Nota parkeernormen

Geldend van 29-07-2016 t/m heden

Intitulé

Nota parkeernormen

1. Inleiding

In verband met een wijziging van de Woningwet (zie VNG-ledenbrief 16.04.2015) zijn de stedenbouwkundige voorschriften uit de bouwverordening vervallen. Het is niet meer mogelijk te verwijzen naar landelijke naslagwerken zoals publicaties van het CROW. Dit betekent dat parkeernormen moeten worden opgenomen in bestemmingsplannen. In de bestemmingsplannen voor de woonkernen, die allen vóór 2015 zijn vastgesteld, zijn nog geen normen opgenomen. In het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan 'Woonkernen Leudal 2016' (alle 16 kernen in één bestemmingsplan) zal parkeernormering wel opgenomen worden. In plaats van de normen op te nemen in de regels van het bestemmingsplan zelf, kan ook worden verwezen naar gemeentelijk vastgestelde parkeernormen/beleidsregels (zie14.4 uitspraak AbRS 09.09.2015)

Dat heeft het voordeel dat in geval van wijziging(en) van de normen/beleidsregels gedurende de werking van het bestemmingsplan ook rekening moet worden gehouden met die wijzigingen.

Om die reden is deze Nota Parkeernormen opgesteld.

In de Nota Parkeernormen zijn de parkeernormen opgenomen die de gemeente Leudal hanteert voor nieuwe bouwplannen en (her)ontwikkelingen. Onderscheid is gemaakt naar ontwikkelingen binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom. Parkeernormen zijn nodig om een hoge parkeerdruk in openbaar gebied te voorkomen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

Het doel van de Nota is inzicht te geven in de verwachte parkeerbehoefte op een gemiddelde weekdag van bouwplannen en ruimtelijke ontwikkelingen die plaats vinden binnen de gemeente Leudal. De insteek is dat bij (nieuwe) ruimtelijke ontwikkelingen binnen het plan wordt zorggedragen voor voldoende parkeergelegenheid voor de auto en de fiets. De lijst parkeernormen is niet uitputtend, maar grotendeels dekkend voor de meest voorkomende functies binnen de gemeente en de bestemmingsplannen. In overige gevallen bepaalt de gemeente de toe te passen parkeernorm (maatwerk).

De parkeernormen zijn niet bedoeld voor reeds bestaande bouwwerken en functies. Indien bestaande situaties worden gewijzigd of uitgebreid, dan kunnen deze parkeernormen wel worden toegepast. De parkeernorm geldt dan alleen voor het te wijzigen of uit te breiden deel.

De Nota Parkeernormen

In deze nota worden de parkeernormen voor de auto en de fiets per functie beschreven en op welke manier deze worden berekend. Verder zijn ook normen opgesteld voor gehandicaptenparkeerplaatsen, het halen en brengen rond basisscholen en de vormgeving van parkeervakken (doelgroepparkeren).

In de nota worden de uitgangspunten en het (juridisch) kader beschreven, dan wordt ingegaan op de parkeernormen en vervolgens wordt ingezoomd op het doelgroepparkeren.

2. Uitgangspunten / Juridisch kader

Bij het opstellen van de Nota Parkeernormen zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd.

Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP)

In de module parkeren van het GVVP is opgenomen dat voor het berekenen van de parkeerbehoefte van ruimtelijke ontwikkelingen de parkeerkencijfers van het CROW (publicatie 317) als uitgangspunt worden genomen. Voor het bepalen van de parkeernorm wordt uitgegaan van de maximumkencijfers van het CROW.

CROW-publicatie 317

De parkeernormen in de Nota zijn gebaseerd op de parkeerkencijfers van het CROW, kennisorganisatie op het gebied van infrastructuur, openbare ruimte en verkeer en vervoer. Het CROW maakt onderscheid naar stedelijkheidsgraad van een gemeente en stedelijke zone. De gemeente Leudal is een ‘niet stedelijk’ gebied. Bij de parkeernormen is onderscheid gemaakt naar centrum, rest bebouwde kom en buitengebied.

