Regeling vervallen per 01-01-2017

Subsidieverordening publieksactiviteiten

Geldend van 25-03-2016 t/m 31-12-2016

Intitulé

Subsidieverordening publieksactiviteiten

Hoofdstuk 1: Begripsbepaling en reikwijdte

Artikel 1

Deze verordening is een deelsubsidieverordening als bedoeld in artikel 1.1.i. van de Algemene Subsidieverordening gemeente Leudal, is gebaseerd op de nota evenementenbeleid van het college van april 2012 en de raad van mei 2012 en heeft betrekking op het verlenen van subsidie voor publieksactiviteiten in de gemeente Leudal.

Artikel 2 Begripsbepaling

Voor het toekennen van subsidies in het kader van deze verordening hanteert de gemeente twee categorieën activiteiten, te weten “evenementen” en “overige publieksactiviteiten”.

  • a.

    Van een “evenement” in het kader van deze verordening is sprake als een activiteit een openbaar toegankelijke vertoning of gebeurtenis is van tijdelijke aard die doelbewust is georganiseerd, is gericht op een relatief groot publiek die bijdraagt aan verbetering van de identiteit van de gemeente en een bovenlokale, regionale of (inter)nationale uitstraling heeft.

  • b.

    Van een “overige publieksactiviteit” in het kader van deze verordening is sprake als een activiteit een openbaar toegankelijke vertoning of gebeurtenis van culturele of sportieve aard is, met een tijdelijk karakter, die doelbewust is georganiseerd voor met name het publiek uit de gemeente Leudal dan wel een specifieke doelgroep en een (sub)lokale uitstraling heeft.

  • c.

    organisator: een rechtspersoon onder wiens verantwoordelijkheid een evenement wordt georganiseerd;

Artikel 3

Een organisatie van een publieksactiviteit (= evenement of overige publieksactiviteit) kan uitsluitend in aanmerking komen voor een subsidie indien zij als rechtspersoon staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en als de publieksactiviteit waarvoor het subsidie wordt aangevraagd geheel of grotendeels plaatsvindt in de gemeente Leudal.

Artikel 4

Een subsidie kan worden aangevraagd als bijdrage in de directe kosten van een publieksactiviteit.

Hoofdstuk 2: Gronden voor subsidieverlening voor evenementen

Artikel 5

Aanvragen voor subsidie voor evenementen, zoals gedefinieerd in artikel 2, worden beoordeeld op basis van de onderstaande doelstellingen en criteria:

V ersterking identiteit, naamsbekendheid en imago:

Draagt het evenement substantieel en aantoonbaar bij aan de versterking van de identiteit, de naamsbekendheid en het imago van de gemeente Leudal, de Tuin van Limburg. Het evenement sluit aan bij één of meer van de volgende thema’s:

  • -

    Leudal als innovatieve, duurzame gemeente

  • -

    Leudal als gemeente van ruimte en landschapsbeleving

  • -

    Leudal als cultuurhistorische gemeente

  • -

    Leudal als gemeente met eigentijdse kunst en cultuur

  • -

    Leudal als dynamische en sportieve gemeenschap

Bezoekersaantallen en doelgroepen:

Is er sprake van substantiële bezoekers- en/of deelnemersaantallen van binnen en buiten Leudal, op welke doelgroep(en) is het evenement in het bijzonder gericht, en welke acties zijn/worden ondergenomen om deze doelgroepen optimaal te bereiken en tot bezoek/deelname te stimuleren?

Draagvlak:

In hoeverre draagt het evenement bij aan de eigen identiteit, eigenwaarde en trots en sociale binding van de Leudalse gemeenschap? Is er aantoonbaar draagvlak binnen de Leudalse gemeenschap voor het evenement? In hoeverre zijn (andere) Leudalse organisaties, vrijwilligers betrokken bij de voorbereiding en/of uitvoering van het evenement?

Externe promotiewaarde:

Hoeveel aandacht eist het evenement op in de regionale, nationale en internationale media, welke acties worden ondernomen om de naamsbekendheid van het evenement én van Leudal te vergroten en om de mogelijkheden van media-exposure optimaal te benutten (promotieplan)?

