Regeling vervallen per 07-03-2013

Beleidsregels automatische incasso van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Leudal

Geldend van 11-06-2009 t/m 06-03-2013 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2009

Intitulé

Beleidsregels automatische incasso van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Leudal

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leudal,

Gelet op het bepaalde in het Burgerlijk Wetboek, de Invorderingswet 1990 en de belastingverordeningen

Besluit:

vast te stellen de volgende beleidsregels voor de automatische incasso van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Leudal.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit reglement wordt verstaan onder:

  • a.

    Afschrijvingstijdvak: periode verdeeld in maanden welke aanvangt op het moment waarop de eerste termijn wordt afgeschreven en eindigt op de laatste werkdag van de tiende maand van afschrijving.

  • b.

    Belastingjaar: tijdvak van 1 januari tot en met 31 december waarover de gemeentelijke belastingen worden geheven.

  • c.

    Belastingschuldige: natuurlijk- of rechtspersoon, welke is aangeslagen in één of meerdere belastingen of heffingen van de gemeente Leudal.

  • d.

    Formele belastingschuld: het totaalbedrag aan gemeentelijke belasting(en) dat op het aanslagbiljet staat vermeld en daadwerkelijk moet worden betaald.

  • e.

    Incassant: de gemeente Leudal.

Artikel 2 Doel van de automatische incasso

  • 1. De automatische incasso heeft tot doel de formele belastingschuld van de belastingschuldige gedurende het afschrijvingstijdvak te spreiden en door middel van maandelijkse termijnen automatisch af te schrijven.

  • 2. Aanslagen welke worden opgelegd in een later jaar dan het belastingjaar waarop zij betrekking hebben, komen ook in aanmerking voor automatische incasso, met dien verstande dat voor deze aanslagen het aantal termijnen en de betalingstermijnen gelden zoals deze in de vigerende verordening(en) zijn vastgelegd.

Artikel 3 Gemeentelijke belastingen

In de automatische incasso zijn de volgende gemeentelijke belastingen opgenomen:

onroerende-zaakbelastingen, rioolrechten c.q. rioobelastingen, afvalstoffenheffing, hondenbelasting, baatbelastingen en reinigingsrechten.

Artikel 4 Deelname aan de automatische incasso

  • 1. Deelname aan de automatische incasso is mogelijk door of ten behoeve van belastingschuldigen indien het totaalbedrag van de op één aanslagbiljet verenigde aanslagen niet meer dan € 2500,00 bedraagt.

  • 2. De incassant kan deelname aan de automatische incasso weigeren indien er omstandigheden worden geconstateerd of vermoed die het regelmatig verloop van de termijnbetalingen belemmeren of zouden kunnen belemmeren.

Artikel 5 Aanmelding

  • 1. Aanmelding voor automatische incasso vindt plaats door de groene machtigingskaart in te leveren bij, of toe te zenden aan de incassant.

  • 2. De machtiging tot automatische incasso wordt doorlopend verleend.

Artikel 6 Reikwijdte van de machtiging

De machtiging tot automatische incasso is mede van toepassing op daarvoor in aanmerking komende aanslagbiljetten welke na binnenkomst van de machtiging nog in de loop van het belastingjaar worden toegezonden.

De machtiging tot automatische incasso is eveneens van toepassing op reeds toegezonden aanslagbiljetten waarvoor naar het oordeel van de incassant of op verzoek van belastingschuldige de aanmelding als genoemd in artikel 5 eveneens bedoeld is.

Artikel 7 Stilzwijgende verlenging

De machtiging tot automatische incasso wordt zonder tegenbericht ieder jaar stilzwijgend verlengd.

Artikel 8 Berekening termijnbedrag

  • 1. Het termijnbedrag wordt berekend naar evenredigheid van het aantal incassotermijnen dat na verwerking van de machtiging nog in het afschrijvingstijdvak overblijft.

  • 2. De incassant heeft het recht, indien de grootte van de belastingschuld of omstandigheden daartoe aanleiding geven, om gedurende het afschrijvingstijdvak het termijnbedrag te wijzigen onder mededeling daarvan aan belastingschuldige.

  • 3. Mededeling aan belastingschuldige als bedoeld in lid 2 wordt alleen gedaan indien het te incasseren termijnbedrag meer dan € 15,00 bedraagt.

Artikel 9 Tijdstip van afschrijving en aantal incassotermijnen

  • 1. De automatische incasso vangt aan nadat het aanslagbiljet is verzonden.

  • 2. De eerste afschrijving vindt plaats in de maand volgende op die waarop de aanslag is gedagtekend.

