergunning is dat het college kan beoordelen of de omzetting van zelfstandige naar onzelfstandige woonruimte niet leidt tot een onaanvaardbaar woon- en leefklimaat. Aspecten die daarbij een rol spelen zijn het aantal woningen in de straat dat reeds verkamerd is en dat er, met uitzondering van de straten in de binnenste schil,tussen 2 woningen met onzelfstandige woonruimten minimaal 2 aaneengesloten woningen moeten zijn staan welke niet zijn verkamerd. Bij een verzoek aan het college om een woning te mogen verkameren moet dan ook informatie worden meegeleverd op basis waarvan het college kan beoordelen in hoeverre hier al dan niet sprake van is. Welke informatie dit betreft is opgenomen in de Huisvestingsverordening en is tevens opgenomen in het aanvraagformulier voor de onttrekkingsvergunning. Deze beleidsregels vormen het kader waarbinnen het college beslist over het al dan niet verlenen van de vergunning.

Woningvorming

Naast het onttrekken van zelfstandige woonruimte ten behoeve van onzelfstandige woonruimten ziet de raad ook een groei van het aantal woningen dat wordt omgebouwd naar meerdere kleine zelfstandige woonruimten. Dit geeft ook een vorm van verdichting die de leefbaarheid van een buurt onder druk kan zetten. Daarom heeft de raad besloten ook hiervoor een vergunningsplicht in te stellen (de woningvormingsvergunning) en beleidsregels op te stellen.

Doel van een woningvormingsvergunning is dat het college kan beoordelen of de omzetting van een enkele zelfstandige woonruimte naar meerdere kleine zelfstandige woonruimten niet leidt tot aantasting van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat in de straat. Anderzijds is er een duidelijke ontwikkeling gaande waarbij meer behoefte is aan kleinere zelfstandige woonruimten. Het ombouwen van een enkele woning naar meerdere kleine woonruimten wil de raad niet te veel beperken of onnodig ingewikkeld maken. Met deze regelgeving wordt een onderscheid gemaakt in zelfstandige woonruimten met een oppervlakte die voor een andere doelgroep bedoeld zijn dan kamerbewoners en hele kleine zelfstandige woonruimten die voor de doelgroep van kamerbewoners bedoeld zijn. Om deze reden is ervoor gekozen alleen een woningvormingsvergunning in te voeren voor zelfstandige woonruimten die kleiner zijn dan 40 m² gebruiksoppervlakte. Daarom moet een vergunning aangevraagd worden als minimaal één van de nieuw te vormen zelfstandige woonruimten kleiner is dan 40 m² gebruiksoppervlakte.

Op het besluit een vergunning al dan niet te verlenen zijn de regels van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dit wil onder meer zeggen dat het college het besluit moet motiveren en dat tegen het besluit van het college bezwaar kan worden gemaakt. Dit houdt tevens in dat het college een vergunning mag weigeren of achteraf intrekken indien de aangeleverde informatie onjuist blijkt te zijn.

Artikel 2

Indien een woning in 5 of meer wooneenheden wordt verhuurd, is op grond van het Bouwbesluit 2012 een melding brandveilig gebruik verplicht. Een melding brandveilig gebruik kan worden gedaan via het Omgevingsloket online (www.omgevingsloket.nl). Voor de eisen waaraan kamergewijze verhuur moet voldoen wordt verwezen naar de Handreiking Studentenhuisvesting en bouwregelgeving van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. In gevallen die op grond van het Bouwbesluit 2012 gezien worden als kamergewijze verhuur moet een bewijs van de melding brandveilig gebruik worden bijgevoegd bij de aanvraag van een onttrekkingsvergunning. Zonder een dergelijk bewijs wordt de aanvraag buiten behandeling gelaten.

Artikel 3

Een vergunning wordt in beginsel verleend indien aan de beleidsregels wordt voldaan. Kan hier niet aan worden voldaan dan kan per individuele aanvraag beoordeeld worden of de vergunning alsnog wordt verleend, eventueel door het stellen van andere voorwaarden aan de vergunning. Een kamerverhuurpand of de afzonderlijke zelfstandige woonruimten kunnen pas in gebruik worden genomen als aan die voorwaarden is voldaan.

