Regeling vervallen per 01-01-2016

Regeling Leefbaarheidsfonds gemeente Leudal

Geldend van 12-09-2013 t/m 31-12-2015

Intitulé

Regeling Leefbaarheidsfonds gemeente Leudal

DE RAAD VAN LEUDAL

gezien de door de raad aangenomen motie dd. 6 november 2012.met betrekking tot de invoering van een regeling leefbaarheidsfonds;

overwegende dat het doel van het leefbaarheidsfonds is het aanjagen en stimuleren van initiatieven die de leefbaarheid in de kernen van Leudal vergroten of behouden. Dit kan gaan om zowel fysieke als sociale aspecten. Hierbij kan worden gedacht aan de verbetering van de sociale samenhang in een kern of buurt, of de verbetering van de kwaliteit van de fysieke woonomgeving. Het initiatief moet echter aantoonbare positieve gevolgen hebben voor de leefbaarheid. Daarnaast dienen de initiatieven te passen binnen de zelfsturingsgedachte, waarbij inwoners zelf verantwoordelijkheid dragen voor de kwaliteit van hun leefomgeving en waarbij uitgegaan wordt van een grote mate van zelforganisatie en zelfwerkzaamheid.

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders dd. 28 mei 2013

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht:

b e s l u i t :

vast te stellen de navolgende Regeling Leefbaarheidsfonds gemeente Leudal:

Artikel 1

Iedereen uit de gemeente Leudal kan een beroep doen op het leefbaarheidsfonds mits er aan in navolgende artikelen opgenomen toetsingscriteria wordt voldaan.

Artikel 2

Initiatieven waaronder begrepen projecten dienen bij te dragen aan bovengenoemd in de overwegingen opgenomen doel van het leefbaarheidsfonds.

Artikel 3

een initiatief dient structureel bij te dragen aan de leefbaarheid in het dorp/de wijk, waarbij minimaal een van de volgende doelstellingen van toepassing moet zijn:

  • a.

    Het initiatief draagt bij aan het versterken van de zelforganisatie en zelfredzaamheid van burgers. Bij voorkeur in een blijvend samenwerkingsverband (geen noodzakelijke, maar wel wenselijke voorwaarde), OF

  • b.

    Het initiatief verbetert de kwaliteit van de woonomgeving, OF

  • c.

    Het initiatief brengt een (zorg) voorziening tot stand of behoudt deze in de gemeenschap.

Artikel 4

Aanspraak op een bijdrage uit het fonds is alleen mogelijk is als men niet in aanmerking komt voor andere (gemeentelijke, provinciale, of rijks) subsidies of fondsen.

Artikel 5

De initiatiefnemers dienen aantoonbaar te hebben gezocht naar andere financieringsmogelijkheden.

Artikel 6

De bijdrage is eenmalig, na toekenning kan niet nogmaals een aanvraag voor hetzelfde initiatief worden gedaan door dezelfde initiatiefnemers. De bijdrage is bedoeld ter stimulering van een initiatief en niet als structurele ondersteuning. Initiatiefnemers kunnen wel aanvragen doen voor verschillende initiatieven.

Artikel 7

Het initiatief moet aantoonbaar draagvlak hebben binnen de gemeenschap.

Artikel 8

De aanvragers leveren zelf een bijdrage aan het initiatief, zij het in geld of in natura. Het kan ook cofinanciering betreffen.

Artikel 9

Het college van burgemeester en wethouders is het bevoegde bestuursorgaan voor de toepassing van deze regeling.

Artikel 10

Aanvragen dienen schriftelijk, ter attentie van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leudal, te worden ingediend. Het verzoek dient gedetailleerd aan te geven op welke wijze aan de toetsingscriteria wordt voldaan. Er moet een gespecificeerde begroting van de kosten en een dekkingsplan worden bijgevoegd. Ook moet de hoogte van de gevraagde eenmalige bijdrage worden aangegeven. Er dient expliciet vermeld te worden op welke wijze de initiatiefnemers zelf een bijdrage leveren aan het initiatief, zij het in geld of in natura.

Artikel 11

De hoogte van de bijdrage bedraagt maximaal € 10.000,- per initiatief.

Artikel 12

De aanvragen zullen worden afgehandeld in volgorde van binnenkomst.

Artikel 13

Een aanvraag kan gedurende het hele jaar worden ingediend.

Artikel 15

Een aanvraag kan worden ingediend door een groep inwoners in een vast georganiseerd verband (zoals dorpsraad, dorpsoverleg, vereniging of stichting) of een groep inwoners georganiseerd in een tijdelijk verband (zoals een werkgroep of initiatiefgroep).

Artikel 16

Het initiatief heeft geen commercieel doel en wordt door vrijwilligers georganiseerd. Bedrijfsmatige initiatieven komen niet voor een bijdrage in aanmerking.

Artikel 17

Geen bijdrage wordt verstrekt aan initiatieven van politieke of religieuze groeperingen.

Artikel 18

De bijdrage wordt toegekend onder de voorwaarde dat:

  • a.

    Deze vóór aanvang van het initiatief wordt aangevraagd.

  • b.

    Het initiatief start binnen 1 jaar na toekenning van de bijdrage.

  • c.

    Het initiatief ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Wordt aan het initiatief geen uitvoering gegeven dan dient de bijdrage te worden terugbetaald.

Artikel 19

Verantwoording over de bijdrage:.

  • a.

    Bij verstrekking van een bijdrage uit het leefbaarheidsfonds dient de ontvanger binnen twaalf weken na afloop van het initiatief een aanvraag tot definitieve vaststelling van de bijdrage in.

  • b.

    Indien het een doorlopend initiatief betreft moet de aanvraag tot definitieve vaststelling van de bijdrage uiterlijk 6 maanden na aanvang van het initiatief worden ingediend.

  • c.

    De aanvraag gaat vergezeld van een overzicht van baten en lasten.

  • d.

    Binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag wordt de bijdrage definitief door het college vastgesteld

  • e.

    Zes maanden na aanvang, wordt het initiatief met de initiatiefnemers geëvalueerd.

Artikel 20

Het leefbaarheidsfonds kent een jaarlijks subsidieplafond van € 100.000,-. Is dit bedrag in een bepaald jaar niet op gebruikt dan vervalt het restant bedrag.

Artikel 21

Ter beoordeling van het college kan er in voorkomende gevallen in afwijking van de toetsingscriteria worden besloten. Voorwaarde is wel dat het initiatief, ook bij een afwijkend besluit, dient bij te dragen aan het beoogde doel van het leefbaarheidsfonds.

Artikel 22

Tenzij in deze regeling anders vermeld wordt in procedures zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 23

De regeling leefbaarheidsfonds geldt in de jaren 2013, 2014 en 2015. Zonder besluit tot verlenging kan nadien geen beroep op de regeling worden voldaan. Aanvragen die voor 1 januari 2016 zijn ingekomen zullen door het college in behandeling worden genomen.

Artikel 24

De regeling treedt in werking op de datum van bekendmaking.

Artikel 25

Dit besluit kan worden aangehaald als: Regeling leefbaarheidsfonds gemeente Leudal.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van de gemeenteraad van Leudal dd. 3 september 2013.
De secretaris, De voorzitter,