    De termijnbedragen zullen op of omstreeks het einde van de maand van de maand automatisch worden afgeschreven, waarbij als uitgangspunt geldt dat de incasso plaatsvindt op de 25e van de maand. Valt de 25e in het weekend, dan wordt geïncasseerd op de eerstvolgende werkdag. I.v.m. tijdige verwerking door de bank met de feestdagen wordt in de maand december geïncasseerd op de laatst mogelijke verwerkingsdatum door de bank.

  • 3. worden in 10 maandelijkse termijnen geïncasseerd.De aanslag extra ledigingen afvalstoffenheffing wordt in één termijn geïncasseerd. De andere aanslagen

Artikel 10 Stornering

Indien een termijn voor automatische incasso door incassant niet kan worden geïnd en derhalve wordt gestorneerd, ontvangt belastingschuldige een schriftelijke kennisgeving.

Het alsdan niet geïnde termijnbedrag wordt door incassant toegevoegd aan de eerstvolgende termijn die via automatische incasso geïnd wordt.

Artikel 11 Ontbindende voorwaarden

De automatische incasso wordt beëindigd:

  • 1.

    indien de automatische incasso gedurende twee pogingen niet slaagt. Belastingschuldige ontvangt hiervan schriftelijk bericht.

  • 2.

    indien belastingschuldige zijn gewijzigde bank- of postbankrekeningnummer niet terstond doorgeeft;

  • 3.

    indien belastingschuldige zonder geldige reden een termijnbedrag laat terugstorten;

  • 4.

    indien de automatische incasso van een belastingschuldige gedurende twee opeenvolgende jaren op grond van de in het eerste lid omschreven omstandigheden wordt beëindigd, wordt belastingschuldige voor het daarop volgende jaar uitgesloten van deelname.

  • 5.

    indien de belastingschuldige surséance van betaling heeft aangevraagd, in staat van faillissement is gesteld, naar het buitenland vertrekt of dreigt te vertrekken, of anderszins omstandigheden worden geconstateerd die een regelmatig verloop van de incasso zouden kunnen belemmeren;

  • 6.

    indien de belastingschuldige in aanmerking komt voor automatische kwijtschelding conform de regeling zoals deze door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leudal is vastgesteld.

Artikel 12 Overlijden

  • 1. Overlijden van de belastingschuldige beëindigt de automatische incasso niet, behalve als het rekeningnummer geblokkeerd is/wordt.

  • 2. De erven kunnen de automatische incasso stopzetten door middel van het insturen van de intrekkingskaart.

Artikel 13 Echtscheiding

  • 1. Echtscheiding of ontbinding van de samenlevingsovereenkomst van de belastingschuldige beëindigt de automatische incasso niet.

  • 2. Indien als gevolg van echtscheiding of ontbinding van de samenlevingsovereenkomst niet meer kan worden geïncasseerd op het bestaande rekeningnummer dan dient de belastingschuldige zo spoedig mogelijk een rekeningnummer mee te delen waarop de automatische incasso kan plaatsvinden.

Artikel 14 Verhuizing

Verhuizing van de belastingschuldige beëindigt de automatische incasso niet.

Artikel 15 Wijziging bankgiro-incasso

Wijzigingen betreffende bank- of gironummer dienen terstond en schriftelijk te worden doorgegeven aan de gemeente. Hiervoor dient opnieuw de groene machtigingskaart te worden ingevuld.

Artikel 16 Terugstorting

  • 1. Indien de belastingschuldige het niet eens is met een afgeschreven termijnbedrag, dan kan hij de giro- of bankinstelling opdracht geven het termijnbedrag op zijn rekening terug te storten.

  • 2. De opdracht tot terugstorting van de incasso wordt gegeven door de terugboekingskaart binnen 30 dagen na de incasso aan de eigen bank- of giro-instelling te zenden.

Artikel 17 Beëindiging van de incasso overeenkomst

  • 1. De automatische incasso kan door belastingschuldige te allen tijde worden opgeheven door het inzenden van de intrekkingskaart.

  • 2. Indien gedurende een periode van twee jaar ten behoeve van een belastingschuldige geen automatische incasso heeft plaatsgevonden dan wordt door incassant de incasso-overeenkomst beëindigd.

  • 3. Bij beëindiging van de automatische incasso, gelden de betaaltermijnen zoals die bij verordening zijn vastgesteld voor belastingschuldigen die geen machtiging tot automatische incasso hebben verleend. Indien deze zijn verstreken, dient het openstaande saldo binnen 10 dagen na datum van de beëindiging van de automatische incasso te worden betaald.

Artikel 18 Slotbepaling

Dit reglement geldt per 1 januari 2009.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 26 mei 2009
De secretaris, De burgemeester,
mr. A.J.A. Rikken A.H.M. Verhoeven MPM