Artikel 4

Voorzieningen, zoals geluidwerende maatregelen, die aanwezig zijn en voorzieningen die moeten worden aangebracht als voorwaarde voor het verkrijgen van de vergunning mogen niet worden verwijderd. Dit geldt eveneens voor het aanwezig zijn van de woon- en leefregels als onlosmakelijk onderdeel van de huurovereenkomst. Ook moet de huurprijs voldoen aan de voorschriften van het woningwaarderingsysteem voor onzelfstandige woonruimte. Worden voorzieningen verwijderd of wordt aan andere gestelde voorwaarden niet langer voldaan dan kan het college bestuursdwang uitoefenen en in het uiterste geval de vergunning intrekken.

Het omzetten van zelfstandige woonruimte naar onzelfstandige woonruimte

Artikel 5

Artikel 5, aanhef en onder a, geeft aan dat er in de bijlage III een maximaal percentage is vastgesteld van het aantal verkamerde woningen in een straat. Dit percentage mag niet worden overschreden. Indien dit percentage in een straat is bereikt (of voor het ingaan van deze regelgeving reeds is overschreden), wordt geen vergunning verleend.

Bij de berekening van het quotum wordt gekeken naar het totaal aantal woningen in een straat. Een woning telt mee als deze volgens het bestemmingsplan en de Basis Administratie Gebouwen de functie wonen heeft. Bij panden met een gemengde bestemming wordt gekeken naar het feitelijke gebruik op dat moment. Dit wordt afgezet tegen het aantal panden dat verkamerd is.

Bij de berekening (tot één decimaal) wordt het aantal woningen dat verkamerd mag worden afgerond. Indien uit deze berekening een aantal woningen komt van 0,4 of lager, wordt naar beneden afgerond en is verkamering in de straat dus niet mogelijk.

Bijvoorbeeld: in een straat met 38 woningen en een quotum van 1% mogen 0,4 woningen verkamerd worden. Dit wordt naar beneden afgerond. In deze straat is verkamering dus niet mogelijk. Is het quotum echter 2%, mogen er 0,8 woningen verkamerd worden. Dit wordt naar boven afgerond. In deze straat kan dus 1 woning verkamerd zijn of worden.

Opgemerkt wordt dat het percentage verkamerde woningen in de gehele wijk dus niet van invloed is op de beoordeling van het bereiken van het straatquotum; Er wordt per straat beoordeeld.

Artikel 5, aanhef en onder b, stelt dat tussen 2 woningen met onzelfstandige woonruimten minimaal horizontaal en indien van toepassing verticaal 2 aaneengesloten woningen moeten zijn staan welke niet zijn verkamerd. Hieronder worden ook panden gerekend welke niet in gebruik zijn als woning. Hiermee wordt ook verkamering binnen een portiek of een flat gereguleerd. In een portiekwoning of flat moet een zogenaamde paardensprong mogelijk zijn tussen twee verkamerde woningen (zie onderstaande afbeelding).

afbeelding binnen de regeling

groen is mogelijk om te verkameren

rood is niet mogelijk om te verkameren

Indien tussen de woningen een gang met minimale breedte aanwezig is, bedoeld als brandgang of toegang naar een achterpad, worden de woningen als aangesloten beschouwd. Een dergelijke gang heeft als doel dat hier alleen bestemmingsverkeer (lopend of met de fiets) gebruik van maakt. Als er een pad of straat aanwezig welke bedoeld is als openbare verkeersroute worden woningen niet als aaneengesloten beschouwd. In dat geval kan de woning aan de andere zijde van het pad of de straat verkamerd worden.

Dit artikel is niet van toepassing op straten in de binnenste schil.

Artikel 5, aanhef en onder c, stelt eisen aan de geluidwering tussen de beoogde verkamerde woning en de direct aanliggende woningen. Om een onttrekkingsvergunning naar onzelfstandige woonruimte te krijgen zal tussen de woonruimte en aangrenzende woningen moeten worden voldaan aan de nieuwbouweisen van Bouwbesluit 2012 (52 dB (luchtgeluid) en 54 dB (contactgeluid)). Dit geluidsniveau komt overeen met kwaliteitscijfer 3 volgens NEN 1070. In bijlage I is de betekenis van kwaliteitscijfer 3 nader toegelicht. De aanvrager van de onttrekkingsvergunning verstrekt gegevens en bescheiden waaruit blijkt dat hieraan wordt voldaan. In een bestaande situatie is een geluidsmeting de meest voor de hand liggende methode om de geluidswering tussen de woningen inzichtelijk te maken. In dat geval dient de rapportage met meetresultaten te worden ingediend bij de aanvraag van de onttrekkingsvergunning.

