Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2003

Geldend van 01-01-2004 t/m heden

Intitulé

Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2003

Afdeling      :    Onderwijs, Sport en Welzijn                                                Leiderdorp, 28 oktober  2003, Onderwerp :    Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2003.

Beslispunten

  • 1.

    De verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Leiderdorp van 1 maart 1999 in te trekken.

  • 2.

    Vast te stellen de Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Leiderdorp 2003.

  • 1.

    Inleiding

Sinds het jaar 1997 is de verantwoordelijkheid voor de onderwijshuisvesting op gemeente-lijk niveau komen te liggen. Dit houdt in de besluitvorming over het groot onderhoud van de schoolgebouwen en eveneens de besluitvorming over nieuw te bouwen c.q. te renoveren accommodaties. De financiële middelen worden sindsdien eveneens aan de gemeenten ter beschikking gesteld met een integrale vergoeding binnen het gemeentefonds. De ver-goedingen voor de huisvestingsvoorzieningen zijn dus niet geoormerkt.

Om tot een goede uitvoering van het gemeentelijke beleid ten aanzien van de onderwijs-huisvesting te komen dient een juridisch kader in de vorm van gemeentelijke regelgeving te worden gehanteerd. In nauwe samenwerking met het ministerie van OCW heeft de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten daarvoor een modelverordening ontworpen om een juridische basis te creëren en om de verschillende gebouw-elementen en de daarmee verbonden financiën te normeren. Deze verordening is indertijd integraal door de gemeente Leiderdorp vastgesteld. De gemeente dient de verordening in overleg met alle schoolbesturen toe te passen. Dit overleg vindt plaats in het wettelijk voorgeschreven Op Overeenstemming Gericht Overleg. In het overleg van 22 oktober 2003 zijn de school-besturen akkoord gegaan met de tekst van de verordening.

Op grond van de verordening kunnen schoolbesturen jaarlijks bij de gemeente verzoeken voor huisvestingsvoorzieningen en het onderhoud buitenzijde indienen. Het onderhoud buitenzijde is globaal te vergelijken met ‘groot onderhoud’. Schoolbesturen dienen het onderhoud binnenzijde (klein onderhoud) voor hun rekening te nemen en krijgen daarvoor rechtstreeks van de rijksoverheid een vergoeding. De gemeente beoordeelt de aanvragen van de schoolbesturen. De gehonoreerde aanvragen worden op het programma voor het eerstvolgende kalenderjaar geplaatst. De niet gehonoreerde aanvragen worden op het overzicht geplaatst. Nadat overeenstemming is bereikt in het Op Overeenstemming Gericht Overleg (O.O.G.O.) met de schoolbesturen wordt het programma en het overzicht vervolgens door de gemeenteraad vastgesteld.

Jaarlijks worden door de VNG wijzigingen in de tekst van de modelverordening aange-bracht en worden de gemeenten daarvan middels een aangepaste tekst van de model-verordening op de hoogte gebracht. De gemeente kan de wijzigingen op haar beurt over-nemen in de eigen verordening. Het ligt in de bedoeling elk jaar een wijziging van de ver-ordening te overwegen aan de hand van de voorstellen van de VNG.

1.1Beoogd effect

Het actualiseren van de betreffende verordeningen aan de huidige ruimtelijke en financiële normeringen en de onderwijskundige ontwikkelingen en het daarmee voorzien in een adequate huisvesting voor het onderwijs.

2.Argumenten

De laatst vastgestelde verordening in Leiderdorp is op 1 maart 1999 gedateerd. Sindsdien zijn de normeringen, zowel ruimtelijk als financieel aanzienlijk gewijzigd. Ook zijn aanpas-singen in de model-verordening van de VNG aangebracht in verband met de onderwijs-kundige vernieuwingen in het primair en het voorgezet onderwijs. Deze onderwijskundige vernieuwingen hebben hun vertaling gevonden in de ruimtelijke normering van de school-gebouwen. Reden waarom de betreffende gemeentelijke verordening opnieuw dient te worden vastgesteld.

Aangezien de huidige verordening ingrijpend dient te worden gewijzigd in verband met de vele aanpassingen in verband met de onderwijskundige ontwikkelingen en de aanpas-singen van de ruimtelijke en financiële normen, verdient het aanbeveling de huidige ver-ordening buiten werking te stellen en gelijktijdig de modelverordening voor het jaar 2003 vast te stellen.

3.Draagvlak

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseert jaarlijks de aanpassingen ten be-hoeve van de verordening vast te stellen. De schoolbesturen kunnen op grond van de verordening hun aanvragen voor huisvesting en het onderhoud buitenzijde bij de ge-meente indienen. De schoolbesturen stemmen in met de intrekking van de huidige verordening onder gelijktijdige vaststelling van de bijgaande verordening.

4.Kanttekeningen

Geen

5.Kosten, baten en dekking

Niet van toepassing.

6. Standpunt commissies

Vanuit de commissies ontvingen wij het volgende advies:

De commissie kan zich vinden in deze verordening, hoewel het Leiderdorpse element ontbreekt. De commissie adviseert het stuk als hamerstuk te agenderen voor de raad van 15 december.

Ondertekening

Het College van burgemeester en wethouders van Leiderdorp,
de burgemeester, M. Zonnevylle
de secretaris, A.H. Schouten