Betrokkenheid bedrijfsleven en fondsen:

In welke mate vindt financiële ondersteuning door sponsors en/of particuliere fondsen plaats en op welke wijze wordt invulling gegeven aan het relatiebeheer (sponsorplan)?

Hoofdstuk 3: Gronden voor subsidieverlening voor “overige publieksactiviteiten”

Artikel 6

Aanvragen voor subsidie voor “overige publieksactiviteiten”, zoals gedefinieerd in artikel 2. worden beoordeeld op basis van de onderstaande doelstellingen en criteria.

Het college kan bij de beoordeling van de aanvragen voor subsidie voor evenementen de onderstaande criteria ook mee laten wegen:

Versterking eigen identiteit en sociale binding:

Draagt de publieksactiviteit aantoonbaar bij aan de versterking van de eigen identiteit, eigenwaarde en sociale binding van:

  • -

    de Leudalse bevolking als geheel, dan wel

  • -

    een deel daarvan (bijvoorbeeld een dorp), of

  • -

    een of meer specifieke doelgroepen?

Betrokkenheid vrijwilligers en publiek:

In welke mate zijn vrijwilligers actief bij de voorbereiding en uitvoering van de publieksactiviteit en in hoeverre wordt het publiek actief betrokken bij de activiteit?

Betrokkenheid bedrijfsleven en fondsen:

Vindt er financiële ondersteuning door sponsoren/of particuliere fondsen plaats?

Hoofdstuk 4: Randvoorwaarden, hoogte en aard van het subsidie

Artikel 7

Een subsidie wordt, met uitzondering van de situatie zoals bedoeld in artikel 11.3, door het college toegekend indien wordt voldaan aan alle onderstaande randvoorwaarden:

  • 7.1.

    De publieksactiviteit levert op aantoonbare wijze een substantiële, positieve bijdrage aan de doelstellingen als genoemd in artikel 5, respectievelijk 6, zulks ter beoordeling van het college.

  • 7.2.

    De aanvrager toont aan dat, met inachtneming van het gevraagde subsidie, sprake is van een sluitende begroting.

  • 7.3.

    De aanvrager toont aan dat het subsidie financieel noodzakelijk is om het evenement te kunnen organiseren.

  • 7.4.

    Het evenement dient een niet-gesubsidieerd evenement te zijn via het reguliere subsidiebeleid van de gemeente Leudal.

  • 7.5.

    Een organisatie van een evenement of publieksactiviteit maximaal 3 jaar een subsidie kan aanvragen voor de organisatie van een en hetzelfde evenement of publieksactiviteit.

Artikel 8

  • 8.1. De hoogte van het subsidie bedraagt maximaal 25% van de totale begroting van het evenement.

  • 8.2. De maximale hoogte van het subsidiebedrag voor publieksactiviteiten verschilt per categorie:Evenement: maximaal € 7.500,- Overige publieksactiviteit: maximaal € 2.500,-

  • 8.3. 8.3.Subsidies in het kader van deze verordening die € 1.500,-- of meer bedragen, worden toegekend in de vorm van een garantiesubsidie.

Artikel 9

Met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 8.1, 8.2 en 8.3 bepaalt het college de hoogte van het subsidie op basis van de mate waarin, naar het oordeel van het college, door de aanvrager een bijdrage wordt geleverd aan de doelstellingen als genoemd in de artikel 5, respectievelijk 6.

Hoofdstuk 5: Bijzondere subsidievoorwaarden

Artikel 10

Naast de algemene voorwaarden op grond van de Algemene Subsidieverordening gemeente Leudal, verbinden Burgemeester en Wethouders bijzondere voorwaarden aan het verlenen van een subsidie aan een evenement in het kader van deze verordening. Deze bijzondere voorwaarden hebben betrekking op:

  • 10.1.