Voorts kan de aanvrager de geluidswering tussen de woningen onderbouwen door middel van een akoestisch-bouwtechnische rapportage. Hierin wordt de geluidswering aan de hand van de opbouw van de woningscheidende constructies (woningscheidende wanden en/of vloeren) met behulp van berekeningen en/of standaardoplossingen (detailleringen en/of onderbouwingen van productleveranciers of referentiedetails) onderbouwd. Wanneer niet wordt voldaan aan de geluidseisen, zullen geluidswerende maatregelen moeten worden genomen die ertoe leiden dat de geluidswering tussen de woningen voldoet aan de nieuwbouweisen van Bouwbesluit 2012 (ofwel: kwaliteitscijfer 3 volgens NEN 1070), tenzij in overleg met bevoegd gezag invulling kan worden gegeven aan artikel 7.

Artikel 5, aanhef en onder d, stelt voorwaarden dat op de voordeur van de woning een maatregel wordt genomen om te voorkomen dat de deur hard dicht kan slaan. Een deurdranger is hier een voorbeeld van. Ook moet een trap, als deze aanwezig is in de woning, voorzien zijn van een geluiddempende bekleding.

Artikel 5, aanhef en onder e, stelt eisen aan de stalling van fietsen en afval. Bij kamerbewoning wordt door omwonenden vaak overlast ervaren van de vele fietsen die op de stoep staan en van afval dat (langdurig) in de tuin staat. Door hiervoor inpandig dan wel op eigen terrein een oplossing te realiseren wordt een deel van de overlast voorkomen. Voorwaarden zijn wel dat deze voldoende ruimte biedt voor de fietsen van alle bewoners en enig afval en makkelijk toegankelijk is om gebruik hiervan te bevorderen. Conform de woon- en leefregels mag de opslag van afval geen overlast geven.

Artikel 5, aanhef en onder f, biedt de mogelijkheid om de onttrekkingsvergunning te weigeren indien geen of onvoldoende woon- en leefregels aan de toekomstige bewoners wordt opgelegd. De aanvrager dient hiertoe bij de aanvraag aan te geven welke regels aan huurders worden opgelegd. In bijlage II is een kader gegeven op basis waarvan het college de aanvraag op dit punt beoordeeld. De verhuurder blijft ervoor verantwoordelijk dat zijn huurders geen overlast veroorzaken en zich aan de woon- en leefregels houden.

Artikel 5, aanhef en onder g, stelt voorwaarden aan de hoogte van de huurprijs. Deze moet voldoen aan de voorschriften voor woningwaardering voor onzelfstandige woonruimte. Hiervoor verwijzen wij naar de Huurcommissie welke deze woningwaardering heeft uitgewerkt. De huurprijzen per kamer moeten op de aanvraag van de vergunning aangegeven worden. De bevoegdheid voor handhaving van de huurprijs ligt echter niet bij de gemeente. Huurders kunnen zich hiervoor tot de Huurcommissie richten.

Artikel 5, aanhef en onder h, stelt als voorwaarde dat er zowel een huurder als de verhuurder of beheerder voor een ieder kenbaar worden gemaakt als contactpersoon. Dit kan bijvoorbeeld door telefoonnummers bij het bellentableau te hangen.

Veel omwonende geven aan dat zij niet weten wie ze aan kunnen spreken als zij bijvoorbeeld regelmatig overlast ervaren. Door de snelle wisseling van huurders weten zij vaak niet wie er precies woont. Een contactpersoon is bij voorkeur een huurder die ook de intentie heeft langer te blijven wonen. Een contactpersoon is een laagdrempelig aanspreekpunt voor omwonenden en derden zoals politie, handhaving en het college. Hij of zij informeert nieuwe bewoners over de woon‐ en leefregels en draagt zorg voor naleving van die regels. De verhuurder blijft ervoor verantwoordelijk dat zijn huurders geen overlast veroorzaken en zich aan de woon- en leefregels houden. Daarom is het van belang dat de verhuurder of een beheerder die namens de verhuurder optreedt ook bereikbaar is.

