Regeling vervallen per 16-11-2018

Damoclesbeleid Leudal

Geldend van 21-06-2012 t/m 15-11-2018

Intitulé

Damoclesbeleid Leudal

De burgemeester van Leudal,

Overwegende, dat artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet de burgemeester de bevoegdheid geeft om bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen dan wel in of op bij woningen of zodanige lokalen behorende erven een middel als bedoeld in lijst I of II van de Opiumwet wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is;

dat bij besluit van 9 april 2009 (inwerking getreden 16 april 2009) beleidsregels zijn vastgesteld waarin is aangegeven hoe deze bevoegdheid zal worden toegepast: de zogenoemde “Beleidsregels Damocles inzake toepassing artikel 13b Opiumwet”;

dat het wenselijk is dat de contractpartners hennepconvenant Limburg eenduidig beleid voeren;

gelet op artikel 13b van de Opiumwet en het Hennepconvenant Limburg 2012;

Besluit:

Vast te stellen het Damoclesbeleid Leudal onder intrekking van de op 9 april 2009 vastgestelde beleidsregels Damocles inzake toepassing artikel 13b Opiumwet.

Artikel 1: Algemeen

  • 1. Als beleidsuitgangspunt wordt als regel gekozen voor het opleggen van een last onder bestuursdwang en niet voor het opleggen van een dwangsom. Een last onder bestuursdwang is een directer middel dat in tegenstelling tot de dwangsom binnen een concreet gesteld begunstigingstermijn tot feitelijke beëindiging van de overtreding leidt.

  • 2. Bij het opleggen van een last onder bestuursdwang wordt in principe gekozen voor sluiting van de woning/het lokaal. Dit moet als de meest effectieve maatregel worden beschouwd om de met de Opiumwet strijdige situatie te doen beëindigen en herhaling ervan te voorkomen. Bij wijze van uitzondering kan in concrete gevallen, waar het middel van sluiting niet adequaat of niet evenredig is, bekeken worden welke andere bestuursrechtelijke maatregel dient te worden toegepast.

  • 3. De sluitingsbevoegdheid van de burgemeester op basis van artikel 13b Opiumwet en de overige daarmee samenhangende maatregelen kan uitsluitend toepassing krijgen op basis van schriftelijke bewijsstukken.

  • 4. Als begunstigingstermijn wordt een periode van 72 uur aangehouden waarbinnen betrokkene zelf in de gelegenheid is om gehoor te geven aan de opgelegde last. Bij lokalen geldt dat binnen het eerste uur van deze 72 uur de klanten uit de inrichting dienen te worden verwijderd.

  • 5. Indien er feitelijk tot sluiting wordt overgegaan zal de woning/het lokaal voor eenieder ontoegankelijk worden gemaakt.

  • 6. De duur van de sluiting is afhankelijk van de overtreding en van de vraag of de woning/het lokaal reeds eerder gesloten is geweest en varieert van een sluiting voor drie maanden tot een sluiting voor onbepaalde tijd. Hierbij wordt verwezen naar de handhavingmatrices onder artikelen 2 en 3.

  • 7. De onderhavige beleidsregels m.b.t. toepassing van artikel 13b Opiumwet vormen een richtlijn waarvan de burgemeester in voorkomende gevallen kan afwijken.

  • 8. Voor het toepassen van de bevoegdheid voortvloeiende uit artikel 13b Opiumwet wordt verwezen naar aanwezigheid van verdovende middelen op lijst I en II van de Opiumwet. Op lijst II is hennep in al zijn verschijningsvormen opgenomen, hiervan zijn alleen zadenuitgesloten.

  • 9. Met betrekking tot de omschrijving van het “verkopen, afleveren, verstrekken dan wel daartoe aanwezig hebben” van verdovende middelen volgt uit het woord “daartoe” dat de enkele aanwezigheid van verdovende middelen – waaronder hennep in al zijn verschijningsvormen – ten behoeve van verkoop, aflevering of verstrekking de bevoegdheid verschaft tot sluiting. Teneinde een last onder bestuursdwang te kunnen opleggen is het niet vereist dat de verdovende middelen daadwerkelijk zijn verhandeld.

  • 10. Bij toepassing van de bevoegdheid voortvloeiende uit artikel 13b Opiumwet wordt aansluiting gezocht bij de artikelen 2, 3, 10 en 11 Opiumwet en de Aanwijzing Opiumwet. Concreet betekent dit dat er sprake is van een overtreding in de zin van dit beleid bij een hoeveelheid softdrugs van meer dan 5 gram en bij een hoeveelheid harddrugs van meer dan 0,5 gram.

  • 11. Een wijziging in de huursituatie wordt als niet ter zake doende beschouwd indien deze wordt aangebracht nadat het voornemen tot op opleggen van een last onder bestuursdwang is uitgegaan. De ratio hierachter is dat de verhuurder niet met het plaatsen van andere huurders onder de genoemde last kan uitkomen. Het is immers op dat moment nog steeds noodzakelijk de loop van een dergelijk pand af te halen. Het enkel plaatsen van nieuwe huurders leidt niet tot het voorkomen van herhaling van een met de Opiumwet strijdige situatie.

