Regeling vervallen per 10-04-2019

Regeling beeldschermwerk gemeente Leudal

Geldend van 03-06-2010 t/m 09-04-2019 met terugwerkende kracht vanaf 01-09-2009

Intitulé

Regeling beeldschermwerk gemeente Leudal

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE LEUDAL

gelet op het bepaalde in de artikelen 18 en 44 van de Arbowet, artikel 5.11 van het Arbobesluit en de Arbo-beleidsregel 5.11;

mede gelet op de instemming van de ondernemingsraad d.d. 9 maart 2010;

b e s l u i t e n:

vast te stellen de navolgende REGELINGBEELDSCHERMWERK GEMEENTE LEUDAL

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • 1.

    Ambtenaar:

    • a.

      de ambtenaar in de zin van de CAR

    • b.

      de werknemer als bedoeld in artikel 2:5 van de CAR.

  • 2.

    Leidinggevende:

    functionaris waaraan, volgens de hiërarchische organisatiestructuur verantwoording verschuldigd is.

  • 3.

    Algemene oogcorrectiemiddelen

    oogcorrectiemiddelen die nodig (kunnen) zijn bij het werken met een beeldscherm maar die naar hun aard correctiemiddelen voor algemene doelen zijn.

  • 4.

    Specifieke beeldschermbril:

    de bril waarvan de sterkte en het type glas is afgestemd op de specifieke werksituatie van de beeldschermwerker en die daardoor alleen geschikt is voor gebruik achter een beeldscherm.

Artikel 2 Arbeidsgezondheidskundig onderzoek van ogen en gezichtsvermogen

  • 1. Iedere ambtenaar die voor de eerste keer belast wordt met arbeid aan een beeldscherm wordt in de gelegenheid gesteld om vóór de aanvang van die arbeid een arbeidsgezondheidskundig onderzoek van ogen en gezichtsvermogen te ondergaan.

  • 2. Doen zich bij de ambtenaar na aanvang van de werkzaamheden gezichtsstoornissen voor die redelijkerwijs het gevolg kunnen zijn van het verrichten van arbeid aan een beeldscherm dan wordt de ambtenaar in de gelegenheid gesteld een onderzoek als bedoeld in het eerste lid te ondergaan. De ambtenaar richt hiertoe een verzoek aan het cluster P&O voor het inplannen van een dergelijk onderzoek.

  • 3. Het onderzoek, bedoeld in het eerste en tweede lid, wordt uitgevoerd door de bedrijfsarts. Een werkplekbezoek kan onderdeel uitmaken van het onderzoek, zulks naar het oordeel van de bedrijfsarts.

  • 4. De bedrijfsarts adviseert omtrent aanschaf van een specifieke beeldschermbril dan wel algemene oogcorrectiemiddelen en verwijst door naar opticien, optometrist en/of oogarts.

  • 5. Voor het aanmeten en leveren van een specifieke beeldschermbril dient de ambtenaar zich te wenden tot een opticien/optometrist die werkt met het Groeneveld Beeldschermbril Systeem (GBS). Een lijst met aangesloten opticiens in Limburg is te vinden op Intranet.

Artikel 3 Vergoeding oogcorrectiemiddelen

  • 1. De kosten van eerste aanschaf van een specifieke beeldschermbril (montuur en glazen) volgens het GBS-systeem (zgn. Fits! Beeldschermbril) komen volledig voor rekening van de gemeente Leudal. Indien de ambtenaar bij een andere opticien de beeldschermbril wil aanschaffen wordt de vergoeding beperkt tot het bedrag van een Fits! Beeldschermbril.

  • 2. Indien de ambtenaar reeds een beeldschermbril in gebruik heeft en uit het oogonderzoek blijkt dat de sterkte van de glazen aangepast dient te worden dan worden de kosten van nieuwe glazen volledig vergoed.

  • 3. Een (tegemoetkoming in de kosten van een) montuur wordt slechts verstrekt:

    • a.

      bij eerste aanschaf van een specifieke beeldschermbril;

    • b.

      vervolgens een maal per 3 jaar;

    • c.

      indien een onderzoek op basis van artikel 2, lid 3 en 4, vervanging van het montuur noodzakelijk maakt;

    • d.

      indien het montuur, anders dan door toedoen van de ambtenaar, beschadigd is geraakt.

  • 4. De kosten van normale, algemene oogcorrectiemiddelen (zoals bijvoorbeeld een leesbril) worden niet vergoed.

  • 5. Slechts indien de bedrijfsarts dringende redenen aanwezig acht om reeds in gebruik zijnde algemene oogcorrectiemiddelen (bril of contactlenzen) aan te laten passen voor beeldschermwerk, kan de ambtenaar in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van deze kosten. De vergoeding bedraagt maximaal de kosten van een Fits! beeldschermbril.