Artikel 6

Artikel 6, aanhef en onder a, betreft een vereenvoudigde en pragmatische methode om de geluidswerende kwaliteit van woningscheidende constructies te verbeteren. Het toepassen van een voorzetwand voor een woningscheidende wand en het toepassen van een verend opgelegde dekvloer op een woningscheidende wand zijn namelijk de meest voor de hand liggende oplossingen. Het is aan de aanvrager om in samenhang met de kwaliteit van de aanwezige scheidingsconstructie (bijvoorbeeld een steenachtige spouwmuur of een steensmuur) aan te tonen met welk type voorzetwand (materialisering/detaillering en wijze van bevestiging) een aanvaardbaar woon- en leefklimaat ontstaat. Dit wil in principe zeggen dat de aanvrager aantoont dat tenminste dezelfde geluidswering wordt gerealiseerd als is beoogd met de voorschriften: kwaliteitscijfer 3 volgens NEN 1070. Het staat de aanvrager vrij om – binnen de gestelde eisen - in plaats van de voorgeschreven oplossingen- een alternatieve oplossing te kiezen. In plaats van een verend opgelegde dekvloer zou bijvoorbeeld ook kunnen worden gekozen voor een geluidswerende vloerbedekking, mits tenminste dezelfde geluidswerende prestatie wordt gerealiseerd. Zo nodig moet de aanvrager dit middels aanvullende berekeningen en/of

geluidsmetingen aantonen.

Afhankelijk van de bouwwijze van de te verkameren woning zal in veel gevallen de geluidwering door de genoemde maatregelen op een aanvaardbaar niveau kunnen worden gebracht tegen een acceptabele investering. Bij bijvoorbeeld (doorlopende) houten vloeren en eerder in zelfstandige woonruimten omgezette woningen is het echter denkbaar dat de maatregelen genoemd in artikel 5, aanhef en onder c, niet afdoende zullen zijn voor een aanvaardbare geluidwering tussen woningen. Daar waar dit niet het geval is – en de minimale geluidwering dus niet wordt bereikt – biedt artikel 5, aanhef en onder c, het college de mogelijkheid de vergunningaanvraag alsnog te weigeren indien de aanvrager niet aannemelijk kan maken dat aan de geluidseisen wordt voldaan. Mogelijk vraagt het college aanvullende informatie op bij het beoordelen of de toegepaste (standaard)voorzieningen voldoende zijn.

In bijlage I is dit nader toegelicht en is aangegeven welke randvoorwaarden in het algemeen gelden voor de aanwezige massa en samenstelling van houten en steenachtige woningscheidende vloeren en -wanden.

Tenslotte kan met toepassing van artikel 6, aanhef en onder b, de oorspronkelijke bouwvergunning worden gebruikt bij de onderbouwing van de geluidswering, mits daarin voldoende gegevens zijn opgenomen om de geluidswering te kunnen beoordelen. Het is aan de aanvrager van de onttrekkingsvergunning om voor deze onderbouwing zorg te dragen.

Artikel 7

Artikel 7 biedt bevoegd gezag de mogelijkheid om af te wijken van de geluidseisen zoals weergegeven in artikel 5 en 6. Doel is namelijk dat verkamering niet ten koste gaat van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Als dat doel kan worden gerealiseerd zonder de eerder genoemde geluidseisen, dan kan daarvan in individuele gevallen gebruik worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een vrijstaande woning of als de woning gelegen is een gebied waar in de buurpanden alleen kantoren of dergelijke gevestigd zijn.

Artikel 8

Artikel 8 biedt het bevoegd gezag de mogelijkheid om andere bouwkundige- (artikel 8, aanhef en onder a) of gebruiksaspecten (artikel 8, aanhef en onder b) mee te nemen in de afweging of de omzetting niet leidt tot een onaanvaardbaar woon- en leefklimaat. Bij het bepalen of de vergunning wel of niet wordt verleend, kan gekeken worden naar het beoogde gebruik en de effecten daarvan. Het college kan bijvoorbeeld een vergunning gemotiveerd weigeren indien sprake zal zijn van overlast door een groot aantal bewoners in relatief kleine verkamerde woningen.

Het omzetten van een zelfstandige woonruimte in meerdere zelfstandige woonruimten

Artikel 9

Met deze regelgeving wordt een onderscheid gemaakt in zelfstandige woonruimten met een oppervlakte die voor een andere doelgroep bedoeld zijn dan kamerbewoners en hele kleine zelfstandige woonruimten die voor de doelgroep van kamerbewoners bedoeld zijn. Om deze reden is ervoor gekozen alleen een woningvormingsvergunning in te voeren voor zelfstandige woonruimten die kleiner zijn dan 40 m² gebruiksoppervlakte. Een woningvormingsvergunning moet worden aangevraagd indien minimaal één van de nieuw te vormen zelfstandige woonruimten kleiner is van 40 m² gebruiksoppervlakte.

