Regeling vervallen per 01-01-2021

Subsidieregeling peuterprogramma en voor- en vroegschoolse educatie

Geldend van 01-01-2017 t/m 31-12-2020

Intitulé

Subsidieregeling peuterprogramma en voor- en vroegschoolse educatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leudal

Overwegende dat:

h et stimuleren van de ontwikkeling van peuters een kerndoel is van het gemeentelijk beleid.

Het streven is dat elke peuter kan deelnemen aan een peuterprogramma en is voorts gericht op het voorkomen en bestrijden van taalachterstanden bij kinderen.

Gelet op:

  • -

    artikel 4:23 lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    artikel 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente Leudal 2016;

  • -

    hoofdstuk 4.6 van het Beleidskader accommodaties en subsidies van 12 juli 2016;

  • -

    het VVE beleid van op 15 december 2015;

  • -

    het beleid peuterprogramma en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) van 8 december 2015

BESLUIT

vast te stellen de

Subsidieregeling peuterprogramma en voor- en vroegschoolse educatie

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

Kinderopvang: in de gemeente Leudal gevestigde kinderopvanginstellingen die voldoen aan de Wet kinderopvang en zijn ingeschreven in het landelijk register kinderopvang- en peuterspeelzalen (LRKP).

Peuterplaats: een rekeneenheid die overeenkomt met twee dagdelen per week bezoek aan de kinderopvanginstelling voor het volgen van het peuterprogramma gedurende maximaal veertig weken per jaar.

Voor- en vroegschoolse educatie (vve): educatie gericht op het voorkomen van taal- achterstanden van kinderen van twee tot zes jaar en als voorbereiding op deelname aan de samenleving; vve is gericht op doelgroepkinderen en vindt plaats in de kinderopvang (voorschoolse educatie) en daarop aansluitend in de onderbouw van de basisschool (vroegschoolse educatie) en binnen het gezin.

Kinderopvangtoeslag: Toeslag die tweeverdieners (ouders /verzorgers die beiden betaalde werkzaamheden verrichten) ontvangen via de belastingdienst als tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang.

Taalklas: opvangklas voor leerlingen die afkomstig zijn uit het buitenland (nieuwkomers), beschikken over een verblijfsvergunning, woonachtig zijn in de gemeente Leudal, staan ingeschreven bij een basisschool in de gemeente Leudal en de Nederlandse taal niet tot slecht beheersen. Binnen de opvangklas staat de Nederlandse taalverwerving centraal. Het betreft leerlingen met een tijdelijke specifieke onderwijsbehoefte. Het extra aanbod is erop gericht om de leerlingen zo snel mogelijk te laten aansluiten bij het reguliere onderwijsprogramma van leeftijdsgenoten.

Artikel 2 Subsidiabele activiteiten

  • 1. Alle activiteiten gericht op uitvoering van voor- en vroegschoolse educatie zoals overeengekomen in de uitvoeringsovereenkomst en aansluit bij het VVE-beleid en beleid peuterprogramma van de gemeente Leudal

  • 2. Alle activiteiten gericht op uitvoering van de taalklas zoals overeengekomen in de uitvoeringsovereenkomst en aansluit bij het onderwijsachterstandenbeleid van de gemeente Leudal.

  • 3. De budgetsubsidie VVE voor kinderopvanginstellingen wordt gebaseerd op een door het college nader vast te stellen vast bedrag per peuterplaats.

Artikel 3 Subsidievoorwaarden

  • 1. De subsidieaanvrager is een in Leudal gevestigde kinderopvanginstelling die activiteiten gericht op voor- en vroegschoolse educatie aanbiedt voor peuters die wonen in de gemeente Leudal.

  • 2. Aan een ouder(s)/verzorger(s) die wonen in Leudal en die geen recht op kinderopvangtoeslag hebben kan een subsidie worden verleend die wordt gebaseerd op een door het college vast te stellen bedrag per peuterplaats.

  • 3. De kleinschaligheidstoeslag voor kinderopvanginstellingen wordt gebaseerd op door het college vastgestelde voorwaarden en bedragen per kinderopvanglocatie.

  • 4. De aanschaf van VVE-programma’s door kinderopvanginstellingen kunnen slechts in aanmerking komen voor een incidentele subsidie indien het college vooraf goedkeuring heeft gegeven voor de aanschaf.

  • 5. De vergoeding van VVE- opleidingen kunnen slechts in aanmerking komen voor een subsidie indien het college vooraf goedkeuring heeft gegeven.

  • 6. De vergoeding van de taalklas kan slechts in aanmerking komen voor een subsidie indien het college vooraf goedkeuring heeft gegeven.

Artikel 4 Subsidiemethode

Aan kinderopvanginstellingen wordt een budgetsubsidie beschikbaar gesteld ten behoeve van de uitvoering van voor- en vroegschoolse educatie. Afspraken over de uitvoering worden vastgelegd in een jaarlijks af te sluiten uitvoeringsovereenkomst.

Artikel 5 Overgangsregeling

De opleidingskosten VVE voor kinderopvanginstellingen worden met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 gesubsidieerd na goedkeuring van het college op basis van vastgestelde voorwaarden.

Artikel 6 Inwerkingtreding en citeertitel

Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 januari 2017 en kan worden aangehaald als ‘Subsidieregeling voor- en vroegschoolse educatie en peuterprogramma’

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 14 december 2016.
De secretaris, De burgemeester,
Mw. D.J.E. Noppers A.H.M. Verhoeven MPM