Kaderplan Bestemmingsplannen voor de kernen

De raad heeft als voorbereiding op de nieuwe bestemmingsplannen een kaderplan voor de kernen opgesteld. Hierin is bepaald dat in de kernen Heythuysen, Haelen, Horn, Roggel, Neer, Ell en Ittervoort de bestemming ‘centrum’ wordt opgenomen in de desbetreffende bestemmingsplannen. In bijlage 3 zijn van deze kernen de centrumgebieden aangegeven.

Hardheidsclausule

Indien deze nota niet voldoende uitsluitsel geeft of de norm onevenredig toepasbaar blijkt, hebben burgemeester en wethouders de mogelijkheid gemotiveerd af te wijken van de Nota Parkeernormen. Dit is alleen mogelijk indien de normen uit de Nota Parkeernormen tot een zodanige hardheid lijden die niet door dringende redenen of noodzaak kunnen worden gerechtvaardigd. Uiteraard is het wenselijk om afwijking van de Nota Parkeernormen zo beperkt mogelijk te houden.

Volgend parkeerbeleid

De gemeente Leudal hanteert een parkeerbeleid dat volgend is. Dit betekent dat uitgegaan wordt van een minimaal benodigd aantal parkeerplaatsen dat wordt aangelegd bij nieuwe ontwikkelingen. Bij nieuwe ruimtelijke plannen en ontwikkelingen worden de parkeernormen uit deze nota toegepast. Bestaande parkeerknelpunten hoeven in de nieuwe ontwikkeling niet door de ontwikkelaar te worden opgelost. Dit geldt ook bij uitbreidingen of wijzigingen van een functie.

Aanleg parkeerplaatsen

De parkeernormen geven de parkeerbehoefte van de ruimtelijke ontwikkeling aan. Het is aan de ontwikkelaar om dit aantal parkeerplaatsen zodanig aan te leggen dat deze bruikbaar en bereikbaar zijn voor de belanghebbenden. Uitganspunt is dat dit binnen het plangebied plaatsvindt, of, indien niet mogelijk, in ieder geval binnen een acceptabele loopafstand van maximaal 100 meter vanaf de ingang(en) van de voorziening(en).

3. Parkeernormen

In bijlage 1 en 2 zijn de parkeernormen voor de gemeente Leudal opgenomen. Onderscheid is gemaakt naar normen voor autoparkeren en voor fietsparkeren. Er worden drie gebieden onderscheiden: centrum, rest bebouwde kom en buitengebied. De raad heeft in het Kaderplan ter voorbereiding op de nieuwe bestemmingsplannen voor Heythuysen, Haelen, Horn, Roggel, Neer, Ell en Ittervoort een centrumgebied vastgesteld. Voor de overige dorpen geldt voor het gehele gebied binnen de bebouwde kom; ‘rest bebouwde kom’.

3.1. Parkeernormen auto

Bij het bepalen van de uiteindelijke parkeerbehoefte wordt bij de berekening rekening gehouden met:

  • -

    Parkeerbalans

  • -

    Berekeningsaantal parkeerplaatsen bij garages met/zonder oprit

  • -

    Bestaande parkeerbehoefte rond nieuwe ontwikkelingen

  • -

    Afronding van getallen

Parkeerbalans

Wanneer minimaal twee verschillende voorzieningen gebruik kunnen maken van dezelfde parkeergelegenheid, wordt de parkeerbehoefte bepaald door gebruik te maken van aanwezigheidspercentages. Met deze percentages wordt dubbelgebruik van parkeerplaatsen gestimuleerd en onnodige aanleg van parkeerplaatsen voorkomen. Dit is alleen mogelijk indien de parkeerplaatsen altijd voor alle voorzieningen beschikbaar zijn.

