Programma en overzicht huisvestings-voorzieningen onderwijs voor het jaar 2000

Geldend van 01-01-2000 t/m heden

Intitulé

Voorziening huisvesting onderwijs 2000 

Leiderdorp, 14 september 1999

Afdeling: Onderwijs, Sport en Welzijn

Onderwerp :    Programma en overzicht huisvestings-voorzieningen onderwijs voor het jaar 2000.  

  

Beslispunten:

1. Vaststelling van het programma huisvestingsvoorzieningen 2000

2. Vaststelling van het overzicht huisvestingsvoorzieningen 2000

3. Beschikbaarstelling van het benodigde krediet voor het uitvoeren van de voorzieningen genoemd onder 1

1. Inleiding

  • 1.

    Inleiding

Diverse Leiderdorpse schoolbesturen hebben op grond van de verordening huisves-tingsvoorzieningen onderwijs een aanvraag ingediend om aanspraak te maken op een voorziening in de huisvesting voor het jaar 2000. Uit de voor u ter inzage liggende stukken kunt u opmaken welke huisvestingsvoorzieningen door de schoolbesturen aangevraagd worden.

Belangrijkste aanvraag betreft de uitbreiding van de Kastanjelaanschool. De overige aanvragen betreffen voornamelijk onderhouds- en bouwkundige aangelegenheden. De aanvragen die voor inwilliging in aanmerking komen zijn beoordeeld door de Sectie Bouwzaken van de afdeling Beleid Beheer Openbare Ruimte en geven geen aanleiding tot het maken van op- en aanmerkingen. Wel wordt in overweging gegeven om bij basisschool de Hobbit en het naastgelegen gymlokaal dezelfde voorzieningen te treffen als door het Protestants-Christelijke schoolbestuur aangevraagd worden voor basis-school het Bolwerk (vervangen goten en hemelwaterafvoeren).

De aanvraag van het Rooms Katholieke schoolbestuur voor het vervangen van de dakbedekking van de fietsenberging van basisschool de Leeuwerik dient naar onze mening afgewezen te worden.

De aanvraag voor tijdelijke uitbreiding met één lokaal van basisschool de Leeuwerik kan ingewilligd worden door het beschikbaar stellen van een leegstaand lokaal van basisschool Gomarus.

1.1 Beoogd effect

Vaststelling van het programma huisvestingsvoorzieningen onderwijs voor het jaar 2000.

2. Argumenten

Uitbreiding / aanpassing kastanjelaanschool

Het bestuur van de Protestants-Christelijke schoolvereniging verzoekt wegens toe-name van het aantal leerlingen om uitbreiding van de Kastanjelaanschool tot een 11-klassige basisschool. Daarnaast wordt medewerking gevraagd voor een aantal bouwkundige voorzieningen en diverse aanpassingen. Voornaamste redenen hier- voor zijn de leeftijd van de school (de school dateert uit 1930) en de inrichting van de school (geen gemeenschapsruimte).

Door het schoolbestuur wordt in de aanvraag in overweging gegeven om, gelet op de kosten die met het een en ander gemoeid zullen zijn, medewerking te verlenen voor een nieuwe 11-klassige basisschool.

De situatie bij de Kastanjelaanschool is min of meer vergelijkbaar met die van de Koningin Julianaschool, met dien verstande dat de Kastanjelaanschool niet zo beeldbepalend voor de wijk is als het gebouw van de Koningin Julianaschool. Om die reden is bij de Koningin Julianaschool geen nieuwbouw gepleegd. Nieuwbouw in het geval van de Kastanjelaanschool ligt meer voor de hand, zeker indien dat op een andere plaats in de wijk gebeurt en op de vrijkomende grond van de school woningbouw gepleegd wordt. Met name uit financieel oogpunt (zie bijlage) is dat aantrekkelijk.

Voor een uitbreiding van de school op de huidige plek is aanpassing van het bestem-mingsplan noodzakelijk. Uitbreiding zal ook meer leerlingen op de locatie tot gevolg hebben met alle verkeersproblematiek van dien. Dat zal het wijzigen van het bestem-mingsplan er niet eenvoudiger op maken. Indien gekozen wordt voor nieuwbouw hoeft tijdens die nieuwbouw geen vervangende huisvesting te worden geregeld. Dat scheelt een aanzienlijk bedrag.

De betreffende problematiek is besproken met de afdelingen Ruimtelijke Ordening en Milieu, Beleid Beheer Openbare Ruimte en Financiën. Unaniem kwam daarbij naar voren dat nieuwbouw op een andere plek in de wijk de beste oplossing is. Gezien de ontwikkelingen rond de A4 en de HSL kan nog geen locatie voor de nieuwbouw aangewezen worden. Het schoolbestuur heeft te kennen gegeven hiervoor begrip te hebben. Belangrijk argument voor het schoolbestuur is dat het de beschikking krijgt over een goed toegerust gebouw dat voldoet aan de eisen van deze tijd.

Tot slot dient nog opgemerkt te worden dat de aanvraag voor een 11-klassige basisschool op grond van de verordening beoordeeld is op basis van de leerlingen-prognose van 1998. Een samenvatting van die prognose ligt voor u ter inzage. De betreffende leerlingenprognose wordt momenteel geactualiseerd. Indien deze prognose daartoe aanleiding geeft kan aanpassing van de plannen plaatsvinden.