Artikel 10

Artikel 10, aanhef en onder a, geeft aan dat nieuw te vormen zelfstandige woonruimten een minimale maat van 24 m² gebruiksoppervlakte moeten hebben. Hiermee worden hogere eisen gesteld dan het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit stelt eisen t.a.v. veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Woningvorming heeft in Leiden echter ook veel invloed op de verdichting in een straat en kan daarmee een aanvaardbaar woon- en leefklimaat negatief beïnvloeden. Een gebruiksoppervlakte vanaf 24 m² wordt geacht hier minder negatieve invloed op te hebben. Zelfstandige woonruimten vanaf deze maat worden ook door verhuurders als toekomstbestendig en goed verhuurbaar product beschouwd.

Artikel 10, aanhef en onder b, stelt eisen aan de stalling van fietsen en afval. Bij het omzetten van een enkele zelfstandige woonruimte naar meerdere zelfstandige woonruimten vindt een mogelijke verdichting plaats van het aantal bewoners van de woning. Dit kan een toename van het aantal fietsen met zich meebrengen. Door omwonenden wordt vaak overlast ervaren van de vele fietsen die op de stoep staan en van afval dat (langdurig) in de tuin staat. Door hiervoor inpandig of op eigen terrein een oplossing te realiseren wordt een deel van de overlast voorkomen. Voorwaarden zijn wel dat deze voldoende ruimte biedt voor de fietsen van alle bewoners en enig afval en makkelijk toegankelijk is om gebruik hiervan te bevorderen.

Uitzondering voor kwetsbare doelgroepen

Artikel 11

Indien een woning beschikbaar wordt gesteld voor mensen die vanuit de maatschappelijke opvang door willen stromen naar een vorm van begeleid wonen, kan besloten worden dit toe te staan als het quotum al is bereikt of als vanuit het quotum verkamering in een straat niet mogelijk is.

Juist kleinere straten in een meer suburbaan woonmilieu kunnen een geborgen plek bieden die bij uitstek geschikt is voor bewoners in een begeleid wonen traject. Doel van de begeleiding is om bewoners te leren zelfstandig te wonen en een regulier dagritme aan te houden. Een dergelijke omgeving kan daar bij helpen.

Artikel 12

Indien een woning beschikbaar wordt gesteld voor mensen die vanuit de maatschappelijke opvang door willen stromen naar een vorm van begeleid wonen, worden er geen nadere eisen gesteld voor aan het aanbrengen van geluidwerende maatregelen. Deze vorm van huisvesting levert nagenoeg nooit klachten van overlast op voor de woonomgeving omdat er begeleiding (al dan niet permanent) aanwezig is. Deze woningen zijn veelal, maar niet uitsluitend, van woningcorporaties.

Uitzondering voor tijdelijk gebruik

Artikel 13

Bij herstructurering kunnen een gebouw of woningen in het gebouw tijdelijk leeg staan. Deze kunnen tijdelijk verhuurd worden op grond van de Leegstandswet, artikel 15 of via een leegstandsbeheerder in gebruik worden genomen om kraken te voorkomen (anti-kraak). Deze woonvorm is populair onder jongeren en biedt een oplossing voor het tekort aan woonruimten. Indien een gebouw of woningen in een gebouw op deze wijze worden verhuurd en er sprake is van onzelfstandige woonruimten hoeven zij, op grond van hun tijdelijke aard niet te voldoen aan de eisen die zijn gesteld ten aanzien van quotering, geluidwerende maatregelen en bouwkundige maatregelen.

Opleggen van aanvullende maatregelen of intrekking van de onttrekkingsvergunning

Artikel 14

Bij verkoop van de woning wordt de onttrekkingsvergunning mee verkocht, deze is namelijk gebonden aan de woning. De nieuwe eigenaar moet zich echter kenbaar maken aan het college en is gebonden aan de voorwaarden die in de vergunning zijn opgenomen. In de Huisvestingsverordening is opgenomen dat de vergunning kan worden ingetrokken als niet meer aan de voorwaarden van de vergunning wordt voldaan.