werkdagochtend

werkdagmiddag

werkdagavond

koopavond

werkdagnacht

zaterdagmiddag

zaterdagavond

zondagmiddag

woningen bewoners

50%

50%

90%

80%

100%

60%

80%

70%

woningen bezoekers

10%

20%

80%

70%

0%

60%

100%

70%

kantoor/bedrijven

100%

100%

5%

5%

0%

0%

0%

0%

commerciële dienstverlening

100%

100%

5%

75%

0%

0%

0%

0%

detailhandel

30%

60%

10%

75%

0%

100%

0%

0%

grootschalige detailhandel

30%

60%

70%

80%

0%

100%

0%

0%

supermarkt

30%

60%

40%

80%

0%

100%

40%

0%

sportfuncties binnen

50%

50%

100%

100%

0%

100%

100%

75%

sportfuncties buiten

25%

25%

50%

50%

0%

100%

25%

100%

bioscoop/theater/podium/etc

5%

25%

90%

90%

0%

40%

100%

40%

sociaal medisch: arts/maatschap/ therapeut/consultatiebureau

100%

75%

10%

10%

0%

10%

10%

10%

verpleeg-verzorgingstehuis/ aanleunwoning/verzorgingsflat

50%

50%

100%

100%

25%

100%

100%

100%

ziekenhuis patiënten inclusief bezoekers

60%

100%

60%

60%

5%

60%

60%

60%

ziekenhuis medewerkers

75%

100%

40%

40%

25%

40%

40%

40%

dagonderwijs

100%

100%

0%

0%

0%

0%

0%

0%

avondonderwijs

0%

0%

100%

100%

0%

0%

0%

0%

Tabel 1: aanwezigheidspercentages [bron: CROW-publicatie 317]

Berekeningsaantallen

Bij het bepalen van het parkeeraanbod op eigen terrein is een garage en een oprit niet automatisch twee parkeerplaatsen. In de praktijk wordt een garage vaak niet als parkeerplek gebruikt en door deze volwaardig mee te tellen kan een parkeerprobleem in de openbare ruimte ontstaan. In de volgende tabel is aangegeven hoe parkeervoorzieningen bij woningen worden meegeteld.

parkeervoorziening

theoretisch aantal

berekeningsaantal

opmerking

enkele oprit zonder garage

1

0,8

oprit min. 5,0 meter diep

lange oprit zonder garage of carport

2

1,0

dubbele oprit zonder garage

2

1,7

oprit min. 4,5 meter breed

garage zonder oprit (bij woning)

1

0,4

garagebox (niet bij woning)

1

0,5

garage met enkele oprit

2

1,0

oprit min. 5,0 meter diep

garage met lange oprit

3

1,3

garage met dubbele oprit

3

1,8

oprit min. 4,5 meter breed

Tabel 2: berekeningsaantallen parkeervoorzieningen bij woningen [bron: CROW-publicatie 317]

Bestaande parkeerbehoefte bij nieuwe ontwikkelingen

Bij een uitbreiding van bestaande voorzieningen hoeft alleen voor het uitbreidingsdeel de parkeerbehoefte te worden berekend en uitgevoerd. Dit geldt ook bij een wijziging in functie van een voorziening. Huidige knelpunten in het parkeren hoeven niet door de ontwikkelaar te worden opgelost.

Indien een ruimtelijke ontwikkeling er toe leidt dat bestaande parkeerplaatsen moeten verdwijnen, dient het zelfde aantal parkeerplaatsen in het plan of in de directe omgeving te worden teruggebracht.

Afronding van getallen

Bij het bepalen van het definitieve aantal benodigde parkeerplaatsen, wordt pas aan het eind van de rekensom afgerond. Bij een getal eindigend lager dan 0,5 wordt naar beneden afgerond. Bij een getal eindigend gelijk of hoger dan 0,5 wordt naar boven afgerond.

3.2. Parkeernormen fiets

Voor de kortere afstanden is de fiets een ideaal vervoermiddel. Met de opkomst van de e-bike stijgt ook het aantal fietsritten op de langere afstand. Het CROW heeft kencijfers voor fietsparkeren opgesteld, waarbij uitgegaan wordt van het drukste moment op een ‘normale’ week (tijdens het maatgevende seizoen). Bijlage 2 geeft de fietsparkeernormen voor de gemeente Leudal weer. In de normen wordt een marge van 20% aangehouden, omdat de lege plekken gevonden moeten kunnen worden. Er worden meer fietsenparkeerplaatsen voorgesteld in de norm dan dat er daadwerkelijk nodig zijn. De fietsparkeernormen geven zicht op het aantal benodigde fietsparkeerplaatsen en zeggen niks over de gestelde kwaliteit. Bijvoorbeeld van parkeren voor fietsen van werknemers. Er zijn niet voor alle functies fietskencijfers opgesteld door het CROW. Daarbij kan het fietsgebruik per locatie of functie nogal verschillen. Maatwerk blijft dan ook nodig.