  • 12. De burgemeester bevordert dat woningcorporaties in hun huurcontract bepalingen opnemen over het tegengaan van bereiden, verwerken, verkopen, afleveren of verstrekken van middelen als bedoeld in lijst I of II van de Opiumwet, waaronder mede begrepen hennepplanten.

Artikel 2 Lokalen

  • Softdrugs

  • 1. Indien er bij de eerste constatering sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van softdrugs wordt volstaan met een waarschuwing dat de verkoop, aflevering of verstrekking van softdrugs dient te worden gestaakt.

  • 2. Indien ondanks de waarschuwing binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt het lokaal gesloten voor de duur van 6 maanden. Wordt er binnen 3 jaar een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, dan wordt het lokaal zonder waarschuwing gesloten voor de duur van 12 maanden.

  • 3. Indien hierna binnen drie jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van soft- of harddrugs, wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekkenvan de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.

  • Harddrugs

  • 4. Indien er sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs wordt het lokaal zonder waarschuwing gesloten voor de duurvan 12 maanden.

  • 5. Indien binnen 3 jaar, nadat sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs, vervolgens opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van harddrugs, wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.

  • 6. Wordt binnen 3 jaar, nadat sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs, vervolgens een overtreding geconstateerd ten aanzien van softdrugs, dan wordt het lokaal gesloten voor de duur van 6 maanden. Indien hierna binnen drie jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.

Het vorenstaande resulteert in de volgende handhavingmatrix:

Lokalen

Overtreding

1 X

2 X (binnen 3 jaar)

3 X (binnen 3 jaar)

4 X (binnen 3 jaar)

Softdrugs

Waarschuwing

Softdrugs: 6 maanden sluiting

Softdrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Harddrugs: 12 maanden sluiting

Soft- of harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Harddrugs

12 maanden sluiting

Harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Softdrugs: 6 maanden sluiting

Softdrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Deze overtredingen zien op de handel in soft- of harddrugs in of vanuit een voor het (niet) publiek toegankelijk lokaal en daarbij behorende erven, zoals een horeca-inrichting (zowel nat als droog), winkel, groothandel, loods of bedrijfsruimte.

Van deze overtreding is in ieder geval (niet limitatieve opsomming) sprake in de volgende gevallen:

1.verkoop van soft- of harddrugs door eigenaar/exploitant, leidinggevende of ander personeel.

2.aanwezigheid van softdrugs in het lokaal in een handelshoeveelheid (> 5 gram), zie artikel 1 lid 10.

3.aanwezigheid van harddrugs in het lokaal in een handelshoeveelheid (> 0,5 gram), zie artikel 1 lid 10.

Artikel 3 Woningen

  • Softdrugs

  • 1. Indien sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van softdrugs wordt volstaan met een waarschuwing.

  • 2. Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 3 maanden. Wordt er binnen 3 jaar een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, dan wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor de duur van 6 maanden.

  • 3. Indien hierna binnen 3 jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 6 maanden. Wordt een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, dan wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor de duur van 12 maanden.

  • 4. Indien hierna binnen 3 jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van soft- of harddrugs, wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor onbepaalde tijd.

  • Harddrugs

  • 5. Indien sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs wordt volstaan met een waarschuwing.

  • 6. Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 3 maanden. Wordt er binnen 3 jaar een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor de duur van 6 maanden.

  • 7. Indien hierna binnen 3 jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 6 maanden. Wordt een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, dan wordt de woning zonder waarschuwing onmiddellijk gesloten voor de duur van 12 maanden.

  • 8. Indien hierna binnen 3 jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van soft- of harddrugs, wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor onbepaalde tijd.

Het vorenstaande resulteert in de volgende handhavingmatrix:

Woningen

Overtreding

1 X

2 X (binnen 3 jaar)

3 X (binnen 3 jaar)

4 X (binnen 3 jaar)

Softdrugs

Waarschuwing

Softdrugs: 3 maanden sluiting

Softdrugs: 6 maanden sluiting

Softdrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Harddrugs: 6 maanden sluiting

Harddrugs: 12 maanden sluiting

Soft- of harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Harddrugs

Waarschuwing

Harddrugs: 6 maanden sluiting

Harddrugs: 12 maanden sluiting

Harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Softdrugs: 3 maanden sluiting

Softdrugs: 6 maanden sluiting

Soft- of harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Deze overtreding ziet toe op de handel in soft- of harddrugs in of vanuit een woning en de daarbij horende erven.

Van deze overtreding is in ieder geval (niet limitatieve opsomming) sprake in de volgende gevallen:

1.verkoop van soft- of harddrugs door bewoner(s) en/of bezoekers van de woning

2.aanwezigheid van softdrugs in de woning (en daarbij horende erven) in een handelshoeveelheid (> 5 gram) zie artikel 1 lid 10.

3.aanwezigheid van harddrugs in de woning (en daarbij horende erven) in een handelshoeveelheid (> 0,5 gram) zie artikel 1 lid 10.

Deze beleidslijn treedt in werking de dag na publicatie van de bekendmaking van het besluit tot vaststelling.

Deze beleidslijn wordt aangehaald als Damoclesbeleid Leudal.

Ondertekening

Heythuysen, 5 juni 2012
DE WAARNEMEND BURGEMEESTER VAN LEUDAL,
Ing. J.C.G.J. Smulders