Regeling vervallen per 01-01-2020

Nadere subsidieregels kerken 2017-2019

Geldend van 09-09-2017 t/m 31-12-2019

Intitulé

Nadere subsidieregels kerken 2017-2019

Gedeputeerde Staten van Limburg

maken ter voldoening aan het bepaalde in de Provinciewet en de Algemene Subsidieverordening Provincie Limburg 2017 e.v., bekend dat zij in hun vergadering van 29 augustus 2017 hebben vastgesteld:

NADERE SUBSIDIEREGELS KERKEN 2017-2019

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Voor de toepassing van deze nadere subsidieregels wordt verstaan onder:

  • 1.

    Beeldbepalend kerkgebouw: een karakteristieke kerk, die geen beschermde monumentale status bezit, maar wel belangrijk is voor de identiteit van een dorp, kern of wijk en daarmee ook voor het woon- en leefklimaat ter plaatse.

  • 2.

    Gemeentelijk monument: een kerk, die op grond van een gemeentelijke monumentenverordening bescherming geniet vanwege cultuurhistorische of architectonische waarde.

  • 3.

    Nevenbestemmingskosten: de naar het oordeel van Gedeputeerde Staten te maken kosten van bouwtechnische werkzaamheden en/of maatregelen, die nodig zijn in verband met de nevenbestemming van de kerk en sober en doelmatig worden uitgevoerd. Deze kosten hebben geen betrekking op de inrichting van de kerk.

  • 4.

    Nevenbestemming; het geven van een nevenfunctie aan een kerk.

  • 5.

    Kerk: het in de provincie Limburg gelegen gebouw zijnde een beeldbepalend kerkgebouw, rijksmonument of gemeentelijk monument en dat uitsluitend of voor een overwegend deel wordt gebruikt voor de openbare godsdienstuitoefening.

  • 6.

    Kerkenprogramma 2016-2019: zie www.limburg.nl/ beleid/ cultuur/ erfgoed.

  • 7.

    Leidraad: de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten 2013, die als bijlage is opgenomen bij de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Staatscourant 2012, nr. 20420, 9 oktober 2012).

  • 8.

    Project: een in tijd afgebakend samenhangend geheel van activiteiten, met een duidelijk geformuleerd doel en eindresultaat.

  • 9.

    Restauratiekosten: de naar het oordeel van Gedeputeerde Staten te maken noodzakelijke kosten voor de instandhouding van het rijksmonument of gemeentelijk monument, voor zover dat is bepaald in de “Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten 2013” van het Rijk. Bij restauratie gaat het om het verrichten van ingrijpende maatregelen met bijkomende werkzaamheden, die het normale onderhoud te boven gaan en noodzakelijk zijn voor het herstel en het behoud van de kerk.

  • 10.

    Rijksmonument: een kerk die is ingeschreven in het rijksmonumentenregister als bedoeld in artikel 3.3 van de Erfgoedwet.

  • 11.

    SROI: het opnemen van sociale voorwaarden in aanbestedingstrajecten zodat leverancier en subsidieontvanger een bijdrage leveren aan het provinciaal beleid ten aanzien van het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De concrete invulling hiervan gebeurt aan de hand van reguliere banen, leerwerkplekken, stageplekken en (werk)ervaringsplaatsen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of jongeren zonder startkwalificatie.

Artikel 2 Doelstelling

De Provincie Limburg onderscheidt zich van andere regio’s met name door het omvangrijke religieuze erfgoed, waarbinnen de kerken een bijzondere categorie vormen. De Provincie Limburg wil de instandhouding van kerken door middel van restauratie en/of nevenbestemming ondersteunen om daarmee dit bijzondere religieuze erfgoed voor de toekomst te bewaren.

Artikel 3 Aanvrager

Voor subsidie komt uitsluitend de eigenaar van een kerk, die deel uitmaakt van het Kerkenprogramma 2016-2019, in aanmerking.

Hoofdstuk 2 Voorwaarden/criteria

Artikel 4 Subsidiecriteria

Om voor een subsidie in aanmerking te komen, gelden de volgende criteria:

  • a.