4. Doelgroepparkeren

4.1. Parkeren voor gehandicapten

Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen

Bij publieke voorzieningen moet een minimum van vijf procent aan algemene gehandicapten-parkeerplaatsen zijn. Publieke voorzieningen zijn bijvoorbeeld een bioscoop, bibliotheek of gemeentehuis. De parkeerplaatsen dienen zo dicht mogelijk bij de ingang van het gebouw te liggen en de loopafstand dient in ieder geval minder dan 100 meter (en bij voorkeur minder dan 50 meter) te bedragen.

Voor grote (openbare) parkeerterreinen en –garages dient per 50 parkeerplaatsen één parkeerplaats voor gehandicapten te worden ingericht.

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

Gehandicapten die in het bezit zijn van een eigen auto, kunnen in aanmerking komen voor een parkeerplaats op kenteken in de openbare ruimte. Hiervoor moet men voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • 1.

    De aanvrager heeft geen mogelijkheid om op eigen terrein te parkeren.

  • 2.

    De aanvrager moet een Europese gehandicaptenparkeerkaart (bestuurderskaart) bezitten.

  • 3.

    De beschikbare parkeerplaatsen in de directe omgeving van de woning of bestemming moeten dusdanig vaak bezet zijn dat parkeren in de directe omgeving vaak niet mogelijk is.

  • 4.

    De verkeersveiligheid en het doelmatig gebruik van de weg mogen hier niet worden verstoord door de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats.

De gemeente beoordeelt de aanvraag en de betreffende situatie en neemt een besluit over het al dan niet aanleggen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken.

4.2. Halen en brengen bij scholen

Bij de bouw van een school moet goed gekeken worden naar de ligging van de ingangen, de fietsparkeerplaatsen, parkeerplaatsen voor het personeel en parkeermogelijkheid voor halen en brengen door ouders/verzorgers.

Voor het personeel van basisscholen en kinderdagverblijven is een parkeernorm opgesteld. Maar tijdens het halen en brengen van de leerlingen door de ouders/verzorgers ontstaat ook een tijdelijke parkeerbehoefte. Deze parkeerbehoefte wordt op de volgende wijze berekend:

Groepen 1 t/m 3: aantal leerlingen * % leerlingen met auto * 0,50 * 0,75

Groepen 4 t/m 8: aantal leerlingen * % leerlingen met auto * 0,25 * 0,85

Kinderdagverblijf: aantal leerlingen * % leerlingen met auto * 0,25 * 0,75

Opgeteld geeft dit het aantal benodigde parkeerplaatsen voor het halen en brengen.

Bij gescheiden aanvang- en eindtijd van de groepen 1 t/m 3 en groepen 4 t/m 8 mag het aantal parkeerplaatsen met maximaal 40% worden gereduceerd. Indien ook een Kiss&Ride-strook wordt aangelegd kan het aantal parkeerplaatsen voor de hogere groepen verder worden teruggebracht.

Gemiddeld ligt het percentage leerlingen dat wordt gebracht op:

Groep 1 t/m 3: 30% – 60%

Groep 4 t/m 8: 5% - 40%

Kinderdagverblijf: 50 – 80%

De parkeerbehoefte die met deze berekeningswijze wordt gevonden, geldt als een indicatie. Indien meer feitelijke cijfers bekend zijn over het parkeren rond de school, kunnen die in de berekening worden meegenomen.

Bijlage 1

  • parkeernormen auto

Parkeernormen zijn op basis van een gemiddelde weekdag.

Aandeel bezoekers = percentage of aantal bezoekers waar in het kencijfer rekening is gehouden.

WONEN

categorie

opmerking

norm (parkeerplaatsen per woning)

aandeel bezoekers (pp per woning)

centrum

rest kom

buitengebied

koop vrijstaand

2,2

2,7

2,8

0,3

koop twee-onder-een-kap

2,1

2,6

2,6

0,3

koop tussen/hoek; huurhuis vrije sector

1,9

2,4

2,4

0,3

koop etage duur

2,0

2,5

2,5

0,3

koop etage midden; huur etage duur

1,8

2,3

2,3

0,3

koop etage goedkoop; huurhuis sociale huur

1,7

2,0

2,0

0,3

huur etage midden/goedkoop

1,5

1,8

1,8

0,3

kamerverhuur zelfstandig (niet-studenten)