Artikel 15

Artikel 15 bepaalt dat als een woning niet in een goede staat van onderhoud wordt gehouden zoals in het Bouwbesluit (bestaande bouw) wordt voorgeschreven er niet alleen een aanschrijving op grond van de Woningwet kan worden gegeven, maar dat uiteindelijk ook intrekking van de onttrekkingsvergunning mogelijk is. Dit betekent wel dat bij bijvoorbeeld een bladderende verflaag er geen grond is om een eigenaar aan te schrijven op het onderhoud.

Artikel 16

Artikel 16 bepaalt dat de beleidsregels tevens van toepassing zijn op bestaande onttrekkingsvergunningen. Indien uit gerapporteerde overlast blijkt dat er sprake is van herhaalde overlast waardoor het aanvaardbaar woon- en leefklimaat is aangetast kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld en is zelfs intrekking van de onttrekkingsvergunning mogelijk.

Artikel 17

In uitzonderinggevallen kan het college op grond van artikel 13 van de Woningwet aanvullende bouwkundige maatregelen opleggen aan bestaande verkamerde woningen. Bij een eventuele toepassing van deze bevoegdheid wordt bij het vaststellen van de maatregelen gebruik gemaakt van de in deze beleidsregels genoemde bouwkundige maatregelen als maximaal op te leggen niveau.

Overgangsrecht

Artikel 18

Deze beleidsregels zijn van toepassing op alle aanvragen die binnen de geldigheid van deze regels (dus na 1 januari 2020) worden aangevraagd. Er zijn echter in voorgaande jaren al veel woningen met onttrekkingsvergunning verkamerd en hiermee is in sommige straten het quotum overschreden. In die gevallen blijven vergunde situaties bestaan.

Artikel 19

Als er geen onttrekkingsvergunning voor een woning is verleend, wordt gekeken wanneer de eigenaar de woning in eigendom heeft verkregen. Als dat voor 1 april 2007 is en er is geen brandgevaarlijke situatie, zal een onttrekkingsvergunning na aanvraag in beginsel worden verleend. Ook als het quotum reeds is behaald of overschreden.

Een aanvraag inhoudende een beroep op dit overgangsrecht moet binnen 6 maanden na het inwerkingtreden van deze beleidsregels zijn ingediend. Na deze termijn zullen aanvragen gelijk behandeld worden als de aanvragen van panden die na 1 april 2007 zijn gekocht en/of verkamerd.

Zijn woningen na 1 april 2007 gekocht en/of verkamerd zonder onttrekkingsvergunning dan is er sprake van een illegale situatie. Bij illegale situaties en een overschrijding van het quotum wordt een handhavingstraject tot beëindiging van het gebruik opgestart. Als het quotum nog niet is overschreden kan een vergunning in beginsel verleend worden indien aan alle in deze beleidsregels gestelde voorwaarden wordt voldaan.

De datum van 1 april 2007 is bewust gekozen. Enerzijds was voor deze datum de nieuwe eigenaar niet aansprakelijk voor illegale verbouwingen die door de vorige eigenaar waren uitgevoerd. Met andere woorden: een koper hoefde niet na te gaan of alle benodigde vergunningen aanwezig waren. Anderzijds zijn er in de periode van 2000 tot 2008 brandveiligheidscontroles gehouden in de kamerverhuurpanden. Bij illegaal verkamerde woningen is niet tegen die situatie opgetreden. Van een deel van de panden die onder deze regeling vallen is derhalve te verifiëren of zij voor 1 april 2007 reeds verkamerd waren. Voor de panden waarbij dat niet het geval is, of althans niet te achterhalen is, zal de eigenaar dit aantoonbaar moeten maken.

Bij de aanvragen van vergunning voor legalisatie van woningen die na 1 april 2007 zijn gekocht worden deze in behandeling genomen in volgorde van binnenkomst.

Artikel 20

Bij de aanvraag van onttrekkingsvergunning in een straat waar het quotum is overschreden wordt deze afgewezen. Dat hierbij woningen aanwezig zijn die niet voldoen aan regelgeving is hierop niet van invloed. Voor deze woningen wordt gekeken of zij aan regelgeving kunnen voldoen (zie artikel 19) of er wordt een handhavingstraject tot beëindiging van het gebruik opgestart. Omdat een dergelijk handhavingstraject lang kan duren en de uitkomst niet altijd zeker is, wordt hier niet op voorhand op geanticipeerd. Pas als in een straat het aantal verkamerde woningen daadwerkelijk onder het quotum is kunnen aanvragen (opnieuw) in behandeling worden genomen.