Onderhouds- en bouwkundige aanvragen.

De onderhouds- en bouwkundige aanvragen die voor inwilliging in aanmerking komen zijn beoordeeld door de Sectie Bouwzaken van de afdeling Beleid Beheer Openbare Ruimte en geven geen aanleiding tot het maken van op- en aanmerkingen. Wel wordt in overweging gegeven om bij basisschool de Hobbit en het naastgelegen gymlokaal dezelfde voorzieningen te treffen als door het Protestants-Christelijke schoolbestuur aangevraagd worden voor basisschool het Bolwerk (vervangen goten en hemelwater-afvoeren). Dit omdat het één gebouw betreft en de problemen die door het Protestants-Christelijke schoolbestuur geschetst worden zich ook bij het gymlokaal en de Hobbit voordoen. De kosten hiervan worden, net als bij het Bolwerk, geraamd op een bedrag van f 12.969,65.

Vervanging dakbedekking fietsenberging de Leeuwerik .

Deze aanvraag komt niet voor inwilliging in aanmerking. Reeds op 24 augustus 1992 verleende uw raad op grond van artikel 74 van de Wet op het basisonderwijs voor 5/20 deel medewerking voor het vervangen van de dakbedekking van de fietsen-berging. Tegen deze partiele medewerking van is het schoolbestuur in beroep gegaan bij Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Gedeputeerde Staten stelde bij besluit van 20 juni 1994 het schoolbestuur in het gelijk en besliste dat de gemeenteraad volledige medewerking moest verlenen. Tegen dit besluit van Gedeputeerde Staten is door uw raad beroep aangetekend bij de Raad van State. Tijdens de beroepsprocedure is op verzoek van het schoolbestuur een voorschot verleend om de betreffende werkzaam-heden alvast uit te voeren!! De Raad van State stelde op 31 juli 1996 de gemeente in het gelijk en bepaalde dat Gedeputeerde Staten een nieuw besluit moest nemen op het door het schoolbestuur ingediende beroep. Bij besluit van 26 juni 1997 verklaarde Gedeputeerde Staten het ingestelde beroep ongegrond.

Tijdelijke uitbreiding basisschool de Leeuwerik .

Het schoolbestuur verwacht dat het aantal leerlingen van basisschool de Leeuwerik

in het jaar 2000 zodanig zal zijn toegenomen dat een 11e lokaal noodzakelijk is. Prognoses tonen aan dat het hier om een tijdelijke uitbreiding gaat. Tevens verzoekt het schoolbestuur om uitbreiding van het meubilair en onderwijsleerpakket.

De tijdelijke huisvesting voor de Leeuwerik kan gevonden worden bij basisschool Gomarus. In deze school staat één lokaal leeg. Alvorens overleg te starten met het bestuur van de Leeuwerik en Gomarus over het ingebruik nemen van dat lokaal wordt geadviseerd de resultaten af te wachten van de nota die ingaat op de gevolgen van de klassenverkleining. Wellicht dat op een andere wijze aan het verzoek van het school-bestuur tegemoet kan worden gekomen. Plaatsen en huren van een noodlokaal is een kostbare zaak. Voor een periode van twee jaar moet rekening worden gehouden met een bedrag van circa f 85.000,00. Bovendien moet met precedentwerking rekening worden gehouden.

Het verzoek om uitbreiding van het meubilair en onderwijsleerpakket kan ingewilligd worden.

Voor beide aanvragen geldt dat een en ander pas geëffectueerd wordt op het moment dat het aantal leerlingen daar daadwerkelijk aanleiding toe geeft. Als het aantal leerlingen achter blijft bij de prognose komt de medewerking te vervallen.

3.Draagvlak

Alle schoolbesturen kunnen zich met de inhoud van dit voorstel verenigen.

4.Kanttekeningen N.v.t.

5.Kosten, baten en dekking

De kosten voor de bouwkundige voorzieningen alsmede de uitbreiding van het meubilair en onderwijsleerpakket kunnen ten laste worden gebracht van de reserve onderwijsvoorzieningen. Deze reserve wordt jaarlijks met een bedrag gevoed op basis van de meerjarenonderhoudsplanning (Planon).

De totale investeringskosten voor een nieuwe 11-klassige basisschool ten behoeve van de Kastanjelaanschool bedragen volgens de verordening huisvestingsvoorzieningen onderwijs f 2.900.000,00. Deze investeringskosten worden opgenomen in de staat C van de gemeentebegroting en de daaruit voortvloeiende kapitaallasten worden verant-woord op hoofdstuk IV van de beheersbegroting. Naar het zich laat aanzien kan pas op zijn vroegst in augustus 2000 met de nieuwbouw worden begonnen. Om die reden wordt voor 2000 rekening gehouden met een bedrag van f 1.500.000,00. In de meerjarenbegroting wordt dit bedrag in 2001 met f 1.350.000,00 verhoogd. Samen met het in 1999 beschikbaar gestelde voorbereidingskrediet van f 50.000,00 komt het totaal bedrag uit op f 2.900.000,00.

6.Standpunt commissies

De VVD, PvdA en het CDA adviseren positief over dit voorstel. D66, Groen Links en AOV/Unie 55+ konden op basis van het concept-raadsvoorstel niet positief reageren.

Burgemeester en wethouders van Leiderdorp,

de secretaris, mw. N.A.M. Rigter

de burgemeester, M. Zonnevylle