0,6

0,8

0,8

0,2

kamerverhuur studenten, niet- zelfstandig

0,3

0,3

0,3

0,2

aanleunwoning en serviceflat

1,3

1,4

1,4

0,3

WERKEN

categorie

opmerking

norm (per 100 m2 bvo)

aandeel bezoekers

centrum

rest kom

buitengebied

kantoor zonder baliefunctie

2,1

2,8

2,8

5%

commerciële dienstverlening: kantoor met baliefunctie

2,7

3,8

3,8

20%

bedrijf arbeidsintensief/bezoekersextensief: industrie, laboratorium, werkplaats

exclusief vrachtwagenparkeren

1,8

2,6

2,6

5%

bedrijf arbeidsextensief/bezoekersextensief: loods, opslag, transportbedrijf

exclusief vrachtwagenparkeren

0,9

1,3

1,3

5%

bedrijfsverzamelgebouw

1,6

2,2

2,2

WINKELEN

categorie

opmerking

norm (per 100 m2 bvo)

aandeel bezoekers

centrum

rest kom

buitengebied

buurtsupermarkt

bv Spar

3,4

5,3

n.v.t.

89%

discountsupermarkt

bv Aldi, Lidl

4,9

8,8

n.v.t.

96%

fullservice supermarkt, laag en middellaag prijsniveau

bv Jumbo

4,7

7,5

n.v.t.

93%

fullservice supermarkt, middelhoog en hoog prijsniveau

bv Plus, Albert Heijn

5,2

6,8

n.v.t.

93%

grote supermarkt

bv Albert Heijn XL

7,8

9,8

n.v.t.

84%

groothandel in levensmiddelen

bv Sligro, HANOS

n.v.t.

8,4

n.v.t.

80%

kringloopwinkel

n.v.t.

2,2

2,5

89%

bruin- en witgoedzaken

4,8

8,9

10,0

92%

woonwarenhuis/woonwinkel

1,5

2,2

2,2

91%

bouwmarkt

n.v.t.

2,6

2,7

87%

tuincentrum/groencentrum

inclusief buitenruimte

n.v.t.

2,9

3,1

89%

RECREATIE

categorie

opmerking

norm (per 100 m2 bvo)

aandeel bezoekers

centrum

rest kom

buitengebied

camping/kampeerterrein

per standplaats, excl 10% voor gasten van bezoekers

n.v.t.

n.v.t.

1,3

90%

bungalowpark/huisjescomplex

per bungalow

n.v.t.

1,8

2,2

91%

hotel 1 ster

per 10 kamers

0,5

2,6

4,6

77%

hotel 2 sterren

per 10 kamers

1,7

4,5

6,5

80%

hotel 3 sterren

per 10 kamers

2,7

5,7

7,3

77%

hotel 4 sterren

per 10 kamers

4,0

8,0

9,5

73%

hotel 5 sterren

per 10 kamers

6,3

11,8

13,4

65%

café/bar/cafetaria

globale norm

7,0

8,0

n.v.t.

90%

restaurant

globale norm

12,0

16,0

n.v.t.

80%

discotheek

8,9

22,8

22,8

99%

SPORT CULTUUR EN ONTSPANNING

categorie

opmerking

norm (per 100 m2 bvo)

aandeel bezoekers

centrum

rest kom

buitengebied

bibliotheek

0,7

1,4

1,6

97%

museum

globale norm

0,7

1,2

n.v.t.

95%

bioscoop

1 zitplaats=circa 3m2 bvo, o.b.v. drukste voorstelling op drukste dag in drukste maand. Bij overlap voorstelling: +40% (bios) of +20% (filmhuis)

4,2

12,2

14,7

94%

filmtheater/filmhuis

3,6

8,9

10,9

97%

theater/schouwburg

1 zitplaats=circa 3m2 bvo

8,9

11,3

13,5

87%

casino

6,2

7,0

8,5

86%

bowlingcentrum

per bowlingbaan

2,1

3,3

3,3

89%

biljart/snookercentrum

per tafel

1,1

1,6

2,0

87%

dansstudio

2,1

6,0

7,9

93%

sportschool, fitnessstudio

1,9

5,3

7,0

87%

fitnesscentrum

2,2

6,8

7,9

90%

wellnesscentrum

n.v.t.