    Het project dient betrekking te hebben op de restauratie van een rijksmonument of gemeentelijk monument, eventueel in combinatie met een nevenbestemming, of op de nevenbestemming van een beeldbepalend kerkgebouw;

  • b.

    Het restauratieproject en/of het nevenbestemmingsproject maakt deel uit van het “Kerkenprogramma Bisdom Roermond-Provincie Limburg 2016-2019” of van het “Kerkenprogramma Protestantse Kerk in Nederland-Provincie Limburg 2016-2019”, die tezamen het Kerkenprogramma 2016-2019 vormen.

  • c.

    Er moet sprake zijn van een bouwkundige noodzaak van de restauratie van het rijksmonument of gemeentelijk monument.

Artikel 5 Verplichtingen van de subsidieontvanger

  • 1. In het kader van SROI dient de subsidieontvanger contact te leggen met het ROP-Zuid (het Restauratie Opleidingsproject Zuid-Nederland). In overleg met de ROP-coördinator dient nagegaan te worden of het project geschikt is als bouwplaats om er een of meerdere leerwerkplakken te creëren voor leerlingen, die een bouw- of restauratieopleiding volgen.

  • 2. Het project dient uiterlijk binnen 2 jaar na de datum van verzending van de subsidieverleningsbeschikking gerealiseerd te zijn.

  • 3. Het rijksmonument of gemeentelijk monument dient na restauratie minstens zes jaar in gebruik te blijven;

Artikel 6 Afwijzingsgronden

In aanvulling op artikel 17 van de Algemene Subsidieverordening Provincie Limburg 2017 e.v., wordt de subsidieaanvraag afgewezen, indien:

  • a.

    het project niet aansluit bij de doelstelling van deze nadere subsidieregels, zoals gesteld in artikel 2;

  • b.

    de aanvraag niet is ingediend door een aanvrager, zoals gesteld in artikel 3;

  • c.

    niet wordt voldaan aan (één van) criteria in artikel 4;

  • d.

    de subsidieaanvraag is ontvangen buiten de periode, zoals vermeld in artikel 10.

Hoofdstuk 3 Financiële aspecten

Artikel 7 Subsidieplafond en verdeling

  • 1. Gedeputeerde Staten stellen het subsidieplafond voor de looptijd van deze nadere subsidieregels vast.

  • 2. De wijze van verdeling van het subsidieplafond kunt u raadplegen op www.limburg.nl/subsidies>subsidieplafonds.

Artikel 8 Subsidiebedrag

De subsidie voor de restauratie, waar van toepassing in combinatie met een nevenbestemming, en/of de subsidie voor de nevenbestemming bedraagt per project maximaal 50% van de totale subsidiabele kosten, tot een maximum van € 500.000,00.

Hoofdstuk 4 Aanvraagprocedure

Artikel 9 Indienen aanvraag

  • 1. Een subsidieaanvraag kan uitsluitend worden ingediend bij Gedeputeerde Staten door middel van een rechtsgeldig ondertekende gestandaardiseerde aanvraagbrief.

  • 2. De aanvraag dient te zijn voorzien van alle bijlagen, zoals onderstaand aangegeven, en dient te worden verzonden naar Gedeputeerde Staten van Limburg, Cluster Subsidies, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht.

    • a.

      een activiteitenplan, dat voor zover van toepassing een omschrijving omvat van de restauratiewerkzaamheden en van de bouwkundige werkzaamheden, die verband houden met de nevenbestemming;

    • b.

      een sluitende en gespecificeerde kostenbegroting, die wat betreft indeling van werkzaamheden aansluit bij de Leidraad;

    • c.

      In het geval sprake is van restauratie: een actueel inspectierapport van de Stichting Monumentenwacht Limburg of van een restauratiearchitect dat de bouwkundige noodzaak van de restauratie aantoont;

    • d.

      een liquiditeitsprognose, indien een provinciale projectsubsidie van € 125.000 of meer wordt gevraagd én

    • e.

      de voor het indienen van de subsidieaanvraag verkregen instemming van het bisdom Roermond, voor zover het een kerk betreft, die deel uitmaakt van het Kerkenprogramma Bisdom Roermond-Provincie Limburg 2016-2019.