Artikel 4 Onvoorziene gevallen

Voor die gevallen waarin deze regeling niet of niet naar billijkheid voorziet, beslist het college.

Artikel 5 Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling kan worden aangehaald als: “Regeling beeldschermwerk gemeente Leudal” en treedt in werking met terugwerkende kracht tot 1 september 2009.

  • 2. Op de in het eerste lid genoemde datum vervalt de “Regeling beeldschermwerk gemeente Leudal” van 11 november 2008.

Ondertekening

Heythuysen, 25 mei 2010
BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN LEUDAL,
De secretaris, De burgemeester,

Toelichting op 'Regeling beeldschermwerk gemeente Leudal'

Beeldschermwerk

Werken met een computer kan lichamelijke klachten veroorzaken. Zo kan beeldschermwerk leiden tot oogklachten als branderige en tranende ogen, achteruitgang van gezichtsvermogen en hoofdpijn.

Beeldschermwerk noopt tot scherp kunnen zien op een bepaalde afstand die verder weg ligt dan de gewone leesafstand. De wetgeving omtrent arbeidsomstandigheden voorziet dan ook in specifieke eisen met betrekking tot het werken met een beeldscherm. Alle eisen hebben tot doel de gezondheidsrisico's van beeldschermwerkers te verkleinen. In het Arbobesluit (artikel 5.8, lid 2) wordt iedereen die meer dan twee uur per dag met een computer als een 'beeldschermwerker' aangemerkt.

Arbeidsgezondheidkundig onderzoek

In artikel 18 van de Arbowet is bepaald dat de werkgever de werknemer periodiek in de gelegenheid stelt een onderzoek te ondergaan dat erop gericht is de risico's die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich brengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Hieronder valt ook een onderzoek van de ogen en het gezichtsvermogen.

Mocht uit het onderzoek blijken dat de beeldschermwerker een beeldschermbril nodig heeft, dan dient deze hem kosteloos door de werkgever ter beschikking te worden gesteld (artikel 44 Arbowet).

Beeldschermwerkers kunnen zich voor deze ogentest melden bij het cluster P&O die de betreffende medewerker zal inplannen voor het spreekuur van de bedrijfsarts.

Oogcorrectiemiddelen

Met op beeldschermwerk afgestemde correctiemiddelen kunnen beeldschermwerkers hun werk met aanmerkelijk minder risico uitvoeren. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen correctiemiddelen die men nodig heeft bij het werken met een beeldscherm maar die naar hun aard correctiemiddelen voor algemene doelen zijn (bijv. een leesbril), en correctiemiddelen die wat betreft sterkte aangepast zijn aan het werken met beeldschermen. Alleen de laatste categorie moet als specifieke beeldschermcorrectie in de zin van artikel 5.11 lid 4 van het Arbobesluit zonder kosten aan de werknemer worden verstrekt. Vaak zal een monofocale bril adequaat zijn. Er zijn echter werkzaamheden waar het afwisselend op verschillende afstanden scherp zien, vereist is. Bi- of zelfs multifocale glazen met speciale geometrie kunnen nodig zijn.

Specifieke beeldschermbril

In beginsel zal de medewerker een 'specifieke beeldschermbril' geadviseerd worden, dat wil zeggen een bril die volledig is afgestemd op de specifieke beeldschermwerksituatie van de beeldschermwerker en die daardoor alléén geschikt is voor gebruik achter een beeldscherm. Voor het aanmeten en verstrekken van de specifieke beeldschermbril wordt aansluiting gezocht bij het zogenaamde Groeneveld Beeldscherm Systeem (GBS) en doorverwezen naar een aangesloten opticien*. Deze zgn. Fits! Beeldschermbril wordt kosteloos aan de medewerker verstrekt. Het kan echter de voorkeur verdienen een algemeen correctiemiddel aan te passen aan de eisen van het beeldschermwerk, bijvoorbeeld omdat er dan niet met meerdere brillen gewerkt moet worden. Komt de medewerker in overleg met de bedrijfsarts tot de keuze van aanpassing van algemene oogcorrectiemiddelen op zijn beeldschermwerk, dan worden uitsluitend de met deze aanpassing gepaard gaande kosten vergoed tot het maximum van de kosten van een Fits! beeldschermbril.

* Een lijst met aangesloten opticiens (servicepunten) staat op het Intranet en is tevens te raadplegen via www.intersafe.eu.

Medische indicatie

Mocht er sprake zijn van een medische indicatie voor noodzakelijke, van de regeling afwijkende, oogcorrectiemiddelen, dan kan, na daartoe van de medewerker een schriftelijk gemotiveerd verzoek te hebben ontvangen, het college hieromtrent met de betreffende medewerker afwijkende afspraken maken (artikel 4 van de regeling).