    Promotie-activiteiten:

    • a.

      plaatsing van een advertentie/promotie logo van de gemeente Leudal op het PR materiaal van het evenement zoals affiches/brochures/internetsite e.d.;

    • b.

      vermelding van de naam 'gemeente Leudal' op PR materiaal van het evenement of het vermelden van het 'mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leudal' ;

    • c.

      vermelden van algemene promotietekst van de gemeente Leudal in promotie- en informatiemateriaal van het evenement, waar mogelijk ondersteund met beeldmateriaal;

    • d.

      bij grote evenementen: duidelijk zichtbaar ophangen van de vlag van de gemeente Leudal;

    • e.

      mogelijkheden voor de gemeente Leudal om relaties uit te nodigen voor en te ontvangen op het evenement;

    • f.

      het verspreiden van promotiemateriaal van de gemeente Leudal tijdens het evenement en/of het verstrekken aan deelnemers van het evenement (Uit en thuis in Leudal).

Na afloop van het evenement dient de organisatie bewijsstukken aan te leveren van de bereikte media-aandacht en reclame/promotie uitingen. Pas als aan deze voorwaarde is voldaan wordt het totale subsidiebedrag uitgekeerd.

Naast de bijzondere subsidievoorwaarde genoemd in artikel 10.1 kan het college andere bijzondere voorwaarden verbinden aan het verlenen van subsidie in het kader van deze verordening. Deze bijzondere voorwaarden hebben betrekking op:

  • 10.2.

    Aanvullende activiteiten en verplichtingen in het kader van de doelstellingen als genoemd in artikel 5, respectievelijk artikel 6.

  • 10.3.

    Het heffen van entree- en/of deelnamegelden en de hoogte daarvan.

  • 10.4.

    De wijze waarop het toegekende subsidie wordt aangewend.

Hoofdstuk 6: Systematiek subsidieverstrekking

Artikel 11

Bij het aanvragen, toekennen en verantwoorden van een subsidie zijn de bepalingen in de hoofdstukken 1 en 4 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Leudal van toepassing, met inachtneming van de volgende, bijzondere bepalingen:

  • 11.1.

    Aanvragen voor een subsidie kunnen uitsluitend worden ingediend door middel van een speciaal daarvoor bestemd aanvraagformulier. In deze aanvraag zal de organisatie moeten beschrijven wat de inhoud van de publieksactiviteit is, de begroting, de locatie, de doelgroep(en), vermelding van duur van het evenement, de verwachte bezoekersaantallen en de promotieactiviteiten. Dit aanvraagformulier kan worden afgehaald of gedownload bij, of op aanvraag worden toegezonden door de gemeente Leudal.

  • 11.2.

    Subsidies in het kader van deze verordening worden uitsluitend verstrekt indien de gemeenteraad budget voor publieksactiviteiten heeft opgenomen in de gemeentebegroting.

  • 11.3.

    Het college kan aanvragen voor een subsidie, na toepassing van het bepaalde in artikel 11.2., geheel of gedeeltelijk afwijzen indien het desbetreffende subsidiebudget niet toereikend is om alle aanvragen te honoreren.

artikel 12

Publieksactiviteiten die primair worden georganiseerd voor commerciële doeleinden, komen niet voor een subsidie in het kader van deze verordening in aanmerking. Publieksactiviteiten waarbij een bijdrage gevraagd moet worden aan het publiek ter dekking van de begroting kunnen wel in aanmerking komen voor een subsidie.

  • ·

    Een evenement of activiteit is in ieder geval commercieel wanneer:

  • ·

    bezoekers een entreeprijs betalen;

  • ·

    bezoekers moeten betalen voor bepaalde producten (geen horeca),

  • ·

    het evenement of activiteit geen ideëel doel heeft, maar winstoogmerk.

artikel 13 Hardheidsclausule

Wanneer er sprake is van een bijzondere, eenmalige gebeurtenis van internationaal, nationaal,regionaal of plaatselijk belang kan het college afwijken van de bepalingen van deze verordening. Het college houdt daarbij wel zoveel mogelijk rekening met de bepalingen in de verordening.

artikel 14

Deze deelsubsidieverordening kan worden aangehaald als “Subsidieverordening publieksactiviteiten” en treedt in werking op de dag van bekendmaking van deze verordening.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 22 mei 2012
ing. J.C.G.J. Smulders, waarnemend raadsvoorzitter
drs. W.A.M.L. Cornelissen, griffier