Regeling vervallen per 24-09-2021

SubsidieregelingKinderopvang Plus

Geldend van 01-08-2018 t/m 23-09-2021

Intitulé

SubsidieregelingKinderopvang Plus

Het college van burgemeester en wethouders

van de gemeente Leudal

Overwegende:

één van de doelen van het beleidsplan Jeugdhulp is demedicaliseren. In dit kader is in de uitvoeringsagenda opgenomen dat voor kinderen met een beperking reguliere kinderopvang met passende begeleiding (Kinderopvang Plus) georganiseerd moet worden als alternatief voor een du re specialistische voorziening. Hiermee worden de volgende maatschappelijke effecten bereikt:

  • -

    Normaliseren van de situatie van kinderen met een beperking en hun ouders;

  • -

    Integratie van kinderen met een beperking;

  • -

    Verstevigen van netwerken rondom een kind met een beperking.

Gelet op:

  • -

    artikel 4:23 lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    artikel 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente Leudal 2016;

  • -

    het beleidsplan Jeugdhulp;

BESLUIT

vast te stellen de

SubsidieregelingKinderopvang Plus

Kinderopvang Plus is naschoolse opvang georganiseerd door een kinderopvangorganisatie waarbij op indicatie van het CJG-ML een jeugdhulpaanbieder extra begeleiding levert.

Ouders/verzorgers betalen de kosten van de kinderopvang aan de kinderopvangorganisatie. In 2018 betekent dit voor ouders een brutobijdrage van € 6,95 per kind per uur. Voor een groot deel van deze kosten kunnen ouders/verzorgers van de Belastingdienst een kinderopvangtoeslag ontvangen. De eigen bijdrage kan bij minimuminkomens vergoed worden via de bijzondere bijstand.

Het probleem is dat niet alle ouders/verzorgers gebruik kunnen maken van kinderopvangtoeslag. Het gaat hier met name om de zogenoemde eenverdieners. Het is nodig om voor deze groep een vangnetregeling te maken. Indien hier geen vangnetregeling wordt afgesproken, zullen zij de volledige bijdrage van € 6,95 per kind per uur moeten betalen en zal derhalve kinderopvang voor deze groep waarschijnlijk niet betaalbaar zijn.

Deze regeling is bedoeld als laagdrempelige regeling, waarvoor een lichte toets wordt gehanteerd. Voor deze benadering is bij de vaststelling van de algemene subsidieverordening en de daarop gebaseerde subsidieregelingen expliciet gekozen.

De extra begeleiding bij de kinderopvang wordt uit de jeugdhulpmiddelen aan de jeugdhulpaanbieder bekostigd.

Artikel 1 Subsidiabele activiteiten

Van “Kinderopvang Plus” is sprake als het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg (CJG) toegang verleent voor kinderopvang met begeleiding voor een kind met een beperking. Subsidie wordt verleend aan kinderopvangorganisaties voor het aantal eenverdieners die bij Kinderopvang Plus geen aanspraak kunnen maken op een kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst.

Artikel 2 Subsidievoorwaarden

  • 1. De subsidie wordt verleend aan een in Leudal gevestigde kinderopvangorganisatie. Ter uitvoering van het besluit tot subsidieverlening sluit de gemeente Leudal een overeenkomst af met de kinderopvangorganisatie.

  • 2. De locatie van de opvang moet zich bevinden in de gemeente Leudal. Het college heeft op grond van de uitgangspunten van het beleid jeugdhulp bepaald dat Kinderopvang Plus op deze locatie aangeboden wordt.

  • 3. Het kind behoort tot de doelgroep van de Jeugdwet van de gemeente Leudal.

  • 4. Het CJG heeft toegang verleend voor de Kinderopvang Plus. De toegang wordt verleend als er activerende en/of ondersteunende activiteiten geboden moeten worden waarbij het kind geleerd wordt hoe (anders) om te gaan met (de gevolgen van) de aandoening, beperking, handicap of opvoed- en opgroeiproblemen door het aanleren van praktische vaardigheden. Er wordt ingeschat dat het kind in een groep beter de gestelde doelen kan/kunnen behalen. De sociale interactie in een groep; leren van elkaar en ook steun ervaren van leeftijdsgenoten, wordt hierbij als instrument gebruikt.

Artikel 3 Subsidiemethode

De hoogte van de subsidie bedraagt: het aantal kinderen waarvan de ouders geen gebruik kunnen maken van de kinderopvangtoeslag * (de volledige bijdrage – eigen bijdrage) = het bedrag per uur. Voor 2018 is dit € 6,95 - € 0,42 =) € 6,53 per uur.

Artikel 4 Aanbod en omvang subsidiabele activiteiten

  • 1. Per locatie wordt Kinderopvang Plus gedurende 52 weken per jaar aangeboden aan maximaal 1 groep. Het college kan op grond van de uitgangspunten van het beleid jeugdhulp hierop een uitzondering maken en bepalen dat Kinderopvang Plus aan meer groepen op 1 locatie wordt geboden.

  • 2. 1 groep Kinderopvang Plus bestaat uit maximaal 10 kinderen per dagdeel.

  • 3. Het CJG bepaalt samen met de jeugdhulpaanbieder de omvang. De omvang bedraagt maximaal 3 dagdelen per kind per week.

Artikel 5 Inwerkingtreding en citeertitel

Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 augustus 2018 en kan worden aangehaald als ‘Subsidieregeling Kinderopvang Plus’.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 3 juli 2018.
De secretaris, De burgemeester,
H.K.W. Bekkers A.H.M. Verhoeven MPM