9,8

10,8

99%

sauna, hammam

3,0

7,2

7,8

99%

sporthal

m.u.v. grote bezoekers-aantallen (norm te laag)

1,8

3,1

3,7

96%

sportzaal

m.u.v. grote bezoekers-aantallen (norm te laag)

1,4

3,1

3,8

94%

tennishal

0,4

0,6

0,6

87%

squashhal

1,7

2,8

3,3

84%

zwembad overdekt

per 100m2 bassin

n.v.t.

12,5

14,3

97%

zwembad openlucht

per 100m2 bassin

n.v.t.

13,9

16,8

99%

sportveld

per hectare netto terrein (excl kantine, oefenveld, kleedruimte en toiletten) globale norm

27,0

27,0

27,0

95%

kunstijsbaan (kleiner dan 400 meter)

1,5

2,1

2,3

98%

kunstijsbaan (400 meter)

n.v.t.

2,8

3,0

98%

jachthaven

per ligplaats

0,7

0,7

0,7

golfbaan

per 18 holes, 60ha

n.v.t.

106,0

128,3

98%

golfoefencentrum

per centrum, circa 6ha

n.v.t.

53,1

58,2

93%

indoorspeeltuin

gemiddeld en kleiner

5,6

7,2

7,6

97%

kinderboerderij

globale norm

n.v.t.

22,5

n.v.t.

manege (paardenhouderij)

per box, globale norm

n.v.t.

n.v.t.

0,5

90%

dierenpark, attractiepark/pretpark

per hectare netto terrein, globale norm

12,0

12,0

12,0

99%

ZORG

categorie

opmerking

norm (per behandelkamer)

aandeel bezoekers

centrum

rest kom

buitengebied

huisartsenpraktijk

2,5

3,5

3,5

57%

apotheek

per apotheek

2,7

3,6

n.v.t.

45%

fysiotherapie

1,6

2,2

2,2

57%

consultatiebureau

1,7

2,4

2,4

50%

consultatiebureau voor ouderen

1,4

2,1

2,3

38%

tandartsenpraktijk

2,0

2,8

2,9

47%

gezondheidscentrum

2,0

2,7

2,7

55%

ziekenhuis

per 100 m2 bvo, globale norm

1,6

2,0

2,1

29%

crematorium

per gelijke plechtigheid

n.v.t.

35,1

35,1

99%

begraafplaats

per gelijke plechtigheid

n.v.t.

36,6

36,6

97%

religiegebouw

per zitplaats, globale norm

0,2

0,2

n.v.t.

verpleeg- en verzorgingstehuis

per wooneenheid

0,7

0,7

n.v.t.

60%

ONDERWIJS

opmerking

norm (per 100m2 bvo)

aandeel bezoekers

centrum

rest kom

buitengebied

kinderdagverblijf

excl. kiss&ride

1,1

1,5

1,6

0%

basisonderwijs

per leslokaal, excl kiss&ride

1,0

1,0

1,0

middelbare school

per 100 leerlingen, bezoekers zijn leerlingen

4,7

5,9

5,9

11%

ROC

per 100 leerlingen, bezoekers zijn leerlingen

5,8

6,9

6,9

7%

avondonderwijs

per 10 studenten, bezoekers zijn studenten

5,6

7,9

11,5

95%

Bijlage 2 parkeernormen fiets

WONEN

categorie

opmerking

norm 1 (per kamer)

validatie

centrum

rest kom

buitengebied

rij- en vrijstaande woning

bij voorkeur +1

1,0

1,0

1,0

***

appartement (met fietsenberging)

minimaal 2 plekken

0,75

0,75

0,75

*****

appartement (zonder fietsenberging)

0,25

0,25

0,25

**

studentenhuis

1,0

1,0

1,0

*

categorie

opmerking

norm 2 (per woning)

validatie

centrum

rest kom

buitengebied

rij- en vrijstaande woning

6,0

6,0

6,0

***

appartement (met fietsenberging)

3,0

3,0

3,0

*****

appartement (zonder fietsenberging)

1,0

1,0

1,0

**

fietsparkeervoorzieningen in openbare ruimte voor bezoekers: 0,5-1,0 per woning

WERKEN

categorie

opmerking

norm (per 100m2 bvo)

validatie

centrum

rest kom

buitengebied

kantoor (personeel)

specialisatie en cultuur zijn van invloed

1,7

1,2

0,7

***

kantoor met balie (bezoekers)

per balie, min. 10 pp

5,0

5,0

5,0

**

WINKELEN

categorie

opmerking

norm (per 100m2 bvo)

validatie

centrum

rest kom

buitengebied

winkelcentrum

2,7

2,7

n.v.t.