Artikel 10 Termijn voor indienen aanvraag

  • 1. De subsidieaanvraag dient uiterlijk 31 december 2019 te zijn ontvangen door Gedeputeerde Staten.

  • 2. Voor de datum van ontvangst is de datum van de ontvangststempel van de Provincie Limburg bepalend.

Hoofdstuk 5 Slotbepalingen

Artikel 11 Hardheidsclausule

  • 1. In alle gevallen, waarin deze regeling niet voorziet, beslissen Gedeputeerde Staten.

  • 2. Indien toepassing van het bepaalde in deze regeling naar het oordeel van Gedeputeerde Staten tot kennelijke onbillijkheden leidt, kunnen Gedeputeerde Staten van enige bepaling afwijken.

Artikel 12 Inwerkingtreding, beëindiging en citeertitel

  • 1. Deze nadere subsidieregels treden in werking op de dag na de dag van publicatie in het Provinciaal Blad.

  • 2. Deze nadere subsidieregels vervallen met ingang van 1 januari 2020, met dien verstande dat zij van toepassing blijven op subsidieaanvragen, die vóór die datum zijn ontvangen door Gedeputeerde Staten en subsidiebesluiten die vóór die datum zijn genomen, ook voor de volgende stappen in het subsidietraject.

  • 3. Deze regeling kan worden aangehaald als “Nadere subsidieregels kerken 2017-2019”.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van Gedeputeerde Staten, gehouden op 29 augustus 2017.

Gedeputeerde Staten voornoemd

de voorzitter,

dhr. drs. Th.J.F.M. Bovens

secretaris,

de heer drs. G.H.E. Derks MPA

TOELICHTING

Op 18 maart 2016 hebben Provinciale Staten het Beleidskader monument 2016-2019 “Monument in beweging” vastgesteld. Het beleid dat hierin ten aanzien van (monumentale) kerkgebouwen in Limburg wordt voorgestaan, wordt in de op 23 juni 2017 vastgestelde Focusnotitie monumenten 2017-2019 onverkort voortgezet.

In dit monumentenbeleid is voor één categorie van monumenten gekozen voor een programmatische aanpak, namelijk voor de kerken, die in gebruik zijn voor de openbare eredienst. Deze aanpak hebben we samen met het bisdom Roermond als vertegenwoordiger van de RK Kerk In Limburg én met de Protestantse Kerk in Nederland verder uitgewerkt. Dit heeft geresulteerd in het Kerkenprogramma 2016-2019, dat wij op 18 oktober 2016 hebben vastgesteld. Dit kerkenprogramma bestaat inhoudelijk uit twee onderdelen: een restauratieprogramma voor monumentale kerken én een nevenbestemmingsprogramma voor beeldbepalende kerken.

De projecten, die van dit kerkenprogramma deel uitmaken, zullen gespreid over de komende jaren voorbereid worden en vervolgens in uitvoering komen. Om voor een provinciale subsidie in aanmerking te komen, zal voor elk project uit dit programma een apart subsidieverzoek bij ons college ingediend moeten worden. Het in een concreet restauratieproject toe te kennen subsidiebedrag bedraagt maximaal 50% van de totale subsidiabele kosten, die volgens de “Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten 2013” van het Rijk subsidiabel zijn, tot een maximum van € 500.000,00.

Van de programmatische aanpak van het religieus erfgoed in Limburg, zoals vastgelegd in het monumentenbeleid, maakt naast het Kerkenprogramma 2016-2019 het project “Behoud en beheer van het religieus kunstbezit in gebouwen voor de openbare eredienst in de provincie Limburg” deel uit. Met deze Nadere subsidieregels kerken 2017-2019 geven wij uitvoering aan het Kerkenprogramma 2016-2019.