Regeling vervallen per 03-05-2014

Stappenplan bestuurlijke handhaving sluitingstijden horecabedrijven

Geldend van 15-08-2013 t/m 02-05-2014

Intitulé

Stappenplan bestuurlijke handhaving sluitingstijden horecabedrijven

De burgemeester van Leudal besluit

I het onderstaand handhavingbeleid met betrekking tot overtredingen van sluitingstijden voor horecabedrijven, alsmede ten aanzien van de naleving van aan ontheffingen sluitingsuur verbonden voorschriften en verbonden voorschriften sluitingstijden terrassen, vast te stellen.

II Dit bestuurlijk instrumentarium toe te passen indien de stappen in strafrechtelijke weg zijn doorlopen en de politie om bestuurlijke handhaving

Inleiding

Op 17 juli 2012 heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten overtreding van de sluitingstijden horeca bestuursrechtelijk te handhaven indien de strafrechtelijke weg is doorlopen en politie hierom specifiek verzoekt. Voor deze bestuursrechtelijke handhaving is vervolgens geen stappenplan opgesteld. De burgemeester is bevoegd hiervoor beleid vast te stellen. Vorig jaar werd verwezen naar het stappenplan van gemeente Maasgouw. Gemeente Maasgouw werkt met een last onder dwangsom en bestuursdwang.

Gelet op de gewijzigde indeling van de robuuste basisteams van politie per 1 januari 2013, en Leudal voortaan bij het robuust basisteam Weert (Weert – Leudal - Nederweert) behoort is het voorstel het beleid van de gemeente Weert als basis te nemen voor handhaving sluitingsuur. Onderstaand voorstel is hierop gebaseerd. De dwangsombedragen liggen lager dan in Weert omdat de hoogte van het bedrag in redelijke verhouding dient te staan tot de zwaarte van het geschonden belang. In Weert varieert de dwangsom van € 1000,- tot € 1500,-.

Aanleiding handhavingsbeleid sluitingstijden horeca

Handhaving van de sluitingstijden vindt op dit moment plaats door de politie. De politie merkt op dat de opgelegde boetes vrij gering zijn en dat zij vaak niet serieus worden genomen bij de uitoefening van hun taak. De boete weegt vaak niet op tegen de opbrengst die gemaakt kan worden door de horecaondernemer als de horeca-inrichting langer geopend is. En vaak wordt de boete dan gewoon op de koop toegenomen door de horeca-exploitant.

De wijkagenten van de politie verzoeken dan ook om het bestuurlijk instrumentarium toe te passen door gemeentelijke aanschrijvingen. Voorgesteld wordt dit bestuurlijk instrumentarium incidenteel te gaan toepassen indien de stappen in strafrechtelijke weg zijn doorlopen en de politie hierom specifiek verzoekt.

Handhavingschema

Handhavingschema met betrekking tot overtredingen van sluitingstijden voor horecabedrijven, alsmede ten aanzien van de naleving van aan ontheffingen sluitingsuur verbonden voorschriften en verbonden voorschriften sluitingstijden terrassen.

Overtreding

Sanctie

1ste

Constatering en rapportering door politie en/of boa’s, gevolgd door schriftelijk bestuurlijke waarschuwing, waarin aankondiging van nadere maatregelen (in de vorm van het opstarten van een dwangsomprocedure) bij de eerstvolgende overtreding na deze overtreding.

2de

3de

4de

Indien hierna wederom een overtreding wordt geconstateerd door politie en/of boa’s, wordt het voornemen tot het opleggen van een dwangsom ad € 500,- met een maximum van € 1000,- kenbaar gemaakt. Deze dwangsom wordt bij iedere volgende overtreding verhoogd met € 250,- tot een maximum van € 1000,-. Vervolgens wordt procedure tot tijdelijke sluiting opgestart.

5de

Indien hierna binnen 2 jaar wederom een overtreding sluitingstijdstip wordt geconstateerd wordt een procedure tot tijdelijke sluiting van de horeca-inrichting voor de duur van 2 weken met een maximum van 6 weken opgestart. Deze sluitingstijd wordt bij iedere volgende overtreding verhoogd met 2 weken tot een maximum van 6 weken.

6de

Indien hierna binnen 2 jaar wederom een overtreding sluitingstijdstip wordt geconstateerd door politie en/of boa’s wordt de inrichting gesloten voor de duur van 2 weken.

7de

Indien hierna binnen 2 jaar wederom een overtreding sluitingstijdstip wordt geconstateerd door politie en/of boa’s wordt de inrichting gesloten voor de duur van 4 weken.

8ste

Indien hierna binnen 2 jaar wederom een overtreding sluitingstijdstip wordt geconstateerd door politie en/of boa’s wordt de inrichting gesloten voor de duur van 6 weken.

Communicatie

Publicatie plaatsen in Leudalnieuws zodra beleid is vastgesteld.

Het stappenplan gaat in 2014 onderdeel uitmaken van het Handhavingsuitvoeringsplan (HUP).

Ondertekening

Datum: 11 juli 2013
DE BURGEMEESTER VAN LEUDAL
A.H.M. Verhoeven MPM