*

supermarkt

2,9

2,9

n.v.t.

**

bouwmarkt

0,25

0,25

n.v.t.

**

tuincentrum

0,4

0,4

0,1

*

SPORT CULTUUR EN ONTSPANNING

categorie

opmerking

norm (per 100m2 bvo)

validatie

centrum

rest kom

buitengebied

bibliotheek

3,0

3,0

3,0

*

bioscoop

7,8

1,4

-

*

fitness

5,0

2,0

-

*

museum

0,9

0,9

0,9

*

sporthal

2,5

2,5

2,5

*

sportveld

per ha netto terrein

61,0

61,0

61,0

**

sportzaal

4,0

4,0

4,0

*

theater

24,0

18,0

-

*

zwembad (openlucht)

per 100 m2 bassin

28,0

28,0

28,0

*

zwembad (overdekt)

per 100 m2 bassin

20,0

20,0

20,0

*

HORECA

categorie

opmerking

norm (per 100m2 bvo)

validatie

centrum

rest kom

buitengebied

restaurant (eenvoudig)

terras meetellen

18,0

18,0

15,0

*

restaurant (luxe)

4,0

4,0

4,0

*

fastfoodrestaurant

per locatie

29,0

10,0

5,0

*

ZORG

categorie

opmerking

norm (per 100m2 bvo)

validatie

centrum

rest kom

buitengebied

apotheek (bezoekers)

per locatie

7,0

7,0

n.v.t.

*

apotheek (medewerkers)

per locatie

4,0

4,0

n.v.t.

*

begraafplaats/crematorium

per gelijktijdige plechtigheid

5,0

5,0

5,0

*

gezondheidscentrum (bezoekers)

1,3

1,3

1,3

*

gezondheidscentrum (medewerkers)

0,4

0,4

0,4

*

kerk/moskee

per 100 zitplaatsen

40,0

40,0

n.v.t.

*

ziekenhuis (bezoekers)

0,5

0,5

-

*

ziekenhuis (medewerkers)

0,4

0,2

-

*

BASISSCHOLEN

categorie

opmerking

norm (per 10 leerlingen)

validatie

<250 leerl.

250-500 leerl.

>500 leerl.

basisschool (leerlingen)

4,3

5,0

6,2

**

basisschool (medewerkers)

0,4

0,4

0,4

*

MIDDELBARE SCHOLEN

categorie

opmerking

norm (per 100m2 bvo)

validatie

centrum

rest kom

buitengebied

middelbare school (leerlingen)

14,0

14,0

14,0

*

middelbare school (medewerkers)

0,6

0,4

0,4

*

ROC (leerlingen)

12,0

12,0

12,0

*

ROC (medewerkers)

0,9

0,9

0,9

*

Bijlage 3 centrumgebieden

In deze bijlage zijn de zeven centrumgebieden weergegeven. In deze centrumgebieden is een andere parkeernorm vastgesteld dan in de rest van de bebouwde kom. Deze kaarten geven een indicatie. Voor de exacte grenzen wordt verwezen naar de geldende bestemmingsplannen.

afbeelding binnen de regeling

Bestemming ‘Centrum’ in de kern Heythuysen

afbeelding binnen de regeling

Bestemming ‘Centrum’ in de kern Haelen

afbeelding binnen de regeling

Bestemming ‘Centrum’ in dekern Horn

afbeelding binnen de regeling

Bestemming ‘Centrum’ in de kern Roggel

afbeelding binnen de regeling

Bestemming ‘Centrum’ in de kern Neer

afbeelding binnen de regeling

Bestemming ‘Centrum’ in de kern Ell

afbeelding binnen de regeling

Bestemming ‘Centrum’ in de kern Ittervoort